Върни се горе

Досега винаги питахме здравните министри за диагнози, за рецепти, обаче все се оказваха грешни. Но вие не сте и лекар, а юрист - каква е вашата рецепта?

Действително съм един от малкото, които не идват от лекарската гилдия, които заемат мястото здравен министър. Това донякъде ми дава известни предимства, защото имам един по-различен поглед върху системата. Дава ми предимство и фактът, че вече 3 години съм в комисията по здравеопазване и от юли 2010-а пък съм и неин председател. Може и да нямам рецепта, но имам един краткосрочен план от мерки, които смятам да изпълня.

Най-горещата тема напоследък е лекарствената политика. Ще поевтинят ли хапчетата?

Вече начертах моите идеи за лекарствената политика пред комисията по здравеопазване, пред фармацевтичните компании. Днес ще имам среща и с национално представените пациентски организации. Т.е. искам всички, които пряко са засегнати от системата отново да кажат своето мнение. Както знаете, в деня на избирането си за министър заявих, че ще търся диалога, ще търся консенсуса, ще търся добрите решения, които да се вземат надпартийно, защото здравеопазването не е оцветено в никакъв цвят и според мен това е правилната стратегия в този сектор.

Хората обаче се вълнуват от това кога ще си купуват по-евтини лекарства?

Знам, знам. Винаги след въпроса какво ще се промени следва въпросът кога ще се промени. Така че хората, когато застанат пред гишето в аптеката, да знаят, че ще плащат по-малка сума. Знам че ситуацията със заплати, пенсии никак не е розова. Знам, че има хора, които са на ръба на оцеляването. Надявам се, че наистина съвсем скоро вече ще бъдат облекчени пациентите. Сами разбирате, че ако фиксирам някакъв срок, т.е. от 20 април или от 1 май, има възможност да не го спазя. Някои неща не зависят само от мен като министър на здравеопазването, има чисто законови и технологични срокове. Но още през април ще променим наредба 10 например, така че НЗОК да може да договаря отстъпки за всички медикаменти.

Настоявате за държавна комисия за цените на лекарствата по подобие на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това няма ли да е само поредната скъпа администрация?

Все още не мога да кажа дали тази комисия ще бъде държавна. Но важното тук е, че тя ще има специализирана администрация, която ще прави само това. Ще сравнява цени на лекарствени продукти с референтните държави. И в тази връзка втората ми идея е да бъде много по-голям обхватът на тези държави - да се сравняваме по цените с всички страни от ЕС. Извън него за съжаление не може да стане. Разбира се, имам идея и за намаляване на надценките на търговците на едро и дребно, но това още не съм го представила пред бизнеса. Но смятам, че биха могли най-различни надценки като процентно изражение да се получат.

Другият приоритет беше Спешната помощ?

Единственият начин да решим проблемите в Спешната помощ е увеличаването на заплатите на докторите там. При условие че вицепремиерът Симеон Дянков не се съгласи да има някакви целеви средства от финансовото министерство към здравното, ще прехвърлим средства за капиталови разходи във фонд „Работна заплата".

Не го ли питахте вече дали ще ви даде допълнителни пари?

Той е в чужбина, очаквам да се върне и да проведем този разговор.

Това, че ще вземете от капиталовите разходи, означава ли, че болниците няма да могат да купуват нова апаратура?

За капиталови разходи за тази година в Министерството на здравеопазването се заделени 20,5 млн. лева. Ако ще се прави съкращение на тези средства и те ще се трансформират в такива за заплати, те ще намалеят може би наполовина.

Но само ниските заплати ли са причина Бързата помощ да е бавна?

Специализациите на лекарите е следващият ми приоритет. В момента по отношение и на Спешната помощ мога да кажа, че едно от исканията на съсловните организации беше като мярка да задържим младите лекари, да им се разреши да специализират каквато специалност са избрали, като не е задължително само спешна медицина. По наредба 34 пък вече е започнала работа и мисля, че сравнително най-бързо може да стане като нормативен акт, защото всички я подкрепят и мерките, които ще бъдат предвидени, действително ще дадат възможност на лекарите да специализират и да повишават своята квалификация.

Едва ли възможността за специализация ще задържи лекарите у нас, при условие че двама доктори всеки ден стягат куфарите за чужбина?

Много е важно да направим така, че медиците да остават в България. Възможностите за развитие са единият начин. Другият, разбира се, е по-доброто заплащане.

Още ли мислите, че е добра идея здравно неосигурените да бъдат лишавани от издаване на лична карта?

Никога не съм казвала, че ще бъдат лишавани от издаване на лична карта.

Но на 24 март пред Дарик радио заявихте точно това, отказвате ли се от думите си?

Просто обявих, че неплащането на здравни вноски е сериозен проблем пред системата. Нашият модел за здравно осигуряване е солидарен, т.е. всички са задължени съгласно закона да си заплащат вноската, факт е, че това задължение не се изпълнява и дори всички заложени мерки, които и в момента съществуват като глоби и административни санкции, не работят. Вече друга тема е защо хората, които имат възможност да заплащат здравното осигуряване, не го правят и какви са причините. Или пък за социално слабите граждани, които нямат финансовата възможност да си плащат тези осигуровки. И тук по последната тема има най-различни идеи, включително и колеги от комисията по здравеопазване са предлагали да има различен тип болници - за бедни и богати. Или пък да се поемат изцяло от държавата, както сега е Спешната помощ. И ред такива мерки, които трябва да се обсъдят.

Значи няма да вземате личните карти на тези, които не плащат?

Не. Когато започна преиздаването на новите лични документи, казах, че това е един добър момент, в който може от гражданите да се искат и документи за платени здравни вноски. И така да има яснота колко точно са без осигуровки. Ясно е, че всеки български гражданин задължително трябва да притежава документ за самоличност и в никакъв случай не съм твърдяла, че ще отнемаме паспорти. Но трябва да се намерят механизми, за да престане да се случва така, че на вашия и на моя гръб, на хора, които си плащат редовно здравните осигуровки, да се лекуват хора, които не дават нищо на системата.

Кога за последно бяхте в болница?

Аз съм сравнително здрава. Но преди 2-3 години съм била за последно със сина ми като придлужител в русенската болница.

Затова ли настоявате да падне таксата придружител в болниците?

Наистина не смятам, че е редно да се плаща от родител на болно дете такса 15 лева. Също така не смятам за редно да се плаща за избор на екип. Мнението на омбудсмана, който обяви избора на екип за незаконен, го подкрепям изцяло и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро.

Министърът на здравеопазването вече ще може да отнема нива на компетентност на лечебните заведения. Коя ще е първата болница „под ножа"?

Имам конкретно предвид да започне истински контрол дали в лечебните заведения нивата на компетентност отговарят на действителното състояние. Т.е. дали се спазват медицинските стандарти, дали работят достатъчно специалисти, дали има необходимата апаратура и дали се оказва спешна помощ съгласно разрешителното за дейности. Мисля, че този контрол трябва да е всеобхватен - да го извършват медицинският одит, районните здравни инспекции и НЗОК. А и само така - чрез контролен механизъм, а не по административен път, както предлагаше предшественикът ми Стефан Константинов, могат да се ограничат лечебните заведения, които имат договори със здравната каса.

Сподели в: