Върни се горе

Линк към интервюто на доц. Йорданов

 

Водещ: Доц. Георги Йорданов ни е на гости в качеството му на ръководител и част от другия комитет, имаме два пандемични комитета, но най-вече като заместник-здравен министър. Много въпроси, да започнем с нещо, което преди малко се чу в нашия ефир, и Вие, предполагам, работите с такива прогнози, математически модели. Според проф. Кунчев към 19-ти е възможно да имаме 100 хиляди заразени от по-лекия, но много бързо разрастващ се вариант на Омикрон. Това 100 хиляди, той направи уговорката, че няма как да има капацитет да се направи такова изследване, но толкова ще бъдат поразените. На база на това - болниците, смятате ли, че ще се препълнят и кога?
Георги Йорданов: Първо, искам да поздравя и аз тези, които носят най-разпространеното българско име, и да направя една реплика на колегата, който преди малко представи времето и каза, че се очаква горещо празнуване тази вечер. Моля ви, избягвайте груповите събирания. Самоограничавайте се, защото това е една от най-атрактивните форми на вируса - да плъзне върху големи групи от населението. Разбирам празника, разбирам настроението, но без социално самоограничение няма да успеем да преодолеем пандемията.

Водещ: Сега за данните. За първи път ли ги чувате или се съобразявате?

Георги Йорданов: Математическите модели са едно нещо. Само искам да кажа, че те хващат или се опитват да прогнозират разпространение на вируса в такива групи от населението, които даже някои от хората въобще не разбират, че са заразени. Това се показа и от нашите изследвания в другите страни. Какво е обаче положението в нашата страна? Наистина, данните, които представи господин Кунчев, ако не се лъжа, бяха точни що се касае до днешното състояние към 7 януари, тази година. Ние наистина сме в подножието, в самото подножие на пика, като поддържаме едно плато в последните няколко дни между 5 и 6 хиляди души.

Водещ: Но то, самото подножие е високо заради опашката на Делта. Това просто усложнява нещата, нали.

Георги Йорданов: Да. Обикновено в тази част от прогнозирането, тръгваме от по-ниско ниво. Ние сега тръгваме от по-високо ниво.

Водещ: Тогава какъв е отговорът? 100 хиляди, от които някои ще се усложнят?

Георги Йорданов: Сега, тази цифра е апокалиптична 100 хиляди на ден. Аз не Ви препоръчвам да я съобщавате, защото мисля, че тази популация, пък Вие преди малко казахте, че сме останали 6 милиона и половина, според мен просто е нереално да работим с такава.

Водещ: С коя работите обаче? Защото във Франция са 335 хиляди за един ден, като те са 10 пъти повече, което отговаря на 33 хиляди в България. Това ли е реално?
Георги Йорданов: Първо, искам да кажа, че нашите проучвания, не само в България, и във Великобритания, и във Франция, че тази форма на този вариант на вируса Омикрон, протича за радост клинично, като че ли малко по-леко. Това означава, че ние можем да насочим нашето усилие към лечение на заболелите не в болници, не хоспитализирани, а в амбулаторни условия, в домашни условия. И във връзка с това ние предвиждаме да увеличим броя на т. нар. COVID зони, където създаваме възможности пациентът, който е положителен, всеки пациент, който потърси помощ в COVID зоната, защото чувства, че не е добре, първо ще се тества и ако е положителен, там веднага създаваме възможност той да не търси своето джипи, където вероятно ще има опашки и затруднения, а там да премине, да му бъде направен основния пакет от изследване в клинична лаборатория, при необходимост рентгенова снимка на белите дробове и нещо много важно – там може да му бъде изписано лечението с тези медикаменти, които са предвидени за лечение на COVID и които реимбурсира Здравната каса.

Водещ: Нали го има това?

Георги Йорданов: Има го, но недостатъчно.

Водещ: Имаше обаче и много проблеми. Сега организацията ще бъде ли направена така, че да работят тези COVID зони и да помагат?

Георги Йорданов: Точно така. Въпросът беше, че имаше проблеми със заплащането за тези пациенти, които са отрицателни, т.е. те трябваше да бъдат прегледани, но без да има финансова осигуреност и много, нещо много важно, което е – лечението може да продължи в COVID зоната, т.е. не е необходимо за втория преглед, ако се наложи, заболелият да отиде при личния си лекар. Отново може да потърси медицинска помощ в COVID зоната. Т.е. ние увеличаваме достъпа до медицинска помощ.

Водещ: Обаче, господин Йорданов, нали не отмествате поглед от болниците, защото ние разчитаме, че ще минава по-леко Омикрон, обаче данните ни до момента са от държави, които са много по-ваксинирани от нас? Т.е. въпросителната тук е голяма.

Георги Йорданов: Ще стигнем и до там. Данните, които бяха представени, са точни за София, наистина ние имаме около 60% заетост на болничните легла. Също висок, за тази част от времето на пандемията е висок.

Водещ: Вярно ли е, че има само 38 вчера, днес не знам дали са по-малко, само 38 свободни интензивни легла в София?

Георги Йорданов: Не, повече са. Справката ми е в телефона, по памет са някъде между 90 и 100. Ние получаваме почти ежечасно справка. Последните данни са от 3.30 ч. вчера.

Водещ: Все пак не разбрах, ако има толкова голям, както става и в други държави, толкова голям скок на заразените за ден, с уговорката, че малък процент се усложняват, техният абсолютен брой ще е висок. Кога смятате, че ще се запълнят болниците?
Георги Йорданов: Ние сме готови да реагираме буквално днес. Направили сме необходимото да осигурим възможно оптимално, максималния брой легла, които могат да бъдат осигурени. И нещо важно, тъй като имаме данни, че този вирус циркулира в детските колективи, обърнахме особено внимание на педиатричните легла, защото въпреки че, тук искам да направя една скоба, Вие знаете, че ние провеждаме един масов скрининг на детските колективи в училищата, за да имаме параметър, който ни позволява да осигурим присъствено обучение, както го искат по-голямата част от родителите. Трябва да Ви кажа, че данните там са почти негативни, почти нямаме случаи от деца, които ги установяваме, че са положителни. Но тук има едно „но“, защото имаме впечатление, че това може да се дължи на недостатъчно доброто технологично изпълнение на теста. Защото знаете, че те са с тестове със слюнка. Явно че учителите, родителите, не са обучени достатъчно добре.

Водещ: Тогава защо продължава това тестване?

Георги Йорданов: Трябва да имаме основание на тази част от хората, които ни представят социални /…/ за развитието на децата, за тяхното обучение, тяхната социализация, ако щете. И трябва да си признаем това, че няма кой да ги гледа малките деца.

Водещ: Доц. Йорданов, има ли починали от COVID след 3 дози ваксина в България?
Георги Йорданов: В последните дни, Вие знаете, че има една мярка на правителството за бустерните дози, която представлява един социален бонус за хората над 65 г.

Водещ: Въпросът е дали има някой починал след три дози, разследва ли се такъв случай, защото имаше и такава заявка?

Георги Йорданов: Не, не се разследва, но искам да Ви кажа, че по този начин бустерните дози са мотивирани хората в по-голяма възраст, по-висока възраст. И естествено, че те са подложени на по-голямо съчетание от обстоятелства, които водят до смърт. Нямаме точна статистика, това исках да Ви кажа за бустерните дози, но правим анализ на ситуацията и когато имаме, ще Ви кажем.

Водещ: Как нямате данни за бустерните дози?

Георги Йорданов: Точна статистика и анализи, да. Защото обикновено при възрастните хора, които в момента казвам, че са мотивирани, над 50% от тези, които се ваксинират в момента, са бустерни дози, те имат своята мотивация.

Водещ: Извинявайте, не разбрах. Понеже сутрин показваме една справка колко от  новозаразените са ваксинирани, колко не са. Колко от починалите са ваксинирани и колко не са.

Георги Йорданов: Не я водим тази статистика, в момента нямаме числа, за бустерни дози специално.

Водещ: Защо нямате, не е ли важно? Защото самият Кирил Петков каза, че ще се разследват случаи, при които някой е ваксиниран, а пък е починал, за да се види дали нямаме фалшив сертификат?

Георги Йорданов: Да, но тук не става дума за бустерни, тук става дума въобще за ваксинирани хора със завършен цикъл на ваксинация.

Водещ: Т.е. България не знае дали има или няма починали граждани с три дози, въпреки че са ваксинирани с три дози?

Георги Йорданов: Не сме обобщили такава статистика, да, това искам да ви отговоря.

Водещ: Добре. Нещо друго, което прави впечатление. През последните дни около 30 е процентът на ваксинирани сред новозаразените, този факт дали го анализирате, дали се дължи на малкия процент бустерни дози, въпреки че не го знаем колко е точно? Дали се дължи на фалшиви ваксинации? Имате ли анализ, защото това ще се използва още утре от хората, които са скептици към ваксините, ще кажат те не работят?
Георги Йорданов: Първо искам да кажа, че първите дни от годината имаме справка от органите на МВР, в момента имаме 32 дела вследствие издаване на фалшиви сертификати, 32 медицински центрове, лекари, които издават, знаете, значителен е броят. Така че има, за съжаление, не само в България, функционира системата за фалшиви сертификати.

Водещ: Как се подава информация към МВР да разследват случай на фалшив сертификат, след като не се води статистика на починали с три дози?
Георги Йорданов: Тази задача, която ни постави премиерът е съвсем скорошна. Аз просто ги нямам данните. Ние ги събираме данните.

Водещ: Не че ги няма, а обобщавате.

Георги Йорданов: Аз искам да кажа, че не сме ги обобщили. Но тя е сравнително скорошна задача, която ни е поставена.

Водещ: А върви ли вече този процес при какъв случай, плюс трета доза, усложнение, смъртен случай, разследване, това случва ли се реално вече?
Георги Йорданов: Да, да. Защото по този начин се изкривява статистиката и ние нямаме верифицирана информация наистина за случаите, които са ваксинирани, но се е получил инцидент.

Водещ: Колко такива сте подали?

Георги Йорданов: Аз ви казвам, че има 32 дела в момента, които вървят. Искам да кажа на българските граждани, че ваксината не е панацея, тя не ви пази от заразяване. Но тя има няколко предимства, едно от които, че подпомага по-лекото клинични протичане на заболяването. Неслучайно в страните, където има масова ваксинация като Израел, като Англия, като Франция, виждаме, че нещата протичат по-леко, което ни създава проблем, защото трябва да ви кажа например, че днес ще кацнат 1200 англичани, които отиват на ски ваканция в Банско.

Водещ: Какво ще ги правите?

Георги Йорданов: Голям проблем, но от днес сутринта ние въведохме една ограничителна мярка, тя е синхронизирана и 24 от европейските страни, тя казва, че освен зелен сертификат, има и необходимост от PCR, 72-часов PCR.

Водещ: Добре, това добре. Но кажете това с ваксинационните пунктове как ще го оправите, защото и тази сутрин гледахме снимки и от Русе, и от Велинград. Във Велинград ваксинационен център работи между 8 и 10 часа. Ако за вас е приоритет наистина ваксинирането и имате амбицията 300 хиляди още нововаксинирани, необяснимо работно време. Русе огромна опашка, нашите зрители виждат в момента. Обещахте повече пунктове.

Георги Йорданов: Ние работим с регионалните структури, които определят необходимостта от разкриване на допълнителни ваксинационни пунктове. Готови сме, има достатъчно хора и мобилни екипи. Готови сме, ако има хора и в неравностойно положение, които не могат да излизат от вкъщи, да изпращаме мобилни екипи, които да ги ваксинират.

Водещ: Защо няма денонощни пунктове?

Георги Йорданов: Получава се, трябва да Ви кажа, че ние имаме фалшива необходимост от възникване на пунктове. Казват, че има много хора, изпращаме екип и се явяват двама човека.

Водещ: Но вижте, ето, екипът ни отива там, където има опашка.

Георги Йорданов: Специално в Русе, не знам, веднага след като изляза, ще потърся информация защо се е получило това нещо. Знаете, че дните преди Нова година, така стана в ИСУЛ, там пък се оказа, че няма достатъчно ваксини в един момент.

Водещ: Не може ли да се организира, по принцип има големи болници в по-големите градове, които имат денонощен цикъл на работа. Не може ли да има денонощен достъп до ваксина, както имаше на много места?

Георги Йорданов: Можем да го направим, обаче опитът показва, че само харчим ресурс. Няма достатъчно желаещи, но можем да го направим.

Водещ: Един екип може да стои дежурен по различни неща, но ако няма извънредна работа, така и така са будни и налични тези хора, пречи ли да имат в хладилника ваксини?
Георги Йорданов: Господин Николаев, на този етап ние сме осигурили достатъчно възможност на българските граждани до ваксина. Вие знаете, че ние сме готови да изпращаме в големи колективи, трудови колективи, в министерства, ако трябва, мобилни групи, които да извършат тази ваксинация. Пак казвам, че някъде се получава наплив главно поради бустерната доза, която е със социален бонус на пенсионерите. Това е хубаво, защото показва, че тази мярка работи. Тук обаче вие сте абсолютно прав, че ние трябва да увеличим свободния и по-лесен достъп.

Водещ: А ще го направите ли?

Георги Йорданов: Да, ще го направим. Готови сме да увеличим, защото наистина ние това последно място в ЕС, ние гоним на шега малко, макар и с тъга, Румъния с 1%.

Водещ: Кога ще има денонощни пунктове за ваксинация в големите градове?
Георги Йорданов: Веднага ще ги апробираме тези пунктове, ако са достатъчно заети като ангажимент, ще ги разкрием  и в по-малките населени места.

Водещ: Последен въпрос от мен, моля за кратък отговор. Последващите мерки какви биха били, в случай че случаите започнат много да нарастват, да не се изненадваме пак от днес за утре за мерки, стъпка по стъпка обмисляте ли кога какво ще направите?
Георги Йорданов: Да, обмисляме нещата. Готови сме. В крайна сметка това не е първият пик на пандемията. Вероятно с най-голямо внимание следим това, което става в училищата. Защото очакваме след 2-3 дни да видим какво стана след приключване на ваканцията.

Водещ: Т.е. пак ли първо училищата ще затваряте?

Георги Йорданов: Това е, защото трябва да ви кажа, че децата разнасят в семействата си вируса, така че една от първите стъпки, ако се увеличи заболеваемостта, е да преминем за съжаление онлайн.

Водещ: При какви стойности затваряте училищата?

Георги Йорданов: Това е характерно, ние проучихме в момента, защото коригираме стойностите, тъй като трябва да оценим и клиничното състояние на заболелите и вирулентността на вируса, но стойностите са ясни. Те са около 500-600, малко ще ги вдигнем.

Водещ: Ние вече сме ги стигнали. Те тъмночервените градове са близо.
Георги Йорданов: Да, точно. Ние почти сме ги стигнали.

Водещ: Но виждате, че контролът не е добър и виждате, че има други места за затваряне, по заведения ще могат да ходят, пък децата пак онлайн.

Георги Йорданов: Господин Николаев, искам чрез вас да отправя едно послание. Само с действията на здравните власти и контролните органи няма да успеем. Ако ние цялото общество не искаме да направим социалното самоограничение всеки от нас, няма да успеем. За какво става дума? Родител води детето сутрин на училище. Вижда го, че то е с 37.5 температура, сълзят му очичиките, киха, кашля, обаче го води на училище.

Водещ: Не може да се разчита на такова нещо. Никой не управлява така кризата. Родителите да си гледат дали му сълзят. Властите, затова са властите.
Георги Йорданов: Така е. И стигаме до темата, която казахте, контролът. Основният контрол, който е предвиден от здравните инспектори в РЗИ. Те са в края на силата си и не стигат. Аз много благодаря от ефира на госпожа Фандъкова, която буквално онзи ден ни предложи да включи и структурите на Общинска полиция в София за контрол. Сега работим с БАБХ, които така и така правят контрол на заведенията, да ги използваме и за контрол.

Водещ: Обяснението „защото на края на силите си са“, не е обяснение. И лекарите са накрая на силите си, но трябва да продължат, нали?
Георги Йорданов: Да, така е. Разбира се, че ние сме с ограничени възможности, ако нямаме подкрепа от обществото, трудно ще преминем.

Водещ: Благодарим Ви. Доц. Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

 

Сподели в: