Върни се горе

22 януари 2011 г.

 

- Г-н министър, наредбата за избор на екип влезе в сила. По повод отминалия Бабинден да ви попитам какво да правят родилки, ако им поискат повече пари от тавана, заложен в документа?

- Трябва да се позоват на новите правила, които въведохме с наредбата. А ако въпреки това някои ги принуждава и им иска пари, да подадат сигнал в Министерството на здравеопазването, в медицинската ДАНС, в регионалната здравна инспекция или дори в здравната каса.

-  Колко е таванът за избор на лекар и екип при раждане?

- Цената на клиничната пътека е 470 лв. Т. е. за определен лекар не може да вземат повече от 235 лв., а за екип -около 350 лв.

- Ако болниците не разлепят на видно място тези тарифи, какво следва?

- Ще бъдат призовани да ги поставят. Точно такива проверки започват регионалните здравни инспекции следващата седмица.Това не е проблемът, а важното е в обществото непрекъснато да се говори по темата и също така да се разбере, че изборът на екип е по желание на пациентите, а не тяхно задължение. Радвам се, че и с вас сега я засягаме - че има такъв регламент, а хората сами трябва да отстояват правата си. Ако ние не получим сигнал и ако пациентите не са настоятелни и не си следят правата, трудно можем да постигнем някакви резултати. Ако пък се крие информация и тя не се дава на болните, има административни санкции по Закона за здравето.

-  Какви са санкциите за нарушителите на наредбата за избор на екип?

- Те стигат до няколко хиляди лева. Финансови са.

- Очаквате ли повече нарушения в частни болници, които сега примерно взимат по над 1500 лв. за избор на екип при раждане?

- Към момента знам само една частна болница, която има такива тарифи. В интерес на истината много други частни, които работят извън София, практически дори не използват тази възможност. В тях директно се плаща за лечението на касата им.

-  Няма ли парите, които са над позволените за предпочитането на екип, просто да се подават под масата?

- Винаги когато някой взима под масата, има и такъв, който му ги дава. В крайна сметка пациентът решава. Разбира се, ние сме много изобретателни и всичко може да се случи, но това пак опира до желанието на пациента за контрол.Аз лично смятам,че заложените цени са доста премерени и адекватни за извършената работа. Не виждам причина левове да преминават под масата. Но, трябва да разделим нещата - когато един пациент е доволен и иска да го изрази чрез някаква благодарност - например цветя, бонбони, бутилка и т. н., не виждам нищо лошо. Защото го прави доброволно. То и сега това е практика. Не очаквам някой да бъде принуждаван да дава пари на тъмно.

- Не ви ли липсва асистирането при появата на нов живот заради министерските ви задължения?

-  Това е много отговорна работа, но и много благодарна. Удовлетворението е голямо - да видиш радостта в очите на жената, когато подаваш за първи път бебето. Няма как това усещане да не ми липсва. Но това, което върша в министерството, има значение за много хора, не само за един. Така че се надявам и тук да съм полезен.

- Ще попитате ли премиера Бойко Борисов дали поне веднъж седмично може да работите, за да не се деквалифицирате? Както правеше проф. Радослав Гайдарски.

- За съжаление работата е толкова много, че към момента не мога да си представя да заделя време, за да практикувам. Може би малко по-нататьк. Надявам се за 3 месеца да не съм се деквалифицирал (смее се). Понякога вечер, като ми остане време, отварям да видя новостите в акушерството и гинекологията, за да разбера накъде вървят нещата.

- С д-р Иван Костов, директор на АГ болница „Шейново", имахте идеята за създаването на електронен регистър. Как върви?

-  Преди 2 дни имахме работна група. Вече са ясни параметрите. В реално време ще се вписват ражданията и статистиката ще е много точна. Заданието на проекта трябва да бъде обявено до края на месеца, за да стартира конкурс по три оферти за изготвянето на системата. Освен частта, която ще се ползва за статистика, ще се знае по всяко време във всяка една област колко бебета са се родили. Личните данни ще бъдат скрити, така че информацията ще е достъпна за цялата общественост.

-  Ще има ли данни за абортите?

- Там ще се записват родените до 600 грама деца и след 22-рата гестационна седмица, както предвижда стандартът по акушерство и гинекология. Нямаме намерение системата да се превърне в средство за наказание и дебнене на лекарите. Ада имаме реална статистика. По този начин ще се избегнат случаи като този с мъртвото бебе на 17-годишната Боряна от Горна Оряховица. Та със софтуерът няма да има съмнения дали бебето е записано като родено мъртво, дали е аборт, дали е оплодено ин витро...

-  Защото лекарите от Горна Оряховица са скрили в рапортите си случая с мъртвото бебе.

-  Това е един от множеството проблеми, защото в момента пациенти могат да се отчитат и в края на месеца. А здравната каса научава за тях на следващия и чак след още 15 дни е в състояние да направи проверка. Т. е. 2 месеца след случилото се. Затова ние искаме регистър и с него ще знаем във всеки един момент къде има раждане, на доносени или на недоносени деца ли е и т. н. Подобен се предвижда и за инвазивната кардиология -той ще отчита инфаркти, пациенти с коронарни синдроми и т. н. Това ще даде възможност винаги да се осъществява контрол. А и персоналът, като знае, че това ще става в реално време, докато пациентът е още там, ceриозно би се замислил дали да отчита, или да не отчита дейности.

-  Смятате ли, че парламентът ще подкрепи тоталната забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м?

- Реакцията на депутатите от ГЕРБ беше доста разностранна. Но аз им казах: „Като здравен министър нямам друга политика, освен твърдо да говоря против пушенето и нека никой не ми се сърди. Независимо кой какви доводи изтъква - икономически, политически,   социални   и др.". Аз гледам от страната на здравето на нацията.

-  А кой в ГЕРБ иска да пали в малките барове и кръчми?

- Няма да ви издам.

- Какво е съотношението между тези, които искат отпадането на забраната, и противниците й?

- Дебатите бяха много сериозни. Бях впечатлен и от решителността    на   двете страни.

- Премиерът Бойко Борисов на чия страна е?

- Премиерът е първият ми успех в здравната реформа -отказа пурите.

-Значи реформата е стартирала!

- Цигарите обеща да откаже и председателката на парламента Цецка Цачева.

-  Какво се случва с националната здравна карта? Тази година ще я въведем ли или догодина?

-   Как тази година? При всички положения до края на месеца тя трябва да е поместена на сайта на министерството ни. Тя предвижда това, което гласи и законът - да има максимално определен брой легла в областите, определени центрове по спешна помощ и др.

- В кои области очаквате най-драматичен отпор при въвеждането на картата?

- Не мога да предположа. Нов нея трябва да са отбелязани и здравните заведения, които ще сключват договор със здравната каса. Освен това не смятам, че ще има основание за голям отпор. Всички 312 заявления за пререгистрация на болниците, които постъпиха в МЗ м. г., вече са обработени и лечебните заведения ще могат да работят спокойно.

- Да, но общинските болници протестират.

-  За съжаление се оказа, че има проблеми в приложение 18 на рамковия договор, където се казва какви са изискванията за договор с касата по различните клинични пътеки. При преговорите касата и лекарският съюз са повишили изискванията и сега те са по-големи, отколкото в медицинските стандарти. Оказа се, че заради това договор по определени специалности с касата няма да могат да сключат не само общински, но и някои областни болници! Мисля обаче, че съвсем скоро ще решим този проблем. Изобщо убеден съм, че 2011-а ще е по-добра за здравеопазването.

- Защо така смятате?

- Защото има спокойствие, повече средства в системата и ясни правила. За първи път т. г. министерството ще плаща за лечение с робот „Да Винчи". По 8000 лв. ще получава болницата в Плевен за всеки един пациент, който ще се оперира. Освен това ще даваме по 900 лв. на година за наблюдение на хората с онкологични заболявания, които са на най-скъпите терапии, така наречените прицелни, ще плащаме и за работата на двата петскена в София и Варна. Тоест пациентите няма вече да пътуват само до Варна за лечение. Разбира се, има и още много други неща.

Сподели в: