Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова ТВ „Здравей, България“

 

Водещ: Сега към Петър Москов, следващия ни гост -  министърът на здравеопазването в оставка. Добро утро и добре дошли.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: Обаче с политически въпроси ще започнем, понеже не са коментирани и после с много важни въпроси, засягащи, разбира се, и пациентите. Изключен от ДСБ -партията, с която Ви свързваме последните години, по жалба на хора от клуба в район „Средец”. Беше съобщено, че Ви изключват от партията. Вие как разбрахте, кой Ви каза и имаше ли въобще някакъв разговор или го прочетохте някъде?

Д-р Петър Москов: Първо не е партията, с която ме свързват в последните години, а е единствената партия, на която съм бил член някога през живота си. Аз съм основател на ДСБ. Мен формално, като апаратно действие може да ме изключат отвсякъде, никой не може да ме извади от ДСБ, защото аз на тази партия съм ѝ съосновател и дълго време съм правил така, че тя да бъде част от политическия живот на България. Сега да кажа следното – не е сефте в моята фамилия заради различно мнение някой да изключва, да плаши, да обвинява. Аз и затова къде на шега, къде наистина, защото аз го разбрах от Вашите колеги в парламента това нещо,бяхме на среща там и наистина попитах, трябва ли да се обадя на жена ми да стяга някаква бохча и ще ме интернират ли със семейството, защото това е духът на октомврийската революция- изключваме, ти си различен, ти не си като нас. Съжалявам за това, което ръководството на ДСБ направи, защото това е още една стъпка към изолация и маргинализация, връщане на ДСБ към място откъдето няма да има излизане. Знам, че голяма част от хората привърженици на ДСБ не споделят нито това мнение, нито начина, по който изглеждат нещата. Като заговорихме за ДСБ ще кажа само още едно изречение. В предишната седмица имаше реален опит, усилие на много политически сили да се извърви пътя, възможно ли е да има правителство в рамките на този парламент.

Водещ: Да, ще коментираме и това.

Д-р Петър Москов: Знаете ли, за мен е странна отново позицията на ръководството на ДСБ в тази една седмица. Ти трябва да избереш между възможността да подкрепиш, да участваш активно във формирането на дясноцентристки кабинет с мандата на Реформаторския блок, или да избереш…, другата алтернатива е правителство, назначено от президента, излъчен от БСП - господин Радев. Какво точно ръководството на ДСБ избира между тези две неща, за да каже, че първото е…

Водещ: ДСБ отдавна е опозиция.

Д-р Петър Москов: Тоест предпочитаме…

Водещ: То е опозиция на ГЕРБ.

Д-р Петър Москов: Тоест предпочитаме, тоест ти си опозиция на ГЕРБ, опозиция си на Реформаторския блок и предпочиташ правителство назначено от БСП. Благодаря. Благодаря, аз не го предпочитам.

Водещ: Правителство на БСП, така приемате служебното конкретно. А що се отнася до опита да се създаде такова правителство, Вашето име беше споменато като едно от трите възможни за премиер, не знам дали към днешна дата има значение, но Найден Зеленогорски, Румен Христов, Петър Москов. Това бяха съобщенията, че един от Вас тримата Реформаторският блок би предложил на ГЕРБ като приемлива за подкрепа фигура за премиер.

Д-р Петър Москов: Нека да разсея всички тези неща, защото това са основно спекулации. Аз от първия момент слушах, че кандидат за премиер щял да бъде Лукарски, Кунева, аз, Румен Христов, Найден Зеленогорски, не знам дали имаше някой, който да не беше изброяван.

Водещ:  Борислав Великов, който е присъствал на разговорите, беше наш гост, зам.-председател на ПГ на РБ. И от него излязоха тези имена, не си ги съчинихме ние.

Д-р Петър Москов: Няма как доц. Великов да каже нещо различно освен това. На всеки един от кръговете на разговори на формално или неформални преговори с ГЕРБ и Патриотичния фронт, позицията на РБ около която всички се обединихме между другото беше, че относно фигура на министър-председател и евентуален състав на кабинета, говорим само след като сме стигнали до абсолютно изглаждане и подкрепа, наличие на парламентарно мнозинство и програмно управление. Без наличие на ясна програма по какъв начин ще се управлява държавата, на базата на каква програма и за какъв времеви хоризонт, би било налудничаво който и да било да бъде предлаган за каквото и да било.

Водещ: Уклончиво ама го споменаха.

Д-р Петър Москов: Ами никога не сте чували от мен нещо различно от това, че ние преди да тръгнем на преговорите пред Ваши колеги – след излизане от изпълнителния съвет на Блока, аз ясно заявих – не очаквайте кандидатури, очаквайте разговори по програмата. Тези разговори се счупиха, кой виновен и кой не. Само искам да кажа следното…

Водещ: Не беше ли имитация на преговори, имитация на опит да се създаде правителство? Имаше обвинения към Плевнелиев, че е тупал топката и това някакъв синхрон имаше ли с реформаторите или с ГЕРБ, някой да печели време за нещо?

Д-р Петър Москов: Повярвайте ми, беше абсолютно реално усилие. А и решението на Блока колкото и да е противоречиво и подлагано на критики, на охулване, беше да се опита да бъде силата на разума – да извървим публично пред очите на всички пълния път, възможно ли е мнозинство в рамките на този парламент, което да продължи да изпълнява управленската програма около която сме се обединили преди две години. Оказа се, че е невъзможно. Нека за всеки един от Вашите зрители да е  абсолютно ясно, че, защото имаше много твърдения защо се било разпаднало мнозинството, как и защо, част от тях бяха свързани с това, че Блокът нещо не бил добре позициониран. Сигурно е така, 15 народни представители от РБ дадоха възможността…

Водещ: Някои казаха 13, 15 човека, къде сте тръгнали въобще да правите правителство? Представени ли сте?

Д-р Петър Москов: Аз казвам следното…

Водещ: Подмяна тип Пеевски, даже имаше и такива сравнения.

Д-р Петър Москов: РБ каза как влиза в тези преговори – като носител на възможността. Дали тази възможност може да бъде оползотворена или не, зависеше и от ГЕРБ, и от РБ, и от ПФ. В крайна сметка това нещо се счупи. Още веднъж да кажа, решението на РБ за влизане в тези преговори, ако си спомняте и затова Ви казвам, че всички други персонални разговори са изнесени от смисъл, беше, че РБ няма да участва с политически фигури в този кабинет, ако се стигне до съставянето му.

Водещ: Пак се връщам по темата ДСБ. Не е ли съвсем логично това, което се случи? Имам предвид не само изключването Ви, но и този абсолютен раздор в момента – ДСБ е нещо отделно, Кунева и Лукарски нещо друго, Вие сте нещо трето, Христо Иванов с „Да, България” четвърто.

Д-р Петър Москов: Не, има усилие, надявах се, че то е трайно усилие и продължавам да се надявам, на разгромени поединично партии  от десницата, да се обединят и да направят РБ. В момента на политическата сцена на България има РБ. Социологическите изследвания, дори за мое учудване, защото Блокът направи всяка една грешка, която можеше да направи, РБ има подкрепа около 5 процента. РБ трябва да се стабилизира…

Водещ: 3.5 показа „Галъп”, но не знам на база или на общо.

Д-р Петър Москов: Трябва да наложи политическата си програма като причина избирателите да го припознаят и трябва да се бори. Трябва да се бори за това целите да бъдат реализирани. Нека да кажа няколко думи, защото всеки път ме връщате към ДСБ, към някакви други неща, това е и разказа за левия и десния поглед върху управлението.

Водещ: Някои казват, съдбата на РБ е разказ за това дали някой много му текат лигите на някого за власт и заради това…

Д-р Петър Москов: Ето затова, ето чуйте ме, точно това исках да Ви кажа. Не знам, мислите ни съвпадат. Отношението към властта, към управлението като към нещо изолирано, едни хора там, Приказка за стълбата дето се ояли и така нататък и те не са от нашите, трябва да ги свалим и трябва да ги мразим в кръчмата – това е лявото отношение към властта и към управлението. Десният човек праща хора в управлението с конкретна цел. Той не бяга от това да бъде представен в управлението. Целта не е да бъдеш в опозиция и да крещиш високо, че всички политици са измамници. Десният човек праща конкретен свой представител в парламента и в правителството, за да направи това, това и това – чрез промяна в конкретния закон, конкретния нормативен акт на правителството и реализацията му. Това е отношението, дясната и лявата представа за властта. За лявото властта е лошото, иззедниците и всичко останало, за дясното е…

Водещ: Излиза, че ДСБ е лява партия по тази логика, но…

Д-р Петър Москов: Това е посланието, господин Николаев.

Водещ: …но Вие направихте сравнение и с интернирането.

Д-р Петър Москов: Извинете, това ли е посланието или не е? Съгласен ли сте с мен, че това е една от основните разлики между това как Андрешковската психология и психологията на модерния човек разглежда властта. А кой как се позиционира по тази ос не е моя отговорност.

Водещ: По силата на тази логика какво Ви е отношението към формация, за която беше даден анонс, на Христо Иванов, бивш Ваш колега в правителството. Януари месец сформиране на партия и призив, политизирайте се, защото олигархията е завладяла на абсолютно всяка крачка и мафията държавата.

Д-р Петър Москов: Уважавам Христо, уважавам и винаги принципните му позиции. Не считам, че новия 148-ми или 149-ти политически партии могат да доведат до нещо добро. Не мисля, че напускането му на кабинета доведе до рязко подобряване на неговата работа. Напротив, по-трудно, защото вече имаше много различни говорители, по трудно се достигна и до промените в Закона за съдебната власт и всичко останало. За което между другото комисаря по правосъдието на ЕС каза, че е напредък, който не е очакван от България. Но когато напуснеш, когато още един глас, още един смислен човек не участва в този процес, процесът става по-труден. Това е така. Когато я няма Вашата колежка Ани, на Вас Ви е по-трудно.

Водещ: Това е така. При Вас обаче не се ли обезсмисля, Ако има един кръг от политически бездомници и Вие казвате, целта на десния човек е да участва във властта. Вие например как….

Д-р Петър Москов: Разкажете ми за политически бездомник?

Водещ: Ами Вашата ситуация каква е?

Д-р Петър Москов: Моята ситуация е същата, с която съм се явявал на парламентарни избори през 2014 година и сега ще Ви кажа защо.

Водещ: Как ще се явите…Добре, да Ви попитам за следващите избори.

Д-р Петър Москов: Сега ще вВи кажа защо е абсолютно същата и няма промяна в моята ситуация.

Водещ: Е не сте член на партия.

Д-р Петър Москов: Ако някоя от партиите в РБ е гледала на РБ като моментно убежище, за да може да прескочи 4-процентовата бариера, да вземе субсидия и да има десетина човека депутати – това никога не е било моята цел. За мен РБ беше и е последното възможно усилие смислените тези на десницата да имат свое политическо представителство.

Водещ: Добре, какво следва?

Д-р Петър Москов: Тоест ситуацията ми е същата. Аз съм поел този ангажимент и продължавам да го отстоявам в рамките на РБ.

Водещ: За да продължите на следващите избори в каква листа ще бъдете?

Д-р Петър Москов: На Реформаторския блок.

Водещ: На Реформаторския блок.

Д-р Петър Москов: Вижте, идеята, че, защото като говорим за социология – близо 70 процента от избирателите на РБ казват, че го подкрепят не заради  партия, а заради това, че тези партии са заедно. Идеята, че РБ трябва да бъде носител на някакви партийни ядра или апарати, които след това да вилнеят от парламентарната трибуна, не е смисъла, който аз съм влагал и продължавам да влагам в блока.

Водещ: Питах ви конкретно за листите, защото много неща имат конкретно измерение.

Д-р Петър Москов: Листите, в които бих участвал, са листите на РБ.

Водещ: На ГЕРБ възможно ли е някаква квота,  примерно други десни хора са влизали – Методи Андреев е гражданска квота. Бихте ли влезли в…

Д-р Петър Москов: Вижте има такива весели хора, няма значение. Аз съм…

Водещ: Ако Борисов Ви предложи ще влезете ли в такава листа на ГЕРБ?

Д-р Петър Москов: Не.

Водещ: Не.

Д-р Петър Москов: Не и никога  не е съществувал такъв разговор. Реформаторският блок и ГЕРБ са различни политически партии. Нека да Ви кажа и в разговора Ви за това кой можел да бъде премиер на евентуално правителство или не – ГЕРБ никога не биха се съгласили на моя кандидатура.

Водещ: Имаше демонстрация, че или това е било какво, на принципа на еничарството?

Д-р Петър Москов: Каква демонстрация?

Водещ: Ами че сте изключително близки, че сте любимец на премиера.

Д-р Петър Москов: Ние сме близки доколкото сме абсолютно наясно и сме си стиснали ръцете и достойно, заедно, гръб в гръб сме отстоявали една политическа програма. Отношенията ми с премиера са добри, мъжки и се базират на думи, които и двамата сме изпълнявали, но те не са свързани с ангажимента аз да бъда министър-председател в едно правителство. По много причини.

Водещ: Кратък коментар за последно изследване, представихме го и сутринта, на „Галъп”, с всичките му условности колко може да се промени това до изборите, с доста неясноти, но все пак. ГЕРБ и БСП в много голяма близост…

Д-р Петър Москов: Патова ситуация, така е.

Водещ: Реформаторите под въпрос, патриотичните и националистическите формации нагоре, и Марешки нагоре.

Д-р Петър Москов: Ето това е, защото Вие казвате, ама не беше ли предначертано, че няма да има правителство и така нататък. Нека да си отговорим на разумния въпрос, защото аз знам, че с всичките ми желания нещата вървят по-бързо, по-добре, по-реформистки. Днешното парламентарно или до днешното парламентарно мнозинство е най-близката възможност на България до мнозинство в парламента с реформаторски дневен ред. Имам собствените си притеснения за бъдещия състав на парламента, затова целият път трябваше да бъде извървян и всяка минимална възможност това мнозинство да продължи да работи, да бъде оползотворена. А иначе аз съм готов за това Блокът да даде битка на изборите, да се пребори за доверието на избирателите и ако е възможно отново да бъде формирано дясноцентристко мнозинство, което да продължи пътя на реформите от тези две години. Няма по-добри решения от тези, които в последните две години правителството налагаше с политическа воля.

Водещ: Ще се принудите ли да ставате член на партията на Кунева, или на Лукарски, за да може спокойно да ви включат в листа на избираемо място?

Д-р Петър Москов: Господин Николаев, никога не съм бил член на нещо различно от ДСБ и нямам намерение да бъда.

Водещ: Тоест като гражданска?

Д-р Петър Москов: Не, РБ предвижда в своето развитие статут и на индивидуалност. Но не е това важното. Знаете ли, омръзнало ми е от разговор за партийния апарат.

Водещ: Еми какво да правим.

Д-р Петър Москов: Ами и на Вас Ви е омръзнало, защо се връщате към това, а не гледате на това по-скоро с насмешка?

Водещ: Защото, за да влезеш в парламента трябва да е с част от партиен апарат оказва се.

Д-р Петър Москов: Ами ако е така, тогава имаме голям проблем и вероятно хората, които искат промяна в избирателната система са прави.

Водещ: Няколко думи и за тревожна информация от вчера. Възможно е хиляди пациенти в болниците да останат без лекарства заради проблем с търга за лекарства. Каква е историята? Може ли да успокоите хората?

Д-р Петър Москов: Имам ли три минути, не знам как се с времето?

Водещ: Към финал сме, но това е много важно.

Д-р Петър Москов: Това е наистина много важно. Първо, като говорим за търг да кажем на Вашите зрители, защото преди Коледа едва ли това им е най-важното, но пък тази информация, разбира се, че ги вълнува. Така наречената обществена поръчка или търг, това не е приумица на министъра, а е част от препоръките на ЕК как държавите членки осъществяват устойчива лекарствена политика и е част от препоръките на българските органи за борба с корупцията като БОРКОР, как да се изсветлят процесите в сферата на търговията с лекарства. Това, което правим, е нещо, което има аналог в системата на Министерство на здравеопазването, е централизиран орган за обществена поръчка, който всъщност превръща анонимните, в тъмни стаички обществени поръчки по всяка една болница, в единна, забележете, електронна, прозрачна, публична, с явно наддаване система.

Водещ: Въобще не казвам, че е лошо, дори е по-хубаво, че има един отговорен и това е министъра…

Д-р Петър Москов: Не просто един отговорен, а има…

Водещ: …говорим за всички болници. Има ли проблем?

Д-р Петър Москов: …защото министъра може да бъде мошеник сам по себе си нали така, но въпросът е да има ясни правила и то да е прозрачно и публично за Вас.

Водещ: Не говора за процедурата, питам направо, има ли опасност болниците, след като един централизиран търг зарежда за всички болници…?

Д-р Петър Москов: Абсолютно никаква, абсолютно и тук моля Вашите зрители да бъдат абсолютно спокойни. Там, където тази процедура е въведена, ние взаимстваме методологията главно от скандинавските страни и между другото техния индекс за корупция е нисък не защото са различни хора, а защото правилата им са такива. Там разходите на болниците за медикаменти след въвеждането на тази процедура са паднали с около 20 процента. Тези 20 процента са нещо, което досега е било част от печалбата по веригата на фармацевтичната индустрия – сега това трябва да остане в болницата. Няма никаква възможност процедурите по търга да повлияят на снабдяването на лекарствата в болниците и това е гарантирано.

Водещ: Гарантираме на нашите зрители, на пациентите на болниците, че няма никакъв, нито ще има някакъв недостиг на лекарства?

Д-р Петър Москов: Да, никакъв. И да кажа още нещо тук последно – знам и съм абсолютно убеден, че БСП е взела своето решение, когато биват инаугурирани от президента, да спрат тази процедура. Ако спреш прозрачен електронен търг и върнеш нещата назад, ето това е причината, поради която не бива да се надсмивате на тези като стабилност и политическа воля с ясен хоризонт. Защото това, което идва, ни връща към тези практики, в които Вашите документи се загубват, а моите са налице, защото директорът на болницата ще ходи в Хавай. Нека не връщаме това и следете това нещо.

Водещ: Говорите така сякаш БСП директно ще управляват след Вас?

Д-р Петър Москов: Аз говоря за това, че служебното правителство, назначено от господин Радев, това нека да Ви бъде единия от лакмусите. Аз знам със сигурност, че БСП е обещало на фармацевтичната индустрия да направи това.

Водещ: Хвърляте камък в …

Д-р Петър Москов: Не, не хвърлям камък, аз говоря с факти и те ще бъдат потвърдени след има-няма месец.

Водещ: Кой от БСП на кого от фармацевтичните компании е обещал да върне търговете на парче?

Д-р Петър Москов: Това е решение на ръководството на БСП и Вие ще видите как ще действа новоизбраното правителство от служебния премиер, назначен от президента.

Водещ: Петър Москов. Благодаря Ви.

Сподели в: