Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - 24 часа

 

- Г-н Москов, чувствате ли се лично отговорен за разпада на управлението? Вие сте и в ръководството на РБ, и член на ДСБ -партията, която почти 1 г. е опозиция.
- Заради изключително тежките ангажименти в министерството нямах и минута да отделя на работата в блока. Това ми е не просто грешка, а вина.
- Разделението на блока е вече факт. Какво е съотношението на двете части? 50:50,60:40 или?
- О, не, това е херостра-товски подход. Нали го играхме? ДСБ имаше 2,5%, СДС имаше 1,5%. И какво? ДСБ е големият победител в тази работа, така ли? На фона на който дойде Орешарски, да припомня. Не знам какво значи, че разделението на блока е факт...
- Че ДСБ няма да подпишат новото коалиционно споразумение.
- Блокът се случи след провала на всяка от партиите, участващи в блока, поединично. Аз имам инструментално участие във формирането на РБ.
- Двамата с Радан Кънев бяхте измислили проекта и името РБ в ДСБ „лабораторията".
- Не само двамата. Лабораторията беше в ръководствата на всяка от тези партии, които стигнаха до извода, че е погрешен пътят на разделение на десницата, на позиционирането като по-, най-, свръхдясна. автентична дясна, либерално дясна. Ако това е добре научен урок, не бива да се допуска разпад на блока. Който провокира такъв или който го напуска, всъщност води до това, че тези 300 хиляди души няма да имат политическо представителство.
- Визирате кого?
- За мен проблемът не стои персонално в Радан Кънев или в Божидар Лукарски. За мен проблемът е, ако представителството на тези 300 хиляди души не е единно независимо от това дали то се харесва взаимно, или не. Вижте патриотите - те се биеха физически. По телевизията. Говоря за Волен Сидеров, Валери Симеонов и Каракачанов. Те дълги години се обясняваха кой е истинският. Сега са заедно. Съмнявам се, че са почнали да се харесват персонално. Но са обединени, получиха изключително добър резултат на изборите и политическите им тези ще бъдат все по-валидни. Ако РБ не вземе поука от това. тезите му няма да бъдат политически валидни.
Няма човек, който да е променил държавата, докато е в опозиция
- Вие от РБ успяхте ли за 2 г. да изпълните поне част от целите, с които влязохте във властта?
- О, да. С влизането си в този кабинет знаех, че слава и изгода няма да пожъна. Точно защото министерството е свързано с болката на хората, добрите неща, които са направени, стават ежедневие. Появяват се нови неща, от които хората имат нужда. Но ние упорито, ден по ден сме извършвали промяната. Когато БСП говори, че управлението, в частност здравеопазването, е провалено, да напомня, че заварихме фалирала здрав-ноосигурителна каса, която беше по-скоро функция на различни лобита в болничния и фармацевтичния сектор, а не на пациентите. Заварихме болници без ток, без газ и отопление, лекарствена политика с абсолютна липса на зашита на публичния интерес. Във всеки един от тези параметри променихме системата. Може би не колкото ми се е искало, но се надявам процесът да бъде необратим.
- Положихте основите.
- Положени са и нормативните, и основите как една администрация може
да работи. Извинете, но ние влязохме в министерство, в което екселската таблица беше лукс.
- Между другото, вие от самото начало искахте точно толкова да продължи мандатът - 2 г.
- Началните тези на блока наистина бяха за кратък мандат и Велико НС. Впоследствие това не получи подкрепа сред парламентарните сили. Последва коалиционно споразумение между блока и ГЕРБ и програма за управление, която беше подписана от още две партии, с които съставихме мнозинство. От този момент нататък всяка една от отделните части на тази подкрепа и най-вече ГЕРБ и РБ имаха една-единствена задача - да стоят зад изпълнението на тази програма. Неизпълнението й означаваше някой да каже, че поради тази причина не можем да продължаваме повече заедно. Доколкото тази програма се изпълнява - къде на 20, къде на 50, къде на 100%, аз наистина вменявам вина във всеки, който в рамките на коалицията разбиваше подкрепата, доверието, смисъла на работата. Защото, независимо от това какво ръководството на ДСБ си е мислило в последната 1 г. и какви са били неговите цели, резултатът от това е реалната възможност от връщането на БСП и ДПС на власт като „промяна" и „алтернатива"! Дали си искал добро, ако си получил БСП и ДПС на власт, означава, че си сгрешил.В БСП вече искат прогресивен данък, отмяна на едно, второ, трето - дали десницата може да организира единен фронт. Всеки може да прави лабораторни опити, но държавата се управлява с реално присъствие във властта. Алтернативата на ДПС -БСП е силен РБ и силен ГЕРБ, които не се унищожават взаимно, а постигат разбирателство за трайна, стратегическа коалиция, с която да се противопоставят на другото.
Дали ГЕРБ е най-доброто? Със сигурност не. Дали РБ е най-доброто? Със сигурност не. Но ако си обясняваме взаимно колко не сме добри и пуснем ДПС и БСП на власт, ние сме идиоти.
- Общ лидер на блока?
- Аз не искам да вменявам рецепти.6 партии плюс Граждански съвет с 220 000 гласа на изборите изисква преосмисляне. Аз съм убеден, че всеки от симпатизантите на РБ, колкото и не лице приятно да изглеждаше поведението на блока, трябва да е осъзнал, че разделени, сме слаби и от нас няма да зависи нищо. Ако ме питате дали имам критики към мнозинството в отиващия си парламент, мога да ви говоря така, че да запълните целия вестник. Но аз зная, че промяната на самите партии, които участват в мнозинството, и на възможността им да работят заедно се извършва през участие в управлението, когато си обвързан с отговорност. Безотговорността да излезеш и да пръснеш цялото това усилие ей така за мен е непростима. Може да искаш най-чудесните неща, но ако резултатът е да подпалиш къщата, значи или си наивен, или злонамерен.
- Вас ви спрягат и за лидер на целия РБ, и на ДСБ, зад когото застават недоволни от Кънев.
- В ДСБ има немалко хора, които мислят по начина, по който го казвам аз. Не очаквайте да разцепвам ДСБ. Това е следваща глупост, която десницата би могла да си причини.
- Да уточним, че вие сте редови член на ДСБ.
- Аз съм подал оставката от ръководството на ДСБ заради несъгласието на политическата линия, която то следва. Мога да се аргументирам защо. Всяко едно от нещата, които преди 1 г. казах на ръководството на ДСБ, че ще се случат, се случиха. Сега има доволни, има такива, чиито цели са постигнати. Има разлика между това можеш ли, когато трябва, да поемеш отговорност, дори и тя да не те прави особено популярен, или това, което искаш да правиш, е релокация на първични полови белези. Толкова е ефектът от действията, които блокът проведе в последната 1 г.
- Гледам, че още си пазите запалката с името на Трайчо Трайков. Той от кои остана? Очаква се нов проект около Радан Кънев, „Протестна мрежа4' и „Агнешките главички", в който да е и той.
- Всеки е свободен да прави проекти. РБ е реализирана политическа формация, участваща в управлението. И като такава тя трябва да бъде променяна към добро, консолидирана и отворена към хората.
- Прогнозата ви за управлението след предсрочните избори?
- Моята цел е до следващите парламентарни избори да има силен блок и той да може да управлява заедно с единствената партия, с която виждам, че блокът може да направи коалиция - ГЕРБ. Ако някой има други идеи, в рамките на които не БСП и ДПС са противник, да каже неговата политическа сила, проект, партия, движение, подвижен цирк или каквото и да било там как вижда своето участие в управлението. С кого.

Сподели в: