Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БНТ „Още от деня“

 

Водещ: Започваме с Ваньо Шарков, заместник-здравния министър, а от часове и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Д-р Ваньо Шарков: От вчера

Водещ: Да от вчера. Честито да казвам ли?

Д-р Ваньо Шарков: Не това е отговорност и работа, която трябва да се свърши така или иначе.

Водещ: Тежък е моментът, в които поемате касата. Защо всъщност се наложи тази смяна? Вярно ли е че заради спорове и несъгласие между сегашния шеф Кирил Ананиев и министърът на здравеопазването, относно бюджета?

Д-р Ваньо Шарков: Не. Не бих могъл да кажа, че има подобни неща, защото аз съм бил и преди в Надзора на Националната здравно осигурителна каса, с г-н Ананиев сме работили много добре, просто трябваше да има промяна в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017, свързан с един от приоритетите на правителството, приети с Националната здравна стратегия.  

Водещ: А той не е бил съгласен ли, какво?

Д-р Ваньо Шарков: А той е един акцент в доболничната помощ. Това е и причината, поради която съгласно Закона за здравното осигуряване министърът на здравеопазването да изпрати становище в Надзорния съвет на Касата, което становище казва че трябва да се акцентира върху тази дейност, като определена от правителството приоритетна политика. И това е съвсем нормално. Не за първи път министърът на здравеопазването в своето становище предлага промяна в параметрите на бюджета, за да бъде изпълнена Националната здравна стратегия.

Водещ: Останаха едни такива съмнения около смяната и Вашето назначаване, защото министърът каза „лоша координация”.

Д-р Ваньо Шарков: Да така е. Защото имаше предварителни разговори, които бяха проведени, но най – важното, което е в крайна сметка е крайният резултат. А крайният резултат е, че днес имаме приет от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса…,  има приет проектобюджет за 2017 г., който пое своя път към Министерски съвет. До колкото знам в понеделник има заседание на Министерски съвет, така че се движим. И това, което приехме днес, се надявам, и аз лично смятам, че е в полза на българското здравеопазване. Особено в параметрите, които беше прието увеличението на средствата за извънболничната и болничната помощ.

Водещ: Ние сега ще говорим точно за това, за да изчистим един въпрос. Дали в крайна сметка направихте така, да вземе 37 млн., както се говореше, от перото болници и лекарства, за да ги дадете на извънболничната помощ. Направихте ли го това?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което мога да кажа, и ще говоря с цифри, е, че в сравнение с бюджета за тази година, за извънболничната помощ имаме – за първичната извънболнична помощ имаме 19 млн. повече, за специализирана доболнична помощ почти 10 млн. в повече, за меркодиагностичната дейност, тук са изследванията, скенери, рентгени, образна диагностика – 7 млн. и 59 хил. в повече за лекарствата имаме за тези, които са за домашно лечение – 32 млн. повече и 15 млн. повече за лекарствата за онкологични заболявания. 

Водещ: Т.е не са взимани пари от там, да се прехвърлят от едно перо в друго?

Д-р Ваньо Шарков: Категорично. В сравнение с бюджета, които беше за 2016 година, в бюджета за 2017 година имаме 246, почти 247 млн. в повече. Тези средства, по-точно 114 от тях отиват точно за болнична помощ. 

Водещ: Така. Какво записахте още в бюджета? Говореше се за увеличение на минимални заплати на сестри, на лекари.

Д-р Ваньо Шарков: Бюджетът на НЗОК не третира тези теми. Имаше една тема, която беше възбудила общественото внимание. То беше едно предложение, в бюджета, който всъщност, както казвате Вие прекроихме, а то е членовете на Надзорния съвет на НЗОК да получават заплата за дейността, която вършат. Това след проведеното днес гласуване отпадна, така че такова нещо няма да има. Надзорниците няма да получават възнаграждение за работата, която вършат, т.е както се работеше и до сега.

Водещ: Ясно. Искате ли още нещо да добавим. Ние тепърва ще говорим за това.

Д-р Ваньо Шарков: Единственото, което ще кажа за бюджета е резервът, който е предвиден в този бюджет е над 330 млн. Изрично е записано в преходни и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета, че този резерв, ще бъде разпределен само и единствено за лекарства и болнична помощ. И това нещо ще се случи в рамките на април месец. Т.е. след 31-ви март ще бъде разпределен резервът до края на годината, за да няма притеснение, както в хората, потребяващи лекарства, така и в лечебните заведения. С което средствата за болничната помощ ще бъдат доста увеличени.

Водещ: Преди да говорим за промените в спешната помощ, които ние ще трябва скоро да усетим, а Вие да въведете, ми се иска да поговорим за вчерашния инцидент. Поредно нападение и агресия срещу лекар. Как е състоянието на пострадалата жена?

Д-р Ваньо Шарков:  До колкото разбрах стабилизирана е и няма някаква опасност. Но вижте,  каквито и мерки да предприемаме….  От началото на годината до края на юли месец тези година случаите са около 30. По 15 от тях има образувани бързи досъдебни производства. Има и една ефективна присъда. Каквито и мерки да се взимат, както от страна на МЗ, както и от правозащитните органи, идиоти и лумпени сигурно винаги ще има. Но тогава, когато лекарите протестират за такова нещо и срещу такова нещо, тогава трябва да бъдат подкрепени от цялото общество,  защото усилието в тази борба трябва да бъде общо. Защото страдат не само лекарите, а и пациентите, на които те могат да помогнат. Защото в случая те помагат на пациент след катастрофа, и в същия момент, докато помагат, са нападнати и малтретирани. Това е опит един път да нараниш човека, който спасява човешки живот, втори път да попречиш да бъде спасен човешки живот. Такива хора просто трябва да бъдат съдени по бързата процедура и да няма никаква прошка.

Водещ: Все пак някакви мерки дали не могат да бъдат взети?

Д-р Ваньо Шарков:  Мерките, които взехме още тогава, мисля в началото на 2015 година, когато имахме информация за над 220 такива случая през 2014 година - имаме директен пряк контакт с органите на МВР, провеждат се редовно срещи с тях на местата, където са се случвали подобни инциденти. Екипите да бъдат придружавани от МВР. При всички тези инциденти екипите на МВР се отзовават веднага. В случая този човек и неговите близки, участници в престъплението са заловени на секундата. Но пак казвам, това дали ще бъде заловен, осъден, не означава, че няма да има друг кретен, които да извърши същата простотия.

Водещ: Силни думи казвате, но разбирам и Вашата афектираност.

Д-р Ваньо Шарков: За това казвам, че това е проблем на обществото.

Водещ: До няколко седмици въвеждате промените в Спешната помощ. Нека поговорим за това. Да поговорим за тези 3 кода – червен, жълт и зелен, според които ще се определя случая до колко е спешен. И другото, което е, ще ни задават едни 15 въпроса по телефона.

Д-р Ваньо Шарков: Това, което въвеждаме за сега тестово, да видим как са нещата, как се работи, за да могат да бъдат информирани и гражданите, и това да бъде една цялостна кампания. Защото в голяма част от случаите, пациентът няма реалната преценка и понякога се получават повиквания за ситуации, които не са спешни. Имали сме случаи при зъбобол да се вика линейка.  Това, което въвеждаме, е триаржиране на системата, отсяване на важността и групиране в зависимост дали има животозастрашаващо състояние – това е код червено, при код жълто – това е състояние, което при влошаване може да застраши живота, но в момента не е животоопасно, и при код зелено – когато вече нямаме пряка заплаха за живота на пациента. Това са кодове, които съществуват в почти всички европейски държави. В Румъния зеленият код е изчакване до 2 часа, това е, когато имаме работа по код червено или жълто. Ако има свободен екип това изчакване ще е много по-малко.

Водещ: Колко време ще отнема това преценяване?

Д-р Ваньо Шарков: От въпросите, които се задават, за това върви обучение, на което вече бяха директорите на спешна медицинска помощ заедно с представители на координационните централи, тези, които са на телефоните, тепърва ще имаме още такива обучения. От първите два въпроса можеш да разбереш дали си в код червен. Когато си в код червен пращаш екипа.

Водещ: Това, 112 ли ще го преценява

Д-р Ваньо Шарков: Не, 112 няма медицинската компетенция. Те са задължени съгласно инструкцията, когато става въпрос за родилки, когато става въпрос за човек в безсъзнание веднага го подават. Няма въпроси, няма разговори и екипите тръгват. 112 нямат медицинската компетентност. Те трябва да осигурят връзката с районните координационни централи, където са лицата с необходимото медицинско образование.

Водещ: Не е задължително да бъдат и 15 въпроса.

Д-р Ваньо Шарков: Не е задължително. Защото втори или трети въпрос беше – имали дишане пациента, в съзнание или безсъзнание е. Отговорът на този въпрос вече те насочва към код червен. Но пак искам да кажа, че разговорът може да продължи и след изпращането на екипа и той е изключително важен, защото получаването на допълнителна информация, може да бъде предавана на екипа, докато той пътува към мястото на произшествието и в същото време може да се окаже съдействие от хората подаващи сигнала, били те близки, или случайни свидетели.

Водещ: И последно, във връзка с тези промени линейката трябва да идва между 8 и 120 минути в зависимост от тези кодове.

Д-р Ваньо Шарков:  Пациентът трябва да получи... В различните държави е различно.

Водещ: Гарантирате ли, че ще идва?

Д-р Ваньо Шарков:  Ние казваме, че това не можем да го постигнем в рамките на един месец. На нас ни се иска, всички, като държава и пациенти, това да бъде направено, да се постига още вчера, както се казва. За съжаление няма как да се случи, особено в някои места, където сме оптимизирали спешната помощ, както ни се иска. За това и тази европейска програма, по която ще получим финансиране от 170 млн. за подобряване на инфраструктурата на спешна помощ, подобряване на апаратурното обезпечаване на екипите, нови линейки – 400 броя. И всъщност другото което правим, извън тази програма е заплащането на труда. И когато успеем да им гарантираме, че те работят при едно нормално финансиране на своята работа и работят при нормални условия на работа, тогава вече може да бъдем взискателни към изискванията, които имаме към тях. 8-те минути е стандарт, които се гони в 90 % от случаите, защото и най- развитите държави казват, че в 10 % от случаите това условие е неизпълнимо.

Водещ: В здравното министерство, готвите още едни промени. Драстична законова регулация на пазара на лекарствата. Какво точно ще правите, за да пресече лошите практики и злоупотребите?

Д-р Ваньо Шарков: Без да е моят ресор, това, което мисля, че е изключително важно и в полза на всички, това е осигуряването и работата на денонощните аптеки.

Водещ: Където се казва, че ако имат някъде денонощна аптека това означава допълнителни разходи за собственика. Където означава, че трябва да се увеличава щат, заплата. Това ще доведе ли до увеличаване на цената на лекарствата?  

Д-р Ваньо Шарков: Не би трябвало. И няма как. Има позитивен лекарствен списък. Има цени на тези лекарства, на които те могат да бъдат продавани. И това са неща, които могат много лесно се установяват. Искам да кажа, че, за съжаление, има областни градове без денонощни аптеки, и хората пътуват до съседния областен град. И другото, което е да осигурим на хората от малките населени места, където нямат нито аптека, нито дрогерия, с помощта на мобилни аптеки, те да получават своите лекарства. Това е основното, а регулация трябва да има. 

Водещ: А има ли картел при лекарствата?

Д-р Ваньо Шарков: При толкова много производители, при толкова много регистрирани притежатели за разрешение на употреба не мисля, че може да говорим за някакъв картел. В доста голяма част от случаите намираме съревнование на цените между отделните фирми.

Водещ: Добре ли е, това което се замисля, Министерство на здравеопазването да има свои дружества за дистрибуция на лекарства?

Д-р Ваньо Шарков: Абсолютно е добре. Защото има такава ситуация, че в момента страдат българските граждани. Защото някои решава, че ние реферираме цените към цените в редица европейски държави. Там пазарът е по-голям. За това фирмата не и се отразява добре на печалбата и тя си изтегля лекарството от България. За това държавата трябва да се намесва, за да гарантира достъпа на хората до това лекарство.

Водещ: Нещо ново, което ще бъде въведено съвсем скоро. Пръстовите отпечатъци. Доста критики отнесохте.

Д-р Ваньо Шарков: То не е ново. Вече трети месец болничните заведения тестово работят.

Водещ: Сега официално влиза, другата седмица от 1-ви.

Д-р Ваньо Шарков: Данните, с които разполагаме, е че на 90 % вече работят след тестовия период. Вече всички разбраха, че няма пръстов отпечатък, а че има цифров код, които е 8 хил. цифри подредени по специфичен начин, по които да създават уникалност на всеки пациент. Системата нито снема, нито съхранява, нито изпраща някъде истинския пръстов отпечатък, нищо общо няма. Аз това, което давам като пример, е че когато си отключвате телефоните или компютрите с пръст, дали Майкрософт ви съхранява отпечатъка.

Водещ: Влизаме в една теория на конспирацията, в която с Вас трудно ще дадем верния отговор, но това е опасението на критиците на тази идея.

Д-р Ваньо Шарков: Критици има, защото това е механизмът, по който всеки български гражданин внася като здравноосигурен, защото, ако някои се опита да злоупотреби с Вашите данни, Вие ще получавате на Вашия мобилен телефон известие, така както получавате, когато теглите пари от банката. Вас Ви изписват по клинична пътека  номер еди-кой си  от лечебно заведение, и ако в този момент Вие сте в магазина, а не в това лечебно заведение, Вие сте човекът, който дава на касата пари, и сте длъжен да накарате тези, на които давате пари,…  да ги санкционират.

Водещ: Да Ви попитам дали сте доволен от работата на Фонда за лечение на деца в чужбина?

Д-р Ваньо Шарков:  Аз бих бил доволен в момента, в който държавата ни би могла да осигурява всички тези дейности, за които се налага в момента да работи Фонда.

Водещ: Той добре ли работи? Има заведени 11 дела.

Д-р Ваньо Шарков: Никога не бих казал, че работи добре, защото винаги може и по-добре.

Водещ: Знаете, че там има напрежение.

Д-р Ваньо Шарков: Съгласен съм с това. Но нека разделим истинското напрежение от това, което се налага. Има нов правилник за работа - съкращава сроковете за кандидатстване, по които кандидатстват хората, мисля че това е добре за тях. Има нов състав на Обществения съвет, има гаранция за това, че ако този Обществен съвет има нужда от промяна на правилата, които са в полза на децата, а не в полза на работещите във Фонда или в Обществения съвет,  сме готови да направим необходимите промени. Фондът ще продължи да работи, има осигурено финансиране за следваща година, никой не намалява средствата.

Водещ: С това ръководство ще продължи да работи?

Д-р Ваньо Шарков:  С това ръководство ще продължи, докато може това ръководство да изпълнява задълженията си.

Водещ: За сега стоите зад това ръководство на Фонда?

Д-р Ваньо Шарков: Да

Водещ : Благодаря Ви за този разговор в „Още от деня”.

Сподели в: