Върни се горе

3 ноември 2010

Фокус: Министър Константинов, от понеделник започна вълна от лекарски протести в страната – защо според вас се провеждат тези протести след като самите лекари скъсаха споразумението с правителството и сега твърдят, че то не се спазва?
Д-р Стефан Константинов: Това е много хубав въпрос и той трябва да бъде отправен към протестиращите, защото всъщност откакто има в няколко града протести, към мен никой не се е обърнал да ми каже какви са конкретните искания, въпреки медийните ми изяви, при които призовах да се срещнем. Аз наистина не съм наясно. Знам до преди месец какви бяха исканията, които аз ги подкрепях напълно. Това бяха исканията да се изплатят дължимите суми до края на годината. Аз в момента това го правя. Това се опитва да го прави и Здравната каса. Ето имахме 20 млн. лв., които са дадени сега и за да не каже някой, че са под въздействие на протестите, следващия месец ще има отново 25 млн. лв. Това до голяма степен решава въпроса. Ако остане някаква много, много дребна сума, тя ще бъде погасена непосредствено след Нова година. Т.е. въпросът за какво са протестите би следвало да се отнесе към хората, които протестират.
Фокус: Искате да кажете, че до този момент не е потърсен контакт с вас, така ли?
Д-р Стефан Константинов: Не. Нито един човек не е дошъл. Аз имам непрекъснато срещи през целия ден и решаваме конкретни малки или големи въпроси, но на темата протести към мен никой не се е обърнал с цел да дискутираме нещата. А и това, което чувам от медиите е, че те се менят непрекъснато. Сега чувам, че заплатите били ниски, трябвало да се вдигнат. Окей, аз това го знам, че заплатите са ниски. До колко трябва да ги вдигнем, защо, по какви механизми никой не е споделял с мен.
Фокус: Има ли основание за протести след като и от НЗОК и от министерството съобщавате, че им превеждате поетапно пари? Вие виждате ли някакъв скрит мотив в тези протести?
Д-р Стефан Константинов: Този въпрос е горе долу производен на първия, защото ние ако не знаем точно какви са целите или те се менят непрекъснато и се искат едни неща, споразумение, после се скъсва, след това се казват едни други работи. Ние говорим само за пари, пари, пари, а всичко останали важни неща, които се случват в здравеопазването остават на заден план или въобще всъщност не се засягат. Аз наистина тогава се запитвам какви са целите. Какво да ви кажа. Много ми се ще и аз да науча отговорите на въпросите, които задавате, но това може да стане само в контакт и в диалог.
Фокус: В петък ще се проведе Национален съвет на БЛС, на което ще се вземе решение дали да се проведе национален протест и кога – вие ще отидете ли, за да се срещнете с медиците, въпреки че предполагам, че нямате покана?
Д-р Стефан Константинов: Крайно неучтиво ще е от моя страна да отида на някакво мероприятие, на което не съм поканен. Но обратното, аз мога да поканя всеки в моя кабинет, особено с хора, с които много добре се познавам и сме били съмишленици. Независимо как разглеждат нещата в момента, моят кабинет е отворен за тях и нека те да заповядат при мен.
Фокус: Може ли да се каже, че има единомислие сред лекарите след като на протестите излизат по 100-200 души?
Д-р Стефан Константинов: Днес е имало протест в София. Аз знам, че по регистър на Лекарския съюз в София има регистрирани грубо около 10 000 лекари. Не съм бил на протестите, но и от други места чух, че са били 50 – 100 души. За мен и един човек да протестира заслужава да му се обърне внимание и да се каже какъв е проблема и да се мъча да го решавам като министър. Но самият факт, че числото е такова, показва, че голяма част от моите колеги оценяват това, което се мъча да направя, защото наистина повярвайте с един бюджет, почти изчерпан в края на годината поради двукратно намаляване на бюджета на министерството през тази година, да намериш 50 млн. лв. и да се опиташ да се разплатиш с хората преди Нова година, изисква доста сериозна работа и убеждение за необходимостта това да стане. Така че аз съм спокоен за задачата, която имам, че я работя и успоредно с това да променяме нещата, защото всеки казва – „Ето, на – вие пак давате пари, но какво се променя”. Има страшно много неща в здравеопазването, които да се вършат и парите са само една част от тях.
Фокус: А ще успеете ли до края на годината да се разплатите с болниците?
Д-р Стефан Константинов: Всичко, което зависи от мен, ще се опитам да направя. Мисля, че в големия си процент от сумите, които болниците трябва да получат от страна на министерството, ще бъдат получени. По-скоро мен ме притесняват някои други неща. Ето, идва Нова година – трябва да има Рамков договор и досега не съм чул никой да говори дали ще има официална позиция, дали ще се участва в преговорите, дали не, дори и тези средства, които следващата година ще бъдат повече от тази година, механизмите, по които ще ги разпределим, как ще се дават, какви дейности, какви ще бъдат услугите, които ще се дават на българските граждани. Аз имам в момента възможността да увеличавам, да намалявам пакета здравни дейности с наредби. Всички тези неща са при мен и ми се струва странно, че никой не ме търси да предлага такива решения и предложения. Всъщност, не никой. Има доста хора, но точно организациите, които са изключително уважавани от мен структури не го правят.
Фокус: Доколкото ми е известно, на заседанието на Националния съвет на БЛС в петък ще бъде обсъдено и това дали да се участва в преговорите по НРД и дали да се подпише договорът. Какво ще последва, ако няма подписан НРД?
Д-р Стефан Константинов: Искрено се надявам този въпрос да бъде обсъден и в разговори да намерим вярното решение. Не желая да предрешавам нещата и да казвам, ако еди какво си се случи, еди какво си ще стане. Така че нека да не гледаме толкова с условности в бъдещето. Да се концентрираме на преките неща, които могат да се случат в момента.
Фокус: Доколкото ми е известно, тази седмица вие трябваше да бъдете готов със стратегията си за здравеопазването - дали вече имате готовност да я представите на премиера и пред медиите?
Д-р Стефан Константинов: На премиера имам готовност да представя основните положения по стратегията. За медиите – бих се въздържал малко. Работи се по въпроса. Всъщност това, което премиерът каза, вероятно имате информация от предаване по телевизията, касае Стратегията 2020. Основните моменти са ясни, но нека да изчакаме за детайлите малко.

 

 

Сподели в: