Върни се горе

31 май 2012 г., "Здравей, България"

Водещ:
Днес, след малко, след края на предаването всички ще слезем долу, в кафенцето, аз ще си купя баничка сигурно, пица, чай. Колегите ще запалят по една цигара и това ще им бъде за последно, защото днес е последният ден, в който може да се пуши на закрито. От утре солени глоби както за пушачите, така и за собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши там. Здравният министър Десислава Атанасова е мой гост тази сутрин в "Здравей, България". Вие си прочетохте първия въпрос, който съм ви подготвил. Отговорете ми направо на него.
Десислава Атанасова:
Първо, добро утро...
Водещ:
Добро утро.
Д. Атанасова:
...на целия екип и на вашите зрители. Искам да кажа в началото, че днес е Световният ден без тютюнев дим, тоест...
Водещ:
Само да сложа една скоба. Уважаеми зрители, първият ми въпрос не е днес световният ден за борба с тютюнев дим ли е. Така?
Д. Атанасова:
Тоест можем да започнем от днес без тютюнев дим, да не чакаме санкцията на закона, която е от утре забраната и влиза в сила. А първият ви въпрос е дали все още пуша.
Водещ:
Вие.
Д. Атанасова:
Да, дали аз лично...
Водещ:
Вие...
Д. Атанасова:
...все още пуша. Да, позволявам си по няколко цигари на ден.
Водещ:
Значи сте ги намалили или?
Д. Атанасова:
Драстично. Нямам почти никакво време. В министерството е абсолютно забранено да се пуши, както знаете. Нямам тераса или открита площ, защото преди ефир си говорихме за това, нито слизам долу, пред министерството. Тоест единствено и само вкъщи, много късно вечер.
Водещ:
Значи докато сте на работа през целия ден не запалвате и една цигара?
Д. Атанасова:
Не.
Водещ:
Питам ви, защото министър-председателят каза, че някак си не отива на здравен министър да пуши.
Д. Атанасова:
Безспорно, да, не отива.
Водещ:
Съгласна сте с това.
Д. Атанасова:
Съгласна съм, да.
Водещ:
Защо не можете да ги спрете?
Д. Атанасова:
Ами, вероятно навик.
Водещ:
Или не искате просто?
Д. Атанасова:
Не, не, по-скоро го отдавам на някакъв навик, който е натрупван в годините. Аз съм ги спирала цигарите неколкократно. Тоест за мен не е проблем да ги спра от раз, може би от утре или още от днес.
Водещ:
Като Марк Твен: хиляди пъти съм спирал цигарите, в света най-лесното нещо...
Д. Атанасова:
Не, хиляди, няколко пъти.
Водещ:
Воля ли е необходима повече?
Д. Атанасова:
Е, не съм изследвала толкова задълбочено какво е необходимо един пушач да спре цигарите, но мисля, че всички пушачи, които са ви аудитория, са наясно, че просто не е толкова лесно от днес да кажеш приключвам с пушенето.
Водещ:
От утре, предполагаме, свършвате работния си ден в здравното министерство, излизате с приятели в заведението срещу здравното министерство, там не може да се пуши. Смятате ли, че това ще ви откаже?
Д. Атанасова:
Не може да се пуши на закритите обществени места и на някои открити, които също доста дълго се дебатираха дали да бъдат детските площадки и районите около училищата, местата, където се предоставят социални услуги, стадиони и и т.н. Всъщност в крайна сметка забраната важи именно за тези открити обществени
места и за всички закрити обществени места. Всички хора, не само аз, както ме дадохте за пример, могат на открито, в летни градини на ресторанти да пушат спокойно.
Водещ:
Не знам дали сте гледали сутринта зрителските обаждания, това ни беше темата в предаването, всички хора са скептични. Всички хора казват - този закон просто няма да проработи. Всеки ще пуши, няма да се спазва, няма да има глобени. Как бихте им
отговорили?
Д. Атанасова:
Напротив, аз мисля, че законът ще се спазва. От утре всички здравни инспекции в цялата страна, около 650 инспектори, тръгват на проверки. Но нека да не бъде на първо място санкцията, която всеки като своя лична отговорност ще носи. Ами след като има
забрана, въведена със закон, всеки трябва да направи своята равносметка дали да я спазва или не.
Водещ:
Всъщност тези здравни инспектори тръгват на нещо като акция - да покажат на хората, че тази забрана не е на майтап, че сериозно се случва от утре. Така ли?
Д. Атанасова:
Сериозно се случва от утре. Тази забрана много дълго време беше дебатирана. Знаете, че и преди две години беше заложена...
Водещ:
Все се отлагаше.
Д. Атанасова:
...в закона, отлагаше се и т.н. Европа е тръгнала натам. Не само Европа, съседните нам страни също отдавна са забранили тютюнопушенето. Тоест мисля, че това е едно европейско поведение на България за пореден път и е редно да се спазва.
Водещ:
Шестстотин и петдесет здравни инспектори са за цялата страна?
Д. Атанасова:
Да.
Водещ:
Стигат ли?
Д. Атанасова:
Ами, смятам...
Водещ:
Заведенията са доста повече.
Д. Атанасова:
Да, заведенията са доста повече, но смятам, че ще бъдат достатъчни. Засега щатът няма да се увеличава. Ако има толкова остра нужда от това санкциониращи длъжностни лица да има в заведенията, щатът ще бъде увеличен, но аз смятам, че достатъчно и медиите много помогнаха за разгласяването на тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места...
Водещ:
Защото интересува всички, защото въпреки че е само за пушачите, е и за непушачите този закон, дори основно за непушачите е той.
Д. Атанасова:
Е, непушачите го подкрепят много, т.е. надявам се във вашия ефир, аз пътувах дотук и не съм чула всички зрители, но да се е чула и подкрепата за този закон и непушачите да са казали: да, крайно време беше да се въведе тази забрана.
Водещ:
Хората подкрепят, съмняват се, че ще проработи. И аз наистина ви питам, представете си футболен мач, на който не може да се пуши, как отиват вашите здравни инспектори и глобяват хората там?
Д. Атанасова:
Така, както е разписано в закона.
Водещ:
Как? Представете си го, това е невъзможно. Или пък концерт, където също ще запалят по цигара хората.
Д. Атанасова:
Защо да е невъзможно? Защо винаги трябва да се търсят изключения, вратичките в закона. Забранено е от закона, това е.
Водещ:
Не, не, не. Влизат, влизат 30 хиляди души, слушат изпълнителите на сцената и си пушат цигара, при 650 здравни инспектори за цялата държава.
Д. Атанасова:
И какво?
Водещ:
Мислите, че ще стане?
Д. Атанасова:
Ще видим.
Водещ:
Ще видим?
Д. Атанасова:
Нека да е факт забраната, да има такова мероприятие и ще видим колко ще бъдат санкционираните.
Водещ:
Други вратички. Наргиле може ли да се пуши според вас? Текстовете в закона забраняват ли да се пуши наргиле в заведенията, защото Благой Рагин, председателят на ресторантьорската организация и хотелиерската, казва така: проверяваме в момента дали това може, дали да предлагаме тази алтернатива на гостите си, просто да сменяме мундщука.
Д. Атанасова:
Забранено е тютюнопушенето. В закона е записано, че е забранено тютюнопушенето на закритите обществени места. Нямам...
Водещ:
Наргиле не може?
Д. Атанасова:
...представа наргилето дали се пуши с тютюн или с някакви други плодови съставки. Доколкото знам, в някои източни държави точно така се предлага. Тютюнопушенето е забранено под всякаква форма.
Водещ:
Наргиле с плодови съставки може, така ли, без тютюн обаче?
Д. Атанасова:
Без тютюн.
Водещ:
Без тютюн.
Д. Атанасова:
Да.
Водещ:
Добре, друго. Изпращали още отсега собствениците на такива частни клубове SMS-и на своите клиенти, че няма проблем, не се безпокойте, ако трябва, ще плащаме глобите, при нас ще се пуши. На това как ще отговорите?
Д. Атанасова:
Ами, собствениците си носят отговорността. Длъжни са да си предоставят всички документи, когато влязат длъжностните лица инспектори от РЗИ, и да им бъдат съставени актовете. Това как...
Водещ:
Колко пъти може да бъде съставен акт на един, да предположим, че са доста?
Д. Атанасова:
Неколкократно, неколкократно. Колкото пъти се установи нарушение, толкова пъти ще бъде съставен акт.
Водещ:
Ако някой непрекъснато нарушава, непрекъснато - 10, 20, 50 пъти и може да си го позволи, ще бъде ли закрито неговото заведение или някаква по-сериозна мярка?
Д. Атанасова:
Ами, това е добре, защото санкциите не са никак малки. Напротив, стигат и до 10 хиляди лева за юридически лица, т.е. от тези глоби пък ще има достатъчно средства, които да влязат в бюджета на Министерство на здравеопазването, които ние да разходваме за други дейности.
Водещ:
За ограничаване на тютюнопушенето например.
Д. Атанасова:
Не, тютюнопушенето е ограничено със закон, тоест ние спазваме закона, съставяме актове...
Водещ:
Добре, 650 инспектори. С тях колко полицаи ще ходят?
Д. Атанасова:
Винаги когато е необходимо, органите на реда ще се намесват. Съгласно Закона за здравето всички длъжностни лица, общински власти, органи на МВР и така нататък са длъжни да оказват съдействие на здравните инспектори по повод изпълнение на тяхната служба, тоест когато е необходимо, ще има и полиция.
Водещ:
Защото може би сте видели днешния брой на вестник "Телеграф", ако не се лъжа, пише така: здравните инспектори могат да глобяват хората, ако хората са така добри да им дадат личната си карта. Вие не можете да искате моята лична карта, както и здравният инспектор няма това право. Аз ще му кажа, особено при всичките злоупотреби с ЕГН-та и така нататък...
Д. Атанасова:
Предоставят се само на органите на МВР, безспорно така е. През миналата година между другото са съставени около 950 акта на физически лица, тоест съставени са актове, хората са си давали личните карти, когато са с установени нарушения. Този
проблем не стои. В заведенията без проблем могат да се наложат санкции на собствениците на заведенията...
Водещ:
Между другото, знаете ли, сега се замислям, това наистина е много странно. На личния документ, на самия документ пише, че той се предоставя само на органите на реда, всъщност здравният инспектор, когато поиска личната ми карта и аз му я дам ще наруша правилата. Не е ли така?
Д. Атанасова:
Вие ще го направите доброволно.
Водещ:
И какво от това?
Д. Атанасова:
Никой няма да ви отнеме личната карта, да ви бръкне в джоба, за да ви я извади.
Водещ:
Доброволно или не, тук има дупка според мен, законова чисто. Но оставете, така или иначе не е това темата на разговора ни днес.
Д. Атанасова:
Ще го коментираме след седмица, когато започнат проверките.
Водещ:
Да. Обади се една жена сутринта по телефона и каза: Докога ще има направления за всичко в нашата здравна система? Когато ме боли ухо, знам, че ме боли ухо, не мога ли да отида директно при специалист без направление?
Д. Атанасова:
Сега, този въпрос е насочен не толкова към здравния министър, колкото до Националната здравноосигурителна каса, от една страна, и нейния основен договорен партньор, какъвто са съсловните организации. Вече са започнали преговорите по
Националния рамков договор за следващата година и аз се надявам, че ще бъдат обсъдени остойностяването на клиничните пътеки, обемите от дейност, както за доболнична помощ, така и за болнична помощ, и наистина ще се намери някакъв най-балансиран и правилен механизъм, така че хората да не се въртят в един кръг...
Водещ:
Това може ли да е по-простичко просто, да е по-простичко - отива на лекар направо, при специалист без направление? За такива случаи, в които е ясно.
Д. Атанасова:
В момента системата е такава - минава се задължително през личния лекар, който пази системата, който е пръв за достъпа на пациента, така че имаше идеи в тази посока, имаше идеи от лекарския съюз да се заплаща по различен начин, дори който директно е отишъл при специалист, да си плаща директно на специалиста и така нататък.
Водещ:
Да му плаща 30 лева обаче... и така. Ще има ли нови протести в Спешната помощ?
Д. Атанасова:
Протести за какво?
Водещ:
Протести заради ниски заплати, протести заради това, че условията на труд, през последните месеци непрекъснато говорим за тях, но те не само не се подобряват, а и се влошават, твърдят служители.
Д. Атанасова:
Да. Проблемите в Спешна помощ са няколко: заплащане, отношенията екипи-пациенти - дори и миналата седмица имаше за съжаление случай с лекар, който беше бит по време на нощно дежурство от един абитуриент; освен това и материалната база. Но
това, което аз обещах, още мисля, че и във вашето студио в първите дни, когато станах министър, че ще има увеличение на заплатите...
Водещ:
Увеличихте ли ги?
Д. Атанасова:
От утре се увеличават с 18 процента заплатите на всички работещи в Спешна помощ.
Водещ:
Сега?
Д. Атанасова:
Тоест 1 юни можем да го свържем не само с тоталната забрана за тютюнопушене, но и с увеличение на заплатите в Спешна помощ.
Две...
Водещ:
Сега, това е около 500...
Д. Атанасова:
...прекрасни новини.
Водещ:
Да, да. Сега е около 500 лева заплатата там.
Д. Атанасова:
Ами, различни са по различните...
Водещ:
Осемнадесет процента означава, че ще приближи 600 лева, но малко под 600 лева.
Д. Атанасова:
Различните специалисти с различен стаж са различни заплатите.
Водещ:
Мислите ли, че това ще спре хората да излязат на улицата и да протестират?
Д. Атанасова:
Това е една мярка в изключително тежка ситуация на икономическа криза. Аз не знам да има друг министър в последните пет години, който да е увеличавал заплатите на работещите в Спешна помощ, но това не е последната стъпка. Трябва да има реорганизация в Спешната помощ. Там, където екипите са много натоварени, трябва да им се плаща по различен начин, с различен коефициент - тези идеи обсъждаме в момента в една работна група - за разлика от тези, които имат по две-три дежурства на...
Водещ:
На нощ.
Д. Атанасова:
...на 12 часа.
Водещ:
Вярно ли е, че през нощта докторите в Спешна помощ получават нула лева...
Д. Атанасова:
Не, не получават нула лева...
Водещ:
...че не им се плаща нощният труд?
Д. Атанасова:
Мисля, че, не мисля, а 50 стотинки мисля, че беше, което наистина е обидно малко, но казвам ви пак, това са в момента възможностите на държавата. Спешната помощ е дейност, която изцяло се финансира от държавата. Аз направих преосмисляне на
политиката на министерството по отношение на разходите и намалих доста средствата за капиталови разходи през тази година, за да осигуря средства за...
Водещ:
Увеличаване на заплатите на хората.
Д. Атанасова:
...увеличаване на заплатите. От друга страна, това означава неподобряване на материалната база по места и по лечебни заведения, тоест едното е за сметка на другото. Но аз мисля, че човешкият ресурс е много по-важен и затова е редно да се
инвестира в него.
Водещ:
Да, така е, права сте, макар че преди време си спомням, че имаше... един човек си отиде, защото в линейката нямаше дефибрилатор ли се казваше тази машина, с която се съживява. Дайте да ви питам за още нещо. Каква е в момента таксата, потребителската, при лекарите?
Д. Атанасова:
2,90.
Водещ:
2,90, колкото е, процент от...
Д. Атанасова:
При личен лекар и при специалист, и съответно за престой...
Водещ:
Един процент от минималната работна заплата.
Д. Атанасова:
Да.
Водещ:
Ще продължава ли да се увеличава занапред таксата с увеличаването на минималната работна заплата или ще си остане 2,90?
Д. Атанасова:
Предложила съм промяна в Закона за здравното осигуряване - именно да бъде отвързана тази такса от минималната работна заплата. Вчера...
Водещ:
Да бъде отвързана?
Д. Атанасова:
Отвързана, да. Вчера Комисията по икономическа политика и Комисията по европейски въпроси подкрепиха този законопроект. Днеска се надявам, че и Комисията по здравеопазване ще го направи. И това, което аз заявих, че смятам за редно таксата за
посещение при лекар да бъде 2, 70. Тоест на нивата преди 1 май.
Водещ:
Ясно. добре. Благодаря ви за този разговор. Желая ви успех да откажете цигарите.
Д. Атанасова:
Благодаря.
Водещ:
И дано този закон наистина да доведе до сериозен ефект - по малко хора в България да пушат. Успешен ден.
Д. Атанасова:
Благодаря и аз.

Сподели в: