Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Лице в лице“

 

Водещ: Гостът ми днес е д-р Петър Москов, министър на здравеопазването. Здравейте, д-р Москов.

Д-р Петър Москов: Здравейте на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Започвам от най-горещите събития от последните дни. Имате ли някакви обяснения защо в резултат от конкурса за системата за пръстови отпечатъци се оказа, че фирмата, която е дала най-висока цена, го печели? Мога да кажа данните – 447 хиляди с ДДС предлага фирмата, която е спечелила, а единичната цена за четците 286. Фирмата на второ място е четири пъти по-евтина – 109 хиляди и 227 за единична бройка.

Д-р Петър Москов: Разбира се, че не съм аз човекът, който може да Ви отговори на този въпрос, има си комисия в Касата, която е назначила съответната комисия, тя трябва да даде отговор, има методика, по която са класирани тези неща. Аз искрено се надявам, че надзорният съвет и управителят на касата ще имат адекватни отговори на това, което Вие питате. Ако, разбира се, аз си запазвам този ангажимент, както винаги досега съм го правил, ако няма достатъчно адекватен отговор от страна на комисията, аз си запазвам своето право през квотата на държавата в надзора, да интервенираме. Това, което знам е, че нещата свързани с поръчката, бяха свързани както с цена, така и със сигурността и достоверността на данните, което не е маловажно, когато говорим за тези неща. Но аз не се наемам с обяснения, има си комисия, която трябва да каже.

Водещ: Добре, обаче това е важна тема. Взех данните от Клуб Z, това е важно да кажа, другаде не ги срещнах. Но все пак понеже това е любимата Ви система, за която ядете много бой и подигравки и недоверие с тази пръстова система, имам няколко въпроса. Да речем комисията ще се произнесе защо четири пъти е по-скъпа тази.

Д-р Петър Москов: Наистина комисията трябва да се произнесе, така че трябва да бъде валиден публичен отговор. Ако не, това ще бъде поредната обществена поръчка, която ще бъде спряна.

Водещ: Това щях да попитам - Борисов да не вземе да спре и тази обществена поръчка?

Д-р Петър Москов: Не, не е нужно дори Борисов да го прави, има си надзор на касата с /…/ на държавата. Но отново пак казвам, нека да не предпоставяме, че има нещо сгрешено или лошо в това нещо. Искрено очаквам комисията да обясни защо и то трябва да бъде убедително и за вас и за обществото.

Водещ: Безспорно. Сега обаче има един друг въпрос и него съм го взела назаем от наш зрител във Фейсбук. Пита – защо се бави изграждането на електронните здравни карти и не се използват тези карти за идентификация, а се прави дублираща система, както я е нарекъл нашият зрител, с пръстовите отпечатъци? Нямаше ли да свърши електронната здравна карта?

Д-р Петър Москов: Не, защото електронната здравна карта дали и кога във времето може да бъде направена е въпрос, който отлага първо решението във времето, второ тя струва пари.

Водещ: Е това също струва.

Д-р Петър Москов: Не, това за Вас като потребител на системата не струва нито една стотинка или частица от стотинката. Всеки един носител, вижте, това е технологично решение, ние сме го водили този разговор и във Вашето студио.

Водещ: Да. Ама нямаше ли да свърши същата работа, д-р Москов?

Д-р Петър Москов: Не, защото да валидирате през физическото си присъствие, че Вие разрешавате на Вашата каса да прави плащане от Ваше име е нещо, което е важно, нали така. Тоест във Ваше присъствие да се случва това Ваше валидиране. Ако си спомняте, ние заварихме, за което не знам защо това правителство и този надзор на касата някак си също търпеше упреки, ние заварихме от предишното управление една, въвеждането на една система с личните карти, ако си спомняте. Дали тя има пропуски, дали няма пропуски, това беше система, която беше във финализация и ние заварихме финалния й стадий и вероятно и вероятно тя е дала някакъв вид контрол и възможности на хората също да са там. В течение на времето се оказа, че на местата, където и одитни органи на министерството и полиция и така нататък правят проверки в чекмеджетата на болници и други места се намират цели кочани с лични карти или техните копия. Тоест тук не е важно само дали активните граждани на държавата – такива като Вас или като зрителя, който задава въпрос и който никога няма да даде индивидуалната си карта за нещо някой да я ползва във времето, когато му е нужна, тук е важно всички да пазим нашите пари, защото те са нашите пари. И като сме на тази тема, защото вероятно няма още много въпроси на тази тема, нека да кажа следното – Касата има задължение от Закона за здравното осигуряване, забележете от 2007 година, което задължение изисква от Касата да въведе електронен уникален идентификационен номер за всеки един от нас потребителите, в смисъл здравноосигурените лица, които да са ключ към електронното досие, електронната рецепта и електронното направление, защото отново казвам, карта, четец, всичко останало, това е ключ. Начина по който влизате вкъщи, какво заварвате вкъщи е друг въпрос, но вие не може да влезете без да имате този ключ – това е предназначението едното на този уникален номер, а второто е Вие да имате участие в контрола. Вие да разрешавате от Ваше име да се харчат пари на вашата партида. Това е достъп до Вашата индивидуална електронна партида в касата. И тук понеже слушах мисля, че председателят на БЛС д-р Грозев, който уважавам, който казва следното, че въвеждането на електронен идентификатор щяло да затрудни работата на лекарите. Аз имам един единствен въпрос. Как аджеба…

Водещ: Пръстовия отпечатък имате предвид?

Д-р Петър Москов: Каквато и да е технология.

Водещ: Административен абсурд казват, не знаем как да контролираме софтуера.

Д-р Петър Москов: Чакайте малко.

Водещ: Чакам.

Д-р Петър Москов: Казваме какво значи това, дали ще бъде карта, дали ще бъде нещо друго, това е решение. Тоест как идентификаторът ще затрудни работата на лекаря? Само този прост въпрос имам. Тоест, вижте въвеждането на електронен идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които да кажем формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали от там, при изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен, това е лоша теза. А иначе ако може някой да ми отговори на въпроса как Вашето физическо присъствие като разпоредител на вашите средства в Касата и само те могат да наредят на Касата да плати на болницата, на аптеката, на личния лекар от Ваше име, аз ще бъда радостен да чуя това нещо и ще взема нужните мерки нито един лекар да не бъде затруднен в дейността си.

Водещ: Но има въпроси, д-р Москов, ето днес си зададох въпроса – днес ходих в аптеката да взема лекарствата на майка ми, тъй като тя е възрастна и уморена и не може да отиде, а може да се окаже и много болна и да не може да отиде. С чий пръстов отпечатък например ще взема, как майка ми физически в аптеката да занесе…

Д-р Петър Москов: Имам известно подозрение, че с Вас сме водили този разговор, но на фона на обрасналото…Вижте системата.

Водещ: Дайте обяснение, как тя да си остави пръстовия отпечатък?

Д-р Петър Москов: Сега ще обясня. Системата, тя общо я казваме системата, но тя си има своите лица, голяма част от тези лица са почтени, има част от лицата, които не са обаче. Затова е този бой последен, защо е лошо защо е страшно и така нататък. Обяснявам отново – не става въпрос за взимане на отпечатъците Ви, става въпрос за генериране на уникален Ваш код, който се свързва с Вашия единен граждански номер в системата Есграон. В системата Есграон има така нареченото дърво на свързаностите, там е ясно, че имате майка, имате малолетни деца, ако имате такива или Вашите роднини и съответно системата Ви дава оторизация, Вие от името на Вашата възрастна майка или от името на малолетното си дете, или в конкретен случай без да сте роднина на някой човек, но като сте кмет на едно затънтено село в Родопите и Вие пазарувате на възрастните жени, петте, които са останали в селото.

Водещ: Но пак означава един човек да бъде. Ами някой път се случва друг от семейството да отиде, някой път съсед отива, за десет човека ли трябва да дадем оторизация?

Д-р Петър Москов: За всеки един от Вашето семейство има такова дърво на свързаностите, разбирате ли и Вие не я давате активно, когато става въпрос за Ваши роднини, а тя фигурира във Вашето дърво на свързаностите. Никой нормален човек не може да си помисли, че Вие не генерирате Вашия код от името на Вашето дете малолетно, нали така, в аптека или в болница.

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: Обясних ли, успокоих ли Ви?

Водещ: Ами надявам се, но ако се наложи…

Д-р Петър Москов: Не, не, успокоих ли Ви, кажете, ако трябва ще продължим разговора.

Водещ: Ако е август месец, когато почивам и съседката…

Д-р Петър Москов: Не Ви разбрах.

Водещ: Ако е август и няма никой от семейството ми в София, как може майка ми да си купи лекарство?

Д-р Петър Москов: Тогава има цялата възможност и тя е предвидена, но за тази цел…

Водещ: И тя не знае кой, ще помоли съсед.

Д-р Петър Москов: Не, вижте, за тази цел трябва наистина хората от касата да дадат тези отговори, да не ги давам аз вместо тях, но има предвидени…

Водещ: Понеже сте голям фен на тези отпечатъци.

Д-р Петър Москов: Не говорим за отпечатъци, госпожо Ризова.

Водещ: Добре, електронен идентификатор.

Д-р Петър Москов: Второ, нали и двамата с Вас сме фенове на това Вие и аз като потенциални пациенти, защото кой ще става лекар е отделен въпрос, но като потенциални пациенти, да можем да контролираме как се харчат нашите средства. Нали и двамата сме фенове на това?

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: Да. И сега да кажа още веднъж – има изключения, когато Вие само с личната си карта може да се оторизирате като лице, което от името на друго лице прави едно, второ, трето, тоест няма никакво притеснение и никакво затруднение за хората. Напротив. А тези, които внасят притеснение в хората са всъщност по-скоро хората, които искат да продължават хаоса, безконтролността, безотчетността да продължават. Вижте, когато има определено количество пари, защото в Касата, държавата, в нашия джоб, те са определено количество, може да ни се иска да са много повече, но те са толкова, тогава те трябва да бъдат насочени към реалните потребности и задоволяване на реалните нужди на хората, а не към бизнесплановете на един или друг човек. така мисля аз.

Водещ: Така или иначе сме на аптеките, много кратък отговор.

Д-р Петър Москов: Кажете за аптеките.

Водещ: А вие фен ли сте на това да се изписват молекулите на лекарствата, а не търговските им наименования?

Д-р Петър Москов: Другото име на това, което питате е дали съм фен на това, при положение че има безплатен осигурен от касата медикамент, Вие заради конкретното търговско име, записано на медикамента, да трябва да доплащате? Не, не съм фен на това да доплащате, госпожо Ризова. Ако Вие сте фен, можете да продължите да го правите.

Водещ: Добре, сега обаче втората тема, която е гореща и е от последните дни, че Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор. И как Ви звучат заглавия из медиите – „Докторите бламираха Москов и реформите”, „Недоволството на лекарите от реформата на здравния министър ескалира”. Казвайте сега, защо не се разбрахте?

Д-р Петър Москов: Сега ще кажа. В последните два дни на миналата седмица и тук, ако членовете на управителния съвет на съюза възнамеряват да го направят, могат да го потвърдят. И от моя кабинет и след това от кабинета на управителя на Касата, представителите на съюза си излезнаха с думите, че такива добри параметри, даващи сигурност на системата и нови възможности на хората за лечение досега не е имало. Оттам нататък, разбира се, че беше по-добре да има рамков договор, защото това означава ангажимент на другата страна. Сега по същество другата страна казва, ами ние с ангажименти не се интересуваме, ние имаме само искания. Добре. Това по никакъв начин не променя всички нови неща, които ще бъдат на разположение на българските пациенти и цялото финансиране, което ще даде финансово спокойствие на лекарите, на сестрите, на хората, които ви лекуват.

Водещ: Ами ако е така, защо отказаха да го подпишат, Вие казвате ще им даде финансово спокойствие, а те тук един куп неща разказват, как парите за здравеопазване са много по-малко отколкото миналата година, как направленията са по-малко.

Д-р Петър Москов: Нека да кажа следното нещо – имаме официалното становище на ръководството на Лекарския съюз, цялото, което казва, че те са абсолютно съгласни и адмирират финансовата рамка на бюджета – то е подписано от целия управителен съвет. Не е вярно и нито един, нито един от тези хора не може да твърди и никога не е твърдял, че парите са по-малко, защото те само в Касата са със 130 милиона повече от миналата година.

Водещ: Боже, даже и цифрите можело да се четат по различен начин.

Д-р Петър Москов: Не, цифрите може да се четат само по един и същи начин. Тук става въпрос за нещо друго, става въпрос за различни тенденции вътре в Лекарския съюз и за това коя от тенденциите защитава повече интересите на лекарите и никой не казва, че ги защитава по-малко, за да не бъде бламиран. Но знаете ли, за лекарите, те хората знаят кой какви интереси представлява. Но за мен е важно хората, които гледат, които в голямата си част са пациенти.

Водещ: Да, кажете ползата за пациента каква ще е от Вашите реформи?

Д-р Петър Москов: Какво ново вследствие на година и половина усилия на политическото мнозинство, усилия на правителството, на министерството и на Касата, какво ново? С отвоюваните пари от различни схеми, които досега течаха, пациентите ще имат през следващата година, тоест от този до следващия април, периодът, в който правим договарянията, ето това, което надявам се да може да виждат Вашите зрители на екраните си.

Водещ: Надявам се да, колегите да го пуснат.

Д-р Петър Москов: Направленията при специалист – нещото, което най-много боли всички, нали така, с над 641 хиляди направления повече, броя направления повече на годишна база. С 236 хиляди повече профилактични прегледи за деца при личен лекар – това означава, че целият календар, както е по националната ни програма за детско здраве, е финансиран пълноценно. Над 5 милиона броя повече изследвания в сравнение с миналата година. Това означава, че след като гарантираме количеството на направленията, тоест възможността личният ви лекар да Ви прати при специалист в доболничната помощ, той съответно освен прегледа трябва да назначи някакви изследвания – кръв, урина, снимка или нещо друго, каквото изисква терапията на вашето заболяване. Над 5 милиона броя повече изследвания в сравнение с миналата година и те не са просто 5 милиона ей така, а са насочени извън базовите изследвания на кръв, урина, неща, които рутинно да кажем лекаря, за да види общото ви състояние трябва да пусне при Ваше неразположение. Те са насочени към терапия, превенция и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, тоест огромно количество повече изследвания на холестерола и неговите фракции, това, което кардиолозите от години алармират, че не се следи и се вижда чак в последните стадии, когато човекът е заплашен от запушване на съдовете. Всички изследвания свързани със състоянието на диабета, другияъ огромен бич на българските граждани – глюкоза, гликиран хемоглобин, кръвнозахарен профил, огромно количество направления, в туморните маркери огромно количество направления нови. Тоест там, където всъщност реално е причината за инвалидизацията, причината за висока смъртност, там са насочени по-голямата бройка изследвания.

Водещ: Чакайте и сега Вие твърдите, че това нещо, което ни показахте, означава, че повече пари за здраве ще бъдат дадени тази година, а не както твърдят…

Д-р Петър Москов: Само в доболничната помощ тази година, от април до април ще бъдат дадени 36 милиона повече отколкото миналата година и те са разпределени в тези неща – повече направления, в повече профилактични прегледи и в огромно количество повече изследвания, госпожо Ризова. Това са фактите и с, и без рамков договор Касата ще наложи това в собственото си решение. И то ще бъде добре за Вас, нали?

Водещ: Не, то ще бъде добре за всички, ако е така. Но аз наистина се озадачавам как може лекари да твърдят, че по-малко пари се дават отколкото миналата година.

Д-р Петър Москов: Тук вече не може да се спекулира с това дали, ако това е така. Защото това е нещото, което Лекарският съюз отказва да подпише.

Водещ: А помните ли, че при първото си гостуване, след като станахте министър, казахте, че направленията ще изчезнат?

Д-р Петър Москов: Да, разбира се. И затова в момента увеличаваме, а след това с възможността и с наличието на…Тоест, за да има електронно направление, което е част от Вашия персонализиран пакет, за да има Вашият електронен здравен запис и електронна рецепта, трябва, за Бога, да го има този ключ. За Вас това е добре, за лекарите в системата това е добре, защото за почтените лекари това означава, че парите отиват там, където реално се работи. Ако има мошеници в системата, съжалявам, ама не би трябвало да са Ваша и моя грижа, нали?

Водещ: Не бе, хич не трябва да са, даже е много добре…

Д-р Петър Москов: А така, ами дайте да не се грижим толкова за тези хора. Ще кажа още нещо, защото аз горе-долу…

Водещ: Ама не се грижа изобщо за мошениците, питам за пациентите.

Д-р Петър Москов: Какво от това, което казах, видяхте, че е лошо за пациентите. Да кажа наистина още нещо. Наистина може би първото ми интервю, ако не се лъжа, като министър преди година и три-четири месеца, колко станаха, беше при Вас, ако не се лъжа.

Водещ: Да, мисля, че така беше.

Д-р Петър Москов: Тогава аз Ви казах нещо и Вие ме погледнахте и казахте, абе дано, дано, както сега казвате - дано, дано. Аз казах, че клишето, че системата трябва да се обърне към нуждите и да отговаря на нуждите на пациента, е целта на реформата. Е това в момента се случва, че системата или част от нея ще резистира – да, че е трудно – да. Само че ние сме казали, че правим това, правим го и хората ще започнем да го виждат. Защото какво говоря аз, какво говори някой си от някакъв съюз, какво говори третия лобист, който е нает от група верига болници, за да бламира всичко, което прави държавата, няма никакво значение. Въпросът е дали хората ще видят за себе си някаква промяна с тези числа, които Ви казвам, а те има и още. В болничната помощ – над 500 хиляди дни планирани, финансирани за лечение, за продължително лечение. Това означава, че след тежка операция, след тежко неврологично заболяване, инсулт, за да ме разберат хората – до този момент Вие трябваше да напуснете болница след изтичането на алгоритъма на острото Ви лечение. Ама как сте, защо сте, можете ли да ходите, можете ли да се обслужвате нямаше значение или пък болницата Ви държеше и губеше от това пари.

Водещ: А сега как ще бъде?

Д-р Петър Москов: 500 хиляди леглодни са предвидени за продължително лечение и финансиране, за да може след финализирането на алгоритъма на острото лечение, Вие дори в рамките на същото отделение, където има съответния сектор за продължително лечение да останете и под контрола на лекуващия си хирург, заедно с рехабилитатор, физиотерапевт и каквото е нужно, за да се възстановите до степен, че максимално добре да може да се върнете в обществото. Това е.

Водещ: А вярно ли е това за болниците…

Д-р Петър Москов: Това ново ли е и добре ли е? Кажете.

Водещ: Добре е, стига да се случи, д-р Москов, много е добре, ама да се случи.

Д-р Петър Москов: Добре, ама какво значи да…

Водещ: Ама аз чета само…

Д-р Петър Москов: …вижте, госпожо Ризова, Вие ми казвате дали ще се случи. Казвам, че това са разчетите, гласувани от Надзорния съвет на Касата. И независимо кой иска или не иска, те влизат от април месец.

Водещ: Е тогава този съюз, какъв е този съюз да откаже чак такива благини?

Д-р Петър Москов: Питайте съюза. След това, осем нови апарата за лъчелечение, част от многогодишно усилие на държавата, не само на това правителство, осем нови линейни ускорителя влизат в употреба. Ние, когато опозицията говори за листа за чакащи – давате ли си сметка, че всъщност ние имахме досега листа на чакащите за лъчелечение. Защото дали имаш листа за чакане като те боли третия пръст на лявата ръка, вероятно е лошо, но не е страшно. Но когато чакаш за лъчелечение, това означава, че ти се подписва смъртната присъда. С тези апарати, четири от които имат възможност за радиохирургия, българските граждани няма да чакат за лъчетерапия вече. И отделно това е нещо, което…

Водещ: И това ще бъде в основния пакет нали така, защото…

Д-р Петър Москов: Естествено. И никога, няма човек, който да си е помислил нещо различно. Но да кажа и още нещо, всички тези неща дотук, защото предишните неща да кажем, че са нещо, което е имало нещо, което се увеличава и така нататък. Специално за лъчетерапията и още повече за радиохирургията – българските граждани до този момент не само, че нямаха възможността да правят това нещо в България, а когато ходеха в чужбина трябваше да плащат от джоба си. Сега в момента ще могат да го правят в България с най-модерната апаратура в целия свят – няма по-модерни апарати от тези, които правителството е закупило и те ще бъдат заплащани от тяхната каса.

Водещ: А ще ограничите ли възможността на онкоболните да се лекуват на различни места? Имаше една идея, че те трябва да се лекуват само в болници, които могат целия цикъл да затворят – нуклеарна медицина, лъчетерапия, химиотерапия и вероятно други неща. Вярно ли е това?

Д-р Петър Москов: Първо да разграничим нещата. Нали отново ще се съгласите с мен, че Вашата каса, нашата каса, трябва да сключва договор само с лечебни заведения или техните групирания или техните консорциуми, които могат да гарантират на Вас, или на мен, ако недай си Боже, сме сполетени от злокачествено заболяване, че пълният алгоритъм, пълният ход на нашето лечение- диагностика, хирургия, лъчетерапия, химиотерапия, недай Боже, палиативин грижи, ако заболяването ни не е лечимо, трябва да бъде осигурено. И то само когато не е задължително да е в една болница.

Водещ: Но в една болница ли е въпросът, ето това е – хората са разбрали, че ще останат само тези болници.

Д-р Петър Москов: Кои са тези хора, госпожо Ризова?

Водещ: Ами това пише, господин Москов, как кои са тези хора?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, пише и че, аз за вас какви неща съм чел, знаете ли, ама аз не им вярвам. Така че нека да не четем черните страници на жълтите сайтове, защото там пише всевъзможни неща. Там вчера прочетох например, че аз еднолично съм взел решението хората, които имат нужда от медицинско свидетелство за брак, да чакат три месеца. Извинете, но това няма нищо общо с Касата. Пишат всякакви идиотизми. Това са реалните числа и не е въпросуъ какво пишат, а въпросът е, че хората имат това нещо на собствено разположение. А лекарите им ще получават възнаграждението си за свършената от тях работа.

Водещ: Добре, последно.

Д-р Петър Москов: Не, не е последно, разбрахте ли ме?

Водещ: Не, не, последно за онкоболните говоря.

Д-р Петър Москов: Да, кажете.

Водещ: Не е задължително една болница да притежава всички възможности за лечение на онкологичните заболявания?

Д-р Петър Москов: Разбира се, че не е задължително. Но няма как една болница сама за себе си да сключи договор с Касата, тоест да получава нашите пари от Касата само за отделен епизод от вашето лечение, което да Ви изпише, да Ви пожелае приятен ден и Вие в състояние на заболяване, туморно заболяване, да си търсите следващия лекар. Това е недопустимо и докато аз съм министър, това няма да се случи. Съгласна ли сте?

Водещ: Да, да, това е добре. Въпросът е, че, аз пак Ви казвам, хората смятат, че Вие сте поставили условие една болница да притежава…

Д-р Петър Москов: Като казвате хората е хубаво тези хора да имат конкретни имена, госпожо Ризова.

Водещ: Ами ето говорих със Стойчо Кацаров например и с Милан Миланов преди седмица, които по същия начин са разбрали, както аз. А това са хора, които са компетентни със сигурност.

Д-р Петър Москов: Нека да разделяме позициите – господин Стойчо Кацаров е лобист, на лобистите се плаща, за да защитават определени интереси.

Водещ: Кой е лобист?

Д-р Петър Москов: На който му плати. А господин Милан Миланов имам само следния въпрос към него, за всичко друго да приемем, че той има своите причини да го говори. Но когато той е бил един от авторите на стандарта по спешна медицина, заедно с неговия племенник и национален консултант по спешна медицина Стоян Миланов – ти си го писал този документ бе, човек. Как за Бога можеш да кажеш, че е лош?

Водещ: Сега кажете, остават ли да важат твърдите лимити за болниците, от което се страхуват лекарите? Страхуват се и от глобите, които ще им бъдат наложени, ако аз напиша в книгата за похвали и оплаквания, че д-р Москов не ме е посрещнал любезно.

Д-р Петър Москов: Не, не, книга за похвали и оплаквания може да има в плод и зеленчука или там къде имаше навремето, забравил съм вече и Слава Богу, надявам се, че няма да се върне. Ако говорим, две неща ако сме завършили с новите неща за пациентите, нека да кажем и още нещо. Наредбата за удоволетвореността означава, че Вие ще бъдете питани като пациенти доволни ли сте от това, което Ви се е случило, някой пари искал ли Ви е, държали ли са се човешки с Вас, има ли според Вас неща, които не са се случили с Вас в болницата, а са отчетени. Прости и ясни неща на база на статистическа обработка. Да кажете, че това нещо е субективно означава да кажете, защото наредбата е толкова голяма и цялата е формули. Те са от домейна на статическата наука и на социологическата наука, това означава, че социологическо изследване не може да бъде достоверно. Вие не твърдите това и надявам се, че тези, които пишат тези неща, не твърдят това. Какво е написал само Петър Москов, ако той има нещо зъб на Вас като лекар, няма значение. Второ, за лекарите…

Водещ: Едно изречение.

Д-р Петър Москов: Ами нека да са две, защото наистина не остана да говорим за лекарите. Новото, което касата предлагаше за рамковия договор и сега ще го въведе като решение е следното – когато ние сме се разбрали, че хоспитализациите не могат да надхвърлят 2 милиона, тоест посещенията в болници на българските граждани не могат да бъдат повече от 2 милиона, тези два милиона съответно те ще бъдат гъвкаво разпределени между различните лечебни заведения и ако някое увеличи дейността си, а друго я намали, това ще бъде прехвърлено. И отделно да кажа на личните лекари, защото имаха притеснение….

Водещ: Няма време.

Д-р Петър Москов: Едно изречение наистина – така наречените регулативни стандарти, няма да търпите глоба за регулативните си стандарти, ако на ниво Вашата районна каса, регулативните стандарти не с изчерпани като цяло. Те знаят за какво говоря.

Сподели в: