Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БТВ „Тази сутрин“

Водещ: Продължаваме разговора със зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков, който вече е в студиото. Чу въпросите и от живата ни връзка, чу въпросите и от Стефан Константинов, но първо към актуалните от болницата. Това ще утежни бюджетите на болниците, ще ги зароби още повече, ще трябва да отделят пари, много повече време и за указания включително.

Д-р Ваньо Шарков: Първо няколко неща, които са изключително важни. Да повторя отново, че тук изобщо не става дума за пръстов отпечатък. Тази система нито генерира, нито съхранява, нито пренася, нито предава, нито снема пръстов отпечатък – става въпрос за цифров код, който всеки пациент носи със себе си. Второ, болницата в Дупница…

Водещ: Цифров код, който обаче нали е от пръста, не е от някъде другаде, не е от носа.

Д-р Ваньо Шарков: Той е от пръста, но няма…Вие пуснахте репортажи, Ваши колеги снимаха от доста медии снимаха в болниците – никъде не се появява този пръстов отпечатък, който показвате тук. Става въпрос само за цифров код и от цифровия код не може да бъде генериран обратно никакъв пръстов отпечатък. Тоест това, което зрителите виждат вероятно, поне аз го виждам, което го гледаме всяка вечер в „От местопрестъплението”, го няма в тази система.

Водещ: Чакайте сега, там са единици и нули, те винаги може да бъдат върнати в първоначалния вариант.

Д-р Ваньо Шарков: Не, никога не могат да бъдат върнати, това е едно от изричните условия, никога не могат да бъдат върнати…

Водещ: Изричните условия към кого?

Д-р Ваньо Шарков: Към изпълнителя. Това не може да възпроизведе пръстов отпечатък в този му вид.

Водещ: Голяма част от анализаторите казват, че това в крайна сметка ще стигне до изтичане на информация или може да стигне, включително и д-р Константинов го каза.

Д-р Ваньо Шарков: Д-р Константинов беше министър на здравеопазването – ако познава толкова добре опита в Естония, да го е направил щом е толкова добър опита в Естония. Ние помним всички добри неща, които бяха направени по негово време в сферата на здравеопазването. Но да се върнем на думата, в Дупница…

Водещ: Да, но ето в Естония нали там е чип в личната карта, това предстои да бъде въведено и в България. Защо не се изчака това нещо, а се дават поредните пари за поредната система, която може и да не проработи?

Д-р Ваньо Шарков: Ами знаете ли колко време чакаме? Времето, в което чакахме, мога да дам доста примери, конкретен пример с болница, която източва касата с 200 хиляди лева, благодарение на това, че са разписани като лежали в нея пациенти, които не знаят къде се намира тази болница, които след това е доказано със СРС-та, че са возени с таксита…

Водещ: Ама нали това се случва с проверка допълнителна?

Д-р Ваньо Шарков: Да, девет години след това.

Водещ: Да, но се случва с допълнителна проверка. Пръстовият отпечатък, пръстовият идентификатор, ама той не показва…

Д-р Ваньо Шарков: Той дава възможност вие във всеки един момент, в който касата плаща от Ваше име, през мобилното приложение да получите информация, че касата плаща за извършена на Вас медицинска услуга, независимо каква е тя.

Водещ: А мобилното приложение пак ли трябва да си оставям някакви данни или не?

Д-р Ваньо Шарков: Не, нищо не трябва да оставяте, просто трябва да си го активирате.

Водещ: Пръстовият идентификатор не посочва по никакъв начин дали аз е трябвало или не е трябвало да лежа в това заведение, така че ако някой е решил да източва здравното заведение, той ще го направи и по този начин.

Д-р Ваньо Шарков: Това е единствената възможност, която не коства абсолютно нито една стотинка на всеки един български пациент, защото той го носи със себе си. Това не го кара той да ходи да си плаща чипа или да си плаща новата лична карта, той го носи в себе си.

Водещ: Ама аз не виждам как баба ми ще си провери дали е лежала в болницата или не и да си прави сама проверките.

Д-р Ваньо Шарков: Да, но Вие сте нейн внук и винаги може да проверите дали за Вашата баба някой плаща, ако сте загрижен наистина за нея. Това е нормално и това е практика, която няма абсолютно нищо общо с Турция и тук д-р Константинов се опитва да заблуди хората. Вижте, в центъра на Париж има болница, в която при всяко получаване на лекарство, до болничното легло Вие с Вашия пръстов идентификатор гарантирате, че сте получили това лекарство. Това е също уникален идентификационен код, също не представлява…

Водещ: Това някаква специална болница ли е, да не е единствената в цяла Европа?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не става въпрос за специална болница. Има много места в Европа, където се работи по този начин. Пак казвам, това е единственият начин…

Водещ: Чакайте сега, само да уточним нещо – ако аз пристигна, недай си Боже, в кома в болницата, кой ми взима пръстов идентификатор?

Д-р Ваньо Шарков: Категорично никой не Ви го взима и това...

Водещ: Е как тогава разбираме, че аз…

Д-р Ваньо Шарков: …това е разписано в изключенията, които се допускат – при пациенти, които постъпват на лечение по спешност, пациенти, които са в тежко състояние, както колегата в Дупница говореше за пациент в кома как щял да му поставя пръста, пациенти, които нямат съответен пръст, нямат ръка, които имат изгаряния по кожата, тъй като са работили с някакви химически материали – при тях не се ползва този метод.

Водещ: Изключенията, предполагам, че са разписани надлежно, слава Богу. Въпросът е, че след като шефът на болницата в Дупница не ги знае тези неща, явно и комуникацията не е достатъчно добра, за да са спокойни хората.

Д-р Ваньо Шарков: Това е отговорност на касата и съм съгласен, че трябва да се направи…

Водещ: Децата ще оставят ли пръстов отпечатък?

Д-р Ваньо Шарков: Не, при всички положения не, както и нямат лични карти, които в момента да се чекират в болниците. Това е възможност и задължение на техните родители така както се грижат за тяхното здраве или техните настойници.

Водещ: Разписали ли сте обаче в това, което има и като наредба, ако се срине системата, какво се случва, спира ли приемът?

Д-р Ваньо Шарков: Ако изгасне токът, приемът не спира, защото системата съхранява тези данни и след това възпроизвежда този код, така че да се отчете постъпването на този пациент, в момента, в който системата възстанови своята работа.

Водещ: Бягате упорито от връзката с Турция, въпросът е дали тази система е била някаква разменна монета с Турция, нещо, което да гарантира сигурността и стабилността?

Д-р Ваньо Шарков: Това е само в главите на някои хора, които първоначално разказваха версията, че фирмата, която щяла да изпълнява поръчката, била турска. След това се оказа, че фирмата е изцяло българска и фирмата е правила тази дейност, включително и за Народното събрание и за други институции в българската държава. Фирмата е изцяло българска, така че в момента, в който отпаднат…

Водещ: Но системата е била отречена от Турция нали така? Там обикновено си говорим за това, че демокрацията…

Д-р Ваньо Шарков: Не познавам системата в Турция, вероятно д-р Константинов е познава по-добре. Не ме интересува системата в Турция, мен ме интересува да работи системата в България, защото тя е единствената възможност, по която пациентът може да контролира касата, когато плаща за дейности, свързани с него.

Водещ: Към въпросите на д-р Константинов. Защо трябва да се чувстват хората като престъпници и да оставят каквито и да е следи от себе си, за да се борят с източването на касата и дали се плаща на бизнесмени, конкретни бизнесмени – дали текат пари от касата към тях? Става въпрос за частни болници, разбира се.

Д-р Ваньо Шарков: Някои хора трябва да доказват своите твърдения, а не да ги хвърлят просто ей така в пространството и да Ви оставят след това Вие да правите някакви журналистически проучвания, включително дори без да споменават имена на конкретни болници, конкретни лечебни заведения. Ако има някакви подобни съмнения, има си органи в тази държава, които се сезират – те си извършват съответните проверки и така както всеки един сигнал при мен, че пациентът е приет в една болница, а е отчетен след това в друга и той не може да разбере защо е бил в болница, която никога не е виждал през живота си, този сигнал съм го подавал в прокуратурата. Така че всички тези неща, има си органи, които ги проверяват и съответно се взимат конкретни мерки.

Водещ: Съветът беше, че внезапните проверки са може би по-ценни, по-важни, по-успешни.

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, внезапните проверки не могат да бъдат извършвани едновременно в 360 лечебни заведения. Но да се върна на въпроса, защото репортажът започна с конкретно с Дупница. Болница „Иван Рилски” в Дупница никога не е била в списъка на пилотните болници и не знам защо им е необходимо на колегите, всъщност не знам дори дали е колега господин Тимчев. Това, което е категорично - списъкът на болниците съдържа тези, които са най-големите, с най-голям обем дейност, тези, през които ежедневно минават най-много болни. Плюс осем частни болници, които пожелаха сами да се включат още в началото на пилотното проучване и пет болници, които бяха предложени от изпълнителя.

Водещ: Много ми е интересно, ако тази система не даде резултати след една година например, дали ще отчетете това нещо като ваш пропуск, нещо, което не сте свършили като хората…

Д-р Ваньо Шарков: Разбира се. Това, което…

Водещ: …и че е поредната система, която е утежнила бюджетите например на болниците – да си купуват тези устройства, да се обучават на тях, което ще им коства пари и време?

Д-р Ваньо Шарков: Първо, обучението е задължение, което изпълнителят ще го извърши това обучение, така че няма никакъв проблем по отношение на обучението. Второ, тези устройства струват на цена между 200 и 300 лева, ако някой иска да си ги купи за 4000 лева си е негов проблем защо иска да купи по-скъпи устройства, при положение че има такива, които струват между 200 и 300 лева. Аз не вярвам десет дори такива устройства да е необходимо да купят колегите, в която и да е болница, те да утежнят техния бюджет и да се отразят върху задължения от 1 милион както е в конкретния пример. Пак искам да кажа, предвидени са тези големи болници, за да може в рамките на този месец до края да бъдат анализирани проблеми и трудности, които могат да възникнат, за да се вземат конкретните мерки и ако е необходимо да се допуснат повече изключения отколкото допуснатите към момента.

Водещ: Добре, но ето основното обвинение е, че е незаконно, няма право да се вземат тези данни от хората. Хайде да не ги наричаме пръстови отпечатъци, че много се ядосвате.

Д-р Ваньо Шарков: Не, не се ядосвам. Полека-лека ще стигнем до истината, защото това е факт. Това, че някои политически централи повтарят непрекъснато, че става въпрос за пръстови отпечатъци, не означава, че…

Водещ: За децата е ясно, че няма да дават пръстови отпечатъци нали така, няма да ги караме да слагат малките си пръстчета там.

Д-р Ваньо Шарков: Ясно е, категорично ясно е за децата, за спешните пациенти, за пациентите в кома, за които притесняваха.

Водещ: Добре, че споменахте спешните пациенти. Двама души загубиха живота си на морето, защото линейката не успя да стигне навреме – проверихте ли тези случаи?

Д-р Ваньо Шарков: Да. Линейката не успя да стигне навреме, защото всъщност от трите възможни поста, трите възможни филиала, където имаме дежурни екипи – Созопол, Царево и Приморско, едната беше при човек, който се беше удавил на плажа и чакаше следствената група, втората линейка транспортираше дете с бронхоспазъм и затруднено дишане и третата линейка беше при пациент, който беше с фрактура на шийни прешлени. Адресът, който беше подаден, беше за пациент със затруднено дишане. Всъщност това…

Водещ: То работа и спешни случаи винаги ще има, въпросът е предвидено ли е това в активния туристически сезон да има повече екипи, защото тези неща се предвиждат?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което е предвидено, е разписано и в наредбата за водноспасителната дейност – задължение на всеки стопанин на плаж, на всеки концесионер, тогава, когато има между един и пет спасителни поста на плажа, съответно да има и един медицински пункт, за което той сключва договор с лечебно заведение.

Водещ: Е един от случаите е на „Нестинарка”, доста голям плаж.

Д-р Ваньо Шарков: Да, не знам дали е имало, обект на проверка са всички концесионери до края на седмицата, дали има сключени подобни договори и дали са осигурили такива пунктове, защото на плажове, които са между 1 и 3 километра, трябва да има реанимационен пункт, а на черноморските зони трябва да има и подвижен реанимационен пункт. Те работят съвместно с нашите центрове за спешна медицинска помощ и филиалите. Пример мога да дам, като добър пример мога да дам Варна, където още в края на май месец излязоха и концесионерите казаха с кого имат подписани договори, колко екипа осигуряват техните плажове. Дали това е било направено в южното Черноморие, нашата проверка съвместно с Министерството на туризма ще установи до края на седмицата.

Водещ: Ще бъдат ли изпратени допълнително екипи?

Д-р Ваньо Шарков: Изпратихме допълнително два екипа – един от ЦСМП – Сливен, един от ЦСМП – Ямбол, които остават до края на активния сезон. Те още от събота ранния следобед бяха по своите места, за което искам да благодаря на кметовете на Приморско и Царево, както и на областния управител на Бургас за бързото съдействие относно осигуряването пък от друга страна на битовите условия, защото все пак това са хора, които идват от друго място и ще са постоянно. Тяхната задача ще бъде приоритетно да транспортират пациенти, за да може екипите, които са на място и познават по-добре обстановката, пък да се грижат за пациентите.

Водещ: Нещо, което получихме като сигнал – специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа спира приема на пациенти.

Д-р Ваньо Шарков: Ще го проверя още тази сутрин – веднага, след като отида на работа в министерството. За първи път чувам.

Водещ: Причината е, че са надвишили лимита с до 30 хиляди лева през юли заради по-голямото търсене на рехабилитация от новородени, недоносени кърмачета и деца?

Д-р Ваньо Шарков: В такива случаи трябва да бъде внесено предложение за увеличение на този лимит в надзорния съвет на НЗОК от управителя на Здравната каса и аз се надявам това да стане в рамките на следващото заседание на надзорния съвет, но не знам кога е насрочено.

Водещ: Родителите какво могат да предприемат?

Д-р Ваньо Шарков: Мисля, че надзорния съвет ще си свърши работата – не е необходимо да тормозим родителите с неща, които институциите могат да свършат.

Водещ: Добре, благодаря Ви за това участие. Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, гост на предаването. Ще проверим и тези случаи за болниците, към които се изпращат допълнително пари. Може би само на финала да кажете – всички хора, които минат, оставят си пръстовия идентификатор, ще получат ли болниците пари за тях, за всички ли ще получат?

Д-р Ваньо Шарков: Категорочно. При положение, вижте няма как да контролираме точно този въпрос, той е въпрос на медицинска проверка от хората, които контролират медицинската дейност в болничната помощ. Това е друг ти проверка, която проверява основанията за това пациента да бъде хоспитализиран и възможността неговото лечение да бъде проведено в извънболничната помощ. Това е част от работата на НЗОК.

Водещ: Благодаря за участието.

Сподели в: