Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - Нова тв „Здравей, България“

 

Водещ: Продължаваме по темата, която следим от няколко дни и която започнаха „Господари на ефира” – смъртта на едно бебенце при самото му раждане в болницата в Тетевен. Д-р Ваньо Шарков ми показа преди малко, но той ще цитира най-важното от доклада, от заключението и от изводите, които е направил Медицинският одит. Можеше ли да е живо това детенце, а не мъртво?

Д-р Ваньо Шарков: Аз първо бих искал да кажа, че си давам сметка колко е неприятно да се коментират подобни неща не само за професионалисти в здравеопазването, а изобщо за всеки български гражданин, но в крайна сметка трябва да се казва истината, защото това не е представителна извадка за българския лекар. Аз съм сигурен, че огромната част си вършат работата качествено и почтено. Но това, което искаме да променим всъщност в системата на здравеопазването, такива примери вероятно могат да бъдат извадени и други и стената, която се изправя срещу всеки опит ние да променим това говори едно и също нещо, оставете системата да продължи да работи по този начин, нищо не променяйте, ние не сме съгласни.

Водещ: Кажете какъв е начина, дайте цитати от това, което твърдеше и потърпевшата?

Д-р Ваньо Шарков: Ами вижте, това, което се казва в експертното становище от външния експерт консултант специалист по акушерство и гинекология е следното, прави се несполучлив опит за налагане на коси акушерски щипци форцепс – при така описания статус това не са изходящи или коси щипци, а висок форцепс, който днес има само историческо значение, най-малкото поради доказалата се висока травматичност както за плода така и за майката. Реалната алтернатива е спешно цезарово сечение.

Водещ: Това е трябвало да направят – спешно цезарово сечение, а не да използват висок форцепс, което тя отричаше?

Д-р Ваньо Шарков: Да, освен това по отношение на метода на Кристелер, твърдението, това е методът, при който се прави опит за избутване на плода…

Водещ: Какво е това – натискат със сила корема на раждащата жена?

Д-р Ваньо Шарков: Да, правено е преди десетилетия. Това, което се казва в експертното становище на специалиста по акушерство и гинекология е, че от десетилетия няма ръководство по акушерство, което да го предлага като метод на избор за подпомагане на раждането. Той е преценен неправилно и приложен по възможно най-абсурден и травматичен начин.

Водещ: По възможно най-абсурден и травматичен начин метод, който дори ръководство не се издава и не се отпечатва за него, толкова е стар?

Д-р Ваньо Шарков: Така е. А освен това има, установено е, направени са поправки в историята на заболяването, на преди това нанесените стойности на размера на таза при външна пелвиометрия, това е методът, който…

Водещ: Момент, лъгали са, иска ли са да фалшифицират и да подменят резултата, за да заблудят търсенето на отговорност ли?

Д-р Ваньо Шарков: Тази квалификация е на следствените органи, докладът вече е в прокуратурата, докладът вече е в етичната комисия на БЛС. Това са заключения…

Водещ: Доуточнете, това с таза какво е, прави се…

Д-р Ваньо Шарков: Ами да го кажем по най-простия начин, ако беше установено навреме, че бременната жена има тесен таз и при плод, който е преценено, че теглото му е около 3700 грама колкото всъщност се ражда, би трябвало въобще да не се пристъпва към раждане по нормален път, а да се тръгне към извършването на секцио.

Водещ: Тя да знае предварително и по-рано, както много други жени, че има секцио, а не че ще се опитва да ражда дете, което не може да…

Д-р Ваньо Шарков: Ето това е един пример за това, когато говорим за това, че трябва да има комплексност в лечението, диагностиката, проследяването – в случая, в който, това поне, което ни казаха вчера в болницата в Тетевен беше, че колежката, която е проследявала бременността не си говори с колежката, която извършва, води раждането. Това просто трябва да бъде променено и не може да продължи да се работи по този начин.

Водещ: Не може да продължи, извинявайте, аз все пак трябва да внеса уточнение, защото самата лекарка обвиняваше екипа ни в преднамереност, в това, че нищо не разбираме. Ето тук експертите казват, че тази жена е имала по-тесен таз, такъв, който трябва каже на всеки един лекар, ако има диплома, ще правиш цезарово сечение, а няма да опитваш да го раждаш по нормален начин.

Д-р Ваньо Шарков: Изводът в доклада на Изпълнителна агенция „Медицински одит”…

Водещ: Тя отричаше.

Д-р Ваньо Шарков: …е категоричен, че дежурният лекар д-р Байчева неправилно е преценила възможностите за вагинално или нормално раждане, продължаването му в този ход и прилагането на висок форцепс, който се е оказал неуспешен. Пропусната е възможността да се извърши цезарово сечение със значително по-добра прогноза за плода. Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

Водещ: Въобще колко часа е продължило това раждане? Или са правили опит да заменят резултатите?

Д-р Ваньо Шарков: Пациентката по данни на акушерката постъпва към четири часа сутринта.

Водещ: Преглед направен ли й е?

Д-р Ваньо Шарков: Прегледът е направен някъде след девет часа сутринта от акушер-гинеколог.

Водещ: Това нормално ли е?

Д-р Ваньо Шарков: Би трябвало прегледът да бъде направен още при постъпването.

Водещ: В четири часа, а не пет часа по-късно?

Д-р Ваньо Шарков: В случая не е имало дежурен акушер-гинеколог, лекарката е била на разположение. На нея й е съобщено по телефона…

Водещ: Защо не е имало дежурен?

Д-р Ваньо Шарков: Това е въпрос на организация, на нея й е съобщено по телефона, тя е казала, наредила да се изчака до идването й на работа.

Водещ: Трябва ли да продължат такива лекари, извинявам се, Вие сте лекар, трябва ли, кажете, да продължат да имат възможност да са лекари или това е много крайно?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, първото, което е, за да упражняваш тази професия се изисква да имаш нещо тук.

Водещ: Къде?

Д-р Ваньо Шарков: Освен това, което имаш в главата, да имаш и нещо в сърцето си. Отношението, което аз видях, за мен е ненормално отношение към обществеността и към пациентите. Този начин на поведение би трябвало да бъде остро осъден от БЛС, защото, ако ние като съсловие не се отървем от подобно поведение, обвиненията ще падат върху всички нас и ще продължат да падат. Затова БЛС е сезиран, защото той има компетенцията и възможностите да отнема лекарски права за период до три години.

Водещ: И да не бъде актуална репликата, гарван гарвану око не вади.

Д-р Ваньо Шарков: Не, има такива случаи. Аз мисля, че в конкретния случай те ще си свършат както трябва работата така както всички се надяваме и прокуратурата да предприеме мерки наистина да има справедливост по целия този случай.

Водещ: Имаше и стари случаи и един призив на пациентите, навреме да сигнализират за всяка ситуация, която смятат, че има насилие или нарушени техни права, а не да се натрупват случаи, сега пред болниците да виждаме стари истории – първа, втора, трета, четвърта. Много майки имаше други, не само тази за жалост.

Д-р Ваньо Шарков: Така е. В крайна сметка поне този екип на Министерството на здравеопазването показа, че има безкомпромисно отношение в такива случаи, имаме такова споразумение с прокуратурата и на базата на това споразумение вчера докладът беше изпратен директно, а не да се търси…

Водещ: Това вече е дадено на прокуратурата?

Д-р Ваньо Шарков: Това вече е дадено. В крайна сметка, ако ние не бъдем сезирани или нашите органи не знаят за това, то няма как да се случи цялата история. Всъщност нашето разпореждане за извършване на тази проверка е още от 7 май, така че ние бяхме сезирани от, първо от РЗИ, че има случай със смърт на бебе в Ловеч, след това бяхме сезирани и от майката. Проверката на /…/ извърши своята работа и оттук нататък са вече всички останали органи. Изпълнителна агенция „Медицински одит” може да налага санкции, които стигат до 2000 лева. Ние сме предложили промяна в закона и тази санкция да бъде два път и половина по-висока.

Водещ: Благодаря Ви. Д-р Ваньо Шарков ни беше на гости, заместник-министър на здравеопазването. И тук е и мястото да благодарим на всички лекари, които пък си вършат работата и да, те не са под обекта и фокуса на медиите, обикновено при инцидент се случва това. И да се действа конкретно спрямо всеки отделен случай както мисля, че стана и сега с тази история започната от „Господари на ефира”. Благодаря Ви за участието.

Сподели в: