Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Петър Москов беше вчера гост на предаването, но не стигнахме до здравните теми. Именно затова и сега сме поканили д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, за да си поговорим за нещата, които предстоят и като реформа и като тези, които наистина трябва да се случат, за да са по-доволни хората и пациентите преди всичко. Добро утро.

Д-р Ваньо Шарков: Добро утро.

Водещ: Преди всичко един репортаж, който бяхме подготвили и за вчерашното участие на министър Москов – родителите на деца с увреждания алармират за абсурдна ситуация, в която са попаднали. Родените със Синдрома на Даун трябва да минават на ТЕЛК на една, две и на три години, в зависимост от решението на комисията. Всеки път те могат да получат различен процент на инвалидност и така да загубят част от социалните помощи. А докато чакат решението тези деца се водят здрави. Марина Евгениева разказва подробностите.

Репортер: Бургазлийката Йоанна Димитрова е една от онези майки, посветени изцяло на отглеждането на детето си. Александра е със Синдром на Даун. Проблем се оказва явяването на ТЕЛК.

Йоанна Димитрова: Трябва да се явяваме на комисия и да доказваме нещо, което е абсолютен факт, няма как да се промени. Да треперим за проценти, защото дават се проценти на лотариен принцип буквално между 10 и 100 варират, в зависимост от това в кой град се явяваме на комисия.

Репортер: От началото на годината в Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун са получени повече от 10 сигнала за деца, които са получили много нисък процент инвалидност и семействата им са обжалвали решенията.

Тони Маринова от Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун: Това, което се случва в нормалните държави, където има социална грижа за хората. То се случва еднократно при раждането на детето родителите знаят какво да очакват от държавата. Тъй като в България, за да имаш достъп до социална услуга трябва да си инвалид и колкото по-цинично звучи, висок процент имаш инвалидност, толкова повече привилегии в кавички ти ще получиш.

Репортер: За привилегиите всеки може да прецени. Дъщерята на Тони - 6-годишната Яница получава на месец по 13 лева за обучение при специалист. Само за логопед семейството трябва да плати около 300 лева на месец. Същото е положението и с другите деца с увреждания.

Йоанна Димитрова: Всяка нейна дума, всяка нейна крачка, това е плод на много работа, от моя страна, от страна на специалисти, това е, ако искам тя да напредне, аз трябва да се занимавам с нея. Не мога да си позволя да работя, те боледуват доста често и просто няма работодател, който да ме държи на работа при тези отсъствия.

Репортер: През април от сдружението са изпратили до здравното министерство искане нормативната уредба да бъде променена така, че децата със синдром на Даун най-малкото да не трябва да доказват увреждането си периодично и лекарските комисии да прилагат закона еднакво за децата със сходни дефицити. Получили са отговор, че предложението им ще бъде обсъдено на междуведомствена работна група. И така осми месец.

Тони Маринова: Наистина бих се обърнала към министър Москов с един такъв въпрос – когато ние останем без пари и не знаем как да се грижим за своите деца, не знаем не само как да ги заведем на логопед и психолог, ами да напълним хладилника, за да им дадем да се нахранят, тогава искам да попитам как биха живели тези чиновници в една такава ситуация.

Водещ: Въпросът е конкретен, този път към д-р Шарков. Как бихте живели в такава ситуация?

Д-р Ваньо Шарков: Конкретно отговарям веднага, тъй като ние вече сме водили тези разговори. Мисля, че кореспонденцията беше цитирана е от май месец. Това, което искам да кажа веднага е, че конкретно при това заболяване, при което имаме тризомия 21 – генетично увреждане, имаме три степени на изоставане в развитието на тези дечица. До, някъде до първите шест месеца никой не може да диагностицира това изоставане в развитието, контактът е различен. Всички те имат три различни степени – и в момента съгласно наредбата за лекарската експертиза има ситуации при умереното и при тежкото изоставане в развитието, може тази степен на увреждане, тази група инвалидност да бъде давана доживотно – това е въпрос на преценка на експертните лекарски комисии.

Водещ: Да, но ако лекарската комисия не го направи, ето родителите се притесняват – единия път ще им дадат едни проценти, другия път други. Това също е шизофренно само по себе си.

Д-р Ваньо Шарков: Родителите са абсолютно прави. Преценката на лекарите е много важна от гледна точка на това, че във всеки един момент нуждите на тези деца се променят. Те могат в един последващ момент да имат нужда от съвсем различни социални придобивки. Ние от медицинска гледна точка и от това, което сме учили, нямаме проблем и нашите лекари и експерти нямат проблем да дават тази оценка да бъде доживотна. Това сме го говорили. Въпросът е мнението на социалното министерство и различния тип социални придобивки, които те трябва да получават във всеки един различен момент от живота си.

Водещ: Говорили сте го, но това не се случва. Искам да ви попитам конкретно …

Д-р Ваньо Шарков: Не, може и в момента.

Водещ: …за конкретните казуси, защото знаете преписката от май месец казахте или кореспонденцията е от тогава, как ще помогнете на тези случаи?

Д-р Ваньо Шарков: Това, което мога да кажа със сигурност е, че след Нова година ние започваме работа по Закона за здравето, където са разписани текстовете, които касаят трудово-експертните лекарски комисии и там имаме твърдо поет ангажимент да внесем поправки, така че да облекчим достъпа на българските граждани до трудовата експертиза. Знаем, че това е процес, който е изключително труден и ще срещнем сериозна съпротива, но сме категорични, че този процес трябва да бъде отпушен, че доста от причините, които са свързани със забавянето, са заложени в действащите текстове и трябва да ги премахнем и ще го направим.

Водещ: Конкретно за тези случаи, които ви показахме, ще се ангажирате ли да помогнете на родителите и на техните деца?

Д-р Ваньо Шарков: Категорично, пак повтарям, от страна на Министерството на здравеопазването. И в момента има разписани текстове, които при средната и тежката степен на увреждане позволяват на експертните комисии да дават доживотна оценка и да не се налага непрекъснато ходене. Друг е въпроса какво би било евентуално мнението на социалното, не мога да се ангажирам, министерство, тъй като въпроса за социалните придобивки не е въпрос на Министерството на здравеопазването. Но това, което е наш ангажимент, твърдо се ангажирам, че ще бъде променено.

Водещ: Отваряте обаче тема, която изглежда като че ли неспасяема- ТЕЛК не трябва ли всичко там да бъде изринато и да почне наново, изобщо нови правила и разбирания за това как трябва да се случват нещата?

Д-р Ваньо Шарков: Това абсолютно категорично, категоричен съм в това отношение. Работата на трудово-експертните лекарски комисии, работата на колегите в тези комисии, чисто медицинската, не е свързана с това да гледат какви социални придобивки трябва да получават тези хора.

Водещ: Ама дори и лекарите протестират – имаше протести в Пловдив и в цялата страна за това, че…

Д-р Ваньо Шарков: Да, съгласен съм с това нещо, защото там има разписани текстове, които преди да е влязло в сила едно съдебно решение, продължава изплащането на тези инвалидни пенсии, в резултат на което след това биват наказвани колегите.

Водещ: И те вадят от джоба си, независимо, че получават доста ниски заплати, трябва да плащат глоби.

Д-р Ваньо Шарков: Така е, съгласен съм. Има и безумни текстове, които действат от няколко години, които са свързани с това, че лекарите, които работят в тези комисии, нямат право да работят на друго място, което премахва всякаква тяхна мотивация. Това са текстовете, които ще бъдат променени.

Водещ: Това обаче се прави, за да се спре корупцията, да се спре с проблемите, с фалшивите ТЕЛК-ове, но фалшивите ТЕЛК-ове не спират, системата продължава да се източва и по този начин.

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, не бих казал, че това е начина, по който може да бъде спряна корупцията. По-скоро е въпрос на контрол върху работата, но това, което мога да кажа е, че работата на трудово-експертните лекарски комисии трябва да бъде, от наша страна, трябва да бъде съсредоточена единствено и само върху медицинската оценка на здравословното състояние на пациента. От там нататък нещата трябва да бъдат разделени – това какви социални придобивки трябва да получава този човек е работа на други хора, които разбират от други неща, тоест разбират от социална политика. Те не са хора, които се занимават със здравеопазване. Това са, пак казвам, имаме вече работна група, работили сме, имаме поредица от разговори  и със социалното министерство, вървим по този път, отваряме Закона за здравето, не успяхме досега поради обективни причини, но мисля, че в рамките на един кратък период от време, след като е ясна концепцията ни, ще го променим.

Водещ: Защото казуси като този, макар и несвързан със Синдрома на Даун, а хора, които дори с ампутиран крайник, трябва да ходят през години, за да видят дали случайно не им е пораснал друг с извинение, което е абсурдно.

Д-р Ваньо Шарков: Да, аз все пак съм лекар и при мен са идвали хора, на които е трябвало да бъде направена рентгенова снимка, след като е ампутиран крайника, което наистина е безумно и този, това натрупване на огромни изисквания и различни видове изследвания, които те трябва да направят – един път ги затрудняват самите тях, втори път е излишен разход на финансови средства в системата на здравеопазването и това нещо ще го прекратим.

Водещ: Промяната с ТЕЛК-овете или поне разглеждането на това какво трябва да се промени започва с началото на новата година, кога предвиждате нещо окончателно?

Д-р Ваньо Шарков: Ние сме започнали, мисля, че още в края на януари-февруари ще бъдем с промените в закона. Всъщност закона за здравето и наредбата за трудовата експертиза ще вървят ръка за ръка, защото в самия закон за здравето има и други неща, които трябва да бъдат променени. Така че комплексен е подхода. Разбира се, за нас има изключително голямо значение какво ще кажат и експертите от страна на социалното министерство и хората, които се занимават с…

Водещ: Там задачата ви се усложнява допълнително. Когато говорим за другата година по някое време или 2020 каквито са прогнозите.

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, февруари месец.

Водещ: Моля?

Д-р Ваньо Шарков: Февруари.

Водещ: Не, аз питам за спешната помощ обаче вече, другата година по някое време или 2020-та, каквито са прогнозите, ще влязат правилата с 8 и 120 минути за линейка?

Д-р Ваньо Шарков: Правилата влизат с приемането стандартите и публикуването в Държавен вестник. Ние имаме ясна цел, нека да го кажа по следния начин и целта е 2020 година да сме приключили с проекта за подобряване инфраструктурата и системата на спешна помощ – финансово обезпечена през европейските средства и през бюджета за спешна помощ на министерството на здравеопазването. Увеличаваме заплатите в системата на спешната помощ както миналата година, така и сега от Нова година. Имаме стандарт, в който ясно е разписан този график. Знаем, че искаме..

Водещ: И ако не успеете да изпълните този стандарт какво правим?

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, знаем, че искаме да го постигнем. Разбира се, всяко едно от тези действия ще бъде поетапно въвеждано, защото нещата са свързани. Ние говорим за 8-те минути, да от утре, от Нова година максимален брой от случаите да достигнем до тези 8 минути при код червено. Като в същото време си даваме ясна сметка, че ще има и затова е разписано в стандарта – всеки случай, в който това нещо не може да бъде достигнато, да бъде анализиран и да бъде изготвен план за промяната. Понякога може да има обективни причини за неизпълнението на стандарта по отношение на тези минутки.

Водещ: В безсъзнание, не диша, генерализирана слабост със задух.

Д-р Ваньо Шарков: Да, това са част от нещата с код червено – 8 минути трябва да бъде екипа при този пациент. Това е европейски стандарт, ние не правим нещо, което е различно.

Водещ: 20 минути пак що годе е разбираемо, в зависимост от оплакванията, но 120 минути не прави ли излишна изобщо тази мярка, тази зелена светлина?

Д-р Ваньо Шарков: Тук искам накрая, тъй като четох някои неща през последните дни. Нека да кажа следното нещо – имаме триажиране на пациентите. И ако имаме в един и същи момент две повиквания и при едното повикване имаме случай на дете или катастрофа, а в другия случай на повикване имаме човек, който е повишил кръвното си налягане, страда от главоболие и световъртеж, защото снощи е прекалил с алкохола, приоритет ти е детето или пациента, който е с инфаркт. И както в доста места в провинцията, за съжаление имаме по един стационарен и един мобилен екип – мобилния екип отива при детенцето, не отива при онзи, който се е напил снощи и заради това има световъртеж и високо кръвно налягане. И ако искаме и ако непрекъснато беше представян въпроса и преди една година, кога спешната помощ в България ще стане като спешната помощ в Румъния, помним хиляди такива репортажи – ами на вратата на спешната помощ в Букурещ на филиала пише – 120 минути. Кое ни е приоритет? Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето, какво правим? Искаме да бъдем европейци ама не до там.

Водещ: Ще се случи ли пакетното разпределение на болести и услуги, които ще се раздават от министерството и Здравната каса?

Д-р Ваньо Шарков: Не, те не се раздават, то е въпрос пак казвам на твърд ангажимент към.

Водещ: Казвам раздават, защото предколедно звучи като коледни пакети, но дали са наистина с подаръци вътре или с уловка?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, няма уловка. Тогава когато става въпрос за здравето на българските граждани, на българските пациенти, има ясни критерии, които показват къде сме ние спрямо останалите европейски страни по тежките заболявания.

Водещ: Между другото като казахте здраве, от здравето на българските пациенти към здравето на българските политици – Реформаторския блок ще оцелее ли, каква диагноза давате за решението на Радан Кънев да остане в опозиция, управлявайки?

Д-р Ваньо Шарков: Не бих могъл да го коментирам от политическа гледна точка. Но от лекарска гледна точка бих казал, че здравия разум трябва да намери път към запазване на стабилността в една коалиция, която беше създадена сравнително скоро и никой не би могъл да обясни нейното разпадане толкова бързо след нейното създаване, чисто политически.

Водещ: А ако смесим двете терминология – политическа шизофрения, как ви звучи?

Д-р Ваньо Шарков: Това е терминология, която се е използвала през всичките години на прехода и мисля, че в доста голям брой от случаите сме имали признаци на подобно заболяване. Не говоря за конкретната ситуация в момента, случвало се е за съжаление и преди. При всички положения се случва и в други европейски държави. Виждаме как се бият в някои макар и европейски парламенти, така че това е, как да кажа…За съжаление синдром на тази политика.

Водещ: Какво ще предпишете на Радан Кънев?

Д-р Ваньо Шарков: Не, нищо няма да му предписвам.

Водещ: Добре. Хапчета за стабилност. Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, гост на предаването.

Сподели в: