Върни се горе

7.10.2011 г.

Джипитата ще вземат двойно за дежурства

 

Дълговете на болниците намаляха с 40 млн. за година

 

Ще скочи ли надницата за джипитата, които дежурят през уикенда? Как ще се справят болниците с бюджетите си до края на 2011 г.? И кога ще имаме е-здравеопазване? "Стандарт" потърси отговорите при министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

 

- Д-р Константинов, зимата наближава, а с нея идват и вирусите. Кои ще ни разболяват този сезон?

- Тази зима не очакваме нищо по-особено в сравнение с предходните. Световната здравна организация предвижда, че тази година ще ни разболяват "Калифорния" (AH1N1), "Пърт" (AH3N2) и грипът от тип B - "Брисбейн". Те фигурират и във ваксините, които всеки човек може да закупи от аптеката. Колко хора ще заболеят, зависи от имунитета.

- Грози ли ни опасност от епидемии?

- Епидемии от грипни вируси ще има. И така ще е непрекъснато. Има определен праг на заболелите от грип. Прехвърли ли се, значи говорим за епидемия. Но това са нормални неща и се случват всяка година. Просто хората трябва да се пазят. А разболеят ли се, да се лекуват.

- Как се справят болниците с бюджетите си към момента?

- Справят се много добре. Лечебните заведения, на които тримесечните бюджети не са им стигнали, дават мотивирани заявки и надзорът на здравната каса ги разглежда. Но има и болници, които не могат да усвоят бюджета. Те се възползват от механизъм, с който парите се прехвърлят за следващото тримесечие. Фактът, че системата е спокойна, показва, че в момента работи по-добре, отколкото миналата година. Още в началото на 2011 г. бе предвиден резерв на касата. Сега предстои да се актуализира каква част от него ще се разблокира до Нова година, за да има финанси за болниците дотогава.

- Значи няма да има болници, които ще останат без пари?

- Да не забравяме, че болниците в България са около 300, като някои са в много добро състояние, други - не толкова. Числата обаче показват, че дълговете им за 2011 г. са намалели с около 40 млн. лв. Това, съотнесено с общия брой задължения, е спад с около 10% за година.

- Как се справят лечебниците с новата наредба за избор на лекар или екип?

- Сигналите за нарушения на електронната ни поща и горещата линия са значително по-малко в сравнение с миналата година. Това доказва, че правилата са най-добрият изход от "джунглата".

- Имате ли статистика - колко пациенти са се възползвали от избор на екип?

- 10 026 пациенти са избрали екип за първите 6 месеца на 2011 г., а откакто е влязла наредбата в сила, са констатирани 94 нарушения.

- А как работят 24-часовите дежурни кабинети? Колко са и къде?

- Дежурните кабинети също са успех за правителството и Министерството на здравеопазването (МЗ), което въведе тази форма на обслужване. В момента в страната има 95 дежурни кабинета. В София-град са 18, а в областите: Варна - 10, в Пловдив - 6, в Стара Загора - 7. И безспорно запълват ниша, която липсваше на българското здравеопазване. В повечето кабинети в събота и неделя минават между 50 и 80 души на ден. Това показва, че хората са имали нужда от подобен тип услуга. Безспорно тези пациенти, ако не минаваха през дежурните кабинети, щяха да се насочват или към спешната помощ, или да отидат в болниците, което излизаше много по-скъпо на държавата. Идеята на МЗ е да развие тази система, а това ще стане, като се предоставят още повече средства за следващата година, за да има по-голяма мотивация на общопрактикуващите лекари да работят в тях.

- По-добрата мотивация означава ли увеличение на тези 11 ст., които сега джипитата получават за пациент по време на дежурство?

- Точно това е идеята ни - да се повиши сумата, която се дава на записан пациент.

- С колко?

- Двойно би било много добре.

- С разкриването на дежурните кабинети има ли спад на наплива към спешните отделения на болниците?

- Да. Друго нещо, за което в началото ни критикуваха, е, че искаме да редуцираме наплива към тези т.нар. спешни отделения. Това наистина става. Не направихме тази стъпка обаче заради икономии, а поради простата причина, че всичките ни анализи показват, че повечето преминали през тези отделения въобще не са спешни.

- На 3 септември спешните номера 150, 160 и 166 бяха прехвърлени на номер 112. Кога старите телефони ще бъдат закрити?

- Няма да закриваме старите телефони, защото има много възрастни хора, които са свикнали със старите номера. Те ще продължат да функционират, но сигналът просто ще бъде прехвърлян към единния номер 112.

- Наскоро заработи електронният регистър по инванзивна кардиология. С какво ще бъде полезен за лекари и пациенти?

- Този регистър е изключително важен за лекарите, тъй като благодарение на него те ще могат да контролират работата си. Също така ще се сравнява работата между различните лекари и болници. За пациента пък това значи по-голяма сигурност и качество на обслужване, защото лечебното му досие ще бъде достъпно - независимо при кой доктор или в коя болница е отишъл.

- Предстои да бъде представен още един регистър до края на годината - този на ражданията. Кога ще заработи и с какво ще е полезен?

- Знаете, че България е в демографска криза. Раждаемостта намалява, а се увеличава смъртността на новородените деца. От първостепенно значение е да знаем какви и колко деца се раждат, какво е състоянието им, какви грижи се полагат за тях и при какви условия. Отговор на тези въпроси ще ни даде регистърът. Чрез него ще можем да подобрим родилната помощ.

- На какъв етап е въвеждането на диагностично свързаните групи (ДСГ) и няма ли те да оскъпят лечението?

- Работим по въпроса, бавно извървяваме всички административни стъпки. Това няма да оскъпи лечението. По-скъпо излиза да се правят ненужните изследвания.

- Кога ще имаме електронни здравни карти?

- Това не е процес, който може да се фиксира с дата. Случва се плавно и постепенно. В момента сме предприели първите стъпки с регистрите, които правим. Част от електронното здравеопазване е и сайтът, който разработваме. В него всеки човек ще може да влезе и да провери - коя е най-близката болница или дежурен лекарски кабинет до самия него. Това е много мащабен проект и се надяваме до 2013 г. да имаме вече положени основите на електронното здравеопазване.

- Кога ще заработи сайтът за дежурните кабинети?

- Съвсем скоро. Хората ще могат да влизат в сайта, посочват къде се намират и ще им се покаже дори най-прекият път до кабинета или болницата.

- Как се справят детските градини и училищата с промените в наредбата за храните?

- В момента текат проверки и те ще продължат до 15-и този месец. Справят се. Има нарушения, но не са сериозни. Най-честите са пропусната поддържаща закуска в детските градини и все още присъстващите в менюто пържени храни.

- Все още ли текат проверки за пушенето на обществени места? Има ли констатирани нарушения?

- Да, и тези проверки ще продължават и ще бъдат периодични. Особено ще зачестят и когато въведем пълната забрана за пушене на 1 юни 2012 г. - Деня на детето. Към момента само в София, Варна и Пловдив са направени над 14 000 проверки. За столицата сме издали 136 предписания, 24 акта и 20 наказателни постановления на физически лица.

- Как ще коментирате скандала в столичната болница "Св. Иван Рилски"?

- В момента очакваме доклада от преминалата проверка на "Медицински одит". След като се запознаем с него, ще коментираме отново.

- На здравна комисия бяха приети на първо четене два нови закона - за сурогатното майчинство и за насилието над медицинския персонал. Как ще ги коментирате?

- И за двата закона казвам "да", но с единствената уговорка, че трябва да се изчистят и да бъдат представени в най-полезния им вид, преди да бъдат приети.

Сподели в: