Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Шоуто на Слави“

 

Водещ: Уважаеми зрители, забелязал съм, че във всяко едно правителство един от най-обсъжданите министри винаги е министърът на здравеопазването, сега отново е така. Още повече, че сегашният здравен министър прави неща, които предизвикват постоянни коментари. При мен е министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, здравейте и добър вечер.

Д-р Петър Москов: Здравейте.

Водещ: Първо да Ви попитам как сте със здравето, не го казвам само от уважение, трябваше да ми гостувате миналата седмица обаче Вие се разболяхте от грип. Сега как сте?

Д-р Петър Москов: Да се извиня, мина тежко, излизам.

Водещ: Какъв е грипният щам, понеже Вие сте професионалист, имате ли информация? Чух, че единият е Швейцария, другия забравих какъв беше.

Д-р Петър Москов: Това са прогнозираните от здравните власти, а какъв е този, който аз съм карал, един дявол знае.

Водещ: Как сте, добре ли сте?

Д-р Петър Москов: Благодаря, да.

Водещ: Започваме разговора. Какъв е този казус с тези отпечатъци и каква е тази идея? Въобще има ли нещо подобно по света, защото като че ли ще излезе доста екстравагантно пациентите да имат отпечатъци, с които да бъдат приемани в болничните заведения, в болниците…, тоест да дават отпечатъци… Има ли такава политика в други страни?

Д-р Петър Москов: Да. Да кажем първо за какво става въпрос! Става въпрос за отпечатък, за сканиране на отпечатъка Ви за биометричен код от Вашия пръстов отпечатък. Той генерира уникален за Вас цифров код, който е уникален само за Вас, за мен, за всеки един от Вашите зрители. Той се свързва в електронната система и в софтуера с Вашето ЕГН,… и това е единствената, най-евтина, най-сигурна, с най-бързо разпространение възможност Вие да разрешите плащане на Здравната каса от Ваше име. За това говорим. Не говорим за снемане на отпечатъци с мастило по начина, по който сме гледали в криминалните филми. Това е, как да кажа, решение, което е едно от възможните за мен и за Надзора на Касата, който прие това решение. Това е, отново казвам, най-бързо въведимото възможно решение. Купешкият термин на това е пенетрация. Понеже Вашите зрители може би влагат различни значения в тази дума да кажем, разпространението на едно такова технологично решение да се идентифицирате Вие, че сте Вие сред хората. Ако правим това с пластична карта или нещо друго, това отнема средно от 2 до 3 години. Така Вие носите това нещо със себе си, то е защитено от гледна точка на личните Ви данни, връщане обратно от този цифров код, който е генериран и е свързан с ЕГН-то Ви към отпечатъка Ви. Тоест някой да може да извади отпечатъка Ви от цифровия код е невъзможно. И освен това е абсолютно сигурно и абсолютно евтино. Нека да кажем така, има два вида… Извинете, кажете!

Водещ: Просто исках, не, аз не исках да ви прекъсвам, но това защо е толкова важно да се случи сега и по този начин?

Д-р Петър Москов: Защо сега е въпрос по-скоро…, защо уникалният идентификатор на здравноосигурено лице не се е случил пет, десет, петнадесет, двадесет години назад, по-скоро това е истинският въпрос. Тоест колкото по-бързо толкова по-добре. Защото наличието на уникален идентификатор, който да казва, че това сте Вие, лицето Слави Трифонов или лицето Петър Москов и Вие сте там, това трябва да бъде основанието здравната каса да получи от Вас разрешение да плати на медицинското…

Водещ: Тя здравната каса нали сама плаща, защо разрешение от въпросния пациент?

Д-р Петър Москов: Тя плаща, но в момента тя далеч невинаги плаща при Вашето наличие в аптека, в болница или при личния Ви лекар.

Водещ: Тоест?

Д-р Петър Москов: Тоест, огромно количество злоупотреби с публичните пари, тоест с нашите пари - с моите, с Вашите, на здравноосигурените се случват в момента в здравната система.

Водещ: Тоест искате да кажете, извинявайте, че Ви прекъсвам, че фактът, че се взимат такива биометрични данни, които ще дадат възможност за идентификация на конкретния пациент, всъщност става по-сигурно – те намаляват рисковете от злоупотреби, така ли?

Д-р Петър Москов: Категорично. И освен това те доказват пред Касата, която от наше има плаща на изпълнителите на лечебна дейност, че ние разрешаваме това плащане, защото ние сме там, ние сме…

Водещ: А сега не е така, сега Касата плаща, защото има някакви документи?

Д-р Петър Москов: Сега не е така. Сега Касата плаща пред отчетени документи, на които пише, че в някакъв момент ние сме били там. Искаме да въведем и нещо друго, то касае вероятно по-младите хора, но все пак е също допълнение. На сайта на министерството и на Касата ще има безплатно приложение, което да можем да изтеглим към умните си телефони и от това приложение, ако е настъпило здравноосигурително събитие, тоест плащане на наше име, някъде някой е казал, че Касата е платила за лекарство, за което ние сме взели, или сме лежали в болница, ние ще получим съобщение за това. Ние се превръщаме в контрольори да собствените си пари. Важно е.

Водещ: Да Ви кажа честно, това звучи добре. Но въобще не стига по такъв начин в публичното пространство.

Д-р Петър Москов: Има два вида основни притеснения. Единият е свързан със сигурността на личните данни – отново казвам, имаме и становището на Комисията по личните данни, това е абсолютно валидно, използва се в други… Знаете ли, ние отваряме телефоните и компютрите си по този начин, това не е пръстов отпечатък, това е код, който е уникален за нас и от компютъра не можем да извадим собствения си отпечатък. Тоест тази група аргументи са, как да кажа, не са смислени, защото системата....

Водещ: Да приемем, че обществото не разбира, затова изказва такива аргументи.

Д-р Петър Москов: Разбира се, и аз затова благодаря за възможността да обясня. Сигурността е точно толкова сигурна на Вашите данни и на Вашия код, колкото и цялото Ви здравно досие, съхраняващо се в касата – тоест това от какво сте болен, защо сте болен и така нататък.

Водещ: Абе да съм жив и здрав.

Д-р Петър Москов: Всички да сме живи и здрави.

Водещ: Всички да сме живи и здрави, разбира се. А тези, които не си плащат здравните осигуровки?

Д-р Петър Москов: Съответно през този код ясно ще стане, защото това, отново казвам, се свързва с вашето ЕГН, ясно става. Това е решение технологично, разбирате ли, дали ще е карта, дали ще е този биометричен код, това е технологично решение, което казва, че това сте Вие и системата потвърждава, че Вие сте здравно осигурен и след като сте здравно осигурен сте там, за да Ви бъде оказана медицинска дейност и Касата заплаща на мен като лекар пък за това, че извършвам тази дейност. Но да кажем втората група притеснения, обективни,.. на хората, които имат. Тя е свързана с това, сега седим ние с Вас и гледаме по телевизията министъра, който говори едни неща за нещо с пръстите и казваме, а какво става с болния ми баща, който не може да стане, или с детето ми – и на него ли? В системата на ЕГН има дърво на свързаностите – там е ясно кои са нашите родители, нашите деца, нашите роднини. И софтуерната система Ви дава възможност, на мен, на Вас, от името на непълнолетните си деца или на наши роднини, които са неподвижни и не могат да отидат до аптеката, да си вземат лекарство, ние да оторизираме здравноосигурително плащане от тяхно име. Така че няма проблем с това нещо.

Водещ: Какъв е ареалът от време, в който едно подобно нещо може да се реализира?

Д-р Петър Москов: Мисля, че утре на заседание на Надзорния съвет на Касата трябва да се вземе решение за стартиране на процедура за обществена поръчка.

Водещ: Като време имам предвид колко време ще отнеме да се въведе?

Д-р Петър Москов: Таймингът, който сме си заложили е в края на януари следващата година да може да има такава система. Хубавото на това нещо е отново, повтарям се, но искам бъда максимално ясен – всяко едно технологично решение има своите добри и лоши страни. Но ако всички сме убедени в това, че ние трябва да контролираме сами плащането от наше име, тогава всички трябва да имаме такъв идентификатор – за Вас, за мен, за мобилни хора в големия град това не е трудно. Но достигането на друго решение с карта, чип или каквото и да било до всеки един български гражданин, независимо къде живее, то е трудно и пак казвам, коства от две до три години в много по-развити от България държави. Това е едно моментно решение, всеки един от нас носи собствения си идентификатор в себе си  и системата започва да бъде контролирана от всеки един от нас в момента, в който този софтуер влезе в действие.

Водещ: Колко ще струва нещо подобно?

Д-р Петър Москов: Софтуерът.., предварителните изчисления, разбира се, ще видим окончателното решение на комисията и победители от обществената поръчка, но предварителните изчисления говорят, че тавана на софтуерното решение е в рамките на 400 хиляди лева – 400 хиляди лева охраняват 3 милиарда.

Водещ: Абе звучи много добре така като го обяснявате.

Д-р Петър Москов: Надявам се, че съм бил разбран от зрителите, защото ние предпочитаме да се вгледаме в страховете си отколкото в решенията. Отново казвам, идеално решение няма.

Водещ: Наша колежка, Жени Марчева от БТВ тази неделя излъчи един репортаж за една от най-важните болници в страната, нека да видим част от него и бих искал да коментирате видяното.

Проф. Стоян Миланов, изпълнителен директор на „Пирогов”: Това е рентгеновото отделение. В момента от четири апарата тук работи само един. Какво ще направим, ако това угасне?

Лекар: Е нищо, ще ги пращаме…

Проф. Стоян Миланов: Къде?

Лекар: Някъде другаде в София.

Проф. Стоян Миланов: Това е шокова зала на болницата. 1000 човека, които се нуждаят от незабавна ресусцитация – тоест ако не им се окаже помощ до една минута, те ще загинат.

Лекар: Министър Москов е анестезиолог. Искам да помогне на шокова зала в „Пирогов”, за да може ние да помагаме по-ефективно.

Репортер: Това е страшен асансьор. Засядат ли асансьорите в „Пирогов”?

Проф. Стоян Миланов: Не си спомням време, когато да не са засядали. Аз съм засядал с пациент в критично състояние.

Репортер: И какво правите тогава?

Проф. Стоян Миланов: Ако му свърши кислорода ли? Трябва ли точно да Ви обяснявам?

Репортер: Какво е това, докторе?

Лекар: Това е болнична стая, която за пореден път протече при последните дъждове, събота и неделя.

Проф. Стоян Миланов: Това е нивото на патологията, тоест тук починалите пациенти се карат, правят се аутопсии и така нататък. Странното е, че тук се разполага и лечебна физкултура за деца, виждате, тази отворената врата. До тях вратата е така наречения /…/ на „Пирогов”, през който пациентите, когато постъпят, там си оставят вещите, които се приемат за съхранение и се обличат. Тук плъховете са по-големи от котките, определено.

Репортер: Аз ще стоя плътно до Вас.

Проф. Стоян Миланов: Винаги са излизали от тази ламарина, която си я спомнят от когато бях Първи курс студент преди двадесет и шест години. Само от време на време я изкарваме, за да я очукаме и изправим, за да не прави препятствие на тези, които минават.

Д-р Петър Москов: Господин Трифонов, аз заедно със Стоян, Стоян Миланов, съм работил още като студент в същите тези коридори, тоест между 1988 и 1994 година, те тогава бяха в същото това състояние, аз ги познавам не по зле от Стоян. Да кажем решението, тоест от тогава досега общо взето нещата въобще не са се променили. Аз не съм човек, който ще каже защо някой не го е направил досега, сигурно е имал основателни причини да не го направи. Специално за спешното приемно отделение на болницата и шокова зала и рентгеновата зала – това е част от общия проект за подмяна на цялата инфраструктура на спешната помощ – включваме както мобилните екипи, така и спешните приемни на болниците, което стартира от средата на следващата година. Тези две, тоест целият коридор на спешното приемно отделение на „Пирогов”, в което съм прекарал, пак Ви казвам, много години от младостта си, ще бъде преоборудвано и ремонтирано. Другото тежко нещо в „Пирогов” като инфраструктура е кардиологичното отделение, за което предвиждаме в инвестиционната програма на министерството следващата година да бъде отделен ресурс за ремонт. Това е, което мога да кажа. Може би цялата сграда или целите по-стари сгради от „Пирогов”, те въобще не са функционални, но каквото можем, правим. Това е, което мога да гарантирам, че ще се случи. За всичко останало не мога да поема ангажимент в момента.

Водещ: Данъкът вредни храни…, днес излезе в новините. Аз го гледах с огромно любопитство и изпитах удовлетворение, че ще мога да Ви попитам, това нещо е много интересно въобще като идея – данък вредни храни. Това…, не е ли по-лесно да се забранят или де да знам, или този е подходът, който сигурно го има в други страни? Аз все така питам, ама някак си. сигурно някой някъде другаде се е сетил.

Д-р Петър Москов: Аз ако искате да се върнем, защото Ви нося едно нещо, само за секунда да се върна на разказа с биометричните данни, защото като говорим за това, че или някои хора говорят какво е полицейщина, какво не е – това е снимка от сайта на барселонската община, на общината. Тя с тези зелени и жълти, с различна степен на discount, тоест с намаление от услугата, Ви казва къде, в кой парк, в коя галерия, в кой ресторант, в коя линия на градския транспорт, Вие можете с този биометричен идентификатор, просто без нужда да плащате, без лична карта, без кредитна карта, да сложите пръста си в рейса или във входа на музея, или на входа на ресторанта и съответно това да Ви направи свободен да влезете, като Ви се сваля сума от банковата сметка. Тоест съвсем цивилно, съвсем ежедневно занимание, до което стигаме. Бъдещето е в това.

Водещ: Разбрах Ви,.. по въпроса за данъка върху вредните храни.

Д-р Петър Москов: Сега за храните. Първо, моля да бъдем коректни, вредни храни сами по себе си не съществуват – това е като лекарствата, важна е дозата. Името на данъка, който вече е на…, законопроекта за данъка, който вече е на сайта на министерството, е Закон за данък за общественото здраве. Смисълът на този данък е следният – облагаме определени съставки в различни видове храни, когато те са над определена норма, която световната медицинска наука и международните здравни организации казват, че те започват да стават особено вредни за нашето здраве. В този данък не включваме храни от първа необходимост по социални индикации – тоест хляб, месо, мляко, кашкавал, сирене. Не включваме и храни, в които има вредни неща като захар например, но пък преобладава здравният им ефект – това са плодови сокове с високо съдържание на самото плодово вещество или медът, в който има захар, но медът е с безспорно доказани качества. Облагаме четири групи съставки в определени храни – това са сол, захар, кофеин, таурин и частично хидрогинирани растителни мазнини. Защо тези четири групи? Защото има абсолютно безспорни медицински доказателства, отново казвам, от медицинска гледна точка се наслушах на коментари по въпроса. Наистина идиот може да спори с доказаната вредност на тези съставки над определено количество. Идиот означава човек, който не е кохерентен с…

Водещ: Знам какво е идиот.

Д-р Петър Москов: Ама да кажем на хората, че не обиждаме някой, а казваме, че това е човек, който живее в собствена реалност и не се интересува от истинската. Когато в бисквитите, в чипса, в снакса, във фаст фууда има съдържание на тези четири вида продукти, тези четири вида вещества – сол, захар и подсладители, кофеин, таурин и частично хидрогинирани растителни масла, тогава те ще бъдат облагани по съответна скала със съответни тарифи.

Водещ: А кой го решава – по това, което пише на самите храни и информация, която се взима от това какъв е състава на тези храни и тогава се…

Д-р Петър Москов: Да, да.

Водещ: А как биха реагирали производители и всъщност в крайна сметка те продават разрешени храни.

Д-р Петър Москов: Те продават разрешени храни и те продължават да бъдат разрешени. Попитахте ме, а защо не ги забраним.

Водещ: Ами примерно, след като ги продават свободно…

Д-р Петър Москов: Нека да кажем, че има различни решения. Можем да кажем, че бихме могли да вкараме производител на нещо, което доказано вреди, в затвора. Но данъкът, разговорът всъщност е сериозен, опитвам се да го водя така, данъкът е обществено приемлива форма на натиск върху нашия личен избор, господин Трифонов.

Водещ: Я пак?

Д-р Петър Москов: Не Ви разбрах?

Водещ: Я пак? Данъкът е…

Д-р Петър Москов: Обществено приемлива форма на натиск върху личния ни избор. Това е тип данък, който е поведенчески – от типа на данъка и допълнението, което започнахме да плащаме за найлоновите торбички.

Водещ: Да де, ама това е като с цигарите. Пишем на цигарите „ти ще станеш импотентен” и той си пуши още повече без да му пука.

Д-р Петър Москов: Но Вие знаете, че когато пушите цигари това е вредно и въобще не е задължително да знаете, че когато консумирате или купувате за консумация на детето си, което е още по-страшно, определена храна или определена напитка, това е не по-малко вредно от цигарите. Ще Ви кажа няколко факта, медицински – когато говорим за частично хидрогинираните растителни масла, говорим за това как олиото, нормалното олио, растително масло, в процеса на индустриална обработка индустрията прави този процес частично хидрогиниране и то става твърдо, става на едни калъпи. Това е по-добре, по-изгодно, по-рентабилно от гледна точка на индустрията за пренос, за намаляване на загубите. В този процес на частично хидрогиниране в това олио чисто изначално всъщност се концентрира тази страшна, това страшно вещество наречено трансмастни киселини. Има абсолютно безспорни доказателства на Световната здравна организация, на Европейското дружество на кардиолозите, които…, това е абсолютно световен консенсус,.. че наличието на тези трансмастни киселини, увеличението с 2 процента на съдържанието на трансмастни киселини в това, което ядем, води до повишаване на риска от сърдечно съдови заболявания с 23 процента – 23 процента срещу повишение от 2 процента на транс мастните киселини.

Водещ: Къде ги има тези трансмастни киселини?

Д-р Петър Москов: Тези трансмастни киселини ги има в някои маргарини, има във всички частично хидрогинирани субпродукти, които служат за пържене, да кажем във веригите за обществено хранене. Следният пример - пържите пържени картофи с олио – 0 данък обществено здраве. Пържите пържени картофи с частично хидрогинирани растителни масла, за които обясних за какво става въпрос.

Водещ: С палмово масло да речем.

Д-р Петър Москов: Палмовото масло при допълнителна обработка, за да стане още по-рентабилно, затова се превръща в такова частично хидрогинирано и е налично вече с голямо количество трансмастни киселини, трансмастните киселини са тези, които активно запушват артериите, разбирате ли, запушват, блокират.

Водещ: Ама знам какво е.

Д-р Петър Москов: Ама нека всички да знаят, защото…

Водещ: Ама кажете го, аз Ви слушам с интерес, за да знам какво да ям. Аз досега трябваше да Ви поканя по-рано.

Д-р Петър Москов: Ако това нещо се пържи в олио няма данък, ако пържите това нещо в нещо, което е частично хидрогинирано растително масло, тогава имате данък, защото вашите картофи се пълнят с трансмастни киселини, от които Вашите съдове...

Водещ: Въобще няма да ям картофи вече.

Д-р Петър Москов: Не, не е въпросът в картофите, въпросът е в начина, по който се приготвят. Нека да кажем за солта. Безспорните научни данни казват, че консумация на повече от 5 грама сол има ясен, категоричен, негативен ефект върху здравето Ви, опасно е. Българските проучвания, здравният анализ, на който се опира законът, казва, че средната консумация в България е от порядъка на 8 грама на ден на човек. Това е близо половината повече. А в изследването във варненско е установено, че там между 12 и 13 грама е консумацията на сол – регионална специфика на кухнята. Това означава, че Вие приемате три пъти повече отколкото Световната здравна организация казва, че е безопасно. А приемането на сол в тези количества, в които ние ги приемаме в България увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания със 18 % и от съдово-мозъчни с 24 %. Това означава, че от 100 човека, дами и господа, които потенциално, защото не е само до храна, а и начин на живот, до стрес и до гени, от 100 човека, които потенциално биха били жертва на инфаркт или на инсулт, при промяна в диетата, при намаляване на количеството сол – 24 от тях излизат от този риск, няма да получат този инфаркт или този инсулт. Заслужава ли си това усилие? И да кажем основната, основното нещо, което е насочено като аргумент срещу закона, това не работи, казват определени хора, базирайки се не знам на какво, на собствената си некохерентност към средата, която нарекохме преди малко по друг начин. Ние сме взели ставките и философията на данъка от Унгария. Нека да кажем първо, че в 11 европейски държави, включително и Турция, има различни механизми за облагане, допълнително финансово облагане на вредни вещества, концентрация на такива вещества във вредно количество във Франция, Ирландия, във Финландия, в Холандия, в Хърватия, в Латвия,  в Турция, да не ги изброявам всичките. Ние сме унгарския модел, защото унгарският модел е доказано работещ. Унгарците въведоха такъв данък през 2011 година. 2013 година Световната здравна организация направи мониторинг на ефекта от този данък.

Водещ: И какъв е той?

Д-р Петър Москов: Доказателствата са, че средно 27 % е намаляло потреблението на храните, съдържащи такива вредни вещества.

Водещ: Което се отразява респективно веднага на здравето на хората.

Д-р Петър Москов: Веднага на здравето на хората. Нещо друго, това не е задължителен данък – ако ние с Вас сме производители, целта, една от целите на този данък е производителите да реформулират, да променят концентрацията на определени вещества, да паднат под здравословната норма за солта, захарта, или за кофеина и няма да плащат данък.

Водещ: Ние сега на кое място сме, къде се намира България?

Д-р Петър Москов: Ние имаме най-лошите здравно-демографски показатели в цяла Европа, а което е по-страшно, по затлъстяване и по заболеваемост нашите деца, сега излезе миналата седмица едно изследване европейско, по затлъстяване ние сме на пето място. Тоест нашите деца по затлъстяване са на пето място в тази непрестижна класация, а като заболеваемост и смъртност при децата сме отново на първо място в целия Европейски съюз. Тоест нещата са страховити и ако не вземем мерки, те ще се влошават. Досега като говорим за здравеопазването и това, което Стоян Миланов разказваше там, ние говорим за концентрация на усилия върху последиците – как да оборудваме болницата, която да лекува последиците от настъпилото заболяване. Смислената, разумната държавна политика трябва да бъде за превенцията. Неслучайно лансирахме цялата концепция „За здраво поколение“, приходите от този данък ще бъдат използвани в три направления по програмата на правителството за превенция, профилактика и лечение на хронични незаразни заболявания, за детско и майчино здравеопазване, за ремонт и строеж на спортни зали в училищата, така че децата да имат алтернатива, да имат причина да отидат в спортната зала. Тя да е модерна, хубава, направена, както гледаме в европейските или американските филми. И трето, за цялостната промяна на начина на хранене в училищата. Вчера имахме среща с човека, който зрителите познават като шеф Манчев, един прекрасен човек, който прие да бъде едно от лицата на тази кампания. Наистина не знам, гледали сте Джейми Оливър…

Водещ: О да, аз съм гледал тези предавания…

Д-р Петър Москов: Разкошен. Той направи революция в училищното хранене в Англия.

Водещ: Той се опитва да отива, той отива и убеждава, включително ходи на гости в семейства и в училищата да ги убеждава, че те ядат вредна храна.

Д-р Петър Москов: Да и го направи, той направи революция в тяхното хранене. Апропо съвсем навреме днес, ако прочетете днес английската преса, има обръщение на Джейми Оливър към Джеймс Камерън, към английския министър председател. Той му казва, господин министър-председател, бъдете смел в налагането на такса върху захарта, въпреки че индустрията се противопоставя. Това го казва човека, който наистина доказа, че има различен начин на хранене. Целите са различни хранителни навици, различни навици на движение и на спорт и масивна, модерна пропагандна кампания срещу наркотиците и алкохола.

Водещ: Много сте убедителен, господин Москов.

Д-р Петър Москов: Аз вярвам в това.

Водещ: Желая Ви успех. Уважаеми зрители, това беше министър Петър Москов.

БТВ, „Шоуто на Слави”

Сподели в: