Върни се горе

24.11.2011 г.

 

И студентите знаят, че родилка с болки не се връща


Битката за пациенти направи докторите врагове

 

Защо съмненията за лекарски грешки толкова зачестиха? Какви трябва да са санкциите за гафове в болниците? И как да постъпват пациентите, ако докторите ги рекетират? Отговаря здравният министър Стефан Константинов.

- Д-р Константинов, втора родилка - Надежда Узунова, почина в АГ болница "Шейново". Какво става?

- Надежда е потърсила медицинска помощ в светлата част на денонощието, имала е контракции, но е била отпратена. "Медицински одит" проверява случая. Много е важно да се разбере защо й е станало лошо и каква е причината за смъртта й. Това ще покаже дали поведението на целия екип е било правилно. Аутопсията е направена, но трябва да излязат всички анализи, за да се направят окончателни изводи. Ще оповестим всички данни.

- Редно ли е да се връща родилка с контракции?

- Не може жена с контракции да се връща. И не са убедителни обясненията, че не е искала да постъпи в болница. Никой не идва в болницата и  ако му каже лекарят, че трябва да постъпи, да каже: "Не, не, не искам да влизам! Само дойдох да си поговорим". В Закона за здравето е отбелязано правото на пациентите за достъпност и своевременност на медицинската помощ. Бременните, родилките и децата до 1-годишна възраст са приоритет. В клиничната пътека също е указано кога трябва да се приеме една родилка в болницата. Освен това има учебник по акушерство и гинекология, който се учи още по време на следването. 

- Здравните инспектори установиха, че и другата починала родилка - 19-годишната Деяна, при втория прием в "Шейново" е изписана недолекувана, без нужните изследвания и без ясна диагноза...

- Проверката показа, че раждането със секцио е направено по всички правила. За съжаление, в по-късния етап има пропуски с оценката на  състоянието на родилката.

- Куца ли колаборацията между болниците? Инспекторите от "Медицински одит" наложиха глоба не само на "Шейново", но и на "Пирогов". Преди да постъпи в спешната болница обаче, жената е била и в Инфекциозна болница?

- В "Пирогов" са направили диагностична лапароскопия в коремната кухина. Всичко е документирано.

- Защо тогава са глобени?

- Защото има разногласия между националните консултанти и така е преценил "Медицински одит". Големият бич на съвременното българско здравеопазване е разкъсването на връзките между лечебните заведения. Много хора  казват, че липсата на конкуренция е причина за лошото състояние на здравеопазването. Моята теза е точно обратната - конкуренцията между отделните лечебни заведения е причината докторите да не си говорят. Колеги от различни болници да се гледат не като съмишленици с обща кауза, а като врагове, които се конкурират да получат някакви средства от здравната каса или лечение на парче. Този проблем не е от тази година, нито от миналата, а още преди 10-12 г., когато е заложено здравеопазването да се развива като търговска дейност - с единствен  акцент върху конкуренцията и нищо друго. Тази недомислица не може да се оправи за месец-два или година. Това трябва да се коригира, а на тези, които грешат, да им се налагат санкции.

- Предложихте санкциите за лекарски грешки да се увеличат 10 пъти. Ще се отразят ли според вас солените глоби дисциплиниращо на докторите и болниците?

- Не десет пъти - десетки пъти трябва да скочат глобите при лекарски грешки, които костват човешки живот. Увеличение с 10 пъти би било смешно. Дали ще глобиш една болница с 500 лв., както е сега, или с 5000 лв. -  къде е разликата? Няма да има ефект. Болницата изкарва тези 5000 лв. за няколко часа...

- Значи трябва да се отнемат лекарски права?

- Да, освен глобата, при тежки нарушения трябва да се прибягва и до тази мярка от етичните комисии в регионалните лекарски колегии или  Централната етична комисия към Българския лекарски съюз (БЛС). Но само в случай, че конкретният лекар е причина за фаталните последствия. Ако обаче куца  организацията в болницата, да се наказва ръководството. Освен административните наказания, има и съд.

- Близки на родилки неведнъж са се оплаквали, че лекари ги притискат да плащат за избор на екип, когато се наложи секцио по медицински показатели. Това не е ли изнудване?

- Нека хората избират тези болници, където има правила. Изборът  на екип е доброволен акт и никой няма право да настоява пред близките да плащат. 

- Според вас не трябва ли НЗОК да плаща повече за цезарово сечение, отколкото за естествено раждане?

- Твърдо не, въпреки че при секциото лечебното заведение харчи  повече пари. Причината да се заплащат на една цена е да не се стимулират  ражданията с операция. Статистически е доказано, че смъртността при цезарово  сечение е 3 пъти по-висока, отколкото при нормално раждане.

- Какви са данните за смъртността при родилките у нас?

- Смъртните случаи са между 6 и 10 на 100 000 родилки. У нас годишно стават около 70 000 раждания, от които между 5 и 7 жени умират. Такава е статистиката през последните 7-8 г.

- И в Европа ли умират толкова?

- Стойностите у нас са малко над средните в другите европейски страни. И в най-развитите държави има майчина смъртност, макар и много ниска. Въпросът е да се видят пропуските и да не се повтарят. Има много тежки състояния при бременните жени, когато нищо не може да се направи. Аз знам няколко родилки, които буквално са върнати от оня свят в наши болници през последните два месеца. АГ специалистите са положили максимални усилия, въпреки тежките здравословни показатели на пациентките. Ние сме застаряваща нация, бременните жени са приоритет. Нужно е да получават не само много внимание, но и всичко залегнало в медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

- Скандалите в лекарската гилдия също сложиха сол в раната. Стана ясно, че лекари от "Св. Иван Рилски" са правили нарушения по време на операции и това е заснето с камери. Напрежението между ръководството и неврохирурзите буквално разтресе болницата...

- В момента нищо не се тресе. Проблемите в "Св. Иван Рилски" много бързо утихнаха. В крайна сметка, във водещи европейски клиники също  документират операциите с камери.

- Центърът за защита правата в здравеопазването алармира, че конкурсът за апаратура за онкоболни в "Александровска болница" е нагласен и толерира определена фирма? Така ли е?

- Здравното министерство обяви, че ще трябва да се търси инвеститор за изграждането на циклотрон, който да произвежда изотопи на място, а не да се внасят скъпи изотопи от чужбина. Правилата трябва да са прозрачни. Ако имате конкретни въпроси, питайте "Александровска болница". 

Сподели в: