Върни се горе

23.02.2012 г.
 
Не съм лъгал, за да ми искат оставката, казва д-р Стефан Константинов
Някои болници може да са плащали и тройно повече за лекарства
 
Има ли трусове в здравеопазването след оставките на Нели Нешева и Гергана Павлова? Достигнаха ли пипалата на "октопода в бяло" до ръководствата в болниците? Ще има ли още оставки заради бонусите в Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? "Стандарт" потърси министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
- Д-р Константинов, какви бонуси и на кого сте раздали?
- 5 млн. лв. горе-долу са всичките допълнителни материални стимулирания, от които около 10% са за администрацията на министерството. Центровете за спешна медицинска помощ взеха 1 083 759 лв. Най-големият дял е за София-град. В регионалните здравни инспекции са отишли 1 196 795 лв., в национални центрове 984 704 лв., в центрове за трансфузионна хематология - 853 400.
- Кой е взел най-голям бонус в МЗ?
- Заместник-министрите. Бонусите са по-малки от на д-р Нели Нешева, но сумата тук не е водеща. Процесът не е публичен, защото не е регламентирано ясно и разписано по закон. Законът казва, че може и да го правим, а може и да не го правим. За мен решението на този проблем е следното - два пъти по-малко хора в администрацията и два или три пъти по-добре платени и - точка по въпроса, без материални стимули.
- Вие бонус взехте ли?
- Взел съм 0 лв. бонус. 0, кръгла нула, никакви пари повече от заплатата си.
- Искат ви оставката заради бонусите. Как ще коментирате?
- Искаха оставката ми, защото твърдяха, че съм излъгал. Не съм. Тук не говорим за бонуси, става въпрос за допълнително материално стимулиране. Това не е само игра на думи. Тук става въпрос за места и щатове, които не са заети и за които фонд "Работна заплата" не е изразходван поради липса на хора. И парите са прехвърлени към заплатата на онези, които са свършили цялата тази работа. Другата част са от приходи, по-големи от заложените в бюджета, на базата на свършени някакви услуги. Като се тръгне от регистрация на лекарства, на аптеки, акредитации и хиляди други неща, които са се вършили в министерството. Хората ги дразни, защото ние казваме "бонус" за някаква много добре свършена работа. И най-накрая пак казвам - законово абсолютно всичко е нормално и е редно. Съгласен съм и търпя укор - всеки, който дойде и ми каже, че е неморално, съгласен съм и приемам всичките критики и мога да обясня. Но пък тези, дето особено ми искат оставката, да вземат да погледнат и да кажат по тяхно време пък какви бонуси се раздаваха и какво е било. Аз пак казвам - не съм взел абсолютно нищо, никога не съм излъгал, работя си работата. Ако има нещо, което предизвика острата ми реакция, не е това, дали намират, че здравният министър си върши работата или не. А това, че човек, който се мъчи по честен начин, откровено да работи с хората и да решава проблемите, ще го изкарат не знам си какъв...
- Възможно ли е обвиненията, отправени към вашата вече бивша зам.-министърка Гергана Павлова за лобиране с цел удовлетворяване корпоративните интереси на "Софарма", да са верни и да са се случвали под носа ви?
- Лекарствата са доста сложен въпрос. В крайна сметка това е пазар, там има и регулация, правила. Честно казано, всичко зависи от това, какво ще покаже проверката. Не ми се ще директно сега да се произнеса. И един човек, който е работил довчера и се е ползвал с доверие - не само на мен и на цялото правителство, сега с лека ръка изведнъж да кажем, че е лобирал. Възможно или не, нека преценим след тези няколко дни, в които властват емоциите. Да дадем оценка малко по-късно.
- Кой ще наследи Гергана Павлова?
- Имайте малко търпение. И това ще стане ясно малко по-късно.
- Европейската комисия ви попита и за монопола на "Софарма"...
- На питането на Европейската комисия (ЕК), което получихме вчера, има срок за отговор, ако не се лъжа, две или малко повече седмици. То е разпределено на три дирекции в министерството. Като изготвят отговор, аз ще го прегледам и ако имам забележки, ще ги нанеса. Ако го одобря, ще го изпратя на Министерство на финансите и то вече ще върне отговор на ЕК.
- Знаете ли, че някои български лекарства се продават много по-евтино в Турция и Сърбия?
- Запознат съм с конкретния случай - доколкото беше изнесен от медиите преди няколко дни. Очакват се резултати от проверката за конкретното лекарство в Сърбия. В крайна сметка погледите ни винаги са били фокусирани върху Европейския съюз (ЕС) и лекарствата, които се плащат с публични средства, са реферирани към държави членки на ЕС. В цената на лекарството влизат много неща, дори и ДДС. И в различните държави той варира, като в повечето дори е по-малък отколкото в България...
- Е, да де, но тук говорим за до 3 пъти по-ниски цени, не за 30%, а за 300%...
- Точно поради тази причина за конкретното лекарство ще направим справка и ще се каже дали това е била волята на производителя, който по някакъв начин е оказал въздействие на пазара, или има някакви други обяснения.
- Има ли такива примери в болниците - едно и също лекарство да се предлага на различни цени и при търговете да се избира по-скъпото. Било то, защото шефовете са притиснати или по други причини? Питам ви направо - има ли Октопод в болниците?
- Мога да кажа, че със сигурност знам, че в различните болници има случаи, при които едно и също лекарство се купува на различни цени. Това е от много време. Виждал съм разлики 2 или 3 пъти, защото самите болници си организират търгове. Дали това е Октопод, дали е неумела процедура на търга, дали е по стечение на обстоятелствата, дали е алчен директор, който не брани добре интересите - много са причините. Знаете, че болниците са търговски дружества, с изключително голяма самостоятелност и често няма начин дори ние в министерството да разберем какви решения вземат - освен ако не ни е възложена някаква проверка по сигнал. Затова казвам, че всичко е възможно...
- Получавате ли такива сигнали?
- Мога да ви кажа, че винаги, когато имаме сигнал или някакво съмнение за нередност, или пращаме проверка, или, ако трябва да се подпише някакъв документ, моментално се спира процедурата и пак се разследва. Сигнали има всякакви, някои са основателни, а други не. Трети пък са заядливи, понякога става въпрос за конкуренция. Но по принцип болниците сами си купуват лекарствата и можем да санкционираме директора - например за това, че не е управлявал добре имуществото. Дори може да бъде отстранен, даден на прокуратурата.
- Децентрализацията на търговете за лекарства и това, че от МЗ преминаха към болниците, не създава ли предпоставка именно за този тип нарушения?
- Обясних го това нещо. Причината да минат търговете към болниците е много простичка - лекарствата да минат към НЗОК. Здравната каса от тази година има много могъщ инструмент - да договаря отстъпки в цената на лекарствата, които се купуват с публични средства. Дали това нещо е било възможно да облагодетелства някого, честно казано, възможно е и това да се е случило. И точно това ще проверяваме от желание за прозрачност. Но аз заставам зад принципа и подкрепям действието, че лекарствата трябваше да минат към НЗОК.
- Защото във фармацевтичните среди се говори, че цени при дистрибуцията на вносни лекарства не са били договаряни и смъквани от години...
- Това няма как да е вярно, защото аз съм искал няколко пъти доклади, назначавал съм и служебна пререгистрация на лекарствата, и служебно определяне на цените, когато не са били подавани или някакви други неща. Непрекъснато текат актуализации и аз непрекъснато съм натискал по тази тема да се следят нещата. Разбира се, трябва да видим, ако някъде нещо се е случило или е изостанало. Цените също така се виждат и на сайта на министерството.
- Трябваше ли да си отиде д-р Нели Нешева и какъв трябва да е новият управител на НЗОК?
- За оставката на д-р Нешева няма да коментирам. Здравната каса и Министерството на здравеопазването трябва да работят в пълен синхрон. Имаме страшно много общи проекти, които може да реализираме. Здравната политика се прави в министерството, но парите се държат в НЗОК. Ако едните не работят с другите, няма начин да успеят. Нито здравната политика ще е успешна, нито пък тези, които дават парите при буксуване в здравната политика, ще имат успех. Затова и ключовите думи са "синхрон" и "съвместни действия". И един от проектите, който задължително през оставащата до изборите година трябва да види бял свят, е за електронната рецепта и електронната здравна карта. Това ще ни даде прозрачност в реално време. Не сега аз да събирам и да искам отчети на касата, да искам отчети от търгове или от фирми, а в реално време точно кой медикамент на кого се продал, на каква цена и това ще ни даде отговор. Точно това прави министерството и това е нашият проект БАЗИС, който е публикуван и в момента се търсят изпълнители, а обществената поръчка стои на сайта. Това е принципното решение на проблемите. Отделни хора могат да влияят неблагоприятно на системата, но не мога да приема, че една личност може да е отговорна за абсолютно всички беди на здравеопазването, това просто няма как да стане.
- В досегашната ви работа с НЗОК имаше ли го този синхрон, за който говорите?
- Винаги министерството е търсило синхрона и сме искали и работим заедно и добре с касата.
- Мислите ли, че двата освободени поста разклатиха здравеопазването?
- Не би следвало смяната на хора да разклати значително системата на здравеопазването, която в момента е стабилна. 
 

Сподели в: