Върни се горе

07.10.2010 г., Новини

В първия работен ден на новия здравен министър синдикатите му връчиха протестно писмо. Исканията са за адекватно финансиране на системата. Според министър Стефан Константинов определени болници трябва да лекуват безплатно, а държавата да ги дотира. В други лечебни заведения пък доплащането трябва да е регламентирано. В края на първия работен ден на министъра с него се срещнаха Кристина Баксанова и операторът Кристиян Иванов.

К. Баксанова: Д-р Константинов, встъпихте в длъжност с успешно подписване на споразумение между лекари и правителство, но днес под прозорците Ви минаха протестиращи. Получихте и протестово писмо от синдикатите. Как ще гарантирате, че догодина работещите в здравната система ще имат по-добре условия на работа?

Д-р Константинов: Аз започвам да ставам доста интересен и уникален министър. 24 часа след клетвата имам вот на недоверие и протест под прозорците - това в рамките на майтапа. Гаранцията е това споразумение, защото парите от здравни вноски ще отиват за здраве. Няма да се заделят резерви. Резервът ще е оперативен и веднага ще се харчи от касата. Така парите стават повече от миналогодишните. Това е гаранцията, но ако само оставим на повишените плащания - те ще свършат и хората ще кажат 2011-а искаме още повече пари, затова не трябва да се отстъпва и от реформи в сектора.

К. Баксанова: Не се ли притеснявате, че това може да породи отново протести и недоволство сред лекарите. Вие поставихте и въпроса за доплащането, което пък не се харесва на пациентите?

Д-р Константинов: Доплащането ще е само за пациентите, които имат специални изисквания. Това е една тема, която поставям за дискусия. Ако те са твърдо против, това няма да види бял свят. Пациентът трябва да има избор. Когато ти избираш екип, който в момента не е на смяна, ок - това трябва да се заплати, но ако в болницата има двама хирурзи, необходими за операцията, как ги избираш, като са единствените. Това нещо дразни пациентите, но пък помага на болниците да си връзват бюджетите и да мотивират лекарите. Ако забраним този момент, пациентите ще трябва да дават под масата. Ако има определени болници, където да се концентрират публичните ресурси, а в останалите да се разреши доплащането ,това ще се успокои системата.

К. Баксанова: Ще има ли по-добро доставяне на лекарства догодина?

Д-р Константинов: Обмисля се, някои от лекарствата да преминат към Здравната каса. Това ще е по-добре за пациентите, които ще могат да си ги получат от удобна за тях аптека, а не да идват всеки път до София. В крайна сметка, като увеличаваме бюджета - част от тези пари ще отидат и за лекарства и ситуацията би трябвало да е по-добра. Но, за да съм честен, ще кажа, че желанията и исканията са повече от ресурса, който имаме. Но е важно да се покрият основни заболявания и хората да не стигат до ситуация да им се прекъсва лечението.

К. Баксанова: Какво си донесохте в министерството?

Д-р Константинов: Нищо не съм си донесъл. Направо дойдох и се захванах за работа. Досега работих 12 часа, защото бях в болница, ходих на кабинет, давах и дежурства. Сега работния ден ще стане вероятно 15 часа.

Сподели в: