Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - Дарик радио „Седмицата“

 

Водещ: Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в студиото на „Седмицата”. Здравейте.

Ваньо Шарков: Здравейте.

Водещ: Разкажете ни Вие историята за тези ваксини. Вие как я виждате? Ставате заместник-министър на здравеопазването ноември 2014 г., заедно с министър Петър Москов.

Ваньо Шарков: Точно така.

Водещ: Вие сте от първата група заместник-министри, които са назначени. И заварвате…

Ваньо Шарков: Това, аз ще говоря само фактите, без да ги коментирам и без интерпретациите.

Водещ: Да, да, да, фактите. Разкажете историята.

Ваньо Шарков: В момента, в който на нас ни се налага да обявим търг за абсолютно всички ваксини, не само за тези ваксини, обявяваме търга по тези позиции…

Водещ: Тези ваксини са, защото стана ясно и от предишния разговор, млади хора, те ни казват: „Даже не знаем за какво точно става дума”. Става дума за ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит „Б”.

Ваньо Шарков: Тогава става шествалентна. Петвалентната е без хепатит „Б”.

Водещ: Това значи шествалентна, с една инжекция да ти сложат всичко.

Ваньо Шарков: Точно така. И тогава, когато стартираме процедурата за обявяване на обществената поръчка, представителите на фирмата, която може да достави „Пентаксим” или на двете фирми, не се явяват на търга.

Водещ: Те са две фирми в света, които го правят – „Санофи Авентис” и „Глаксо Смит Клайн”. Те защо не се явяват?

Ваньо Шарков: Точно така. Не се явяват за тези позиции. Вижте, това, за което ние знаем и това, за което сме разговаряли с европейския комисар по здравеопазване, г-н Андрюкайтис, е, че този проблем е в цяла Европа. Проблемът е свързан с производството на тези ваксини. Преди ние разговаряхме с колеги от Румъния, от Гърция, Хърватска. Проблемът го има навсякъде. По отношение на доставката на определени количества.

Водещ: Няма капацитет в света, заводи няма, които да направят тези ваксини?

Ваньо Шарков: Да и това, което те казват е, че ще влязат в пълен капацитет на производство в края на 2016 г. или в началото на 2017-а. Т. е., през 2017 г. вече няма да има някакъв производствен недостатък.

Водещ: Това – защо? Защото по-голяма част от света започва да се ваксинира?

Ваньо Шарков: Това е едното.

Водещ: Повече деца се раждат по света?

Ваньо Шарков: Не мога да кажа дали това е причината. По-скоро…

Водещ: Държави, примерно в Африка, не са се ваксинирали. Сега започват да се събират в световен мащаб пари?

Ваньо Шарков: По-скоро в писмата, които след неявяването на търга, водейки разговори с тях, последното беше, че са повишени изискванията към производствените мощности, поради което те изпитват такъв проблем.

Водещ: Какво значи повишени изисквания към…?

Ваньо Шарков: Не съм в този бизнес, не мога да кажа какви са. Казвам само фактите.

Водещ: А има ли го другото, че просто искат по-високи цени? И правителства, които не са готови да ги плащат…?

Ваньо Шарков: Вижте, това не важи само изолирано за ваксините. Всички знаят, че ние сме малък пазар, сравнително малък, на фона на останалите европейски държави, където има по-голям брой население. Естествено, че по-привлекателни са такива държави, в които може да се прави по-оборотна, в по-голям обем търговия, по отношение на лекарствата. Ние затова разговаряхме с румънците и представихме нашата идея на европейския комисар по здравеопазването, който е на мнение, че трябва да продължим да работим в тази посока, да имаме обединени поръчки за доставки на медикаменти, заедно с други европейски държави, за да бъдем по-привлекателни за фарма индустрията, като по-голям пазар.

Водещ: И като поръчаш повече, да можеш да искаш и по-ниски цени.

Ваньо Шарков: Естествено.

Водещ: Но тук, в случая, казвате, не е било спор за пари?

Ваньо Шарков: Тук изобщо не става въпрос за пари.

Водещ: Че България не е била готова да им плати високи цени?

Ваньо Шарков: Тук ставаше въпрос за това, ние да осигурим тази ваксина за българските деца. И аз мисля, че каквото и да ни бяха поискали, бяхме готови да го дадем, защото трябва да осигурим тази ваксина. Ние сме длъжни да го направим.

Водещ: И те, и така не им беше интересно.

Ваньо Шарков: Вижте, обявихме обществената поръчка, не се явиха – факт. Оттам нататък…

Водещ: А предната година, 2014-а, когато още не сте на власт, тогава „Санофи” се явява, обаче се явява с някакъв друг тип разфасовка, който не работи в България.

Ваньо Шарков: Да, също е имало проблем. Това е в минало време. Не бих искал да го коментирам, пак казвам. Само фактите. Обявяваме обществената поръчка, не се явяват. Ние сме длъжни да осигурим ваксината. Започваме разговори. Такива разговори колегите провеждат…

Водещ: С кого?

Ваньо Шарков: С Румъния, Гърция, при което отговорът е: „Не можем да помогнем в тази ситуация”.

Водещ: И те нямат.

Ваньо Шарков: След това установяваме, че има такъв завод в Турция, който е сертифициран от европейските държави, който има необходимите сертификати и който само опакова ваксината, която е произведена във Франция, в Лион. Влизаме в разговорите. Те казват, че могат да ни доставят тази ваксина. Вземаме тази ваксина.

Водещ: Ама, как я вземате, сега? Защо не я купува България? Защото трябва да я купите с поръчка. Вие не можете да я купите.

Ваньо Шарков: Защото Министерството на здравеопазването не е търговец. По смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Министерството на здравеопазването не извършва такава търговия по отношение на…, така както е разписано, ние не сме притежател на разрешение за употреба.

Водещ: А онези другите, при търга, кой щеше да ги купи?

Ваньо Шарков: Тук става въпрос, че в ситуацията, в която бяхме, че нямаме разрешение за употреба, който да се е явил на търга, ние влизаме в другата хипотеза, т. е., в хипотезата…

Водещ: А турският няма. Вие не можете да купите.

Ваньо Шарков: Да, не можем да купуваме.

Водещ: Щом турският няма нужните документи, завод.

Ваньо Шарков: Така. Това, което…, следващият факт, влизаме в хипотезата вече на предоставяне на районните здравни инспекции, оттам на общопрактикуващите лекари на ваксината, по реда на Наредба 10, която касае разрешените за употреба в Република България. Между другото, това е цитирано и казано и в писмото на прокуратурата, които казват законово регламентираните възможности за това по чл. 3А от Наредба №10. Всъщност този чл. 3А в Наредба 10, който касае осъществяване на приети национални програми и в случай на потребност от неразрешен за употреба в страната лекарствен продукт е разписан редът, по който това нещо се прави. Този чл. 3А в наредбата е разписан през 2013 г. Т. е., 2013 г. вероятно колегите от Министерството на здравеопазването са имали подобен проблем и затова този текст е разписан.

Водещ: Добре. И Вие не можете по нашите закони, Министерството на здравеопазването не може да купи ваксините от нелицензиран…

Ваньо Шарков: Не, напротив. Точно по този закон го правим.

Водещ: Не можете да купите.

Ваньо Шарков: Не можем да го купим.

Водещ: И тогава се започва тази схема с даренията.

Ваньо Шарков: Тогава влизаме в хипотезата с дарението. Получаваме тази ваксина. Тя е, както ни пишат от френския производител, компонентите са произведени в Лион, те са опаковани в Турция. Освобождава се пратката от представител на френския производител. Пратката пристига в България и съответно се доставя на общопрактикуващите лекари.

Водещ: Добре де, ама тук пък хората си казват: „Защо пък им е на турците, завод, който си търси печалба, да ни подарява на нас?”. Къде е врътката сега? Явно, заради нашето законодателство Вие сте нямали друг вариант, освен някой да ни подари.

Ваньо Шарков: Нямахме друг вариант, а и трябваше това нещо да се случи сравнително бързо и да имаме ваксини, които да бъдат с дълъг срок на годност, така че да могат да бъдат използвани.

Водещ: Всъщност това не е подарък. Това е размяна. От самото начало ли водехте преговорите за размяна?

Ваньо Шарков: В тези разговори, съответно те питат нас, дали можем да им осигурим БЦЖ-ваксина. Ние сме световен производител на БЦЖ-ваксина, сертифицирана от Световната здравна организация, доставяме тази ваксина на много държави по света и имаме производствените мощности да го правим. Фирмата, която го произвежда е 100 процента собственост на Министерството на здравеопазването. Лошото, знаете ли кое е? Лошото е, че е трябвало някой да работи, още от 10 години насам, да работи за това, нашата фирма да получи възможността тя да си произвежда петвалентна и шествалентна ваксина.

Водещ: Може ли България да го прави?

Ваньо Шарков: Мисля, че може. Но това е процес, който трае доста дълъг период от време. Ако можем да го стартираме сега, то ще се случи след 10 години.

Водещ: Трябва да се вземе лиценз от французите

Ваньо Шарков: Да, по същия начин, по който турците са взели такъв лиценз.

Водещ: А започвате ли да работите по това?

Ваньо Шарков: В момента бих казал, че не сме започнали да работим за това.

Водещ: А мислите ли да го направите?

Ваньо Шарков: Обсъждали сме варианта.

Водещ: При положение, че България има държавна фирма, която е голям производител на ваксини, само че други ваксини.

Ваньо Шарков: Да. Обсъждали сме този вариант. Нямаме крайно решение.

Водещ: Какво Ви спира?

Ваньо Шарков: Изключително дългата процедура, на първо място изключително дългата процедура. На второ място, разговорите, които се водят с доставчиците на отделните компоненти, също ще продължат доста дълго време. Не знам, дали това няма да окаже негативно влияние върху реализирането на имунизационния календар в този период от 10 години. Това са бизнес-отношения. Аз съм лекар. Не мога да бъда категоричен. Искам ми се да го направим. Въпрос е на дълга процедура и въпрос е на бизнес-отношения с други държави и с други производители.

Водещ: И сега, в какво Ви атакуват? Едното е качеството на тези ваксини, които са дошли от Турция. Дали са опасни, дали са остарели, дали не са произведени по методи, които да отговарят на европейските стандарти?

Ваньо Шарков: Много спор само по едно нещо не може да има и този спор е по отношение на качеството на ваксината. Ваксината е същата, която се използва в 150 държави по света.

Водещ: Те са две обаче, ваксини. Едната е за пет от заболяванията. Шестата допълва, за да стане шествалентна и в нея имало живак.

Ваньо Шарков: Да. Тази ваксина не е използвана. Тя не е употребена. Тя е изцяло на склад и нейното предназначение е съвсем друго. Тази ваксина е използвана от 1992 г. до 2007 г. в България.

Водещ: Т. е., искате да кажете, че моите деца са с тази ваксина?

Ваньо Шарков: Да.

Водещ: С тази, опасната, с живака?

Ваньо Шарков: Да. Дето смятат, че е опасна. Между другото, тази ваксина е сертифицирана от Световната здравна организация и тя се използва в много държави по света, не се използва в Европа. Това е така.

Водещ: И сега, опасна ли е или не е опасна? Какъв й е проблемът на тази ваксина?

Ваньо Шарков: Единственият проблем на тази ваксина е по отношение на съдържанието, мисля че беше тиомерсал, което съдържа в себе си живак, по отношение на съдържанието на живак в…

Водещ: Европейският съюз бил разрешил два микрограма на ампула, а в листовката на този „Еувакс”, внесен от Турция, пишело един микрограм. Тогава, какъв е проблемът?

Ваньо Шарков: Разпоредено е извършване на проверка по отношение на съдържанието на живак в тази ваксина. Вижте, това няма абсолютно никакво значение, защото тази ваксина не е използвана. Нейното предназначение…

Водещ: А Вие защо я взехте? Заради бежанците, имигрантите?

Ваньо Шарков: Да. Тогава имаше проблем в цяла Европа с бежанците. Знаете какви бяха ситуациите миналата година.

Водещ: Да Ви кажа, сега тук кой знае какви неправителствени организации ще се появят и да кажат: „А, значи на нас няма да ги слагаме, а на сирийчетата ще слагаме”.

Ваньо Шарков: Не, не, не. Само след разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Т. е., ние няма да използваме тази ваксина, ако нямаме такова разрешение и ако нямаме възникване на критична ситуация. Иначе „Енжерикс” е ваксината, която ние сме осигурили на българските деца по отношение на хепатит „Б”.

Водещ: Тя си я имаше, така ли?

Ваньо Шарков: Тази ваксина си я има. Имаше си притежател на разрешение за употреба, който се яви на търга. Закупили сме я, доставяме я, така че с нея няма абсолютно никакъв проблем.

Водещ: Другата група упреци са за далавера с парите. Равностойна ли е размяната? Четохте ли? В кой сайт го гледах…? „Афера”, сайтът „Афера”: „Бомба: Секретно от ДАНС. Посредник по сделката с ваксините – синът на Местан”.

Ваньо Шарков: Това са, как да кажа…? Наслушах се на много глупости в последно време.

Водещ: Министърът натиска шефа на нашата фирма, която му е подчинена. То, като му е подчинена, натиска, нали, ама…

Ваньо Шарков: Той се назначава със заповед на министъра. Не знам как някой може да натиска някого, който…

Водещ: Така, спешно да изнесе, без някакви документи и процедури…

Ваньо Шарков: Това са наистина страшни глупости. Това, което мога да кажа с абсолютна категоричност е, че има си митнически документи, защото тази цена е за нуждите на митницата и за…, така да кажа, за оформянето на документите. Това не е цена, която се плаща. Това, което мога да кажа е, че българската страна в никакъв случай не е ощетена. Става въпрос за това, което е нашето дарение към турската страна. БЦЖ-ваксината в никакъв случай не е на стойност по-голяма от 400 хиляди лв., срещу което това, което ние получаваме като дарение е на стойност над 5 милиона. Т. е., България в никакъв случай не е ощетена.

Водещ: То, толкова пък изгодно изглежда, че чак съмнително. Защо им е на турците да го направят това?

Ваньо Шарков: Те имат нужда да попълнят своя имунизационен календар и да осигурят на своите деца тази ваксина.

Водещ: Не можеха ли да си купят БЦЖ-то, вместо за 400 хиляди, за 1 милион и пак да са спечелили?

Ваньо Шарков: В случая, явно и на тях им е изгодно, те да я осигурят по този начин. Те ни даряват на нас „Пентаксим”-а, ние им връщаме необходимото им на тях количество от БЦЖ-ваксината.

Водещ: Къде им е изгодата? Вие как си обяснявате, защо са се съгласили?

Ваньо Шарков: Аз не търся… Финансовата страна е най-малкото нещо, което ме интересува. Пак казвам, ако имаше притежател на разрешение за употреба, който да се беше явил на търга, щяхме да купим тази ваксина, така или иначе. Ние имахме осигурено финансиране, имахме пари в бюджета, заделени за тази…, за това нещо. Така, че финансовата страна, най-малко нея гледаме.

Водещ: Има ли търга за тези ваксини за 2016-а?

Ваньо Шарков: Да. В края на миналата година доставихме, мисля, над 70 000 бройки от „Панкасим”.а, възстановихме…

Водещ: „Санофи” вече се яви.

Ваньо Шарков: Възстановихме реимунизацията с „Тетраксим”.

Водещ: Колко струва на този търг една ваксина такава? Тя колко е, пет- или шествалентна, с хетапатита ли е или без?

Ваньо Шарков: Не мога да Ви кажа. Не съм участвал в обществената поръчка. Не мога да Ви кажа.

Водещ: Ама, шествалентна ли е или петвалентна?

Ваньо Шарков: Осигурили сме и петвалентна и шествалентна. Т. е., имаме количества. Ще обявим отново обществена поръчка в следващите месеци.

Водещ: За да има за 2017-а?

Ваньо Шарков: Не. За да осигурим още количества, които да ни гарантират изпълнението на имунизационния календар в рамките, още на тази година.

Водещ: Т. е., тези, които имаме сега, няма да ни стигнат и за 2016-а?

Ваньо Шарков: Идеята на Министерството на здравеопазването е да водим тези разговори, да подписваме по-дългосрочни споразумения, за да не влизаме в разговори година за година.

Водещ: Законът за обществените поръчки, поне в стария вариант, позволяваше за три години напред.

Ваньо Шарков: Позволява. Три години, да.

Водещ: А не е правено до сега?

Ваньо Шарков: Ако някой го беше направил, в минало време, нямаше да имаме този проблем в момента.

Водещ: То, проблемът пък с цената. Може би пада във времето, цената. Освен това, излизат по-добри. Ето сега, на мен ми стана ясно, че на моите деца сте сложили…, не Вие, извинявайте, държавата е сложила от тези ваксините, с живака, които сега обясняват, как сега не искат и на…

Ваньо Шарков: Пак казвам, тази ваксина наистина е използвана дълги години и в България, и в другите европейски държави, не само в България. Заради повишените изисквания и въведени нови такива от 2007 г. не се използва. Но това, че тя е сертифицирана от Световната здравна организация, одобрена е и се използва по целия свят е факт.

Водещ: Има ли хора сега, да чувате…, в смисъл, получавате ли информация, хората се отказват. Те като слушат сега за тези истории, като ги плашат, че е опасно?

Ваньо Шарков: Това е друга тема, която касае… Безспорен факт е, че през последните години има доста антиваксинални движения. Това, което мога да кажа е, че ваксинирането на децата…, разбира се, моите деца са ваксинирани, е задължение не само към собственото ти дете и грижа не само за собственото ти дете, а грижа за всички останали деца. Защото, ако допуснем някое от тези заболявания да влезе на територията на Република България, ще стане безспорен проблем за всички деца. Знаете, миналата година имаше един случай, мисля че в Португалия, допуснаха един-единствен случай на дифтерия, който се превърна в проблем и беше обсъждано на заседание на министрите по здравеопазване на Европейския съюз в Страсбург. Така, че това е много сериозен проблем и ние трябва да подхождаме отговорно, както към собствените си деца, така и към всички български деца.

Водещ: Но не казахте, да имате информация, че се отказват хора от ваксиниране, заради…, сега, тук, в последните седмици, заради тези скандали.

Ваньо Шарков: Не знам за такова нещо. Всъщност, в голяма част от случаите, да не кажа във всички, вече се използва новата ваксина, която е внесена. Така, че мисля, че няма никакъв проблем. Но хората, които движат антиваксиналните…

Водещ: Тази, която е правена във… Ние откъде знаем, че е правена във Франция тази…?

Ваньо Шарков: Има писмо, което е на френския производител, което казва…

Водещ: А че не е в Турция, Китай или някакъв завод другаде?

Ваньо Шарков: …че всички компоненти са произведени в Лион.

Водещ: Ама, къде е сглобена, нали? Тя и в Турция е бил произведен компонентът в Лион.

Ваньо Шарков: Сглобяването е едно, а ние казваме, че пакетирането на ваксината е направено в Турция. А когато се произвеждат компонентите, в една ампула не можеш да инжектираш нещо друго.

Водещ: А тазгодишните, има ли гаранция, че пакетирането не е направено на Филипините, примерно?

Ваньо Шарков: Това са гаранции, които дават производителите. Все пак, това са въпроси на сертифициране, както вече стана много добре известно на всички. Безспорен факт е, че този завод, специално в Турция има GMP сертификат и за Германия, и за Англия, и за Румъния, и за Гърция, и за много други държави.

Водещ: Нови ваксини трябва ли да се въведат в България? Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев казва във в. „Живот и здраве”, че тропическите болести се местят на север. Да не би да започне „Жълта треска”, да стане задължителна в България?

Ваньо Шарков: Това е много сериозен въпрос. Главният държавен санитарен инспектор е прав в това. Това са анализи, които не са чисто български. Това са анализи, които се правят от Световната здравна организация, от Европейското бюро. Ние спазваме една политика, която има предварително обсъждане, на ниво национални консултанти и тогава се вземат решенията, дали има необходимост от някаква нова ваксина или не.

Водещ: Но в момента няма обсъждано такова нещо?

Ваньо Шарков: В момента няма обсъждане за въвеждането на някаква нова ваксина.

Водещ: А за грип, например, да стане задължителна?

Ваньо Шарков: Имунизацията за грип е доброволна, тя не е задължителна имунизация. Всъщност, това, което…

Водещ: Имало страни, където била задължителна.

Ваньо Шарков: Да, вероятно. Причината за това е, че знаем, че този щам на грипния вирус всяка година се променя и е много трудно да се определи точно кой щам коя година ще предизвиква грипна епидемия. В момента все още нямаме такъв.

Водещ: Кои са „вампирите”, които направиха тази тема в българското общество…, терминът е на министъра на здравеопазването Петър Москов – „грозна вампирска политическа атака, която черпи силата си от страха на майките”, казва в „Панорама” снощи.

Ваньо Шарков: Винаги съм смятал, че едно от най-гнусните неща в политиката е да използваш страховете на майките за провеждане на политическа кампания. А кои са хората, които се опитват да превърнат това нещо в скандал, стана ясно в последните дни и покрай вота на недоверие, който смятат да внасят по отношение на здравеопазването. Така, че е ясно кой политически стои зад цялата тази атака. Това, което трябва да се знае, обаче, е, че няма никаква опасност по отношение на тези ваксини. Така, че притесненията трябва да изчезнат.

Водещ: Ама, те вече са сложени, тези, за които се спори. В момента хората да не се притесняват, вече си се слагат произведени, пакетирани във Франция ваксини.

Ваньо Шарков: Да, винаги, когато се правят имунизациите, едната вълна на имунизиране трябва да се застъпва със следващата. Година и половина беше допуснат пропуск в имунизацията, по отношение на реимунизацията с четиривалентната ваксина. Сега сме я доставили. Ще продължим да я доставяме, така че и този проблем да бъде решен.

Водещ: Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването в „Седмицата” на Дарик радио.

Сподели в: