Върни се горе

  14 октомври 2010 г., "Тази сутрин"  


    Водеща
Анна Цолова:

    Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването, е гост в нашето студио.

    Водещ Виктор Николаев:

    Добро утро.

    Стефан Константинов:

    Добро утро.

    Водещ:

    Да започнем направо, понеже имаме толкова  много въпроси, пак няма да ни стигне времето. Ще плащаме ли за преглед при специалист? Добре дошъл, това е първото ви интервю, започваме от упор.

    Ст. Константинов:

    Да, общо взето, здравният министър, първото нещо, което го питат, е не здравето, а плащанията. Това е една идея да се легализират някои неща, които така или иначе в момента са практика. И аз я поставих на обсъждане като вариант, вместо да използваме талоните, да си доплащаме някаква сума и хората да ходят свободно, но с много ясен регламент. Защото сега има варианта хората си плащат здравни осигуровки, а направленията свършват, т.е. тази форма на регулация явно някъде издиша. Така че аз...

    Водещ:

    Да дадем пример.

    Водеща:

    Кажете наистина с конкретен пример.

    Ст. Константинов:

    Ами, конкретният пример всеки го знае. Дават се направления за по 3 месеца. В началото на месеца има един голям бум, отчитат се много прегледи. Даже може да видите статистиката на касата, страшно много прегледи при специалистите. Вторият месец по-малко и накрая, ако се разболеете, отивате при общопрактикуващия си, той казва нямам направления, защото те са свършили.

    Водеща:

    Аз имам предвид конкретен пример, да кажем, с вашата специалност. Налага се на една жена да отиде на преглед, иска да отиде на преглед, има някакви съмнения.

    Водещ:

    Направленията са свършили.

    Водеща:

    Отива  при личния си лекар. . .

    Ст. Константинов:

    Значи, моята специалност е още по. . . аз съм гинеколог, е още по-специфична, защото много често жените знаят, че са за гинеколог. Страданията им. . .

    Водеща:

    Може да се минава през личния лекар.

    Ст. Константинов:

    . . .страданието им не е, личният лекар няма да им помогне, не защото те не са компетентни и не знаят, просто защото знаете колко малко лични лекари имат гинекологични столове и правят прегледи. Аз поне в моя град не познавам нито един такъв. Тъй че това е едно донякъде формализиране на нещата. Но пак ви казвам, това е просто една идея, трябва да се облече законодателно и. ..  

    Водещ:

    Хайде да дадем и друг пример. Например преглед при един добър кардиолог, да отидеш просто така, без направление, което очевидно е свършило, в момента може да струва и 60 лева. Има такива специалисти, по-добри, 60 лева. Ако се регламентира това

да е така, за всички ли ще важи, за възрастни хора с минимална пенсия ли, 60 лева ли ще плащат бабите за кардиолог?

    Водеща:

    Или какво?

    Ст. Константинов:

    Не, идеята изобщо не е такава. Първо, хората, които са с кардиологични заболявания, те биват диспансеризирани. Там си имат право на два или три прегледа през годината, или в зависимост от заболяването. Те ще си продължат по същия начин, както и бременните.

    Водещ:

    Ако не е диспансеризиран, ако за пръв път се разболява. . .

    Ст. Константинов:

    Ако не е диспансеризиран и когато пациентът не знае дали е точно за кардиолог, защото може да те боли гръдният кош, но ти може да не си за кардиолог, може да имаш пневмония, моят съвет е по-добре да си отидат при общопрактикуващите лекари и те да ги насочат. Но ако те искат директно да се обърнат към кардиолог, те ще си доплатят.

    Водещ:

    Доплатят или платят?

    Ст. Константинов:

    Те ще си доплатят. Те и сега могат да си платят и за в бъдеще ще остане тази. . .

    Водещ:

    Колко лева ще е доплащането? Ако един преглед е 60 лева, 60 ли трябва. . .

    Ст. Константинов:

    Шестдесет лева е в София при топ кардиолог. В провинцията по никакъв начин не е и вероятно това ще остане, защото това говорим за прегледи на частно. Аз никакви намерения нямам да убивам частната инициатива и да забранявам. . .

    Водеща:

    Не, тук говорим за прегледи, които могат да бъдат подпомогнати от здравната каса, за които си плащаме вноска.

    Ст. Константинов:

    Ами, здравната каса плаща 14.50 лв. за първичен преглед. Ако сложим потребителската такса 2.5 лева стават, колко, 17 лева е цената на прегледа бруто, която получава лекарят. Значи, това е сумата, около която трябва да се въртим на национално ниво. . .

    Водещ:

    Значи 3 лева ще доплаща човек, а другото го плаща, 14, касата.

    Ст. Константинов:

    Не ме карайте да произвеждаме новини, утре това ще бъде писано във вестниците. Това е просто идея, когато сме го казвали, и тя трябва финансово да се обоснове, но не искам да влизам. Но ви казвам, при цена на прегледа. . .

    Водещ:

    Промяната е важна. Хората си цепят стотинката на две. Три лева ли ще е, 30 ли ще е, какъв порядък доплащане.

    Водеща:

    Процентът какъв ще е. . .

    Ст. Константинов:

    Ако вземем 50 на 50, значи би трябвало да плаща 8 лева пациентът.

    Водещ:

    Ако е по-малко?

    Ст. Константинов:

    Всичко зависи от какви са в бюджета на касата. . .

    Водещ:

    Ако 17 общо е прегледът, ще плащаме половината от тия 17 лева.

    Ст. Константинов:

    Примерно може да се вземе. Аз казвам, ако вземем половината, ще се плаща примерно 8 или 9 лева.

    Водещ:

    И деца, и пенсионери, и всички, така ли?

    Ст. Константинов:

    Децата в момента имат свободен достъп до специалист до 18 години без проблем. Те си отиват, дават им се направления и отиват. Така че не е за всички.

    Водеща:

    Да, това е ясно. Просто обаче тепърва ще се обсъжда какъв процент. . .

    Ст. Константинов:

    Това е вариант, който искам да чуя мнението на обществото. Засега ми се струва, че реакциите са по-скоро положителни, защото това е и начинът да се въведе контрол в системата.

    Водещ:

    . . . но май не са положителни. Хората си казват: аз плащам вноска 8 процента, защо трябва да доплащам за каквото и да било.

    Ст. Константинов:

    Ако не са положителни реакциите, оставаме на същата система и на същото разпределение на парите.

    Водеща:

    И какво означава това - няма направление и чакаме.  

    Ст. Константинов:

    Не, това означава, че който отиде, има направления, взима и му е безплатно. Който няма, няма. И всичките изкривявания, на които сме свидетели, в момента включително, 60 лева прегледи и т.н.

    Водеща:

    Нещо много любопитно проф. Драгомир Драганов е написал днес в "24 часа". Въпрос, който задава целокупният български народ, който си плаща здравните вноски.

    Водещ:

    Ето го, кратко. За 10 години платих 6 хиляди лева за здравни осигуровки.

    Водеща:

    Като отида на доктор, пак давам, а с моите пари лекуват спешни случаи, всички безработни и чиновниците. Кога ще станем равни. Кога ще станем равни?

    Ст. Константинов:

    Сега, тук поставяме въпроса за модела - солидарен или всеки да си събира това, което плаща в сметка, и да си харчи от нея.

    Водещ:

    Той сега не е солидарен.

    Ст. Константинов:

    Значи, сега е ултрасолидарен моделът, защото всъщност. . .

    Водещ:

    Не, сега е меганесолидарен.

    Ст. Константинов:

    Сега е ултрасолидарен и несправедлив, това е точното определение. Защото наистина с хората, които работят и си плащат, са една огромна група от хора, които са безработни, държавни служители, доколкото държавата не беше много коректен платец на средства, се заплащаше. Тоест солидарността се използваше в това, че всички ползват. Общо взето. . .

    Водещ:

    Някои плащат.

    Водеща:

    Но някои плащат.

    Ст. Константинов:

    Когато бях студент, ни караха да учим научен комунизъм, имаше такава дисциплина, и принципът на социализма беше от всекиму според възможностите, всекиму според потребностите. Е тоя принцип в момента действа в българското здравеопазване.

    Водеща:

    Как ще го промените, защото очевидно е несправедлив.

    Ст. Константинов:

    А аз искам да го променя точно с тези неща, които казваме - малко либерализация на достъпа в извънболничната помощ, въвеждане на контрол от страна на пациента за доплащане, което не е задължително да си го прави от джоба, а ще е един много добър стимул той да се осигурява допълнително. . .

    Водещ:

    Допълнително.

    Ст. Константинов:

    . . . в частен фонд.

    Водещ:

    Само че има следния проблем. . .

    Ст. Константинов:

    Следващото нещо.

    Водещ:

    В момента държавата не ми разрешава тези осем процента, които ги удържа за вноска към касата, да си ги инвестирам в отделен частен фонд, който да не е допълнителен, а отделен здравен фонд, а държавата чрез касата не ми осигурява. . . ето

въпросните направления, т.е. аз не получавам това, за което съм си платил, защото направленията свършват.

    Ст. Константинов:

    Как мислите, че ще е по-добрият вариант - да вземем и да дадем тези 2 процента, които са. . . между другото, не са голяма сума, да се пръснат по 20 частни фонда или да създадем условия, при които те да имат възможност. . .

    Водещ:

    Осемте процента говоря, общо, за цялата. . .

    Ст. Константинов:

    Значи, цялата ми вноска няма начин да отиде в. . . Вие искате изобщо демонополизация на касата. Това пък е съвсем друг въпрос.

    Водещ:

    ГЕРБ в предизборната си кампания каза, че ще има конкуренция между частни каси, между НЗОК. . .

    Ст. Константинов:

    Няма лошо и това нещо трябва стане постепенно. Повярвайте, ако се случи. . .

    Водещ:

    Така каза ГЕРБ.

    Ст. Константинов:

    ГЕРБ е казал, но ви казвам аз сега в момента като здравен министър - нещата могат да търпят и промени и това нещо може да се случи, но в малко по-дълъг период от време. . .

    Водещ:

    Задраскваме го това, дето беше предвидено като реформа.

    Ст. Константинов:

    Казвам, че ще се случи в малко по-дълъг период от време. Вие, предполагам, не знам за какво сте гласували, но не знам дали сте гласували за ГЕРБ, ако сте прочели предизборната платформа. Общо взето, моето мнение е, че хората почти не ги четат.

    Водещ:

    Вие за ГЕРБ ли гласувахте?

    Ст. Константинов:

    Няма да ви кажа.

    Водеща:

    Това е тайна. Ти защо не си кажеш за кого  гласувал?

    Водещ:

    Защото ме попита г-н министърът, затова го попитах и аз.

    Водеща:

    Добре, да уточним нещо и ще ви дам пример от, така, моя личен опит. Цялата си бременност аз бях проследена от лекари, които работят и получават парите си от един допълнителен здравен фонд, цялата. Здравната каса съм си внасяла, внасяла, внасяла, не съм се възползвала изобщо от здравната каса по време на бременността и бях изключително доволна от този допълнителен здравен фонд. Защо да нямам избор парите, които давам за здравната каса, 8 процента, да ги внасям в този фонд. . .

    Водещ:

    Като е доволна.

    Водеща:

    . . . от който изключително съм доволна.

    Водещ:

    Ето я, доволна е.

    Водеща:

    Имах не два прегледа, ехографски, колкото ми осигурява здравната каса, а 20 и т.н.

    Ст. Константинов:

    Защото работите в успяваща компания, с добри финансови възможности и тя ви осигурява. Ако го кажем на хората, че трябва да плащат толкова пари. . . вероятно зад вашата осигуровка се крие нещо, което вашата компания, телевизията, е платила. Ако го кажем това на цялото население, вероятно ще има сериозни сътресения, а повярвайте ми, че моите бременни, които се осигуряват по здравна каса, също голямото мнозинство от тях бяха много доволни от грижите, които им предлагах по здравна каса с тези 10 консултации, които здравната каса им заплаща. Отделно са си доплащали някои неща, които, примерно, генетичен скрининг, идвайки тук в София, триизмерна ехография, но те също могат да си направят доброволна осигуровка и да бъдат толкова доволни. . .

    Водещ:

    Да, доброволно могат. Един кратък въпрос - колко години трябва да е затворът за неплащане на здравна осигуровка, което каза премиерът. Отиде, напие се, счупи си носа и всички ние му плащаме. Колко трябва да е затворът за неплащане според вас на

осигуровка?

    Ст. Константинов:

    Първото нещо е. . . трябва да сме ясни кои хора не си плащат здравната осигуровка. Ако това е един богат бизнесмен, който има хубав бизнес, но просто лекичко е забравил да си внесе своята лепта в обществото, да, затворът. . .

    Водещ:

    Затвор за богатите, неплащащи. . .

    Ст. Константинов:

    Затвор за хората, които са нарушили. . .

    Водещ:

    . . . но бедните - извън затвора.

    Ст. Константинов:

    Но ако човекът е беден и е останал по някакви причини извън системата и няма доходи, поради това не е могъл да си плати здравната осигуровка. . .

    Водещ:

    Тоест затвор за богатите?

    Ст. Константинов:

    . . . затворът за него ще е спасение, защото ще му осигури храна.

    Водещ:

    Разбрах ви, затворът за богатите, които не плащат.

    Ст. Константинов:

    Това мисля, че е много по-справедливо. Човек, когато. . .

    Водещ:

    Колко години?

    Водеща:

    Ама, това изобщо реалистично ли е да се случи?

    Ст. Константинов:

    Вие ме вкарвате в юридическа тема, в която аз не съм специалист.

    Водеща:

    На мен ми изглежда невероятно - затвор за хора, които не си плащат здравните вноски.

    Водещ:

    Ами, имаше такава идея.

    Водеща:

    Имаш ли идея колко затвори трябва да бъдат построени допълнително? Най-малко. . .

    Водещ:

    Е, повече в болниците може би.

    Водеща:

    Да, със сигурност. И като стана въпрос за броя на затворите, пък сега за болниците, че здравният министър ни е на гости, тази идея да има 120 болници, в които достъпът да е категорично поет и услугите, които се подават там, от здравната каса, а всички останали да бъдат под някаква форма на доплащане. Каква е, може ли да ни разясните в детайли?

    Ст. Константинов:

    Значи, това е много важно нещо в структурна реформа, която трябва да се прави в болниците, защото ние имаме страшно много болници. Там се пилеят средства и се получава нелоялна конкуренция, появяват се всичките тези неща. Лекарите в държавните болници стоят на едни ниски заплати, които им зависятот това колко пациенти са минали. Техният стремеж е да имат повече пациенти. Появяват се тези доплащания, които се наричат с екзотичното име избор на екип.

    Водещ:

    Искате ли да видим пример?

    Водеща:

    За избора на екип?

    Ст. Константинов:

    Давайте.

    Водеща:

    Не сме ви предупредили, но сега ще видите и вие, и зрителите ни един материал. Пациент трябва да плати 900 лв. за избор на екип в болница. Това не ви е ново, нали, чували сте го?

    Ст. Константинов:

    Разбира се. Аз даже го казах в Народното събрание преди. . .

    Водеща:

    Услугата е регламентирана, ясно е, има си ценоразпис и в почти всяка болница в здравна наредба и нямаше да е казус, ако парите не бяха поискани след операция, и то изобщо без да е избиран лекар. Просто пациентът не знае кого да избере. Той отива и е болен. Роднините на въпросния пациент подават жалба до контролните и здравни институции. От изпълнителната агенция „Медицинския одит” съобщиха, че тази година има 28 подобни жалби от пациенти. Да видим репортажа на Криси Баксанова.

    (излъчва се репортаж - бел.ред.)

    Водеща:

    Какво ще кажете на всички тези пациенти, които буквално са принуждавани да си избират такива? В голям процент от случаите те не знаят кого избират, те нямат представа.

    Ст. Константинов:

    Значи, това не е избор на екип, това си е изнудване. Аз това, което днес ще направя, е да пратя писмо във всички лечебни заведения, да ми обяснят по какъв начин и на какви цени определят тарифите за избор на екип и каква им е изобщо процедурата. Ще ги разгледам тия неща и моментално ще има решение как да става. Аз ви казвам, това не е въпрос, който може да се, в смисъл да бъде забранена тази процедура.

    Водещ:

    Това са 2 хиляди, според наш, един от здравните ни репортери, толкова 2 хиляди за избор на екип.

    Ст. Константинов:

    Абсурдно, значи, абсурдно ще бъде да се избира екип при цена на пътеката Х, а изборът на екип да е пъти над Х. Ако е такава ситуацията, тази болница или клиника просто няма нужда да работи със здравната каса, да си мине на частно и да каже това са

нашите тарифи и който иска, да ходи при тях да работи. Имаме прекалено много болници и тука ще бъда безкомпромисен, ако се продължава в тази посока.

    Водеща:

    Все пак това е явлението избор на екип.

    Ст. Константинов:

    Явлението избор на екип е т.нар. доплащане, маскирано с други думи и вече избягващо извън почти всякакъв контрол. Аз съм участвал в такова нещо и като лекар са ме избирали пациентите.

    Водещ:

    Доброволно.

    Ст. Константинов:

    Но аз съм идвал в извънработно време в 3 часа през нощта да водя раждане. Пациентките са отивали след раждането на касата и са си плащали, и са получавали фактура. В тази процедура не намирам нищо лошо и я намирам за нормална, при това цените са били по-малки от това, което е била. . . и това е било. . .

    Водеща:

    Когато наистина вие сте наблюдаващият лекар и това е. . .

    Ст. Константинов:

    Но когато има двама души хирурзи, които трябва, двама души да правят операцията, и да се каже, не, сега вие избирате или не, това е вече загубена работа и трябва да бъде решено.

    Водещ:

    Аз само ще се върна за момент, въпреки че ще минем към друга тема, понеже говорихме за направленията, че свършват и че така или иначе си доплащаме в извънболничната, в доболничната помощ. . .

    Ст. Константинов:

    Ами, вие си плащате, като няма направления. . .

    Водещ:

    Това за изследвания, за хормони, дори в "Пирогов" на мои близки детето катастрофира и трябваше да доплащат, въпреки че е дете, за някакви специални пирони или нещо. . .

    Водеща:

    Колко са доплатили.

    Водещ:

    Деветстотин лева. Иначе, казват, ще го гипсираме по стария начин, но ако искате детето да е добре, платете 900 лева за някакви консумативи са това, някакви железа. Неграмотно се изразявам, но не съм специалист. Исках да ви питам за направленията, отклоних се. Те свършват и ние ходим и плащаме втори път. Ще ги махнете ли тия направления категорично или не?

    Ст. Константинов:

    Значи, от Нова година няма да може да бъде махнато нищо. Не очаквайте за 2 месеца чудеса да се случат. Но вижте какво ще ви кажа, държавата ни е бедна, парите са малко. Ние не може да се заблуждаваме, че ще правим някакво изключително здравеопазване.

Но аз това, което искам да въведа, е регламентът, да е ясно на хората, когато отидат. . . Вероятно тези, които ги наричате пирони и разни железа. . .

    Водещ:

    Ставите, ставите така също.

    Ст. Константинов:

    Вероятно има много високотехнологични, които не могат да бъдат покрити от здравната каса и те ще трябва да ги плащаме. Но всичко това искам да има яснота.

    Водещ:

    Нали искаме качество. Защо да не ги плаща високотехнологичните?

    Ст. Константинов:

    Искаме качество, но качеството струва пари. Просто с парите, които се заделят. . .

    Водещ:

    Плащаме си осигуровки.

    Ст. Константинов:

    Но те са малко, а държавата е бедна.

    Водещ:

    Трябва да се вдигне осигуровката ли сега?

    Ст. Константинов:

    Тя и да се вдигне, икономиката, като не върви, и в държавата, като брутният продукт е малко, медицината е една и съща.

    Водещ:

    Значи, да ходим в чужбина, така излиза, като случая. . . (не се разбира - бел.ред.). . . чието око в България му предлагаха да бъде извадено, а в Германия го оперираха.

    Ст. Константинов:

    Не, просто съм реалист и ви казвам, че нашето здравеопазване с парите, които има държавата, няма как да се сравни със здравеопазването на Франция и на Германия. Сега аз мога да мина на популистката вълна и да ви обяснявам как ще направим едни чудесни стандарти и всичко ще стане по мед и масло. Аз просто искам да има ред, вие, като отидете, да знаете в тази болница ви лекуват безплатно и точка по въпроса.

    Водеща:

    В еди-коя си болница. . .

    Ст. Константинов:

    В болницата X ви лекуват, но 50 процента, да речем, плаща касата, 50 процента друго. . .

    Водещ:

    Сега, чакайте. . .

    Водеща:

    Защо обаче, защо. ..  в едната болница. . .

    Водещ:

    . . . нали ще има струпване, пред безплатната   ще има опашка.. .

    Ст. Константинов:

    Ако.. .

    Водещ:

    . .. а пред другата не.

    Ст. Константинов:

    Не е сигурно. Аз мисля, че вие няма да отидете някъде, ако можете да изберете болница. Има много малки частни болнички, които са много високо технологични и предлагат много хубави глезотии. Там ще отидат хората, които имат по-големи възможности. Не виждам нищо лошо.

    Водеща:

    То е същото като с т. нар. пирони, за които говореше Виктор.

    Водещ:

    Златни пирони в малката частна болничка. . .

    Водеща:

    В едната болница могат. . .

    Водещ:

    . . . а в другата обикновен прост гипс. Най-грубо казано.

    Ст. Константинов:

    Ами, то горе-долу е същото и в зъболечението . ..

    Водеща:

    Имате ли информация. . .

    Ст. Константинов:

    Ако искате обикновена пломба - по каса. Ако не. ..  и хората са го приели.

    Водеща:

    Си доплащат, и масово хората си плащат на зъболекарите, и това е факт, и е ясно.

    Имате ли информация лекари например да вземат комисионна от въпросните пирони? Например. . .

    Водещ:

    Консумативи, подобни. ..  изделия или как се наричат?

    Водеща:

    . . . консумативи.

    Ст. Константинов:

    Е, това е обща и обществена тайна, нали, сега информация, доказана, нали, с такива нямам, но има ги и тези неща - с пирони, с помощни средства.. .

    Водеща:

    Тоест лекарите са нещо като търговски посредници.

    Ст. Константинов:

    Ами, 10 години лекарите са еднолични търговци, болниците са търговски дружества. Това беше смисълът, на който вървяхме непрекъснато.

    Водещ:

    А грешка ли беше тези 10 години?

    Ст. Константинов:

    Ами, общо взето, за някои неща имаше грешки. Нали, идеята, че ние ще поощряваме свободната конкуренция, без правила и. . .

    Водещ:

    Извинете пак, пак предизборната кампания да прочетем на ГЕРБ. . .

    Водеща:

    Не трябва ли. . .

    Водещ:

    . . . за правилата за конкуренцията между болниците, за фондовете.

    Водеща:

    Все пак. ..  това са с комисионните е нещо много страшно, ако. . .

    Ст. Константинов:

    Напротив, предизборната. . . ако тук ще говорим за платформата на ГЕРБ, там също е написано, че болниците не трябва да са търговски дружества.

    Водеща:

    Сега трябва да сменим темата, обаче аз един такъв, допълнителен въпрос. . .

    Ст. Константинов:

    Дайте нещо по-положително.

    Водеща:

    Смятате ли, че е нормално. . . Сега към положителното, защото знам, че сте ни подготвили добри новини за не малка част от българите. Но, не трябва ли да има някакъв регламент, по който комисионните да бъдат събирани от болниците при такива

скъпо струващи консумативи, а не един лекар да урежда фирма вносител или фирма производител. . .

    Ст. Константинов:

    Простичкият регламент е, че лекарят не трябва никакви, никакви. . .

    Водеща:

    . . . и съответно той да получава. . .

    Ст. Константинов:

    . . . комисионни. Лекарят трябва да има. . .

    Водеща:

    Той трябва да лекува, а не да посредничи.

    Ст. Константинов:

    . . . да има сериозна заплата. И понеже говорехме за болниците. Не може. ..  значи аз, моята идея е в болниците лекарите с високи заплати и твърди, независещи от броя на пациентите. На когото не му харесва и са му малко - в частния сектор и да си определя цени. Това е. Никакви комисионни. Всичко това е. . .

    Водеща:

    Регламент и високи заплати.

    Ст. Константинов:

    Вижте, във Франция даже в кодекса на лекарите, на тяхната лекарска камара, е записано, че не може да влиза в такива взаимоотношения с аптеки, с подобни структури и да получава. Значи, това е въпрос на етика. . .

    Водеща:

    Което може би. . .

    Водещ:

    Тука с пликчето с парите. ..  в някои случаи.

    Водеща:

    Така, към темата, която обещахме на нашите зрители. Отиваме към онзи прословут фонд "Ин витро", който даде надежда на изключително много българи и българки, които имат репродуктивни проблеми. Да пуснем материала и тогава да поканим още един гост в студиото, за да чуете хубавото. .. Нали е хубаво. . .

    Ст. Константинов:

    Хубаво е да, това, което. . .

    Водеща:

    . . . това, което ще чуем. Добре. Да чуем хубавото, но преди това материала, който сме ви подготвили, защото от няколко месеца държавата не плаща на клиниките за процедурите по асистирана репродукция, тези методи ин витро.

    Водещ:

    За това ни се оплакаха хора, зрители на предаването, жени, които са правили опити да забременеят и които имат одобрени документи.

    Водеща:

    От специализирания държавен фонд, който би трябвало да финансира тези процедури. Да, ама не, гледайте.

 

                 х     х     х

    Водеща:

    Сега, виждате още един гост в студиото ни, това е човекът, който ще ни каже добрата новина, д-р Николай Лалев, директор на фонда "Ин витро".

    д-р Николай Лалев:

    Добро утро.

    Водеща:

    Защо няма пари и защо хората ни сигнализират?

    Водещ:

    А вие твърдите, че проблемът е решен?

    Н. Лалев:

    Проблемът е решен, малко, така, накратко история. Фондът беше създаден преди година и половина, вече имаме около 10 хиляди двойки, които са се записали и които кандидатстват за финансиране във фонда, от които 9 хиляди молби вече са разгледани. 6400 заповеди са връчени и.

    Водещ:

    Колко бебета има?

    Н. Лалев:

    Така. . .

    Водеща:

    Да стигнем и дотам.

    Н. Лалев:

    . . . важния въпрос. И 4000 вече са започнали, завършили и на определен етап. За щастие от края на миналата година от справката, която като данни за забременели двойки, за родените, имаме около 27, 27, 7 процента в момента успеваемост. В момента

имаме около 360 бебета и около 700 жени, които са в напреднала бременност, напреднала. Дай Боже, да не се. . .

    Водеща:

    Има ли пари във фонда?

    Н. Лалев:

    Така. Следващият. . .

    Водеща:

    Защо са връщани жени?

    Н. Лалев:

    . . .следващият етап, което не е много коректно, чух в момента репортажа, имаме, бяха заложени 10 милиона в бюджета. Тези 10 милиона поради големия наплив от миналата година и от вече сработване на системата тези 10 милиона бяха изразходвани в края на юли.

    Водещ:

    И?

    Водеща:

    И парите свършиха.

    Н. Лалев:

    За щастие. .. Парите свършиха, това, което е в бюджет, това не е. . .

    Водеща:

    Затова разказваме тази история, която разказахме. . .

    Н. Лалев:

    Точно затова я разказахте. За щастие лично премиерът с неправителствените организации се ангажира пролетта. С негова помощ министърът на финансите, министърът на здравеопазването, двамата заместник-министри, които са ресорни, Горанов и проф. Миланов - пари във фонда има. Значи, получи се един луфт, което не е много коректно от страна на клиниките, два месеца. . .

    Водеща:

    Които извършват процедурата.

    Н. Лалев:

    . . .два месеца, да, които извършват процедурите, но това по-скоро се дължи на това, че клиниките се страхуваха дали наистина ще има финансиране.

    Водеща:

    Това е било въпрос на предпазливост, а не. ..

    Н. Лалев:

    По-скоро за мен е въпрос на предпазливост. Дали тези, които са натрупани, в момента има 3 милиона, които чакат и които от няколко дена вече се изплащат, това не става с магическа пръчка, нали, трябва да има проверка на всеки един документ, тези пари, които са в момента депозирани, така да се каже, в системата, ще бъдат изплатени до края на седмицата или в началото на следващата. Де факто проблемът приключва, имаме още два милиона, които ще ни стигнат до края на. . .

    Водеща:

    До края на годината.

    Водещ:

    Добре, проблемът приключва, значи сте доволни от г-н Дянков, а не както предшественичката ви имаше проблеми именно с парите.

    Ст. Константинов:

    Сега, ако кажа, че съм доволен от г-н Дянков, лошо, нали, не, не, нека да има стимул за още по-добро. Но аз ще кажа и нещо. . . Значи, хубавата новина е всъщност, че ще има до края на годината пари за фонд "Ин витро", но и още нещо, в ... идеята, нали, хората да имат яснота какво всъщност им се предлага. Това, което съм казал - искам този фонд да има интернет страница, където да са ясни правилата кой как да кандидатства и какво да се случва. И още по-важното - това са обществени пари, 10 милиона, сега ще станат 15 милиона, които ще се дават, какви са резултатите? Има 18 центъра, които работят. Аз искам пациентите да знаят каква е успеваемостта на всеки център - 25 процента, 30, 40, кой каквито, но това ще подлежи на контрол. Тоест искам да има регистри - на толкова жени са платени процедурите, толкова са забременели, толкова деца са се родили. Изключително важно за пациентите е това, за да знаят къде да се ориентират.

    Водеща:

    За да може пациентът да си избере.

    Ст. Константинов:

    Мен, когато са ме питали пациенти къде да се обърна, аз мога да кажа - да, този фонд е много добър, там има хубава техника.

    Водещ:

    Ето че състезанието е хубаво нещо.

    Ст. Константинов:

    Да, състезанието е хубаво нещо, но на базата на ясни правила, не на свободното, ей така, просто даваме парите и се оправяйте.

    Водеща:

    Добре . . .

    Водещ:

    Нали пак ще ни гостувате, въпреки че ви притискахме от първото интервю доста с някои въпроси?

    Ст. Константинов:

    Ако ме притискате по-малко, да.

    Водещ:

    Вие ще започнете, ако дойдете, да давате условия.

    Водеща:

    Благодаря ви за това, че бяхте в студиото ни.

Сподели в: