Върни се горе

22. 02.2012 г., Програма „Хоризонт, „12 + 3”

 

Водещ: Добър ден и на министъра на здравеопазването Стефан Константинов. Здравейте!

д-р Ст. Константинов: Здравейте!

Водещ: Ще успеете ли да овладеете ситуацията така, че оставките в здравеопазването да не доведат до хаос в системата. Знаете, през последните дни се чуха се чуха такива опасения на различни организации.

д-р Ст. Константинов: Мисля, че няма място за притеснения. Както знаете многократно се говореше, че системата в момента е стабилна и една стабилна система по никакъв начин не може да бъде разклатена от една, две, три смени или каквото и да е. Така че, това ми дава основание да мисля, че няма да се случи нищо притеснително и в крайна сметка, когато има някакви промени, ние трябва да търсим за доброто да са те.

Водещ: Как тълкувате думите на депутати от ГЕРБ вчера да бъдат оценени кадрите в здравеопазването и да се прецени техният потенциал?

д-р Ст. Константинов: Ами като нещо съвсем нормално. Всеки трябва да бъде оценяван, така че намирам го за нещо нормално. Кадрите в здравеопазването са на най-различни нива - като тръгнем от директора на малка болница и стигнем до министъра.

Водещ: Вие лично притеснявате ли се в тази ситуация?

д-р Ст. Константинов: Не, не се притеснявам. Аз съм имал винаги политика да съм открит и съм казвал нещата такива, каквито ги мисля. Мога да застана зад моите виждания. Понякога, когато надделеят аргументите, съм връщал назад и винаги съм търсил консенсус с хората, така че не се притеснявам да говорим за идеи и за виждания какво трябва да се случи в здравеопазването.

Водещ: Трябваше ли Нели Нешева да си тръгне?

д-р Ст. Константинов:  Направи ли Ви впечатление, че последните няколко седмици, последните няколко дни всъщност,изобщо не съм говорил по тази тема, защото това не е редно да се случва от министър на здравеопазването. Когато сме имали със здравната каса някакви въпроси, противоречия, те винаги са били принципни и не искам да се свежда това до отношение „този” или „онзи”. И след като има волеизявление от нейна страна, след като има изявление от страна на политическата партия, която дава оценка за работа й, по никой начин аз няма да съм човекът или институцията, която ще влезе тука и ще прави коментари.

Водещ: Тръгвайки си обаче, тя си тръгна заради бонусите, които са раздавани в Касата и изведнъж тя постави въпроса за бонусите в министерството на здравеопазването? Те също не са ясни … За какво са дадени?

д-р Ст. Константинов: Моментално мога да изясня. Първо искам да кажа, че аз лично не съм получил никакви материални стимулирания допълнителни или както ги наричате бонуси.

Водещ: От никакви работни заплати, допълнителни наредби … там каквито възможности дава министерството?

д-р Ст. Константинов: Само това, което ми е плащано по фиш и ми е превеждано по сметката от страна на МС. Това е! Абсолютно стотинка повече не съм получил.

Водещ: А тези 5 милиона?

д-р Ст. Константинов:  Но 5-те милиона, които са дадени, аз много ясно го казах още веднага, че 90 % от тях не са дадени за администрация. Всеки, който смята може да види тогава администрацията колко е получила. Но останалите пари, пак искам да кажа, не са дадени като бонуси. Защото бонус какво значи – че някой е свършил много добра работа, и ние сега ще го наградим за добрата му работа. И това ако го кажа, нали разбирате, че сега веднага хората ще скочат и ще кажат „Ами всички сме недоволни от здравеопазването ни, а пък ето на, те тия, които го ръководят, си раздават някакви премии.”  Всъщност нещата са по-различни. Тези, които са лекарите, работещи в системата на здравеопазването и които правят голямата част, 90-те процента от тези 5 милиона, парите са дадени по два начина. Единият е или когато е имало незаети места и затова давам пак примера  със спешната помощ, защото той е много разбираем за хората. Примерно има незаети места, хората, които работят смените, всъщност вършат и тяхната работа и накрая, по закон както е разрешено, част от тези пари те могат да ги получат. Най-големият ни процент е затова в София. Но ние не сме го дали, те са ги използвали.

Водещ: Няколко пъти давате този пример със спешната помощ …

д-р Ст. Константинов: Чакайте, сега ще Ви дам и още други примери. Други пък места, където примерно има разни лицензионни такси, разрешителни, преглед на документи, разглеждане на дипломи, даване на свидетелства, от които се внасят такси… Пак законът разрешава определена част от тях да бъдат дадени на хората, които вършат това. Знам, че законово е абсолютно безукорно, знам, че морално всеки човек ще зададе въпроса … И един човек, който получава заплата от 270 лв. или минимална пенсия, това нещо той няма да го разбере. Защо на хора, които примерно вършат юридическа работа, или работят по евро-програми са получили допълнителни средства, често пъти изключително по-високи от тия мизерни доходи на обикновените хора.

Водещ: Казахте няколко пъти обаче, че част парите са отишли в Спешната помощ.

д-р Ст. Константинов: Да

Водещ : В края на миналата седмица излезе една асоциация на лекарите от спешната помощ, която каза, че лекарите са получавали по 10-11 лв. Няколко центъра са получили по 20 или 50 лв., но това са смешни пари, извинявайте. Пет милиона - за какво са отишли ?

д-р Ст. Константинов: Мисля, че преди малко точно това ви обясних-никой нищо не е получил. Всъщност ние сме разрешили да ползват определени пари, които са от Фонд  „Работна заплата”. Нито един спешен център не е получил нещо свръх като награда за неговия труд. Има няколко спешни центрове, които не са получили нищо - 0 стотинки. От тези милион и 83 хиляди лева, основната част-над 700 хиляди лв., са дадени в София град заради незаетите бройки. Всъщност тези средства не са дадени, а са ползвани, защото не са могли да усвоят Фонд Работна заплата - имат страшно много незаети бройки. Разбирате, че никой не иска да работи за 400 или 500 лв. след като е учил, 10 години е работил в линейка и спасявал човешки живот, а това е страшно важно.

Водещ: Добре, най-големият бонус в МЗ какъв е ?

д-р Ст. Константинов: Най-големите такива средства са получили заместник-министрите.

Водещ:   Гергана Павлова…

д-р Ст. Константинов: Да.

Водещ: Тя колко получи ?

д-р Ст. Константинов: Нека сега да не го казвам…

Водещ: Защо, важно е…

д-р Ст. Константинов: Аз разбирам, че прозрачността…

Водещ: Ако Нели Нешева си тръгна заради някакви си 12-13 хиляди лева …

д-р Ст. Константинов: По-малко са. Мисля , че тук сумата не е водеща…

Водещ: Добре, Гергана Павлова тогава за какво ги е получила тези пари?

д-р Ст. Константинов: Гергана Павлова и всички останали в министерството, които са получили допълнително материално стимулиране, са по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина – за давани разрешителни, преписки, обработка и т.н.

Водещ  Защо този процес не е публичен и защо няма някъде, където би могло да се провери тази информация, кой колко е получил, защо го е получил?

д-р Ст. Константинов: Защото това не е регламентирано ясно и не е разписано по закон. В смисъл законът казва, че това може да се прави …..

Водещ:  Но може и да не го правите..

д-р Ст. Константинов: Искате ли да бъда абсолютно честен как стоят нещата. Защото знам, че сега всички, които ни слушат, безкрайно много се ядосват и казват как може, това е безобразие. Но аз ви казвам, ако се реши за абсолютно всички министерства, цялата администрация решението е следното: Два пъти по-малко хора, работещи в администрацията - 2 или 3 пъти по-добре платени. Точка по въпроса и никакви материални стимули или нещо друго. Защото сега ако едно министерство каже ние сега не даваме, а друго министерство дава някакви материални стимули, качествените хора започват да бягат там, където са по-високите заплати. Един юрист, или човек, който работи в областта на обществените поръчки по един и същи начин ще върши обществените поръчки в министерство на здравеопазването или пък в други министерства, където може би и раздадените средства са и по-високи.Да не говорим пък за частния бизнес. В един момент не можем да съберем качествени хора, които да дойдат и да работят при нас. Един юрист, ако не си върши качествено работата в министерството, държавата може да загуби милиони левове неусвоени евросредства.

Водещ: Какви са връзките на Гергана Павлова със Софарма ?

д-р Ст. Константинов: Гергана Павлова е работила в Софарма Трейдинг, след това е работила в международна компания и след това е станала заместник-министър.

Водещ: За това време, откакто тя е била заместник-министър, вие получавали ли сте някакви сигнали, правило ли е впечатление тази тема здравен туризъм, това че много хора ходят в чужбина да си купуват лекарства?

д-р Ст. Константинов: Да, имаше моменти, когато наистина хора ходеха в чужбина и продължават. Ние по всякакъв начин сме се мъчили да ограничаваме този процес – било чрез търсене на местни дистрибутори , варианти как да сваляме цените на лекарствата…

Водещ: Неуспешно..

д-р Ст. Константинов: Знаете ли, големите нещата които се направиха в лекарствената политика, общо взето бяха премахването на централните търговете и пращането им към болниците и към Касата.

Водещ: Това защо се направи - виждате че хора негодуват срещу това…

д-р Ст. Константинов: Само да ви кажа, че тези хора, които в момента негодуват нека си припомнят това, което беше преди 4-5 години и ако се види броя на негодуващите в сравнение със сега, ще видим смазващата разлика. Каква ни е всъщност идеята - идеята е парите за лекарствата да отидат към Здравната каса. Защото централните търгове имаха два огромни недостатъка-първия, че не можеше да се планира броя на болните хора., т.е ние не можем да кажем тази година, че ще има 10 човека с точно определен вид рак и съответно ние да изпишем централно 10 ултраскъпи медикамента и да ги дадем. Защото се е случвало една година се появяваше, че са 8 души, пък следващата година се появяват 15. По тези причини хората масово съдеха МЗ, защото те с месеци, подчертавам - с месеци, не получаваха лекарства. Идеята е, когато преминат към Здравната каса, там нещата са много по-бързи и по-оперативни и болниците получават информацията максимално бързо. На всичко отгоре касата може да договаря и да понижава цените. Естествено, че този процес ….

Водещ: Чухте и такива обвинения предполагам

д-р Ст. Константинов: Нека само Ви кажа – в тоя целия процес на ценообразуване, на следене на нещата, може някъде да са се получили пропуски . Било то от недоглеждане, може да е имало зла умисъл, може да е имало интереси …

Водещ: Имало ли е зла умисъл според Вас и дали имате сигнали че заместник- министърката Ви е работила за фирмите на Огнян Донев?

д-р Ст. Константинов: Ама вижте, те вървят такива сигнали сега от медии в последните дни и т.н.

Водещ: И преди е имало такива информации, моля Ви …

д-р Ст. Константинов: И преди … Значи то непрекъснато има сигнали и когато има сигнали какво трябва да се направи?

Водещ: Правили ли сте проверка на случая ?

д-р Ст. Константинов: Проверки са правени, но разбирате, че са правени вътре в самото министерство. И сега това, което ще направим е пак министерството, но включвайки пациентски организации, примерно ще поканим и съсловни организации, за да дадем максимална прозрачност  

Водещ: А защо сега? Защо не го направихте в началото?

д-р Ст. Константинов: А кой Ви е казал, че не е направено? Значи те са непрекъснато правени актуализации на цените и особено с промяната и обединяването на двете комисии – Комисия по цени и тази по реимбурсиране  в една, беше направена отново проверка. Ама каква е гаранцията …

Водещ: Добре, като сте правили толкова много проверки, обяснете ми защо едно лекарство от български производител в България струва по-скъпо,  отколкото ако отидеш да си го купиш в Гърция или в Турция?

д-р Ст. Константинов: Тези лекарства, чиито имена са цитирани и са точно такива, ще им направим веднага сметка. Защото това е много конкретен въпрос, който ми задавате. Но в цената на лекарството, искам да Ви кажа и още нещо,  играе не само тази комисия, а играе също голяма роля и колко се плаща ДДС. Има държави, където нищо не се плаща, където се плаща 7 %, 10 %, при нас се плаща на всяко лекарство данък добавена стойност 20 %. И нека да го разгледаме всеки отделен медикамент . Точно това ще се случи в следващите дни.

Водещ: Имате ли сигнали за това, че болници в момента са принудени да се договарят единствено със Софарма заради това, че имат дългове към фирмата и всъщност търговете им се правят, за да спечели конкретната фирма?

д-р Ст. Константинов: Такова оплакване нямам от нито един болничен директор, но болнични директори в неформални разговори са изказвали притеснението си от голямата задлъжнялост, която имат към вносители на било то на медикаменти или на медицинска апаратура. И искам да Ви кажа, че тези задлъжнявания съвсем не са станали през последната година или две, а един процес, който е траял доста, доста време. Последната година единственото, което успяхме е да намалим задлъжнялост та им с около 40 милиона на всички болници, което е всъщност над 10 % от общата им задлъжнялост.

Водещ: А имате ли информация колко болниците дължат на Огнян Донев?

д-р Ст. Константинов: Да, такава информация … В смисъл вероятно питате за тези, за които ние може да кажем. Това са държавните. За общинските, частните не съм много сигурен, че мога да извадя такава информация. Но такава  информация се актуализира … Те са много … Но съвсем скоро, защото имам и такова питане от НС, ще изнеса дяловете на дистрибуторите, не само на производителите на лекарства, но и на дистрибуторите кой какъв дял от пазара на лекарства държи. Това е единственият начин – прозрачност …

Водещ: Но не се получава, разбирате ли? Ние за тази прозрачност говорим вече от години.

д-р Ст. Константинов: Защо да не се получава? Цената на всички лекарства, които са определени, я има на сайта на здравото министерство. Заседанията на комисията също са ясни. В заседанията на комисията от край време участва …

Водещ: Добре, монополист ли е Огнян Донев тогава на пазара и какво се прави в тази посока, ако отговорът е „Да”?

д-р Ст. Константинов: Значи сега ми задавате един ултра конкретен въпрос, който има юридическо измерение. Едно е аз сега да го кажа като човек, не мога на този етап да Ви дам тази  информация, преди да са приключили всички проверки. Ще е крайно несериозно.

Водещ: Какво правите по питането на Европейската комисия?

д-р Ст. Константинов: Питането на Европейската комисия, което получихме вчера има срок да се отговори, ако не се лъжа две или малко повече седмици, е разпределено на три дирекции в министерството да изготвят отговор. След като ми го изготвят, аз ще го прегледам. Ако имам забележки, ще ги нанеса. Ако го одобря, ще го изпратя на министерство на финансите, след което министерство на финансите ще върне отговор на Европейската комисия.

Водещ: Трябва да приключваме, кой ще наследи Гергана Павлова?

д-р Ст. Константинов: Малко търпение имайте, ще се разбере скоро.

Водещ: Добре, благодаря, министър Константинов.

д-р Ст. Константинов: И аз благодаря.

 

Сподели в: