Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНТ „Денят започва“

 

Водещ: На 28 декември Вие сте с „Денят започва”. През следващата година бюджетът за здраве е увеличен още. Административният съд на първа инстанция отмени пръстовия идентификатор за прием в болниците. Петър Москов беше изключен от ДСБ. Това са накратко последните новини около здравния министър в оставка. Добро утро на Петър Москов, добре дошъл. Всички сме в предгрипно съсотяние.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: Кашлиците, които чуваха зрителите…

Д-р Петър Москов: Да, те са от мен, по-малко от Вас.

Водещ: Аз за щастие все още до кашлиците не съм го докарал, но напрежението в гърлото е сериозно. Всъщност обеща току-що нашият синоптик Боби, че температурите ще паднат. Това да се надяваме, че ще укроти разпространението на вируса, но епидимеологично обстановката каква е, какво докладваха?

Д-р Петър Москов: От епидемиологична гледна точка ниските температури са нещо добро, от друга страна пак да кажа и сезона, и времето предполагат, това са стандартните вълни на вирусни инфекции, които  минават през този сезон. Наистина по-малко контакти на публични места, внимание към децата, тоест нека да бъдем максимално предпазливи.

Водещ: Първо ще си говорим за здравеопазването, накрая за политическите страсти, защото …

Д-р Петър Москов: Вие така като почнахте и ми прозвуча в първия момент, не знам, ние понеже горе-долу сме на еднаква възраст и като се будехме 15 минути преди отиване на училище и имаше едни „Дела и документи”, ако се сещате и там съобщаваха със суров глас няколко неща от деня.

Водещ: Точно така. След това за политическите страсти, защото здравето интересува всички. Сега, повече пари в бюджета за следващата година, обаче за какво ще отидат тези пари?

Д-р Петър Москов: Първо нека да кажем, че тезата, която много години се развива за това, че в здравеопазването има много пари и така нататък и те не бива да бъдат толкова много, тя е погрешна. В здравеопазването има и ще продължава да има повече пари и трябва да има- заради демографската структура на населението, все по-застаряващо и все по-боледуващо в тази връзка заради все по-модерни технологии и лекарствени средства. Това, което трябва да се изисква от едно управление, от една администрация и от ръководството на каса ако щете, от гилдия, е използването на тези пари. Още веднъж да кажем, бюджетът за следващата година на касата има 247 милиона повече в сравнение с 2016 година. Тези пари не са пари, които така просто ще отидат в пясъка, защото ефективността на изразходването на публичните пари, защото това са моите и Вашите пари от здравни вноски, до голяма степен е много по-гарантирано отколкото преди две години. Това, което правихме всъщност в тези две години беше поредица от правила, в които държавата, касата да си събере вересиите. Там където има свръхнорми на печалба в индустрията, там където има източване на Здравната каса от различни болнични индустрии. И с тези пари всъщност реализираме реално лечение, с тези пари от 1 януари 2017 година хората с високо кръвно, хайде така да кажем – есенциална хипертония, ще получават безплатни лекарства, сега 25 процента само се заплаща от касата. Тази година с този процес на събиране, на стопанисване, добро стопанисване на парите, всъщност българските граждани се лекуваха с апаратура за радиохирургия, за лъчетерапия, пет скенери с тези тежки заболявания, които допреди тази година всъщност ние всички трябваше, ако случайно ни се наложи, да ходим в други държави и да плащаме от джоба си. Нещо друго, за да кажа измеренията на тези 247 милиона как са и на цялата битка за съхранение на публичния ресурс. Тази година за първи път, аз откакто се помня винаги новините в края и в началото на годината започват с липса на направления, на талоните, с които да ходим при специалист на изследвания. Е тази година вследствие на работата на правителството и на касата за първи път няма недостиг на направления по острите случаи. Тоест броят на възможните направления, които Вашия личен лекар да Ви дава, са повече от реално използваните. И това са добри стъпки и продължаването в тази посока е не просто нужно, то е задължително.

Водещ: Тук обаче тръгва въпросът как трябва да продължат тези промени? Защото например аз си задавам логичния въпрос, защо Лекарският съюз трябва да договаря Националния рамков договор например. Тоест какво прави Националния рамков договор – едни пари, които аз и Вие даваме в касата и които касата трябва да управлява така, че аз и Вие да получим здраве, се договарят от Лекарския съюз, който няма отношения към цялата тази работа, който всъщност е заинтересована страна дори.

Д-р Петър Москов: Да се опитам да отговоря. Значи в договореността между гилдията, която изпълнява медицинските услуги, тоест лекува и фонда от друга страна, който пък трябва да защитава интереса на вложителите си, тоест на пациентите, на теория тази конструкция е смислена, защото от двете страни – едните, които изпълняват, другите, които плащат, трябва да се уговорят за нещо под арбитража на държавата в лицето на министъра.

Водещ: Е да де, ама на практика…

Д-р Петър Москов: Това, което задължително, защото питахте какво трябва да се продължи, защото ако говорим най-/…/ изглежда с болници, с болници, които имали лимити, които били недофинансирани. Между другото доста интересно е като говорим за болници, само една скоба, ще отговоря на въпроса Ви. Вчера дойде доклад от софийската спешна помощ за това как мисля, че 15 е броя на лечебните заведения в София, които са уведомили РЗИ, респективно спешна помощ, че забележете между 22 декември и 4 януари са в ремонт. Хубаво е, когато има празници, да можем да покараме ски….

Водещ: Е сигурно, защото има много свободни…

Д-р Петър Москов: Да де, ама те тези болници, ако ги видите кои са, те са първите в разказа „Убийци, престъпници, не ни дават пари” и така нататък.

Водещ: Не, не, момент, аз искам нещо друго да вметна.

Д-р Петър Москов: Кажете.

Водещ: Може би и леко с ирония ще го кажа. Може би пък понеже ние спираме да си строим къщите и да си ремонтираме жилищата и има повече строителни бригади и за това. Не намирате ли, че е практичен…

Д-р Петър Москов: Аз намирам за сериозно съвпадение това да обявиш ремонт, тоест спешна помощ да е уведомена, че ти не работиш през тези дни, което е свързано с възможно добро прекарване на коледните и новогодишните празници и желая наистина хубави празници на колегите. А иначе, това, което се случи в болниците, нещо, което десет години не стана, ние го направихме за две години. И всъщност Националната здравна карта, ние заварихме болнична система, която се саморазрастваше и саморазвиваше от година на година, докарана до чудовищни размери. В момента има задължителна здравна карта, която ограничава, дава рамката на възможността болничната помощ да се разраства само там и в тези региони, където наистина има реален недостиг определен през нуждите на хората. Това е факт. Комисията, която вследствие на закона работи всяка седмица или през седмица се събира и има заради несъвпадение със закона и със Здравната карта и има отказ на стотици нови желания за разкриване на болнични легла. Тоест рамката е сложена. Второ, в Закона за здравното осигуряване има ясна клауза, че касата трябва да рамкира и да избира по ясни, обективни показатели – качество, комплексност, добро отношение и всичко останало, лечебните заведения, с които приоритетно да сключва договори и с които въобще да не сключи. Например за мен би било интересно да има един такъв модел, една болница, когато има празник, тя да излиза за една седмица в отпуск, дали е контрагент, който касата трябва да поддържа, независимо от желанието на работещите в нея да печелят пари. Но следващото и това е смисъла на моя отговор по въпрос ви за рамковия договор. До момента, в който рамковия договор е свързан с цена на клинична пътека, тоест Касата и Лекарският съюз, под арбитража на министъра, се занимават с това да преценяват цената на маркуча, на иглата и на памука, нещата няма да бъдат променени. И да кажа следващата стъпка каква е, ние през януари ще обявим практически квази окончателния резултат от една много тежка работа свързана с остойностяването на дейността в болниците. И трябва да се раздели реалната стойност на вашето лечение за определена патология, средна за определен вид болница. Защото в една голяма болница като ВМА или „Света Ана”, с поддръжка на персонал, с тежка апаратура, с кръвна банка, това струва едно, в една по-малка болница това струва друго. Но там това трябва да бъде задължително и не е предмет на преговори между съюз, каса или който и да било. Толкова струва Вашето лечение за тази болест. Оттам нататък това, което трябва да бъде договаряно, е възнагражденията на  работещите, но те трябва да бъдат разделени едно от друго. До момента, в който възнаграждението на работещия лекар, санитар, сестра е функция от стойността на лечението Ви, нещата ще продължат да се движат в една грозна посока и тук съм абсолютно съгласен, че нито Лекарският съюз, нито Касата има отношение към това да договаря цена на лекарство. Цената на лекарство се определя през търг.

Водещ: Аз ще Ви кажа и още едно място, на което аз виждам проблем – самите клинични пътеки, които се договарят като такива. Защото в крайна сметка Лекарският съюз има интерес да договори така наречените клинични пътеки, които са абсолютно безсмислени и веднага ще Ви дам пример. Хроничните хепатитни заболявания – клинична пътека за това, че на всеки три месеца се правят контролни изследвания с три дни престой за едно изследване на кръв. Е как ще изчистите мнимите хоспитализации при съществуването на клинични пътеки, които ги предполагат. Защото нито аз, нито Вие ще лежите три дни заради едно кръвно изследване.

Д-р Петър Москов: Всичко това, което казвате е така. Но да се опитам да повторя и да обясня на Вашите зрители генезата на тези несъвършенства, за които вие говорите. В момента аз като лекар, моето възнаграждение зависи от количеството пациенти, приети по определена клинична пътека. Моето възнаграждение е функция от количеството, не от това, че аз съм там или че тази нощ ще бъда там, следващата нощ ще бъда там.

Водещ: Добре, какъв процент от стойността на клиничната пътека средно отива за възнаграждение на лекарите, защото Вие правихте такъв анализ?

Д-р Петър Москов: Ами анализът ни не е окончателно довършен, но нека да кажа, че за реалното, за остойностяването на лечението Ви, тоест на влизането Ви в болница, леглоден, режийните разноски, изследванията и лекарствата Ви – таванът на реалните разходи, като пак казвам, това беше огромен труд, история на заболяване по история на заболяване, не е макроикономически анализ, който да гласи как е по света и затова при нас е по 0.14. Не повече от 30 процента от това, което плаща касата за определена клинична пътека, всъщност е реален, нужен, задължителен разход, за да може аз и Вие, когато влезем в болница с определена патология, да се лекуваме. А иначе дали клинична пътека, дали диагностично-свързана група, това е, как да кажа, разговор, който не води до особена промяна. Клиничната пътека по същество е алгоритъм за качество – ако има нещо, което хората страдат, то е свързано с това, че всъщност заради количествените показатели, качеството е отслабено. Но аз понеже не стъпвам днес в длъжност, а след една седмица излизам от длъжност предсрочно, нека да кажа, че в тази посока се направиха достатъчно стъпки. Пак казвам, до момента, в който имаме вече ясна рамка в системата, в момента, в който има инструмент Касата да подбира по-добрите лечебни заведения по ясни, обективни критерии, за да може да сключва договор, в момента, в който има яснота за финансиране, тогава нещата стъпка по стъпка вървят напред. Абсолютно краен противник съм на идеята, че следващата година трябва да има увеличение за нещо, за определен вид лечебна дейност. Увеличение през тази и през следващата година трябва да има само за нови, допълнителни неща, които някъде се правят. И увеличенията в последните години бяха главно в доболничната помощ. Това е първото правителство, което увеличи с над 20 процента финансирането на доболничната помощ, част от това е и резултат, че ако сега ни налегне грипа и трябва да отидем при личния си лекар, направления ще има.

Водещ: Ако личните лекари обаче работят по празниците. На много места работят, но има и такива, които…

Д-р Петър Москов: Има, разбира се. Иначе от друга страна лекарят не е …

Водещ: Нормално е, човешко е да се почива, така е.

Д-р Петър Москов: Като говоря за неработене, говоря за цели структури, които още в началото на януари ще дойдат във Вашето студио и ще обяснят, че касата не им дава пари, които те са изработили, пък те в момента са на ски. А има практически четири болници – ИСУЛ, „Света Анна”, „Пирогов” и ВМА, които по същество работеха и ще продължат да работят през празниците – вероятно, защото нещо са по-глупави.

Водещ: Ами да, какво да Ви кажа. Както виждате, каквото и да се случи и ние търчим във ВМА и в „Пирогов” да ни дадат информация за пострадалите.

Д-р Петър Москов: Да, но това не е констатация. Пак казвам, вследствие на законодателните и нормативните промени Касата вече има инструмент да прецеди и да прецени оптималните си партньори и трябва да го направи.

Водещ: Кога обаче Касата ще стане коректна към осигурените? В следния смисъл Ви питам, Касата в момента е един посредник на парите между осигурените и болниците, лекарите, но в същото врем, когато нещо се случи с осигурения, тоест ето моя случай – личната ми лекарка е получила инсулт и е прекратила практиката си, аз разбирам, когато тръгвам след една година да я търся. Тоест Касата би следвало да ме уведоми по някакъв начин, че аз съм осигурено лице без личен лекар, защото няма кой друг да го направи.

Д-р Петър Москов: Много е обхватен въпросът, който задавате. Много дълго мога да давам аргументи за това, че в последната година и половина Касата разви дейността си именно в полза на това да бъде инструмента, през който здравноосигурените са им гарантирани определени права и възможности да се лекуват.

Водещ: Основните да кажем.

Д-р Петър Москов: Като казахте примерно за хепатита и източване, там нека да кажа какво направи Касата, разбира се, съвместно с министерството и Съвета по цени. През тази година, има наистина много модерни и скъпи лечения, тази година ние сме лекували от една разновидност на хепатита с изключително модерно лечение 350 пациента за около 18 милиона. През следващата година благодарение на тежки преговори с индустрията ще бъдат лекувани 650 пациента с 15 милиона – със същата тази иновативна терапия. Това е ангажимента на касата – ефективно да може да вложи нашите пари в максимално количество и качество на лечението. А иначе разговорът, който Вие започвате, е свързан с електронното здравеопазване и въобще с електронната държава. И затова тук ключовият момент е входът към електронното здравеопазване, а именно електронната идентификация. Много се изговори за електронния идентификатор – на първа инстанция Съдът има решение, разбира се, ние сме го обжалвали и то е в сила в момента, нека да кажа, че от икономическа гледна точка идентификаторът всъщност реално, с всичките си параметри  - така, както е заложен, работеше със задължение за болниците да го използват между 1 ноември и 14 ноември – две седмици. На 14 ноември се случиха едни неща, правителството подаде оставка, БСП обясни, че като дойде на власт, ще премахне електронната идентификация и Съдът на първа инстанция го спря. За тези 15 дена, 14 дена, разликата с първите 15 дена на октомври или с миналия ноември – ноември 2015 година, беше 15 милиона по-малко заявени разходи от болниците. Толкова по въпроса. А иначе нека да кажа смисълът на идентификацията – това е Вашият вход към електронната система, към електронното досие, към електронен регистър при личния Ви лекар, към електронно направление и към електронна рецепта. Без да имате входа, ключа, картата, която бутате в банкомата, което е в банковата услуга, това не може да бъде развито и трябва да гадаете дали личният Ви лекар е на работа или не.

Водещ: Обаче начинът, по който натиснахте фармацевтите,...  кога ще видим и по отношение на доставчиците…

Д-р Петър Москов: Кога ще видим реакцията…Кога Империята ще отвърне на удара? Предполагам скоро, защото промяната, която се задава им вещае реванш.

Водещ: Тя Империята ще отвърне на удара скоро, въпросът е кога ще натиснете и доставчиците на медицински изделия? Защото нали се сещате колко е неприятно един онкоболен, да речем с едно от най-често срещаните вече в последно време диагнози онкологично заболяване на дебелото черво, да му предстои операция и му кажат, ама еди коло си хиляди за съшивател, за да нямаш торбичка, защото да можеш да живееш нормално.

Д-р Петър Москов: Това е така.

Водещ: Кога ще го видим, защото…

Д-р Петър Москов: Да се опитам да дам ясния отговор какви са стъпките, които досега са предприети, Вие казахте – за лекарствата. Всъщност заедно с фармацевтичната индустрия извървяхме дълъг път, той беше труден, не говорим за натискане, а на моменти за реална война, на моменти наистина стигане до силата на разума. Вследствие на това следващата година, през 2017 година фармацевтичната индустрия ще върне като задължителни отстъпки в НЗОК и те ще бъдат използвани  за направления, за повече възможности за лечение и така нататък, за нови медикаменти, 137 милиона лева. Когато дойдохме заварихме 2.5 милиона задължителни отстъпки. Мисля, че разликата е видима. Това са пари, които досега са били част от печалба на определени индустрии, печалба извън всякакви параметри на европейските фармацевтични индустрии. Това, което в момента тече е електронната платформа за търговия с лекарства. Централизирана обществена поръчка на министерството, която събира заявките на болниците за медикаменти и казва на фирмите – за нуждите на цялата държава, на тези 148 болници, които участват, имаме нужда от еди-колко си милилитра от еди-какъв си медикамент. Явен електронен търг с наддаване в обратна посока, с намаление на цената. Чиста, прозрачна процедура, която в скандинавските държави при въвеждането й доведе до 20 процента намаление на разходите на болниците за лекарства. Същото нещо трябва да се направи и за медицинските изделия – централизиран търг по ясна процедура.

Водещ: Вижте сега, те медицинските изделия в момента са три-четири пъти по-скъпи отколкото във Франция и в Германия.

Д-р Петър Москов: Ами същото нещо се случваше и с медикаментите. Имаше медикаменти, които в едни болници бяха търгувани два пъти по-скъпо отколкото в други. Тоест въпроса е до въвеждане на правила и прозрачност. Това, което направихме с лекарствата, трябва да се случи…

Водещ: Добре, ама защо тези правила не се въвеждат до момента? Това ми е въпросът.

Д-р Петър Москов: Ами ако Вашият упрек към мен е, че не сме успели за две години да направим всичко, което не е направено за 20 години, аз го приемам. Но следващата стъпка след електронния търг за лекарствата трябва да бъде централизирана електронна поръчка за медицински изделия.

Водещ: Моят упрек не е конкретно към Вас.

Д-р Петър Москов: Не, аз приемам упрек.

Водещ: В никакъв случай не е конкретно към Вас, но аз търся от Вас отговор като министър с опит реално…

Д-р Петър Москов: Вие ме питате за генезата на тези неща?

Водещ: Да, генезата, защото до момента никой не се сеща това нещо, което тормози пациентите и създава недоверие в системата като цяло.

Д-р Петър Москов: Мислите ли, че въпросът е свързан с това, че никой не се сеща?

Водещ: Не, не, знам, че се сещат, въпросът е защо не го решава...

Д-р Петър Москов: Всъщност въпросът е свързан с това, че тук стоят много пари и отговорът ми е философски. Пак казвам, всяка една стъпка на администрацията  на министерството и на правителството в тези две години, беше свързана с доказване, може би бавно боже би не толкова колкото се иска на Вас и на Ваши зрители, че с ясното, постепенно, ежедневно въвеждане на правила, нещата могат да бъдат изсветлени и върнати в нормата както се случи с лекарствата или се случва и продължава да се случва с лекарствата. А иначе отговорът ми на Вашия въпрос е по-скоро философски, политически, а не е свързан с конкретната сфера. Ние излезнахме от комунистическото общество, където властваше партията, не човекът, не интересът на човека, а интересътна партията, на групата. За съжаление същите хора, които говореха за Ленин, Сталин и им течеше лига от устата, след това станаха country мениджъри на големите фирми за лекарства, за медицински изделия, за всичко останало. И се оказа, че от ситуация на властване на партията и на групата на каскетите, отидохме във властване на същите тези хора, но през фигурата на парите и отново интересът на човека е на заден план. И ако ме питате дали в България, дали в европейски план какъв е проблемът, той е, че всъщност спекулативният капитал унищожава производствения капитализъм, а аз дълбоко вярвам в производствения капитализъм. И това, което трябва да се случи и е мисията на политическата традиция, към която принадлежа, е всъщност да върне интересът на човека. В случая пък разказан през призмата на медицинските изделия, да създаде такива правила, че те да бъдат на прозрачни, явни и конкурентни цени, каквото в момента не се случва.

Водещ: И защото медицинските изделия са камъчето или ябълката на раздора, ако щете и във Фонда за лечение на деца – защото там споровете са точно около това, че медицинските изделия…Изпращат едно дете на лечение във Франция, има конкретни примери, където се оказва, че медицинското изделие, което му се слага е четири пъти по-евтино от същото такова в България.

Д-р Петър Москов: Има такива случаи. Много е рядко във Франция да има медицинско изделие четири пъти по-евтино отколкото в България. Но като отворихте въпроса за Фонда, там отново говорим за правила. Това, което се случи след промяната на ръководството на Фонда е всъщност, че към момента Вие имате ясен регистър – ако недай Боже на мен или на Вас се наложи нашите деца да кандидатстват във Фонда, вече има ясен регистър, в който е ясно, че ние сме подали заявлението си на тази дата, на следващата дата то е придвижено на следващата стъпка, ясно е кои са отговорните хора, с контакти, на които ние като родители може да се обадим и решението на съвета, на Обществения съвет на Фонда. Медицинските изделия, причината на определен пациент да бъде изписано определено изделие, тя е строго медицинска и част от неблагополучията, които се случваха във Фонда, тоест невъзможността да бъдат предприемани адекватни мерки за лечение на определени деца, бяха свързани именно с това, че в части от дейността си този фонд се беше превърнал в канал всъщност за пациенти, които, на които да бъдат предоставени определени изделия, на определена цена. Аз с висока степен на сигурност знам, че през януари месец много неща около Фонда ще станат ясни, когато това влезе в Съда. И ще си позволя още две седмици да слушам небивалици – след това много хора би трябвало може би да си наведат главата и да кажат, че са сгрешили и че неволно са участвали в неща, които не са красиви.

Водещ: Ще видим какво ще влезе в Съда.

Д-р Петър Москов: А, разбира се.

Водещ: Януари месец е скоро, така че точно затова е хубаво да се изчака.

Д-р Петър Москов: Какво ще кажете, ако се окаже, че Фондът е плащал на определени фирми за определени медицински услуги, примерно, за да могат да настанят нашето дете в определена болница, в определена държава? Или пък на определени фирми…Какво ще кажете, ако се окаже така и след това част от тези пари, които Фондът е платил, са върнати обратно в хората, които са правили това нещо?

Водещ: Понеже всичко може да се окаже и понеже това ще го видим в Съда.

Д-р Петър Москов: Ще се съгласите ли тогава, че министерството е действало правилно?

Водещ: Аз ще се съглася с всичко, което излезе като факти, доказани в съда. Защото факт е, че ние до момента знаем информацията в някакви части, но не знаем детайлите. И често практиката ни показва, че в съдебната зала излизат истини, които …

Д-р Петър Москов: Разбирам ви, абсолютно сте прав и аз не се бъркам нито в работата на прокуратурата, нито на съда. И да кажа още две думи за фонда. Основната…Между другото давате ли си сметка, че откакто влезе регистъра, откакто влязоха правилата, откакто някак си това кресчендо спря, не чувате за проблеми с Фонда, просто защото максимално сме се опитали да санираме всякакъв един възможен проблем и да има прозрачност и отчетност. Нека да ви кажа около какво бяха…

Водещ: Знаете ли, аз си давам сметка, че оценките са важни и в момента, в който видим резултати и затова в общи линии наблюдавам. И това, което ме притеснява е, че понякога там трудно се намира диалог. Но нека да оставим фонда…

Д-р Петър Москов: Не е задължително диалога да води, само секунда, не е задължително диалога да води до резултат. Диалогът понякога води до лоши резултати, защото водиш диалог с хора, които или не разбират проблема, или имат друга цел. Но като говорите за резултат – едно от нещата, за които най-много, имаше няколко майки, които вероятно в мъката си идваха и пред министерството и протестираха, беше свързано с деца с детска церебрална парализа и възможността им Фонда да отпуска лечение в Сърбия, където група руски учени измислили определен вид скалпел, в Тула правели нещо, от което децата прохождали. Е доклада на цялата българска ортопедична общност, подкрепен, базиран на всяка една възможна публикация, се оказа, че това просто не е така. Нали търсите резултат от мен?

Водещ: Да. И като казахте ДЦП…

Д-р Петър Москов: Искате ли да дадем парите, с които реално ще бъдат лекувани деца, за нещо, което е отново схема?

Водещ: Така и като казахте ДЦП, ще ви подсетя и за още нещо, че и там ако прегледате клиничните пътеки, ще намерите също няколко, които, ако ги няма, ще спестят пари за…

Д-р Петър Москов: Вижте, аз съм далеч от мисълта да споря с вас, че няма още един тон работа.

Водещ: Не, не, нещата са толкова комплексни, че наистина има още три тона работа, която трябва да се свърши за най-голямо съжаление и то няма да свърши бързо.

Д-р Петър Москов: Само може ли да кажа две последни думи по тази тема. Когато говорим за работа и по усилията, които сме полагали през тези две години се виждат на някаква част от зрителите ви смислени, тогава запитайте се за хората, които с ирония наричат възможността да има дългосрочна политическа воля и стабилност в държавата, иронизират това нещо като нещо лошо, като застой, попитайте се дали това наистина е лошо, или това е единствения начин да има един дълъг хоризонт, в който определени промени да могат да станат практика, стереотип, норма. Защото сега ще дойде промяната и нещата ще бъдат върнати за съжаление назад.

Водещ: Защото оправянето на системата изисква толкова много време, че не две, а двадесет и две години надали биха били…

Д-р Петър Москов: Може би не двадесет и две, но пет-шест години постепенно усилие, осветляване, по правила, по налагане на публични интереси и връщане на държавата в ролята й.

Водещ: Много кратко – на какво се дължат дълговете на Здравната каса към лечебни заведения в страни от ЕС? Българи се оплакват, че в Англия и Франция, в Италия, здравноосигурени у нас и им се отказва лечение. Кой не си е свършил работата, имате ли отговор?

Д-р Петър Москов: Това е натрупано в течение на десетилетия. Натрупвано, неплащано от страна на НЗОК към определени фондове или лечебни заведения. Нека да кажем, че едно от нещата, не сме преодоляли този проблем докрай. Но едно от нещата, което направи и затова адмирации на ръководството и управителния съвет на касата, вече има немалко сключени ясни споразумения за започване на това плащане с разсрочено плащане. Например с германските фондове беше сключено ясно такова споразумение как в годините касата ще си плаща, ние не можем да платим цялата сума натрупвана с десетилетия изведнъж, но има ясно споразумение и няма възможност българските граждани да бъдат връщани и да не им бъде оказвано лечение, тогава когато те имат нужда от него.

Водещ: Добре. Накрая ни остана време за един политически въпрос, който така…

Д-р Петър Москов: То по-голяма политика от здравето, сигурността и образованието на хората няма.

Водещ: Онзи от страстите политически става въпрос.

Д-р Петър Москов: А, вие за политиканстване ще говорите?

Водещ: Да сте призоваван случайно на другарски съд на „Кърниградска”?

Д-р Петър Москов: Ами не, не съм. Всъщност…

Водещ: Ще ви интернират ли някъде със семейството?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно, защото това да те изключват, да ти обясняват, че си лош, защото имаш различно мнение, това наистина е практика от Великата октомврийска революция. Като говорихме за тези с Ленин и Сталин, дето сега са country мениджъри, това е същия манталитет. Тъжно ми е и не мисля, че това нещо е допустимо. Вижте, комунистите, БСП не правят вече това. Но пък от друга страна моето семейство има традиции от поколения наред в това за различно мнение да бъдат санкционирани от партийни ръководства.

Водещ: В политическите страсти от изборите до днес, след 13 ноември, какво най-много ви ядосва? Това, което направи ДСБ като ви изключи, или нещо друго, което видяхте и създава у вас някакви притеснения?

Д-р Петър Москов: Това, което, не знам дали е за ядосване, може би и аз за тези години, не знам как изглеждам на зрителите, но съм помъдрял, е по-скоро скептичността ми към това, което ни чака. Дълбоко съм убеден, че в следващия парламент има две възможности – едното е да бъде повторена в общи линии конфигурацията на сегашното управляващо мнозинство, тоест ГЕРБ и Реформаторския блок, заедно с Патриотичния фронт. Другата възможност е нещо около БСП и ДПС. Втората възможност за мен е лоша и винаги е била пагубна  за държавата. Външнополитическия курс на България като искрен член на ЕС и НАТО и вътрешнополитическия курс на реформи трябва да бъдат продължени. Сигналите, които идват от днешната опозиция, от БСП и от ДПС всъщност говорят точно обратното. Не можеш да говориш с фармацевтичната индустрия за това, че като дойдеш на власт и ще спреш търга за лекарства, защото всъщност спираш възможността на касата да договори по-добри цени за болниците. Не можеш да обясняваш на различни…

Водещ: Този търг няма да го приключите вие като министър нали?

Д-р Петър Москов: Ама то не е въпроса аз да го приключа, въпроса е да го има и той да е част от ежедневните правила. Защото електронен търг, прозрачен, с ясно наддаване публично, видимо, е най-чистия начин да стигнете до истинския резултат. Няма тъмни стаички, в които ръководствата на болниците се разбират с ръководства на фирмите. Това е причината, ако щете да се върнем към политиката – не мога да разбера, защо в част от нашето общество е ценност да бъдеш опозиция, за Бога? Ако аз съм бил избран за народен представител, аз съм бил избран, за да свърша определени неща, да изпълнявам програма на Реформаторския блок. За две години аз съм направил определени неща – добри, лоши, ние спорим с вас тук, с вашите зрители също. Но знам какво съм правил две години. Какво, за Бога, има смислено в това да стоиш като опозиция и да обясняваш, че всичко е лошо? Начина да се променя държавата е не с крясъци от парламентарната трибуна, а с ежедневна, много труда и много уморителна работа.

Водещ: Въпрос на лично усещане и въпрос на гледна точка.

Д-р Петър Москов: Не, то е въпрос на смисъл и на разум, разбирате ли. Ако продължава андрешковското отношение към властта за това, че властта ни граби, мами и окрала народа, нещата няма да вървят. Ако както вярвам, че е за десните хора, те избират своите представители за точно определени неща. Ето например аз знам, че мен са ме избрали, за да има прозрачна, ефективна електронна процедура за търг на лекарства. И за Бога, правим го.

Водещ: Благодаря ви за това гостуване. 

Сподели в: