Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Д-р Петър Москов е при мен, здравейте.

Д-р Петър Москов: Здравейте.

Водещ: Ще оцелеят ли тези хора физически и какво се случва с организма при 48 часа без сън?

Д-р Петър Москов: Първо да кажем, че оценката на всеки разумен човек, независимо дали е лекар или не, че това е абсолютно недопустимо безобразие. В смисъл, когато изборният процес се превръща в някакво изпитание за волята, психиката и организма на хората, това е нещо различно от избори. Да кажа само, да успокоя във връзка с това, че вчера имаше много различни съобщения, ние публикувахме съобщение на страницата на министерството, на за голямата Ви аудитория – няма, няма смъртен случай, ако това може да бъде някаква новина свързана с избори, но наистина няма. Има за 48-те часа, тази сутрин преди, 15 минути преди да вляза в студиото ми докладваха окончателната сводка – 117 човека са прегледани и са потърсили медицинска помощ на място. От тях 12 са транспортирани до болница и мисля, че трима са приета за наблюдение в болница, няма нито едно тежко състояние или заплашващо живота. Но пак казвам, странно е да говорим за състояние, заплашващо живота, свързано с избори, разбирате ли, това е нелепо.

Водещ: Да, избори, не е война, няма гражданска война.

Д-р Петър Москов: Избори, не е война, не е нещо, или ръгби мач, каквито вървят сега в световното първенство.

(….)

Водещ: Госпожата каза, че е нямало представител на по-високо ниво, доста дълго време сами са си изчислили какво ще се случва, дали са им някакви легла, на които да лежат.

Д-р Петър Москов: Нека да кажем ясно, има ясни отговорности по изборния процес и те са свързани с действията и инструкциите, свързани с ЦИК и съответно действията, инструкциите и решенията на ОИК. Вчера правителството персонално в лицето на вицепремиера Дончев следеше цялата тази ситуация, дори Вие сте в течение, имаше предложение от страна на правителството хората да бъдат освободени, дето се вика, за да могат да отидат да се преоблекат, да починат и да се върнат. Намесата на правителството в този изборен процес щеше да подложи под съмнение честността на вота и всички щяха да кажат, какво вършат министри в ЦИК, ОИК и така нататък.

Водещ: Да, но какво вършат в ЦИК, какво вършат в ОИК, при условие че изборите се подготвят, защото тук става въпрос за рецидив – не за първи път се случва спане по чувалите и бъркотия с протоколите – 2011-та беше абсолютно същото.

Д-р Петър Москов: Понеже гледам, че обявихте нещата като диагноза, защото съм лекар, моята персонална диагноза, не обвързвам нито правителството, нито политическата сила, на която принадлежа, че от организационна гледна точка – и на ЦИК, и на ОИК, това е тежък провал. Как и защо организационно този провал няма да се случи в следващите години е отделен въпрос, но тук има просто и ясно решение, за което между другото хората гласуваха на изборите. Сега си представете, че сме догодина, когато вече има валидно електронно гласуване, защото искрено се надявам, че парламентът няма да пренебрегне волята на хората, които гласуваха „за”, а ако го пренебрегне наистина няма да става за парламента и ние можехме по електронен път да упражним правото си на глас. Цялото това нещо, което понякога не може да бъде избегнато – струпване на големи количества хора, партийни страсти, желание точността на отразения протокол, другия да не ни излъже и така нататък и цялата тази…

Водещ: Тук говорим за прости изчисления дори, има грешка в протокола – няма, колко време ще ни отнеме.

Д-р Петър Москов: Да, да, но представете си, че това се случва по електронен път – не забравяйте, че над 50 процента от българите декларираха на преброяването, че ще го направят електронно. Ако 50 процента от българите бяха направили това сега, тоест имаха възможността по закон, това нещо нямаше да се случи. Иначе пак казвам, от организационна гледна точка, това е провал.

Водещ: Ами то пак отива в Народното събрание, така че от властта образно казано ще зависи волята на народа отново.

Д-р Петър Москов: Да кажа за референдума – наистина много тълкувания имаше за мен, особено дори и на фона на противоречивите инструкции на ЦИК, нещо, за което още веднъж искам да обърна внимание – не може да има противоречиви инструкции за избори. Не може за референдума да бъде „искате ли”, а за всичко останало да се бутат на хората бюлетините в ръцете.

Водещ: Пак противоречива е…

Д-р Петър Москов: Точно така…

Водещ: … на мен ми дадоха например бюлетината.

Д-р Петър Москов: ….тоест от организационна гледна точка това е лошо свършена работа. Хората гласуваха, над 70 процента са изразили вота си „за” референдум и референдумът влиза в Народното събрание и то е длъжно да се съобрази с желанието на българските граждани. Следете, натискайте и вижте кой ще бъде против.

Водещ: И то 70 процента. Ще гледаме кой ще е против, но преди малко споменахте думата диагноза, диагноза за ситуацията в зала „Арена Армеец”. Искам да Ви пусна един човек, за да чуем пък Вашата диагноза и за него. Колеги видео.

Репортер: Какво е състоянието Ви?

Волен Сидеров: Състоянието ми е, какво да ми е на състоянието.

Репортер: Къде Ви боли, влачен ли сте, бит ли сте, защото чухме, че сте влачен?

Волен Сидеров: Да, бях пребит от българската полиция – както разбрах по нареждане на Борисов и Цацаров. Всъщност беше направен опит да бъда убит с…

Репортер: От българската полиция?

Волен Сидеров: Ами да, да, този, който бе удари беше полицай.

Репортер: Сигурен сте в това нещо?

Волен Сидеров: Този, който ми нанесе този удар, за който сега ми…

Репортер: И как щеше да Ви убие?

Волен Сидеров: …правиха операция.

Репортер: А как точно щеше да Ви убие с това нещо? Аз него го питам, извинявайте…

Волен Сидеров: Два сантиметра по-нагоре аз щях да бъда без око. Влачен бях, ризата ми е скъсана и ми извиваха ръцете, и ме бутаха. Но аз не се оплаквам в момента, аз разбирам, че тези полицаи, какво да Ви кажа, на тях им е било наредено да правят това.

Репортер: Вие употребихте ли тази вечер алкохол?

Волен Сидеров: Не, не съм употребил алкохол.

Репортер: Готов ли сте да се върнете сега в „Пирогов” и да дадете проба за алкохол и наркотици?

Волен Сидеров: Досега бях, да, готов съм, разбира се. Но стоях три часа в Първо районно, тук още около час и половина, направиха ми изследвания, така че съм доста уморен.

Репортер: Ще дойдете ли утре на протестите, на няколко места се образуват протести срещу Вас, за да обясните на хората за какво се борите?

„Вие нямате ли, не виждате ли, че човека е бит. И не виждате ли, че е бит и малтретиран? Твоята работа каква е, хайде.”

Волен Сидеров: Ще дойда, ще дойда.

Водещ: Така. Диагнозата на Волен Сидеров?

Д-р Петър Москов: Вижте, аз по никакъв начин няма да си позволя да спекулирам с медицинските си познания и предположения. Само искам да кажа едно нещо на Вашите зрители. Моля Ви, нямайте и ни най-малко съмнение в психическата изрядност на господин Волен Сидеров, ако щете и како лекар го приемайте. Тоест тук не говорим за някакъв тип отклонение, говорим за добре програмирани действия и желание да се търси скандала, да се търси агресията, да се търсят страсти, които да запалят някакви …

Водещ: Те дали трябва да са продиктувани от нещо?

Д-р Петър Москов: Не, това е, правете разлика между, хубаво е, че се развива някак си, не, какво му е хубавото, но се развива в театралната академия – това  по-скоро има общо с изкуството на тези хора отколкото с медицинския свят.

Водещ: Те дори се чувстват /…/ ако го сравняваме с тях.

Д-р Петър Москов: Това не е безпрецедентно в световния политически свят. Има примери като Жириновски, като други хора, които по този начин експлоатират страстите или притесненията.

Водещ: Добре, видяхме Волен Сидеров сега на излизане от „Пирогов”. Какво му е, Вие запознахте ли се с неговата клинична картина, влачен ли е, бит ли е, какво е, имало ли е опасност за живота му?

Д-р Петър Москов: Нямам представа, както нямам представа от това, какво е било състоянието на всеки един от сигурно двете хиляди души, които са минали през спешния кабинет на „Пирогов”.

Водещ: И все пак кръвна проба защо не му е взета например…

Д-р Петър Москов: Не мога да кажа.

Водещ: …за алкохол и за наркотични вещества?

Д-р Петър Москов: Това, което видях беше свързано с това, че неговият адвокат господин Нотев каза, че той отива за медицинско освидетелстване. Каквото е било нужно в това медицинско освидетелстване да е било свършено.

Водещ: Той е отишъл и защото му е било прилошало в 1-во Районно и е отведен в линейка. С линейка ли трябваше да бъде отведен Волен Сидеров например до „Пирогов”?

Д-р Петър Москов: Линейката е била повикана от органите на МВР, нашите хора са се отзовали. Винаги когато има нужда, независимо от това, тоест преценката на състоянието се извършва от медицинския екип. Надяваме се, че сме направили нужното, за да може здравето на господин Сидеров да бъде опазено.

Водещ: Винаги си говорим за ваксини. Между другото Волен Сидеров си има имунитет по закон, този имунитет смятате ли, че трябва да отпадне поне частично каквито предложения има и ще се разглеждат тези дни в Народно събрание?

Д-р Петър Москов: Не просто смятам, абсолютно съм убеден. Знаете ли имунитет върху това какво като законодателна инициатива предлагаш трябва да има, тоест ни не можеш да бъдеш съден от определено лоби за законодателна инициатива като народен представител, но за живота, за наказателни престъпления, бандитизъм, хулиганство. Вижте, аз съм министър, нямам имунитет, никакъв имунитет. Претендирам, че върша някакви неща, които имат някаква важност в момента и се опитвам да живея законосъобразно. А когато наруша закона, съм третиран както Вие, така и аз по един и същи ред както би трябвало да бъде в една цивилизована държава. Нямам нужда от имунитет, знам, че и огромното количество от народните представители нямат нужда от това. Хайде да видим и тук, както и за референдума, кой ще бъде против.

Водещ: Така, всичко се случва…

Д-р Петър Москов: Не, не, наистина, тези неща следете ги.

Водещ: Следим ги абсолютно всеки ден. Но става въпрос за нещо…

Д-р Петър Москов: Защото зад завесата на принципите, на либералното, на не знам какво още седят ей такива едни грозни неща.

Водещ: …за едно представление в нощта на изборите, когато Волен Сидеров трябва да си брои гласовете, а не да ходи да търси някой за …

Д-р Петър Москов: Ами сигурно ги е преброил и затова е направил и представлението.

Водещ: Може би и за това. Вие вашите гласове преброихте ли ги между другото? Колко кмета имате след тези избори?

Д-р Петър Москов: Седем кмета на областни и големи общини, от които два областни кмета, надолу процесът продължава, на балотаж сме в 26 общини, като четири от тях са областни центрове, като в половината от тях влизаме в балотажа като политическа сила с преднина.

Водещ: Ще надскочите май министерските си кресла, тъй като Лютви Местан в нощта на изборите каза, че…, и по-скоро Ви пожела, или пък и той ще наблюдава дали ще имате повече кметове отколкото министри.

Д-р Петър Москов: Като отворихте дума за господин Местан тук без капка ирония искам да кажа следното, защото аз много внимателно следях пресконференцията на ДПС, аз искам да благодаря на господин Местан, казвам го отново, казвам без капка ирония. Защото в…, разбира се, в специфичния си стил и запазвайки достойнството на политическата си сила всъщност на пресконференцията господин Местан декларира, че цялата стратегия за дестабилизиране на мнозинството и правителството през резултата от местните избори на ДПС всъщност претърпя пълен неуспех. Отново благодаря на господин Местан, защото само силният играч може да признае неуспеха и да го направи по достоен начин, благодаря му.

Водещ: Как, от кои думи тълкуваме, че той си признава неуспеха, след като цялата вечер говореше за премодулиране на формулата на управление?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, всичко това, което беше подготвяно като драматургия при различен резултат, Вие го видяхте, знаете ли, това, което ми стана странно, тук вече наистина мога да си позволя ирония, е, че в рамките на тази пресконференция на ДПС мисля, че единствено въпросът на БТВ не беше въпрос, зададен от медии свързани със семейството на народен представител от ДПС. И беше една красива сцена, в която свободната и независима журналистика се срещна с либералната мисъл – тази среща ще остане за историята. И отново казвам, благодаря за признанието, че стратегията за дестабилизиране на правителството през местните избори не успя.

Водещ: Да, но либералната мисъл е успяла да пробие в общини като Хайредин, Борован или пък например в Криводол.

Д-р Петър Москов: Не, либералната мисъл е успяла да се свие до общини, които са строго етнически. Но аз не искам да правя анализ на резултатите на ДПС и не искам да бъда агресивен, наистина го казвам с добро отношение. Господин Местан трябваше да запази достойнството си и трябваше да признае…

Водещ: Само че господин Местан каза, че ДПС не е изчегъртано от картата, ДПС не е изчегъргано от картата.

Д-р Петър Москов: Вижте, ДПС на тези местни избори се показа като сила с регионално значение, тя има и ще има своето присъствие. Но тук искам да кажа нещо друго, ако ми позволите още няколко изречения за изборите. В хода на цялата кампания и извън студиата, които Вие и още няколко телевизии правихте с кандидатите за кметове по конкретните теми, които вълнуват хората в София, Видин, Добрич, където правихте студиа, дали ще имат вода, какво ще стане с училището, какво ще стане улиците, това е…

Водещ: Осветление, кучета.

Д-р Петър Москов: Ами това, което е работата на кмета нали. Останалата част от политическото внушение беше, че това не е кампания за местни избори, а някаква кампания от която предстои някакъв огромен трус във властта, управлението и държавата. Този трус не се случи. Отново да кажа, всяка една от политическите партии в коалицията потвърди или подобри резултата си от парламентарните избори – ГЕРБ запази резултата си и увеличи влиянието си в…

Водещ: Тази хегемония на ГЕРБ в големите градове не Ви ли притеснява?

Д-р Петър Москов: Нека, нека да довърша, Реформаторският блок потвърди резултата си и за политическа сила с влияние 10 процента да имаш на първи тур два областни кмета и да си на балотаж в още две области и в още десетки общини, това е подчертан успех. Ние запазваме, увеличаваме влиянието си, като то минава от 5 процента в селата до 17 процента в София, през 11 процента в областните градове. Да кажа още, държа да го кажа, защото е важно и тук ще се появят спекулации, ако съберете гласовете на Патриотичния фронт, тоест на ВМРО и на НФСБ, ще видите, че и те преповтарят събрано резултата си от изборите. АБВ в тежката ситуация да бъде участник в една коалиция доминирана от дясно-центристки сили също запазва резултата си – тоест оценката на техните избиратели за работата им, за работата на министър Калфин също е положителна. Тоест коалицията е стабилна и е получила нов кредит на доверие. Това е резултата от изборите – когато фактите и цифрите говорят, всички трябва да мълчат.

Водещ: Всички трябва да мълчат, но ако сте чули господин Местан…

Д-р Петър Москов: Но да кажа още нещо…

Водещ: …аз искам да кажа сега…

Д-р Петър Москов: Извинете.

Водещ: …за господин Цветанов, който също се изказа доста остро по посока Реформаторския блок за това дали ще се извините или не за кампанията, която сте водили, доста нетолерантна явно.

Д-р Петър Москов: Аз публичен спор с партията, в която сме в коалиция няма да вляза. Като го видя господин Цветанов ще му обясня някои неща лично.

Водещ: Е какво ще му обясните?

Д-р Петър Москов: Не, нека да кажа друго. Знаете ли, България е в тежка ситуация, около нас ври и кипи, ЕС е очевидно обречен в момента да няма някакво масивно и силно лидерство и да не може да взима единни решения. Решенията в тази ситуация се взимат от по-силните и са насочени, но имат и негативен ефект към по-слабите. Това означава, че регионът, в който е България, в който са по-слабите и по-новите членове на ЕС, може да търпи щети от цялата тази работа. В тази ситуация основното, което трябва всеки политик, дали съм аз, дали е Борисов, дали е Кънев, дали е Цветан Цветанов, трябва да си дава сметка кое е първостепенното – стабилността на държавата и на управлението или победата в Хайредин? Ако си на нивото на победата в Хайредин да си жив и здрав, хората в Хайредин са решили кой е техният човек и са го избрали. А иначе, за да има такава стабилност, тук на ангажирам нито блока, нито правителството, говоря от собствено име, коалицията между Реформаторския блок и ГЕРБ трябва да се превърне в траен стратегически съюз, има такъв модел в Европа – модела на Христиандемократическия и Християнсоциалния съюз в Германия.

Водещ: Е да, но явно има достатъчно сили, които искат да го съборят.

Д-р Петър Москов: За тази цел първо силите в ГЕРБ, защото има различни течения – има хора недоволни от тази коалиция в ГЕРБ, не, това е важно, има хора недоволни от тази…

Водещ: Важно е, но…

Д-р Петър Москов: …в Реформаторския блок. Достатъчно е да си дадем сметка какво означава липсата на тази коалиция. За ГЕРБ това означава или вечна опозиция или съюз с ДПС, за Реформаторския блок в рамките на 10-13 процента, които би получил на избори, означава невъзможност за реализиране на политиките. За държавата означава нестабилност и задкулисие.

Водещ: Друг е въпросът дали тази стабилна позиция в момента на ГЕРБ Ви притеснява Вас от Реформаторския блок като условия, които ще Ви бъдат поставени?

Д-р Петър Москов: Кое дали ме притеснява, извинете?

Водещ: Стабилната позиция на ГЕРБ при почти тоталната хегемония в страната.

Д-р Петър Москов: Аз затова дадох примера за съюза между Християндемократическия и Християнсоциалния съюз в Германия. Там има по-голям и по-малък партньор. Това не притеснява никой…

Водещ: Всичко е въпрос на интереси…

Д-р Петър Москов: Не, не, не е интерес. Затова Германия е Германия, защото не си…

Водещ: Нека да останат две минути и за храната.

Д-р Петър Москов: А, разбира се.

Водещ: Две минути за храната имате да кажете, защото връщам разговора към „Арена Армеец”, там вчера показаха едни сандвичи вътре не много добре компилирани с различни продукти. Димитър Петков Ви пита.., ще Ви поканим и отделно като министър на здравеопазването.

Д-р Петър Москов: Да, моля.

Водещ: „Искам да го попитам, добре ли е, вече цяла седмица не е предложил нов данък. Притеснявам се.“ Данъкът за вредни храни…

Д-р Петър Москов: Първо, данъкът не е за вредни храни, данъкът е за здраве. Вредни храни сами по себе си няма. Има определени съставки, които са сол, захар, кофеин и трансмастни киселини, които в определени количества са доказано вредни за здравето и за организма. Има пряка връзка между начина на хранене и употребата на точно тези съставки и заболеваемостта, това е абсолютно доказано от медицинската наука. И отделно, има пряка връзка между цяла последица от мерки, които са пропагандна политика, политика за здраве, спортна политика и данъчна политика в тази връзка, които доказано там, където е въведено, работят и дават намаление на потреблението, на храни, които съдържат тези вредни вещества.

Водещ: Да, но веднага имаше контра, сивият сектор ще се увеличи, повече безработица, по-скъпи цени.

Д-р Петър Москов: Когато, господин Хекимян…

Водещ: По-скъпите цени на цигарите не намали пушачите нали, броя им?

Д-р Петър Москов: Не, но по-скъпите цени на цигарите са по-скъпи и те имат баражен ефект. Освен това, когато говорим за храна, ние не говорим за облагане на храни от първа необходимост, тези, които нямат заместител – месото няма заместител, хлябът, млякото нямат заместител. Ние говорим за храни, без които може и които със сигурност в начина, по който е формулирана тяхната рецептура в момента, водят до проблеми със здравето, за което има ясна медицинска …

Водещ: Питаха между другото хората, като ще увеличаваме цената на вредните храни, защо не намалим цената на полезните храни, за да са още по-достъпни? Ще предложите ли и такъв вид промяна? Не само бъркане в джоба.

Д-р Петър Москов: Вижте целия, аз излизам и знам в каква дискусия влизам. Знам, че винаги по целия свят, защото в половината европейски държави има подобни закони под една или друга форма, винаги това е съпроводено с агресивни отношения. Но когато аз като баща, като лекар и като министър Ви казвам, че ситуацията е абсолютно тревожна, мога да Ви приведа в течение на следващия половин час и да Ви говоря само с числа какво става със сърдечносъдовата смъртност, какво става с детската заболеваемост, какви навици, оформени в моето и Вашето дете за хранене…

Ето сега, бедните щели да бъдат обложени. Наистина ли мислите, че бедните ядат чипс и енергийни напитки. Когато срещу мерки, цял набор от мерки, които предлагаме в програмата за здраво поколение, които да защитят децата ни и нас от това да бъдем клиенти на Здравната система и на болниците, аз чувам аргумент с идеологическа насоченост.

Водещ: Има аргументи за това, че в някои райони на страната да пиеш безалкохолно също е признак на висок стандарт.

Д-р Петър Москов: Детето ми е много по-важно и здравето на детето ми е много по-важно…

Водещ: Имаше едни таблици и много въпроси към Вас във Фейсбук.

Д-р Петър Москов: Чуйте ме, чуйте ме. Здравето на детето ми е много по-важно от идеологическата доктрина, която изповядва един или друг човек. А е много добре да се каже, че огромна част от хората, които говорят и пропагандират от идеологическа гледна точка какво било данък и какво не, всъщност са говорителите на хранителновкусовата индустрия. Мисля, че честният диалог е хранителновкусовата индустрия, която се чувства засегната, да не изпраща лобисти, които от името на свободни и неправителствени организации говорят ей така по принцип за дясното, да застанат срещу мен, да застанат срещу кардиолозите, ендокринолозите и педиатрите и да водим този разговор. Този разговор се води  в диалог с индустрията, индустрията не трябва да бъде противник на това нещо, защото целта да храним децата си и себе си по-здраво и да намалим заболеваемостта трябва да бъде обща цел на нацията, а не на министъра на здравеопазването.

Водещ: Всички въпроси, които имаме във Фейсбук към Вас следващия път ще Ви ги дадем сега разпечатани между другото, ако може да отговорите на някои от тях.

Д-р Петър Москов: Ако искате мога да отговоря на тях и след това да ги върна на страницата още в рамките на деня.

Водещ: Да, ще се радваме на това нещо. Наистина финал с едно изречение, има ли партии, защото говорим за храни, има ли партия, която преяжда с власт в момента?

Д-р Петър Москов: Този зададен към Реформаторския блок, господин Хекимян, искате ли да си вземете от утрешния блок отпуска и ей сега да дойдете с мен в министерството и да прекарате 48 часа с мен, да поядете малко с власт заедно с мен. Ако Ви се услади след това аз да мога да изляза в отпуск, защото съм бил два дни тази година. Ако Ви харесва такова преяждане, елате. Иначе нека да кажа, разликата между преяждане…

Водещ: Пускат Ви само в следобедните часове.

Д-р Петър Москов: Не, мен не ме пускат и в следобедните часове като отида в ЦИК.

Водещ: Предизвиквате ли ме сега?

Д-р Петър Москов: Искате ли да дойдете сега с мен?

Водещ: Сега не.

Д-р Петър Москов: Окей, предизвиквам Ви наистина, елате да поядем малко с власт.

Водещ: Добре, първото издание на „Предизвикай Хекимян” ще бъде с министър Москов явно.

БТВ, „Тази сутрин”

Сподели в: