Върни се горе

07.09.02011 г.

 

- Миналата седмица президентът Георги Първанов заяви, че здравеопазването е "шок и ужас на квадрат" и че е необходима радикална реформа. Какъв е вашият отговор?

- Аз съм в шок и ужас на куб от популизма в изказванията на политици с десетилетен стаж. Защо го казвам? Не бих се изразил така, ако президентът Първанов за всичкото време, за което е във властта, беше казал каква точно реформа иска да се направи. Ясно е, че той с неговите правомощия няма как да я направи, но поне да беше казал ясно и конкретно какво разбира под радикална реформа. Да, той наистина говори, но разговорите винаги са били в стила „да направим света по-хубав".

- При откриването на новата пленарна сесия в декларацията на ГЕРБ бе отбелязано, че реформата в здравната сфера остава приоритет. За какво ще настоявате пред депутатите?

- Това е чудесно! Аз само мога да приветствам, че здравеопазването ще бъде приоритет през новия политически сезон, тъй като каквито и да е реформи в него са не мислими без подкрепата на парламентарната група - в крайна сметка там се решават законите. И ако това наистина е така, Министерството на здравеопазването е готово със своите предложения. Трябва да се променят 3 закона - за лечебните    заведения,  за здравното осигуряване и за здравето.

- Какви трябва да бъдат тези промени?

-  В Закона за лечебните заведения здравната карта трябва наистина да получи своето място и чрез нея да се провежда държавната здравна политика в областта на лечебните заведения, тяхното планиране и равномерно разпределение в страната. Трябва да спрем порочната практика болниците да се увеличават непрекъснато, особено в специфични, много доходоносни области. Ние сме малка държава, с ограничен ресурс. Следователно трябва много ясно да кажем какво можем да финансираме и какви са ни възможностите с публичните средства, които имаме. Не да посочваме конкретни лечебни заведения, а просто какви и колко структури трябват за всеки регион. След това здравната каса ще сключва договори с най-добрите от тях.

- С други думи, ще се завишат критериите към лечебните заведения за сключване на договори с НЗОК, така ли е?

- Няма да се завишат никакви критерии. Там, където имаме прекалено много болници, ние трябва да кажем така: „Вие сте стигнали многократно над средното за страната. Тук имате примерно X болници и повече не може да работят със здравната каса." Да вземем София -болниците примерно са X и при следващ национален рамков договор те не могат да бъдат повече. Ако се появят повече кандидати, касата ще трябва да избере най-добрите от тях по определени критерии. Те са много ясни и лесно може да се изберат болниците - в зависимост от това колко пациенти преминават, каква апаратура имат, колко лекари имат, дали лекуват само едно заболяване, или 100. Ясно е, че болница, която лекува 100 заболявания, е по-важна за държавата, защото пациентът няма да се лута. Ако се появи примерно нова болница и докаже, че има повече пациенти, по-добра апаратура и всичко е в повече от вече съществуващото лечебно заведение, договорът с НЗОК ще бъде прехвърлен. Това ще е механизмът, който може да спре увеличаването на бройката на болниците.

- Не се ли притеснявате, че този ход ще предизвика атаки към вас с обвинения, че се опитвате изкуствено да закриете болници?

- Не. Не се цели да бъде закрита нито една болница. Но ако тази година договори с касата имат X болници, нека да направим така, че следващата година да нямаме Х+1 или Х+3. Трябва да е ясно, че не говорим за закриване на болници, нито за спиране на частната инициатива, а за избор на най-добрите. Болниците могат да бъдат оптимизирани, като бъдат окрупнени.

- Как виждате реализирането на всичко това във времето?

- Всичко зависи от това доколко тези идеи ще бъдат прегърнати от Народното събрание. Ако минат през него, е напълно възможно да се случи през 2012 г.

- Вече стана ясно, че планирате да бъде въведен и дневен стационар. Под каква форма ще стане това?

-  Дневният стационар е съвременната форма на лечение и има големи преимущества. Първо, за пациента е много добре, когато неговите здравни проблеми се решават максимално бързо, т.е. да не си губи времето, да не пренощува в болница. За щастие съвременните технологии в много области на медицината позволяват това нещо да се случи. На всичко отгоре е икономически ефективно, защото не се плаща за персонал през нощта. Чрез Закона за лечебните заведения трябва да дадем възможност медицински център или болница да разкриват такава структура. След това е много важно да премахнем това изкуствено задържане на прогреса, което се осъществява от клиничните пътеки. В голяма част от тях има А минимален болничен престой, който всъщност в един момент се Я явява сериозна пречка за развитието на медицината.   Какво   имам предвид? Има манипулации, които могат да, се правят точно за 2 или 3 часа, но в клиничната пътека е записано, че  пациентът трябва да лежи в болница 3 дни. Естествено, че много от колегите си правят манипулациите за 3-4 часа, но водят пациента като хоспитализиран. Това ги поставя в неблагопроятно положение при проверка на здравната каса, защото тя веднага ще отчете източване или фалшиво надписване на пациенти, а случаят всъщност въобще не е такъв. Парите, които ще бъдат спестени от поддържането на дневни стационари, ще бъдат дадени за лечебна и диагностична дейност и ще се изразходват по-смислено. За разкриването на дневни стационари няма да е необходимо никакво допълнително финансиране.

- Преди малко споменахте за диагностично свързаните групи (ДСГ). Ще успеете ли с въвеждането им през 2012 г.?

- Тъй като това е сложен процес и изисква много сериозна подкрепа от множество фактори, това, което можем да направим, е да започнем да събираме информация по ДСГ и да моделираме начините на плащане. Следващата година, колкото по-далеч избягаме от клиничните пътеки, толкова по-добре ще е за здравеопазването. Така че всичко зависи от работата и синхрона на институциите, който е от първостепенно значение за успеха на реформата.

- Профилактиката също е сред приоритетите ви, но как ще накарате лекарите да викат

пациентите на прегледи, а пациентите да си търсят правата? И ще проработи ли най-после системата за санкциониране на неявилите се на преглед граждани?

- Аз не съм привърженик на санкционирането точно по начина, по който е разписано в закона. Вероятно всички са на моето мнение, защото виждаме, че няма санкционирани хора. А ще заработи чрез съвременните начини на уведомление - SMS и евентуално писмо до пациента да се яви на профилактичен преглед. Простичкото нещо, което от следващата година може да се направи, е парите за изследвания и профилактични прегледи да бъдат отделени изцяло от регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари. И ако дойде пациентът при него и му каже – „Аз идвам за профилактичния преглед", да не може да му отговори: „Ама на мен ми е свършил регулативният стандарт. Не мога да дам изследвания, тъй като в момента нямам средства за тях." Но бъдещето е електронизацията и уведомяването по мобилни начини за прегледи и изследвания. Така се спестяват пари.

- В последните месеци се появи огромно напрежение между лекари и пациенти. Само за няколко седмици имаше цяла поредица от инциденти заради лекарска немарливост. Как ще туширате този проблем?

- С много прост метод.  Там,  където има нарушение, то трябва да се санкционира. Там, където има обаче необоснован упрек, той трябва да бъде отхвърлен и да бъде защитен  медицинският персонал. Напрежението е непродуктивно. То не води до полза нито за пациента, нито за лекарите. В интерес на истината нямаме някакво увеличение на жалбите.

- В парламента предстоят дебати за резерва на НЗОК - как ще оборите опозицията, която твърди, че с прехвърлянето му във фискалния резерв всъщност е изразходван за други цели?

- Нека не бързаме с отговорите, след като предстоят дебати. В крайна сметка това питане е към финансовия министър, защото всички тези решения са взети от финансови съображения, а не от медицински.

- Обмисляте ли увеличение на здравната вноска?

- Категорично здравната вноска няма да се увеличава. Позицията ми е, че бюджетът за здравеопазване трябва да се увеличава, но конкретни числа на този етап няма как да ви спомена, тъй като още нямаме съгласие с финансовото министерство.

 

Сподели в: