Върни се горе

Новата методика, която през изминалата седмица беше одобрена от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, позволява на всички медицински центрове и диагностично-консултативни центрове, които имат сключен договор с НЗОК и разкрити COVID-зони, да бъдат ангажирани с амбулаторното лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов в предаването „Преди всички“ на Българското национално радио. „Всеки пациент с COVID-19 или смятащ, че има инфекция, може да отиде напълно безплатно и да получи преглед, тестване, а при нужда и медикаменти“, уточни заместник министърът.

Д-р Томов беше категоричен, че целта на Министерството на здравеопазването е за максимално кратко време да бъдат разкрити, колкото се може повече COVID-зони, като по този начин ще бъде облекчен и натискът върху болничната система – един от основните проблеми при предходните вълни на пандемията. Той изказа благодарност към общопрактикуващите лекари, ангажирани с диагностиката и лечението на граждани с COVID-19 от пациентските им листи, и посочи, че всеки лекар знае кога и как да процедира в зависимост от клиничното състояние на дадения пациент, знае каква е необходимостта от назначаване на образни и лабораторни изследвания.

По отношение на медикаментите, които ще бъдат изписвани безплатно за лечение на COVID-19 в домашни условия, заместник министърът обясни, че преценката каква лекарствена терапия да бъде приложена е на лекуващия лекар. Има списък с най-често използваните медикаменти, които се използват при лечението на коронавирусната инфекция, и те ще бъдат покривани от НЗОК.

В отговор на въпрос относно получаването на допълнителни възнаграждения за работа на първа линия от страна на работещите в центровете за спешна медицинска помощ д-р Тома Томов заяви: „Методиката позволява всеки, който е положил труд спрямо пациент с COVID-19, да получи съответното материално възнаграждение. Служителите на ЦСМП- Видин ще получат допълнителните си възнаграждения.“

Сподели в: