Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БНТ „Денят започва“

 

Водещ: Гледате „Денят започва”, сутрешния блок на БНТ. Добро утро с тема здравеопазване сега и със здравеопазването, което вече е под прицела на опозицията. БСП и ДПС внасят вот на недоверие за политиката водена в здравеопазването. Това обявиха след среща миналия четвъртък лидерът на БСП Михаил Миков и един от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ. Твърде вероятно е към тях да се присъедини и парламентарната група на БДЦ. Те обаче все още нямат окончателно решение. Тази седмица експертите от ДПС и от левицата, с ресор здравеопазване, ще подготвят мотивите за вота, каза Миков. Като по неговите думи не трябва да се смята, че искането за оставка на правителството се дължи на последния скандал с ваксините или поне не само на него, а той е само елемент от цялата картина, каза лидерът на социалистите. Затова и двете партии настояват в петък в парламента да бъде изслушан здравният министър Петър Москов, миналия петък. В студиото за коментар вече са д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването и Емил Райнов, депутат от парламентарната група на БСП - Лява България, зам.-председател на Комисията по здравеопазване. Добро утро и на двамата.

Д-р Ваньо Шарков: Добро утро.

Д-р Емил Райнов: Добро утро.

Водещ: Стана ясно, че не само скандалът с ваксините е причина за искания вот на недоверие, господин Райнов – какво обаче друго не Ви харесва в здравната система у нас?

Д-р Емил Райнов: Всъщност въпросът не е на нас какво не ни харесва, а какво не харесва на целокупния български народ в здравеопазването. А това, какво не харесва, ние сме го заявявали през цялата изминала година. Спомняте си при дебатите за Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, нееднократно сме заявявали нашата позиция. Като резултат от нашата позиция, не трябва да се забравя, са и двете питания до Конституционния съд – това е безпрецедентен случай, два законопроекта на управляващите в рамките на една година да бъдат дадени в Конституционния съд, където знаете се ситуираха дела номер 6 и номер 9, ако не се лъжа и очакваме решението. А това, за което ние сигнализираме нееднократно, и всъщност това, което и във вота надявам се ще стане ясно, са проблемите, бомбите, които се залагат в българското здравеопазване. Всъщност при анонса на предаването видях един репортаж от коридори на лечебно заведение, че в момента няма българин, който да го попитате дали е доволен от здравеопазването и той да бъде доволен – не само като пациент, но и лекар. В момента се създаде един огромен нормативен хаос – приеха се два законопроекта, които трябваше да влязат от 1 януари. Управляващите обаче се попритесниха, естествено не си свършиха и законово регламентираната дейност по поднормативните актове - наредбите не се написаха и това отложи във времето за 1 април. Не искам да се спирам на емблематичността на тази дата – 1 април в българския език. От тогава да стартира всичко това, което е заложено в законите,… трябваше от 1 януари вече да е факт националната здравна карта, хората да бъдат наясно къде ще има болници и къде няма да има болници. А в момента тепърва ще се събира комисията по определянето на национална здравна карта. Тепърва излезе, в края на миналата седмица,  наредбата, на базата на която касата ще сключва договори с болниците, с кои болници, на кои условия трябва да отговарят. И отново виждаме нещо, че под прицела всъщност се оказва по-конкретно и общинското здравеопазване – това, което е предният фронт, това, до което най-често опират хората в малките населени места и отдалечените населени места.

Водещ: Д-р Шарков, попритесниха ли се управляващите?

Д-р Ваньо Шарков: Не. Вижте, всичко това сме го чували, всичко това е нормално да бъде говорено от българската опозиция. Между другото, ако бяхте толкова загрижени, може би щяхте да внесете поне един законопроект за тази година и няколко месеца. А от друга страна, това, което мога да кажа е, че това е един добър повод, внасянето на подобен вот на недоверие е един добър повод да можем да разкажем всичко онова, което беше направено в рамките на тази една година – като започнем от премахването на платените специализации и начинът, по който бяха гонени младите български лекари от България, като минем през това, че премахнахме тавана, който беше ограничение при плащането на трансплантациите, като вдигнахме парите за костно-мозъчните трансплантации при деца, като минем през това, което направихме в системата на спешната помощ и ще продължим да го правим и през тази година, като минем и през факта, че бяха върнати благодарение на Наредба 10  четиридесет и шест милиона от фармацевтичния бизнес обратно в НЗОК. Като кажем това, че вече сме на финалната права в приготвянето на Националната здравна карта, като сме готови с…

Водещ: Откъде дойде забавянето за здравната карта?

Д-р Ваньо Шарков: …промени в Закона за здравето, които ще облекчат работата на ТЕЛК-овете и достъпа на пациентите до тях. Всъщност работната група приключва работа тази седмица, заедно с Министерство на труда и социалната политика и социалните партньори – днес ще представим визията, която е в този законопроект. Като разкажем всички тези неща ще е ясно колко несъстоятелни са доводите на опозицията в един такъв вот на недоверие. Между другото аз не знам всъщност чисто политически защо БСП кляка на ДПС за внасянето на вот на недоверие по тази тема, но това си е тяхна работа, да се оправят с ДПС. Те се опитват от една година да се разграничат от тях и от предишното си съвместно управление, явно обаче тази връзка е много здрава.

Водещ: За забавянето, това беше една от критиките – три месеца?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, няма забавяне. Това, което сме казали, всичко ще бъде готово. Разбира се, трудно е, диалогът постоянно върви с неправителствения сектор, опитваме се да направим всичко, предварително го съгласуваме с тях, затова дори и днешната среща по желание на членове на националната комисия я отлагаме с един ден, за да може всички да се запознаят с документите, които бяха изработени от експертите. Ще разговаряме отново с Лекарския съюз. Създадохме пациентския форум, в който влизат пациентските организации и целият неправителствен сектор – като звено дори към Министерски съвет, което участва в изработване на тези нормативни документи - нещо, което не се е случвало преди. Вкарваме пациента контрольор на разхода на НЗОК. Ако всичко това не са частите от една сериозна реформа… Иначе можем да си говорим всякакви неща по отношение на сезиране на Конституционния съд, по отношение на някакви мними скандали, които се опитват да завъртят. Между другото вотът ясно показа кой стои зад цялата тази атака и по отношение на ваксините. Така че всичко е ясно. Това, което можем да разкажем и да покажем на хората, между другото тази болница, за която говори д-р Райнов, има същото управление, което имаше и по време на тяхното управление. Може би това е някакъв проблем, но мисля, че това, което успяваме да направим през изминалата година не може магически да промени нещата в българското здравеопазване, забатачвани с години. Но поне тръгваме напред и между другото никога не сме се оправдавали и не сме споменавали името на нито един предишен министър – нещо, което беше честа практика преди.

Водещ: Вкарахме политическа темичка в разговора.

Д-р Емил Райнов: За да бъдем малко по-коректни, вчера имаше един прекрасен форум в българския парламент, който беше „Лекари, на които вярваме“. Ами че там всички лекари, всички колеги, които се изказаха, сигнализираха за всичките тези проблеми, за които в момента говорим. Това, което говори д-р Шарков, ще направим, ще видим, ще напишем стратегии, визии…

Д-р Ваньо Шарков: Не, това, което направихме.

Д-р Емил Райнов: Колегите са притеснени, колегите… от това, което се случва с прословутото разделяне на пакетите на два, защото именно при колегите, там ще падне най-огромното натоварване, защото те ще бъдат на преден фронт и те трябва да бъдат тези, които ще понесат отговорността да кажат на пациента – ти влизаш сега в здравната система, ти ще чакаш. С всички последици, които могат да възникнат. Колкото до политическия елемент, кой клякал, кой ставал, бих попитал, в момента д-р Шарков от позицията на коя партия говори – реформатори, от кое крило на реформаторите, тези, които подкрепят, или тези, които ще бъдат опозиция на правителството. Така че политическият елемент тук е ясен. Имаше разговори, имаше дебати – темите, които бяха повдигнати за вот на недоверие, бяха адски много – просто това е темата, на която се спряхме. Апропо тази тема беше анонсирана още преди Нова година.

Водещ: Те бяха три вариантите за вот на недоверие и това беше една от темите.

Д-р Емил Райнов: Да, да, да. Аз продължавам да се изненадвам от наглото поведение на Министерство на здравеопазването за темата с ваксините. Ние нееднократно твърдим, че това нито е основно, нито е водещо, но те непрекъснато се вкарват в темата с ваксините – с ясното съзнание, че тук законът е сгазен. Законът е сгазен и при вноса на ваксините, законът е сгазен и при износа на ваксините.  И когато се твърди, че някой тук бил настъпил икономически интереси, аз съм съгласен с втората част на изречението – икономически интереси. Но твърдя, че,… не че някой е настъпил, а че може би някой защитава икономически интереси. Но това е дълга тема.

Водещ: Специално за ваксините има много неясноти.

Д-р Ваньо Шарков: Нямате аргументи и в тази посока, нямате абсолютно никакви аргументи. Още повече, че промяната, която касае изпълнението на национални програми, направена в Наредба 10, знаете много добре, че е направена 2013 година – дори не знам кой е бил управляващ по времето на тази промяна, после ще Ви я дам да се запознаете, за да видите, че няма абсолютно нищо незаконно, вероятно сте го пропуснали. Но това, което искам да кажа по отношение на разделянето на пакетите на основен и допълнителен – категорично имаме само три клинични пътеки, които са само в допълнителния пакет. Важното, което успяхме да направим, макар че години наред различни правителства, различни министри говореха за въвеждане на продължителното лечение и неговото финансиране, нещо, което не беше направено – за първи път имаме клинични пътеки, финансирани от касата за продължително лечение. И пациентите след инфаркт, инсулт, тежки хирургични или ортопедични операции няма да бъдат изписвани както преди на петия ден, а могат да продължат своето лечение. По отношение на листи на чакащите, много добре знаете, че понятието е въведено 2007 година, когато е разписано в Наредбата за достъпа, че листи на чакащите има при липса на капацитет в лечебните заведения. Ние даваме възможност на лечебните заведения да планират своята дейност и когато медицинското състояние, здравното състояние на пациента позволява неговото лечение да бъде планувано във времето, това да бъде направено без да има никакъв проблем нито за пациента, нито съответно за лечебното заведение. Плюс това да говорим, че това ще създаде някакъв проблем, при положение че имаме само в началото гласувани 130 милиона повече в бюджета на НЗОК, плюс тези от резерва, които ще бъдат освободени и след подписването на Националния рамков договор или не по-късно от 1 април, всичко това показва, че имаме осигурено финансиране на тази дейност и че можем да работим в спокойствие през 2016 година.

Водещ: Влязохте в темата с пакетите, след малко ще Ви върна и на ваксините. Дайте като заговорихме, да дадем повече подробности. Според мен много хора не са наясно с тези пакети – да вземем едно заболяване от основния и едно заболяване от допълнителния пакет, как ще протича лечението?

Д-р Ваньо Шарков: Всички заболявания, при които става дума за майчино и детско здравеопазване, всички, които касаят социално значимите заболявания като кардиология, пулмология, всички онези, които касаят хирургични заболявания изискващи спешност, са заболявания в основния пакет. Това е огромната част от досегашните клинични пътеки – при тях,изпълнението на тези клинични пътеки е незабавно.

Водещ: Допълнителният?

Д-р Ваньо Шарков: В случаите, в които става въпрос за пациент, който е със заболяване, което не изисква постъпването по спешност, аз често го давам примера с една обикновена херния, при която нямаме заклещване – ако е заклещване и е спешен случай, пациентът влиза веднага, тоест по основен пакет, а тогава, когато е планов приема, той може да бъде отложен във времето и пациентът да знае точната дата и час, в която той ще постъпи, за да си направи тази операция. Това е простичко, пациентите ще знаят, когато се налага в определени случаи, само когато се налага, всичко останало влиза в основния пакет. Тук можем да кажем ясно и категорично, че изработването на основния и допълнителния пакет не беше правено от някакви хорица от Министерството на здравеопазването, а беше правено заедно с националните консултанти и председателите на съответните научни дружества, както и тези, които са от бордовете на БЛС. Така че не можем да говорим, че някой не е запознат. Разбира се, всяка една промяна е трудна, всяка една промяна не може да бъде посрещната така леко и това ще изисква известно адаптиране, но в никакъв случай няма да пострада нито един пациент, нито едно лечебно заведение.

Водещ: Готова ли е системата за това разделение?

Д-р Емил Райнов: Аз се усмихвам, защото пак самите управляващи влизат в теми, от които те носят само негатив. Говори се за изработването на тези пакети. Ами за изработването на тези пакети, за които разбрахме кои ги изработиха – националните консултанти,се оказа, че министерството даде едни пари на едни други консултанти, на едни външни консултанти за изработването на тези пакети. Това е от една страна. От втора страна чуваме поредния цинизъм, че пациентите вече ще знаят кога да боледуват и от кое да боледуват. Вие дори с една най-банална херния, макар че банална херния няма, от всяка херния може да настъпи усложнение, Вие сте здравно осигурен. На база на какъв критерий за това, че сте болен от херния, Вие ще чакате? Именно това е уронването на солидарния модел, именно това срива доверието в солидарния здравен модел в България. И в момента всичко това как били осигурили, как били направили, всъщност ще дойде 1 април и ще видим хаос. Хаос, който пак казвам, дори колегите го прогнозираха вчера. Всъщност една от целите….

Д-р Ваньо Шарков: Не, ние сме били на различни форуми, защото нямаше подобни прогнози.

Д-р Емил Райнов: Не, не, на един и същи форум бяхме. Една от целите на вота е именно това – за пореден път да предупредим хората какво се задава и ако може да предотвратим хаоса, който се задава.

Водещ: Дайте да се хванем за това – едни пари.

Д-р Ваньо Шарков: Когато ги говорите тези работи трябва да бъдете поне малко честни и да не плашите хората с някакви апокалипсиси.

Водещ: Плащало ли е здравното министерство?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което… Моля?

Водещ: Здравното министерство плащало ли е на външни консултанти?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, тук говорим за съвсем различни неща, тук говорим за един проект за остойностяване на лекарския труд – нещо, което сме го говорили дълги години и нещо, което не сме го завършили. И говорим за хора, които вече са го направили в прибалтийски републики, за хора, които имат опит в тази насока. Два дни работихме заедно с както казах не само националните  консултанти и председателите на научните дружества, председателите на бордовете на Лекарския съюз, с голяма част от тях работихме заедно за изработването на тези два пакета. Оттук-нататък БЛС и касата ще договорят всичко онова, което е алгоритъм в изпълнението на тези клинични пътеки. Няма да се случат никакви апокалиптични картини, които се чертаят. Няма и да успеете да спечелите някакъв дивидент от воденето на този дебат, защото първо е ясно, че нямате аргументи, второ е ясно, че не предлагате нищо. Ако искате да предложите нещо, с което българското здравеопазване да стане по-добро, д-р Райнов, да го бяхте направили – имате законодателна власт, можете да го правите. Но така или иначе такъв законопроект нямате нито един.

Д-р Емил Райнов: Сега, нашите предложения, имало е предложения, естествено нямахме нужните гласове. Интересното в случая е, че когато се гласуваха и двата законопроекта – Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, колегите от ГЕРБ изобщо не участваха в дебата в парламента, но гласуваха „за”, дори, ако Ви прави впечатление, дори и сега на въпросите – ще подкрепите ли политиката, всички уклончиво отговарят, казват ние ще подкрепим политиката на Министерски съвет. Избягват, избягват да цитират, че ще подкрепят политиката на министерството. Те също имат своите съображения. Но това не е наша работа да казваме кой има съображения – ние сме опозиция.

Д-р Ваньо Шарков: Ами и ние.

Д-р Емил Райнов: Да, признавам, че един от мотивите за вота на недоверие, да видим в политическото пространство кой къде се разполага. Защото едно е да декларираш, че ще бъдеш опозиция и същевременно да береш плодове от успешното управление.

Водещ: Говорихте ли с ДСБ по тази тема? Ще ви подкрепят ли?

Д-р Емил Райнов: Ние сме заявили, че в момента, в който бъдат готови мотивите, ще се обърнем и към тях, ако имат желание да ги подпишат. Защото разберете, това параноично състояние – и в управлението, когато берат плодовете и в опозиция, когато трябва да се дистанцираш от скандалите в управлението. Това е безпрецедентен случай в новата европейска история.

Водещ: За ваксините да говорим.

Д-р Ваньо Шарков: Добре де, ама в крайна сметка, извинявайте, този мотив да разберете кой къде стои какво общо има с българското здравеопазване? Разбирайте си по други начини.

Д-р Емил Райнов: Казах – и това е мотив.

Д-р Ваньо Шарков: Хубаво, добре.

Д-р Емил Райнов: Българското здравеопазване - общото е, че до българското здравеопазване опират абсолютно всички граждани на Република България. Абсолютно всички се сблъскват с ежедневно с тези неблагополучия, естествено всички ще се сблъскат и със заложените неблагополучия примерно от сорта това, че вече законово джипито нямайки средства за профилактика, ще Ви каже – еми ще дойдеш след два месеца.

Д-р Ваньо Шарков: Е извинявайте, средства за профилактика, 20 милиона имаше миналата година повече, тази година пак ще има повече.

Д-р Емил Райнов: За миналата година не ми говорете, тази година след всичките приказки как ще има средства за профилактика, как ще се изнасят дейности от болниците в извънболничната дейност – като погледнем бюджета такова нещо няма. И да разкрием и другата илюзия, с която – тази година парите били със 100 милиона повече. Тази година парите са със 100 милиона повече, но тази година има задължения неразплатени за миналата година, които трябва да се плащат.

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, това не е вярно.

Д-р Емил Райнов: Вярно е. Задължения, които НЗОК има към чуждите фондове в размер на 140 милиона, които трябва да се плащат. Това, че миналата година някои неща не са платени, това не означава, че парите са изчезнали и че парите не са дължими. Така че да не се хващаме за цифрите, защото Вие олеквате с аргументите.

Д-р Ваньо Шарков: Не, опитвате се в момента да говорите неща, които не са верни, защото Вие сте бил зам.-министър и знаете много добре…

Д-р Емил Райнов: Не, не, верни са нещата. Точно защото съм бил и зная, точно затова ги зная малко по-добре от вас.

Д-р Ваньо Шарков: ..че тези плащания с дружите здравноосигурителни каси са период от двегодишно плащане и всичко онова, което дължи касата на чуждите фондове се дължат от 2007 година насам.

Д-р Емил Райнов: Това са дължими пари, които трябва да се платят. Така че касата започва с минус 112 милиона, не на плюс.

Водещ: Дайте за ваксините, има много неизяснени неща там и въпроси, които…

Д-р Ваньо Шарков: Не, абсолютно всичко е изяснено.

Водещ: Добре, давайте подред. Аз ще Ви задавам въпроси, а Вие кратко отговаряте.

Д-р Ваньо Шарков: Аз казвам само фактите. Първи факт, когато обявяваме конкурс за доставка на ваксини, притежателят на разрешително за употреба за тази ваксина не се явява на търга. Трябва да бъдат осигурени тези ваксини, водят се разговори със съседни нам държави, които са членове на ЕС, не могат да помогнат в тази ситуация. „Санофи” имат завод, който се намира в Турция, те доставят, съгласно писмото, което са изпратили до Изпълнителната агенция по лекарствата, доставят всички тези компоненти от техния завод в Лион. Там се опакова ваксината, която се предоставя на турските деца и от същите тези ваксини ние сме взели за България абсолютно същата ваксина, която се разпространява в 150 държави в целия свят. Оттам-нататък тази ваксина съгласно Наредба 10 може да бъде използвана на територията на Република България. По този начин тя е използвана на територията на България. По отношение на другата ваксина, за всички е пределно ясно, всички журналисти ходиха и я снимаха, тази ваксина не е използвана. След разговорите и след всички чудеса, които се случиха по отношение и всичко, което гледахме по отношение на бежанците през изминалата година, само при наличие на бежанска криза и само при разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата…

Водещ: За „Еувакс” говорим?

Д-р Ваньо Шарков: Да, тя може да бъде използвана. Иначе за българските деца е осигурен Енжерикс – същата ваксина противохепатитна, с която те ще се имунизират, така че няма абсолютно никакъв проблем. В края на миналата година успяхме да доставим над 40 хиляди дози от 4-валентната ваксина, вече с нормално провеждане на обществената поръчка, вече се явиха притежателите на разрешение за употреба. Около 70-71 хиляди дози мисля, че беше 5-валентната ваксина и отново ще действаме по Закона за обществените поръчки, като обявим нова процедура в следващите седмици, за да може регулярно да възстановяваме цялото това количество. Надявам се…

Водещ: Дяволът се крие в детайлите обаче. Кажете ми, детска ли е дозировката за „Еувакс”?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което имаме като отговор от Института по заразни и паразитни заболявания е, че ваксината може да бъде използвана при възрастни, може да бъде използвана при деца, но тя не е за българските деца. Може да бъде използвана при възрастни.

Водещ: Такива ли бяха намеренията първоначално при закупуването на тази ваксина?

Д-р Ваньо Шарков: Не, първоначално целият разговор, който беше проведен беше, че ние имаме нужда от 5-валентната ваксина. Те казаха, че имат нужда от БЦЖ ваксината, която продаваме или произвеждаме за целия свят.

Водещ: А този бартер равностоен ли е – 100 хиляди срещу 5 милиона? Как Ви се струва?

Д-р Ваньо Шарков: Ами защото това са нуждите, това са нуждите – те имат голям брой деца, ние с тази ваксина може да посрещнем нуждите си, които са в момента и това беше количеството, което те можеха да ни предоставят. Отделно беше другата ваксина, тя беше като допълнение към дарението и всъщност тази ваксина не е използвана, пак казвам, макар че тя има сертификат от СЗО и се използва в много страни по света, но в Европа не се използва. В момента правят изследване, за да видят какво е съдържанието на тиомерсала и живака съответно в тези ваксини. Така че няма абсолютно никаква драма в това отношение. Пак казвам, тази ваксина не е пускана и това е абсолютно доказано многократно.

Водещ: Внася се обаче ваксина, която няма разрешение от ИАЛ?

Д-р Ваньо Шарков: Не е необходимо да има такова разрешение, това гласи отговорът на ИАЛ.

Водещ: Добре.

Д-р Емил Райнов: Мога да допълня някои неща.

Водещ: Да, заповядайте.

Д-р Емил Райнов: Да, нещата станаха ясни. Поръчват се два вида ваксини, от които разбрахме, че едната от самото начало не е имало нужда от нея, не са имали желание да я пускат, говорим за противохепатитната с тиомерсал, само че тя е калкулирана за насрещното дарение, което се прави.

Водещ: В бартера, да.

Д-р Емил Райнов: В самото решение на Министерски съвет, там пише, искането в писмото на министерството е за българския имунизационен календар. Сега вече отиде, че е за чужденците, при 280 деца имигранти в България, при условие, че това е хепатит Б. Тук така не стават епидемиите, няма епидемична обстановка.

Д-р Ваньо Шарков: Не знам, ние имахме три случая с Хепатит Б само в Хасково.

Д-р Емил Райнов: И както се говори, ето виждате и нещо много интересно, ние за българските деца сме осигурили други ваксини. Ами тази, какво се случва? А и нали казахте, дяволът е в детайлите, дяволът е в износа, който България изнася за Турция, където виждаме какво се случва. Нещата са ясни. Върховна административна прокуратура го каза – има нарушение в процедурата. Точка. След като има нарушение има закононарушение. Който прави нарушения, едното е закононарушител, другият термин не искам да го ползвам. Така че Върховна административна прокуратура е казала, че има нарушение. И тук някой да твърди, че няма нарушение, че по Наредба 10, ами Наредба 10, ако някой от министерството си беше направил труда да прочете в параграф 1, ако не се лъжа, алинея 3, там пише – тази Наредба се отнася за медикаменти, които нямат регистрация в България. Само че в случая еквивалентна ваксина има регистрирана в България. Така че процедура по Наредба 10 тук е…

Д-р Ваньо Шарков: /…/ подробностите и затова, за да спра всякакви спекулации по това ще Ви прочета…

Д-р Емил Райнов: Законът е сгазен. Законът е сгазен от тези, които трябва да спазват Закона за лекарствата, той е сгазен. В член 1 на Закона за лекарствата пише…

Д-р Ваньо Шарков: Ето го документа, недейте да си измисляте.

Д-р Емил Райнов: …министърът е отговорен за лекарствената политика. Именно министърът, именно министерството газят своите закони.

Д-р Ваньо Шарков: Да, всички ние сме отговорни и ако не бяхме осигурили тази ваксина щеше да бъде тежка безотговорност. Само да чуете това, което казва Върховна административна прокуратура – „освен в законово регламентираните възможности за това по член 59 от Закона за здравето и член 3а от Наредба 10“ от 17.11.2011 година. Това е. „Освен в законно регламентираните възможности“.

Д-р Емил Райнов: Ако прочетете цялото писмо в ефир ще се запознаят зрителите и ще разберат как откровено манипулирате с откъслечни фрази от писмата.

Д-р Ваньо Шарков: Вие виждали ли сте го?

Д-р Емил Райнов: Върховна административна прокуратура го каза.

Д-р Ваньо Шарков: Хем не сте го виждали, не, смешно е.

Д-р Емил Райнов: Вие сте извършили закононарушение, министър Шарков.

Водещ: Заместник.

Д-р Ваньо Шарков: Аз съм зам.-министър, но да кажем, че не искам да ставам нищо повече от това. Никъде няма, вижте тук пише предложение.

Д-р Емил Райнов: И да не въртим пак в тази ваксина, въпросът е за другите ваксини -защо са внесени и защо е изнесено, на каква стойност, как е изнесено, с какви нарушения е изнесено.

Д-р Ваньо Шарков: /…/ не разбрах, с кои нарушения е изнесено. Всичко е въпрос на дарение от едната страна.

Д-р Емил Райнов: Две насрещни дарения са възмездна сделка, това го има в правото. Ако аз на Вас Ви дам една чаша вода, а Вие ми дадете два лева, не сме си подредили нищо, Вие сте си я купили. Точка.

Д-р Ваньо Шарков: Аз не разбирам от търговия, аз разбирам от здравеопазване, д-р Райнов, явно разбира от търговия.

Д-р Емил Райнов: Има закони в тази държава, които трябва да се спазват от всички.

Д-р Ваньо Шарков: Съжалявам, ние сме спазили закона в случая. А Вие не се опитвайте от това…

Д-р Емил Райнов: Не сте го спазили.

Д-р Ваньо Шарков: … и от страх на хората да си вадите политически дивиденти. Винаги се връща обратно в този, който използва майките в това нещо.

Водещ: Дебатът ще бъде интересен определено – и в пленарна зала, ние ще го следим отблизо. Благодаря Ви и на двамата за това, че бяхте гости в „Денят започва”. Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването и д-р Емил Райнов, депутат от ПГ на БСП - Лява България по темата за искания вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов по темата здравеопазване.

Сподели в: