Върни се горе

Интервю с д-р Ваньо Шарков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Обещаната тема за здравето на българите. Д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването е при нас. Здравейте, господин Шарков, как сте?

Д-р Ваньо Шарков: Добре.

Водещ: Здравната ни система била на свободно падане, поне така каза вчера министър Горанов. Бойко Борисов пък спомена, че в здравната каса изтичат няколко магистрали. По всички тези теми ще си говорим, но преди това искам да Ви върна към вчерашното ни предаване и вчерашния протест на родителите на диабетно болни деца пред здравното министерство. Те настояха държавата да финансира инсулиновите помпи за децата им. Борбата за реимбурсиране е на близо вече четири години на тези продукти, четвърта година се води тя. Вижте репортажа на БТВ с кратко припомняне и след това продължаваме в студиото.

Репортер: Петгодишния Денис е болен от диабет. Всеки ден майка му Доротея измерва по няколко пъти кръвната захар, след което инжектира инсулин с инсулинова писалка. Това са няколко убождания на ден.

Доротея Луканова, майка на петгодишния Денис: С инсулиновата писалка пет пъти на денонощие в най-добрия случай. Понякога се налага не пет пъти, а може би шест, седем пъти.

Репортер: По-щадящото лечение за децата е ползването на инсулинова помпа – електронният уред доставя равномерно количество инсулин през цялото денонощие без задължителните при писалката убождания.

Камелия, осемгодишно дете с диабет: Помпата е по-добре, защото с писалката се боцкаме по пет пъти на ден, а с помпата на два три дена.

Репортер: Инсулиновата помпа струва до 8 хиляди лева, а необходимите за тях консумативи струват до 1000 лева на месец. България е единствената страна в Европейския съюз, в която нищо от това не се поема от държавата. Процедурата по реимбурсация е започнала, но не се знае дали ще приключи успешно заради забавено становище на националния консултант по детски диабет доцент Стоева.

Доротея Луканова: Чакаме отговори на въпросите, какво е свършила експертната комисия, каква е точно дейността на националния консултант. Взето ли е под внимание много важно нещо, взето ли е под внимание становището на водещите детски ендокринолози.

Репортер: Крайният срок за внасяне на документите е 31 юли. След неколкократни опити да се свържем с националния консултант я открихме случайно пред здравното министерство.

Доц. Ива Стоева, национален консултант по детска ендокринология: Бих искала първо да се срещна с колегите.

Репортер: Тоест според Вас всичко до 31 юли ще бъде разрешено за тези родители?

Доц. Ива Стоева: Не мога да се ангажирам с такъв срок. Това не зависи само от нас.

Репортер: От здравното министерство обещаха, че ако процедурата се забави ще се сформира нова работна група, която да задвижи реимбурсацията в срок.

Водещ: Въпросите директно към министър Шарков, здравейте отново. Възможно ли е България, заместник-министъра, възможно ли е България да е единствената държава, в която тези помпи да не се получават безплатно, дори в Македония разбрахме, че това се случва?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, преди няколко месеца имаше кръгла маса по майчино и детско здравеопазване в българския парламент и там имаше изразени становища „за” и „против” прилагането на инсулиновите помпи от различни пациентски организации. Има пациентски организации, които смятат, че трябва да се съблюдават много строго индикациите за поставяне на инсулиновите помпи, за да не се стигне до увреждане на здравето на тези деца. Затова за нас е изключително важно становището и мнението на националните консултанти. Никой от нас не може да претендира и никой не иска да го прави, да бъде специалист във всички области. Затова имаме национални консултанти – това са хора с опит, мнение, хора, които знаят как стоят нещата в този мащаб и очакваме наистина тяхното мнение, за да вземем конкретни мерки.

Водещ: Да, но има ли забавяне, защото разбрахме от родителите, че доцент Стоева не дава своята позиция?

Д-р Ваньо Шарков: Да, има забавяне. Ние сме изпратили напомнително писмо и ще поискаме още днес становището, ако е необходимо да се събере цялото научно дружество по ендокринология, заедно с детските ендокринолози и този въпрос да бъде решен. Защото ако становището е категорично, че може и че трябва да го правим, ние ще минем на този вариант.

Водещ: Защото именно заради  забавяне в становището родителите дори искат оставката на доцент Стоева?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, това е най-лесното, най-лесното е някой да подаде оставката или министърът да смени някой национален консултант. Но това няма да реши въпроса.

Водещ: Това забавяне, имало ли е кой да чуе родителите, изобщо влязохте ли в диалог с тези хора, които искат…

Д-р Ваньо Шарков: Аз Ви казвам, че бяхме на кръгла маса в парламента, така че мнението на всички е чуто. И там беше изказано мнение на пациентски организации „за” инсулиновите помпи и мнения на пациентски организации „против” инсулиновите помпи. Това е дебат, който се води не само на територията на Република България, не само в нашето общество и не само между наши пациентски организации. Този дебат обаче трябва в най-бърз порядък да намери своя отговор, за да вземем съответните решения.

Водещ: Вие ангажирате ли се със срокове?

Д-р Ваньо Шарков: Категорично смятам, че до септември месец най-късно ние трябва да имаме отговор и решение на този въпрос.

Водещ: До септември месец трябва да имате отговор. Ами ако не влезе в срок…

Д-р Ваньо Шарков: Не, не, казвам, че трябва да има решение за това какво правим по отношение на прилагането на инсулиновите помпи. Не казвам, че чакаме до септември месец становището, казвам, че още днес ще искаме отново становището, за да може този въпрос бързо да бъде решен.

Водещ: Защото ако не се случи до 31 юли цялата процедура и всичко, което трябва да се обсъжда, минава за следващата година.

Д-р Ваньо Шарков: Процедурата при всички положения минава за следващата година, тъй като това са бюджетни средства, които явно не са предвидени в бюджета за тази година. Въпросът е, че ние трябва бързо да вземем това решение след получаването на становището от консултанта, за да можем да внесем успокоение в хората, чиито дечица страдат от това заболяване. Не е въпросът в това, да взимаме нито прибързано решение, което да доведе до увреждане на здравето, а ще направим всичко, което е необходимо от страна на Министерство на здравеопазването, за да получим бързо това становище, за да можем да приложим адекватни мерки.

Водещ: Добре, септември месец поне?

Д-р Ваньо Шарков: Най-късно, пак повтарям.

Водещ: Ангажирате се с този срок. Споменах и в началото на разговора за това, че здравната ни система е на свободно падане, Владислав Горанов го каза, финансовият министър. Докога ще падаме и има ли накъде още?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, от финансова гледна точка нещата изглеждат по този начин и то от години. Ако направим сравнението и вчера беше казано по време на дебатите - от 1995 година, когато е имало 900 милиона за здравеопазване, в момента има близо 4 милиарда. Това означава, че финансовите средства в сферата на здравеопазването непрекъснато се увеличават. Между другото, наред с увеличаването на средствата, които държавата или касата отпуска, няма значение, се увеличават и средствата, които българският гражданин доплаща. В същото време нямаме удовлетворение нито от страна на пациентите, нито от страна на лекарите и другите медицински специалисти.

Водещ: Никой не е удовлетворен накрая.

Д-р Ваньо Шарков: Това означава, че повече по този начин не може да продължаваме. И всеки, който се противопоставя на всички опити за промяна, всъщност иска да се запази това статукво. Тоест срещу всички наши опити да променим системата всъщност стоят едни четири милиарда и затова битката е доста сериозна. Но ние сме сигурни, че можем да изнесем тази битка, защото в крайна сметка това, което правим в момента - и по отношение на осигуряване на комплексно лечение на пациентите, и по отношение на остойностяването на медицинските дейности, е нещо, което е в полза и на пациентите и на лекарите.

Водещ: Контролът ли е проблемът или нормативната база, защото с Менда Стоянова си говорихме, че колкото и да е строг контролът, той не може да спре източването на пари, ако по документи това е позволено и има вратички да се измъкнеш?

Д-р Ваньо Шарков: От едната страна наистина стои контролът и контролът дотолкова, доколкото той се осъществява както от органите на НЗОК, така и от Изпълнителна агенция „Медицински одит”. От другата страна обаче стоят, заедно с контрола, стоят и възможните санкции, които могат да се налагат. Ние предложихме още в началото на този мандат на правителството да има категорични санкции да се прекратяват клинични пътеки на лечебни заведения, които некоректно отразяват своята дейност, да я наречем по този начин. Всъщност това наше предложение не можа да мине през Здравната комисия. Ние отново ще го предложим и сме сигурни, че тези мерки трябва да бъдат взети, защото видно е, че има лечебни заведения, които работят на гърба на други лечебни заведения. Тоест болници, които са изключително коректни, които могат да работят в рамките на бюджета и такива, които на практика работят некоректно. Данните от вчера са абсолютно красноречиви в тази насока.

Водещ: Това, което вчера каза и Бойко Борисов, е, че няколко магистрали изтичат в Здравната каса. Колко магистрали са там?

Д-р Ваньо Шарков: Можем да измерваме парите, които отиват в здравеопазване с най-различни други неща. Въпросът е, че мерната единица трябва да бъде удовлетвореност от страна на пациентите и удовлетвореност от страна на хората, които работят в системата.

Водещ: И тя е на минус, тя дори не е на нула.

Д-р Ваньо Шарков: Тя е на минус и тя е на минус въпреки усилията, които много български лекари упражняват ежедневно и въпреки постиженията, които имат ежедневно. Същото…

Водещ: Колко пари изтичат безконтролно според Вас в здравната ни система?

Д-р Ваньо Шарков: Вижте, това, което мога да Ви кажа, е, че има лечебни заведения, които за първите три месеца на тази година, и то лечебни заведения за рехабилитация усвоиха бюджет, който е един път и половина по-голям от годишния им бюджет. В същото време тези лечебни заведения например поставят едни обяви по селата, че приемат безплатно на лечение. Окей, само че това нещо струва пари на хората, които редовно и коректно си плащат здравните осигуровки.

Водещ: Кои са тези лечебни заведения?

Д-р Ваньо Шарков: Една болница за рехабилитация, в която в момента Изпълнителна агенция „Медицински одит” извършва проверка. Аз съм възложил тази проверка преди една седмица и очакваме резултатите от нея, не бих искал да казвам сега името ѝ, защото тече проверката. В момента, в който…

Водещ: Да, тя сигурно ще се сети сама, но пък вчера видяхме, че две други болници ще понесат наказания заради злоупотреби.

Д-р Ваньо Шарков:  При всички положения никой няма да остане ненаказан, при положение че злоупотребява с парите на здравноосигурените български граждани.

Водещ: А става ли наистина въпрос за злоупотреба, защото говорим специално за столичната онкохематология, Георги Михайлов, който е директор, казва пред БНР, отрича да има нарушения в системата.

Д-р Ваньо Шарков: Професор Михайлов е отскоро директор и то поради това, че предишният директор на болницата е в, как да кажа, тежко здравословно състояние. Това, което се развива е случай, който е от миналата година, за който ние бяхме сезирани като министерство. Аз съм изпратил документацията в главна прокуратура още в началото на миналия месец и очакваме тяхната проверка. Но безспорно е едно, че там има данни за това, че както е казано в проверката, стотици истории на заболяване са попълнени по един и същи начин, с една и съща температура, с едно и също кръвно налягане и с една и съща терапия, което показва, че някой злоупотребява.

Водещ: Има ли саморазправа с директори на болници от страна на министерството?

Д-р Ваньо Шарков:  Категорично няма. Но това, понеже и анонсът беше в този смисъл, това, което искам да кажа е, че …

Водещ: Въпросът беше дали ще махате и други директори?

Д-р Ваньо Шарков: Директори на лечебни заведения, които си позволяват да се подписват в документи, в които пише, че пациентът е приет благодарение на „химикалката ми”, директори на лечебни заведения, които не са въвели необходимата организация, заради което загиват деца, не могат да разчитат на някакво благоволение от страна на когото и да било. Защото всеки, който държи най-малкото на имиджа си като лекар, независимо от поста, който заема, би трябвало категорично да се разграничи от подобни действия, защото те вредят на българското лекарско съсловие, вредят на здравеопазването, вредят и на пациента. В този смисъл ще бъдем категорични…

Водещ: Ще ни кажете ли за кого говорите обаче, защото явно имате конкретен пример с „химикалката ми”, когато стана въпрос?

Д-р Ваньо Шарков: Да, това беше шефът на благоевградската болница, който в началото на мандата беше махнат, за който имаше страхотен вой, че било политическо решението. Никакво политическо решение няма в това да махнеш един директор, който по този начин работи, съгласете се.

Водещ: За критики и обвинения за това, че по политически причини е махнат и един друг директор на болница. Нека пък да видим кратко припомняне от Димитър Димитров, бивш вече шеф на окръжна болница „Св.Ана” в София.

Водещ: Ще се случат ли реформите на министър Москов?

Д-р Димитър Димитров: Кои реформи? От всичките изказвания, от всичките дебати аз не мога да кажа нещо повече, тоест ние не виждаме някаква здравна реформа, която се е случила към момента за жалост, минаха вече седем-осем или девет месеца. През цялото време може би това е някаква болнична реформа, но не здравна реформа, тъй като здравната реформа е един общ комплекс – започва се от извънболничната помощ, нашите джипита, минава се през специализираната извънболнична помощ, след това се отива в болничната помощ, а целият комплекс се затваря и от спешната помощ. Такива текстове и такива закони не видяхме да сме приели.

Водещ: Подозирате ли, че нещо друго стои зад Вашата смяна и какво е това друго нещо?

Д-р Димитър Димитров: Ами най-вероятно и критиките, които и неодобрението от така наречената здравна реформа. Това не е здравна реформа с лимити и с пакети.

Водещ: Това част от заплахата на министъра, че който не е съгласен с моята здравна реформа, ще си замине ли е?

Д-р Димитър Димитров: Ами той го е казал.

Водещ: Защо махнахте Димитър Димитров?

Д-р Ваньо Шарков: Имаше общо събрание на болницата, на всички акционери, всички общини от София област участват в това общо събрание. Всички те са провели своето гласуване – общото събрание избира нов борд, министърът на здравеопазването по никакъв начин не може да влияе на решението на общото събрание… и новият борд е в този състав. Аз не мога да видя, дори не знам на коя политическа сила е привърженик д-р Димитров. Всъщност ние се познаваме от доста години, не бих казал, не бих си позволил да кажа нищо лошо за нито един директор, но в крайна сметка нека да видим…

Водещ: Той казва, че е критикувал и може би заради това си тръгва?

Д-р Ваньо Шарков: Не, аз не съм чул някакви критики специално от него, особено през последните месеци не съм чул нито една критика специално от него. Но в крайна сметка вижте, нека да си дадем ясната сметка, че никой не може да бъде вечен на своето място. Не може цял живот да бъдеш директор, колкото и добър да си, винаги има някой по-добър, който ще дойде на твоето място. Нека да не живеем с мисълта, че сме вечни.

Водещ: Предполагам, но има и едно правило, че ако нещо работи няма нужда да го променяш, защото то явно дава резултати.

Д-р Ваньо Шарков: Окей, обаче тук става въпрос за нещо много просто – 6 милиона загубени в КТБ. В крайна сметка лечебно заведение, което може да си позволи да загуби 6 милиона, разберете, това…

Водещ: Той самият казва, че излизат на плюс, а това, че са загубени 6-те милиона е част от комуникация между държавата и съгласуване с държавата.

Д-р Ваньо Шарков: Има правило. Няма съгласуване с държавата, има правило, което беше въведено от служебния кабинет, в което беше казано и то е разписано във финансовите правила, че повече от 20 процента от финансовите средства не може да бъдат държани в една банка – тук са 75 процента.

Водещ: Факт, но той през цялото време е съгласувал с министерството, това твърдеше, че има документи…

Д-р Ваньо Шарков: Не е вярно! Пускани са писма, в които е настоявано да се спазят финансовите правила. Отговори са получавани, че не могат да бъдат спазвани финансовите правила по някакви други причини. Как всички могат да спазват финансовите правила, а някой не може? Някак си не е коректно всички останали.

Водещ: А на кого да вярваме тогава, че болницата е на плюс, както казва д-р Димитров.

Д-р Ваньо Шарков: Има документи, които ясно показват, че лечебното заведение, след като има решение на съвета на директорите, че парите трябва да бъдат извадени от КТБ и че трябва да бъдат разпределени по другите банки, това решение на съвета на директорите не е изпълнено от изпълнителния директор. Какво повече да говорим?

Водещ: Добре. Други директори ще си тръгват ли?

Д-р Ваньо Шарков: Да, аз вече отговорих на въпроса. Ще си тръгват, ако не работят коректно спрямо пациентите, не работят коректно спрямо колегите си и всъщност по този начин нарушават, как да кажа, не финансовата дисциплина, нарушават лекарската…

Водещ: Питам, защото стана дума за това, че министърът каза, който не е съгласен с реформата ми, ще си тръгне. Но ако пациентите не са съгласни пък с реформата на министър Москов и с тази, която правите Вие, какво да правят те в такъв случай? Защото много гневни има…

Д-р Ваньо Шарков: Има нещо, което е изключително важно и аз държа да го кажа – това, което искаме да направим е да гарантираме на пациентите, че реформата в здравеопазването е да осигурим комплексност на тяхното лечение. В момента пациентът, който излиза от едно лечебно заведение и неговото лечение не е довършено, но му е необходим скенер, излиза с една папка под мишницата от болницата и трябва да си намери скенер на територията на столицата или на територията на Република България. Това не е комплексно лечение. Миналата седмица имаше среща в Прага, на която бяха всички министри или зам.-министри от Югоизточна Европа, беше и шефът на Световната здравна организация. Думите, нейните думи бяха:  Вие си позволявате да лекувате епизод от лечението, епизод от заболяването на пациента и нямате комплексен подход. Ние говорим абсолютно същото нещо от месеци наред.

Водещ: Епизодично е наистина лечението. Последно само наистина да Ви попитам – много хора ни пишат „залагам на алкохола, не Ви искам здравеопазването“ по повод думите на министъра, че ако хората спрат цигарите и алкохола ще си платят неплатените здравни вноски.

Д-р Ваньо Шарков: Всеки човек избира приоритетите в своя живот. Проблемът е в това, че когато приоритет ти е нещо друго, а не здравето, от грешно избрания приоритет страдат и твоите близки, страдат роднините, страдат много хора. Затова по-добре е приоритет да ти бъде собственото здраве отколкото всичко останало.

Водещ: Добре, благодаря Ви. Гост на предаването беше заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков… и за промените, които така или иначе планирате да се случат в този сектор.

 

 

Сподели в: