Върни се горе

24 ноември 2011 г., "БОДИЛНИК"

Водещ: В рубриката „Гореща точка” гост на предаването ни тази сутрин е доктор Стефан Константинов, министър на здравеопазването. Той отдавна беше приел това гостуване, събраха се страшно много наболели въпроси към него като последна инстанция в българското здравеопазване. Добро утро, господин министър.
Стефан Константинов: Добро утро.
Водещ: Пред вас е този доклад, вие дойдохте с него. Започваме по случая конкретно да разговаряме. Въпросната Дияна, която загина преди около месец в Шейново, новият случай с 35-годишната Надежда, която почина преди два дни. Да започнем от това, имате ли яснота вече като министър как е приключила вътрешната за здравеопазването проверка за причините за смъртта на Надежда в Шейново? Вчера тук беше доктор Иван Костов, ваш колега, който каза, че според тях причината е лекарска небрежност.
Стефан Константинов: Имам много пълна информация докъде в момента
са стигнали нещата, но чакам финалните резултати от съдебномедицинската експертиза. Аутопсията е направена, знаят се определени факти, но трябва да излезе и резултата от изследванията. Съдебните лекари ми казаха, че към момента те не могат да се ангажират точно с причината за смъртта въпреки всичко, което се знае, това ще стане ясно до седмица и едва тогава ще мога да сглобя цялата картина. Тоест, ние виждаме много епизоди от началото но финалните още не са много ясни. Тъй като стана обществено достояние случая, следи се активно, всички се интересуват, поради причина от вчера и аз казвам нещата, които знаем. Не бива да прибързваме със заключенията, те ще станат ясни.
Водещ: Всъщност има едно голямо разминаване. Доктор Иван Костов говори пред нас за това, че грешката е, че родилката не е била поканена... не е била убедена – каза той, да остане в болницата за раждането. Нейните роднини твърдят убедени от своя страна, че тя не просто не е била убеждавана, тя просто не е била допусната в болницата.
Жената е отишла с нагласата да легне и да ражда.
Стефан Константинов: При цялото ми уважение към болница Шейново и нейния директор аз не мога да се съглася, че един пациент, отивайки в болница и очаквайки лекарят да му каже нещо, лекарят му казва: /.../ сега ще се върна.
Водещ: Още повече, че има контракции.
Стефан Константинов: ...Щях да го вярвам в това нещо, ако... в такива случаи знаете ли какво се прави? Казва се: - Да, лекарят казва, че трябва да бъдете приета в болница поради тези и тези причини, написва се. Пациентът казва: -Не, аз не съм съгласен, подписва се. Тогава приключват всякакви дискусии. Сега, между това, което казва един лекар и което казват роднините – на кого трябва да вярваме? Остава логиката... аз ви казах логиката. Логиката е, човек търси лекарска помощ, отива в болницата и изпълнява това, което са му казали. Точно поради тази причина изключително важно е да се водят и документите. Звучи малко административно, може би...
Водещ: Според мен е нелепо в случай, че тя не е била убеждавана да остане при положение, че...
Стефан Константинов: ... От тази гледна точка мисля, сега дали това е недооценка на състоянието, дали това е част от вътрешните правила на болницата? Това е задача вече, която ние трябва да решим и това е организационен проблем. Но, определено е могло тази жена, която е била с наднормено тегло, с други заболявания... още повече това не е първескиня, жена, която вече веднъж е раждала и вече знае горе-долу как вървят нещата. Така че, мисля е направена една недооценка, върната е. Дали това е било причина и доколко е допринесло, също е въпрос открит, който ще се реши. Но, от началото на проверката веднага се забелязва и е факт, който не може да се скрие и аз го намирам за пропуск.
Водещ: Възможно ли е да е допусната още една огромна... бих я нарекъл „престъпна грешка” при смъртта на новороденото дете, то вчера почина. Оказва се, според наши данни, наше вътрешно разследване на ТВ7, че над час не е имало втори екип, който да поеме детето, то просто е било... ей така захвърлено встрани и е нормално това дете да получи тези вътрешни увреждания. То може би не е могло да поеме и първа глътка въздух?
Стефан Константинов: Това е пак въпрос на много прецизно преглеждане по време, но...
Водещ: Вие сте израждал хиляди деца...
Стефан Константинов: Така е, но аз тук не съм в качеството си на най-велик акушер-гинеколог в България, нямам такива претенции и не искам да го коментирам толкова от професията гинеколог, като специалист медицински, колкото организационно. Това е една много сериозна болница...
Водещ: Като мениджър, защото вие сте били мениджър.
Стефан Константинов: ...Това е една много сериозна болница с много добри лекари, с много добри екипи. Там се раждат хиляди деца годишно. Това, което също организационно ми направи впечатление е, че въпреки че има специалисти на смяна, има и стажанти, явява се изключително сложна и тежка спешна ситуация. Чака се отвън да дойде големият началник, който наистина може би е много по-добър от всички останали, но това, да се направи спешно секцио е в рамките на всеки специалист, като Отче наш трябва да го знае. Това също си задавам въпроса защо е станало. Въпросът сега дали е захвърлено бебето, дали е чакано... да не използваме такива. Със сигурност не е захвърлено, със сигурност не е оставено без грижи. Вероятно когато е започнала самата операция тя е била в клинична смърт, това води до намаляване на кислорода на бебето и явно то е било в увредено състояние още в момента, когато се е извадило. Но всичкото това нещо нека да бъде доказано, документирано с мнение от различни страни. Истината както виждате не се крие и това е много важно да го подчертаем, че ние казваме всичко което се случва, защото такива случаи в България има между пет и седем годишно и това е статистиката, по която не сме кой знае колко над средното за Европа. Това го има.
Водещ: Аз съм съгласен само с вас, че не се крие случая. Ако ние не се бяхме задействали като медия която беше потърсена от роднините, ако премиерът Борисов не беше гледал предаването може би по случайност, ако вие не се бяхте включили в нашия ефир и не бяхте поели личен ангажимент да следите този случай, за мен... имаме вече няколко такива случаи на прикрити случаи дори в София, просто защото всички отказват да говорят, включително и самите роднини биват под някаква форма заплашвани. Да не ви кажа за случая с това момиче Дияна, което почина преди месец, че там нещата тръгнаха да се изясняват благодарение само на натиска, който роднините упражняваха, включително... не и на съпруга, но това е друга тема. Нека да видим въпрос сега.
Стефан Константинов: Може ли само да ви кажа, повярвайте много преди да гледам вашето предаване аз бях информиран за случая и разпоредих проверка и тя започна. Самият министър-председател гледайки предаването, той също знаеше за тези неща, следи ги...
Водещ: Не се съмнявам, но общественият натиск вече стана друг.
Стефан Константинов: ...За самата Дияна аз съм имал обаждания от директора на „Пирогов” когато жената беше там, да ме информира и да каже за такъв тежък случай. Това, което съм им казал, че могат да разчитат... първо имат ли нужда от нещо допълнително, като логистика, като консултации. Дадох им съвет: -съберете си всички хора, които сте го лекували, тя беше още жива тогава, -всички хора, които се занимавате с това нещо и го обсъдете случая. Така че,... и там, далеч от камерите е доста сериозна работа е вършена. За мен това, че се изнася в обществото показва непримиримостта, може би това е пътя на гражданското общество.
Водещ: Има вече сериозна гражданска енергия в тази посока. Въпрос сега на роднините на Надежда, въпросът е от тях към здравния министър, записан вчера.
Татяна Узунова, майка на Надежда: Аз искам да го чуя той какво ще каже – защо, защо това се случва? В кой век сме? Защо убиват хора? Те не изпускат хора, те ги убиват по този начин. Защото това дете буквално е убито от екипа на Шейново. Те просто са го обрекли, оставайки го в мъртвата му майка в продължение на час и десет минути. Какви са тези лекари, след като не могат да правят елементарна реанимация, една интубация със сърдечен масаж и секцио едновременно. Това се е правело в другите държави преди векове. В България не сме способни ли, нямаме ли доктори за тази работа. Според думите на доктор Костов законът ги задължавал да се погрижат първо за майката и след това за детето. Аз не знам буквите на закона, но не е нормално да чакаш майката да умре и тогава да се сетиш, че тя носи живот.
Водещ: Ако това е вярно, че майката е била мъртва от час и половина и детето е било в утробата и, какво се случва?
Стефан Константинов: Моментално ще ви кажа, че това няма как да бъде вярно, защото за час и половина при мъртва майка и бебе, то може да живее определени минути и кислородът ще му стигне. Самият факт, че бебето е родено с макар и слаби пулсации, не е било клинично мъртво показва, че не е така.
Водещ: Може би и десет минути детето да е било в мъртвата майка, явно са се оказали фатални...
Стефан Константинов: Най-неправилното нещо ще е точно в този момент на силна скръб за роднините аз да седна и да говоря каквото и да е медицински за този случай. Хората няма да ме разберат. За тях е непонятно и за всеки нормален човек е непонятно защо здрав човек в един момент може да умре? Защо особено бременна жена, знаете че ние сме толкова чувствителни и сме го написали в закона, че сме с особен статут, това нещо да се случи... Аз напълно ги разбирам и сега медицински дискусии да седна да говоря пред тях ще изглежда най-малкото нелепо. Но, мога да ви кажа наистина, такива не ща се случват навсякъде, не е вярно, че сме в Третия свят, показателите го показват. Аз, за да мога да се изкажа медицински компетентно не се обръщам само към моя си опит, скромен, следя това, което пише пресата, статистиката, специализираната медицинска литература. Наскоро гледах, примерно във Франция, проучване за майчината смъртност, проучване върху 65 умрели родилки, поради причина само на бременността, какво е довело до това, което показва, че тези неща ги има. От това, че във Франция го има, на хората не им става по-леко затова не искам да го дискутирам. От вашето студио знаете ли къде отивам? От вашето студио отивам в министерството, където в 10 часа трябва да се видя с майката на Дияна. Там този доклад, който има ще го дискутирам, за да знаят хората какво се е случило, къде има вина, къде има пропуски, защото наистина има такива.
Водещ: Аз, без да изпадам в медицински спор с вас е нелепо, нито имам медицинско образование, нито някога съм се занимавал. Майката на Дияна ви пита, сега ще имаме и нейният запис, предварително сме я записали. Тя вчера зададе въпроса, това е доклада, писан до вас, до доктор Стефан Константинов, министър на здравеопазването; до заместник-министъра от Златица Петрова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Тя твърди, че в констатация номер 14 от патаанатомичната експертиза се установява, че не е била почистена... с една дума плацентата от матката на родилката и това е довело до нейната смърт. Това може ли да е вярно от медицинска гледна точка? Лекарска немарливост?
Стефан Константинов: Аз го донесох този доклад във вашето студио просто защото видях вчера, че....
Водещ: ...И ние го имаме.
Стефан Константинов: ...Иначе в неспециализирани среди е много трудно да се коментира защото и термините се бъркат, погрешни впечатления... Аз ще ви кажа за този случай. Жената, мисля че там проблеми нямаме с операцията, която е направена с цезеровото сечение. Там са намерени под микроскоп определени тъкани, абсолютно нормално и на всяка жена, четиридесет дена след раждането ще се намират подобни неща. Тежка чревна инфекция, това е истината. Но, пак, ако погледнем системата как функционира, може да си направим някои изводи. Защото жената в...нещо, което се пропуска, че на 15-ти октомври в 7 часа вечерта, в 19 часа, тя колабира, става и лошо. Жената е с повръщане, има разстройство. На следващия ден тези неща продължават, кръвната и картина не е хубава, високи левкоцити... И какво се случва? Казват и на жената в 14 часа на следващия ден: -Отиди си в къщи.
Водещ: Кой го казва това от четирите болници, в които е била?
Стефан Константинов: Това е в първата болница, в която е била – в Шейново.
Водещ: При тези лоши резултати те и казват: -Отиди си в къщи. Има ли повторяемост на събитията?
Стефан Константинов: Аз точно това искам да обясня и това е целта на разследванията, да види къде всъщност е големия проблем. Защото... те приемат, че е банална чревна инфекция. Но, баналната чревна инфекция при бременна жена може да се окаже при родилка, особено родилка след операция, може да се окаже фатална. В Германия загинаха от ешерахия коли, бактерия, която нормално живее в червата, десетки души тази година. Просто се появява някакъв мутантен щам и Германия, мощната Германия с реанимациите, с лекарите, с финансовите си възможности губи хора. Абсолютно е възможно това нещо да се повтори и при една жена, която е след операция, която е родилка. И на мен въпроса ми е по-скоро тук – защо, след като е била жената с тези симптоми не е оставена? Да, можем да кажем – това е АГ болница, нямат тези условия, приемам. Да се вземе една линейка, с линейка, не да се изпише, да се прати в Инфекциозна болница. Ако линейката откаже, да вдигнат на здравия министър телефона и да кажат: -Тука имаме проблем – както много директори го правят и казват: -Имаме тежко болен случай, отказват ни в еди коя си елитна клиника да го вземат. Обаждам се на директора, директорът моментално се разпорежда и се случва...
Водещ: Тази повторяемост в случаите, доктор Константинов, не показва ли престъпна лекарска небрежност в болница Шейново? Две родилки по един и същи начин? И двете със симптоми, които очевидно не са характерни за една бременност, и двете ги пращат в къщи.
Стефан Константинов: Нека да оставим думата „престъпно” за съда.
Водещ: Аз употребявам думата, защото съм гражданин, да речем.
Стефан Константинов: Аз ви казвам да бъдем честни. Защото, упреква се всъщност болница Шейново за това, че е направена операцията, забравена е плацента, оттам тръгнала инфекция... Аз ви казвам, че според всичко, което го пише в доклада не е така. Операцията си е направена, секциото е завършено, многократно след това е гледана от седем-осем гинеколози от различни болници, всеки казва, че няма гинекологичен проблем. Така че, това е истината. Започва една тежка чревна инфекция. Сега, Божа работа е дали ако е била пратена в Инфекциозна болница и е започнато веднага някакво лечение щяла да бъде спасена, никой не може да го каже на този етап. Но, определено смятам, че е щяло да бъде и много лекари щели да имат точно това поведение и тогава казваш.... ето, включиха се тази болница, другата.... Понеже вие казахте навсякъде е въртяна и са искани пари. Не е вярно, в Инфекциозна болница след като отива след два дена със Спешна помощ, с линейка я карат по спешност, те виждат тежкото състояние, виждат, че не могат да се справят. Пращат я в „Пирогов”. В „Пирогов” я лекуват, стигат до някакво ниво, явява се бъбречно усложнение. Пращат я в „Александровска”. Колегите бяха много притеснени, тя беше още жива жената, викат: -Какво правим, имаме много тежък случай? Така че, страшно много хора са се включили там, но има...
Водещ: Нашето разследване показва, че ставало въпрос за инфекцията „салмонела”, която е била просто проспана.
Стефан Константинов: Открита е „салмонела”, да и всичките неща, които са били, показват едно тежко чревно разстройство...
Водещ: Което ако беше хванато навреме, можеше да има шанс. Не казваме, че ще оцелее момичето, но можеше да има шанс. Защо трябва да лишаваме от шанс едно момиче да оцелява, при положение, че не си е платила 850 лева за избор на екип? Защото, ето това е въпроса, който сега бих ви задал – ако те си бяха платили за избор на екип, щеше ли да им се случи? И отговорът аз мога да ви го кажа – не. Ама хората нямат 950 лева.
Стефан Константинов: Веднага ще ви отговоря по същия начин, пак никой не може да каже дали щеше да се случи. Детенцето, което почина след операция от сливици, най-съвестно родителите бяха ли отишли да си платят избор на лекар, на екип? Бяха си го платили, и какво стана? Случи се. Тоест, има неща, които не ти гарантират парите като ги дадеш, ще се случат.
Водещ: Факт, но поне ти дават някаква гаранция, че имаш едно ниво отгоре. Дайте въпроса сега колеги да видим и на родителите на Дияна към здравния министър. Чест му прави на доктор Константинов, днес в 9 часа той ги приема в Министерство на здравеопазването на среща с тях, но въпреки всичко ние малко изпреварихме събитията. Нали сме телевизия, искаме да бъдем максимално коректни, даваме и тяхната гледна точка:
Людмила Велинова, майка на Дияна Георгиева: Искам първо да попитам защо, след като „Медицински одит” произнесе нарушения към болница Шейново и констатация, че при патаанатомичната експертиза в матката са намерени некротични части от околоплодни води и плацента, той акцентира върху проблема с дебелото черво? Искам да попитам, нормално ли е след едно секцио, при направена кръвна проба и левкоцити 18 хиляди, при нормално 9 хиляди никой да не проследи случая какво се случва с това момиче? Следващото, което искам да попитаме, след като всички знаем, че по клинична пътека родилките и бременните не трябва да плащат за каквото и да било, защо моята дъщеря беше принуждавана в болница Шейново да плаща непрекъснато каквото и да било? Това всичко са документи, които тя е заплащала. Това не е ли рекет?
Виолета Велинова, баба на Дияна Георгиева: Господин министър, за вас се говори, че сте честен и некорумпиран човек и надявам се, че ще останете такъв като не заставате зад доктор Костов и болница Шейново и не манипулирате общественото мнение с неясни медицински терминологии и защитавате болница, в която родилките умират. Докажете, че въпреки вашето близко приятелство с доктор Костов, ще бъдете обективен и ще накажете виновниците, които изпратиха моята внучка на Гробищен парк „Бакърена фабрика”. Благодаря.
Водещ: Това са въпросите към вас.
Стефан Константинов: Човек, като е на този пост не знае кой му е приятел и кой не е. Тук не става въпрос за никакво близко приятелство. Мисля, че на част от тях отговорих още в разговора ни, че е недооценено състоянието и болна жена е пратена в къщи. Въпросът при тези левкоцити, при това състояние, какво се е случило...
Водещ: Вие като лекар, ако на вас ви се беше паднал този случай, не бихте пратил тази жена в къщи при тези показатели?
Стефан Константинов: Мисля, че повечето лекари не биха го направили. Биха си изяснили случая дали наистина е банална чревна инфекция или нещо по-сложно.
Водещ: Солмонела?
Стефан Константинов: Солмонела, но аз ви казах, че и от ешерахия коли се умира и при по-безобидни инфекции. Така че, по темата дали се прикрива или не, много ясно го казах. Има доказани, според мен, грешки и те трябва да бъдат санкционирани. Що се касае до другата част, „Медицинския одит”. Виждате, че... всичко е описание, което не е лошо, защото вече втори експерт, трети може да погледне и да каже: -Вие описвате, ама какви заключения може да дадете. Заключенията са – административно наказание по член еди кой си на Шейново, административно наказание на „Пирогов”. Там за „Пирогов” честно казано, не ми е много ясно за какво искат да ги наказват също. Но знаете ли какво е наказанието, което следва прикриване... Хората очакват, че след като човек е умрял, горе долу – око за око, зъб за зъб...
Водещ: Доживотен затвор, това очакват.
Стефан Константинов: Мисля, че това е малко по-различна дискусия. Но, законът какво казва, болницата с какво може да е наказана – от 500 до 1500 лева глоба. Ето това е. Затова аз казвам, ето този член 81 в Закон за здравето, който регламентира правата на пациента и на бременната жена и член 221, където са глобите, където са от 500 до 1500 лева, не говорим за лекарска грешка, а за грешка на лечебното заведение, за погрешна организация, да бъде наказано лечебното заведение с десетки пъти по-голяма глоба, което не изключва всички останали действия, които персонално спрямо лекаря и в момента се предприемат. Аз знам лекари с отнети права, лекари осъдени да плащат стотици хиляди левове, лекари с условни присъди, всичко това нещо и днес фигурира. Това, че някой ще наложи административна глоба не значи, че след това лекарят няма да бъде съден. По въпроса имаше много конкретно – дали, когато са бременни и го поема Здравната каса, дали трябва да плащат – категорично не. Ако някой ги е карал да плащат и имат фактури за това нещо, има комисия в Столична община, която е принципал, нека да ги занесат и там тези неща.
Водещ: Те днеска ще ви ги покажат. Съжалявам, че трябва да скачаме от тема в тема, но страшно много са конфликтите и горещите точки в здравеопазването. Наясно ли сте със скандала, който провокираха онкоболните в България заради конфликт на интереси и манипулиране на търг в „Александровска болница” за така нареченото „ производство на изотопи” със „Софарма”?
Стефан Константинов: Абсолютно съм наясно със скандала, в който се включи Център за защита правата в здравеопазването, което не е равно на онкоболните в България.
Водещ: Много са въпросите тук, аз ще ви ги задам така, както ги задават самите хора, коректно като техен посредник. –Защо вместо търг за цената на изотопа се прави договор за наем на помещение, при положение, че този договор за наем гарантира десет годишен монопол в тази област и високи цени?
Стефан Константинов: Аз ще ви разкажа цялата история отначалото...
Водещ: Защото вие сте замесен в тази история...
Стефан Константинов: Естествено, и очаквах, че някой ще направи пресконференция и ще каже – благодаря на Министерство на здравеопазването, че иска да реши проблема от години и да направи България...
Водещ: Стана, както виждате обратното?
Стефан Константинов: Сега ще го върнем, защото като разберат каква е цялата история, хората накрая ще благодарят. В крайна сметка, изотопите се внасят от чужбина. Министерството плаща 3000 лева на изследване. Болницата купува едни изотопи за 2800 лева, други за още по-малко, защото пристигат със самолет. Когато дойдох на този пост, видях, имаше проект в „Александровска”, където имат „циклотрон” с пари от евросредства да се правят по европрограми, за 10 милиона беше проекта. В един момент обаче, проектът зацикли и какво се оказа, че ние не можем да го направим защото ако го направи „Александровска” това нещо, за да се използват изотопите, за да бъдат давани на други болници, трябва да бъдат регистрирани като лекарствени продукти. За да стане това нещо, те трябва да се регистрират като фирма-производител на лекарства, за да получат от Агенцията по лекарствата сертификат. Абсолютно несвойствена дейност, което противоречеше на европрограмата... Трябва да знаете цялата история, иначе няма да стигнете до верните заключения. Ако не са регистрирани като лекарства, не могат да го продават. Затова не можеше да се дават пари по европрограми за такова нещо. Чудехме се какво да правим, видя се, че тази програма пропада. Отказахме се, решихме, че ще им купим други техники за това нещо. Обаче продължават да плащат пари. Тогава решихме да търсим БАН. Викнах ги от БАН и им казах: -Вие правите изотопи, ядрени реактори, дайте да видим... Там същият проблем се появи, те също първо трябва да купят „циклотрон”, първо, и второ трябва да направят помещения, които са при много специфични условия, трябва да имат лиценз за това нещо и трябва БАН да си регистрира фирма, която да почне да произвежда лекарствени продукти. Страхотен проблем. Да не говорим, че и парите нямаше как да се осигурят за кратко време. Тогава, понеже започнаха да идват представители, при мен идваха представители от различни държави и казват – да инвестираме тук, обаче слагат условия. Ще инвестираме, но искаме първата година да закупите толкова бройки на такива цени, втората година еди какво си.... За седем години напред поне, правят разчети, защото това е несигурна работа, правиш инвестиция за милиони лева, но някой трябва да ти гарантира приходите. Тогава аз реших, че е добре в министерството да кажем на „Александровска” –Дайте го това помещение под наем за десет години на частен инвеститор, държавата ги няма парите, да направи този „циклотрон”, да ги даде тези милиони левове. Нека един частник да дойде, ще плаща наем и при всички положения да произвежда това нещо, тези изотопи, те ще бъдат регистрирани с цена, която ще бъде реферинана по най-ниските в Европа...
Водещ: Много добре, само че, защо частникът трябва да е предварително ясен и да се прави център, който да спечели Огнян Донев и „Софарма”?
Стефан Константинов: Защо казвате, че е нагласен и ясен?
Водещ: Заради две причини. Първата причина, че трябва да е лекарствен производител, регистриран в България. Нерде Ямбол, нерде Стамбул, казва народа. Защо да не се явяват международни инвеститори примерно, които после ще се регистрират да производство...
Стефан Константинов: В България има поне тридесет регистрирани в България, голяма част от които са чужди, така че, това не е ограничително. Регистрацията трябва да е в България ,защото тук ще се продават тези изотопи... Имаше алтернативен вариант, да го кажем – купете само „циклотрони”, произвеждайте. И вариантът беше всеки пациент да се подписва...
Водещ: Според мен, просто трябваше да се обяви международен търг, да участват всички, а не само „Дженерал електрик”, които са вързани със „Софарма”.
Стефан Константинов: Всеки чужденец може да дойде и да се регистрира тук когато пожелае.
Водещ: Само че, трябва да прочете преди това във вестник „Новинар” обявата на български, публикувана под статията „Гонзо се кара на...”
Стефан Константинов: Понеже го чух и това като упрек, че някъде скрит, във вестник с малък тираж, в спортната страница било написано... Да ви кажа, ако някой може да ни упрекне в липса на прозрачност... просто такъв човек няма. Направихме пресконференция, викнахме всички медии и ги обяснихме тези неща, че ще трябва да бъде инвеститор частен, който да го произвежда и това да бъде като лекарство. Това го казахме пред всички медии аз и изпълнителният директор на... Беше отразено, така че, хората, които се интересували... Сега разбира се, всеки има начин да си вади хляба по начин, по който реши и го преви с пресконференции и работи, но тезата, че няма прозрачност и яснота, който иска да го печели... Ако иска да го печели „Софарма”, ако иска да го печели „Актавис”, ако иска който и да е... „Чайкафарма” или който и да е...
Водещ: Твърдите, че ако конкурсът продължи в този му вид, победителят е ясен. Ще продължи ли конкурсът в този му вид или ще се стартира наново?
Стефан Константинов: Аз в момента нямам абсолютно нищо, което да ме притеснява. За мен е жизнено важно да почнем час по-скоро да произвеждаме тези изотопи и да минет не пет хиляди болни, а да минат десет, петнадесет хиляди, да направим трети „петскенер” в Пловдив, да падне цената на изотопите и да могат много хора да минават.
Водещ: А защо цената пада само с толкова, при положение, че според проучване на тази асоциация в Австрия те са на цена 800 лева и в Унгария. В България от 3000 на 2500? Как така е много висока цената?
Стефан Константинов: Значи, това, което питаха на пресконференцията колегите ви – какво очаквате да падне, това беше очакването първоначално да падне цената, която ние ще плащаме, защото цената на изотопа е едно, но след това има цена на самото изследване за персонала. Апаратът е страшно скъп и частите за него трябва да се реферират, тоест, има други отчисления. Така че, ако от 3000 свалим за началото на 2200 да плащаме, с тези 800 лева ще финансираме допълнителни изследвания. Това бяха чисти изчисления на базата на разговори, които сме имали. Сега, всеки може да дойде и да каже – В Австрия 50 лева струва, ама тук еди какво си. Аз гледам колко струва в Турция и какво им излиза на тях. Честно да ви кажа, това не може да се изчисли по този начин, защото когато се регистрира лекарствен продукт или в случая изотоп, в България ние се реферираме по най-ниските шест европейски държави каква му е цената. И ако в Австрия, в Чехия, в Унгария цената е най-ниска, ние ще го реферираме по тая работа. И още нещо, хич не ме притеснява кой ще дойде частен инвеститор, защото това е рискова инвестиция, той зависи от това, което държавата отпусне като пари. Защото в момента държавата отпуска 8 милиона лева на година за изследване и той трябва да си направи сметка, утре ако министър Дянков...
Водещ: След десет години ще вземе 80 милиона?
Стефан Константинов: Нищо няма да вземе, защото това е цената, която даваме за изследване, а изотопът е само част от изследването. Искам да ви кажа, ако утре министър Дянков ми каже: -Икономическата криза се задълбочи толкова много, че на всички министерства ще ви отрежа бюджета, трябва да ви кажа, че моментално и това изследване ще бъде порязано. Така че, виждате много е лесно да се каже – тука има нещо голяма завера... а всъщност нещата не са такива.
Водещ: Аз ще ви го дам и до вас. Според сигнали на граждани до нас, има крещящ конфликт на интереси в Министерство на здравеопазването под вас. Двама от заместник-министрите Гергана Павлова и Десислава Димитрова са бивши служители, свързани със „Софарма”. Едната е замесена в скандала с „Дженерал електрик” от миналата година... С една дума, „Софарма”
е овладяла Здравната каса, овладяла е и на едно високо ниво министерството. Това не ви ли притеснява за евентуален конфликт на интереси?
Стефан Константинов: Аз ги слушам всичките тези неща, гледам кой как работи. Мен не ме е овладял никой...
Водещ: Със сигурност, със сигурност и това се вижда и от анонимните сигнали.
Стефан Константинов: ...А що се касае до Гергана Павлова, тя е работила в „Софарма”, но не идва от „Софарма”, след това е работила в друга голяма международна компания, която следи процесите във фармацевтичния сектор и тя е много сериозно име и самият факт, че идва от там е голям плюс за нея. Гергана Павлова е един от силните ми заместник-министри. Аз знам, че... говорят кой всъщност управлява министерството. Много ми е полезно, много ми е удобна позицията, че министърът някой друг го управлява и го подценяват, важно е аз да правя това, което смятам, че е добре за здравеопазването, наблюдава се. Що се касае до другия заместник-министър Десислава Димитрова, тя няма нищо общо със „Софарма”. Тя е била в чужбина, да, имаше скандал, това е било преди аз да дойда, следях... За нейната работа на нея и е възложено единствено и само усвояване на средства по европрограми. И съм й казал, че за нейната работа съдя само по това и наистина даже я натискам страшно много, защото мисля, че може по-бързо да вървим към усвояване на евросредства. Ние нямаме пари и ако не ги вземем от ЕС тези пари, които можем да ги вкараме в здравеопазването, просто няма откъде да дойдат други средства. Страшно взискателен съм към нея, и това ми е критерия, по който съдя... Не ме интересува с кого се съюзява и какво прави, искам парите, европарите да влязат в България и не ме интересува какво прави...
Водещ: С една дума следите всекиго, според резултатите? Така разбирам това, което ми казвате сега.
Стефан Константинов: Общо взето, да.
Водещ: Благодаря ви за този откровен анализ, който направихте, на ситуацията със смъртта на двете родилки, загинали в София, по стечение на обстоятелствата минали през клиника Шейново. Днес в 9 часа министър Константинов приема роднините на починалата Дияна. Чухте неговия анализ, ние ще го разработим детайлно за новините. Благодаря ви за това гостуване, наистина, за нелекия момент, в който избрахте да застанете пред светлината на прожекторите в „Гореща точка”.

Сподели в: