Върни се горе

10 юни 2012 г., "Опасно близо... с Диана Найденова"

Водеща Диана Найденова:
Поздравявам ви за куража да приемете поканата ми. Замислих се, че всеки от предшествениците ви ми даваше интервю и най-късно седмица след това го уволняваха. Впрочем последното му интервю беше при мен. Добър ден.
Десислава Атанасова:
Добър ден. Не е много обнадеждаващо като че ли първото ви изречение. Надявам се, че и следващата седмица...
Водеща:
Че вие ще промените традицията.
Д. Атанасова:
Да.
Водеща:
Добре.
Д. Атанасова:
...ще бъда на този пост.
Водеща:
Все още ли си вярвате, че сте тежката артилерия? Това помня от представянето ви - как застанахте на трибунката в Народното събрание, представяйки се, дефинирахте себе си като тежката артилерия на ГЕРБ.
Д. Атанасова:
Всъщност провокацията дойде от премиера. Той каза: ще извадя човек от тежката артилерия на ГЕРБ, и аз бях номинирана за здравен министър. Между другото, откакто съм на този пост, съм отслабнала с около 10 килограма. Да, доста е трудно, но пък това беше и отговорът на един въпрос на ваша колега, която ме попита вие ли сте тежката артилерия на ГЕРБ или се чувствате като хвърлена на кучетата.
Водеща:
Да, да, помня този въпрос.
Д. Атанасова:
Да, та аз заявих, че съм тежката артилерия на ГЕРБ, и имам това самочувствие, че съм тежката артилерия на ГЕРБ, защото аз съм човек от първия ден на сдружение ГЕРБ, политическа партия ГЕРБ. Участвала съм по време на...
Водеща:
Да, но, знаете ли, тук постът е... о'кей, политическа отговорност носите сериозна, но проблемът със здравеопазването в България е хроничен. Тоест колко лоялна сте към партията е една писта, друга писта е как ще се справите с болното ни здравеопазване.
Д. Атанасова:
Това е безспорно, но аз приех, защото съм лоялна към хората, които съм убеждавала 2009-а, че трябва да повярват в идеята ГЕРБ. Обикаляла съм села, читалища и към тези хора съм лоялна. На тях обяснявах колко е важно да се промени всичко в държавата, как ние ще го направим, как сме млади хора, как идваме с нови идеи, с нови сили и те трябва да ни повярват.
Водеща:
Добре, да приемем, че това е минало, защото вече сме 2012-а и вие сте не просто онзи сподвижник на каузата и член на ГЕРБ от читалищата, а сте министър на здравеопазването. Та какво променихте? Защо да ви вярвам днес? Кажете ми един ваш успех, откакто сте министър, под който може да се подпишете и който е видим?
Д. Атанасова:
За радост успехът не е само един. Аз още когато полагах клетва в Народното събрание, заявих няколко краткосрочни приоритета. Първото нещо, което направих, е да предложа...
Водеща:
Цените на лекарствата.
Д. Атанасова:
...да предложа. Не, и това беше, факт беше още в първата седмица на мандата ми като министър. Второто беше увеличението на заплатите в Спешна помощ. И това е факт, от 1 юни заплатите са увеличени с 18 процента.
Водеща:
Така е.
Д. Атанасова:
Цените на лекарствата - вече са факт промените в Закона за здравното осигуряване, който ще се разглежда от Народното събрание на първо четене, мисля, другата седмица. Наредба 10, която също регулира цените на лекарствените продукти, както и наредбата за цените и реимбурсирането, която е свързана...
Водеща:
Това са, знаете ли, термини, които нашите зрители не трябва да знаят, но вчера, подготвяйки се за разговора с вас, прочетох едно последно изследване на Световната банка относно проблема със здравно неосигурените лица в България.
Д. Атанасова:
Да.
Водеща:
И нещото, което ми направи впечатление в един доста солиден документ, е таблица, в която се казва, че 52 процента от хората, които не плащат здравни осигуровки, не са бедни и имат образование, т.е. това не е липса на пари, а липса на доверие в системата. С това ще е много трудно да се справите.
Д. Атанасова:
Трудно ще е, да. И това е една от темите, които аз още в работата си като председател на здравната комисия съм акцентирала особено. Защото хората трябва да осъзнаят, че нашата система е солидарна, на здравното осигуряване. Тоест всички, които имат нужда, ползват средствата, които са събрани, но са длъжни всички хора, които са здравноосигурени, да си плащат здравните осигуровки. И по тази тема съм предприела конкретни мерки.
Водеща:
Ама, знаете ли. . .
Д. Атанасова:
Сега. . .
Водеща:
Г-жо министър, простете, че ви прекъсвам, и все пак, хората биха се чувствали длъжни, ако получаваха качествена услуга, ако не трябваше да плащат обезателно на лекар, за да им обърне специално внимание, ако линейките. . . Миналия ден интервюирах в "Дарик" радио, темата беше здравна, един господин ми разказа, инвалид, на 37 години, който чупи своя кост, и разказа, че зет му от Банкя е дошъл по-бързо до София, отколкото линейката на
"Бърза помощ". Вие не може да накарате тези хора да се чувстват длъжни да плащат здравни осигуровки, след като вие не им предлагате онова качество, което те очакват да получат.
Д. Атанасова:
Тя, темата наистина е много пространна, за това какви са отношенията лекар - пациент, трябва ли след като си здравноосигурен да заплащаш допълнително за избор на екип, за избор на лекар, трябва ли да има допълнителни фондове за здравно осигуряване и как да ги избираме. . .
Водеща:
И според вас каква е рецептата, кажете? Защото през седмицата говорехте за възможността да отпадне тази такса за избор на екип, която в отделни случаи е до 900 лева. Това са много пари, предвид социалния статус на българина.
Д. Атанасова:
При всички случаи е до 900 лева, защото така е регламентирано от наредбата за достъп. . .
Водеща:
Да, това е максимумът.
Д. Атанасова:
Да. Аз съм категорично против да съществува тази такса в този й вид, не защото съм против хората да имат избор да избират екип или лекар. Напротив, който иска да се довери на определен професионалист, да го прави. Въпросът е да не изнудват определен пациент, стоящ пред врата на някоя пейка, да си избере екип. И когато спре потокът от пациента към лекаря ли или към болницата на средства, мисля, че. . .
Водеща:
Тогава изнудвачите ще са обезсърчени, нали, няма за какво да изнудват.
Д. Атанасова:
Надявам се, да. Затова предлагам различни механизми. Единият механизъм е това да става чрез доброволните здравноосигурителни фондове и мисля, че се приема достатъчно добре тази идея не само от работещите лекари, но и от пациентите.
Водеща:
При нас имаше лекар от "Пирогов", един от добрите български медици. Та той, помолен от Росен да ви зададе въпрос, не ви попита нищо конкретно, но ви препоръча да правите така, че младите лекари да не напускат страната ни, защото няма кой да ни лекува след десетилетие, и средният медицински персонал да се чувства достойно заплатен. Тук е мястото може би да разкажете това, което ми разказахте преди малко по повод земетресението в Перник. Тези жени, героини, които са останали на работа, за да акушират новия живот, и сигурно са го направили за 200 лева.
Д. Атанасова:
Да, в Перник между другото... добре, че медиите обърнаха достатъчно внимание на този жест на... може би героизъм. Това е думата. Две жени, едната акушерка, която в момента когато започва земетресението, с риск за собственото си здраве и живот остава при осемте новородени бебета, поема ги и така тръгва с тях надолу, докато ги изнесе. А още една жена, която е санитарка, остава до кувьоза с едно недоносено бебе, защото той не е възможно да бъде транспортиран долу. Тоест. . .
Водеща:
Този разказ трябваше да. . .
Д. Атанасова:
Тези. . .
Водеща:
Този разказ трябваше да го направи например кметицата на Перник, защото тя не може да увеличи заплатите им. Но вие трябва да направите така, че тази медицинска сестра да се чувства щастлива от подвига си и в материален план, а тя със сигурност не е щастлива.
Д. Атанасова:
Аз слушах доц. Христов и съм безкрайно щастлива, че мога да кажа, ето и това е успех за мен, промяната в наредбата за специализация. Тя вече е факт, аз поех ангажимент, че в най-скоро време ще я направя, именно специализацията на младите лекари. Сега ще им дадем възможност да специализират, да останат тук в България. Имаше безкрайно много нулеви години за специализация. При предходни правителства не знам защо бяха вземани такива, според мен грешни управленски решения. . .
Водеща:
Е то тройната коалиция, тройната коалиция са си лоши по презумпция.
Д. Атанасова:
Не, без да коментирам нечие управление, просто това се отрази на цялата ни система на здравеопазване. Действително прав е доц. Христов, че след 10 години няма да има кой да работи в българските болници, ако нещата не се променят.
Водеща:
И защото времето сериозно напредва, заговорихме за младите. Вероятно сте запозната с това изследване от петъчния ден, според което младите българи до 18 години са на първо място в класацията за употреба на наркотици в цяла Европа. Това звучи ужасяващо.
Д. Атанасова:
Да, това изследване е правено между сто хиляди млади хора в Европа. 86 процента от българите се оказват, младите българи, че са употребявали алкохол, около 40 процента, че пушат, и много е висок процентът на младите хора, които са употребявали наркотици, дори и в последния месец.
Водеща:
Какво ще правите за това поне младите хора да осъзнаят какъв проблем създават за себе си?
Д. Атанасова:
Това, което е позитивното от това изследване, че те осъзнават, голям процент от тях, около 45 процента осъзнават, че това не е правилно поведение, т.е. това е една добра основа ние да започнем, цялата държавата да прави политика на превенция. И ние вече го правим. Имаме такива програми. Доскоро вървяха и във вашата телевизия най-различни клипове за вредата от тютюнопушенето. Променихме и закона. От 1 юни никъде не се пуши.
Водеща:
Вие пушите ли впрочем още?
Д. Атанасова:
Все още да, за съжаление.
Водеща:
А когато сте на работа?
Д. Атанасова:
И вие мисля, че пушите.
Водеща:
Аз пуша, да. Не правите. . .
Д. Атанасова:
Когато съм на работа, не.
Водеща:
Не, това е лъжа. Не ви вярвам. Не, наистина, не ви вярвам.
Д. Атанасова:
Заповядайте в министерството, цял ден може да бъдете с мен.
Водеща:
От колко години пушите?
Д. Атанасова:
От около десет.
Водеща:
Тоест искате да ми кажете, че вие пушите у дома и след като приключите работа, в никакъв притеснителен момент министърката не може да си измисли едно кьоше, в което да запали цигара... Не ви вярвам.
Д. Атанасова:
Заповядайте при мен и ще се уверите, че е така. Не ви лъжа.
Водеща:
А защо - за да спазвате правилника, или?
Д. Атанасова:
Това е едната причина, че аз трябва да съм пример за околните, и за работещите в министерството и изобщо за хората. А втората причина е, че имам толкова много работа, няма минута, когато да оставам сама.
Водеща:
Здрава ли сте?
Д. Атанасова:
Да, слава богу.
Водеща:
Това е обещаващо - здравният министър да е здрав, защото означава, че се грижи за здравето си. А интересувате ли се какво се случва с предшествениците ви, общувате ли с тях, обменяте ли мисли?
Д. Атанасова:
Не.
Водеща:
Не?
Д. Атанасова:
Не съм се виждала с никой от тримата министри - нито с д-р Нанев, нито с проф. Борисова, нито с д-р Константинов, след като вече не са министри на здравеопазването. Виждам се с д-р Желев доста често, когато сме в парламента.
Водеща:
В парламента.
Д. Атанасова:
Да.
Водеща:
Важно ли е да останете дълго време министър?
Д. Атанасова:
Аз знам докога ще бъда министър - до догодина, до 5 юли.
Водеща:
Убедена сте, че няма да си отидете преди тази дата?
Д. Атанасова:
О, не знам, това не знам, дали ще си отида или ще бъда до края на мандата на ГЕРБ. Така или иначе си давам сметка и съм приела този пост с ясното съзнание, че ако направя грешка, просто си тръгвам.
Водеща:
Благодаря ви за това интервю. Желая ви пълен мандат, да кажем.
Д. Атанасова:
Благодаря ви аз. Беше ми приятно.
Водеща:
Благодаря.

Сподели в: