Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БНТ „Денят започва“

 

Водещ: Напрежение в „Пирогов” заради неподписан със Здравната каса годишен договор. Спешната болница не беше получила парите си за април и имаше опасност лекарите и служителите да не получат заплатите си в края на изминалия вече месец. След намесата на надзорния съвет на Здравната каса пари бяха преведени, а с посредничеството на министерството пък започна предоговаряне на условията, при които болницата ще работи с касата. Сега при мен е д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването. Добро утро.

Д-р Ваньо Шарков: Добро утро.

Водещ: Горе-долу накратко, това е историята, на която станахме свидетели през последните 24 часа. Обаче защо „Пирогов” не са подписали договора си със Здравната каса? Вие вчера по спешност отидохте на крака в болницата, за да четете този договор.

Д-р Ваньо Шарков: Да, така е, за съжаление. Първо бих искал да кажа честит празник на всички деца, нека да има повече усмивки и повече игри, за всичко останало време ще остане. Игрите в един момент ще спрат, когато те пораснат, но нека всеки запази по нещо детско в себе си.

Водещ: И лудориите тогава ще спрат – така че родителите да бъдат по-спокойни, да не се ядосват.

Д-р Ваньо Шарков: Това, което искам да кажа е, че първо, вчера поискахме от министерството, министър Москов поиска една експресна справка за това как върви договорния процес в цялата страна. Отговорът е еднозначен – над 300 лечебни заведения или около 300 подписали своите договори и единични случаи в страната, където заради отстраняване на някакви да кажем недостатъчно внесени документи, процесът продължава. Казвам единични, те са по-малко от десет. В същото време в София ситуацията е точно обратната – 15 подписани договори с лечебни заведения, болници или медицински центрове и в същото време има 66 неготови, неподписани, или част от тях готови, но все още неподписани. Типичния случай в това отношение е „Пирогов” – на 22 април внася своите документи съвсем коректно. В последния момент на 30-ти всъщност ги канят да си подпишат договора – без да са го Видели преди това. Доста време са имали да изчистят, ако си бяха свършили столична каса работата.

Водещ: Добре, а защо с такова закъснение? Защото 30-дневен е срока след подаването на заявлението.

Д-р Ваньо Шарков: Обясненията за 30-дневен срок са обяснения, които се дават тогава, когато е станал вече гафа. А това, което искам да кажа е, че според мен и аз го казах пред надзора, става въпрос за лошо създадена организация. Защото има малки лечебни заведения, с малък брой легла, с малко структури, с малко клинични пътеки. Не може те да бъдат приоритетни и подготовката на техните договори да бъде преди подготовката на мастодонтите в българското здравеопазване каквито са „Пирогов”, „Александровска”, ВМА и така нататък.

Водещ: За момент ще Ви спра само тогава, само за момент ще Ви спра, за да Видим какво каза вчера проф. Стоян Миланов по време на пресконференцията, защото то е ключово по отношение на това, което Вие току що казахте.

Проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов”: Пълно е с абсурди. Преди няколко месеца „Пирогов” беше глобен заради двама пациенти с едно и също заболяване. Първия, защото сме го приели, а втория защото сме го върнали. Касата ни глоби за това, че ние сме приели и сме лекували пациент, Здравната инспекция ни глоби за това, че сме върнали пациент. Аз мисля, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение и това не е случайно. Нека да го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да раздели, да сложи прът в колелото и това излиза извън неговите правомощия. Не знам кои са тези сили, може би отговора КОЙ е някъде там.

Водещ: Този факт, че са предпочетени малките болници, а са добавени големите, случаен ли е или подозирате провокация?

Д-р Ваньо Шарков: Аз това, което исках да кажа, няма да навлизам в конспиративни теории, всеки може да мисли каквото иска. Аз искам да кажа само това, че ние като членове на надзора повикахме столичната здравноосигурителна каса и нейното ръководство миналата сряда. В миналата сряда те ни казаха докъде е тяхната готовност, докъде е тяхната подготовка. Поеха ангажимента, работим събота и неделя, понеделник сме готови. Днес е сряда, все още не сме готови, което, а цялата страна е готова. Което, пак казвам, е ясен знак. От друга страна това, което говори проф. Миланов в конкретния случай с „Пирогов”, това, което Видях отивайки, трябваше да го Видя, макар че това не е моя работа, не е работа на МЗ, защото МЗ не управлява нито НЗОК, нито СЗОК. Това, което…

Водещ: Аз и затова казах, че Вие се нагърбихте да посредничите в един…

Д-р Ваньо Шарков: …това, което Видях обаче, не може да има отделения с повече легла в договора отколкото има в момента в „Пирогов”, не може да има отделения със специалности, които да са изпуснати в проекта на договора. Парадоксално, но не може на единия ред да пише Клиника по неврология, след два реда да пише неврологична клиника – и на двете места с по десет легла. В крайна сметка колко са неврологичните - двадесет или десет? В „Пирогов” десет. Тогава какво правим? Изпуснати специалности. В списъка с лекарите, поне от вчера, което разговаряхме, включително и хора, които са непознати за „Пирогов”. Тоест станало е объркване, това са казвам грешки, пропуски, този процес можеше…

Водещ: Ама чакайте сега, Вие говорите за много сериозни грешки и пропуски. Кой е Виновен за това?

Д-р Ваньо Шарков: Така е. Но пак казвам, вчера бързо от управителя на НЗОК беше определен екип от столична каса, който заедно с екип на „Пирогов” седнаха и доста бързо изчистват всички тези парадокси, проблеми и грешки. Но това можеше да стане много по-рано и можеше този процес да не влезе в критична фаза, за да трябва да се намесват различни министерства, за да бъде решен проблема.

Водещ: Всъщност откъде идва проблема? Не идва ли от това, че в договорите от тази година за първи път трябва да се съобразяват с националната здравна карта, които знаем какви са – трябва да се отразяват нуждите за здравни услуги, там където има свръхпредлагане на медицина, трябва да се направи нещо, да се намалят договорите с болници или да се лимитират някак нещата. А София е именно района, в който има най-голямо свръхпредлагане.

Д-р Ваньо Шарков: Безспорно има хора, на които много им се иска проблема възникнал в София да бъде свързан по някакъв начин с изискванията на националната здравна карта. Но след като в цялата страна няма такъв проблем, няма как да има такъв проблем конкретно за София.

Водещ: Не, въпроса е дали столичната здравна каса има капацитета дори чисто като хора да изчисти това на старта на процедурата? Тоест въпроса е, че всяко начало е трудно, а като сложим, че и в медицината има хора, които умишлено се опитват да избегнат нещо е…

Д-р Ваньо Шарков: Имаше създаден, как да кажа, порядък в системата екипи на РЗОК-тата, заедно с районните здравни инспекции, заедно извършваха това класиране там, където има излишък от легла. Целите тези протоколи бяха направени, таблиците, които са съгласно наредбата бяха попълнени по отношение на необходимия брой легла, така че да бъдат вместени в рамките на националната здравна карта. Информацията от страната, от всичките останали РЗОК-та са, че те са в рамките на националната здравна карта, така че проблем в това отношение няма. Мисля, че този процес се забави в София, но така или иначе той ще бъде приключен в рамките на следващите дни и мисля, че това не е някакъв проблем. Трябваше организацията да бъде по-добра и има определени пропуски. Мисля, че надзорния съвет на НЗОК, както и управителя на касата трябва да вземе мерки в това отношени.

Водещ: Очаквате ли други проблеми със столични болници, след като имате 66 неподписани договора? Особено с университетски като ИСУЛ, Александровска, „Иван Рилски” и така нататък.

Д-р Ваньо Шарков: Това, което за мен е важно е хората, които управляват тези лечебни заведения, да имат достатъчно време да погледнат договорите, които са изработени от РЗОК-тата. А аз бих поставил въпроса защо не бяха работени от съвместни екипи между лечебните заведения, за да може тези проблеми, които вчера трябваше да бъдат изчиствани в „Пирогов”, да бяха изчистени в по-предишен период от време. Но в крайна сметка…

Водещ: Ами касата е монополист. Тя си смята, че както банката Ви дава един готов договор и Вие…

Д-р Ваньо Шарков: Твърдението, което беше казано, че има лечебни заведения в столицата, които им се казва, или подписваш, или не получаваш пари, не може да бъде поведение от страна на управляващи здравноосигурителната система, ако това твърдение е вярно, пак казвам, че това са непотвърдени неща. Въпреки това смятам, че тези разговори трябва да бъдат проведени и то в рамките на времето до края на седмицата и всички тези проблеми, там където има такива проблеми, да бъдат изчистени. Разбира се, има много места, където няма абсолютно никакъв проблем. Но ако възникне такъв, това е диалог между управляващите съответното лечебно заведение и СЗОК. Ако трябва министерството и надзорния съвет на касата ще посредничат в този диалог – но това е начина, по който се решават проблемите, а не с тежка и остра реакция, без да са проведени разговорите.

Водещ: Тежка и остра реакция обаче, засягаща пациентите.

Д-р Ваньо Шарков: Безспорно.

Водещ: Една от идеите за преодоляване на проблема със свръхпредлагането беше например легла за интензивно лечение, да се преформатират така да се каже в легла за продължително лечение – например при инсулти и при инфаркти. До момента на петия ден както ти мине острата фаза и те изписват и след това се самолекуваш вкъщи. Вие забелязвате ли столичната здравна каса да прилага този принцип или им е минало покрай ушите?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, това е принцип, който всъщност касата така или иначе не може да го приложи. Това са лечебните заведения, те могат да го приложат. Факт е, че ние за първи път имаме в рамковия договор и решението на надзорния съвет към рамковия договор от миналата година, имаме заложени три клинични пътеки за продължително лечение. Никой от шефовете на болниците, малки или големи, в миналия период от време нямаше намерение да разкрива легла за продължително лечение, защото трябваше той сам да ги финансира по някакъв начин, а това нямаше как да стане. Сега от този година НЗОК ги финансира така че всеки един от шефовете на лечебни заведения е мотивиран да разкрива такива легла. Ние сме дали още една възможност на лечебните заведения…

Водещ: Добре, ама те разкриват ли се?

Д-р Ваньо Шарков: Да. Дали сме още една възможност на лечебните заведения, тъй като разкриването на отделна структура, клиника или отделение за продължително лечение е свързано с промяна в устройствения правилник и промяна в разрешителното за дейност. За да не влизаме в такава административна бумащина, ние дадохме възможност на лечебните заведения в съществуващите структури на активно лечение да разкриват такива легла за продължително лечение, което е от полза на пациентите и съкращава времето. А до края на годината лечебните заведения ще могат да преобразуват своята дейност. Но сега могат да го правят и го правят, категоричен съм.

Водещ: Ще има ли наказани в Здравната каса заради това, което се случва в София?

Д-р Ваньо Шарков: Според мен трябва да има.

Водещ: Кой трябва да ги накаже тези хора?

Д-р Ваньо Шарков: Това е човека, който ги е назначил или екипа, който ги е назначил. А хората, които се назначават в РЗОК-тата е работа на управляващия орган на НЗОК, на оперативното ръководство. Това не са неща, които се решават от надзорния съвет. Ние като надзорен съвет можем само да предложим на управителя на НЗОК съответно забавянето на този процес да бъде последвано от санкции.

Водещ: Миналата седмица тук на Вашето място беше проф. Григор Горчев, след него дойде и проф. Коста Костов, уважавани, големи български медици. Проф. Горчев изнесе една част, която наистина звучи стряскащо, че в България няма стимул да се развива модерната медицина – онези методи за лечение, които щадят пациента, особено в областта на хирургията. Защото да речем лимит, той може да направи 125 операции безкръвни на онкологични заболявания, матка и така нататък, да не навлизаме в тези подробности и 126-тата жена трябва да си плати или трябва да легне под скалпела, който е много по-мъчителен. Как ще стимулирате болниците да развиват тези технологии?

Д-р Ваньо Шарков: Годишно, доколкото сме разговаряли с проф. Горчев, тъй като, аз съм бил и негов студент, тъй като вече имахме възможност да разговаряме по тази тема, той например ми е споделял, че е бил впечатлен, че е бил впечатлен, че в Япония правят само 50 годишно, с роботизирана хирургия, докато ние правим 100. Така че мисля, че развиваме съвременна медицина. Само трябва да кажа факта, че само през миналата година завършихме проект за над 190 милиона, които отидоха за тежка, Високоспециализирана техника в областта на онкологията, тъй като и той работи предимно в онкологията, която е както за ранна диагностика, превенция, лечение. Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да направим.

Водещ: Ама това е нещата, които прави министерството. Въпроса е как да накарате болниците и касата да финансират това съвременно лечение, а не да поставят някакви лимити, в които да се оказва, че скалпела и пеницилина са по-добре финансирани и стимулират лекарите и най-вече ръководствата на болниците да работят по стария начин?

Д-р Ваньо Шарков: Има два механизма на действие и ние се опитваме и прилагаме и двата механизма на действие. Единия механизъм на действие е да бъдат увеличавани средствата за финансиране на нови дейности през НЗОК. Киберножа, лъчетерапията са неща, които започнахме да финансираме 2015 година – от една страна това е начина, по който трябва да се направи. Разбира се и увеличение на средствата, включително през разблокиране на резерва, нещо, което направихме с решението на надзорния съвет от април месец тази година като допълнение от националния рамков договор от миналата година. Втория начин изисква съвместни усилия както от страна на гилдията, така от НЗОК, Министерство на здравеопазването наистина да направим така че финансирането да отива преимуществено за онези дейности, които са приоритетни. А приоритетни могат да бъдат само дейности, които са насочени към опазване на здравето и живота на хората при заболяванията, които са с най-голяма обществена значимост или както ние ги наричаме социалнозначимите заболявания, тези от които най-често страдаме, най-често умираме, защото в предишни периоди от време сме Виждали финансиране за дейности, няма да споменавам такива, за да не обидя никой колега. Което е било в повече или равностойно на финансиране на тежка патология, за лечение на тежка патология. Включително и през, към този механизъм мога да кажа, че трябва да прибавим механизма, да положим максимални усилия, пак казвам всички, защото това не може да бъде еднократно и единствено на министерството усилие, да спрем източването на средства от НЗОК. Защото това са първо средства, които се открадват от лечението на някой човек, който се нуждае от такова лечение в момента. И на второ място е открадване от труда на онези лекари, които честно и почтено си вършат работата.

Водещ: Днес понеже започнахме с 1 юни. В Деня на детето под Вашите прозорци ще има протест от родители и граждани, според които върви процес по унищожаване на Фонда за лечение на деца. Помолих Благой Цицелков да отиде там и да се Види с част от тези хора. Благой? Какво има при теб за този протест, какво можеш да ни покаже?

Репортер: /…/ два часа преди началото, за да ми кажат защо смятат гражданите, че ще бъде закрит Фонда за лечение на деца. Виждате, имаме свещеник, тук е Ангелина Бонева, жената, която осъди държавата, онкоболната жена, която осъди държавата заради различни проблеми, една майка на дете и разбира се „Спаси Дарина” в лицето на Десислава Хурмузова и член на обществения съвет на фонда. Почвам с Вас, не за друго, а защото Вие осъдихте държавата и показахте, че един онколобен човек може да го направи. Отне Ви много усилия, но вярвате ли, че ще успеете и че този протест ще има смисъл и защо?

Ангелина Бонева: Докато обществото има будна съвест и застава срещу неправдата с лицата си, независимо от статуса, който имат, нещата ще бъдат под контрол, под натиск, докато оказваме обществен натиск и медиен натиск с помощта на всички колеги.

Репортер: Но защо смятате, че фонда ще бъде закрит и се цели, се водят такива стъпки той да бъде закрит. Кому пречи той?

Ангелина Бонева: Пречи на някой да усвоява пари, пречи да има прозрачност, пречи на някой да бъде лекуван. След като отказваш на деца да бъдат лекувани, отказваш и на възрастни да бъдат лекувани, накъде отиват нещата? Аз Винаги съм се притеснявала, че нещата Винаги ще се въртят в една и съща посока, от 2005-та, от 1999-та.

Репортер: Но все пак вярвате в това, че днес ще се случи нещо?

Ангелина Бонева: Под натиск, разбира се.

Репортер: Една майка на деца, които нямат нужда от лечение и Слава Богу, дано да нямат, но защо дойдохте днес да подкрепите този протест?

Майка: Аз дойдох днес, просто защото имам и няма как да се присъединя…

Репортер: Защо трябва да сме единни, дори когато не ни засяга пряко?

Майка: Защото най-малкото не знаеш какво ти готви живота и какво може да се случи, защото всички имаме деца или ще имаме, или нашите близки и приятели също може да имат деца и това просто ни засяга. Не може да останем безотговорни и да оставим болните деца на самосебе си.

Репортер: Доказани хора от обществото са членове на обществения съвет. Вие отдавна алармирате, че има опасност някой да го ликвидира фонда. Кой има интерес и как ще се противопоставите на тези интереси?

Десислава Хурмузова: Всяка година се прави опит да се ликвидира фонда, този път опита е успешен поде до момента. А кой има интерес аз не мога да кажа. В никакъв случай интерес нямат децата, защото все по-малко деца се одобряват и това ще продължи като тенденция. Само ще дам пример, че на днешното заседание се предвижда от 13 деца за лечение в чужбина, на 10 да бъде отказано. Това е. Само три ще бъдат одобрени евентуално – натам се върви, отказ за лечение в чужбина, всички деца в България, основно за медицински изделия импланти и други неща. Това не е…

Репортер: Кога живота на децата, дори техния се превърна в доходен бизнес и няма значение техния живот?

Десислава Хурмузова: Нямам представа, но е отвратително това, което се случва.

Репортер: Отец Рафаил, само Господ ли вече ни е на помощ, ако не можем да разчитаме на здравното министерство, както казват онези, които ще протестират днес като Вас тук?

Отец Рафаил: Господ, разбира се, Винаги ни е на помощ и Господ Винаги е солидарния с нас. Но до голяма степен това какво ще бъде постигнато тук и в този свят зависи от нас като разумни хора, хора със свободна воля. Свидетели сме на нещо не просто много лошо, но и нещо много цинично по своята същност, на поредния начин, по който деца се употребяват, за да бъдат усвоени едни определени средства – чрез тази показна акция за практическото ликвидиране на Фонда за лечение на деца. И тук става дума за болни деца – дори най-големите престъпници и рецидивисти, когато става дума за болни дете, проявяват някаква човещина, нека така да го кажем. Не е тайна за никого и сега от 08.30 часа има протест пред министерство на труда и социалната политика, че деца се използват за усвояване на евросредства, че деца се отнемат от родителите насилствено, че се държат в институции.

Репортер: Вие ще бъдете там заедно с една щайга гнили домати. Иво, доста протести днес ще има в Деня на детето - ден, който освен празник на детето, Винаги ни напомня, че е ден за защита здравето на децата.

Водещ: Благодаря ти, Благой. За съжаление да, вместо да създаваме някакви радости за децата, днес ще станем свидетели на протести. Д-р Шарков, според Вас защо се стигна до тази реакция, след като бяха направени промените във Фонда и защо вместо да се повишава доверието, се стига до подобни ситуации?

Д-р Ваньо Шарков: Аз съм съгласен с едно, че темата е изключително чувствителна. Аз самия съм от хората, които са гласували за създаването на Фонда за лечение на деца и аз няма да позволя така грубо да се лъже и така грубо да се манипулира. Обществения съвет, първо искам да кажа, че Фонда за лечение на деца не е нито на МЗ, нито на професор Пилософ, нито пък на някой, който и да било той от обществения съвет – Фонда за лечение на деца е на децата. И всеки, който се опитва по някакъв начин да лъже хората, че фонда не работи, трябва да носи някаква отговорност за думите си. Защото фонда нито е закриван, нито е закрит, нито някой има намерение да го закрива изобщо, камо ли някой има намерение по някакъв начин да премахва контрола и как да кажем, участието на обществения съвет в него. Обществения съвет на фонда днес ще има заседание, Господи, човек, който на гърдите си има кръст, казва, че някой е закрил фонда вече – в същото време днес той има заседание и ще разглежда случаи, при които деца ще бъдат одобрени за лечение в чужбина. Не може по този начин да се лъже, защото това означава да вкараш неспокойство на родителите, които са подали своите документи във фонда. Няма нито едно внесено заявление във фонда, което да не се движи в рамките на правилника, по който тези хора са работили досега. Безспорно правилника трябва да бъде подобрен, сроковете за вземане на решение в този правилник трябва да бъдат съкратени. Информационния сайт на този фонд, който е в момента, е безобразен и той трябва да бъде подобрен, защото от него нито един родител не Вижда къде е движението на документите на неговото дете. И ако тези хора, които говорят, че някой иска да закрие фонда, смятат, че по този начин трябва да продължи да се работи, аз не съм съгласен. Аз искам работата на фонда да се подобри и работата на обществения съвет да се подобри. И това е целта на Министерството на здравеопазването.

Водещ: Така де, обаче тук миналата седмица станахме свидетели на едно невероятно напрежение между професор Пилософ и обществения съвет. Дори в присъствието на двама родители и беше нещо страшно. Родителите казват, Вас Ви търсим, професор Пилософ, Вие не ни давате информация, обществения съвет…Защо според Вас дойде това напрежение и добър ли беше избора проф. Пилософ да оглави фонда?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, проф. Пилософ е доайен в българската педиатрия, председател на Научното дружество по педиатрия.

Водещ: Никой не отрича неговите чисто професионални постижения в това отношение

Д-р Ваньо Шарков: В това отношение мога да кажа, че избора е добър – безспорен капацитет. Това е в чисто професионален план, което мога да кажа. Оттам нататък по отношение на организационни качества и умения, все пак това е бил дълги години директор на Националната кардиологична болница. Проблем по отношение на организацията на работата на Фонда от чисто административна гледна точка вероятно има, щом казвате, че има такъв спор и такъв начин на разговор. Но въпреки това аз мисля, че работата на Фонда може да бъде подобрена, подобрява се в момента и нещата ще вървят както трябва.

Водещ: Вие колко време давате кредит на доверие, за да се постигнат добри резултати и в крайна сметка и обществения съвет, и проф. Пилософ са длъжни да намерят наистина добрия тон?

Д-р Ваньо Шарков: Категорично. И той трябва да бъде намерен и от двете страни, а не само от страна на проф. Пилософ, защото ако затрудняваш работата на обществения съвет на фонда, опитвайки се да протакаш гласуването по всеки един от предложените случаи, това не е от полза на децата. Моля Ви се, хора, Вие сте в този обществен съвет, за да помагате на децата, а не за да се карате помежду си и за да се карате с проф. Пилософ, или с който и да е там.

Водещ: Родителите казват, че проф. Пилософ е този, който им иска допълнителни документи, които вече веднъж са дали. Тоест там ние не можем в момента да разберем кой протака.

Д-р Ваньо Шарков: Имаше такъв проблем, който беше породен от факта, че службите бяха взели някои документи и бяха върнати тези документи. Това е нещо, което не зависи от нас. Всъщност в интерес на истината, аз още преди доста години бях дал доста голям кредит на доверие и на предишния директор на фонда. Това, как да кажа, си е моя грешка. Това, което искам да кажа е, че обвиненията, че правилника за дейността на фонда се е променял на тъмно – Вижте, това е нормативен документ и когато има подготвени предложения за промени в правилника за организацията и дейността на Фонда за лечение на деца, те ще бъдат подложени на публично обсъждане в рамките на най-малко 15 дни както е според българското законодателство. Така че това е едното от обвиненията, което също е леко безумно да го нарека така. А това, от което има най-голяма нужда фонда в момента е съдействие, казвам за оперативното ръководство, е съдействие и подкрепа от страна на обществения съвет, за да може по най-бързия начин по време на заседанията на обществения съвет да бъдат разглеждани случаите на децата, които цялата им документация е готова, да се предприемат необходимите мерки и директен контакт с експертите, за да могат по най-бързия начин те да дават становищата си, защото по правилник становищата, които те дават, са в рамките на 14 дни. И третото, което е, да има една добра информационна система, така че родителите да могат да получават информация, без да е необходимо да звънят – просто да Виждат проследяването на тази документация, разбира се, без нарушаване на правата им като родители, като пациенти и със защита на личните данни. И на четвърто място, спокойствие за служителите на фонда, че не са ежедневно атакувани, мачкани, притискани, че нещо са сгрешили, че нещо са направили. Мисля, че трябва малко спокойствие и малко съдействие от страна на хората, които не са да кажем медици, не са длъжни да бъдат медици, но са длъжни да вършат своята работа като общественици в полза на децата.

Водещ: Много нишки бяха разплетени от медиите след арестите, определяни дори като скандални, във фонда. Сега и още една – успяхме да разговаряме с Маргарита Мунос. Това е жената, която спец прокурорите твърдят, че е сключила неизгоден договор с фонда за наем на апартамент, в който пребивават деца и родители, подпомагани за лечение във Франция. Според разследващите договорът с тази жена, избрана на приятелски принцип, е за 200 хиляди лева. Какво разказва Маргарита Мунос пред нашата камера?

Маргарита Мунос: Договор имам с Министерство на здравеопазването от повече от двадесет и няколко години. Налага се, защото хотелите са много скъпи, а когато са в хотел, те дори болните, които са придружени и от техните родители, не могат дори едно кафе да си направят. А има деца, които трябва да правят и диета. И затова в апартамента имат всички възможности да приготвят сокове, ядене и така нататък, също могат да се изберат. Цените при мен за двама души, а те никога не могат да са двама души, защото е 60 евро за стая. Никъде в Париж няма такива хотели. Плюс това ползват телефон безплатно, интернет и аз съм Винаги на разположение. Взимам офертата, посрещам го на аеропорта, водя го вкъщи, обяснявам му всичко, което мога. В момента магазини, болница и така нататък, водя го на консултация, превеждам – за всичко това на никого не съм взела, не ми е заплащано. Ако трябва да се вземе стая в болницата, която е много известна /…/ е към 35 на човек евро, тоест за двама души е 70 евро. И там нямат такива възможности както при мен – един случай, последния случай, който очаква да тръгне е едно дете, което в едната болница дадоха 23 хиляди, че ще струва операцията, а аз говорих с клиниката, със същия лекар, операцията ще струва 15 хиляди. Едно от децата, което получи офертата ние настоявахме много, защото това е тежка диагноза и сега се бави, те са подали преди два месеца или три във Фонда и чакат разрешение. Друг случай има в момента, едно дете, което е оперирано преди две години и трябва сега за контролен преглед - три пъти вече не може да замине. Много съм учудена, защото в цяла Европа, във всички градове договорите са същите, на същата цена, но защо само се говореше за мен, че десетократно и така нататък. Как е възможно да се говори така и да се обижда един човек, който само се е старал да помогне?

Водещ: Сега, няма да Ви карам да коментирате доказателствата, които са проблем на прокуратурата, но в това, което разказва тази жена, на мен ми правят впечатление две неща. И първото е, че и тя говори за забавено лечение на деца. Спекулация или действителност и нуждаят ли се тези твърдения от някакви по-сериозни проверки, за да може наистина да се установи, ако има проблем и да се търси неговото решение?

Д-р Ваньо Шарков: Аз ще кажа само едно. Не разбирам точно за какво става дума. Говорим само за предоставяне и сключване на договор за наем на жилища, или за посредничество пред болницата – уреждаме операция от 26 хиляди да струва 15 хиляди, а всъщност колко е платено за тази операция, 26 или 15? Къде е разликата? Това са неща, които прокуратурата…

Водещ: Които трябва да се установят от прокуратурата. Затова Ви казах, да не се намесваме в разследването, нямаме и това право. Въпросът обаче при това налагане на твърдения за забавени лечения, сега, тя предостави имената на тези деца, аз не ги казвам, за да не нарушим Закона за защита на личните данни и бихме Ви ги предоставили иначе.

Д-р Ваньо Шарков: Много искам да ми ги предоставите, за да извършим проверката и след това ще Ви кажем и какви са, какви са резултатите от нея. За да разберем за какво става дума, защото твърдението три пъти кандидатства за лечение и това не става, няма как да бъде, защото досега два пъти е имало заседание на обществения съвет при проф. Пилософ и не може да е имало три кандидатствания за тези два обществени съвета. Така че нека да Видим за какво става дума, за да мога да отговоря. Но тогава, когато такива хора коментират, как да кажа, не може да печелиш от болни деца и след това да искаш да си праведник.

Водещ: Второто, което направи впечатление, това е, тези 60 евро за стаи, сравнени със 70 евро, с документи, където намираме 86 евро за нощувка. А пък 15 министри преди Вашето ръководство в министерството са работили с тази жена. Тоест къде трябва да търсим най-полезното решение по отношение на настаняването на децата, когато наистина ги изпращаме за лечение в чужбина, тъй като и самите родители май във всички случаи пътуват с тях и да бъде хем не толкова скъпа, каквото можем да спестяваме от парите за настаняване, за да има повече пари за лечение?

Д-р Ваньо Шарков: Да, нормално. Стремежа е всички средства, които има във Фонда за лечение на деца, 12 милиона, да бъдат изразходвани така и толкова прозрачно, че да има достатъчно средства за достатъчно случаи, които има необходимост да бъдат лекувани или да бъде контролиран процеса по тяхното лечение, защото понякога те пътуват и за контролни изследвания. В крайна сметка Фонда покрива разходи, които са свързани със самолетни билети, свързани с престоя както на децата, така и на техния родител, придружител, а когато е необходимо и съответното медицинско лице от страна на България, за да може ако има някакъв инцидент по време на пътуването, съответно той да бъде помаган. А това, което мога да кажа е, че има случаи, в които такива договори трябва да има, има случаи, в които трябва да има такива договори или да бъде с лечебното заведение, защото дали е по-добре срещу 10 евро повече да бъде съвсем близо до лечебното заведение и да бъдеш под контрол на медицинските специалисти в него, или да бъдеш в една частна квартира, която не е толкова близо до лечебното заведение, е въпрос, как да кажа, на решение. Според мен е по-добре и то категорично по-добре. Затова казвам, че Фонда трябва да продължи да работи по този начин, тоест да покрива тези разходи, разходи на семействата и на децата, защото така е редно.

Водещ: Добре, благодаря Ви. Да се надяваме, че Фонда ще продължи да работи добре и най-вече няма да се разклаща доверието на обществото в него, за да може да се събират достатъчно средства.

Сподели в: