Върни се горе

Линк към интервюто на министър Кацаров

 

„Важно е да се приеме актуализацията на бюджета. В противен случай средствата няма да стигнат нито за медиците, нито за пенсионерите.“ Това каза в предаването „Денят на живо“ по Nova News министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той посочи, че рискът от разпространението на COVID-19 можеше да бъде минимизиран, ако се бяхме ваксинирали през пролетта и лятото. „Основните причини за ниския процент на ваксинирани хора се коренят в това, че предишното правителство е договорило ваксини, които януари и февруари не е можело да бъдат доставени. Резултатът от това е фалстарт на имунизацията. Втората и може би най-голяма грешка на имунизационния процес е, че възрастните хора не бяха приоритет. Вместо тях се имунизираха футболни клубове. Този фалстарт допринесе за създаването на негативни нагласи, които сега е много трудно да бъдат преодолени“, подчерта още здравният министър.

По думите му 86% от смъртните случаи към момента са на възрастни хора. „Средната продължителност на живота в България се скъси с 1,5 г. през миналата година“, уточни министърът.

Д-р Кацаров беше категоричен: „За петте месеца управление на ГЕРБ – от декември до май месец, са поставени 900 хил. ваксини. За три месеца и една седмица по време на служебното правителство са поставени милион и 300 хил. ваксини, но това не е достатъчно - малко е и не ме удовлетворява. Не ме удовлетворява и ръстът при ваксинацията на възрастните хора, защото той не е достатъчен. Повече от половината от възрастното население все още не е ваксинирано. Ако се бяхме ваксинирали в голям процент, ако възрастните се бяха ваксинирали, не само нямаше да налагам допълнителни противоепидемични мерки, но и най-вероятно щях да отменя съществуващите.“

Здравният министър подчерта, че предстои корекция в методиката за заплащане на допълнителни възнаграждения на работещите на първа линия. „С промените повече хора ще получават повече пари и ще бъдат изчистени много от недоразуменията, които се създадоха по досегашния текст на методиката. Направени са корекции, които касаят и болничната, и извънболничната помощ.“

Д-р Кацаров съобщи, че има експертен съвет, който ще даде препоръки относно поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19. „Съветът трябва да излезе със становище от коя ваксина, в какви срокове трябва да бъде извършена имунизацията и на кои групи от хора може да се прилага. До края на седмицата очаквам такова предложение“, посочи министърът и уточни, че системата е подготвена за поставяне на трета доза.

 

 

Сподели в: