Върни се горе

„За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с COVID-19, които се лекуват в домашни условия. Поемаме изцяло диагностиката и лечението на леките и средно тежки случаи“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Лице в лице“ по БТВ. НЗОК ще плаща лекарствата на пациентите, които се лекуват от коронавирусна инфекция амбулаторно. Медикаментите ще са в три групи – антибиотици, кортикостероиди и такива, повлияващи кръвосъсирването.

Той обясни, че Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия. „Една от целите на тази мярка е да се намали натискът върху болниците, както и да не се сливат потоците на пациенти, болни от COVID-19 и на такива с други заболявания“, каза д-р Кацаров. Освен това, по думите му, така се дава възможност на общопрактикуващите лекари да обърнат повече внимание на хроничноболните пациенти.

Попитан за ниското ниво на ваксинация министърът на здравеопазването отговори: „Щях да изкарам доста лежерен мандат, ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило съсипана здравна система и провалена ваксинация“. „Най-голямата грешка, която допуснаха бе с възрастните хора“, допълни той и припомни, че те са били поставени в четвърта фаза на ваксинационния план, а в европейските страни те са били приоритетна група. „Не беше проведена никаква информационна кампания“, обясни още здравният министър като посочи, че са се създали силни антиваксърски настроения. „Тези първоначални нагласи трудно ще се преодолеят“, обясни д-р Стойчо Кацаров.

По отношение на прилагането на третата доза от ваксините срещу COVID-19, той обясни, че експертите предлагат да не се избързва. „Стремял съм се досега да основавам решенията си на становищата на експертите“, увери министърът на здравеопазването. За въведените противоепидемични мерки д-р Кацаров подчерта, че няма да налага мерки, както ГЕРБ, с предизборни цели. Той също така заяви, че ако 60-70% от хората се бяха ваксинирали, или поне 70-80% от хората над 60 години, Министерството на здравеопазването нямаше да наложи нито една ограничителна мярка. „Тези мерки не са тежки, те са много добре премислени. Мерките са наложени там, където има най-висок епидемичен риск“, изтъкна здравният министър. Д-р Кацаров каза още, че Министерството на финансите и Министерството на икономиката имат механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, но припомни също така, че една организация, заради близостта ѝ до ГЕРБ, е протестирала още преди да бъдат въведени каквито и да било мерки.

 

Сподели в: