Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНТ „Още от деня“

 

Водещ: „Още от деня” започваме с д-р Петър Москов, министър на здравеопазването. Най-актуалната фигура от правителството днес заради тези ваксини. Накрая ще ви попитам за киселото зеле и туршията да кажете дали те са полезни в борбата срещу грипа. Но сега, искам много хубаво да обясним на нашата голяма аудитория за ваксините. Ще започнем от новината от днес, те чуха в новините, че Върховна административна прокуратура формално е спряла употребата на двете ваксини, които се наричат „Пентаксим” и „Еувакс”, нали правилно ги произнасям. Едната, втората е против хепатит, другата е за деца, 5-валентна така наречената. Сега, това е новината. Кажете вие обаче най-важното, което трябва да знаят хората –тази, която е вече използвана- Пентамакса…

Д-р Петър Москов: „Пентаксим”-а.

Водещ: „Пентаксим”-а, дали тя има някакви съставки, които са вредни, може ли да бъде употребявана на територията на България и ЕС? Това е много важно да знаят хората.

Д-р Петър Москов: Благодаря ви, благодаря ви и че започвате с тази тема. Аз днес на два пъти правих, дори и току що, затова малко закъснях и съм без грим.

Водещ: Не ви личи.

Д-р Петър Москов: Благодаря ви, на една пресконференция. Но да се върнем на въпроса ви за „Пентаксим”-а, защото другото е нещо, за което ще говоря по-късно, ако ни остане време в хода на разговора. Ваксината „Пентаксим” е сигурна, със съставките, които винаги ваксината „Пентаксим”, която е прилагана години наред в България, е прилагана. На тази база ние имаме и днешното становище на Института по лекарствата, Изпълнителната агенция по лекарствата, която е регулатор на всички видове медикаменти и тяхната годност, в смисъл, сигурност  за пациентите, в случая става въпрос за деца, което е особено важно. Когато в отговор на предложението на Върховната прокуратура пише следното, ваксината „Пентаксим” е приложена съгласно имунизационния календар и законодателството на Република България. Както вече ви информирахме с нашето становище от проверката, ваксината с търговско наименование „Пентаксим” е включена в имунизационния календар на Република България, тоест на законово ниво, същата е с частично място на производствена операция в Турция и идентична по състав на освободената във Франция ваксина съгласно лицензионния договор. Тоест, за да затворим темата за сигурността на тази ваксина и да кажем, че и становището на ИАЛ, а и всичко, което сме изказали досега, ваксината е абсолютно сигурна и абсолютно идентична на тази, с която ако българския представител, който търгува с тази ваксина, се яви, ние ще я вземем както сме го правили в годините, когато тези хора са се явявали. Да припомня, че бяхме принудени да търсим дарение от Турция, за което благодаря на турското правителство и здравния им министър, защото българските представители на същата тази ваксина, не се явиха на търг организиран от министерството с възможността държавата да плати. И сега да продължа с другото нещо, за да изчистим недоразуменията, защото аз й благодаря на прокуратурата, важно е по такава тема като ваксините, която касае децата на всеки един от нас, то е задължение да имунизираме децата си, всичко да бъде изчистено. И прокуратурата трябва да си свърши работата докрай, и службите, и вие като медии. Затова, понеже в писмото на прокуратурата се цитира разрешението за употреба на тази ваксина, която е внесена от Турция, нека да кажа следното – разрешение за употреба по смисъла на българското законодателство е разрешение да търгуваш на територията на България, не добро ли е, лошо ли е, а разрешението на мен, Петър Москов, да търгувам на територията на България с този медикамент.

Водещ: Тоест да я продавате?

Д-р Петър Москов: Да. Тоест това е разрешение за търговия.

Водещ: Да, която търговия е забранена.

Д-р Петър Москов: Не, притежател на разрешение за употреба на територията на България може да бъде човек, който иска да продава, повтарям, да продава, да търгува с този медикамент, ваксина, каквото и да било там на територията на България и той получава от ИАЛ такова разрешение за употреба. В закона хората, които търгуват с ваксини, фирмите, които не са производители, а техни представители в различни държави, различни, те така се наричат – притежатели на разрешение за употреба, да търгуват. Това няма нищо общо с разрешителен процес, дали този медикамент може да бъде използван на територията на България. Законодателят изрично в Закона за лекарствата, години назад, защото сагата с ваксините не е от днес, а и с много други лекарства е предвидил изрична клауза, в която, когато търговския интерес или невъзможността на търговеца не отговаря на нуждите на пациентите и на гражданите, трябва да има друг режим. Тоест в случая търговеца не се явява на търг или решава да не регистрира, че ще търгува с това лекарство и да получи разрешително за употреба, то не съществува на територията на България. Законодателят е предвидил изрично в Закона за лекарствата и подзаконовата Наредба 10 това, че в тези случаи държавата без този медикамент да има разрешително за употреба да се търгува в България, може да бъде внесен по линията на държавата и използван без да се търгува, без да се продава в аптека и така нататък.

Водещ: Ако е безопасно.

Д-р Петър Москов: Разбира се. И да ви кажа, че това, което сме направили, защото това е клаузата за ваксините и отново казвам, ИАЛ казва, ваксината е приложена съгласно имунизационния календар и законодателството на Република България. Това не е прецедент, тук ви нося папки и папки на много администрации и тази, която аз оглавявам и тези преди мен, има много медикаменти, които търговеца не желае да регистрира в България, по негови търговски причини или не се е явил на процедура, в която държавата е трябвало да закупи за нуждите на българските пациенти. Тогава държавата реагира. И ето ги тук най-прост медикамент, знаете ли, фенобарбитал, понеже това е познато на повечето зрители – той не е регистриран, фенобарбитал, венозния, не е регистриран, няма разрешение за употреба в България, да се търгува. Държавата го закупува, болниците го правят, както и още десетки и десетки, ще ви покажа списък с медикаменти.

Водещ: Добре, мисля, че зрителите разбраха схемата, за която вие говорите.

Д-р Петър Москов: Не, искам да сме наясно, ето вижте. Тоест за последно, това са всичките медикаменти, които нямат разрешение за употреба, тоест да бъдат търгувани в България, но се внасят в България по линия на държавата и болните имат възможност за достъп до тях. Такава е ситуацията с ваксините. Сигурната, френска 5-валентна ваксина „Пентаксим”, одобрена от ЕМА – от европейския регулатор и съответно част от българския задължителен имунизационен календар, там тя е описана като „Пентаксим”, се внася от българското правителство по линия на дарение с Турция, като изключение по наредба 10, защото българския притежател на разрешение за употреба, за търговия в България не се е явил на търга организиран от държавата, за да го изтъргува и ние сме гарантирали на българските родители, че децата им може да бъдат имунизирани.

Водещ: Добре, обаче кажете сега какво спира обаче прокуратурата според вас? Според вашата хипотеза решението на прокуратурата дали спира търговията, която такава търговия няма да бъде осъществена или спират приложението, имунизационния режим ли е спрян в момента на „Пентаксим”-а?

Д-р Петър Москов: Не, по никакъв начин това не може и не трябва да касае „Пентаксим”-а и аз отново казвам, в становището на ИАЛ това ясно е казано, защото прокуратурата дава препоръка на Изпълнителната агенция по лекарствата тези медикаменти, които не са с разрешително за употреба за търговия в България, ИАЛ да вземе мерки спрямо тях. ИАЛ отговаря за единия, аз сега ще се спра, но да свърша с „Пентаксим”-а. ИАЛ ясно казва, „Пентаксим”-ът е приложен ясно според имунизационния календар и законодателството на Република България. „Еувакс”-ът е друго нещо. Това не е предмет на взаимната размяна на дарения с Турция, това е допълнително дарение, което турската страна предложи да направи и България прие. Това е едновалентна ваксина срещу хепатит. Тя никога не е била за целите на българския имунизационен календар. Тя стои на склад, различни служби, включително медиите ходихте и снимахте там, стои на склад 100 хиляди бройки – тя препоръчана от СЗО при епидемии и в случаи, това ясно сме го написали в становището си до прокуратурата, на която още веднъж благодаря за съвестното разследване, тя може да бъде, недай Боже, използвана след разрешение на ИАЛ при епидемия свързана с бежански потоци, при аварии, при бедствия, недай Боже. Държавата трябва да бъде подготвена. Това означава, нека да не ви звучи патриотарско, но означава, че, защото ние едновалентна, противохепатитна ваксина имаме. Неявила се на търг, притежател на разрешение за употреба…

Водещ: И сте закупили?

Д-р Петър Москов: И сме я закупили и я имаме за българските деца и за възрастните, които имат нужда по имунизационния календар. Не бих си позволил от тази ваксина с вашите, моите данъци, която е предназначена за българските граждани, да бъде давана за други цели. За тези други цели, ако недай Боже има, свързани с повишен бежански натиск и лоша епидемиологична обстановка свързана с това, а хепатитът е общо взето най-честото нещо, ние имаме на склад пазена отговорно в хладилници тази ваксина. И ако ИАЛ оцени, защото това също е клауза от закона, в който министърът може да поиска това разрешение при екстремни ситуации, ако ИАЛ разреши и недай Боже върху бежанци и хора в епидемиологично състояние, ние можем да прилагаме такава ваксина, която отново казвам е одобрена от СЗО. Между другото тази ваксина е същата, с която сме ваксинирани аз и вие два пъти.

Водещ: Какво казвате сега вие на Върховна административна прокуратура?

Д-р Петър Москов: Казвам, че благодаря за проверката…

Водещ: Обаче вие ще продължите с ваксинацията така ли?

Д-р Петър Москов: Не вижте, ваксинацията….

Водещ: Въпреки решението на прокуратурата.

Д-р Петър Москов: …ваксинацията с „Пентаксим”, с частта „Пентаксим”, която беше дарение от Турция, тя приключи много отдавна. В момента българските деца се ваксинират.

Водещ: Нали не са изразходвани всички количества?

Д-р Петър Москов: Абсолютно всички количества от дарението от Турция. В момента българските деца….

Водещ: Колко на брой бяха те?

Д-р Петър Москов: 100 хиляди. В момента българските деца…

Водещ: 100 хиляди – и са изразходвани?

Д-р Петър Москов: Разбира се.

Водещ: 100 хиляди деца са имунизирани.

Д-р Петър Москов: Разбира се и това преди месеци.

Водещ: Тогава какво забранява прокуратурата?

Д-р Петър Москов: Вижте, аз не споря с прокуратурата, аз напротив, се съгласявам с нейното становище, защото тя изрично казва в своето становище, аз и много бумаги нося днес, тя изрично казва самата прокуратура в предложението си до ИАЛ – да вземем мерки спрямо тези медикаменти, които нямат регистриран притежател за разрешение на употреба да търгуват, че това може да се случи, когато нямаш разрешително за употреба да търгуваш, само в условията на наредба 10, за която аз ви цитирах – ситуация, в която търговецът и търговския интерес, но отговаря на нуждата на пациента и държавата трябва да си влезе в мястото – законодателството изрично го е предвидил. Тоест ваксината е сигурна и процедурата, по която е приложена е качествена.

Водещ: И изразходвана?

Д-р Петър Москов: О, разбира се. И сега в момента, нека да допълня, сега в момента българските деца се ваксинират вече с получената през явилата се на търг в края на ноември, ако не се лъжа, фирма, български представител с…

Водещ: Която внася същата ваксина?

Д-р Петър Москов: Същата ваксина.

Водещ: Но от Франция?

Д-р Петър Москов: Но от Франция. В единия случай от Франция тя идва директно в България, в другия случай от Франция отива в Турция и в България.

Водещ: Ако утре случайно примерно едно дете има нужда от ваксинация, в момента разполагате с нужните количества?

Д-р Петър Москов: Да и на база на едни добри взаимоотношения, които вече изградихме с фирмите...Вижте, има обективни трудности в производствения процес на ваксини на територията на цяла Европа. Ние имахме и сериозен разговор с европейския комисар по здравеопазване господин Андрюкайтис, който на база на срещата ни тук върна писмо, с което наистина апелира и на ниво ЕК да се вземат съответните мерки. Не само ние, Румъния, Хърватия, още много държави имат същия проблем – ние успяхме да го решим, тоест задоволихме с абсолютна като сигурност и същата като състав, както пише и ИАЛ, ваксина нуждата на българския имунизационен календар. Производствените трудности на тези две големи компании, които произвеждат тези две ваксини, по техни данни, защото контактувахме с техните централи, ще траят до 2017 година. Към момента ние имаме уверението на техните представители и тези процедури вече вървят, за задоволяване със съответната честота и периодичност на доставки на 5-валентната ваксина. И да се похваля малко – в края на миналата година, както бяхме обещали, защото се опитваме повечето неща, които обещаваме, да ги правим, започнахме реимунизацията с 4-валентна ваксина,  която беше заваксана с две години. Тоест имаме вече доставени и съответните количества 4-валентна ваксина и 6-годишните деца започнаха вече процеса на реимунизация съобразно законодателството на България.

Водещ: Добре, сега, за да завършим с тази тема, да кажете обаче каква е съдбата на българската ваксина, която е изнесена в Турция, знаете ли я, къде се намира, кой ще я ползва, дали се продава в Турция или се ползва безплатно, това, което беше предмет на телевизионното предаване на Валя Ахчиева?

Д-р Петър Москов: А не, аз какво има в телевизионни предавания не коментирам, аз ще ви кажа какво се случва с ваксината. Срещу дарението от Турция на 5-валентна ваксина, българската държава дари на Турция по същите тези хуманитарни причини, ние имаме нужда от 5-валентна ваксина, те имаха нужда от българската БЦЖ ваксина. БЦЖ е между другото интересен казус, но в някое друго предаване, това е български патент – тоест България е единствения производител на тази ваксина в целия свят. Колкото и да произведем, светът ще я вземе и има недостиг на това нещо. За съжаление благодарение на много усилия…

Водещ: Това е ваксина против туберкулоза нали така?

Д-р Петър Москов: Да, но благодарение на много административни усилия в годините, българското предприятие  „Бул био” е обвързано с един дългосрочен договор, в който се казва, че всичко, което произведе, трябва да отива в определен частен дистрибутор, небългарски, който търгува всъщност по света с българския патент. Но това да кажем, че има начин да бъде променено, но не всичко наведнъж. Така че българското БЦЖ, защото Турция заради собственото си население, заради огромния също пък бежански поток, който те имат там – над 2 милиона, потърси от България, е една част от нея. Половината вече е доставена на Турция, остава да се реализира втората част от доставката. Последно тя беше на склад в Анкара, в тамошния еквивалент на българската районна инспекция по здравеопазване, където се съхранява в хладилник и се раздава по техните епидемиологични служби, по начин, по който техния календар изисква.

Водещ: Тоест тя не е предмет на търговия в Турция?

Д-р Петър Москов: Не, по никакъв начин.

Водещ: Защото подобни хипотези вече стигнаха тук и в българските медии, затова ви питам.

Д-р Петър Москов: Хипотези, аз съм тук и днес правя две последователни пресконференции, за да може на българските зрители, медии, да бъдат свалени всички притеснения, да излезем от хипотезите и да влезем в истината и в документите. Надявам се, че съм бил ясен и надявам се, че никой повече няма да си позволи да спекулира заради политически или икономически цели със страховете на майките, защото това е грозно.

Водещ: Кой е този, който спекулираше обаче и който предизвика тези три пресконференции – две ваши, една на прокуратурата и вашето явяване тук в нашето студио.

Д-р Петър Москов: Всякакви хора има, господин Цонев. За мен е важно, че и проверката на прокуратурата, и работата на службите, и ангажимента на медиите, всъщност дават абсолютната яснота, картина и надявам се спокойствие в българките родители, че децата им са имунизирани със сигурна ваксина. Това е важното за мен.

Водещ: Добре, благодаря ви.

Д-р Петър Москов: А кой какво иска срещу мен и по какъв начин иска да провежда политически атаки и защо някой щял да иска вот на недоверие срещу мен, нека си искат, на мен да правят каквото искат, но да не закачат спокойствието на родителите, защото това не е човешко дори, то е извън рамките на политическото и извън рамките на човешкото.

Водещ: Вотът на недоверие все още не е уточнен.

Д-р Петър Москов: Е де да ги знам, нещо говорят.

Водещ: Не се знае дали ще бъде за здравеопазването или вътрешния ред и сигурност и така нататък. Но сега да ви питам още около здравеопазването. Кажете подробности кога и как този нов личен идентификационен код в болници, аптеки и в здравни заведения ще бъде въведен, свързан с така наречения отпечатък?

Д-р Петър Москов: Мисля, че си говорихме и във вашето студио по този въпрос.

Водещ: Да ама нямахме много голяма яснота.

Д-р Петър Москов: Разбира се. Ами надявам се, че с днешното ми участие и по този въпрос ще има яснота. В момента в касата тече процедура по избор на изпълнител, тоест обществена поръчка, в която спечелилия тази обществена поръчка ще изработи софтуер. Знам, че прогнозната цена, която е дала Касата за този търг е около 300 хиляди лева, защото всякакви спекулации чух, 40 милиона, 60, 80 милиона и така нататък. Да кажем, че този софтуер всъщност ще дава възможност ние с нашия уникален код да оторизираме касата, да разрешим на касата да направи здравноосигурително плащане от наше име – в аптека, когато лекарството се реимбурсира, тоест се плаща от касата.

Водещ: Той ще бъде уникален за всеки български гражданин?

Д-р Петър Москов: Уникален за всеки български гражданин. Той е свързан и тук да разсеем една как да кажа, едно друго притеснение, което може би е обективно и затова трябва повече да се говори. Не говорим за сваляне на отпечатък или снимка на вашия пръстов отпечатък. Вашия пръст, който е уникален, генерира съответния ваш абсолютно уникален цифров код многобитов там, не съм докрай специалист по тези неща. Но наистина е уникален. На базата на това, този ваш уникален код се свързва с вашето ЕГН и оттам нататък вие генерирайки този код при досега с устройството, всъщност разрешавате на касата да плати от ваше име – само във ваше присъствие, само когато вие сте го пожелал. Тоест вие контролирате, вие ставате един от двата, трите, шестте милиона контрольори на касата. Пазите собствените си пари, защото те излизат от джоба ви всеки ден. И не винаги се разпределят както трябва.

Водещ: Колко са болниците в момента, които са заподозрени, че източват Здравната каса с подобни пациенти фантоми?

Д-р Петър Москов: Ами да кажа, че не са малко. Аз не бих искал да говоря в конкретика, защото ние буквално на дневна база с ДАНС и с прокуратурата контактуваме при всеки един такъв сигнал, който се проверява, не бих искал да навлизам в конкретика. Но да ви кажа последното от миналата седмица, една голяма областна болница, където се оказа, че има договор с лекари, които се водят и съответно са отчетени в касата, че са правили да кажем операция на пациенти в тази болница и по същото това време – в същия час, същата минута, са отчетени пред касата, че са на другия край на България и са извършвали друга дейност.

Водещ: Един и същи доктор?

Д-р Петър Москов: Едни и същи доктори, да. Ето това нещо не е допустимо, защото това компрометира, оставете парите, въпреки че това е важно, защото смисъла, началото, базата на реформата…

Водещ: Това, за което казвате, говорим за една измама, чиста измама.

Д-р Петър Москов: Оставете измамата, кой ви е оперирал тогава, когато този доктор е бил на другия край на България?

Водещ: Не знаем.

Д-р Петър Москов: Това е проблем с вашата сигурност като пациент. Парите, майната им в крайна сметка, въпреки че основата на промяната на тази система е ефективното изразходване на парите, но когато е застрашена собствената ви сигурност, кой аджеба ви е оперирал като този човек е бил на другия край на България, там пише, че ви е оперирал той, вие вероятно също знаете, че ви е оперирал той, защото това е някакво име.

Водещ: Това, което говорим за този идентификационен код, той ще бъде ли свързан с личната електронна здравна карта, която все пак някога трябва да бъде въведена в България?

Д-р Петър Москов: Този идентификационен код всъщност представлява ключа към системата…

Водещ: Ще има ли зад мен, ще има ли едно досие?

Д-р Петър Москов: Да. Тоест…

Водещ: Да се знае аз кой съм, от какво боледувам, кашлям ли, имам ли предразположение към дадени болести, това ви питам?

Д-р Петър Москов: Дали този ключ, който в случая е през вашата уникалност на пръстовия отпечатък генерирате собствения си код или е някаква пластика от типа на тази, която слагаме в банкоматите, или е някакъв чип, това е ключ. Този ключ отключва това, за което говорите и дейностите, възможностите, които ще бъдат реализирани в хода на тази година, като започнем от края на март-април до края на годината ще влязат една по една, това по линията на Програмата за добро управление, европейската програма са, вашето електронно досие, вашата електронна рецепта и вашето електронно направление. В рамките на тази година. Много ни се иска на всички да е по-бързо и да мога да кажа от утре, но не мога да кажа, защото има ред процедури. Защото пък като не спазиш процедурите, след това прокуратурата идва и не те пита защо си направил нещо добро, а защо не си направил нещо добро точно по процедурата.

Водещ: Добре, имам един интересен въпрос, един-два политически въпроса, все пак вие сте все още, не в ръководството…

Д-р Петър Москов: Искате ли да ви кажа преди политическите въпроси нещо, защото започнахме този мандат на правителството с ясната заявка, че основата на реформата в здравеопазването е ефективното изразходване на парите и заплащането за резултат. Дотам сме докъдето докладвах, другото нещо е, че основата е промяната на начина, по който се случва спешната помощ на населението. И да кажа, през тази година продължава ангажимента на министерството и на правителството и на мнозинството, разбира се, за това да бъдат увеличавани възнагражденията на работещите в спешна помощ, тоест хората на линейките. Освен това тази година за първи път откакто, дето се вика съществува новото устройство на България, работещите в спешните приемни отделения, тоест там, където ви докарва линейката и където е огромен дефицит на кадри, защото е тежко, свързано с график, със спешност, с екстремни ситуации, там ние гарантираме, че от януари тази година, работещите лекари няма да получават под 1500 лева, а работещите сестри под 900 лева. Това означава, че ние процеса, който направихме в спешната помощ, тоест за първи път миналата година броя на напусналите е по-малък от броя на постъпилите, тоест има положително количество…

Водещ: Обърнали сте тенденцията.

Д-р Петър Москов: Обърна се тенденцията, това през тази година ще направим и в спешните приемни отделения. За да може тази част, първия фронт, който ви приема, когато имате наистина спешна и остра нужда, да бъде кадрово обезпечен и тези хора да имат относително достойно възнаграждение.

Водещ: Добре. Способни ли са управляващите да запазят стабилността в държавата, вие сте част от управляващите – 24 процента да, 76 процента не. Има доста скептично явно настроени наши зрители. Вашето мнение обаче и то главно в областта на взаимодействието, вие с ГЕРБ като част от Реформаторския блок, защото предполагам вие се чувствате част от РБ, а не сте опозиционер като Радан Кънев?

Д-р Петър Москов: Аз се чувствам част от РБ и винаги ще се чувствам такъв. За мен възможността за дълготрайна, надхвърляща мандата на този парламент политическа коалиция между ГЕРБ и РБ, трябва да бъде дълготрайна гаранция за стабилност, политическа стабилност в държавата. И тук искам само нещо да кажа, защото много хора, които не се славят с много добри постижения в управлението в последните години, спекулират на тема, че държавата, мнозинството било заменило тезата за реформи с тезата за стабилност. Повярвайте ми, аз понякога се чувствам буквално може би като единствения министър в държавата, защото всеки ден някаква медия ме яде – нека, да са живи и здрави, само че за да може да има реформаторско усилие, преди това трябва да има стабилност – стабилна парламентарна подкрепа и стабилен хоризонт на техните реформи. Когато ви казвам, че в течение на годината…

Водещ: И правителство да допълня аз.

Д-р Петър Москов: Разбира се. И когато ви казвам, че в течение на годината вие, всички български граждани ще получат възможността да имат своето електронно досие, електронна рецепта и електронно направление, това изисква хоризонт времеви. Когато ви казвам, че през средата на тази година ще започне програмата, вече реалното строителство на новите спешни приемни отделения и обновяването с 600 линейки на автопарка, това изисква хоризонт от време, за да се случи. Защото когато се спре, се случва това, което заварихме в края на миналата година – половината от възможността да бъдат усвоени определени пари, да бъдат реализирани в ползва на ражданите, беше ликвидирана. Огромни усилия костваше възстановяването на поне част от този възможен ресурс, който се полагаше на България при едно добро управление. Ясен ли съм в отговора?

Водещ: Ясен сте. Сега бъдете още по-ясен, скъсахте ли връзките си с Радан Кънев или все още поддържате приятелски или някакви политически взаимоотношения?

Д-р Петър Москов: Не, с Радан се видяхме мисля миналата седмица, говорихме много, предполагам и че в следващите дни ще говорим. Тук не става въпрос за лични…

Водещ: Той сърди ли ви се за това, че останахте министър?

Д-р Петър Москов: Не, не, вижте, ние не сме на 18 години, не сме влюбени взаимно, за да се сърдим. Всеки взима собствените си политически решения. Аз твърдя, че политическото решение за дестабилизация на управляващата коалиция и мнозинството не е добро решение. Ако има…

Водещ: Има ли подобно решение взето отнякъде, от някого?

Д-р Петър Москов: Е от националното ръководство на ДСБ има взето такова решение, вследствие на което…

Водещ: За дестабилизация на правителството?

Д-р Петър Москов: Не, не, ДСБ поиска оставката на правителството, което аз не разбирам като ход.

Водещ: И избори през май поиска.

Д-р Петър Москов: Да. Което още по-малко разбирам като ход, извинявайте.

Водещ: Добре, бяхте пределно ясен.

Д-р Петър Москов: Благодаря ви.

Водещ: Благодаря за този разговор.

Сподели в: