Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНР „Неделя 150“

 

Водещ: Следващият събеседник в „Неделя 150” е Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка. Здравейте, г-н Москов.

Д-р Петър Москов: Здравейте, на Вас и Вашите слушатели.

Водещ: В началото, преди да минем към политиката и изпълнението или неизпълнението на Вашите ангажименти, да Ви питам, продължавате ли да получавате информация за състоянието на ранените от Хитрино?

Д-р Петър Москов: Разбира се. На часова база, ако има нужда към момента да уведомя Вашите слушатели, към момента общо 11 души продължават да бъдат в болница – 6 във Варна, 4 в Шумен и... Състоянието на всичките е стабилно и към момента са извън опасност за живота.

Водещ: Към момента няма опасност за живота им?

Д-р Петър Москов: Да.

Водещ: Добре. Да Ви попитам, продължавате ли…, т. е. смятате ли, че можете да продължите да заемате поста на министър на здравеопазването в името на реформите, които сте започнали, в евентуален кабинет на Реформаторския блок, макар че премиер няма да е Борисов?

Д-р Петър Москов: Искреният ми отговор на този въпрос е, че не сме в етап, да обсъждаме какъв би бил евентуален състав на такъв кабинет. А в момента, в последните 3-4 дни, текат активни разговори между представители…, това вече е на ниво парламент, защото мандатът е връчен на парламентарната група на Реформаторския блок, между представители на Блока, на ГЕРБ, на Патриотичния фронт. Смисълът на цялото това усилие е, има ли възможност, доказана от всички, приета от всички, да има стабилно мнозинство, което да продължи реформите. Ако има такова мнозинство, следват следващите въпроси – фигурата на министър-председателя, състава на кабинета и т. н. Но програмата, нещата, които трябва да се свършат, са същност… за Блока и вярвам и за колегите от другите политически сили.

Водещ: Но все пак, в лично качество, сигурно имате, сигурно сте мислили по въпроса, ако на Петър Москов бъде предложено да продължи да бъде министър, той дали ще каже „да” или „не”? Въпросът е откакво зависи това?

Д-р Петър Москов: В лично качество, г-н Стаматов, съм изключително изморен и очаквам Коледните празници.

Водещ: О-о-о, всички очакваме Коледните празници. Предполагам, че сте изморен. Само, че политическата интрига се завързва, вместо да се разплита, през последните няколко дни.

Д-р Петър Москов: Ако трябва да влезем в разговора за възможните сценарии около това, дали може да има кабинет, в рамките на този парламент или не, нека Ви кажа така: Аз съм, може би, умерен скептик и ако щете разумен оптимист. Мисля, че ако в рамките на следващите дати наистина се достигне до общото мнение, че една такава общност, каквато и досега представлява управляващото мнозинство, може да бъде обединена с дълъг хоризонт около целите, които са важни, от гледна точка на политическите програми на партиите, които ги представляват, това е добре. Добре е по много причини. Веднъж, защото аз съм свидетел на това, какво се случва в последните две седмици, откакто правителството е в оставка.

Водещ: Вярно ли е, че администрацията не работи в тези седмици2

Д-р Петър Москов: Абсолютно вярно е. Администрацията очаква… Това не е обвинение към администрацията. Администрацията не работи, системите не работят. Онзи ден имах, да кажа от собствения си опит, разговор с ръководството на Касата, в рамките на който, на определени мои въпроси те нямаха отговор. А преди тези три седмици имаха много ясни отговори… т. е., ситуация, в която няма ясно изразена политическа воля, че държавата, администрациите, трябва да се движат в определена посока и трябва да изпълняват определени действия, нещата спират. Това е моментът, в който всички разбойници на прехода излизат на повърхността или под повърхността и продължават да правят това, което са правили години наред. И това е едното нещо, което трябва да бъде избегнато. Второто, не искам да звуча като, как да кажа, като радикализиран политически или едностранчиво гледащ човек, но за мен е изключително важно България да остане пълноценен член на Европейската общност и на Атлантическия алианс.

Водещ: Е, има ли опасност това да се промени?

Д-р Петър Москов: Да, за мен има. Възможността това, което артикулира себе си като алтернатива и промяна да управлява, включително и външната политика на България, от моя гледна точка, казвам собственото си мнение, и затова бих се борил за възможността да продължи този курс на България, всъщност ще доведе до това, че България ще бъде един хем член, хем не дотам член на Европейската и Евроатлантическата общност. Това означава да бъдеш „ничия земя“, на ничия земя, или като в Косово – търгуваш с проститутки или правиш война. Не бих искал 25 години по-късно, след като сме се…, като че ли излезли от комунизма, хора като мен да се чувстват победени, от гледна точка на големите цели пред нацията. Защото аз твърдо вярвам, че различен път, освен гарантираното европейско членство на България и отстояването на интересите на България, като интерес на един голям съюз, от който (…) е единственото бъдеще. Другото е някакви прагматични резултати, които ще доведат, например, до това, да строим „Белене”, да имаме нови „големи шлемове”, след което трябва да дойде отново едно такова правителство, като нашето, за да плаща масрафа. Затова, всяко едно усилие, публично, пред очите на хората, да може да бъдат защитени и вътрешно-политическия курс на реформи и външно-политическата ориентация на България, за нас си заслужава.

Водещ: Добре де, в този смисъл, как разчитате посланията и на премиера Борисов, а и преди малко на вицепремиера Томислав Дончев, и двамата от ГЕРБ, че има смисъл от правителство, само с хоризонт за промени в Наказателния кодекс, според това, което беше гласувано на референдума?

Д-р Петър Москов: Изборният искате да кажете, да?

Водещ: Изборният кодекс, да.

Д-р Петър Москов: За ГЕРБ това е задължително условие, което да има консенсус към мнозинството, за да подкрепят отново управленска програма. От гледна точка на Блока и от моя лична гледна точка, това може да е едно от нещата, заради които да се продължи работата, но далеч не е единственото. Аз, като цяло, съм скептичен за това, че разговорът е за това, по какъв начин избираме, а не кого и за какво избираме, е важен. Но така или иначе, имаме волята на (…) милиона души, доколкото знам последните резултати и тя трябва да бъде уважена от парламента. Т. е., да, това трябва да бъде едно от нещата, които парламент и правителство да направят. Но далеч не само това. Пак казвам, за мен са по-важни доста други неща.

Водещ: Т. е., ако правителството бъде формирано само на базата на споразумението за промяна в Изборния кодекс, Вие нямате място там?

Д-р Петър Москов: Абсолютно и не мисля, че и Блокът има място там.

Водещ: Добре. В контекста на оставката, в която вече се намира правителството, за какво съжалявате, г-н Москов, от 2016-а, а и въобще, за времето, в което заемахте поста министър на здравеопазването? За многото несъстояли се реформи, може би?

Д-р Петър Москов: Ами, нека Ви кажа, че всъщност за 2 години, ако аз бих защитавал целия фронт на действие на правителството, но може би не е изцяло моя работа, но това, което направи правителството, респективно и за сектора, който аз оглавявах, има неща, които десетилетия не се бяха случвали и сега, в рамките на 2 години се случиха. Дали съжалявам за нещо? Със сигурност. Но това едва ли вълнува Вашите слушатели. По-скоро, не знам с какво време разполагам, мога да кажа едно или две неща…

Водещ: Кажете, да, имаме време.

Д-р Петър Москов: …от тях и екипът ми, и правителството е гордо. Това, което заварих… Вижте, защото сега много се говори за кой бил алтернативен, кой какво искал… Разликата между лявата и дясната политика всъщност е, че дясната политика е базирана върху набелязване на цели и преследване на тези цели. А лявата политика е свързана с изпълнението на нечии искания, независимо от това, какъв резултат ще доведе до това. Целите в здравеопазването бяха ефективност на публичните средства, на нашите пари, изразходването им и политика и действия на системата на здравеопазване, насочена към здравни резултати и удовлетвореност на пациентите.

Водещ: Обаче, много от идеите не се състояха – електронно досие, електронна здравна карта, какво беше…., национална здравна карта?

Д-р Петър Москов: Смея да не се съглася с Вас. Националната здравна карта на болничната система, със задължителен характер е вече част от българското законодателство и работи вече цяла година. Да припомня, че това е нещо, за което всяка една администрация в последните 20 години говори, а ние сме поели през 2007-а като задължителен ангажимент при влизането в Европейския съюз. Ние го направихме за 2 години. Това означа следното: Че, когато заварихме системата, 2014 година, тя беше свързана с експоненциално нарастване на брой и видове болници, не спрямо моите и Вашите потребности, а спрямо бизнесзинтерса на определени хора.

Водещ: Да, но сега няма да се закриват болници и легла?

Д-р Петър Москов: Това, което казва Касата и тя никога не е била насочена към закриване или финансов резултат, а е била инструмент и е вече работещ инструмент за това, всяко едно новооткрито болнично легло или болница, да е базирано на потребности - там и тогава, и за това, за което има нужда. Т. е., картата е ясна. Тя е базирана на изследването на здравните потребности за последните 3 години, тя е работещ инструмент, повтарям. Съжалявам, ако това не е достигнало до Вас. Но това означа, че оттук нататък нови и различни болнични заведения могат да получават договор с Касата само тогава, когато е доказана тяхната необходимост – в отдалечени райони, където и без това има недостиг на здравна инфраструктура. Това е инструментът, в който модерна държава и правителство трябва да насочват и финансови потоци, и да действат спрямо здравните си цели. Т. е., това е факт. Нека да кажа още нещо. Когато заварихме системата, тя беше свързана с изключително лоши характеристики или дори да кажем липса на лекарствена политика. Бяхме в ситуации, в които ежегодно имаше между 17 и 20 процента ръст на разходите за лекарства. Немалка част от които, от джоба на хората. През 2014 г. купувахме за много повече пари, много по-малко опаковки лекарства. Това е статистика. Няма да е интересна за Вашите слушатели, но аз това работя. Вследствие на действията от тези две години, Касата си прибра вересиите. В момента, Касата през 2017 г. ще вземе от фирмите над 130 милиона български лева, задължителни отстъпки, пари, които до сега са отивали като норма на печалба, която държавата не е отстоявала като собствен интерес. С тези пари, те не са пари в пустото, за да отиват за заплата на чиновници, с тези пари, от 1 януари всички ние, ще можем, без да доплащаме  каквото и да било, да получаваме на 100 процента платени от Касата, лекарства за есенциална хипертония. С тези пари, тази година…

Водещ: В този смисъл, Касата с дефицит ли ще завърши?

Д-р Петър Москов: Чуйте ме, с тези пари, тази година заплатихме на близо 500 човека изключително скъпо лечение, по около 80 хиляди на човек за хепатит. С тези пари направихме така, че тази година няма дефицит на направления, г-н Стаматов. Нещо, което и Вие, и аз, ни беше втръснало да чуваме 20 години. И, ако някой има претенции към екипа ми, да дойде, ние сме готови да отговорим.

Водещ: Ще има ли дефицит в края на годината в Здравната каса? Как ще завърши Касата?

Д-р Петър Москов: Има две пера, които ние обявихме в началото на годината като рискови, по разходната част на бюджета на Касата. Едното беше свързано или е свързано с това, че Касата тази година започна да заплаща нещо, което до този момент хората плащаха от джоба си, а това наистина е ужасно. Защото ставаше въпрос за лъчелечение и радиохирургия, на болни с тумори. Досега Касата не го заплащаше, в България нямаше апаратура. Хората ходеха и плащаха от джоба си по Турция и на различни места. От тази година, листа за чакащи за радиохирургия и за лъчетерапия няма, благодарение на усилията на това правителство, което монтира най-модерната възможна апаратура, равномерно, на територията на цялата страна. Но това е нов разход за Касата, който до този момент не се е случвал. Второто перо, което беше рисково, беше свързано наистина с поемането на тези над 20 вида нови терапии тази година, включително и изключително скъпата терапия (…) за хепатит. От тези две пера, евентуален дефицит може да дойде, който няма да бъде причина за актуализация на бюджетите или на нещо друго, а трябва да бъде компенсиран с парите за следващата година. Но това са пари, които са реално и ефективно изразходвани за лечението на пациентите.

Водещ: Кажете, г-н Москов, остава ли идеята Ви в сила, от догодина да се заплащат всички лекарства за високо кръвно? Въпреки, че…

Д-р Петър Москов: Тя не е просто идея, тя е гласувана на Надзорен съвет на Касата и всеки един мономедикамент, т. .е , медикамент от една съставка, който е за есенциална хипертония, ще бъде плащан от 1 януари на 100 процента от Касата. Сега Касата заплаща 25 процента от него. И цялостната политика, пак Ви казвам, когато казвам, че Касата и държавата си прибра вересиите, които до този момент бяха част от, да кажем някакви наднормени печалби на фармацевтична индустрия или на болнична индустрия, тя ги влага в интерес на здравна цел. Защото, ако ние с Вас…, есенциалната хипертония е болест, която настъпва подло, при хора, хайде да не кажем в млада възраст, като нас, но в относително зряла възраст. А придържането към терапията, възможността това да няма финансова причина да не вземаме медикаментите си и причина е за голяма част от по-нататъшните кардиологични усложнения. Ето това е смислената политика. И в течение на следващата година има ясен план, какви още медикаменти биха могли да бъдат заплащани изцяло от Касата, да не излизат пари от джоба на пациента, което означава пациентът да има дилема, може ли да си позволи медикамент, без който ще развие тежки усложнения. Това не е идея, това вече е факт. И той не е факт просто, защото стечението на звездите е такова или щяла да дойде алтернатива. Защото 2 години се работи здраво, за да може да има тези пари.

Водещ: И последно, г-н Москов, след всичко, което казахте, какво е необходимо, за да чувствате зад себе си подкрепа, така че да продължите в посоката, в която смятате, че правилно сте поели? Какво трябва да се случи?

Д-р Петър Москов: Вижте, Блокът, ГЕРБ, Патриотите, ние сме различни политически партии. Всеки има собствените си приоритети. Това, което би било важно за мен, ако и когато се стигне до нов състав на правителство, в рамките на този парламент, е независимо от това, чия политика или от коя политическа сила е съответният министър, на съответния ресор, защитите на действията да бъдат общи, от цялата коалиция и цялото управление, а ударът върху конкретния човек, да бъде удар върху цялата коалиция. Това означава общност, обединена около цели. Другото е конюнктура, заради този закон, заради онази ограда, заради тази програма на управляващата партия или нещо друго. Или се върви ясно, с реформистка програма, или наистина от това нещо няма смисъл. Защото тук разговорът е такъв, ако трябва да вляза в откровен диалог с Вашите слушатели, аз знам какво случва, когато тандемът БСП и ДПС дойде на власт, виждал съм го, Вашите слушатели също са го виждали, помня го.

Водещ: Е, те не идват на власт с революция. Те идват на власт с избори, обикновено.

Д-р Петър Москов: Разбира се, аз не казвам…, в крайна сметка, каквато е волята на българските избиратели, това ще се случи. Само, че за хора като мен, това познание е травматично. Не бива да настъпваме една и съща мотика прекалено много пъти, иначе рискуваме да изглеждаме не особено…

Водещ: Разбрах Ви. Благодаря на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, събеседник в „Неделя 150”.

Сподели в: