Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова тв „Събуди се“

 

Петър Москов: Знаете ли колко са законодателните действия в сферата на здравеопазването по време на Вашето управление, знаете ли колко? Пфу, зеро, нула, нада. Г-жо председател, възможно ли е да помолим народните представители, да се придържат към девиза на един от техните основатели – Владимир Илич Ленин, който е казал: Пит надо меньше.

Цецка Цачева: Г-н Ерменков, г-н Ерменков, моля Ви, г-н Ерменков, правя Ви бележка за нарушаване на реда в залата.

Петър Москов: Ето това имам предвид – нерви, озъбени физиономии, плюнка”.

Водещ 1: Казваме добро утро на д-р Москов. Как сте г-н Москов? Има ли нерви и озъбени физиономии днес?

Петър Москов: Не, надявам се. Събота е, неделя е, така.

Водещ 2: Напрегната седмица, напрегнат разговор и в пленарната зала, покрай вота на недоверие.

Петър Москов: Всъщност, цялото ежедневие на правителството и на министъра, то е напрегнато. На моменти това става видимо, през такива рутинни процедури.

Водещ 2: Много видимо стана и чак се замислих, здравеопазването, като една сфера, която би трябвало да изисква консенсус, след този разговор между Вас и опозицията, как ще търсите Вие консенсус за реформата?

Петър Москов: Нека да разделим нещата. Дебатите в парламента и самият вот за недоверие, той не беше за здравеопазването.

Водещ 2: 5 страници мотиви имаше за здравеопазването.

Петър Москов: Аз мисля, че е достатъчно ясно, не знам във Вашите новинарски хроники излезе по-скоро по-острата част от дискусията, аз точка по точка оборих, като абсолютно неверни, мотивите в искания вот на недоверие. Не беше за здравеопазването, а беше за политическо опозициониране – кой от кого е по-голяма опозиция и за разказа за това, как всичко, което прави правителството е лошо,пък те, видите ли, нещо добро правели. Аз за това, което излъчихте, сега, докато сядах го видях, това е факт, разбирате ли. Те нямат нито една законодателна инициатива, камо ли приет закон или законово нещо, или следващо приет закононормативен акт, за година и половина в собственото си управление. Сега те говорят за нормативен хаос. Да, когато има 3 закона, предстоят още 2, от това следват 10 или 15 наредби, които законът задължава да правим, в неподготвеното съзнание на тези хора, които за година и половина не могат да изготвят един документ, това изглежда като хаос. А то е подредено, ясно, смислено и следва едно в друго.

Водещ 2: Добре. Сега ще говорим за всичко. И за направленията, ще чакаме ли за направления, за това, ще имаме ли бърза и ефективна Спешна помощ, можем ли да избираме къде да се лекуваме, без да чакаме, без да доплащаме. За всичко това ще говорим. Но дайте сега по основното нещо, за което говореше опозицията – затруднен достъп до здравеопазване. Нещо повече, дискриминация по диагнози, казват те, заради основния и допълнителния пакет. Как успокоявате зрителите тази сутрин, д-р Москов?

Петър Москов: Сега ще се опитам да бъда максимално конкретен. Защото това, пак Ви казвам, това са думи. Те на думите са силни. Това, което е залегнало в разчетите и е гласувано от Надзорния съвет на Касата, разбира се с видимото съдействие на представителите на държавата в Касата. Как ще изглеждат параметрите от април, сега, когато влиза в сила Рамков договор или Служебен рамков договор, ако Лекарският съюз има несъгласие с това и как е изглеждал предишният период, т. е., какво ново и различно, като достъп и качество на здравеопазването ще получите? Изброявам, започвам от доболничната помощ. Над 230 000 броя, хиляди броя, нови прегледи, заплатени и финансирани за профилактичните прегледи, които по Програмата за детско здравеопазване, ние сме задължили личните лекари да правят. До сега това не беше финансирано, съответно 12 прегледа за децата до 1 година, нагоре, както върви по Програмата за детско здравеопазване, която тези хора са приемали преди години. Хубаво е да приемаш програма, въпросът е да можеш да я реализираш и да платиш на лекарите, които я правят.

Водещ 2: Т. е., това е по тяхната програма, Вие го правите сега.

Петър Москов: Не, то е по Националната програма, т. е., над 230 000 заплатени нови допълнителни профилактични прегледи при децата от 0 до 18-годишна възраст. Над 640 000 нови броя направления, които Вашият личен лекар да Ви дава, при остри състояния, когато имате нужда от преглед при специалист в доболничната помощ. Нови, в сравнение с миналия период, нов достъп. Т. е., това нещо, за което най-много страдат хората, че няма направления, няма достъп, няма възможност, практически ще бъде ликвидирано в тази година.

Водещ 2: Няма да го има. Забравяме за този случай, в който отивам на лекар и ми казва: „Ела другия месец, защото направленията свършиха”. Така ли е?

Петър Москов:  Като цяло, да. Отново казвам, 630, дори между 630 до 640 000 нови направления, това е повече от 12 процента увеличение на количеството направления в системата. Тук е въпросът и на контрола за начина, по който се изразходват тези направления.

Водещ 2:  Да, то е въпрос и колко са достигали до момента. Но това е друга тема.

Петър Москов: Това наистина е друга тема, но хората трябва да бъдат спокойни, защото това е нова възможност за техен достъп, тогава, когато имат те нужда и държавата, и Касата го осигурява. След това, когато отидете на специалист, или при GP-то, освен финансирането на прегледа, освен финансирането на направлението, т. е., на прегледа и диагнозата, Вашите лекари имат нужда от изследвания, които да бъдат пуснати, за да може да се обективизира състоянието Ви. Та, от април до следващия април, ново, в сравнение с миналия период, който е бил, очевидно, фантастичен за тези хора, които внесоха вота на недоверие, над 5 милиона броя нови изследвания, 5 милиона броя, които Вашите лекари ще могат да Ви назначават и съответно те ще бъдат финансирани за Вас, за да бъдат безплатни за Вас, от Вашата каса. Така изглеждат нещата в доболничната помощ и това са разчетите на Касата.

Водещ 2: Много красиво звучат…

Петър Москов:  Не, не е красиво. Това са цифрите, под които се е подписал надзорът на Касата, разбирате ли? Не е разказ, какъвто е разказът на опозицията в парламента.

Водещ 2: Да, да, да. Чак не се вярва, че може да бъде осигурено всичко това, на фона на нашата пробита здравна система, извинявайте.

Петър Москов:  Само да кажа, г-жо Иванова.

Водещ 2: Да.

Петър Москов: Аз разбирам, че не Ви се вярва. Но отново казвам, аз не говоря по желание, аз говоря за числата, които са гласувани от надзора на Касата и влизат в разчетите. Всички тези неща ще бъдат разпределени между пакетите на личните Ви лекари и специалистите в доболничната помощ. Да кажа, че това нещо не се случва просто така, защото изведнъж някой се е събудил и т. н. Това означава пък от своя страна 36 милиона допълнително, които Касата, държавата, е осигурила и е гарантирала, с което да се финансира пък труда. Всичкото това струва 36 милиона допълнително, в доболничната помощ да се финансира трудът, работата, изследванията на лекарите Ви в доболничната помощ. Това, заедно с 20-те милиона, които същото това правителство, което, видите ли, системно ограничава достъпа, миналата година гласува 20 милиона допълнително, прави общо, че за две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева в доболничната помощ, което пък е в абсолютен унисон със стратегията на държавата и на европейските препоръки, все по-голямо разширение, тежест, финансиране и достъп да има в доболничната помощ.

Водещ 2: Вместо в болничната.

Петър Москов: Да. И да кажа, това не пада от въздуха. Това е вследствие на година и половина яростна битка за защита на Вашите пари, на Вашите пари по начина, по който ги харчи държавата и Касата. И затова имаме възможността тези пари в момента да отидат в реално увеличение на Вашия достъп и на качеството на Вашето лечение в доболничната помощ. Не спирам. Да отидем на болниците. Защото, нали това ме питахте, как ще бъде ограничен достъпът? За първи път тази лоша Здравноосигурителна каса, това лошо мнозинство и това лошо правителство, което ограничава на всички всичко, за разлика от миналото, когато всичко е било абсолютно достъпно, да кажем, преди две години, за първи път въвежда три нови клинични пътеки за продължително лечение. Това означава, г-жо Иванова, че ако, недай Боже, някой от нас тримата или някой от Вашите зрители през тази година има нужда от голяма хирургична интервенция, голяма ортопедична интервенция, смяна на става, това, което на възрастните хора обикновено им се случва, или тежко неврологично заболяване, да кажем, за да разберат хората – инсулт, след което има нужда от възстановителен процес, извън острото лечение, по реканализация на съда или по имплантиране на метал, или по операцията, която Ви е правена, до този момент той бива изписван от болницата и общо-взето близките му се грижат за него, или пък болницата губи. Защото това не е финансирано. Сега има три такива клинични пътеки, като за тази цел, отново с подписа на целия надзор на Касата, имате гарантирано финансиране. Т. е., Вие го имате като гаранция за възможност, а болниците го имат като гарантирано финансиране, за да не губят от това, че Вие, в условията на невъзможност да продължите живота си вкъщи, трябва да останете в болница. Това продължително лечение е за над 500 000 леглодни, защото то се брои на леглоден и с която и болница да говорим, те казват: „Това е чудесно, в това има хляб. Ние ще сме доволни и ние от това”. А дали ще са доволни пациентите от това, че след тежкото заболяване ще имат възможност в рамките на седмица, 12 дни, разбира се по разчетите там, както е по различните пътеки, спрямо медицинските изисквания, ще можете да продължите рехабилитацията си и продължителното лечение в болнични условия, това оставям на Вас да прецените. И още веднъж, защото не съм свършил с увеличения достъп…

Водещ 2: Да. И финал, защото да видим зрителите ни какво коментират.

Петър Москов: Извинявайте, то всъщност това беше, цялото, това което разказвам, трябва да се разказва като намаление на достъпа на хората до здравеопазване, ако гледаме опозицията, нали?

Водещ 2: Иронизирате опозицията, да.

Петър Москов: Не. Защо, нали току-що казахте, че мотивите им са сериозни? Аз затова се опитвам сериозно да гледам на тях.

Водещ 2: Би било много сериозно, ако се окажат прави. Затова си струва човек да задава тези въпроси.

Петър Москов:  Прав е човекът, г-жо Иванова, който може да докаже твърденията си с факти. Аз, това, което говоря, то можете да го видите в разписаните решения на Надзорния съвет на Касата, имплантирани в действията на оперативното ръководство.

Водещ 2: Добре. Нека да видим сега…

Петър Москов: Да кажа още нещо, моля Ви. Още много затруднен достъп ще имат пациентите с онкологични заболявания, които имат нужда от лъчетерапия и от радиохирургия. Нещо, което до този момент българските граждани, не само че нямаха възможност да правят тук, а като го правеха навън, плащаха от джоба си. Сега, не само че имат възможност с най-модерната апаратура в целия свят да бъде правено това тук, а и ще бъде поето от Касата, която има финансирането за това, благодарение на ужасяващите, грозни, арогантни и други действия на министерството, на правителството и законовите норми на мнозинството, на базата на които са възможни всички тези нови неща.

Водещ 2: Не говорете така. Някой може току-що да си е включил телевизора, да помисли, че говорите сериозно.

Водещ 1:  Да, да не усети иронията Ви.

Петър Москов: Няма ирония. Хората виждат и с всеки изминал месец ще усещат как техните пари влизат ефективно в тяхното лечение.

Водещ 2: Дано сте прав.

Петър Москов: Това , за което говоря, тези възможности да се лекуват хората с по-голям достъп, с по-добро качество, са осигурени на базата на това, че пари, които до сега влизаха в схеми с фармацевтични фирми, в схеми, които влизаха в разни болнични и болнични игри, сега бяха увардени.

Водещ 2: Е, колко са тези пари, та да се гарантира всичко това, което Вие разказвате - 5 милиона нови изследвания, 230 хиляди профилактични…?

Петър Москов: Имаме…, на базата на решенията, ако си спомняте, когато гласувахме Закона за здравното осигуряване, отново същата тази опозиция обясняваше, че министърът е сатрап, бедните хора щели да бъдат карани да плащат здравни осигуровки, пък те нямало. Вследствие на законовите промени, които мнозинството гласува, на база на предложение на правителството, 200 000 човека, г-жо Иванова, които не бяха част, през миналата година, от здравноосигурителната система, т. е., по една или друга причина бяха прекратили да плащат своите здравни вноски, което е наше общо задължение, по закон, се върнаха  отново в системата. Това е добре, нали?

Водещ 2: Добре е. Зрителите.

Водещ 1: Няколко въпроса от зрители, защото буквално бяхме затрупани и по време на разговора добавят още зрители на сайта на „Нова нюз”

Петър Москов: Разбира се. Извинявайте, ако съм бил многословен, ама аз общо-взето това говорих и в парламента. Срещу това няма отговор, срещу това има епитети, има агресия.

Водещ 1: Нека потърсим отговори на конкретни въпроси.

Водещ 2: Ще се убедите, обаче, че има и страхове на зрители.

Петър Москов: Аз не казвам, че ще вържем и ще цъфнем от следващия месец и че нещо изведнъж всички ще бъдем щастливи и здрави. Казвам, че това са разумни стъпки, в правилната посока. Ако може някой от опозицията или който и да е, да спори с мен, да дойде.

Водещ 1: Конкретни въпроси от наши зрители. Някои от тях са групирани, защото някои от тях се повторят, но са на съвсем различни теми. Започваме с един, който намерихме, от няколко зрители, които се интересуват, на сайта на „Нова нюз” продължавате да можете да задавате въпроси, в полето с коментари. Стоянова, също така и Димитър Иванов ни пише за това, задават следния въпрос: „Г-н Москов, кога най-после ще се изпълни обещанието за 1 000 лв. заплата за изчезващите медицински сестри?”, като пък Димитър Иванов добавя, че все пак е неясно, че до момента такова лечение е дадено само на медицинските сестри в спешните центрове. „Обещано е, ако не се лъжа, от септември миналата година. Кога ще бъде спазено то?”. Доста подобни въпроси имах.

Петър Москов: Аз отново казвам, движението е в тази посока и то е постъпателно. През тази година, целият медицински персонал, свързан със сестри и лаборанти, които работят за спешните приемни отделения на болниците, където е най-голямото текучество, където е една от най-тежките работи, графикът, натоварването е тежко, за тях държавата гарантира това възнаграждение, гарантира. Освен това…

Водещ 1: Т. е., това ще се случи 2016-а?

Петър Москов: Да, да, сега започва. От 1 януари 2016-а те имат това увеличение към възнагражденията, които ползват до сега. Гарантирано, то не през Касата, а през бюджета на министерството, през фондовете, т. е., през държавна политика за задържането на тези хора там. Т. е., това вече е факт – 1 500 лв. Допълнително, извън това, което получават по някакви начини, които им осигуряват болниците в момента, лекарите ще получават в спешните приемни отделения и то не на базата на моментната си численост, а както е разписан пълният им състав, по щат. Т. е., ако в момента има трима лекари, защото има текучество, а щатът е за 6 човека, лекари по спешна медицина, болницата ще получи възнаграждение за целия щат, за 1 500 лв. за лекар и 900 лв. за сестра. Това е добра стъпка, нали така? А отделно, в момента, в който…, в момента събираме заявките от болниците за централизирания търг за лекарства, започва през следващия месец, през електронна платформа, ще бъде единственият начин, по който болниците ще търгуват лекарства. Това означава, че няма да има картелни споразумения и държавата ще купува…, и болниците ще купуват, но държавата ще способства, през централизиран търг за това, ще купува медикаменти при обективна цена. Не на база картелни споразумения, не на базата, дали се е явил някой или друг. Защото…

Водещ 2: До сега картелни споразумения имаше ли и с цените и се злоупотребяваше с…?

Петър Москов: Ами, фактът, че едно и също лекарство, за едно и също количество, в две различни болници, в един и същ град, има 50 процента разлика в договорената цена в себе си, означава, че най-малкото нещо не е чисто. Но това означава следното, че парите, които до сега болниците е трябвало да дават за лекарства, сега ще дадат по-малко количество за същите лекарства и за същото количество лекарства. Защото навсякъде, където работа прозрачна търгова система, ефектът е този – 20 процента намаляване на разходите на болниците за лекарства и тези пари ще останат в болницата. И с тези пари наистина може да се постигне допълнително увеличение на заплатите на хората, които работят там. И това е добре, нали?

Водещ 2: Да, да. Аз питам така, не че това е Ваша работа, но все пак, когато има картел, когато има злоупотреби, трябва да има и наказани. Пък не виждаме много такива.

Петър Москов: Вижте, коя фирма…? Само да изясня за 30 секунди. Коя фирма ще се яви на търга във Вашата болница и в моята болница, това е въпрос на фирмите. Дали те предварително са решили да направят това така, за да не си подливат вода за цената или пък просто има обективни предпоставки, това е отделен въпрос. Но, когато министерството централизира търга от всички болници, които искат, тук наистина трябва да си странен човек, за да не поискаш това. Всички държавни болници, университетски и областни са го поискали. Това означава, че за една лекарствена позиция, да кажем един вид антибиотик, който се използва масово, във всяка една от болниците, победителят на този търг, в рамките на цялата държава, може да бъде един, който да даде, на базата на качеството, което е гарантирано в процедурата, да даде най-ниската тръжна цена. Т. е., не можем да си разделим с Вас, ако сме бизнесмени, не можем да си разделим страната на региони и да кажем: „Аз ще играя тук и ще поддържам висока цена, а Вие, г-жо Иванова, ще играете другаде и ще поддържате висока цена”. Защото тази висока цена я плаща болницата. Като плати по-висока цена за лекарството, остава по-малко за възнаграждение на хората и по-малко за лечение на пациентите.

Водещ 2: В крайна сметка, всичко го плащаме ние. Това е истината. Дайте обаче сега да отидем в болницата в Чирпан…

Петър Москов: А пък иначе, всякакви лобисти са петимни да обясняват как не знам си какво трябвало да се случи. Само, че те не плащат, плащаме ние с Вас накрая.

Водещ 2: Така. Василена Гръбчева, която…, при нея са директори на болници, от Гълъбово, Асеновград, от Пловдивски болници. Виждаме вече Василена. Да чуем техните въпроси към министър Москов и притеснения, дали имат, от анонсираните промени?

Репортер: Намирам се в Многопрофилната болница за активно лечение в Чирпан. Изненадващо, при излизането на документа на проекта за Национална здравна карта, точно тази болница липсваше в някои от документите. Именно нейният директор е председател на Сдружението на общинските болници. При мен сега е д-р Неделчо Тотев. Бихте ли ни казали, докторе, какви са притесненията Ви за предстоящото развитие на реформата и как тя би могла да повлияе негативно, в случая, на болницата Ви?

Д-р Неделчо Тотев: Добър ден на Вас и на всички зрители. Радвам се, че мога да домакинствам тази среща просто би ми се искало колегите от всички останали болници да могат да споделят опасенията си. Говоря, от болниците, които са наши членове, защото…

Репортер: Какви са Вашите опасения?

Д-р Неделчо Тотев: Конкретно, моите опасения са…, ние имахме, в интерес на истината, един разговор с министър Москов, впоследствие втори такъв, на срещата на Националното сдружение на общините, когато заседаваше постоянната им Комисия по здравеопазване, и там едно от основните опасения, което беше, че болниците с Наредба 11, която завишава критериите силно и вдига нивата от второ, нагоре, голяма част от общинските болници с първи нива ще бъдат извадени от играта. Тогава бяхме уверени от министър Москов, че това няма да се случи и аз така и обясних на колегите.

Водещ 2: Васи, нека да го направим като диалог, защото министър Москов вече има реплики. Така, че нека да отговори той и се връщаме към Вас.

Петър Москов: Добър ден, докторе. Надявам се, че ме чувате. Благодаря Ви за включването. Вие сте абсолютно прав, че имахме много срещи. Част от Вашите опасения, предложения, включително, съвсем основателни, бяха приети. Нали може да потвърдите в момента, че всичко, за което Вие се опасявахте, на базата на ясните разчети, веднъж в срещата, която имахте като председател на асоциацията и втори път, на Медицинския борд на Сдружението на общините, бяха изчистени и притесненията, които имахте, на тях беше отговорено. И Вие знаете, че всъщност те са част от протоколите на Касата в момента. Нали така, докторе? Аз Ви благодаря за основателните предложения и за изчистването на пропуските, които министерство и Каса имаха. Защото това беше така. Наистина сте прав.

Д-р Неделчо Тотев: Значи, да, това беше така. Но след срещата излезе Националният рамков договор с приложенията и там се видя, че всъщност нищо в клиничните пътеки, които работим в момента и които определят нашия обем, не е променено, изключая хирургия. Т. е., неврологично остава почни на същото ниво, акушерство и гинекология не е пипано изобщо, вътрешните болести също не са. Там има две от нозологиите, които всъщност работихме основно и са наша патология, в смисъл за първо ниво. Така, че това, което излезе, като приложение за Национален рамков договор, опроверга всъщност онова, което бяхме договорили с Вас. И всъщност в момента колегите упрекват мен, че едва ли не аз съм ги заблудил.

Петър Москов: Докторе, още веднъж извинявайте, че прекъсвам мислите Ви. Вие имате моята гаранция, получихте гаранцията и на ръководството на Касата, че проблемите, които поставихте, т. е., обемът от дейности, от гледна точка на компетентността на болниците, които представлявате, няма да бъде променен, на базата на Рамков договор и на базата на Наредба 11 или на допълнително разписаните алгоритми по клинични пътеки. Отново препотвърждавам този ангажимент. Включително и в момента тече процес на преговори между Лекарския съюз, национални консултанти и Каса, за всички тези неща, за които сме се договорили. Тук волята на представителите на държавата в надзора на Касата ще бъде категорична. Още веднъж, ние взаимно си поехме този ангажимент на срещата на Сдружението на общините и от моя страна, от наша страна, от страна на държавата, той ще бъде изпълнен, отново Ви гарантирам.

Репортер: Добре. Сега при мен има още трима доктори. Това са д-р Недев от Втора градска болница в Пловдив, д-р Грозев от болницата в Гълъбово и д-р Червенков от Асеновград. Те също имат притеснения, относно предстоящите промени, особено за клиничните пътеки и за Спешната помощ. Бихте ли ни казали какви са Вашите притеснения?

Д-р Петко Недев, управител на Втора градска болница в Пловдив: Добро утро на ранобудните зрители, на екипа на Нова телевизия, че ни покани и поздрави за министър Москов.

Репортер: Нямаме време, така че давайте с въпросите.

Д-р Петко Недев, управител на Втора градска болница в Пловдив: Първият ми въпрос е, г-н министре, дали тук, в резултат на дискусии и презентации, които Вие лично правихте и Вашият екип, нещата в крайна сметка опряха до следния алгоритъм при сключване, дали правилно съм разбрал, следния алгоритъм при сключване на новите договори през РЗОК – дейност, нива на компетентност за дейности и чак след това регулация на леглата, в зависимост от тези дейности? Защото преди около месец у нас се създаде точно обратното впечатление, че първо ще се режат легла и после ще се гледат дейностите? Вторият ми въпрос е свързан с новия стандарт по спешна медицина, който влиза в сила от юли месец 2016 година. Кое накара работната група да отстрани първото ниво…

Репортер: Тъй като нямаме много време, накратко, въпросът Ви е, ще бъдат ли закрити легла, ще бъде ли намален броят на леглата? Спешната помощ ще иска ли да има отделно Спешно отделение, което би могло да увеличи разходите на болницата и откъде те ще получат тези пари?

Водещ 1: Д-р Москов, Вие сте.

Петър Москов: Първо, на първия въпрос. Докторе, здравейте. Да кажем така, че да го разберат и зрителите, не само ние с Вас. Отговорът ми към Вас, за да не губим разговора в експертно мнение е –да, докторе, това е всичко. И началният план беше такъв. Вероятно комуникационната стратегия на министерството не е била добра и адекватна. Но, наистина това, което казвате потвърждавам. А Вие, не знам, бяхте ли на срещата в Пловдив с болниците, с всички, където това беше ясно, с цифри разказано и мисля, че остана едно взаимно спокойствие и разбиране, че това е правилна стъпка. Да, потвърждавам, че това, което казвате е така. Говорим за обем и едва след това регулация, на база гаранция за Касата, че болницата ще гарантира и нужния брой легла, за да достигне обема си от миналата година. Отново, още веднъж да кажа, нито на база на карта, нито на база Рамково договор, нито една болница няма да получи по-малко от изработения обем миналата година и съответното финансиране за този обем и това е нещо, което се разбрахме още в Пловдив. На втория въпрос, за стандарта за спешна помощ. Да кажем така, стандартът за спешна помощ беше правен от една изключително голяма група, под ръководството на проф. Стоян Миланов, председателят на съответното научно дружество по спешна медицина. обхващаше анкета сред всички хора, които работят в Спешна помощ и в спешните приемни отделения на болниците. Текстовете и начинът, по който се преструктурира спешната помощ, всъщност бяха обсъдени и приети от, ако не се лъжа, от резултатите от анкетата, точно от хората, които реално работят, над 85 процента от хората го одобриха. Всъщност, стандартът, това вече за зрителите да кажем, стандартът означава следното, ако някъде има нещо, което се нарича Спешно приемно отделение, то трябва да отговаря на определени критерии – някакъв вид апаратура, някакъв вид кадрова осигуреност, 24-часова възможност Вие да отидете там. Това, стандартът пази пациента, който, недай Боже, има нужда от спешна консултация в болница, пази го и казва, че вътре, там, където пише „Спешно приемно отделение”, тези неща са налични. Т. е., това е ангажимент към научното дружество, на професионалната гилдия и на държавата, да гарантира на пациентите, че това не е просто помещение, на което е написано „Спешно приемно отделение”. Знам, че това би могло да създаде определени трудности в малки общински болници. Този разговор продължава. Но се съгласете, че стандарт трябва да има, че не можем да кажем, че Спешно приемно отделение е нещо, в което има една кушетка и един фелдшер, нали така докторе?

Репортер: Д-р Червенков, може би би могъл да репликира в този момент?

Д-р Иван Червенков, управител на МБАЛ Асеновград: Добро утро на всички. Аз виждам, че в стандарта „Спешна медицина” наистина са заложени критерии, като примерно изискването да има второ ниво Отделение по трансфузионна хематология. На всички е ясно къде има такива отделения и как една общинска болница може да разкрие такова отделение. Вторият ми въпрос е, какво означава тази „зона за 24-часов спешен прием на пациенти”? Тя обособена ли е някъде като структура и какво ще представлява тя?

Водещ 2: Много накратко.

Петър Москов: Отговарям бързо на въпросите. Когато говорим за Спешно приемно отделение, докторе, Вие го знаете, не знам дали хората, които гледат и се чудят: „А бе, за какво говорят тези двамата сега?”, ще го разберат? Отделение по трансфузионна хематология и възможност за кръвопреливане означава това – ако аз сега се намеля на пътя, с колата, и ме закарат в място, където пише „Спешно приемно отделение”, да има възможност там да ми бъде прелята кръв, ако има нужда. Това е смислено от всяка една, и от медицинска, и от логическа гледна точка. Иначе, начинът, по който ще бъдат структурирани спешните приемни отделения, и това е част от концепцията, която държавата е защитила, за което вземаме 85 милиона евро от Европейската комисия, за да реконструираме и да модернизираме апаратурно спешните приемни отделения, изисква различни зони в приемните отделения. Има пациенти, които се нуждаят от моментален прием, моментални реанимационни действия, моментална операция, вече в рамките на болницата. Има други пациенти, за които е нужно да се прецени, това състояние изисква ли хоспитализация в болницата, изисква ли превеждането в друга структура от по-високо ниво, което има други допълнителни възможности за лечение или е възможно при копиране на хипертоничната криза или там, с каквото е дошъл човекът при Вас, след това да бъде насочен към личния си лекар или с направление към специалиста в доболничната помощ. Това е. И така изглеждат спешните приемни отделения общо-взето в държавите, на които се стремим да приличаме.

Водещ 2: Благодарим на Василена и на нейните събеседници. Беше важно да чуем лекарите какво казват. Сега ще опитам да обобщя страховете на нашите зрители. Национална листа на чакащите. Питат Ви, не като министър, а като лекар и като пациент, как Ви звучи това – Национална листа на чакащите?

Петър Москов: Говори ми следното: Плановият прием, който е свързан със сформиране на уейтинг-листа, той е въведен в българското законодателство, мисля че в далечната 2007 година. Няма нищо страшно и нищо различно за пациентите до сега. Просто има регламентиране на начина, по който болниците формират тези неща. Вашата, моята, като потенциални пациенти…, защото то и някои други неща, някак си са неизбежни в един друг момент от живота, че когато ние сме избрали определената болница, защото сме здравно осигурени, когато, на базата на медицински критерии, нашата операция трябва да бъде след месец или месец и половина, това означава, че никой, ама през ясна електронна система, защото ние получаваме собствения си номер за това, това влиза в Националната ни листа. Никой не може да ни предреди, защото има повече пари от нас или познава директора на болницата, или има някаква трета друга причина.

Водещ 2: А може ли да се наложи да чакаме повече, отколкото състоянието ни позволява, защото това е…?

Петър Москов: Не. И в закона, и в наредбите, които произтичат от него, ясно се казва, че пациентите имат достъп до лечение, финансирано от Здравната каса и по двата пакета, съобразено с тежестта, степента и развитието на тяхното заболяване. Освен това, таванът за диагнози, в който и в момента се чака дори повече, е два месеца.

Водещ 2: Доплащането, д-р Москов?

Петър Москов: Какво доплащане, извинете?

Водещ 2: Между 40 и 50 процента в системата се доплащало на ръка? Нещо, което трябва да ми е безплатно, отивам и ми казват, че трябва да си доплатя за това, това и това. И Вие ме питате – какво доплащане? А знаете отлично този проблем в нашата система.

Петър Москов: Аз исках да Ви запитам, просто за какво говорите? Защото основната част от това доплащане, голяма част от това доплащане е за медикаментите и за лекарствата. Вие знаете тази работа. Това е част от огромната сума, която формира нашето плащане от джобовете. Затова това беше един от аргументите на опозицията за вота, от сериозните им аргументи. Те  казват: „Министърът въвежда ценови коридор, с който ще изчезнат лекарства”. За Бога, нека да обясня за какво става въпрос. Ценови коридор означава следното…

Водещ 2: Накратко, времето ни изтече, за съжаление.

Петър Москов: Накратко, ама те винаги имат по пет часа да обясняват, а когато държавата трябва да разясни какво се променя за хората, винаги ни изтича времето.

Водещ 2: Съвсем накратко кажете.

Петър Москов: Това означа следното. В група, в която има 5 медикамента, в които има едно и също активно вещество, някакво лекарство за кръвно, което Вашите родители вземат и референтът, т. нар. референт, означава същото лекарство, със същото активно вещество, същата концентрация, но най-евтиното. И, ако то струва един лев, съответно Касата го плаща един лев. Ако някой, който е регистриран в позитивната листа, той пък има възможността да търгува това лекарство и да черпи от фондовете на Касата, защото пациентите купуват това лекарство, направи такава ценова структура на лекарството си, че Вие, като пациент трябва да доплатите повече от 60 процента от стойността на референта, т. е., ако цената на референта е един лев, да доплатите повече от 60 ст., той ще бъде затрит от позитивната листа. Това е лошо или добро за Вас, като пациенти, като хора, които отивате там? Имате лекарство, на 100 процента осигурено и платено от Касата. По някаква причина Ви се изписват лекарствата, за които Вие трябва да плащате не един, а 10 лева? И това е маркетингова политика на фирмите, а не е социална политика и прогенерична политика на държавата. Който е против това, всъщност е против възможността българските граждани да доплащат по-малко за медикаменти. Защо не питате българската опозиция, защо е против това?

Водещ 2: Да, всъщност Миков вчера беше в студиото и каза: „Един от успехите на вота е отменената Наредба за цените на лекарствата”. Един политически въпрос към Вас…

Петър Москов: За Бога, ама това наистина въобще не отговаря на истината, г-жо Иванова.

Водещ 2: Цитирам го него. Един въпрос. Вчера в Бургас казвате, че в ДСБ има напрежение, не помня точната дума, която използвахте…

Петър Москов: А, Вие говорите за срещата?

Водещ 2: …срещу избора на Радан Кънев и на партията да остане в опозиция. Какво означава това? Това означава ли, че има бунтове срещу Кънев в партията, означа ли, че се каните да я оглавите? Бяхте в Бургас вчера, някаква кампания ли започвате?

Петър Москов: Г-жо Иванова, ако се каня нещо, то е да се опитам в следващата седмица да мога да заваря сина си буден. А иначе, и в Блока, и в ДСБ има различни мнения. Организационно, като изчистване на политическия и организационен дневен ред и ДСБ, и Блокът имат тежки проблеми пред себе си. И в ДСБ, и в Блока има различни мнения, как да се развива това… Здравей, малък! Има различни мнения, как да се развива това. Нито ДСБ, нито Блокът са казарма, с едно мнение никога не са били. Просто този диалог тече. Бях поканил вчера в Бургас (…) организация.

Водещ 2: Напрежение има ли, сериозно ли е?

Петър Москов:  Има. Има, но въпросът, това, което искат хората е всъщност това напрежение да не води до разцепление, до разцепление в ДСБ, до разцепление в Блока. Защото аз съм се нагледал на добри намерения, които водят до разцепване, вследствие на което лошото отново побеждава, а добрите хора, които са се разцепили на това, кой от тях е най-добрият, всъщност губят.

Водещ 2: Добре. Благодаря Ви. Да кажем, това, което Ви разсея преди секунди е Вашият син, който е в студиото и Ви придружава тази сутрин. Добро утро.

Водещ 1: Няма да Ви държим разделени още дълго. Тук слагаме край на разговора, въпреки че имаше още много въпроси, които ми се искаше да задам, от името на зрителите. Ще направим, очевидно, нова среща.

Петър Москов: На разположение съм. Надявам се, че съм бил полезен. Още веднъж – увеличен достъп и увеличено качество, нито една болница няма да бъде по-малко финансирана, отколкото миналата година и контролът ще бъде 100.

Водещ 2: Надяваме се да сте прав. Финал на този разговор.

Водещ 1: Мисля, че Ви разбрахме отлично.

Сподели в: