Върни се горе

25 ноември 2011 г., „Тази сутрин”

Водеща Анна Цолова:
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ни е на гости. Добро утро.
Водещ Виктор Николаев:
Добро утро.
Стефан Константинов:
Добро утро.
Водещ:
Да започнем конкретно първо и после към общото. Има ли историята с Надежда Узунова и нейното починало впоследствие дете потвърждение, че хранопроводът е объркан с трахеята. Имаме неправилна интубация, което е и причинило смъртта на жената в Шейново?
Ст. Константинов:
Съдебната медицина пое ангажимента след седмица, когато станат готови всички изследвания и имаме отговор за причината на смъртта, да бъдат описани всички факти, така че черно на бяло за момента нямаме никаква...
Водещ:
Първоначална информация имате ли, обаче?
Ст. Константинов:
Първоначална информация, но бих предпочел да не я коментирам, докато нямаме представа за цялостната картина на нещата каква е.
Водеща:
Пак по предварителна информация ще ви помолим да разсъждавате и по следния въпрос, който ще ви задам. Конкретните лекарски грешки, недоглеждания ли или системата, по която са принудени тези хора да работят, от директора до санитаря, доведе до тази смърт?
Ст. Константинов
Категорично и двете. Ясно е, че системата стимулира порочни практики. Ясно е, че тези порочни практики на някои места са започнали вече дори да се услаждат, и затова всякакви опити да бъде променяна и реформирана системата срещат яростна съпротива
на всички нива, дори на нива, на които човек не може и да очаква.
Водеща:
Дайте пример.
Ст. Константинов:
Но когато имаме... ами, примерно с начините на организация на здравеопазването, на клиничните пътеки, на начина на плащане, на регламентиране на плащането, на регламентиране на правата на пациента. Но когато имаме такива, аз не бих го нарекъл скандал, а трагични случаи и когато започваме разследване е много важно да посочим конкретно какъв е организационният проблем и след това да кажем дали има и някаква личностна грешка. И в никой случай да не генерализираме.
Водещ:
Добре, тогава в този случай според вас допусната ли е конкретна грешка? Мислите ли, че ако тази жена беше платила за избор на екип, щеше да е жива?
Ст. Константинов:
Не, на тази жена, на тази жена никой не й е искал пари да плаща за избор на екип. Имало е, имало е пропуски, които бяха... за момента документалните неща, които ги имам, аз не мога да ги коментирам, защото ги нямам.
Водещ:
Избройте сигурните неща.
Ст. Константинов:
Ами, сигурните неща са вече това, което казах, че жената е отишла с контракции и жената не е била оставена в болница.
Водеща:
Защо?
Ст. Константинов:
Несериозно е да се твърди, че тя не е искала, след като няма подпис, в журнала не е написано, че тя отказва хоспитализация.
Водеща:
Защо не е приета? Защото какво? Здравната каса не заплаща едно предродилно лечение ли или какво?
Ст. Константинов:
Значи, това не е вярно. Заплаща се раждането и всяка болница, която иска да има пациенти, знае, че тази пациентка ще се върне да роди там или ще остане и ще роди там и касата ще плати...
Водещ:
Но заема легло. От гледна точка на болницата тя заема едно легло, ако стои...
Водеща:
Един ден...
Водещ:
...два дни, без да роди, примерно, или един ден?
Ст. Константинов:
Ама, извинете ме, тя няма да стои два дена. Както виждате, тя на практика тръгва да ражда само 12 часа по-късно. Така че мисля, че една болница не трябва да изпада дотам да брои часовете и минутите и да става...
Водеща:
А изпаднала ли е тази болница дотам да брои часовете и минутите?
Ст. Константинов:
Не мога... това ще бъде много грубо изказване спрямо самата болница, но ето това е нещо, което е системна грешка, че здравеопазването е изпаднало в комерсиализъм да ги брои тези неща, което мисля, че не е редно.
Водещ:
Не е ли заради начина, по който вие ги карате да работят?
Ст. Константинов
Начина, по който ги кара системата. Аз съм последният човек, който ги кара да работят по начин, по който са написани в клиничните пътеки или във всички тези изисквания, които са обвързани с плащането. Тоест здравният министър може да има големи желания и да направи най-хубавите наредби, но в момента, в който нещо е обвързано с плащането, то става доминиращо. И в един момент се появяват няколко проблема, които ескалират до степен, че ето, вчера слушах по медиите - убийци, искаме смъртни
присъди, искаме не знам си какво, което ме подсети за един случай, който ще ви го кажа, от 2008 година. Там също се говореше за интубация в хранопровод. Имаше едно дете в Пирдоп, което почина на операционната маса, и моментално всички казаха - ето, некадърници, убийци, убиха детето. В резултат на което, знаете ли какво се случи?
Водеща:
Знаем.
Ст. Константинов:
Хирургът се самоуби.
Водещ:
А се оказа, че анестезиологът има вина...
Ст. Константинов:
Да, хирургът се самоуби...
Водещ:
...а не хирургът.
Ст. Константинов:
След което излезе след... по-късно време съдебната експертиза и каза, че всъщност то е било интубирано в хранопровода и това е причината за смъртта.
Водеща:
И анестезиологът...
Ст. Константинов:
След няколко месеца и анестезиологът се самоуби.
Водещ:
Който имаше проблеми и с предишни...
Ст. Константинов:
И се чудя... да, но си мисля, хирургът, който е нямал вина и посегна на живота си, дали с това на обществото стана по-лесно, дали на роднините стана по-лесно. Аз съм сигурен, че не. И това желание примитивно за елементарна мъст за мене е неразбираемо и мисля, че не трябва да достигаме до него.
Водещ:
Близките, нали знаете, искат справедливост и мъст.
Ст. Константинов:
Аз ги разбирам. Има чисто психологично такъв момент на, на дори на агресия, който се отключва в близките, и той е абсолютно разбираем, и ние трябва да ги приемаме тези неща. Но...
Водеща:
Вие не искате да се генерализира.
Ст. Константинов:
...не бива да настройваме пациенти срещу лекари и лекари срещу пациенти, болница цяла срещу населението, защото хиляди хора са родили там.
Водещ:
Разбира се, това е абсурд, това е абсурд, разбира се. Говорим за персонифициране обаче.
Ст. Константинов:
Което не пречи... и както виждате, от първия миг, когато разбрах за този случай, има назначени проверки - Регионална здравна инспекция, Медицински одит, столичният съвет тръгна собствени проверки, прокуратура. И нещата не са като преди три години. Преди три години трябваше да се чака, ама, кога ще излезе. А сега, виждате, от първия ден обществото е информирано. След една седмица ще се знае какъв е и резултатът, финалният, и ще може да кажем да, защото на жената й е станало лошо, защо е трябвало да бъде интубирана, интубацията дали е била правилна.
Водеща:
Тези бързи проверки при всеки смъртен случай ли се правят обаче или само за тези, които ги дават по телевизора?
Ст. Константинов:
Не, при всеки смъртен случай на родилка това се случва. В България има между 5 и 7 родилки на година, които умират, и догодина вероятно 4 или 5 родилки ще починат. Това, което не знаят хората, е, че много тежки случаи се спасяват. Само за миналия месец имаше жена, родилка, върната от оня свят в ИСУЛ, в "Майчин дом" с тежък сепсис и директорите са ми се обаждали ден по ден да ме информират за състоянието, защото знаят колко важна е тази тема. Така че аз мога да гарантирам има ли пропуски, лицата ще бъдат наказани, институциите ще бъдат наказани...
Водещ:
Трябва наистина персонално да става ясно чия е вината, за да не се хвърля петно върху цялото съсловие, върху цяла болница.
Ст. Константинов:
Абсолютно. Аз много на това държа да стане ясно.
Водещ:
Затова искам да ви попитам дали...
Водеща:
И как ще стане, как ще стане? Да, давай за персоналната вина.
Водещ:
Дали, дали има пропуски в организацията, дотолкова доколкото чух самата лекарка, при която е първият преглед, д-р Димитрова мисля, че се казваше, тя казва: не взех подписа на родилката за отказ от хоспитализация, защото болницата твърди, че тя не е
поискала, защото беше много натоварено, не можехме да се обърнем. Ако има пред вратата ти 10 пъшкащи родилки, действително ще си претупаш работата.
Водеща:
Документът ще е последното нещо, което ще искаш да подпишеш.
Ст. Константинов:
Нека, нека да стане много ясно. Уважавам изключително колегите в "Шейново", страхотна болница, и всички жени, родили там и радващи се на децата си, могат да го потвърдят. Но има някои практики в тази болница, които мисля, че са на ръба и
преминават добрата практика и правилата в държавата. За какво говоря? Същата тази родилка направен й е запис - платете си 20 лева, издадена фактура и касов бон, които ги видях...
Водещ:
Тоест време да се напише фактура и касов бон е имало.
Ст. Константинов:
Ами, някой, да, някой, да, го е имал. И значи, имало време да напишат фактурата и да вземат парите, което според мен е грешка и незаконно нещо, още повече, че там са нарисувани контракциите, жената ги има, апаратът ги е отчел, и в същото време е нямало време да се напише, че тя отказва. Аз лично мисля, че тя не е отказала, защото няма логика да отидеш в болница, да си бременна жена, да си раждала веднъж, да знаеш какво са родилни болки, да отидеш, да ти кажат вие имате контракции, останете в болницата, и ти да кажеш: а, не, не, аз няма да остана, ще си ходя.
Водещ:
А защо са искали пари за тоновете, това не е ли безплатно?
Ст. Константинов:
Ами, защото... те, безплатни неща в живота няма, но по принцип има много болници, където те си ги приемат като разходи и си ги включват в цената на клиничната пътека, която ще получат. Ясно е, че е добре да получиш още 20 лева, още 30, но когато тези неща минат определена граница, започват да дразнят обществото. Аз това го намирам за много грешен подход.
Водещ:
Затова ли си отиде и вече не е директор д-р Иван Костов?
Ст. Константинов:
Достойна за уважение постъпка. Аз лично я тълкувам като желание наистина да се запази доброто име на болницата и показване, че личните, личните съдби нямат особено отношение, когато говорим за едно такова сериозно заведение. Вероятно и затова, и вероятно, не вероятно, а всъщност ще очаквам от новия директор много ясно да разграничи докъде стига финансовият интерес на болницата и докъде са интересите на хората. Повярвайте, аз съм сигурен, че, особено в акушерството и гинекологията, пациентите, когато са благодарни, намират начин да се отплатят. Не е редно всеки човек задължително да бъде разглеждан като инструмент за плащане. Радвам се, че това не е така. Самата статистика и за избора на екип показа, че много повече са хората, които не го правят, от тези, които го вършат, но всеки случай е индивидуален и трябва да ги преценяват на място.
Водеща:
Сега дойде време да разсъждаваме заедно с вас и за тази ваша идея, която кога ще се реализира - да се махнат тези клинични пътеки, за да се престане, волю или неволю, лекарите да гледат на нас като на някакви документи с номера. Дали лицето Х ще влезе тук в тази клинична пътека, ще може ли да се излекува за 5 дни, ако трябва да влезе в болница, ако не се излекува за 5 дни, в коя друга клинична пътека да го прехвърлим лицето Х, вместо да си гледат медицината и работата. Кога ще се махнат клиничните пътеки от системата на българското здравеопазване?
Ст. Константинов:
Клиничните пътеки, клиничните пътеки трябва непрекъснато да им се намалява ролята като източник на финансиране. Идеята беше да стане това от Нова година, но това нещо среща доста, доста сериозен отпор. Това, което реално от Нова година може да стане, тъй като самите клинични пътеки се договарят между съсловна организация и здравна каса, те да бъдат едни препоръчителни алгоритми на поведение. Защото се получава следният парадокс. Затова, че са я върнали, даже имаше... и ваша колежка каза: ама, то е написано, че при еди какви си условия трябва да настаниш жената и ако ги няма тези условия, ако някой чиновник ги е пропуснал да ги напише, ти можеш да се позовеш на този документ и това ще те пази. Нищо не пази това нещо. Това е... трябва
комплексно да се оценява пациентът. Жената е имала едно заболяване, второ заболяване, с наднормено тегло е била. Идва от... все пак не живее точно в съседната къща до болницата. Всички тези неща човек трябва да ги смята, това е жив човек.
Медицината...
Водещ:
Вярно ли е, че едни кръвни изследвания не са били направени?
Водеща:
А не клинична пътека.
Ст. Константинов:
Тя е била на женска консултация, ходила е, следена е, така че с всички тези неща си отива. Не е случай, който е бил запуснат и за пръв път отива, и никой не му е обърнал внимание. Имала е всичките необходими неща жената.
Водещ:
А какво... пак се връщам към този конкретен случай, нали е направен запис на тези тонове, включително срещу незаконно, по думите ви, заплащане. От това изследване, това е вид изследване, не е ли било изрично ясно, че трябва да бъде хоспитализирана? Не разбирам каква може да е причината един лекар, ако вижда, че пациент е за хоспитализиране, да не го направи.
Ст. Константинов:
Вижте, лекарят може да е бил наистина уморен. Наистина може да е направил лоша преценка. Може и да приеме това, което всички казват, което ми се струва, че не е чак толкова... да е искал, да е било от комерсиални подбуди или някакви други.
Водеща:
Да не заеме тази жена легло, защото не е ясно кога ще роди.
Ст. Константинов:
Да не заеме легло, финансови ограничения, насоки. В крайна сметка, мисля, след подобен случай всички работещи в медицината, в здравеопазването ще си дадат сметка, че дребни на вид неща могат да обърнат колата. Защото, ако жената... на нея пак можеше да й се случи...
Водещ:
Не може да разчитаме на това, д-р Константинов. След този случай, след този случай те вървят един след друг, там...
Ст. Константинов:
Не, не, знаете ли, има голям стрес, има голям стрес в момента сред работещите и аз много искам този стрес да не прехвърли разумната граница, защото само човек, който не работи, той не греши. Ясно е, че който е сгрешил, ще си получи много строги наказания, а и фактът, който ви казах за случая в Пирдоп, показва, че не е вярна тезата, че лекарите и работещите в здравеопазването нямат съвест. Защото да си посегнеш на живота за това нещо, най-малкото показва все пак, че ти имаш някакви сериозни угризения.
Водеща:
Чакайте сега, който генерализира така нещата, ясно, че това е един примитивен подход изобщо към живота.
Ст. Константинов:
Да, аз обаче, понеже вашата медия е много гледана и искам да стигне до максимален брой хора, да разберат, че, от една страна, имат в лицето на здравеопазването, на министерството, защитник на техните права, има и много други институции, които ги защитават, и конкретно, когато имат сигнали, нека да ги подават. Но не трябва да се започва една такава война, защото тя е непродуктивна между съсловието. Аз ви гарантирам, че този конкретен случай до седмица всичко ще е ясно и тогава мога да ви
кажа и на въпросите, които задавате...
Водещ:
Всичко е конкретно в живота. Конкретно...
Ст. Константинов:
Така е.
Водещ:
...в Наказателния кодекс трябва ли да се запише допълнителен текст за лекарска грешка и да има дефиниция за това според вас?
Ст. Константинов:
Когато има грешка на работещ в здравеопазването, нека да го кажем така, могат да се наложат многобройни санкции. Може да се започне първо с административните санкции, които за момента, примерно към лечебните заведения, към болниците, са смешни, нереално малки. Ето, за случая примерно с предишната починала родилка...
Водещ:
Деяна.
Ст.Константинов:
...Деяна, санкцията за намерените пропуски в организацията на лечебното заведение...
Водещ:
Тя е изписана болна.
Ст. Константинов:
Тя е изписана болна. За това нещо санкцията е между 500 и 1500 лева.
Водещ:
За болницата?
Ст. Константинов:
Да, за болницата.
Водещ:
А защо за болницата? Там работят съвестни лекари, които пък трябва да плаща болницата общо за грешките на техни колеги.

Ст. Константинов:
Защото... веднага ще ви кажа. Защото това е екипна работа. Един човек я е приел, втори я е оперирал, обаче изписването го прави трети човек и някой трябва да проследи работата на всички тези хора, и това е работа...
Водещ:
Как ще ги избият тези глоби, големите, ако ги направите? Пак от пациентите.
Ст. Константинов:
Ами ще ги... ако е 1500 лева, да, ще ги избият за няколко часа, ама ако е 99 хиляди лева, бая ще се замислят...
Водещ:
Ама, пак от пациентите. Няма да си сменят крушка, няма да си ремонтират... за капиталови разходи на болницата.
Ст. Константинов:
Напротив, ще си ги избият от заплатите и ще видят, защото няма как да ги избият от пациентите.
Водещ:
Ако е от заплатите, ще искат под масата, за да си възстановят това...
Ст. Константинов:
Не могат от под масата..
Водещ:
Мисълта ми е дали глобата за болниците не предполага по-големи проблеми...
Ст. Константинов:
Не, не, не...
Водещ:
...отколкото, ако е персонална, тежка, за конкретния провинил се, а не общо.
Ст. Константинов:
Така. След като казах за наказание за болницата, има персонална отговорност. Персоналната отговорност също може да бъде под формата на финансова санкция, а може да бъде под формата и на взимане на лекарски права за период от няколко месеца до две години. За съжаление в закона повечето случаи за взимане на лекарски права са свързани с повторно нарушение. Тоест ако за първи път му се случва, това не може да се случи.
Водеща:
Трябва да има...
Ст. Константинов:
Но има съсловна организация, в която всички български лекари са задължени да членуват, чиято етична комисия може от първи път да вземе лекарските права.
Водещ:
Има, знаете ли за такъв случай?
Ст. Константинов:
Ами аз за такъв случай, честно, не знам, освен...
Водеща:
Понеже и аз не знам.
Ст. Константинов:
...на един лекар се бяха опитали да му вземат правата, когато критикуваше председателя на лекарския съюз.
Водеща:
Да имаше такъв случай, но...
Водещ:
И вие идвате оттам обаче.
Водещ:
...за лекарска грешка.
Ст. Константинов:
И аз идвам оттам, и това, което го говоря днес, съм го говорил винаги и съм го говорил и там. И там съм се борил срещу администрацията, и там съм се борил срещу безумията в системата. И накрая, след всичките тези неща, не трябва да забравяме, че има прокуратура и съд, които са финалните, които могат да вземат лекарски права, които могат да осъдят, могат да пратят в затвора. Тоест ние имаме една добра система... и такава е системата на хартия в много държави. Друг е въпросът как се изпълнява.
Водеща:
Какво мислите обаче по този въпрос, много често споменаваната реплика - гарван гарвана око не вади. Включително и когато в съда е влязъл един случай много често не се намира лекар, който да направи експертиза, и да каже: за съжаление колегата ми е виновен, именно защото няма безгрешни хора. Какво мислите, особено на фона на това втвърдяване, лекарите са се втвърдили, има настроение, давам си сметка, и срещу медиите, и срещу пациентите, които ги сочат с пръст и ги...
Водещ:
Вчера д-р Райчинов каза: всеки ден на площада искате по един лекар да се беси ли, и защити заедно с д-р Миланов категорично...
Водеща:
На фона на това втвърдяване как лекарят ще оцени...
Ст. Константинов:
Аз мисля, че подобни изказвания на практика нагнетяват напрежението. Имаше много възможности, лекарският съюз трябва да, от една страна, да защитава лекарите, от друга страна, да пази качеството на предлаганите услуги от тях. Тоест когато някой в техните редици, нашите редици, нали, защото и аз се слагам в тази група, се провини, да се посочи и да каже...
Водещ:
Те отричат, че в случая има вина и че има грешка при интубацията.
Ст. Константинов:
Ама те в случая отричат, ама кажете в колко случая пък беше казано, че има вина. Ето, имаше... една друга медиа показа един лекар, който се правеше на специалист по определена дейност, а той нямаше такава диплома. Ето, това беше един чудесен момент, в който съсловна организация, и която във всяка една западноевропейска държава, където има подобен тип структура, щеше да вземе мнение и да каже - чакайте този човек е шарлатанин, той показва нещо, той заблуждава пациента. Знаете ли защо е задължително членството в лекарския съюз?
Водеща:
Защо?
Ст. Константинов:
Защото държавата е делегирала някакви права точно на хората, които би трябвало да ги знаят тези неща, те да поддържат качеството и високия стандарт в професията.
Водеща:
Добре, смятате ли, че лекарският съюз и етичната комисия е обективна в преценките си, когато се обследват лекарски грешки и изобщо казуси за отнемане на права заради драстични нарушения?
Ст.Константинов:
Ами аз, честно, не мога да се сетя колко казуса са били обследвани. Това, което прави министерството, в момента, в който се намери такъв случай, се научи, реакцията е до няколко часа. До 12 часа или до 24 часа ваши колеги, когато научат, звънят, и аз изобщо не... идвам тук и ви казвам самата истина.
Водещ:
Ще ми се да обърнем внимание и на отношението към пациента. То не се документира, за него няма подпис, за него няма свидетелски показания. Един случай, ако имаме време и възможност да видим двуминутен репортаж за история от разградското родилно отделение.
Водеща:
Родилно отделение.
Водещ:
Имало е реплика: еми, заради починало дете, какво толкова, ще си направиш друго. Не сме трибунал или съд, или следствие. Ще разкажем историята с гледните точки, които кореспондентите ни събраха, и ако искате да коментираме.
Водеща:
Две минутки.
/излъчва се запис/
Водеща:
Това е случаят, който удостоверява поне усещането на една жена от лошото отношение след трагедията, която е преживяла. Мога ли да ви върна малко в началото на разговора, за да кажете кога системата ще бъде променена, така че пациентите да не бъдат документи под номера, наречени клинични пътеки?
Ст. Константинов:
Системата се променя непрекъснато и ще бъде променяна и за в бъдеще. То няма, не може да се фиксира дата или час, но...
Водеща:
От утре по друг начин.
Ст. Константинов:
...но мога да ви кажа, че ето, вчера например на първо четене в комисията в Народното събрание мина споразумението за закупуване на класификационната система за диагностично-свързаните групи. Това нещо ще продължи през следващата година да се развива.
Водещ:
Това какво ще промени? Отива пак една родилка без избор на екип и някой решава да не я приеме или да й каже: разходи се и ела пак. Какво значение има дали е подписано това споразумение...
Ст. Константинов:
Ама, знаете ли, ние винаги изхождаме от хипотезата, че точно в този случай жената е върната, защото не е платила избор на екип, а самата...
Водещ:
Добре, по друга причина, няма значение.
Ст. Константинов:
...в този случай хората казват, хората казват, че никой не им е дори подхвърлял или казвал, така че нека да не го приемаме.
Водеща:
Добре, по друг, по друг начин да е...
Водещ:
Добре, да не е това поводът...
Ст. Константинов:
А това, което аз говоря, е, че трябва да откъснем начина на плащане, работата на лекаря от видимостта веднага с парите, които ще получи лечебното заведение.
Водеща:
Лекуваш човека и каквото му е индивидуално на него, тогава ще плаща.
Ст. Константинов:
Тоест, вижте, при сегашната ситуация се знае, че като дойде родилката, зад нея стоят близо 500 лева, които ще получи от здравната каса, и колкото по-малко я държат, толкова повече пари ще получат обратно.
Водеща:
Колкото по-бързо свършат с тази работа, толкова по-добре ще им дойде.
Ст. Константинов:
Обратното, лекарят трябва да си гледа медицината, да си знае, че ще си получи там заплатата, а всички...
Водещ:
Обаче вашите правила ги карат тези 500 лева да ги виждат вместо родилките.
Ст. Константинов:
Разбира се, аз никога не съм крил, че системата ни далеч не е перфектна и че трябва да се поправя, но...
Водещ:
Това отдавна го говорим.
Ст. Константинов:
Да, говорим го, но разбирате ли, че трябва много сериозно съгласие в обществото. Това че...
Водещ:
Парламентът ли не ви приема предложението, не мога да разбера? За четвърти или пети път си говорим за диагностично-свързани групи...
Ст. Константинов:
Не, при парламента, аз се учудих, че вчера абсолютно всички, само в една от... в три комисии бях, само в една комисия един от хората гласува въздържал се. Всичките останали гласуваха за, така че...
Водеща:
А къде е препъни камъкът?
Ст. Константинов:
Препъни камъкът е самата система, ултратромава е. Разбирате ли, това са насаждани, насаждани са...
Водеща:
Системата се управлява, затова има министър, по начин, по който да не е ултратромава.
Ст. Константинов:
Да, обаче вие давате ли си сметка, че това са поне 12 години, в които е развивана точно в тази посока, че свободната конкуренция, че конкуренцията, пазарното начало е водещо в медицината, в здравеопазването. И сега ние изведнъж идваме и аз казвам: вижте, конкуренцията е много хубаво нещо, да, вярно е, обаче има...
Водещ:
Ами тя изведнъж ли да стане, изведнъж...
Ст. Константинов:
...обаче има и етика, има и правила, и навсякъде здравеопазването е изключителна сфера. Дори в договора за функциониране на Европейския съюз е записано, че всичките тези там движения на свободно стоки, капитали могат да бъдат ограничавани в здравеопазването, защото то е някаква много специфична сфера. И аз сега изведнъж това започваме да го говорим и едни хора идват и казват: ау, не, как, нали, това ще се посегне на конкуренцията.
Водещ:
Ами, Вие затова сте министър, г-н министър.
Ст. Константинов:
Както виждате, аз ги говоря и се мъча, и ги реализирам всичките тези работи. И виждате, че за конкретните дори случаи, които са, реакцията е много по-бърза от това, което е било преди...
Водещ:
Въпросът е да ги нямаме тези конкретни случаи или да ги сведем до минимум, а не след това да казваме реагирахме бързо, разследваме...
Ст. Константинов:
В България, в България броят на родилките, броят на бременни жени, които умират, е съвсем малко над средноевропейския.
Водещ:
Четох, че три пъти е, вчера в един от вестниците.
Ст. Константинов:
Категорично не е. Ако искате, мога да ви дам източници, примерно Световната здравна организация имат сайт, където може да направите статистиката за години назад. А специално за смъртта на бременни жени и на родилки, не може да говорим за изкривена статистика, защото това се проследява, гледа се под лупа от много институции, така че смърт на родилка не може да бъде...
Водещ:
Говорим и след 40-ия ден, когато възниква инфекция, смъртността е три пъти по-висока от на Запад. Вчера го видях това и пише, че разполага здравното министерство с такъв
документ, но не е оповестен публично, и че по 20 родилки умират на година. Лъжа ли е това?
Ст. Константинов:
Ами, аз не знам откъде е дошло. Трябва да ми дадете източника, защото аз поне за такъв документ не знам.
Водещ:
Източникът, проф. Иван Козовски, акушер-гинеколог, представил данни, които имате и вие, експертите в Министерство на здравеопазването. Публикация на вестник "Република".
Ст. Константинов:
Мисля, че това е несериозно.
Водещ:
Не е вярно, искате да кажете.
Ст. Константинов:
Мисля, че е несериозно да се позоваваме на вестник "Република". Аз гледам статистиката, това, което пристига официално.
Водещ:
Добре.
Водеща:
От Световната здравна организация.
Ст. Константинов:
И от нашия център по обществено здраве и анализи.
Водеща:
Благодаря.

Сподели в: