Върни се горе

- Министър Москов, днес Корнелия Нинова и кметове от БСП на градове в Софийска област предупредиха, че назряват бунтове заради сливането на районните центрове за Бърза помощ със столичния. Заради което спешните пациенти ще ги возят по 2 часа с линейка, което рискува животи.

- Притесненията, изразени на пресконференция на БСП от г-жа Нинова, са абсолютно неоснователни и произтичат от меката дума е "неразбиране" на действието, което министерството иска да предприеме. Ако трябва да цитирам г-жа Нинова, че спешната помощ нямало да се подобри като бързина, защото трябвало линейката да ходи от София до Копривщица, това наистина е абсолютно неразбиране на проблема.

- А какво ще се промени тогава? Обяснете конкретно пред "24 часа", за да стане ясно на всички.

- Ако приемем, че при сегашното състояние, когато центърът на Спешна помощ е в кв. "Младост", според г-жа Нинова в момента от "Младост" ли пътува линейката за Копривщица? Това очевидно не е така и всеки разумен човек знае, че това не е така. Няма да има нито една промяна на мястото, където работят хората, на мястото, на което чакат линейките, на постоянна стоянка, от където тръгват, за да обслужват адресите, от които са повикани. Искрено се надявам, че това е ясно и на г-жа Нинова. Просто като че ли търсим някакви тези за изборите и под вола теле. Пак повтарям. Разликата за хората, които живеят на територията на София - област, ще бъде единствено, че това нещо оттук нататък няма да се управлява от "Младост-1", а от Сточна гара. Но това едва ли има някакво значение. Линейките от Копривщица ще тръгват за Копривщица. А ако трябва да карат пациенти за София, както ще става най-често, ще ги карат не само в болница "Св. Анна", а в най-близката, която има възможност да поеме пациента. Освен това, чрез прехвърляне на 50 бройки щат от администрацията на София - област ще бъдат осигурени директно качени в линейките медицински екипи, които да обслужват хора. И това означава минимум 5 екипа повече. Щат за 5 екипа, реално обслужващи хората, повече, отколкото са в момента.

- Без да се чака повече за линейка, отколкото сега?

- Отново повтарям - нито едно място, на което в момента е локализирана линейката, независимо дали е в Правец, Златица или Копривщица, няма да бъде променено. Напротив, ще бъде подсилено, и то не по силата на сливането, а по силата на концепцията на правителството, която е финансирана от ЕС - с нови екипи и с нови линейки. Другото нещо, което пациентите ще получат, освен реално увеличените като бройка екипи, които ще посещават пациентите при сигнал, ще бъде възможността, на базата на ясното познание на хората в регионалния координационен център в София на бройката места и на спецификата на всяка една от големите столични болници, където и досега 80% от повикванията от София - област завършват с хоспитализация в София, да се разпределят по-добре. Досега всички те завършваха в бившата Окръжна болница "Св. Анна". Това означава, че ако вие сте някъде на Северозапад и трябва да бъдете хоспитализирана в София, което досега ставаше основно в "Св. Анна", средно маршрутът за такава хоспитализация - около 18 километра, означава между 30 и 40 минути в пиков час през София. Така беше досега. Ако вие живеехте в Северозападната част на областта, пътят ви до "Св. Анна" щеше да бъде толкова. Ако вие искате от Министерството на здравеопазването Спешна помощ да стане реално бърза, то трябва да искате да се поддържа предлаганата от правителството система и такава структура.

- И къде ще карат линейките пациенти занапред?

- След сливането на спешните центрове, на базата на цялата логистична база, която има координационният център в София - град, пациентът ще се насочва в лечебното заведениe, което е най-близко до съответното населено място, от което е взет пациентът.

Сподели в: