Върни се горе

13 ноември 2010 г.

- Заявихте, че болните повече няма да плащат по 10 000 лв. за избор на екип. Дали след публикуването на новата наредба това ще се спазва, г-н министър?

- Всяка наредба и закон трябва да се спазват, защото това са основните правила, върху които е изградено обществото. Разбира се, че ще има контрол. Най-важното обаче е, че хората, научавайки от вас, медиите, ще знаят, че има такава наредба. И когато тя стане факт, сами ще могат да следят какво се случва. Допълнително сме предвидили в проекта на наредбата всички процеси да се наблюдават и да водим електронен регистър на подобни услуги. Той ще се предава например на тримесечие в регионалните центрове по здравеопазване. А ние ще знаем какво се случва във всяко лечебно заведение. Не спазва ли наредбата, то просто няма да работи със здравната каса. Ако болниците смятат, че могат да реализират приходи от средства на болните, да си работят на частно. С кешови пациенти.

- А ако лекарите ги принуждават? Ако примерно вкарват пациент в операционната и не го спасяват, докато близките му не преведат исканата сума?

- Моят съвет е да се обръщат към нас. Имаме достатъчно телефони, начини на комуникация, институции, инспектората “Медицински одит”. Но не искаме да се превръщаме в полицаи. Правим наредбата, а ако пациентите са недоволни, в крайна сметка има и правораздавателни органи. Обикновено по света недоволството се решава в съда. Съвсем естествено е това да се случва и у нас при всичките проблеми, които имаме. Много са механизмите за контрол на цената за избор на екип.

- При кое нарушение за неспазване на тавана за избор на екип ще се прекратява договорът на болницата с касата?

- Това е въпрос, който може да залегне в рамковия договор на базата на наредбата. Ние даваме насоката и принципите, оттам нататък всичко зависи от принципите и желанието на договорните партньори. Лекарският съюз каза, че подкрепя идеята, затова не виждам тези неща да не се случат.

- Как е по света? Броят ли се пари за избор на лекар?

- Спомних си, че на 30 март т. г. бях във Франция и разгледахме една от най-елитните им болници “Жорж Помпиду”. Показвайки ни стаите, стигнахме до една по-голяма. Обясниха ни, че първоначалният замисъл бил тя да е ВИП. За хора, които искат по-специално отношение. Но след това се отказали, защото това не било приемливо за обществото - в една и съща болница в зависимост от възможностите им пациенти да получават различни медицински услуги и стандарт на отношение. Ние не можем да се сравняваме с Франция по много показатели, включително и по манталитет. Няма какво да се лъжем - има хора с по-големи възможности. Но ако те искат много, много по-различни условия, могат да ги намерят в частна структура. Грижата на министерството е да осигури базово и еднакво лечение и диагностика за всички осигурени. Това ни води във вземането на всички решения.

- В Париж са се отказали от ВИП стаи може би защото всички те са достатъчно добре оборудвани и изглеждащи? Франция дава много повече пари за здраве като процент от БВП!

- Да, всички стаи там бяха на ниво на наши топ елитни заведения. Но това не променя принципа, защото винаги може да се направи нещо по-луксозно и по-хубаво. Вижте, далеч съм от идеята, че тази наредба за таван на цената за избор на екип ще реши всичките ни проблеми. Но малките тухлички като тази правят голямата стена, която пречи на хората да получат качествено лечение.

- Някои веднага ще ви попитат защо изцяло не отменихте избора на екип?

- Защото щеше да е нереално и при ниските заплати, които вземат лекарите, тези суми щяха да минат в сивата икономика. А един ден, когато ще получават нормални възнаграждения, тази форма на действие просто ще изчезне.

- Опозицията изчисли, че догодина болниците ще получат по-малко пари. Защо така се получи?

- Не знам кой какво е изчислявал, но имаме буфер от 260 млн. лв. в оперативния (малкия) резерв на здравната каса (той се равнява на 10% от приходите й). Тоест де факто могат да се дадат повече средства, защото традиционно малкият резерв отива за болниците. Но нямаше да е разумно да останем без него и още първоначално да го заложим за тях. Така че не съм толкова песимистично настроен. Да не повтарям отново известната истина, че тази година плащаме за 13 месеца работа, а следващата се надявам да бъдат 12. Което също си е една скрита резерва от около 200 млн. лева.

- С предвидените средства какво здравеопазване да очакват българите догодина?

- Съвсем малко по-добро от тазгодишното. И ще бъде по-спокойно, което е много важно. А нещото, което не зависи от парите, са правилата. Това е пък моя грижа.

- Значи трябва да убедите финансовия министър Симеон Дянков да ги спазва и навреме да превежда парите за болниците и лекарите?

- Мисля, че въпросът е решен. И той трябва да го е разбрал. Въпросът е пред самото Министерство на здравеопазването, което трябва да направи правилата по-точни и по-ясни, че да се гарантират правата на пациентите и лекарите.

- В крайна сметка финансист № 1 изплаща дължимите към болниците суми, но след като са минали месеци и след напрежение в обществото. Защо така става?

- Говорили сме по този повод с министър Дянков. Мисля, че се разбрахме.

- И все пак, ако сте му казвали, че не е трябвало да се стига до забавянето, какво ви отговаряше той?

- Между другото той е напълно съгласен с мен. И аз не съм имал спорове с него. Съжалявам, ако ви разочаровам. Разбираме се, той си гледа неговата работа, аз - моята. Имаме допирни точки. А в бъдеще ще решаваме доста въпроси заедно. Имам предвид, че ни предстои много сериозна работа по смяната на финансирането на болничната система. А това е интердисциплинарна задача, която не е само на здравното министерство.

- 340 млн. лв. от бюджета на здравната каса за догодина бяха прехвърлени към средствата на министерството ви. Не можеше ли просто вие да поискате повече пари от Дянков за ведомството си?

- Можеше и имахме разговори по този въпрос. Но в крайна сметка аз не съм финансист, така че се осланям на решението на хората, специалисти в тази област.

- По кои въпроси надделявате над финансовия си колега и по кои - не?

- Не разглеждам така работата си. По-скоро търся екипността.

- Здравната вноска няма да се вдигне догодина. Има ли вероятност по друг начин да се вземат още пари от пациентите?

- По официален път неприятни изненади не се подготвят. Но със сигурност в момента има други начини, по които на пациентите се взимат пари. За които ние също планираме решение.

- За какво става дума?

- Има други форми, освен избора на екип, при които пациентите са принудени да плащат от джоба си, а понякога доста неадекватни суми. Затова ми се иска да променим някои от начините за формиране на работната заплата на медицинските специалисти, преди да говорим за подобни неща.

- И все пак?

- Замислили сме да направим публичен регистър с цените на медицинските изделия. Така пациентите ще могат да проверяват каква им е цената.

- Сега за една и съща става в една болница искат по 4000 лв., а в друга по 7000 лева.

- Да, точно така е. Става дума за сериозни разминавания в цените, а годишният пазар на медицинските изделия сигурно е няколко стотин млн. лв. Затова ще сложим край на тази спекула.

- Слушате ли това, което ви казват вашите бивши колеги от ръководството на лекарския съюз?

- Да, много добре. Всичко е въпрос на разговори. Може би не всичко, което те искат, е най-доброто, както и не всичко, което аз предлагам, е най-приемливото.

- За какво си говорите с премиера?

- Когато говорим, аз казвам мнението си. Той също. Знаете, че има директен изказ.Може би затова ми харесва общуването с него, вероятно заради това приех поста, а вероятно и заради това той е избрал мен за министър. Не си говорим празни приказки.

- Колко често се виждате със семейството си?

- Един път седмично. Синът ми вече не се впечатлява, че ме дават по телевизията. А жена ми ми казва колко й е малка заплатата, тя е рентгенов лаборант.

- Кой отговаря за семейния бюджет?

- Слава Богу, аз.

- При интервю с бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски той ми показа, че носи в себе си 27 лв. Вашите джобни колко са в момента? (Изважда портфейла - б. р.)

- Ами, 72 лева. (Смее се.)

 

Сподели в: