Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази неделя“

 

Водещ: Добро утро отново, здравейте. Гост ми е министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Добро утро, г-н Москов.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: За Турция, няма как, говорим от рано сутринта. Вероятно така ще продължи още дни наред. Но, не беше изсъхнала кръвта по крайбрежния булевард на Ница, когато вече брояхме убитите и гледахме кръвта по улиците на Анкара и на Истанбул. Как се преживява тази тревожност? Това си мислех, че това е въпрос или за философ, или за медик, но ето, Вие като медик можете да кажете?

Д-р Петър Москов: Ужасяващо е, разбира се. Вижте, имаше достатъчно коментатори, включително и досега, във Вашето студио, които много, с познание за региона, за политическите традиции в Турция и т. н., коментираха. Това, което бих искал да кажа, може би като допълнение към безспорно ясната информация, която Вие давате са две неща. Първо, че позицията на България е и ще бъде да пледира активно и пред Турция, и пред европейски и пред световна общност да няма ескалация и спирала на насилие оттук нататък. Защото кръвта, която се е проляла в момента по улиците или до този момент може да се увеличи многократно от желание за реванш. Т. е., едното, което не трябва да се случва в Турция и това е категоричната позиция на България, е ескалацията на насилието и отмъщенията, и реваншът в такъв конфликт. Това, първо. И второ, да кажа кое, от моя гледна точка, от гледна точка на правителството, е изключително важно. Излизам от човешкия разказ, защото може би не съм поканен тук в това си качество.

Водещ: Напротив.

Д-р Петър Москов: За България беше и продължава да е изключително важно ясната, стабилна и конституционна власт в Турция. Ако Турция беше или все още има възможност да бъде страна с признат военен или граждански конфликт, вътре в нея, България се оказва първата близка, мирна и сигурна държава. Това означава, че бежанци от Турция, от самия конфликт и всичките милиони бежанци от трети страни, които в момента са в Турция, България става държавата, която е задължена по закон да ги приеме. Затова, за България е изключително важно максимално бързото връщане към нормалните конституционни и законови правила в Турция и невъзможността това да ескалира до един протрахиран граждански или военен конфликт. Другото би било пагубно за сигурността, не просто на региона, на нашата държава.

Водещ: Сега, аз това разбирам. Но, кажете ми честно, приемливо ли е за Вас, като медик, като министър на здравеопазването, че Вашият турски колега вчера пръв повдигна, вероятно по партийна повеля, дебата за връщането на смъртното наказание в Турция?

Д-р Петър Москов: Категорично – не. И с това започнах. И моят апел към колегата ми от Турция, с който имаме контакт, е наистина това, което се случи, колкото и грозно, колкото и ужасяващо, от гледна точка на конституционните норми, в която и да е държава да бъде, да не доведе до ескалация и до спирала на насилие. Не може насилието да бъде лекувано с друго насилие. Не съм човекът, който трябва да влиза в дълбините на турската политика, но насилие не може да бъде лекувано с насилие нито в България, нито в Турция, нито в Близкия Изток.

Водещ: Хипотеза, моля са на Бога това да си остане завинаги хипотеза, ако недай си Боже на нас ни се случи това, което се случи в Ница, в Турция, сега тук военен преврат, разбира се няма как да стане, но такава трагедия, може ли българската здравна система да реагира адекватно, готова ли е за подобни шокови събития?

Д-р Петър Москов: Първо, много ми се иска да кажа, защото това не е базирано просто на моето желание, а на анализи, които се правят в постоянно действащи щабове, на тази тема, че България не е пряко или остро заплашена държава от такава ситуация, включително и заради външната политика, която България води. Разбира се, никой не може да бъде застрахован. Както никой не може да бъде застрахован от това, че няма да се разболее, така никой не може да бъде застрахован и като държава, че няма да му се случи такова нещо. Ние се учим от опита на другите, учим се от собствените си грешки и опит. Помните, правихме такива, няколко, учения, хайде така да ги кажем. Резултатите от тези учебни подготовки са взети под внимание. Реакцията на държавните служби се оказа, в голяма степен, на ниво. А там, където не беше на ниво, това в момента се променя, като протоколи. Това, което мога да кажа е, че здравната система, през службите за спешна помощ и спешните приемни отделения на болниците, е готова да реагира на това. Разбира се, когато се случи нещо такова, оттам нататък времето за реакция и адекватността е важно, но самото случване на такова събитие, вече само по себе си е трагедия. Т. е., въпросът е как да не стигаме до там. А иначе, да, декларирам, че службите на здравната система са готови да поемат такова предизвикателство.

Водещ: Добре. Към темите, които пряко Вас касаят, към политиката, ако щете. През седмицата, тук, от ефира на БТВ, премиерът Борисов заговори за това, че да, възможно е да има на някакъв етап рокади в кабинета, промени в кабинета. Чувствате ли се застрашен, Вашето място, Вашата позиция, като министър на здравеопазването?

Д-р Петър Москов: Застрашен, в смисъл, ако мислите, че имам такъв страх, мога да се чувствам застрашен…, вижте, моята оставка опозицията я иска, мисля че от десетия ден, откакто бях избран за министър. Така, че вече ми е малко банална темата.

Водещ: Едно е опозицията да ти я иска, друго е премиерът, нали?

Д-р Петър Москов: Не, не, само да кажа, че ако, разбира се, ако парламентарното мнозинство или премиерът, както е по коалиционно споразумение, пожелае смяната на който и да било министър, включително и моята, моята оставка веднага ще бъде подадена.

Водещ: Добре. Вчера тук беше лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обаче каза, че сте си за смяна. Нека да чуем нейните аргументи.

***

Водещ: Какво, според Вас, обърква здравния министър Петър Москов?

Корнелия Нинова: В здравната реформа? О, това не е реформа, това е някакъв батак. Разделянето на българите на две, двата списъка на болестите, например. Отпечатъците, които се въведоха в здравната реформа. Закриването на общинските болници. Толерирането на частни такива. Никаква политика по отношение намаляване цената на лекарствата. Никаква битка с този монопол и с тази група, която печели от лекарствата страшно много.

Водещ: Ако трябва по шестобалната система да напишете оценка на кабинета „Борисов”?

Корнелия Нинова: Три и половина.

***

Водещ: Как се чувствате като „тройкаджия”? Давайте поред. Корнелия Нинова беше конкретна.

Д-р Петър Москов: Ако искате и аз да бъда конкретен.

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: В нито едно от твърденията на Корнелия Нинова няма нито частица истина. Искате ли едно по едно, за две минути?

Водещ: Давайте. Лекарствен монопол, не се борите срещу монопола.

Д-р Петър Москов: Ще завърша с това. Защото пък това е, как да кажа, откровено неразбиране. Първо, закрити общински болници. Ако може да ми каже г-жа Нинова кои са закритите общински болници, че аз не мога да се сетя. Напротив, за да не се закриват определени общински болници, за които населението няма друг достъп, ние проведохме сливания, да кажем, в Шумен, наляво, надясно, за да запазим тези общински болници. Общински болници се закриваха по времето, когато г-жа Нинова и нейната партия управляваше здравеопазването. Включително в Кула, родният град на нейния…, как се казва, предшественик.

Водещ: На Михаил Миков.

Д-р Петър Москов: Т. е., няма нито тенденция, нито желание, нито политика на правителството да прави това и няма факти за това, т. е., това е лъжа. Второ…

Водещ: Така. Бедни и богати…

Д-р Петър Москов: Бедни и богати, в смисъл…

Водещ: Говори Корнелия за пакета, основен и допълнителен, който искате да направите.

Д-р Петър Москов: Да. Смисълът на разделянето на пакетите е точно да няма разделение между бедни и богати, т. е., да няма значение аз колко съм богат, а Вие колко сте бедна или обратно, когато говорим за важни животоспасяващи, застрашаващи здравето или инвалидизиращи заболявания, заболявания на нашите деца и на майките. Това е смисълът на основния пакет, да няма значение. Защото, ако г-жа Нинова не знае, в момента има значение, дали си по-богат, дали си по-беден, за важни, животоспасяващи неща. Това е смисълът на пакетите и това е…, как да кажа, нежелание… Между другото, около г-жа Нинова има хора, които разбират темата и те в неформален разговор ще Ви кажат, че това дето се прави е правилното. Но сега, да се върнем, ако искате на най-…, това пък е абсолютна некомпетентност.

Водещ: За лекарствата ли?

Д-р Петър Москов: Да.

Водещ: Тя казва: Има монопол и Вие не се борите, и заради това лекарствата в България са толкова скъпи. Кратко и ясно, бързо.

Д-р Петър Москов: Вижте, в лекарствената и реимбурсна политика на държавата има много проблеми, но няма проблем с монопола. Т. е., ако няма нещо, което е свързано с лекарствената продажба, с лекарствената индустрия, то е монопол. Да говориш за монопол в лекарствената индустрия означава абсолютно непознаване на проблемите. И то може би затова са резултатите на тези хора такива. Аз не знам, мисля че след откриването на Америка, в човешката история няма прецедент да не знаеш за къде си тръгнал и да стигнеш до някъде. Те, това им е проблемът. Защото…

Водещ: Добре.

Д-р Петър Москов: Не, не, не е добре.

Водещ: Добре е, защото…

Д-р Петър Москов: Нека да кажа следното: Когато говорим за лекарствена политика, искам тези хора мъничко да си наведат главата, защото когато мнозинството гласува текстове за това, че фармацевтичната индустрия трябва задължително да прави отстъпка от цените на медикаментите и да ги връща в Касата, хората, които избраха г-жа Корнелия Нинова за председател, гласуваха „против”, ДПС гласуваха „против”. Защото мнозинството беше твърдо на тази позиция – миналата година 43 милиона се върнаха в Касата, тази година естимацията е за 75 милиона. Това са пари, които досега отиваха като печалба на индустрията. Това, което правим заедно със съседните държави, около 10 европейски държави, за общо споразумение за търговия с лекарствата, е нещо, което като влезе в парламента за ратификация, тези хора ще бъдат против. Защото лекарствената политика е ежедневно експертно занимание. Когато не знаеш разликата между монопол и възможността на една държава експертно и ясно да търси отстъпки или по-ниски цени, тогава ти не ставаш за тази работа и не бива да го коментираш. А, иначе цялата тази риторика на БСП започва да ми е малко смешна.

Водещ: Аз  тук очаквам…

Д-р Петър Москов: Извинете, една дума, когато нямаш собствена смислена политика, остава ти единствено да заемаш героични пози. Като, как беше…, работничка и колхозник на „Мосфилм”? Ето това прави г-жа Нинова, да е жива и здрава.

Водещ: Така. Очаквам тук Корнелия Нинова да се появи и да каже: Москов, дайте като мъже да се разберем отвън.

Д-р Петър Москов: Да, те цялата тази работа – ще се разберем като мъже, ще даваме ултиматуми, ще говорим неща, от които не разбираме, ама които звучат, защото като кажеш на хората монопол и те казват: „Бре, колко кофти”.

Водещ: Така, две минути, г-н Москов, и край. Фондът за лечение на деца в чужбина. Това избирам да е темата. Там продължават драмите. Четири граждански организации се обявяват против проекта за нов правилник на въпросния фонд, защото, според тях, той въобще не облекчава работата на тези, които кандидатстват. Напротив, затруднява всички родители и семейства, които кандидатстват. Ще се съобразите ли с искането на тези четири неправителствени организации, да не правите промени в правилника, каквито сте измислили?

Д-р Петър Москов:  Първо да кажем, че правилникът или предложението за нов правилник, устройствен, на Фонда, той в момента е на публично обсъждане.

Водещ: Точно така. До 21 юли. Какво е сега това?

Д-р Петър Москов: Това е един слайд, който… Само да кажа за процедурата и ще се опитам да коментирам. Т. е., всеки един, който има предложение за промяна в правилника, то затова така се нарича – публично обсъждане, може да направи тези предложения, да ги аргументира, да ги защити, защото това затова е публично. А иначе, промените в правилника, всъщност гарантират ясна, коректна, прозрачна, публична и бърза процедура за това децата на България, които имат нужда, за които България не може, няма мощност, ресурс, кадрови потенциал да ги лекува, да могат да бъдат лекувани в чужбина и да може да им бъде подсигурено допълнително лечение в България, което Касата не плаща. Това, което виждате тук, са заложените резултати от промените в правилника.

Водещ: Минута имате, да ги обясните.

Д-р Петър Москов: До тук, хайде да започнем отдолу нагоре – „Разглеждане на заявленията”, т. е., до разглеждане на заявленията в момента се стига, по правилник, на 45-я ден. Това, което е заложено в правилника, ама то е заложено като процедури – кой, кога приема, кога се взема експертизата, кога се докладва и как, се сваля на 10 дни. Външната експертиза…

Водещ: От 14 се сваля на 7 дни.

Д-р Петър Москов: Само че 14, в момента е пожелателно. Имаме протоколи на Фонда, които са дадени за външна експретиза ноември месец. Но това досега явно не е било проблем..

Водещ: Добре. Финално изречение, ще ни прекъснат. Само да Ви кажа…

Петър Москов: Не, само да кажа, начинът и промяната в правилника гарантира тези срокове.

Водещ: Добре.

Д-р Петър Москов: През конкретни персонални отговорности и през намаляване на тежестта. Дотук, някак си работата изглежда по следния начин – едни родители започват да си търсят някакви неща, сега болницата, през лекарската си комисия, е длъжна да представи документите във Фонда, когато е преценила това нещо, а не пациентите, родителите на децата да се срещат с удобно информирани каналджии, да го кажа.

Водещ: Добре. Приключваме. Да кажем, че това, което правите наистина е за добро. Предстои общественото обсъждане, което е до 21 юли.

Д-р Петър Москов: Аз заставам с персоналната си политическа отговорност. Защото аз, като министър и правителството, като одобряващо този правилник, носим отговорност за тази съдба. Всичко друго е мнения по въпроса.

Водещ: Добре. Петър Москов, отговорен за това, което казва.

Сподели в: