Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - Нова ТВ „Здравей, България“

 

Водещ: В студиото е д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването. Добро утро и добре дошли.

Водеща: Добро утро.

Д-р Ваньо Шарков: Добро утро.

Водеща: Поканихме Ви и заради разкритията на Кремена Тодорова, за болницата в Пирдоп. Всъщност, филиал се оказва на частната болница, тази в Пирдоп. Иначе, в село Доганово е основната болница, за която има сериозни съмнения, че се източва Здравната каса и се злоупотребява, и се надписват или се пишат изцяло различни диагнози, които струват повече, без изобщо пациентът да е използвал услугите на болницата, за това, което е записано в епикризата. Да припомним част от тази история и след това - Министерството на здравеопазването отговаря.

***

Репортер: Преди 2 години Ивайло пада от колело и влиза по спешност в частната болница за пластична хирургия и ортопедия в Пирдоп. „Когато видях епикризата, се оказа, че на моето дете е направена пластика на коляното, което въобще не е така, че е бил подложен на анестезия, че има присадена тъкан. А пък, в крайна сметка, детето имаше гипс. По документи, детето е лежало и три дни в болницата. „През тези три дни той не беше в болница”. Пет дни в частната болница и пластична операция за затваряне на рана на крака, са записани в документите на Крум Луков. „Името ми е вярно, отгоре като започнем. Постъпил…, еди- какво си…, това е лъжа. Никаква операция не ми е правена”. Стефан Рохов е бивш началник на Хирургията на общинската болница и доскоро лекар в частната. „Може да се направи така, че Касата да плати малко повече, отколкото на Общата хирургия. Т. е., да се напишат добре историите на заболяване и да мине за пластична операция. Ако са пет пациентите, 560-600 лв. на ден можеше да отидат в Общинската болница. А, при положение, че отиват в „Скин Системс”, станат ли пластики, стават към десетина хиляди лева. Всичко знаят, Здравната каса, няма как. Не знам, най-вероятно има почерпени хора”. От Здравната каса направиха светкавична проверка на нашия сигнал. Твърдят, че нарушения няма. Посочват, че не са плащали за лечението на 9-годишния Ивайло, въпреки че от болницата са поискали тази дейност да бъде заплатена, а за възрастния мъж са платили по пътека – 883 лв. В същото време, в становището на Касата се твърди, че пациентът Луков е казал пред тях, че е доволен  от лечението си и изследванията, записани в епикризата му са действителни. „Когато посетиха, им казах и на тях. Като започнах: Лъжа, лъжа, лъжа, лъжа… И дори им казах и друго: Лъжа, лъжа… и казвам, че моят пра-пра-пра-кръстник – Крум, е имал такива закони: Който лъже – езикът. Дори и това им казах. Пък, който вече краде…, ама аз не мога да кажа кой краде, то си има институции и т. н., тогава и ръцете”. От частната болница също отрекоха да има злоупотреби и твърдят, че няколко бивши служители ги злепоставят. Любопитен детайл е, че настоящият подуправител на Здравната каса Иванка Кръстева е бивш адвокат на частната болница. „Никаква топла връзка нямам с г-жа Кръстева оттогава”.

***

Водещ: Ваньо Шарков, каква информация имате Вие? Проверка прави ли се? И, каква мислите, че е истината?

Д-р Ваньо Шарков: Съвсем набързо, само в началото искам да поздравя колегите от „Спешна помощ” за усилията и работата, която вършат в тези тежки условия, заедно с „Пожарна безопасност”, заедно с военните и с полицията. Наистина, благодарение на тези съвместни усилия, нямаме необслужени адреси в системата на Спешна помощ. И веднага по темата, това, което мога да кажа е, че, надявам се, видели сте за последните 2 години и малко повече, че ние сме абсолютно безкомпромисни към случаи, в които имаме тежки нарушения, включително сме стигали до отнемане на разрешително на цяло едно лечебно заведение за болнична помощ. В случая, има извършена проверка от Здравноосигурителната каса, от контролните органи. Вчера съм изпратил и Изпълнителна агенция „Медицински одит”, да извършат проверка. И резултатите от тази проверка ще бъдат предоставени.

Водещ: А на този етап, неофициално, какво друго знаете?

Д-р Ваньо Шарков: Но в тези случаи, това което искам да кажа е, че всъщност, доколкото съм запознат, Вашият репортер беше получил резултата от проверката на Здравната каса, но той не беше, някак си, упоменат в началото, не знам поради каква причина.

Водеща: Че няма нарушения, мисля че.

Д-р Ваньо Шарков: Внушението, по някакъв начин, че Касата умишлено допуска, е подвеждащо в случая. Защо? Защото в единия случай имаме пациент, който не е отчетен по Каса. Т. е., за него няма извършено плащане. Т. е.,  твърдението, че се източва Касата с пациент, който не е отчетен към Касата, няма как да се случи.

Водеща: А как няма извършено плащане? Аз вчера това се опитах да разбера. Как болницата, на какво основание…, безплатни услуги ли прави?

Д-р Ваньо Шарков: Причината, поради която е…, нека проверките, които… Вероятно правят, доколкото имаше един случай, по който беше извършвана проверка, има и такива случаи, в които правят такива услуги. Мисля, че тогава ставаше въпрос за здравно неосигурен пациент, който беше ухапан от куче.

Водеща: И в случая, една майка, на която безплатно, детето са й…

Д-р Ваньо Шарков: Става въпрос за бивш служител на болницата, тогава… Не искам да влизам в подробности за болницата. Нито ги знам, нито ги познавам.

Водеща: Е майката, така ли? Е, това е важен детайл. Само да уточня…

Д-р Ваньо Шарков: А във втория случай става дума за пациент, за който Националната здравноосигурителна каса е платила 830 лв., мисля. Т. е., в твърдението става въпрос за десетки хиляди. Някак си, не кореспондира с тези 800. А освен това…

Водеща: Само едно уточнение да направим, д-р Шарков.

Д-р Ваньо Шарков: Да.

Водеща: Откъде знаем ние за тази история? Може би помните, че лекарите в Пирдоп, в Общинската болница, излязоха на протест. Упоменаха го, оповестиха го предния ден. Кремена отиде, за да разговаря с тях на живо, по време на  протеста им. Какво разказаха те: Тук има една частна болница. Всички пациенти, които… А защо протестираха всъщност лекарите? Защото беше започнал опит за закриване на болницата и закрива не а работни места, защото  много дългове има Общинската болница. И какво казват лекарите в Общинската болница: Всички пациенти се пренасочват към частната болница…

Д-р Ваньо Шарков: От кого?

Водеща: … Тя цъфти финансово. Както виждаме, увеличават се сумите, 3, 5 милиона вече е получила частната от Здравната каса. А ние тук бедстваме и всичко, което се случва в частната болница, има нещо нередно там, пренасочват нашите пациенти, защо така се случва, каква конкуренция е това?

Д-р Ваньо Шарков: Не знам кой ги пренасочва и откъде ги пренасочва?

Водеща: Това го разказаха лекарите. Оттам тръгна тази история. Това го казват лекарите, които работят там.

Д-р Ваньо Шарков: Това, което знам за проблема, проблемът е, че там изведнъж, на лечебното заведение, говоря за общинското лечебно заведение, се появиха дългове, на стойност над 250 хиляди, към Националната агенция по приходите, които са натрупани в предишни периоди, което поставя лечебното заведение в една изключително тежка ситуация. Самият аз съм присъствал на срещи при областния управител, когато се търсеше възможност от трите големи предприятия в Средногорието, да изкупят  тези дългове на лечебното заведение и да помогнат така, както са го правили в предишни случаи. Но в крайна сметка имаше някакво решение това да бъде помощта към общинското лечебно заведение. Не знам до къде е стигнало, защото те не са наши подопечни. Но, това, което искам да кажа е, че говорим за два случая. Както и да е, видно от тези два случая е, че твърдението, че се източва Касата и че Касата допуска да се източва, не е меродавно.

Водещ:  А какво, война между лекари ли е това или…? Тогава, какво обяснение да си дадем?

Д-р Ваньо Шарков: Аз няма да влизам в обяснение. Аз казвам, че проверката от страна на Изпълнителна агенция „Медицински одит” ще бъде направена както трябва. Аз съм пращал и преди проверки в това лечебно заведение. То е санкционирано от Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Това, което мога да кажа е, че и в случая, както и във всички предишни, ще проявим нетърпимост. И Ви моля, когато има подобни сигнали, да ги проверяваме, както с други Ваши предавания ги проверяваме взаимно и не се допускат такива грешки.

Водещ: Добре.

Водеща: Какви? В смисъл?

Д-р Ваньо Шарков: В смисъл, в случая става въпрос за неотчетен и незаплатен пациент. Няма  как през такъв пациент да се източва Касата и че Касата допуска да се случи.

Водещ: Като не е отчетен? Добре, чакаме резултата по този случай.

Водеща: Така твърди майката. Факт. В студиото сте и искаме да се възползваме от факта, че сте в студиото, по един начин, през „Фейсбук”, Нери Терзиева всъщност е сигнализирала прессекретаря на Бойко Борисов, че знае за случай на бедстващо детенце в изключително, в изключително лошо състояние, в Бургас. Бойко Борисов веднага реагира, изпраща хеликоптер, така че детето е транспортирано изключително бързо в София. Така разбираме за този случай. Отделен е въпросът…, наистина браво и на Нери Терзиева, и на Бойко Борисов, че толкова бързо са реагирали и двамата, и детето буквално е спасено, въпрос на часове е било. Отделен е въпросът, дали трябва да знаеш телефона на министър-председателя, за да помогнеш на някой. Нери Терзиева, се оказа, че не ги е познавала тези хора, просто е разбрала и като човек е решила да помогне.

Водещ: Дали има система за транспортиране на тежко болни пациенти при кризисна ситуация до места, където могат да им помогнат?

Водеща: За това след малко, обаче.

Водещ: Ще го коментирате, както каза Ани, за това след малко, защото първо искаме да включим репортера Глория Николова от „Пирогов” и да разберем, дотолкова, доколкото може да се разказва по телевизията, за състоянието на това дете.

Водеща: Детето е транспортирано в „Пирогов”, само да уточним. Извинявай, че те прекъсвам, едно важно уточнение, защото много хора вчера реагираха. Твърди се, че състоянието на детето е толкова тежко и се е наложило това спешно транспортиране, защото е прекарало варицела. Шарка, която всички прекарват. И наистина, възможно ли е такива тежки усложнения да настъпят след варицела, ще разберем сега от репортера Глория Николова и нейния събеседник. Глори, здравей.

***

Репортер: Здравейте. Аз съм в „Пирогов”, мястото, където 5-годишното момче беше транспортирано. Детето е в изключително лошо, тежко състояние. Но за това ще разберем малко повече от д-р Стефан Стоилов, който е началник на Детската коремна хирургия в болницата. Какво е моментното състояние на детето?

Д-р Стефан Стоилов: Първо, добро утро на Вас и на Вашите зрители, поздрави на екипа Ви в студиото на Нова телевизия. Моментното състояние на детето е тежко. Детето беше прието при нас на 11-и, в 18 и 30, транспортирано със самолет от Бургас. Детето е преболедувало варицела. Това е вид дребна шарка, която намалява имунитета на детето и може да даде, при нисък имунитет на детето, крайно тежки усложнения. Детето е септично, което означава, че в кръвта му има бактерии. Има тежко възпаление на целия ляв долен крайник. Има възпаление на лява лакътна става. Има тежки промени в дишането. Има излив в дясна плеврална кухина. Изобщо, самото септично състояние на детето обуславя едно тежко състояние.

Репортер: Може ли от болест, като варицела, да се стигне до такова състояние?

Д-р Стефан Стоилов: Макар и рядко, варицелата е едно безобидно заболяване, но макар и рядко, когато едно дете има по-нисък имунитет, това е напълно възможно. При приема на детето, първата вечер, ние направихме всички изследвания, направихме стабилизация, предоперативна, на детето. Вчера детето беше оперирано. Ние оперирахме левия крайник, който беше много оточен, с инфекция. В екипите ни участват едни от най-добрите специалисти в „Пирогов”- проф. Поромански, който е гнойно-септичен републикански консултант, д-р Антонов, завеждащ Отделение „Гнойно-септична”, хората от Детска реанимация – проф. Гаврилова, д-р Пседерски и всички други колеги.

Репортер: Прогнози можете ли да направите, за детето?

Д-р Стефан Стоилов: Прогнози за състоянието на детето е рано да се правят, но само един сепсис е животозастрашаващо състояние. В момента детето е стабилизирано след операцията. След вчерашната интервенция ние видяхме, че при детето се налага да направим многоетапни оперативни интервенции на крайника. Днес ще го оперираме отново. Едновременно с това, всички ресурси на болницата са включени в неговото лечение. И предстои нова оперативна интервенция днес.

Репортер: Добре. Благодаря Ви. Лекарите тук продължават да се борят, да стабилизират състоянието на детето. Какво ще се случи, ще разберем следващите дни.

***

Водещ: Глори, благодарим ти, поздрави на д-р Стоилов. В максимално добри ръце е малкият пациенти се надяваме да се справи в тази тежка ситуация. Но въпросът, който възникна при дискусията и намесата на премиера е, има ли система, която автономно да се задвижва, да прави най-доброто за пациента, от една болница в друга, или трябва да се разчита на познанства, обаждания, „Фейсбук”-писания до премиера? Д-р Шарков?

Д-р Ваньо Шарков: Имаме такива система. Ние имаме, Министерството на здравеопазването, подписан договор с военните. Обикновено вдигаме техните хеликоптери или вдигаме „Спартана”. В случая, използвахме „Спартана”, защото прогнозата за времето беше, че привечер ще започне да се влошава, може да се наложи затваряне на Летище Бургас. Затова трябваше много бързо да се действа. Екипите, които тръгнаха оттук, екипът беше ескортиран с полиция, след това обратно посрещнат с полиция.

Водещ: Но, на Вас това Ви беше показано от премиера. Всъщност, комуникацията в случая е била, родителите…+

Д-р Ваньо Шарков: Ние държахме комуникация непрекъснато с директора на лечебното заведение. С премиера разговаряхме и неговата молба беше, да действаме бързо, независимо…

Водещ: Защо се намеси той? Можеше ли без той да разбере?

Д-р Ваньо Шарков: Можеше, да. Веднага давам за пример, преди Коледните празници, „Спартанът”, с екип на Трета градска, нещо, за което много малко хора разбраха, може би трябваше да го направим медийна новина, но невинаги бием тъпана, когато го правим, екип на Трета градска, от трима млади колеги, с четири-месечно бебе, летя до Виена. Тогава организацията също беше създадена така, че във Виена да го посрещне, детето, линейка, с реаниматор. Детенцето беше в изключително тежко състояние, беше рисково неговото транспортиране. И за това, че колегите  от Трета градска, от Националната кардиологична болница, се справиха, бяха наградени от Министерството на здравеопазването…

Водещ: Т. е., ситуация, за която аз, например, не съм разбрал, случила се е, без политическа намеса, което ражда много грози, понякога, интерпретации коментари.

Д-р Ваньо Шарков: Случила се е. Да, имаме и други случаи, в които… За родилка с тежко състояние вдигахме хеликоптер до Русе, с екип на Военномедицинска академия. Така, че…

Водеща: Сам да уточним, може ли да уточним нещо от…, понеже ще Ви изненадам всички Вас, но Бойко Борисов не е бил тъпана, че го е направил това нещо. Всъщност, Нери Терзиева благодари публично. Тя също не познава тези хора и от човещина, и от добро сърце е решила да помогне със средствата, които има. Защото, когато знаеш за една такава история, мисля, че всички средства са позволени, нали така?

Д-р Ваньо Шарков: Да. Вижте, водещо за нас беше състоянието на детето. След разговор с директора на болницата в Бургас вече бяхме информирани за цялостното състояние, времето на приемане, усложненията, които са възникнали, възраст и т. н. И всички тези неща, съответно ги изговорихме предварително с колегите от „Пирогов”. Те влязоха във връзка с болницата в Бургас, за да знаят какъв точно пациент чакат. От там дойде извънредната необходимост, при затворена АМ „Тракия”, в участъка преди Бургас, да се ползва въздушният транспорт. Така, че…

Водещ: Но пътят е такъв, една болница дава знак в Министерството на здравеопазването, че пациент трябва да се премести в по-високо специализирана….

Д-р Ваньо Шарков: Да. И тогава, когато няма възможност за ползване на наземен транспорт или този наземен транспорт би осигурил по-…, как да кажа, по-дълго време и забавяне на пациента, тогава ползваме въздушния транспорт. При доста случаи на трансплантации също вдигаме „Спартана”.

Водеща: Накрая, един въпрос, пак към това, с което започнахме всъщност темата. Като лекари, и Вие ли смятате, че варицелата, наистина безобидно смятано от всички ни заболяване, е допринесла за това изключително тежко състояние?

Д-р Ваньо Шарков: Може би колеги ще кажат най-добре, има си специалисти по инфекциозни болести, има по вирусология. Това, което аз мога да кажа е, че в случая колегата беше абсолютно прав, снижаването на имунитета…

Водеща: Вследствие варицелата…

Д-р Ваньо Шарков: …може да отвори път на различни други инфекции и заболявания. Затова е хубаво да се вземат мерки навреме. Тук, в случая, се надявам колегите наистина да се справят. И благодаря за това, което правят.

Водещ: Благодарим Ви, д-р Шарков.

Сподели в: