Върни се горе

12 ноември 2010, "Тази сутрин"

Водеща: Това достоверна информация ли е?

Стефан Константинов: Това е информация, която е подадена от самите лечебни заведения. Имаше две писма, едното беше до тези, на които държавата е принципал, да представят тарифите си и условията, при които се прави това нещо, след което имаше и до всички останали лечебни заведения, частни, общински...

Водещ: В болниците ли влизат тези неща или си ги разпределят наистина екипът, като е 10 хил. примерно?

Стефан Константинов: Всъщност практиката е такава, плаща се в болницата, а разпределението е от 50 на 50 между изпълнителите и болницата до 90 на 10 за изпълнителите спрямо болницата. Най-различни са практиките и са различни в различните лечебни заведения. Варират от малко до много.

Водеща: Сега обаче какви ще бъдат реакциите сред гилдията, когато слагате таван от 950 лв.? Това ли е таванът?

Стефан Константинов: Първата реакция вчера на лекарския съюз беше положителна. Казаха, че трябва да има регулация.

Водещ: Има ли риск да стане обаче друго, хората да са доволни на пръв поглед, че няма да ги карат да избират екип, защото понякога те принуждават, ти нито познаваш екипа или има само един екип, няма ли риск да бъдат карани хората да дават дарения? И да пишат: Аз Виктор доброволно давам...

Водеща: Каквато практика всъщност имаше в някои от болничните заведения.

Стефан Константинов: Рискове всякакви има. И не само дарения, могат да бъдат карани да купуват консумативи и какво ли не. Важното е да регламентираме всичките процеси и да има ясни правила. Това, което дразни хората е липсата на правила и когато бъдат принуждавани в ситуации, в които те не искат нещо да направят и по закон не са длъжни да го правят, когато някой ги кара да го правят. Тези неща ще бъдат мониторирани...

Водещ: Коя е болницата, искала 10 000 за избор на екип?

Стефан Константинов: Няма да ви кажа името, защото всъщност е уважавана голяма частна болница. И го е правила на практика законно, тъй като...

Водещ: Ама като е частна значи няма проблем ли? Или тя е работила с касата и не е имала право?

Стефан Константинов: Ами когато работиш с касата няма как да ги искаш тези пари.

Водещ: Не би трябвало?

Стефан Константинов: Да. В смисъл, законът е разрешавал, разбирате ли какъв е парадоксът, че пътеките при нас са сравнително евтини, ниски цени са, и в един момент се оказва, че касата плаща една цена, а болницата иска двойна, тройна или четворна цена за избор на екип. Което поставя изобщо въпроса защо тази болница и точно в този случай трябва да се плаща от касата. Явно тя може да си набави парите по друг начин.

Водещ: А други?

Стефан Константинов: Всъщност ако погледнем болниците, които са, общо взето, областните, университетските, и това е логично, там, където е по-специализирана дейността, където има повече техника, лекарите са по-малко, с по-висока квалификация, там стават всъщност тези неща с изборите на екип най-много. Мога да ви кажа областни болници, хирургия - 3200, АГ – 700, неврохирургия – 2000, кардиохирургия – 3500...

Водеща: Ще бъдат ли променени стойността на пътеките и изобщо стойността на услугите, които се заплащат от здравната каса към болниците...

Стефан Константинов: Пътеките са инструмент за плащане на доизживяване. В момента има група, скоро време ще има решение на съвсем високо правителствено ниво, се надявам, с което ще се вземе решение от 2012 г. да навлязат диагностично свързаните групи. Това е инструмент, който по-справедливо разпределя цените...

Водеща: Защото съгласете се, че такава висококвалифицирана дейност като например хирург да получава от здравната каса, извършил тежка операция, да получава минимални, нищожни суми от здравната каса, най-малкото е обидно към този специалист.

Стефан Константинов: Това ми е ясно, ясно е, че цените на пътеките са ниски, ясно е, че цените са им измислени. Някои от цените са, бих казал, хубави, някои са дори надценени, но голямото количество пътеки са ниски. Но парадоксът е, че всъщност там, където са много ниските пътеки, там няма избор на екип. Така че това не е критерият. Всъщност там, където са скъпоплатените пътеки, там тече и изборът на екип, това е парадоксът.

Водеща: Лекар от Плевен ни беше писал, млад лекар, който е имал възможност да отиде в чужбина, но е решил да остане в България, ни обяснява, че така е измислена системата на здравно осигуряване и финансиране на здравната каса, че се оказва, той открива тумор, впоследствие обаче се оказва, че има разсейки например в лимфните възли, но в тази пътека, по тази процедура, която плаща здравната каса, той не може да остойности изследването на лимфните възли, допълнителните изследвания и съответно лечението. И той си измисля по друга пътека само и само да спаси човешкия живот.

Стефан Константинов: Точно затова ви казвам пътеката е една диагноза. Имате диагноза например пневмония, не я интересува дали е тежка, лека, колко време стои, плаща се толкова. И вече изкушението е, ако някой кашля, всъщност може би вече вървят нещата към пневмония, той да бъде написан пневмония. Обратно, ако е много тежък случай, пишеш го пневмония, ама изразходваш много повече пари, а то малко ти струва.

Водещ: И си ги компенсираш от другия

Стефан Константинов: Другият механизъм, който трябва да бъде въведен, който на практика въвеждат почти всички европейски страни, вече върви и е най-широко разпространеният, и може би не е съвършен, но във всеки случай е по-добър от клиничните пътеки, са диагностично свързаните групи. Там всяко действие, всяко нещо си има определен код.

Водещ: То няма ли да излезе, извинявайте, по-скъпо? Четох, че в държави, където е въведено, излиза по-скъпо. Да не се озовем в ситуация да направим по-добри правила и схема за заплащане на конкретните заболявания или група, пък да не можем...

Водеща: Касата да не може да ги плаща.

Стефан Константинов: Ние трябва да направим добри правила и да намерим подходящо финансиране. Нали винаги това е било - направете реформа и ще има пари. Ами ето, трябва да направим реформата и да искаме повече пари. Да не ни плаши това, че здравеопазването може да стане скъпо. Ако наистина то струва толкова...

Водещ: Ами като няма пари и министър Дянков казва 3 млрд. и колко...

Стефан Константинов: Министър Дянков е разумен човек и ще разбере, че и здравеопазването може да бъде приоритет в тази държава. И аз мисля, че като се направят определени промени, и всички тези неща ще ги правим, диагностично свързаните групи всъщност са един инструмент, който ще се въвежда и в тясна колаборация с МФ. Защото трябва да имаме обща наредба, с която по един и същи начин да се осчетоводяват разходите на лечебните заведения, за да знаем реално ние всъщност какво се харчи.

Водеща: Кой е органът, който би трябвало да контролира? Например днес на зрителския телефон има пореден сигнал, наистина много често получаваме такива сигнали, хора, които се водят по документи, че са в болница, и съответно болницата получава пари от здравната каса за това лечение, те са си вкъщи. Стояли са в болница 3 дни, ето, каза жената преди малко, аз по документи 9 дни съм лежала в болницата.

Стефан Константинов: Честно да ви кажа, има състояния, в които клиничните пътеки изискват лежане в болница, а всъщност те могат да не го правят. Така че тази дума източване е, как да ви кажа, много условна. Всъщност пациентите си получават лечението. И много пъти самите пациенти казват: за какво трябва да лежа тук, прави му се антибиотикът, прави му се лечението. Малко трябва да ни е по-гъвкава системата. Но кой може да контролира, когато пациентите са недоволни? Самата здравна каса, която е по пътека, МЗ, има изпълнителна агенция „Медицински одит”, има лекарски съюз, има най-накрая и съдебна власт, човек може да прибегне и до нея.

Водеща: Не знам дали успяхте да проследите репортажа, който показахме вчера в ефира ни по това време. Наши зрители ни сигнализираха, че час и половина, почти два, са стояли пред спешно отделение в една голяма столична болница „Света Анна”, и човекът е починал. Версията на лекарите е, че той е бил безнадеждно болен, но така или иначе, трябвало ли е да чака час и половина, за да се установи, че е безнадеждно болен и затова е починал?Да пуснем откъс от този материал.

Водещ: Откъс, защото имаме показания на всички гледни точки, запис от охранителните камери.

Водеща: А това само да ви кажа, че са имейлите, които получихме след излъчването на сигнала само за тази болница.

Водещ: И ще ви ги дадем. Да видим откъса и ще продължим.

Репортер: Синовете на Антон Вичев твърдят, че въпреки тежкото му състояние, баща им е трябвало да чака около час и 20 мин. преди да бъде прегледан.

Калин Вичев: Няколко пъти минаваха лекари покрай мене. Казвах им, баща ми е зле, повръщаше кръв по пътя. След което последва отговор от тяхна страна: когато отивате в магазина да си купите хляб, ще идете на опашката и ще си чакате реда, така и тук ще си чакате вашия ред.

Д-р Димитър Димитров, директор на УМБАЛ „Света Анна”: Не може да казва, че са дошли в 17-17.30 часа, когато те идват в 18.30 ч. Описано е в докладите, описано е в журналите. Още повече в спешно отделение има монтирани видеокамери.

Репортер: Часовникът на охранителните камери в приемната показва времето преди да преместим стрелките с един час назад. Така на практика записът потвърждава думите на близките на починалия. Ясно се вижда, че Калин Вичев влиза в приемната на „Света Анна” в 17.08 ч, а пет минути по-късно баща му е въведен от служител на болницата в инвалидна количка.

Ангел Павлов, очевидец: Според мене лекарите от спешната болница на окръжна болница убиха този човек. Защото те не направиха нищо, за да го спасят. Те два часа нищо не правеха.

Репортер: Според директора на „Света Анна” пациентът не е трябвало да пътува до София, но близките му го транспортират след преглед с ехограф и консултация с лекар в Троян.

Д-р Веселин Доков: На ехографа аз видях един голям излив около сърцето в перикарда и съответно казах, че това нещо трябва да бъде евакуирано.

Репортер: Беше ли човекът в състояние да пътува от Троян до София?

Д-р Веселин Доков: Човекът, да, той си беше на крака, независимо че беше в тежко състояние. Това му беше единственият шанс да бъде свършено нещо.

Ангел Павлов: Той един час моли лекарите за помощ. Те не искаха да го приемат преди това, защото човекът е от Троян и не искаха да го приемат. С хиляди молби и разправии го приеха.

Д-р Димитър Димитров: А какви свидетели има не мога... в медицината има доказателствен материал.

Репортер: След като разбират за смъртта на баща си, Калин и Николай влизат в манипулационната на спешното отделение. На кадрите ясно се вижда отношението между пациенти и лекари, както и появата на полицаите от 7-о районно управление.

Водещ: Той взриви буквално сетивата на публиката ни.

Водеща: Нямаме време да ви чета всички сигнали, искате ли да ви ги дам?

Стефан Константинов: Така или иначе ще ми ги дадете, и да не искам, така че давайте.

Водеща: Медицински одит, не знам коя е институцията, която да ги провери, специално за тази болница с подобни твърдения.

Стефан Константинов: Аз сега го виждам това нещо. Но вчера чух да се говори за него така или иначе. И агенция „Медицински одит” е отишла и е направила проверка. Мисля, че няма да е етично да навлизаме в детайли какво се е случило. Вероятно този човек е бил обречен да умре. Но голямото нещо, което дразни хората, и аз съм го видял в собствената си практика като лекар, е бездушното отношение.

Водещ: Преди да си обречен, една жена каза сутринта, няма ли право достойно да си отидем от този свят?

Стефан Константинов: Който го е казал това е дяволски прав, защото наистина това е отношението. И няма никакво оправдание, и няма никакво значение дали е чакал един час или два часа, важното е, че са видели тежък случай и всичко останало е божа работа. Вероятно този човек е трябвало да си отиде, но е трябвало да стане по достоен начин. И роднините му да са убедени, че за него е направено всичко възможно. Така че, даже вчера някой ми каза, че имало приказки от типа на това как се редите в магазина.

Водещ: За хляб.

Стефан Константинов: Свеждането на медицината до търговия. Виждате докъде докарахме нещата - да се правят аналогии между опашката в магазина и опашката в болниците. Това е ужасно.

Водещ: Какви ще са последствията?

Стефан Константинов: Нека да завърши… Сега, тук има някакви глоби, които са ми написали, ако се окаже, че наистина са така нещата, но ...

Водещ: Ама не е до глоби, само да ви кажа.

Стефан Константинов: Не... добрите лекари го разбират това нещо и не биха... и целият медицински персонал не би допуснал дотам да се стигне. Виждаш ли го, че пациентът... Много пъти е имало, когато пациентите дори са имали изисквания, които надвишават това, което е реалното. Нищо няма да загубиш, ако им кажеш: да, заповядайте, легнете, сега ще видим, да се опиташ да им обясниш. Все пак малко време да им отделиш за отношение.

Водеща: Все пак са го карали да чака и надали в този момент са знаели, че той е тежко болен, ако наистина медицинската диагноза е такава. Важно е да провериш и да покажеш на този човек, че искаш да разбереш.

Стефан Константинов: Това е основното, защото вероятно този човек е нямало начин да бъде спасен, но ето сега остава усещането в неговите роднини, че нещо може би е могло да се направи или друго ...

Водещ: ...отношение поне.

Стефан Константинов: Това е много важно. Всъщност аз съм виждал ситуации, когато нещата са завършвали трагично, и дори е имало недостатъчно качествено лечение, но лекарят е бил много коректен, обяснявал е всичко, и пациентите някак си го приемат и казват: Ами да, било писано, ето, много добър лекар, ама вижте какво се случи. И обратното, добър лекар, полагал всевъзможни грижи, но така пренебрежително се е отнесъл към хората, и хората казват: Ето на, ако беше направил еди-какво си, щеше да стане.

Водеща: ...това е деликатна ситуация и трябва...

Стефан Константинов: Много деликатна ситуация е, да.

Водеща: И трябва да се внимава какво се говори и как се говори и как се отнасяш към хората. Щяхме да ви пуснем един материал от Втора поликлиника в Плевен, където един човек... Нека да не го пускаме, пускали сме го...

Стефан Константинов: Вие може да ме залеете предполагам с оплаквания...

Водеща: Не, чакайте, това ще ви го спестим. Така или иначе там стана ясно, накарали са една жена, която стои в поликлиниката и вижда припаднал човек пред асансьора в поликлиниката, от регистратурата са я накарали да звънне на 112. В поликлиниката има лекари, няма нужда да идва Бърза помощ в този момент. Но така или иначе, мисля, че този случай беше изяснен. Сега ще ви пуснем едни друг материал, който е излъчен в „Код: Криминално”. Гледали ли сте го?

Стефан Константинов: Сега, ако ми покажете за „Пирогов”, вече хептен ще ме съсипете, особено днеска те имат празник. За „Пирогов” ли ще става въпрос?

Водеща: Да.

Стефан Константинов: Гледал съм го, да.

Водеща: Нека да покажем малка част от него за зрителите, които не са го гледали. Защо, какъв празник има днес „Пирогов”?

Стефан Константинов: Ами мисля, че юбилей имат, написал съм много грамоти на колегите и ще ходя в 10 часа при тях.

Водещ: Едното не изключва другото. Съжалявам, не знаехме за това съвпадение, че точно днес имат празник. Не е нарочно, в никакъв случай. Но така или иначе в името на хората и на пациентите трябва да видим за какво става въпрос.

Стефан Константинов: Окей, в името на хората и на пациентите, но разберете, опитваме се да въведем някакъв ред. Знам, че нещата са много забатачени, и то не само в здравеопазването, мога да покажа още три-четири сфери в обществото.

Водещ: Ние не пречим, но искаме да помогнем, показвайки нередностите. Съжалявам, че ще ходите там в 10 ч и сигурно няма да ви е много комфортно.

Водеща: Комфортно след това, което ще излъчим. Това е материал, излъчен в предаването „Код: Криминално” по ПРО.БГ – част от него в ефира на БТВ „Тази сутрин”. Става дума за порочни схеми за източване на здравната каса и прибиране на солидни комисионни от лекуващите лекари в най-големия спешен медицински център у нас – „Пирогов”. Разкритието, както ви казах, беше излъчено в сряда вечерта в предаването „Код: Криминално”. Твърденията са на лекари от самата болница. Думите им са подкрепени и с документи. Вижте откъс от това разследване.

Репортер: Като повечето болници, и „Пирогов” страда от вечния недостиг на пари. В същото време бивши и настоящи служители на лечебното заведение обвиняват ръководството за тежкото финансово състояние на института. Д-р Людмил Пеев работи 8 години като хирург в клиниката по изгаряния на „Пирогов”, която е най-добрата у нас. Уволнен е дисциплинарно през месец октомври. Според д-р Пеев причината е отказът му да се включи в схемите за източване на парите, превеждани от здравната каса.

Д-р Людмил Пеев: Стигна се дотам да се злоупотребява с медицинска документация, да се унищожава, да се подправят мои подписи с цел да бъда злепоставен. Стигна се дори дотам, че когато аз оперирам в Четвърта операционна зала на клиниката, в същото време ме пишат на съвсем друг пациент в отделна сграда, че аз правя операция.

Проф. д-р Димитър Раденовски, директор на „Пирогов”: Значи д-р Пеев е един (...) човек, той не е коректният, той не е нашият човек. Той е късан три пъти на изпит за специалност и назначен с ходатайство.

Репортер: Историята можеше да приключи дотук и да заключим, че обвиненията на д-р Пеев срещу ръководството на болницата са продиктувани от лична неудовлетвореност. Оказа се обаче, че за схемите за злоупотреби говорят и сегашни работещи лекари в „Пирогов”, чиято самоличност ще запазим в тайна. Най-разпространеният механизъм за източване на пари по клиничните пътеки е т.нар. завишаване на диагнозата на пациента.

Лекар: Ако заболяването отговаря на малка клинична пътека, моментално се пише диагноза, отговаряща на средна или голяма. И впоследствие се оформя документално. Най-обикновена кожна рана на ръка се пише, че има засегнат нерв или артерия и пътеката става автоматично голяма. И касата вместо да плати 300 лв. плаща 1000.

Репортер: Често на пациенти, които нямат нужда от хирургическа интервенция, такава им се препоръчва, първо, за да се вземат парите по клиничната пътека от касата, и второ, за да се прибере комисионната от търговеца. На болния се предоставя ценова листа като срещу съответния продукт е посочена и сумата, която ще вземе извършилият операцията.

Лекар: Един пирон за счупване на бедрена кост се заплаща от пациента на цена 1700 лв. В тези 1700 лв. влизат 600-800 лв. за доктора. Високите комисионни са още една причина за свръх приема на болни и опериране на всяка цена с поставяне на метален имплант. Някои от лекарите си докарват по 10-15 хил. лв. на месец само от комисионни. В „Пирогов” лицето, през което минават всички фирми, продаващи импланти, се нарича Бойко Тошев. Той е много близък с директора, който го прави шеф на операционния блок и шеф на Първа травматология, без да има необходимия ценз за това.

Д-р Бойко Тошев, член на борда на директорите на „Пирогов”: Най-малкото аз съм човекът, който ще определя... Значи аз съм началник на операционния блок.

Репортер: Срещу всяко нещо, което се предлага от въпросната фирма – дали е пирон, или нещо друго – има отделна табличка, в която са комисионните.

Д-р Бойко Тошев: Не мога да ви кажа за какво става въпрос.

Репортер: А лекарите получават ли комисионни за пироните, които се поставят?

Д-р Бойко Тошев: Аз не знам такова нещо да има.

Репортер: Оказва се, че всички проверки на „Пирогов”, правени от одитната агенция, приключват с положителен резултат за болницата. Дали това обаче би било така, ако директорът на агенцията за медицински одит д-р Златица Петрова не беше съпруга на д-р Данаил Петров, член на борда на директорите на „Пирогов”?

Д-р Златица Петрова, директор на Агенцията „Медицински одит”: Той е националният консултант по гръдна хирургия и е посочен от министъра на здравеопазването. За какъв конфликт на интереси говорим?

Репортер: От МЗ се въздържаха от коментар по повдигнатите в разследването въпроси.

Водещ: Да кажем, че има и прекрасни лекари – такива, от които утре ще имаме нужда...

Водеща: Много е важно да направим уточнението, защото вие малко ни вменихте чувство за вина, че в деня, в който „Пирогов” празнува, ние пускаме този материал. Пускаме го, защото това са много сериозни обвинения и съмнения за доста сериозна злоупотреба от страна на лекари.

Водещ: Нали срещу същото се борите и вие?

Стефан Константинов: Сега ще ви кажа следното. Това, което го излъчихте, е обект на сериозни проверки от институции, които се занимават със защитата на правата...

Водещ: Казва се, че все положително приключвали проверките.

Стефан Константинов: Два коментара обаче ще направя. Първото е за завишаването на клинични пътеки. Да, клиничните пътеки го казахме, несъвършен инструмент са. По същия начин, по който я има тази практика, аз я знам, и тя не е само в „Пирогов”, тя е в цялата страна. Но по същия начин го има и другото, че идват изключително тежки случаи, които „Пирогов” ги лекува много продължително време и губи страшно много пари...

Водеща: За които не им се плаща, знаем, но трябва ли да ги компенсира по този начин?

Стефан Константинов: Системата го изисква.

Водещ: ...за неосигурените, които ГЕРБ...

Стефан Константинов: Говоря за осигурените, които са в кома и т.н., те са осигурени, обаче се плаща примерно 1000, 2000 или 5000 лв., а лечението струва 50 или 100 хил.

Водеща: Ако балансираш, за да лекуваш, да, но ако надписваш, за да вземеш 15 хил. на края на месеца.

Стефан Константинов: Ами общо взето болниците го правят това нещо, за да балансират, за да излязат горе-долу на печалба, а всъщност те не излизат на печалба, обикновено трупат дългове. Това е първият коментар. Второто е за тези помощни лекарствени... всъщност медицински изделия. Медицинските изделия понеже не са лекарства никой не може да им сложи пределна цена. Това няма да бъде и моя цел. Но това, което може да се направи е да има един публичен регистър и в интернет да е изнесено какви са им цените на всяко нещо. И да могат тогава самите фирми да се конкурират за цените да не се влиза в такива практики. Това ще е следващото нещо, по което работим в министерството. Няма да им определяме цени, но просто хората да знаят, това струва толкова, за да не може да се каже: ами ето, по фактура толкова му била цената, пък толкова...

Водеща: Пак стигаме до началото на разговора ни за тази сериозна реформа...

Стефан Константинов: Стигнахме до темата за правилата. Хората имат нужда от правила и аз това ще се опитам... Съжалявам, че наистина точно в този ден се случи с тази уважавана от мене клиника това нещо, но проблемите...

Водеща: Но какво се е случило, изнесено е нещо, с което и вие се съгласявате, нали?

Стефан Константинов: Вижте, аз съм лекар, който съм работил допреди месец и нещо в мрежата и са ми пределно ясно всичките неща, които се случват.

Водеща: Ние си даваме сметка какви настроения срещу медиите след подобни разследвания от лекарската гилдия. Всеки един от нас има на кого да благодари.

Стефан Константинов: На голяма част от лекарската гилдия са им омръзнали всички тези неща, които се случват. И на мен ми беше писнало.

Водещ: На почтените...

Стефан Константинов: Защото те са голямото мнозинство, трябва да ви уверя. Голямото мнозинство от лекарите работят на смешни заплати и си гледат работата съвестно, и на някои от тях просто им омръзва и изчезват.

Водеща: Личният ми живот е доказал това, да, аз съм имала лични срещи с хора, които са ми помагали на мен и на мои близки, които извършват страхотни...

Стефан Константинов: Благодаря на медиите, разчитам на вашата подкрепа, но разчитам понякога да се появяват и хубави новини. И ще ви кажа, сега няма да е, но ще има и хубави новини, които ще се случват в здравеопазването, лекуват се много хора.

Водещ: Така е, имаше случай на спасена родилка в кома, 15 л са й прелели, онзи ден четох, и са я спасили. Никой не оспорва това.

Водеща: И беше, само да уточня, понеже сега почва настроение срещу медиите, аз съм убедена, да ви кажа, че това беше голямо заглавие на един столичен вестник. Защото наистина две болници – Шейново и коя е другата, да я споменем с добро...

Стефан Константинов: Браво тогава на медиите, които са дали положителна новина.

Водеща: Не, наистина това изобщо не е тема, въпросът е да няма излишни настроения, за да не се губи излишна енергия в пространството.

Водещ: Само да кажете за доболничната помощ, липсата на направления, казвате, че няма да има направления, а какво, ще ходим при специалист директно?

Стефан Константинов: За липсата на направления просто се обърнете към здравната каса. Тя ги разпределя. Но аз ви казвах, предишния път си говорехме, че трябва да се промени начинът на регулация. Работейки по електронна здравна карта и пациентско досие.

Водещ: Кога ще стане?

Стефан Константинов: Най-рано края на 2011, може би 2012 също.

Водеща: А дотогава обаче как ще стане с направленията?

Стефан Константинов: Има заложен бюджет, който е с 12-13 млн. повече от миналогодишния. Би следвало да бъдат повече направленията.

Водеща: Защото се оказва знаете ли какво, че семейни лекари са глобявани от здравната каса затова, че са си свършили работата и са се смилили над някой, на който е трябвало да му бъде извършена... да му бъде направено еди-какво си изследване или еди-какъв си преглед при специалист. Така малко се оказа.

Стефан Константинов: Мисля, че всички тези въпроси трябва да бъдат зададени към здравната каса какво се случва и защо. Аз доколкото имам власт, трябва да правя нормативната база и мисля, че сериозни промени трябва да има, включа и работата на здравната каса.

Водещ: Трябва да вървим към финал. Нали ще дойдете пак, няма да се отвратите от това, че ви пускаме случаи, които засягат хората и те ни изпращат своите сигнали.

Стефан Константинов: Просто ми кажете обаче за какво ще говорим, защото ако знаех за „Пирогов”, честно, щях да откажа да дойда заради деня, само заради деня. Може би в друг момент щяхме да ги дискутираме.

Водещ: Но и днешния ден отиват хора, имат нужда от помощ и това може да им се случи.

Стефан Константинов: Да, така е и аз, виждате, че полагам усилия, бидейки на този пост, да решавам въпросите и да създавам условия, при които такива работи да не се случват.

Водеща: Благодаря ви много за това гостуване!

 

 

 

 

 

Водещ: Добро утро казваме сега на здравния министър Стефан Константинов. Добре дошли! Да започнем от това, за което сигнализирахме с репортажи и вие се ангажирахте да свършите, нещо, от което се оплакват голяма част от нашите зрители, т. нар. избор на екип. В някои болници са искали 10 000 лв. за избор на екип?
Водеща: Това достоверна информация ли е?
Сподели в: