Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНТ „Денят започва с Георги Любенов“

 

Водещ: Здравейте, отново. Добро утро на тези от Вас, които отскоро са с Българската национална телевизия. Да, „Денят започва в неделя”. И в неделя, в мразовитата и студена неделя, на 15 януари, денят започва. Първо трябва да благодаря на нашите зрители, които вече задават въпросите си към Петър Москов, който както разбрахте е следващият ни гост. Остава ни само да го посрещна. Здравейте, г-н Москов, и добре дошли.

Петър Москов: Здравейте, на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Сигурно забелязвате, и Вие, и нашите зрители, че умишлено не казвам „министърът на здравеопазването в оставка”, защото ми се иска, с Ваше позволение, разбира се, да поставим акцент върху политиката и политическите теми повече, отколкото здравните. Винаги Ви питат за здраве, винаги Ви питат за пръстовите отпечатъци.

Петър Москов: Те нещата са свързани.

Водещ: Свързани ли са нещата? Ще имаме време да поговорим за друго. Ето сега, във времето на равносметките, на финала, г-н Москов, струваше ли си, според Вас, тази коалиция, струваше ли си обединението „Реформатори”, струваше ли си ръка за ръка с ГЕРБ този период, в който бяхте заедно, има ли предадени? Как мислите сега, как виждате политиката сега?

Петър Москов: Да Ви кажа следното, че аз не харесвам и не приемам това, което в последните няколко месеца е разгърнато като публично говорене, като някакъв вид морализаторско говорене. Дали си е струвало Реформаторският блок? Т. е., дали си е струвало традиционната Градска десница да има свое политическо представителство, което да участва във властта и да реализира целите на тази десница, които години наред не успяваше да направи? Да, струваше си. И – да, резултатите от това са добри. Ако ме питате, дали си е струвало Реформаторския блок, аз мога да го кажа през нещата, които аз съм правил две години. След като Реформаторският блок е дал възможност във всяка една от публичните сфери да бъдат провеждани политиките на десницата, да, струвало си е. И, когато говорим с различни представители на морала, то е не толкова на политиката като че ли, защото някак си говорим за морал…

Водещ: Различни неща са това.

Петър Москов: Вижте, нека църквата да се грижи за тези понятия. Но, иначе, ако ме питате мен, аз мога да кажа какво съм правил през тези две години. Защото го е имало Реформаторския блок, защото е имало стабилна, в рамките на две години за съжаление, не за пълния мандат на парламента, дясноцентристка коалиция. И това е направено. Когато идват други хора, които да обясняват как е лошо, как не е морално, как не знам си кой, с не знам си какво правел и можело да бъде по-хубаво, защото в детските им мечти било по-хубаво, питайте ги какво са правили те през последните две години. Аз мога да кажа какви са резултатите от моята дейност, от дейността на правителството във всяка една сфера, без значение дали това е доминирано от министър на Реформаторския блок или не и целите, и законите, и пътят, даден на България от това дясноцентристко мнозинство. И искам това да продължи. Толкова е просто.

Водещ: Но, обиди ли Ви, г-н Москов, тази постановка на самите ГЕРБ, които казаха: Стига вече, много власт давате на Реформаторите, изгонете реформаторските министри, не е тяхното представителство реално, на техните избиратели.

Петър Москов: Аз няма да влизам в анализ на това какво е ГЕРБ, какво представлява, дали по същество ГЕРБ не е в рамките на една партия една по-голяма вътрешна коалиция? Това си е работа на ГЕРБ, като дойдат, да Ви обяснят. ГЕРБ и Реформаторският блок са различни политически партии и общото между ГЕРБ и Реформаторския блок е възможността те да търсят дясноцентристко мнозинство, управление, излъчено от това дясноцентристко мнозинство, да се разпишат под програма и да контролират взаимно изпълнението на стъпките в тази програма. А иначе, че ГЕРБ и Реформаторският блок са различни – да, различни са. Оттам нататък, нека да кажем ясно, присъствието на Реформаторския блок в парламента, с 23 народни представители, постави пред невъзможност в този български парламент да има нещо различно, освен дясноцентристко мнозинство. Неприсъствието на Реформаторския блок в този парламент можеше да доведе до друг тип мнозинства или пък до невъзможност за формиране на мнозинство. Аз искам дясноцентристко мнозинство, с дългосрочен хоризонт, да продължи да управлява България. И мога да кажа, проект по проект, цел по цел, приоритет по приоритет от управленската програма, какво сме направили за две години и ние от Реформаторския блок, и хората от ГЕРБ, и подкрепящите от Патриотичния фронт. Отново казвам, когато някой стъпи във Вашето студио и обясни как можело да бъде по-добре и т. н., между другото членове на парламента, запитайте ги те какво са правили две години. Аз, в течение на един час, мога конкретно да кажа какво аз съм правил две години, какво са правили другите министри – министърът на енергетиката, министърът на икономиката, министърът на образованието, министърът на вътрешните работи. Изпълнявали са дясноцентристка програма. Вие чухте току-що, ако взема повод от предишния разговор, г-н Ерменков. Пак са тук и пак са същите. Току-що това правителство, което е обвинявано…, аз трябваше да бъда поставен в ситуация да се срамувам, да се оправдавам за това, че традиционната Градска десница има политическо представителство в парламента и то е участвало във властта. Извинете, но това е разликата между лявото и дясното, отношението към властта. Десницата знае защо изпраща собствените си политически представители – да изпълняват програма. Моята програма е свързана с електронизация на здравеопазването, с ефективност на разходите, с овластяване и права на пациентите. За това са ме пратили и аз съм го направил. А лявото отношение към властта е това, което гледам, че се появява като някакъв тип модерно говорене. Това е Андрешковското, г-н Любенов. Властта е далечната, тази, която ограбва хората, тази, дето всичките са лоши и ние, ако сме далече от властта, сме добри и сме морални. Начинът да се промени държавата е през промяна на механизмите на упражняване на властта. За мен, убедено, биографично, дясно, като собствени житейски убеждения, дясноцентристка коалиция трябва да продължи да прави това.

Водещ: Слушам Ви, много интересно говорите, г-н Москов.

Петър Москов: Опитвам се да говоря истината, г-н Любенов.

Водещ: Да, затова Ви моля, защото някакъв вид равносметка да направим за тези две години. Ето, сега сте пред голяма, семейна, национална аудитория, да кажем, нека да говорим откровено. Откъде дойде обаче това… Аз Ви питам – обиден ли сте…

Петър Москов: О, не. Защо да съм обиден?

Водещ: Ами, Вашите хора…, ген. Атанасов каза: Пръчка, пръчка, прът заслужава Москов, прът.

Петър Москов: Вижте, аз не се занимавам с политика, за да бъда обиден или щастлив. Тези две години, в персонален план са били едни от най-тежките и трудни години. Идеята за това, дето някакви хора, като отидели в управлението и се облажвали от управлението…, Вие сте опитен и смислен журналист, ще ми кажете ли, какво в личен или в публичен план аз съм постигнал от тези две години, в които сме правили вълнуващия процес по въвеждане на правила, в едни сфери, в които години наред това се е движело без правила, на тъмно, без резултат? Това е вълнуващо. И не ме интересува кой какви пръчки има в джобовете си.

Водещ: Сега разбирам аз, защо Ви харесва Бойко Борисов, разбирам защо. Говорите за вълнуващи моменти. Но, ето – изключен от ДСБ…

Петър Москов: Да, вълнуващо е да въвеждаш правила там, където ги е нямало. Вълнуващо е да покажеш на обществото и на тази част от обществото, която до сега се е облагодетелствала от липсата на правила, че вече има държава, има институции, има правила, има прозрачност. Но за това трябва повече от година или две. За това трябва дългосрочна отдаденост на обществото и политическа воля, която да надгражда над резултатите и да стабилизира постигнатото.

Водещ: Добре, ама това не разваля ли…, ето сега, пак теглите чертата, това не разваля ли приятелства? Пак сега, само леко ще влезем в здравната тема, окрупнихте, махнахте, скарахте се с един от първите – д-р Дечев, развалихте си отношенията. Имаше ли смисъл, т. е., спечели ли нещо от това, пари донесе ли? Какво реално промени, за да си кажете: Ето, аз направих нещо ново, поставих основи, градих? Това, само, не разваля ли приятелства?

Петър Москов: В нито една, ако се върнем на темата здравеопазване, вижте, когато упражняваш и когато заемаш пост, който аз заемам две години, ще заемам още седмица или две, няма място нито за приятелства, нито за предимства на едни или други хора. Нито една от стъпките, които съм предприел не е била свързана с каквото и да било персонално отношение, нито „за”, нито „против”. Отново казвам – въвеждали сме правила. Горд съм. Горд съм, че Реформаторския блок го има, горд съм, че Реформаторският блок беше част от това управление, горд съм, че успяхме да постигнем стабилност в държавата за две години. Защото в администрацията, която аз ръководех за тези две години, ние показахме и доказахме възможността да има правила, те да се следват и от това да има ефект. Мога ли да кажа две думи, за да не са голи приказки? Чух тук, г-н Ерменков продължава да говори за идентификатори и отпечатъци. Резултатът от действието на идентификатора през последните месеци, с ясната уговорка, че пълноценното му действие беше в рамките на едни 15 дни от ноември, когато разходите на болниците, заявените, паднаха с  15 милиона. Но иначе, средно на месец, след въвеждането на идентификатора, има около между 5 и 6 милиона по-малко заявки от болниците за плащане от Касата. Въвеждането на този механизъм, който пък Ви овластява Вас, като пациент, дали да кажете: Да, аз приемам Касата да плати от мое име или не, което също е вълнуващо, нали така? Това ще даде възможност, гледах числата, как се движат разходите на Касата от края на миналата и началото на тази година, на Надзора на Касата. Разбира се, това е решение, автономно, на Надзора на Касата, но има възможността разходите на болниците над разходните им тавани, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на  ясна прозрачност за това има ли такъв пациент и той лекуван ли е, сработва. И тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана.

Водещ: Съгласен съм, да, че няма нищо по-хубаво от видимите резултати, щом ги виждате сега.

Петър Москов: И това са правила. Години наред всички говорим за лекарствата, за лекарствената политика и за всичко останало. В момента, Касата, министерството и Съветът по цени направи процедура, която за 2017 г. ще доведе до 137 милиона, пари, които ще се върнат в Касата, като задължителни отстъпки от фармацевтичните фирми. До сега тези пари постъпваха като чат от печалбата на фармацевтичните фирми. И, когато Касата го направи… и тук като направим за общия публичен разговор, за това как някакви хора извеждат думи, като „справедливост” и „борба с корупцията”, защото аз чувам, че г-жа Нинова, г-н Карадайъ, Христо Иванов направи специална такава партия и т. н., всички ще се борят с корупцията и казват, че нямало справедливост. Справедливостта означава да въведеш правила. Иначе, под лозунг на несправедливост се е състояла Великата октомврийска революция. Аз не харесвам принципните големи тези, изведени напред, пред всичко останало и, ако не сме справедливи, няма да сме образовани, няма да има здравеопазване и няма да има икономика. Та, това е начинът, по който се действа. Болниците ще провеждат търгове, с ясна електронна процедура, публична и прозрачна.

Водещ: Добре. Разбрах Ви добре. Посланието го разбирам, г-н Москов. В името на правилата и в името на справедливостта, разбирам Ви. Връщам Ви пак на политическата тема.

Петър Москов: Само, че справедливостта, като ясно заявен ангажимент за ефективност и гонене на цели. Това е дясната политика. Справедливост, по принцип, може да бъде тълкувана по много начини. Ако моят живот, някак си, не изглежда справедлив, за това не е виновна държавата или политическото управление. Може би за БСП справедливостта изглежда като това, за всички да има много и от всичко. Аз не приемам това. Ние с Вас сме различни и, ако Вашите качества са по-добри, базата е еднаква за всички, но Вие ще имате повече от мен. Просто защото сте по-добър, учил сте повече или сте по-качествен човек. Може би за мен това не е справедливо, но пък българската левица често пъти е правила точно това. Разговорът с Таско Ерменков го доказа, ще строят „Белене”, нали така? Току-що това правителство, за което ние трябваше да се обясняваме, дали е смислено, плати милиарди, с които милиарди можеше да има и по-добри условия и в образование, и в здравеопазване, и в сферата на сигурността, важните неща за хората. Ама ние ги платихме на руснаците, нали? Ето го, човекът каза, ние ще продължим да им плащаме. Щял да бъде щастлив, ако победят. Ами, разбира се, че ще е щастлив. И руснаците ще са щастливи.

Водещ: Г-н Москов, няма как да Ви отговори вече, моля Ви да не замесваме повече името на Таско Ерменков в разговора.

Петър Москов: Не, като обобщен образ на БСП и начина, по който те управляват.

Водещ: Разбрах Ви. Използвате го като метафора. Няма лошо в това.

Петър Москов: Таско Ерменков е метафора, така е.

Водещ: Таско Ерменков нека да бъде метафора, добре. Нека само да продължим разговора с реформаторите, с желанието Ви…, Вие сте ръководител на щаба, моля Ви да анализирате. Казахте, появи се Христо Иванов и той да бори корупцията. И аз го приемам това като някаква метафора. Извинявайте, ама и Христо Иванов е метафора. Сега, появява се и той да прави някакви борби с корупцията. Откъде взема той? Всички казват: Дърпа от ДСБ. Ама, Вие сте изключен от ДСБ?  Ама, това, мъчно ли Вие, не Ви ли мъчно? Цялата игра с раздробяването, роенето на реформаторите?

Петър Москов: Ето там е проблемът. Аз съм абсолютно убеден в това, че традиционната Градска десница трябва да бъде единна, за да може да постига целите си. Когато ДСБ напусна Реформаторския блок, преди два месеца, това за мен беше тъжно. Защото 2013 г. и аз, и Радан, и много други хора се явихме на избори самостоятелно, като ДСБ. В нощта на тези избори, г-н Любенов, хората, които са преживели това, гледат и го помнят, аз видях как те плакаха. Плакаха, защото цялото представителство на Градската десница остана изолирано, остана извън парламента. Дойде правителството на Орешарски. Ще направя всичко възможно, тези хора да нямат нуждата, да нямат причината да плачат отново. И нека да кажа следното, ДСБ и структурите, и хората на ДСБ са и ще бъдат пълнокръвна, пълноценна част от Реформаторския блок, с правото да избират, да бъдат избирани на всяко едно ниво на Блока. Защото смисълът и целите на Градската десница не се пресичат през индивидуалните амбиции на определени партийни ръководства. Докато не надмогнем собственото си его и не го подчиним на цели, може би сме обречени десницата да преживява отново и отново 2013 г.

Водещ: Това ли е нещото, което…, невъзможността да обедини,Вие казвате, его тези, да кажем примерно 300 000 млади активни българи, това ли е, личното его, какво, борбата ли за власт, какво, роенето, защо?

Петър Москов: Това не е въпрос, на който аз мога да дам отговор. Аз съм посветил последните години от живота си, след собствените си поуки от историята за това, че когато искаш да имаш политическо представителство и то да постига твоите политически цели, трябва да предприемаш определени действия. Сектантство, изолация, говорене на всички други, че ако те не са съгласни с теб, те са лоши и не са прави, води до 2013 г,, преди това доведе до Първанов, след това доведе до Жан Виденов, или не беше точно тази последователност…

Водещ: В духа на чувството за хумор, което води…

Петър Москов: Защото Вие чухте, попитахте г-н Димитров: Ами, Вие там като не се оправите, еди какво си и какво ще стане…? И Вие чухте отговор от Ерменков: Да, те като не могат да се оправят, идва БСП. Да, идва БСП. Т. е., когато излизаш с едни квазиморални тези и основните ти опоненти в течение на години са Реформаторския блок и ГЕРБ, т. е., дясноцентристкото управление, БСП и ДПС някак си не съществуват, добре, ако целта е да руинираш възможността за дясноцентристко управление, това е легитимна цел, само че тя не е моята. Аз ще се боря това управление, надградено, подобрено, с още по-ясна програма да продължи от април месец да развива държавата в посоката, която считам, че е правилна.

Водещ: Да, разбирам Ви много добре, както сега, в името на тези две години, които минаха. Мислите ли обаче, г-н Москов, за хипотезата, че заради доста близките резултати на ГЕРБ и на БСП, може да се стигне до такава невероятна за мнозина, широка коалиция?

Петър Москов: Не.

Водещ: Не, в никакъв случай?

Петър Москов: Абсолютно съм убеден, че ГЕРБ няма нито причина, нито цел да се коалира с БСП. Но Вие имате всичката възможност да попитате ръководството на ГЕРБ за това. Мисля, че те нееднократно са дали своето…

Водещ: Не, не, това ще зависи наистина от политическата….

Петър Москов: Аз слушах тези дни Борисов, защото все пак…

Водещ: Ви е началник.

Петър Москов: …думата на Борисов… Вижте, да, министър-председателят е началник на министрите. Но ние имаме коректни, принципни и смислени отношения именно на базата на ясно разписани правила, които се наричат „програма за управление”. А, иначе, да кажа, идеята, че на Градската десница все нещо не й е наред, все идва някой, който прави тя да бъде неразбрана, това е причината, поради която темповете на развитие на държавата се влошават. Аз имам много собствени резерви и нехаресване на това, което отчасти представлява ГЕРБ. В ГЕРБ има същото спрямо Реформаторския блок. Алтернативата на това нещо е БСП и ДПС. Който Ви казва, че има друга алтернатива, всъщност води до елиминиране на възможността дясноцентристка коалиция да управлява и хората, които ще строят я „Белене”, я „Цанков камък”, я нещо друго, да се върнат на крилете на тезата за справедливост. За Бога, когато Корнелия Нинова, хората около Първанов, или всякакви наследници на комунистически сатрапи ми говорят за справедливост, мен ми иде да взема еднопосочен билет и да пратя детето си навън. Само че няма да го направя, защото трябва да се борим.

Водещ: Използвам чувството Ви за хумор, ако позволите…

Петър Москов: Стига да го имам тази сутрин.

Водещ: Може би, да. И метафорите, за които също говорите. Как мислите, едно лице, трайно лице на дясното, като Иван Костов, например, за кого би гласувал на тези избори? Как мислите – „Да, България”, т. е., Христо Иванов ли, Радан Кънев ли, Вие ли? Тук имаше въпрос: Москов минава ли в ГЕРБ? Достатъчно добре обяснихте, че – не. За Москов ли гласува Иван Костов? Как мислите?

Петър Москов: Нека да кажа ясно. Иван Костов напусна активния политически живот на България и има своите научни занимания. Всеки един, който си позволи да спекулира с това, защото Иван Костов е една от основните политически фигури, чиято дума, чиито тези, чийто авторитет е чуваем от много хора. Всеки, който си позволи да използва хора, като Костов или други видни фигури от близкото ни политическо минало, всъщност се ползва от човека. Това, което чух от Иван Костов, от който съм се учил, и за добро, и за лошо съм се учил, е теза, която дълбоко споделям, че няма как държавата да се движи напред, ако един парламент, едно мнозинство, една политическа програма няма пред себе си ясен, прогнозируем хоризонт на развитие. Ако всеки две години, ако всяка година и половина ние се  променяме, в името на справедливостта, не знам си какви още неща и т. н., всъщност ще вървим назад. Онзи ден, при Ваш колега, направих…, защото казвате за чувство за хумор, сега всички ни е много лесно, можем да говорим за справедливост. Между другото, да има свобода на словото и това да искаш, и да можеш да говориш истината, са две различни неща, г-н Любенов. Та, по време на перестройката, 80-те години, по-възрастните ни зрители помнят, всички бяхме свободни да говорим, че трябва да има свобода, че трябва да има перестройка. Междувременно, червената буржоазия се организира и завзе икономическата власт. Това, което трябва да направи едно дясноцентристко мнозинство е да върне тази червена буржоазия, която гледа на хора, като мен, като на грешки в системата, защото те са патрициите, които искат и трябва да управляват държавата, да, те така мислят, да ги вкараме в правила, които лека по лека да повръщат това, което грабеха в течение на тези години, през правила, през прозрачност.

Водещ: Не съм сигурен, че много приятели ще имате на „Фейсбук” страницата

Петър Москов: Аз не търся приятели. Когато говориш истината, приятелствата остават назад.

Водещ: С интерес, разбира се и внимание към предстоящите избори, смятате ли, че те наистина ще решат, че ще променят пътя на България? Ето, идва генерал – президент, идва служебен кабинет. Смятате ли, че ще преориентира България? Страх ли Ви е от това?

Петър Москов: Аз зная, че политическата традиция, т. е., БСП, когато излъчи сегашния президент…

Водещ: Ама, той не е професионален политик, той може би затова спечели.

Петър Москов: Не, какво ще направи президентът Радев, аз не зная. Знам, че политическата сила, която го е излъчила, има собствената си цел да промени ориентацията на България. И това нито е тайна, нито е лоша, нито е променена заявка. Вие чухте още в нощта след президентските избори, БСП, които обясниха, че ще променят данъчната система, ясни заявки, в течение на целия мандат, за това, че… Вижте, за Бога, в хода на кампанията, стратезите на г-н Радев обясняваха как трябва да има преразглеждане на нашата позиция в Европейския съюз и НАТО, разглеждаха сключването на договора ни с НАТО като Ньойския договор. Това са, за мен, лоши сигнали. Едно от основните неща, което…,  политическата традиция, на която принадлежа, заради която тя трябва да присъства и да има активно място, защото правилата, начина, по който се развива държавата, решенията, това, което ще се променя е дневният ред на парламента и на правителството. Ти или участваш в този дневен ред и го променяш през собствените си приоритети, или ето така, нещо ще си говорим с Вас следващата година в студия и тъжно ще кажем: Ами, да, ние се превърнахме в периферия на Европейския съюз. В периферия на Съюза на цивилизованите европейски държави, между Русия и Турция. Това е „ничия земя”, г-н Любенов, „ничия земя”, уважаеми дами и господа. На „ничия земя” или пробваш военен конфликт, или това е „сива” територия от картата, от която хората бягат.

Водещ: Предупреждението на Петър Москов в нашето студио. Благодаря Ви, че бяхте при нас.

Петър Москов: Аз Ви благодаря.

Водещ: И, разбира се, пак казвам, с внимание към това, което предстои като политически процес и както винаги горещи, независимо от студената зима. Нищо не казахме за патриотичната вълна и патриотичната мода в говоренето. Затова ще имаме повод да поговорим след малко, заради премиерата…

Петър Москов: Българският патриотизъм трябва да бъде…

Водещ: Да, исках да Ви питам за това.

Петър Москов: …целта на българските възрожденци – част от единна, смислена, сигурна и Европа с правила. Всеки друг патриотизъм е платеният патриотизъм на чибурашките.

Водещ: И за това имате мнение. Ще говорим, разбира се и за това.  Но, преди това, една друга гореща тема. Веднага се качваме на Витоша, за да видим, днес е Световният ден на снега, поне така го празнуват хората. Тези, които не са болни, които се чувстват добре.

Петър Москов: Издадохте ме, да.

Водещ: Издадох. Скорошно оздравяване.

Петър Москов: Благодаря.

Сподели в: