Върни се горе

       17 октомври 2010 г., Програма "Хоризонт", "Неделя 150"

      

           Водещ Величко Конакчиев:

           Казвам добър ден на министъра на здравеопазването д-р СтефанКонстантинов. Чуваме ли се, д-р Константинов?

           Стефан Константинов:

           Да, чуваме се в момента.

           Водещ:

           Благодаря ви, че се отзовахте на нашата покана. Надявам се и по-нататък да ни гостувате и да бъде участник в предаванията на "Хоризонт". Сега, мислех да ви питам най-напред за вашия екип, но бързам с един въпрос и много ми се иска да ми отговорите, колко ще искате от министър Дянков за здравеопазване бюджет 2011. Тук споменахме едни цифри 3.9 процента, 3 милиарда и 5 милиона. Много е важно ще искате ли толкова, повече, по-малко.

           Ст. Константинов:

           Ясно е, че позицията на един министър на здравеопазването пред Министерството на  финансите винаги ще бъде да иска повече пари. Но аз искам да ви кажа веднага, че ако стане това, което е записано в споразумението - парите от здравни вноски да се влеят за здравеопазване, мисля, че ще има достатъчно средства, за да можем да покриваме критериите за 2009 г., че да останат и повечко средства, които могат да се използват за смислени реформи още през следващата година. Сега, искам да кажа и още две неща принципно. Има два източника големи на финансиране в здравеопазването. Големите пари се намират в здравната каса. Но има и множество други дейности, които се извършват от Министерството на здравеопазването, които са спешната помощ, там казаха и колегите - хемодиализата, лекарствата.

           Водещ:

           Скъпоструващите лекарства, да.

           Ст. Константинов:

           Всяка от тези дейности би било логично наистина да минат към здравната каса и това ще е един хубав стимул да кажем на хората да си плащат здравните осигуровки. Но има и неща, които няма как да излязат автоматично, така, от Министерството на здравеопазването, така че трябва да мислим и за бюджета на здравеопазването. Първоначалният вариант, той беше някъде около 500 милиона, което при сегашните дейности, които министерството трябва да покрие, е крайно недостатъчно. Така че с някои трансфери и с преминаване на дейности от министерството към касата нещата могат да се решат.

           Водещ:

           И вие говорите за тези трансфери на някои дейности, пак казваме за слушателите - това са хемодиализа, скъпоструващи лекарства, бърза помощ, нали така?

           Ст. Константинов:

           Да, има. . . значи, спешната помощ трябва да се гарантира от държавата и не е работа на здравната каса. Но има други дейности, които могат да се решат. А как точно стават механизмите, честно да ви кажа, това е работа на финансистите. За мен като министър е важно здравната каса да е стабилна и редовно да плаща на изпълнителите, с които има договори, и същевременно министерството да обезпечава това, което по закон е длъжно да предлага на българските граждани.

           Водещ:

           Добре, какво очаквате от вторник? Аз първоначално мислех, че тази важна среща ще бъде утре, понеделник, но тя ще бъде във вторник на обяд, какво очаквате от тази среща?

           Ст. Константинов:

           Ами, очаквам всички партньори, които са - профсъюзите, лекарският съюз, да кажат ясно позициите си по това, което се предлага като бюджет. В крайна сметка за мен е важна глобалната сума на парите, които ще се заделят за здравеопазване, и ако те са в тази рамка,  която в момента се предлага - към 2 милиарда и 600 милиона здравната каса, като направим и трансферите, за Министерството на здравеопазването са някъде около 700 милиона, мисля че. . .

           Водещ:

           Че то става 3 милиарда и 300.

           Ст. Константинов:

           Не, тъй като има трансфери, става по-малко, но като цяло парите ще бъдат повече от миналата година.

           Водещ:

           Като цяло ще бъдат ли повече от 3 милиарда, малко повече?

           Ст. Константинов: 

           Ами, малко повече от 3 милиарда ще бъдат, да.

           Водещ:

           Пак да се върна, психиатрията и спешна помощ остават ли в Министерството на здравеопазването?

           Ст. Константинов:

           Значи, няма начин спешната помощ да премине към здравната каса. . .

           Водещ:

           И психиатрията.

           Ст. Константинов:

           Ние говорим за хора, които са и неосигурени, така че за тях държавата заделя средства.

           Водещ:

           Включително и психиатрията, нали така?

           Ст. Константинов:

           Психиатричната помощ, там също има разчети нали, какво да се прави.

           Водещ:

           Добре, избрахте ли си екип? Научихме, че  д-р Михаил Зортев става заместник-министър. Вие работихте заедно в кюстендилската болница. Знам, че имате чувство за хумор и, ако позволите, значи, ще правим кюстендилско здравеопазване, което не е лошо здравеопазване, нали?

           Ст. Константинов:

           Да, тук наистина става въпрос за чувство на хумор. По никакъв начин не избирам екипа си на териториален принцип, а на качества. Д-р Зортев,  освен че е директор на болницата в Кюстендил, е председател на Сдружението на областните болници...

           Водещ:

           Знам, бил ни е събеседник и е компетентен човек.

           Ст. Константинов:

           Тоест той е познат на национално ниво, има контакти с мениджърите на държавни болници, които са един сериозен проблем, тяхното управление. Така че аз в негово лице виждам една подкрепа, административна, точно в този сектор. Между другото д-р Зортев не е родом от Кюстендил, така че. . .

           Водещ:

           Не, не, не, аз така го казах.

           Ст. Константинов:

           В обединена Европа да слагаме критерии,  нали, избор на град, това наистина е в сферата на хумора.

           Водещ:

           Мисля, че имате чувство за хумор, и не знам, не сме правили анкета. . .

           Ст. Константинов:

           Точно така схващам и предложението да правим кюстендилско здравеопазване.

           Водещ:

           Не, то нали не е лошо. Има много по-лоши примери за здравеопазване от Кюстендил, нали?

           Ст. Константинов:

           Не, здравеопазването не може да е кюстендилско или някакво друго, то трябва да е национално и да гледаме за цялата държава доброто. . . Може да е столично.

           Водещ:

           С д-р Зортев свърши ли изборът на ваш екип или ще изберете още един заместник-министър. Мисля, че поне още един ще си намерите.

           Ст. Константинов:

           Не, не, аз не търся задължително някой да сменям. Има заместник-министри, които не са лекари, но са добри професионалисти в своята област и аз много ще разчитам на тяхната компетентност. За момента не предвиждам повече смени на ниво заместник-министри.

           Водещ:

           Добре, сега, тези дни стана дума за друг избор на екип, лекарски екип, имаше,вие май изнесохте фрапиращи случаи, не знам колко хиляди струва това нещо. Как ще спрете подобни. . .

           Ст. Константинов:

           Сега, аз не съм изнасял фрапиращи. . .

           Водещ:

           Някъде четох за няколко хиляди, че струва.

           Ст. Константинов:

           Но това е една обективна. . . нещо, което се е появило обективно поради простата причина, че много дейности в медицината са недофинансирани и вместо да се зададе ясен регламент, болниците започват, така, лекичко да заобикалят закона, като въвеждат доплащането. Това не е нищо друго освен едно доплащане. Аз, което искам да направя. . . ако, разбира се, кажа забранявам, нали, избор на екип, повече такова нещо няма да има, тръгна по линията на популизма, това ще значи едно многопросто нещо - средствата да започнат да се дават под масата и да не минават през касите на болниците. Аз искам да въведа ред и да разгранича избора на екип от изнудването на пациента. Тоест, когато има условия наистина човек да извика някой лекар в извънработно време или има множество лекари, които могат да направят една и съща манипулация и претенциите са към точно един лекар, бил той професор или обикновен - да, тогава може да се мисли. Но когато имаме само един екип, какъв избор на екип може да се поставя на пациента? Значи, точно поради тази причина искам да събера информация за практиката в цялата страна, тъй като всичко това, което знам, е, общо взето, неофициално от контактите ми с колегите. Изпратил съм писмо, до края на идващата седмица резултатите трябва да са ясни и всичко това ще е добре да се облече в една наредба, където да се фиксират какви цени и при какви условия могат да се искат подобни услуги.

           Водещ:

           Колкото до плащането, то го има и ще го има, нали така?

           Ст. Константинов:

           На практика го има, да, и дори да се правим, че не съществува, то само може да става нелегално и да увеличаваме сивия сектор. Така че по-добре да мислим как някои реалности да ги въведем в закон, отколкото да си затваряме очите и заравяме главата в пясъка.

           Водещ:

           Ами, аз си плащам, т.е. плащат ми здравните осигуровки, но мисля, че ще бъде много трудно да се криминализира неплащането на едни или други осигуровки.

           Ст. Константинов:

           Повярвайте, знам за какво намеквате, това беше, така, да си кажа честно, моята неопитност пред медиите. Това не е моя идея. . .

           Водещ:

           Не, не, знам, че не е ваша идея, да.

           Ст. Константинов:

           . . . много настойчиво бях подканян да я коментирам. И тъй като знам наистина, че неплащането на здравни осигуровки при някои от лекари. . . при някои състояния може да доведе до много тежки финансови състояния за болниците. . . Ще дам пример с един пациент, който. . . един човек, който беше, така, прострелян, и който нямаше осигуровки. В болницата направиха, разбрах, за около стотина хиляди лева разходи. Така че исках да покажа с такива примери колко сериозно е това нещо. Но иначе за такива криминализирания от типа на затвори, разстрели, концлагери, ето, тук, пак разберете, това е чувство за хумор. .  .

           Водещ:

           Да, разбра се, Не, не, слушателят знае. . .

           Ст. Константинов:

            . . . и ми се струва, че не е уместно много да говорим. . .

           Водещ:

           . . . кое е хумор, кое е сатира, да. Така е, прав сте. Разбрахме се за това. Сега, за болниците. Аз питах и предишните ни събеседници, с какви пари. . .

           Ст. Константинов:

           Извинявам се много, мисля, че връзката прекъсна и. . .

           Водещ:

           Не, не, не е прекъсвала изобщо, чуваме се много добре. С какви пари ще работят болниците догодина, бюджети, ясно ли ви е това или ще се изяснява вторник и след вторник?

           Ст. Константинов:

           Болниците догодина трябва да работят с парите, които са получавали през 2009 година. Това ще се случи. . .

           Водещ: 

           Която е една добра година.

           Ст. Константинов:

           Която е една добра година и това ще се случи, ако парите, въобще глобалният бюджет, който имаме в момента като разпределение министерство и каса, се случи. Техническите данни, вече дали ще бъде трансфер от едната към другата посока, това е работа на финансистите и съблюдаване на законодателството в България.

           Водещ:

           Като стана дума за законодателство, министър Константинов, ще искате ли спешни промени в някои закони, в Закона за здравето ще искате ли?

           Ст. Константинов:

           Законът за здравето - тече в момента обсъждане.

           Водещ: 

           Тече, да, затова питам.

           Ст. Константинов:

           Предстои второ четене в здравна комисия, там има много спорове. . .

           Водещ:

           Устройва ли ви?

           Ст. Константинов:

           Там има много спорни текстове, които ще претърпят промяна. Аз не съм привърженик на спешните решения, защото те понякога водят до грешни финални резултати. А що се касае до законодателството, разбира се, трябва да се пипне и Законът за здравното осигуряване, ето, чухме претенциите, които мисля, че са справедливи, на синдикатите - да участват повече в управлението на касата, да се възстановява трипартитният принцип. Чисто технически е хубаво наистина да се направи рамковият договор за една година, защото коренна промяна на начина на финансиране, което искам да се случи от 2012, ще изисква нови договори. Тоест има, има голям мегдан за нормотворческа дейност, но всичко трябва да се прави спокойно и обмислено, а не по линията на спешността, да отчетем някаква дейност и да кажем – да ето сега, за да няма социално напрежение по еди-кой си въпрос, ние ще подпишем еди-какво си, което пък да отвори нови проблеми.

           Водещ:

           Много сте прав. Тази национална здравна карта ще върви ли, ще стане ли?

           Ст. Константинов:

           Националната карта по принцип не е лошо нещо и тя ще види бял свят. Там ще се регламентират максималният брой легла, по които здравната каса може да сключва с лечебните заведения договор. Лично моето желание е администрацията да не влиза до ниво да определя на всяка болница и отделенията по колко легла трябва да бъдат и това ще бъде залегнало в наредбата, която съвсем скоро ще излезе по Закона за лечебните заведения. Но така или иначе, аз в момента, поемайки поста, съм въвлечен в едни коловози на властта, от които много добре трябва да преценя дали тези коловози ме водят към пустошта, или да направя някакъв рязък обрат и да обърна цялата кола. Тоест всичко е въпрос на баланс. В здравеопазването бързането и самодейните решения

понякога са по-лоши.

           Водещ:

           Знам. Ами, това ще влезе в утрешните вестници, за коловоза, който казахте. Сега, вторник не е ли ден на българския лекар, там, свети Иван Рилски. . . мисля, че да или?

           Ст. Константинов:

           Вторник програмата се очертава да е доста напрегната, има и национален съвет, аз вече съм поканен, на който трябва да отида, на лекарския съюз и да поговорим откровено, както винаги съм го правил и в досегашната ми функция, но сега с малко по-широки правомощия и гледайки доста по-глобално на нещата от страна на цялото здравеопазване. Във вторник явно ще се случват доста интересни неща и сигурно телефонът от медиите ми ще бъде доста зачервен.

           Водещ:

           Точно така ще бъде - богат ден вторник. Ами, благодаря ви, ако имате още нещо, което е важно, слушаме ви.

           Ст. Константинов:

           Не, готов съм на всеки ваш въпрос да отговоря, стига да попитате нещо, каквото мога, ще кажа.

           Водещ:

           Ами, аз питах вече, но ще се радвам, ако бъдете пак и пак наш събеседник, защото негово величество слушателят може би се интересува най-много от вас, вашето министерство, вашата прогноза, диагноза.

           Ст. Константинов:

           Ами, надявам се, след като си стиснем ръцете за един хубав бюджет за следващата година, отново да се чуем и да кажем вече конкретни неща и прогнози как ще се развива здравеопазването през 2011.

           Водещ:

           Точно така е. Благодаря ви. Успешни дни - понеделник, най-вече вторник. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

 

Сподели в: