Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БНР „Неделя 150“

 

Водещ: Пироговци знаят как да постигат своите цели. Обявената стачна готовност в понеделник доведе до предени пари за заплати през април и спешно сключен договор с Националната здравноосигурителна каса, на тази, може би най-важна болница в България. Трябва ли обаче по този начин да се стига да разрешаването на съвсем административни  въпроси. Един упрек, който чухме, изразен от премиера Бойко Борисов, ако четем добросъвестно стенограмата от последното заседание на правителството. Чиновниците от Здравната каса бяха смъмрени, затова какво пише в договорите, което разгневи лекарите. Оказа се обаче, че не само „Пирогов” има проблеми при сключването на своя годишен договор с НЗОК. Затова питаме сега зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, дали казусът „Пирогов” не води до разрешаване на всички останали проблеми? Чувате ли ни? Здравейте.

Ваньо Шарков: Да, добър ден, здравейте. Това, което мога да кажа е, че преди да се случи…, преди датата на Надзорния съвет, което съвпадна с недоволството на „Пирогов” от клаузите, които бяха разписани в проектодоговора с тях, една седмица преди това, всички пари, с решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса бяха изпратени в районните здравноосигурителни каси и в цялата страна лечебните заведения в срока преди 30 май бяха подписали своите договори и бяха получили преводите си, и всичко беше съвсем нормално. Лошата организация на работа в Столичната здравноосигурителна каса забави този процес и доведе до създаването на проблем, който не трябваше да възниква, ако си вършеха работата както трябва. Отделно от това, става въпрос за грешки, неточности и, как да кажа, недоразумения, разписани в проектодоговора на пироговци. Става дума за пропуснати лекари, за списък с лекари, които не работят в „Пирогов”, за изпуснати клинични пътеки, за повече предвидени легла за дейности в клиники в „Пирогов”, в който има по-малко легла, отколкото са разписани в договора. В крайна сметка се оказа, че екип от Столичната здравноосигурителна каса, заедно с екип от „Пирогов”, успяха за часове да изчистят тези недоразумения и в крайна сметка да се подпише един нормален договор. Нещо, което можеше да бъде свършено много по-рано, при положение, че „Пирогов” бяха подали своето заявление за сключване на договор с Касата още на 22 април. Това забавяне и този начин на действие след това, под напрежение, показва, че има лошо създадена организация и това са неща, за които Надзорният съвет на Касата ще си каже своето мнение. Ние имаме в следващия петък отново Надзорен съвет. Ще си вземем решенията, за да не се допускат подобни недоразумения, меко казано.

Водещ: Чиновническият подход в здравеопазването винаги е бил много болезнен рефлекс върху качеството на работата. Да разбирам ли, че ще бъдете строги и ще търсите отговорност от онези, които са можели да свършат работата за часове, но месеци преди това не са си мръднали пръста?

Ваньо Шарков: Разбира се, точно това казвам. В крайна сметка, ние със своето решение на Надзорния съвет на Здравноосигурителната каса казахме на всички, на районните здравноосигурителни каси по места, където има някаква причина за забавяне сключването на договорите, авансово да бъдат преведени средствата. И този въпрос беше отпушен за всички лечебни заведения. Но пак имаше забавяне и това показва, че наистина Надзорният съвет трябва да вземе своето решение. Ние сме показали, че в подобни случаи и екипът на министерството, и ръководството на Националната здравноосигурителна каса са безкомпромисни. Така, че очаквайте решенията на Надзорния съвет.

Водещ: Има ли други болници в България, които все още са в позицията на „Пирогов”, от понеделник, да имат проблеми при преговорите за сключването на своите договори с НЗОК?

Ваньо Шарков: Не, аз пак казвам, че още преди това заседание на надзора, в цялата страна бяха подписани договорите. Разбира се, има единици, мисля че са под 10 случаите в страната, в които непредоставени документи, изчистване на несъответствия и т. н., документите бяха върнати на някои лечебни заведения. Пак казвам, те са под 10 такива. Забавянето беше единствено в Столичната здравноосигурителна каса.

Водещ: Добре. Значи, не можем да говорим, че пациенти са застрашени от това, че болниците, в които се лекуват имат проблеми с договорните си отношения с Касата?

Ваньо Шарков: Категорично няма такъв проблем. Мисля, че в тези, последните дни, бяха изчистени и договорите със столичните лечебни заведения. Така, че подобен проблем не съществува.

Водещ: Да Ви върна към другата голяма тема – Фондът за лечение на деца. В сряда общественици и родители излязоха на протест пред сградата, Вашата сграда, на Министерството на здравеопазването, и твърдяха, че фондът не работи ефективно след акцията на ГДБОП, на 20 април, струва ми се. Вие приемате ли тези упреци?

Ваньо Шарков: Първото, което искам да кажа, аз имах възможността, слязох, видях се с хората. Имаше обвинения, които бяха от хора, които са от Обществения съвет или бивши членове на Обществения съвет. Разговарях с родители. Нямаше някакъв проблем, който да бъде споделен с мен и който да има необходимост от неговото решение. Но това е изкуствено насаждано напрежение и то е свързано с някои…, свързано е с тежки манипулации. Всъщност, твърдението, че някой има намерение да закрие Фонда за лечение на деца, изобщо не отговаря на истината и е абсолютна лъжа. Никой от нас, от този екип на Министерството на здравеопазването, никога не е обсъждал, никога не е имал намерение и в момента нямаме намерение изобщо да прекратяваме дейността на фонда. Напротив, нашата цел е дейността на фонда да стане по-добра, да бъдат съкратени сроковете, в които трябва да се вземат решенията, сроковете, в които се разглежда случаите, за да стане по-лесен този процес за родителите и дечицата, които имат необходимост от това, фондът да подпомогне тяхното лечение. Второто твърдение, че някой променял Правилника за дейността на фонда на тъмно, това няма как да се случи, поради простата причина, че в тази страна има закони и тези закони се спазват. Никой от нас няма намерение да наруши закона и да не подложи на публично обсъждане Правилника за организацията и дейността на фонда, в момента, в който бъдат готови промените. И третото твърдение, че искаме едва ли не да закрием Обществения съвет към фонда. Напротив, Общественият съвет е нужен на фонда, защото той на практика е органът, който взема решенията, които се внасят в Обществения съвет от директора на фонда и той трябва да бъде и контролният орган, и неговата функция е изключително важна. Така, че никой няма намерение да го закрива. Това са манипулации, които насаждат недоверие сред родителите и будят един страх за това, кога ще бъде решен техният случай. Фондът имаше вече няколко заседание след акцията на службите. Мисля, че такива акции са…, как да кажа, необходими, когато има съмнения за нарушения в работата на една такава изключително важна институция.

Водещ: Не необходими, те са задължителни. Когато има съмнения за извършване на престъпления и нарушения, тези акции са задължителни, както и след това.

Ваньо Шарков: Задължителни са, разбира се.

Водещ: Разбира се и влизане в съда, и там решаване – кой крив, кой прав.

Ваньо Шарков: Категорично.

Водещ: Понеже времето ни изтича, разбирам от Вашите думи, че ще правите промени, но те ще са за доброто и за по-ефективното управление на фонда. Сега, доволен ли сте от първия месец от работата, под ръководството на проф. Пилософ?

Ваньо Шарков: Разбира се, никога, когато една такава изключително важна институция работи, никой не може да бъде на 100 процента доволен от една такава работа. Но, пак казвам, работата на фонда е изключително тежка, изключително отговорна. Тук се решават въпроси, които касаят здравето и живота на деца. И мисля, че всеки един човек, който работи в този фонд, както и в Обществения съвет към фонда, трябва да се отнася изключително отговорно към своите задължения, защото не може да има и най-малкото съмнение, че там нещо се случва, което не е в полза на децата. И аз винаги, и екипът на министерството, и министър Москов, всички сме поставяли точно тази задача – абсолютно отговорно към всеки случай, поотделно, с цялото внимание, което заслужава всяко едно българско дете.

Водещ: Благодаря Ви. Тази гаранция е много важна. И е поучително, че я чухме в ефира на „Хоризонт”. Понеже казахте, че трябва да се спазват законите, спазвайте и Кодекса на труда. Не натоварвайте до смърт служителите, като шефката на Инспектората, която е работила 100 часа над нормата, при разрешени максимум 30 за месеца. Това, разбира се, в рамките и на здравословната шега.

Сподели в: