Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - Нова ТВ „Здравей, България“

 

Водещ: Огромен скандал се развихри от вчера около здравното министерство. Петър Москов ще бъде ли отстранен от правителството, ще бъде ли принуден да подаде оставка? Дясната му ръка след секунди в студиото – д-р Ваньо Шарков, заместник-министър. Става дума за разпространените от вчера твърдения, че първо бяха едни, че има нарушения, после бяха, че няма нарушения около две ваксини, изключително важни. Едната вече е сложена – 100 хиляди бройки от „Пентаксим”, другата стои неразпечатана в складовете срещу хепатит Б, на здравното министерство.

Водеща: Ваксини за деца. Историята такава каквато я видяхте в новините. А след това много, много въпроси към д-р Ваньо Шарков. Гледайте.

Репортер: Бебето на Диана е ваксинирано с петвалентната ваксина „Пентаксим” само преди седмица.

Диана Влахова: Днес чух интервюто на министъра, той каза да не се притесняваме и разчитам на това нещо.

Репортер: И действително още по обяд министърът на здравеопазването Петър Москов обеща на българските родители:

 Д-р Петър Москов, здравен министър: Ваксината „Пентаксим”, част от задължителния имунизационен календар на България, отговаря на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана предишните години. Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това на българските родители.

 Репортер: С едно уточнение - ваксината „Пентаксим” е една от най-използваните в европейските държави. В случая става дума обаче за 100 000 ваксини, дарение от Турция - страна извън Европейския съюз. Така прокуратурата каза:

 Ася Петрова, зам.-главен прокурор: Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната.

 Репортер: Нарушение на закона има при внасянето на ваксините. Сега топката е в Министерството на здравеопазването. Те трябва да вземат мерки ваксините да не се използват. В късните часове на деня оттам уточниха:

Д-р Петър Москов, здравен министър: Разрешението за употреба не означава всъщност полезност или вредност на медикамента, в случая ваксината, а означава право на търговия с него на територията на Република България.

Репортер: Колкото до „Еувакс" - ваксината срещу хепатит, тя се държи на склад. Нея Министерството на здравеопазването предвижда в случаи на бежанска криза или природно бедствие.

 Ася Петрова, зам.-главен прокурор: Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето. Такива изводи не можем да направим.

Репортер: Проверката стартирала в края на октомври миналата годината. Изводите прокуратурата направила след становище на Изпълнителната агенция на лекарствата. Именно от нея зависи даването на разрешение за внос на лекарства.

Д-р Петър Москов, здравен министър: Никакъв компромис със сигурността, качеството и със състава на тази ваксина няма и никога не е имало.

Репортер: Проверката на прокуратурата продължава.

Водеща: Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е наш гост. Какво е това, д-р Шарков, буря в чаша вода или истински основания за отстраняване даже и на министъра на здравеопазването? Обяснете.

Д-р Ваньо Шарков: Ще отговоря на абсолютно всички въпроси, защото това е важно за българските граждани, за майките и за всички, които живеят в България. Но първо искам да поздравя с празника акушер-гинеколозите, акушерките, хората, които работят в неонатологиите. Смятам, че работата, която те вършат е изключително важна и затова наистина поздравления, колеги. Честит празник.

Водеща: Да и първата ваксина „Пентаксим” се слага още в родилния дом.

Д-р Ваньо Шарков: На втория месец, но в родилния дом се слага противохепатитна ваксина. Това, което е важно да знаят всички е, че ваксината „Пентаксим” е ваксина, която се използва в цяла Европа, в 150 държави по света тази ваксина се използва. Както много пъти досега сме казвали и както пише в становището на Изпълнителната агенция по лекарствата, която вчера отговори на прокуратурата, ваксината „Пентаксим” е приложена съгласно имунизационния календар и законодателството на Република България. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина съгласно лицензионния договор.

Водещ: Кой го пише това?

Д-р Ваньо Шарков: Изпълнителната агенция по лекарствата. Това са хората…

Водещ: Същата означава ли, че няма никаква опасност за здравето на децата, на които е сложена?

Д-р Ваньо Шарков: Абсолютно. Това, което можем да кажем е, че това е същата ваксина, която и в предишни години се е прилагала в България по имунизационния календар. Тя и в момента имаме доставка, този път от притежателя на разрешение за употреба в България, тези ваксини продължават да се слагат и ще продължат да се слагат.

Водеща: Когато прокуратурата произнася думата ваксини, които не са разрешени за употреба в България, първото, което се сещаш е, е не са разрешени, защото са опасни. Какво стои зад думичката разрешени  или неразрешени по смисъла на законодателството, с което вие работите?

Д-р Ваньо Шарков: Да, веднага искам да кажа, че в предложението, което прокуратурата вчера са изпратили до Изпълнителната агенция по лекарствата много точно е казано и наистина благодаря за това уточнение и на прокуратурата, защото те казват, освен в законово регламентираните възможности за неразрешени за употреба, освен в законово регламентираните възможности по Закона за здравето.

Водеща: Какво означава неразрешене, защо „Пентаксим”-а не е разрешен, от Турция?

Д-р Ваньо Шарков: Това означава в случая, при внасянето на тази ваксина имахме две поредни обществени поръчки, при които не се яви притежател на разрешението за употреба в България. Притежателят на разрешение за употреба е, как да кажа, административен акт – това са хората, търговците, които могат да продават тази ваксина в България. В случая те я продават на Министерството на здравеопазването. При обществената поръчка те не се явяват. Тоест нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешението за употреба.

Водещ: Представяте го като формалност, не искам да влизаме в чак такива…

Д-р Ваньо Шарков: Да, формалност е. В България има особен ред, по който се отпускат медикаменти, които не са разрешени за употреба – те са разписани в закона и в наредбата, както прокуратурата казва, съгласно наредба 10, а тази наредба, по нея се отпускат много лекарства, които не са разрешени за употреба. Фенобарбитала е такова лекарство.

Водещ: Само да уточним, формалност ли е това за един безопасен, вие твърдите като състав продукт?

Д-р Ваньо Шарков: Абсолютна формалност, за един абсолютно безопасен продукт. И това е направено, тъй като бяхме тогава в ситуация, в която имаше реална опасност дечицата да останат без ваксини.

Водещ: Тоест прескочена е все пак някаква процедура, което…

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, нищо не е прескочено.

Водеща: Министерството на здравеопазването става вносител, но понеже няма…

Д-р Ваньо Шарков: За осъществяването на приети национални програми, в случай на потребност от неразрешен за употреба в страната лекарствен продукт, изпълнителят на програмата – Министерството на здравеопазването, има описана процедура, по която това нещо се върши.

Водеща: Ама понеже вие не сте търговец и затова ваксината, която се внася чрез вас, се води неразрешена така ли?

Д-р Ваньо Шарков: Точно така.

Водеща: Понеже нямата лиценз за търговия.

Д-р Ваньо Шарков: Министерството на здравеопазването не е търговец.

Водещ: Като родител и журналист, това не ме интересува – защо прокуратурата тогава ви атакува, ако всичко е наред или се хваща за формалност, за да ви атакува по друга причина?

Д-р Ваньо Шарков: Ами това защо атакуват не бих могъл да го коментирам, както и писанията, които излязоха на определени места, където се казва, че ДАНС са нахлули и проверили склада и са открили едни ваксини, които се наричат „Eувакс” – всъщност вашите камери месеци преди това бяха там, записаха, видяха тези ваксини – „Eувакс” е другата ваксина, която не е пускана изобщо за употреба.

Водеща: Добре, кой има изгода от това да се променя реалността и действителността по отношение на тези ваксини?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, това, което за мен е по-важно в случая е, разбира се, има си хора, които могат да установят кой има изгода от цялата тази атака. Това, което искам да се обърна първо към българските граждани – ваксината „Пентаксим”, пак го казвам, е разрешена за употреба, идентична. Това е ваксина, която се използва в цяла Европа и в 150 държави по света – тя е абсолютно идентична с ваксината, която излиза от Франция.

Водеща: Само да уточним, защо френската фирма не се е явила и няма интерес към българския пазар?

Д-р Ваньо Шарков: Те имат свой представител в България. Вижте, това е проблем, който е в доста европейски държави.

Водеща: Та да се наложи вие да внесете от Турция.

Д-р Ваньо Шарков: Да, ние сме малък пазар, но в същото време тяхното обяснение беше, че имат производствени затруднения към момента и тези затруднения ще свършат в мисля, че началото на 2017 година. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка, имаме доставени ваксини и всъщност благодарение на тази обществена поръчка започнахме да правим и реимунизацията с 4-валентната ваксина, която година и половина не беше правена. Фактът е, че успяхме…

Водещ: Възможно ли е министъра да си отиде заради този скандал, с екипа си? Обсъждахте ли вариант, при който нямате подкрепа от Борисов и се наложи да се оттеглите?

Д-р Ваньо Шарков: Няма причина, когато си осигурил ваксина, която е абсолютно безвредна и това се използва за политическа атака, някой да подава оставка. От друга страна искам да кажа, че политическите атаки ще продължат. Могат да бъдат колкото си искат…

Водеща: Ама защо тогава прокуратурата е главно действащо лице в тази атака, която вие наричате политическа?

Д-р Ваньо Шарков: Това е хубаво, вижте, това е хубаво – проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички тези съмнения. И другото, което е, да, проблемът е в това, ние нямаме проблем с политическите атаки – да ни атакуват колкото искат, но да не плашат хората.

Водеща: Кой ви атакува, дайте да довършим тази тема, защото ако това е атака и тя е политическа, кой ви атакува?

Водещ: Или се оправдавате?

Д-р Ваньо Шарков: Аз смятам, че е такава атаката, защото е безспорно доказано, има съмненията по отношение на другата ваксина са изчистени, цялата е в наличност, тя няма да бъде използвана и никога не е мислено да бъде използвана…

Водещ: Коя друга, за хепатита ли, която стои заключена?

Д-р Ваньо Шарков: Да, за хепатита.

Водещ: 100 хиляди бройки. Другите 100 хиляди са сложени, на „Пентаксима”?

Д-р Ваньо Шарков: От „Пентаксима” нямаме в склада, може би някъде има останали единични бройки, които не са приложени, но тази ваксина е абсолютно идентична. Това е заключение на експертите. Няма абсолютно никакво съмнение относно тази ваксина по отношение на нейните качества и по отношение на нейното приложение.  150 държави не може да има 150 различни „Пентаксим”-а.

Водещ: Въпрос свързан с хронологията, имаше разследване по БНТ, по памет нещо, което ми направи впечатление като хронология искам да го обясните. Ние нямаме въпросната ваксина, разчитаме на Турция да ни я дари. За целта произвеждаме друг тип ваксина, с идеята като я произведем, ние да им дарим тази, която сме произвели, а те да ни дадат това, което нямаме – „Пентаксим”. Обяснявам го простичко, защото има много детайли. Но доколкото видях поръчката, заръката в България нашия производител да ги направи тези ваксини, които ние да заменим, да ги дадем на Турция, за да получим тези, които нямаме, е направена на много ранен етап – чак по-късно на Министерски съвет се обсъжда темата и се дава разрешение и се дава одобрение. Тук буди съмнение тази последователност. Министерството предварително казва, дайте да произведем нещо, което тепърва ща дарим на Турция, пък тя да ни дари липсващия „Пентаксим”. Защо е така?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което мога да кажа, без да навлизам в подробности на целия процес е, че първоначалните разговори с турската страна бяха относно възможностите те да ни предоставят, да ни дарят „Пентаксим”, тъй като пак казвам, нямаше в България кой да го достави.

Водещ: А защо не го даряват, ако е дарение, а ние трябва да дадем нещо като замяна?

Д-р Ваньо Шарков: След това те попитаха дали ние можем да им предоставим БЦЖ ваксините, защото България има патента на тази ваксина, ние тази ваксина я доставяме в цял свят.

Водещ: Не разбрах последователността, докторе.

Д-р Ваньо Шарков: Да и след КАТ те попитаха ние имаме ли тази възможност, тогава вече започна подписването на двустранния протокол и вярвайте ми, това колко ваксини БЦЖ ваксини ние сме дарили на Турция и колко ваксини „Пентаксим” сме получили от Турция, в никакъв случай България не е губещата страна.

Водещ: Въпросът е в тази последователност има ли нещо съмнително?

Д-р Ваньо Шарков: Не, няма абсолютно нищо съмнително, защото фирмата, която…

Водещ: Тоест те казват ли, ние ще ви дарим „Пентаксим”, ако вие произведете и ни дарите БЦЖ?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не е било въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност, тъй като те са голям пазар и имат много „Пентаксим”, те изразиха готовност да ни го предоставят, след което ни попитаха дали ние можем срещу това…Вижте, доколкото си спомням доставката на БЦЖ ваксината започва месеци, след като ние сме получили вече „Пентаксим”-а. Така че никога не е било въпрос на пазарлък. Беше въпрос на това по най-бързия начин ние да успеем да гарантираме, че българските деца могат да бъдат имунизирани с „Пентаксим”, защото това са пет заболявания. Не е толкова…

Водеща: И ваксината е задължителна, разбира се. Имате ли информация за настъпила хайде не паника, но притеснение сред някои родители, които наскоро са си слагали на децата „Пентаксим”?

Д-р Ваньо Шарков: А, вероятно. Вижте, всичко това много лесно може да бъде използвано от най-различни антиваксинални движения. Но пак искам да кажа ваксината с нищо не е по-различна от тази, която е правена, тоест няма абсолютно никаква опасност по отношение на нейното приложение.

Водеща: Преди малко казахте, че ще сезирате прокуратурата за какво?

Д-р Ваньо Шарков: Да, това, което ще поискаме от прокуратурата да установи, за което да образува производство е кой стои зад всичко това? Вижте, ние не сме разследващ орган и нямаме време да се занимаваме…

Водещ: Когато един политик пита, знае възможните отговори, особено най-вероятния.

Водеща: Щом задава този въпрос, да.

Д-р Ваньо Шарков: Не, не знам възможните отговори. Чувам хора, които в момента смесват сигурността на българските деца с политиката – ние това нещо не го смесваме.

Водещ: Ама затова трябва да се разговаря, ние защо водим този разговор, ако няма нито далавера, нито опасност?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте смесването на безопасността на тези ваксини, вчера и прокуратурата каза, че това не са опасни ваксини, смесването на тези два въпроса е заплаха за общественото здраве. И в този смисъл прокуратурата трябва да изясни…

Водеща: Смесването защо, заради създаването на паника ли?

Д-р Ваньо Шарков: Да, аз смятам, че това е целта.

Водещ: Политическа интрига има ли тук дотолкова доколкото нашите опити да получим представител от ГЕРБ за участие в предаването се оказаха безуспешни, а знаем, че премиерът, когато види несправедлива атака срещу свой министър, имаме такива примери, реагира? Това вие разчитате ли го като знак, че сте оставени на събития…

Водеща: Дирижирани отвън. Не, знаете и не искате да ни кажете кой е поръчителя.

Д-р Ваньо Шарков: Не, в никакъв случай не виждам някаква поръчка. Това, което всеки един български лекар може да очаква от Министерство на здравеопазването е ние да решим този проблем, а ние го решихме предния път по начина с вноса на тези ваксини, сега го решаваме през обществената поръчка за ваксините, ще продължим да ги поръчваме, защото ваксините са изключително важни.

Водеща: Говорите ли си с министъра по темата кой има изгода от тази ситуация, от една страна създаване на паника както казвате, че са според вас атаките, от друга страна политическа атака срещу ръководството на министерството?

Д-р Ваньо Шарков: Пак искам да кажа, в интерес на истината днес сме готови и качваме на страницата на министерството за публично обсъждане наредбата за критерии, по които НЗОК ще прави избор на лечебните заведения, с които трябва да сключва договор. Работим по закона за трудово-експертните лекарски комисии и облекчаване на достъпа на българските граждани до него, заради което и утре имаме среща.

Водещ: Добре, това са други теми.

Д-р Ваньо Шарков: Толкова въпроси имаме, че въобще не се занимаваме за това кой…

Водещ: Колко струва една ваксина такава?

Д-р Ваньо Шарков: Една такава ваксина по предишни цени, които ние сме я купували е струвала около 54 лева.

Водещ: По 100 хиляди бройки…Не мога да го сметна.

Д-р Ваньо Шарков: Ние не успяхме по начина, по който ги доставихме от Турция, за да мине през митниците мисля, че е фактурирана и там цената, която е определена, защото трябва да се плащат някакви данъци, е 27 лева – тоест два пъти по-ниска.

Водещ: А преди тази криза, преди този проблем и включването на Турция, колко е струвала ваксината и кой е бил доставчика.

Д-р Ваньо Шарков: 54 лева.

Водещ: 54 лева.

Водеща: А кое налага тази двойна цена от Франция? Защо от Франция е два пъти по-скъпа цената от турската? Или е по линия на тази обмяна, която правите?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, разликата, това могат да кажат, разбира се, производителите или притежателя на разрешението за употреба, когато той се явява на търгове.

Водеща: Щом е същата, защо е двойната разлика в цената?

Д-р Ваньо Шарков: Вероятно причината е, да кажем така, разликата е в големината на пазарите. Но не би трябвало да е толкова голяма разликата поне според мен.

Водещ: Френския производител искал ли е отново да достави ваксината или са нямали в наличност?

Д-р Ваньо Шарков: Тогава нямаха наличност. Предложиха ни един вариант, при който срокът на годност на ваксините изтичаше след 40 дена и това беше много по-рисков вариант.

Водещ: Естествено, че е рисков. Въпросът ми е дали има някой ощетен, който е искал да снабди българския пазар, голям производител, а да е бил ощетен от тази врътка с дарението?

Д-р Ваньо Шарков: Не, те ни изпратиха едни писма, имахме дълга кореспонденция с тях, нямаха тогава възможност да ни предоставят ваксината, бяхме в ситуация на около шест месеца, след като сме поели министерството на здравеопазването, няма дългосрочни договори подписани в тази посока. Затова ние водим разговори да удължим срока, да имаме някаква предвидимост в рамките на три години. Въпросът е, че производствения процес може да бъде гарантиран най-рано през следващата година.

Водещ: С едно изречение накрая да обобщим – няма опасност за здравето на хората, казвате, че няма и финансови злоупотреби или пък измами. Тогава защо прокуратурата, вашето обяснение дайте. Не, не казвайте не знам, защо прокуратурата участва в този разговор?

Д-р Ваньо Шарков: Прокуратурата е длъжна да участва в този разговор, защото този разговор е от обществен интерес, защото този разговор вече е повдигнат в публичното пространство и те нямат право да си мълчат.

Водещ: Вие разпитван ли сте от ДАНС както господин Москов е?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не съм. Но съм готов винаги да говоря пред който и да е разследващ, защото това беше единствения вариант, по който можехме да спасим имунизационния календар в България и да осигурим тези ваксини. Много по-страшно щеше да бъде, ако нямахме тези ваксини.

Водеща: Благодарим. Д-р Ваньо Шарков – с информацията, че министерството смята да сезира прокуратурата за всяване на паника, която застрашава общественото здраве. Благодарим ви за това гостуване.

Сподели в: