Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Продължаваме разговора с Петър Москов, който е ексклузивно в студиото ни. Здравейте, министър Москов.

Д-р Петър Москов: Здравейте на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Коментар първо на кампанията ни, защото хората Ви питат и в нашата Фейсбук страница, но към техните въпроси след минути.

Д-р Петър Москов: Хубаво е това, само че не трябва да е кампания. Аз преди малко Ви казах, като говорихме докато бяхме зад кадър, моето дете е на шест - шест и половина години. То знае първия куплет на „Къде си вярна ти любов народна”, знае, че България е била под турско робство и като порасне още малко ще разбере и за това, че Българската православна църква има основна роля в това ние да се запазим като национална идентичност. Всеки един от нас трябва да възпитава това в децата си. Не просто като кампания, а като цялостен модел, по който децата ни учат историята, нашата си собствена история.

Водещ: Да, но и вчера излезе един колаж – както го пише в учебника или както е наистина. Ако в учебника пише, че сме съжителствали, без да радикализираме абсолютно нищо…

Д-р Петър Москов: Ако в учебника пише, че сме съжителствали, това е чист идиотизъм. Защото не можеш да съжителстваш с някой, който те е победил, поробил. Ама аз сега говоря ноторни истини, едва ли някой български гражданин мисли нещо различно. Аз наистина не знам…

Водещ: Сега, обаче след тридесет години какво ще мислят?

Д-р Петър Москов: Да. Тук е въпросът дали ние можем да запазим в децата на нашите деца, с ясно отстояване на националната си идентичност, можем да запазим какво е българинът, през какво е минавала България и какви са българските институции, които са ни крепили във времена, които са били тежки. А иначе относно това, знаете ли, аз доколкото познавам министър Танев, той не е човек, който се крие зад топли фрази и търси лоши дипломатически решения. Нека да се вземе предвид всичко това, което хората казват по този въпрос. Не може наистина да пише, че сме съжителствали с поробителя си. Мек съм, защото мога да кажа доста по-тежки неща.

Водещ: Ами да, обаче нали когато си говорим за правдивост и за това какво хората наистина смятат и какво искат да остане занапред, за да учат и техните деца, и техните внуци. Изглежда сякаш има целенасочен план и то за конкретен период, всичко друго като че ли…

Д-р Петър Москов: Аз не мога да говоря за целенасочен план. Казвам, че обществената реакция е достатъчно ясна, за да може, ако това нещо стои по начина, по който го представяте, тоест се говори за присъствие, за съжителство и така нататък, тези неща трябва да бъдат променени. Не че ми е работа, не че от мен зависи, но аз бих застанал зад такава теза.

Водещ: Това обаче е Вашата гражданска позиция, благодаря, че я изказахте. Сега, тъй като темата е донякъде и Турция, било то и в Османската империя. Турските ваксини и хилядите въпроси към Вас и стотиците във Фейсбук. Пита Ви Мариана Георгиева – съгласен ли сте да бият или да Ви бият на Вас една ваксина от тези промоционалните?

Д-р Петър Москов: Две неща. Първо - няма турски ваксини и няма промоционални ваксини. Ваксината, с която са ваксинирани българските деца се нарича „Пентаксим” и тя е френска и винаги е била френска. Ваксината, която сме внесли като дарение от Турция е същата тази френска ваксина „Пентаксим”, само че не доставена и продадена на българската държава през българския притежател на разрешението за употреба, взета е от Турция, защото българският не се е явил. Само, понеже страшно много неща се изговориха, аз няма да се уморя заради хората, които най-искрено са притеснени, защото на родителя като му кажеш, има нещо във ваксината, тази обрасла тема по принцип, извън този скандал, само с три изречения искам да покажа нещо на Вашите камери, къде да го покажа?

Водещ: Така го задръжте, ние ще го покажем.

Д-р Петър Москов: Това е удостоверението за освобождаване на френската ваксина – оригиналът. Това е оригиналът, сета, това е заклетият превод, на френската ваксина „Пентаксим” от турския завод, където тя се доопакова в спринцовка от отдела за качество на продукта на „Санофи Пастьор”, където пише, че производителят на тази ваксина „Пентаксим”-а, внесена от Турция като дарение, производителят на тази ваксина е „Санофи Пастьор” с адрес в Лион. Отдолу пише – удостоверение на производителя, повтарям производителят е „Санофи Пастьор”, с подписи, печати и подпис на контролно лице. Удостоверение на производителя, удостоверявам, че ваксината срещу хемофилус инфлуенца и така-нататък, е произведена, тествана съгласно процедурите посочени,… за родителите да го прочета, извинявайте. Съгласно формуляра за разрешение това включва, че контролните тестове на активната субстанция отговарят на изисквания на монограф 1934 на европейската фармакопея, серия 800, 878 /…/. Това включва и факта, че всички материали придобити в процеса на тяхното производство са предприети всички мерки, за да се докаже съответствие с директивата 2001 на ЕС, изменящи директиви 2003 и 2004 на ЕС.

Водещ: Прекрасно, но излиза прокуратурата…

Д-р Петър Москов: Момент, няма турска ваксина, има същата френска ваксина, която България за щастие, за разлика от други наши околни страни, успя благодарение на…

Водещ: Добре, но господин министър, къде казахте, доопакована в Турция, което означава, че тя пристига под някакъв друг вид, не пристига опакована в Турция, за да дойде вече при нас опакована. И ето отново, Мартин Иванов Ви пита – ще покаже ли Москов официален документ от Агенцията по лекарствата, българската, че „Пентаксим”-ът, внесен от Турция, е законен за използване в България и ще покаже ли Москов официален документ от Европейската лаборатория, че „Пентаксим”-ът, внесен от Турция, е същият като този от френската фирма „Санофи”?

Д-р Петър Москов: Аз Ви показах протокола за освобождаване на производителя „Пастьор“. Отделно, не знам дали нося със себе си, но имам ясното становище на Агенцията по лекарствата, че „Пентаксим”-ът е приложен спрямо българското законодателство и спрямо имунизационния календар. Ясна и официална позиция. Съжалявам, че не го нося в мен, но мога да го дам във Вашето студио и Вие да го изпратите на господина, ако това ще доведе до неговото спокойствие.

Водещ: Добре, една от информационните агенции обаче пусна отново, дали ИАЛ – Изпълнителната агенция по лекарствата, реално сте съгласували всичко това и двете ваксини. Та само последното ще прочета – анализ на ваксините „Пентаксим” и „Еувакс” Б за съответствие със спецификациите на производителите не са извършени от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Д-р Петър Москов: Вие виждате ли това, което прочетох – производителят „Санофи Пастьор”, отново казвам, аз няма да се занимавам повече с различни хиени по електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко. Казвам само следното - производителят „Санофи” декларира, че това е същата тази ваксина, няма турска ваксина, ваксината е френска – декларира, че тя е в съответствие с качеството от собствения си отдел за качество. А на българските родители още веднъж, специално заради тях прочетох това нещо, показах Ви документа, с който тази ваксина влиза в България – няма друг начин.

Водещ: Прочетохте го, но кажете им го като човек, не литературното четене.

Д-р Петър Москов: Като човек мога да кажа следното - това е ваксината, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели за техните деца, че е същата като всяка една друга използвана в България, когато се е явил българският производител. Не смесвайте нарушаването на нечии търговски интереси, нечии политически атаки със сигурността и състава на ваксината. Сигурността и съставът на ваксината са гарантирани и нямайте никакво притеснение за това. Грозно е нарушеният икономически интерес и политическата атака да черпят сила от страха на родителите.

Водещ: Защо тази ваксина пристига у нас обаче и се води като дарение, а всъщност е бартер?

Д-р Петър Москов: Защото тя е дарение, по начина по който…Тоест, затваряме…

Водещ: Е какво дарение като ние сме дали…

Д-р Петър Москов: Секунда, сега ще се опитам да обясня и това, но да затворим темата със състава и сигурността на ваксината. Същата ваксина, същият „Пентаксим”. Ако трябва този протокол, аз го казах и онзи ден в едно студио - този протокол от отдела за качество на „Санофи” ще го качим във всеки кабинет на джипи, за да може родителите да го видят.

Водещ: Добре, но министър Москов, защо прокуратурата казва, че не е разрешена, дали са същите съставки, но не, не е разрешена.

Д-р Петър Москов: Разрешение, чуйте ме. Разрешението за употреба по българското законодателство, затова и търговецът с лекарства в България в закона се нарича, тоест, затваряме темата за състава и качеството, говорим за разследването на прокуратурата, свързано с процедурите. Не е разрешена, означава не е разрешена за търговия – притежател на разрешение за употреба е човекът, фирмата, в случая българското представителство на „Санофи”, което има правото да търгува на територията на тази страна. Това е бараж на икономически интереси. По линията на неразрешени за употреба в България ежедневно, с подписи на министъра, защото има изрично, законът е предвидил това нещо, когато търговецът реши да не се яви на търг, както е в случая с ваксините или реши да не регистрира определен медикамент на територията на България, ако търговецът реши да не го регистрира, той не е разрешен за употреба на територията на България. Разбирате ли, не може да се търгува. И затова законът изрично е предвидил възможността държавата да гарантира Вашия интерес, в случая интересите на децата, които трябва да бъдат имунизирани, с това неразрешен за търговия в България да бъде внесен и не да се търгува, а направо да бъде предлаган.

Водещ: Двете теми обаче няма как да бъдат затворени, те са слети една с друга.

Д-р Петър Москов: Аз не казвам, че и целта на темите е да не бъдат затваряни. Само че проблемът е, че….

Водещ: Трябва ли комисията по лекарствата да направи това съответствие дали наистина съдържанието е едно и също на двете ваксини?

Д-р Петър Москов: О, разбира се, че го е направила и тя го пише в протокола. Боже, съжалявам, че не донесох точно този документ, но в отговора на ИАЛ до административната прокуратура пише, че съставът на ваксината е същият, освободен от завода на Санофи в Лион.

Водещ: Добре, но се дава следният пример - автомобил сглобен в Германия и автомобил сглобен в Китай, кой е по-качествен, кой е по-истински?

Д-р Петър Москов: Тогава опираме до следното нещо.

Водещ: Ако недай си Боже стане проблем, на чия врата да почукат родителите с проблем и с проблеми при детето им? На Вашата, на Турция или на „Санофи Пастьор“?

Д-р Петър Москов: Разбира се, че на моята. Но за да почукат на моята, първо, държавата е направила всичко нужно за това да гарантира това нещо. Ако говорим за това къде е сглобен автомобил, първо тук не говорим за сглобяване, става въпрос за напълване на субстанцията, произведена в спринцовка. И да кажем, от гледна точка на нечии съмнения, защото и такива съмнения се породиха и бунят главите на родителите – това тук, което нося, е наборът от част, то е… от една папка един сантиметър дебела, част от сертификатите за добра производствена практика на турския завод. Този завод е партньор с няколко европейски държави, има сертификати издадени за добра производствена практика, GMP-практика. Това означава, че всички технологични процеси съблюдават изискванията на производителя са от Англия, Германия, от Швейцария, от Румъния – над 50 от най-големите фармацевтични компании правят опаковането на собствените си течни форми там. Тоест няма абсолютно никакво съмнение за качеството на продукта.

Водещ: Това, което четем…

Д-р Петър Москов: Не, това, което четете е пропаганда и е нарушен политико-икономически интерес.

Водещ: На кого, чий? Защото ударът е срещу Вас, така изглежда. Ако не е срещу децата и ваксините, е срещу Вас.

Д-р Петър Москов: Знаете ли, той, политическият удар, е срещу мен, само че ударът срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Аз от първия ден в това министерство съм подложен на такива удари – какъв ли не съм бил, какво ли не съм направил. Пари крадох, фашист бях, не знам какво.

Водещ: Кой Ви удря политически?

Д-р Петър Москов: Вижте, първият начин да промениш една система, като системата на здравеопазване, е да направиш ефективно изразходването на парите и да спреш кранчето на течовете. Когато фармацевтичната индустрия връща 50 милиона в бюджета на касата, когато ръководствата на болниците са принудени да правят централизирани търгове за лекарствата и да няма /…/, когато начинът, по който се случва отпускането и договарянето на пари от касата с различните контрагенти, е различен, прозрачен и чист, много икономически интереси са нарушени.

Водещ: Значи много, не конкретно?

Д-р Петър Москов: Много са. Към това се прибавя и нещо друго да кажа, защото атаката е очевидно политическа – вотове на недоверие и така нататък. Те дори се поуплашиха малко. Но политическата атака е свързана с доказването на това, че РБ не е възможен управленски партньор на ГЕРБ в една дългосрочна коалиция и прочутото завръщане на ДПС през парадния вход, както каза господин Местан. А иначе те самите инициатори на тази работа, част от тях се поуплашиха, защото осъзнаха, че, между тях има и хора с морал и осъзнаха, че…

Водещ: ДПС тогава ли са хората, които стоят в основата на тази атака?

Д-р Петър Москов: Не, аз казвам, че те са политическите говорители на тази атака.

Водещ: Но господин Местан вече го няма, ако цитирате него, в ДПС.

Д-р Петър Москов: Не, те си го говорят през цялото време, различни техни говорители.

Водещ: Последно за ваксините, защото много въпроси има за ТЕЛК-овете. Еувакс Б, Еувакс Б защо ни е била, защо Турция ни е дала ваксина, която и към този момент не може да бъде използвана на българския пазар, да бъде употребена?

Д-р Петър Москов: Ако сме затворили въпроса с „Пентаксим”-а и съм гарантирал на Вашите зрители отново с документи, а не с компилации от медиите, някой човек каза и така нататък, сигурността и съставът на ваксината, произведена във Франция. Турска ваксина никога не сме имали и не сме внасяли, внасяме френска ваксина, която част от нея е доопакована в Турция и с това сме дали възможност да имунизираме българските деца – за разлика от други околни държави, които благодарение на особената политика на фирмите производители на ваксини не го правят. А сега за ваксината Еувакс.

Водещ: Не, ако ще е дълъг отговорът…

Д-р Петър Москов: Тя никога не е била…

Водещ: Защо ни е била?

Д-р Петър Москов: Защото в България има тежък бежански поток, защото държавата е гарантирала на българските граждани през фирма, която се е явила на търг – това е ваксина срещу хепатит Б, секунда да кажа – „Еувакс”-ът е ваксина срещу хепатит Б. срещу хепатит Б ние имаме осигурена ваксина от производител, притежател на разрешение за употреба на територията на България, който се е яви…

Водещ: Тъй като ставаше въпрос за „Пентаксим”-а, много от хората, които ни гостуваха, казаха, който може да си купи пък от Франция или пък да си купи някаква по-истинска, ако успее да намери такава. Нека вчера си припомним думите…

Д-р Петър Москов: Вижте, това е лошо внушение. Няма по-истинска и по-малко истинска и за това гарантират документите, едно и също нещо е. Другото е нарушени търговски интереси.

Водещ: Добре, вчера бившият служебен здравен министър Мирослав Ненков.

Д-р Мирослав Ненков: Много Турция се събра в това Министерство на здравеопазването. Оставяме фактите, не ги знаем точно фактите.

Водещ: И с отпечатъците…

Д-р Мирослав Ненков: Даряваме ваксини на Турция – Турция, идват ваксини от Турция – Турция, правим някакво дарение, ама то не било на държавата, било на някакъв – Турция, нашите с Вас отпечатъци, ЕГН-та, снимки и не знам си какво, ще ги управлява турска фирма, ако е вярно.

Водещ: Ще е с турска технология.

Д-р Мирослав Ненков: Ами тази технология кой ще я поддържа- германци?

Водещ: Много Турция се събра в това министерство, министър Москов?

Д-р Петър Москов: Аз по принцип, защото имаме и други теми и знам, че искате да говорим за други неща… Аз уважавам чувството за хумор на Миро Ненков, само че в случая не го прилага добре. Единственото взаимоотношение на българското Министерство на здравеопазването с Турция е по отношение на ваксините и още веднъж благодаря на турската страна. Бързам да кажа за разказа, който излезе, това пък е следващата медийна…, голям скандал – как българските лични данни на хората, които имат в касата здравното им състояние, щели да ходят в Турция и там турците да ги разберат. Някаква такава дивотия имаше.

Водещ: Не е ли турска технологията, която пристига за отпечатъците?

Д-р Петър Москов: Кой казва това нещо? Моля Ви кажете кой? Един сайт казва това нещо и аз сега ще Ви кажа – вчера касата излезе с официално съобщение за обществената поръчка за софтуера, който трябва да…

Водещ: Добре, кой ще оперира с този софтуер?

Д-р Петър Москов: Сега ще се опитам да обясня, но това е официално съобщение на касата, разбирате ли. Ние не говорим за официалните факти, говорим за това кой в кой сайт каква дивотия е написал. Това не е публична среда, това е Ганкиното кафете. Касата ясно каза – две са фирмите, които са се явили при отварянето на първия плик, тоест кои са допуснати нататък в процедурата за обществена поръчка за софтуера, за електронното досие, за пръстовия идентификатор и така нататък. И двете фирми са български, огромни български фирми софтуерни. Едната се казва „Стемо”, другата се казва „Контракс”. Едната е правила софтуера на ДАНС, другата е правила пръстовите отпечатъци на народните представители. Що за наглост, що за болен мозък трябва да си, за да може през цялото време да фабрикуваш неистини и държавата да ходи да се обяснява за това нещо.

Водещ: Е тя неистината, сега…

Д-р Петър Москов: Ако има смислена журналистическа публична среда трябва да отрече…

Водещ: …една технология отречена в Турция идва при нас. Това е, което се лансира.

Д-р Петър Москов: Каква технология отречена в Турция?

Водещ: За отпечатъците.

Д-р Петър Москов: На българската фирма „Контракс” и на българската фирма „Стемо”, тази технология ли е отречена. Каква Турция за Бога? Откъде, защо? Защото капка по капка се цели невъзможност нищо в тази държава да не мръдне. Е ще мръдне, съжалявам.

Водещ: Добре. От Турция с Т, към Т от ТЕЛК…

Д-р Петър Москов: За да завършим въпроса - нищо общо няма - нито ваксините са турски, нито пък технологията по пръстовия идентификатор има нещо общо и някога е имала нещо общо с Турция.

Водещ: Технология, Турция, ТЕЛК, на Т сме. Изправям Ви на нашата огромна видеостена, за да ни обясните какво се променя, защото…

Д-р Петър Москов: Защото за разлика от глупостите, които хората са принудени да четат, това е важно и ги касае, защото това е факт.

Водещ: Закривате ли ТЕЛК и само един от зрителските въпроси поне. Към Хекимян – с господин Москов и господин Калфин, поканете ги като въпросът ми към тях е следният -  докога България бивши военни или бивши пожарникари или полицаи, които вече са непсионирани с пенсия от 700 лева, ще продължат да работят, а хората с ТЕЛК, със средна пенсия горе-долу от 200 лева, ще трябва да се лишат от нея. И още – защо удряте хората с ТЕЛК, които са онкоболни. Специално, защо раковоболните са обречени – малко по-надолу е този въпрос.

Д-р Петър Москов: Значи, първо, извън схемата и технологията да кажем принципно – никой по никакъв повод не е ударен, еле пък хората с ТЕЛК-ови решения по повод онкологични заболявания. По никакъв начин и никъде. Целта на промяната не е човек с реална инвалидизация да му бъде отнета или да му бъде променяна или да му бъде намалявана, ама по никакъв начин, нито пък е пестене на пари. Целта е да се промени системата, която в момента е бавна, защото хората не могат да стигнат до медицинската експертиза, не е обективна, защото огромно количество са жалбите на хората дали е правилна експертизата, дали не е правилна, какво следва от нея и след това тя да отговаря на смисъла на системата въобще за трудова…

Водещ: Пък и е доста корумпирана.

Д-р Петър Москов: Така, така, и е доста корумпирана, което е част от необективността й.

Водещ: Лице с увреждания, набързо да минем през етапите.

Д-р Петър Москов: Смисълът на промяната е разделянето на медицинската експертиза от след това експертизата на социалните и на трудовите специалисти, които да кажат какви интеграционни добавки, какви финансови средства са нужни за Вашата реинтеграция. Тоест медицинската експертиза оттук нататък се занимава единствено и само с определяне и документиране на вида и степента на вашето увреждане. И тук цялата работна група се обедини около идеята на социалното министерство това да става по една абсолютно обективна класификация на СЗО, която е продължение на МКБ. Тоест там е ясно, че ако господин Хекимян ръката му не може да се вдигне повече от еди колко си градуса, това означава…Не, говорим, за да е ясно на Вашите зрители. На мен, на Петър Москов, ръката му не може да се вдигне повече от тук, оттам нататък в този абсолютно обективен класификатор пише, че това е степен и вид на увреждане еди-какво си, има конкретен код. И Вие с това нещо, абсолютно обективно дадено, от там по електронен път се изпраща, не е нужно Вие да го носите във втората комисия, която е изградена от социален работник, от лекар по трудова медицина, когато работите и Вашето предприятие е длъжно да има такова и от представител на осигурителя. И те, забележете разликата, спрямо Вашата работа, защото Вие сте журналист – може да копаете долу, може да сте адвокат, може да сте пианист, различно увреждане има различна степен на отражение върху възможността Ви Вие да извършвате работата си. И Вашата реинтеграция към работата Ви и към обществото е целта на втората комисия.

Водещ: Тъй като…, ясно…

Д-р Петър Москов: Само секунда, сега смисълът на системата е изключващ – казва се, Петър Москов, ти си инвалид. Вземи тези 50 лева, вземи билета за трамвая, ако трябва инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи. Променяме смисъла на системата и го връщам към начина, по който…

Водещ: Може ли да го разгадаем по тази сложна таблица?

Д-р Петър Москов: Да.

Водещ: Почнете по кутийките съвсем набързо, за да минем. Лице с увреждания – какво се случва? Личен лекар ли…

Д-р Петър Москов: Първо, разликата в сравнение със сега, тоест в зелената част, която е частта в системата на здравеопазването. Премахваме ТЕЛК-овите комисии. Проблемът с това, че това е тясното място на системата в момента е свързано с това, че в закона пише, че там могат да работят, в ТЕЛК, да Ви издадат такова удостоверение, само и единствено лекари, които работят само в ТЕЛК. Тоест лекар, който е хирург и може да установи на Вашия дроб, ръка или нещо какво е, той ако работи друго, ако си оперира човека в болницата във Вашия град, той не може да Ви даде ТЕЛК-ово решение. Защо е решил така законодателят е отделен въпрос. Отваряме тази система и лекари с ясна квалификация, със специалност могат да издават в тези комисии по медицинска експертиза, по населените места, работещи в болниците, където Вие живеете, близко до Вас, ще могат да Ви издадат това удостоверение за вида и степента на увреждане. Оттам нататък сме направили нужното – то по електронен път отива във втората част на системата.

Водещ: Отново ли всичко ще се случва бавно, с години, с месеци?

Д-р Петър Москов: Не, напротив, пак казвам, резултатът от това ще бъде подобрена бързина на услугата, подобрено качество на услугата, обективност на услугата.

Водещ: Добре, слизаме по-надолу. Кратък коментар и на социалната част от схемата.

Д-р Петър Москов: Да кажа само, че утре министър Калфин в цялост ще развие концепцията на правителството. Но тук говорим за децата до 16 години и пенсионерите, които отиват по един ред в дирекциите на социално подпомагане и получават своите интеграционни добавки или пенсия, когато това е нужно и лицата в трудоспособна възраст, където представители на осигурителния институт, на лекарите по трудова медицина, социални работници, ако трябва, изработват техния социален план за връщането им, за реинтеграцията им обратно.

Водещ: Ще има ли отново тази гавра на хора, които са обездвижени, но трябва да доказват, че може би след две-три години са се раздвижили?

Д-р Петър Москов: Не, по никакъв начин. Едно от нещата е, че така наречената временна нетрудоспособност, ние я удължаваме от 6 месеца на една година, за да не може хората да трябва да бъдат разкарвани, да им бъдат правени излишни изследвания и така нататък. Обективизацията на медицинската експертиза, невъзможността на лекаря дори и да иска, а понякога просто защото се е заблудил, да напише различна степен на Вашето увреждане от реалните Ви, гарантираме през наистина добрата практика, която е валидна за повечето европейски държави – през класификатора на СЗО. Там е ясно – артерията Ви е запушена на 30 процента, това е точно такава степен на увреждане и нито секунда друга. Абсолютно обективно Вашето състояние е преценено и парите на осигурителите отиват при Вас, защото при Вас това е нужно.

Водещ: А корупцията кога ще спре, корупцията, последно, как ще спре?

Д-р Петър Москов: Може би няма да отидат обаче, да кажа, за част от другите Ваши зрители. Корупцията спира първо през обективизацията на експертизата. Второ, Националната експертна лекарска комисия се преформира и тя започва да изпълнява две функции – едната е методическа, обновяването на тези справочници, обективизацията им, учението на лекарите. След това, контролна функция – тази контролна функция ще бъде изпълнявана по принципа на социологическата извадка. Ако сто души са освидетелствани с такова решение за вид и степен на увреждане. Ако социологическата наука твърди, че 10 от тях трябва да бъдат проверени, те се проверяват и ако има разлика между решението на лекаря и реалното състояние на този човек, нещата стават лоши за лекаря и за пациента.

Водещ: Добре, последно само да Ви питам – питат ни, защото много подобни примери дават.

Д-р Петър Москов: Ами надявам се, че зрителите разбраха и са спокойни. Никой, по никакъв начин няма да отнема правото, възможността на инвалидите да се ползват от всичките фондове на държавата и …

Водещ: А ако работят ще им се спира ли пенсията?

Д-р Петър Москов: Това е съвсем различен въпрос. Но ако държавата, НОИ, социалните придобивки, които получават доведат до това те да се върнат на работа, на доход същия, каквито са били преди това – тогава пенсията, извинете, тя е заместващ инструмент.

Водещ: Ако успеете да реформирате тази система ще оставите отпечатък в българското здравеопазване. Но ако аз съм болен и не мога да си купя лекарството, ще ми отрежат пръста, за да го занесат и дадат…

Д-р Петър Москов: Не, по никакъв начин. И отново да кажа, системата, наистина една минута ми дайте.

Водещ: Нямаме, едно изречение.

Д-р Петър Москов: Системата връзва, дава Вашия актуален код, с Вашето ЕГН. Там е ясно, че Антон Хекимян има малки деца и има възрастни родители, които са неподвижни. Дава също така възможност на кмета не село не знам си кое, където има петима пенсионери, които не могат да отидат по пътеката в съседния град и той прави това нещо с рецептите си, може да му даде разрешение през собствения си идентификатор да разрешиш здравноосигурително плащане – било за децата, било за възрастните хора, за които касата е удостоверила, че той прави това от тяхно име. Тоест за всичко това е предвидено и помислено, не се притеснявайте. Смисълът на идентификатора е Вие като здравно осигурен да контролирате моите, Вашите и парите на всички нас как се харчат. Само Вие разрешавате касата да плати от Ваше име.

Водещ: Добре, благодаря Ви, господин Москов.

Д-р Петър Москов: Аз Ви благодаря.

Водещ: Реформата продължава.

Сподели в: