Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази неделя“

 

Водещ: Добро утро. Знаете, идната сряда в парламента ще се проведат дебатите по първия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, а той е заради проблемите в здравеопазването ни. В петте странички на мотивите си за вота опозиционните депутати споменават пет пъти думата „хаос” и дават многобройни примери за това, как водената от министър Петър Москов политика цели да корумпира здравеопазването ни. Преди да застане пред депутатите, за да защити реформите, които провежда, днес министърът застава първо пред Вас, за да отговори на Вашите тревоги и Вашите въпроси. Добро утро, д-р Москов, здравейте.

Д-р Петър Москов: Добро утро, здравейте.

Водещ: Казвайте сега, създавате хаос в здравеопазването, според вносителите на вота на недоверие.

Д-р Петър Москов: Аз не обичам думата „за първи път”. Но този път, със сигурност, промените в здравеопазването следват много ясна и последователна, законова и нормативна рамка. Първо има приетата, това е ангажимент на България от 2007 г., приетата Национална стратегия за развитие на здравеопазването. На базата на нея е изготвена концепцията на правителството за промените в здравеопазването. И на базата на тези два стратегически документа, всеки един от законовите актове и всеки един от нормативните норми, които произтичат като задължение от законите. Ако това е хаос, то е хаос само в главите на тези, които са го писали. Не е хаос. Това е промяна. Хората, които не искат това, не искат промяната в здравеопазването. Защото тук се говори за „системата”, каква била системата, колко била инертна, колко била важна или колко била лоша. Системата се състои от пациенти и от лекари. Въпросът е да бъдат защитени правата, възможностите, достъпът на пациентите и достойнството и заплащането на тези, които предлагат здравните услуги. Иначе, за „системи” говорят тези, които точат тези системи от десетилетия. Апропо, прави ли Ви впечатление, че същите хора, които…, аз понякога се чудя, има ли малко от малко чувство за срам в някакви хора. Същите тези хора, които ги гледах онзи ден, са се изтъпанили да говорят колко било лошо и т. н., те всъщност в 95 процента в последните, не в 25, мантрата, в последните 40 години, управляваха здравеопазването. Е, добре ли е, като резултат? Ако е добре, защо слушаме тези хора, извинете?

Водещ: Ама, вчера слушах…, сега, защо ги нарекохте „михлюзи”?

Д-р Петър Москов: Защото това е най-малкото, което си мисля по този въпрос.

Водещ: Ама, не може така.

Д-р Петър Москов: Щом казвате…, аз мисля, че може, защото твърдя, че целенасоченото разграбване, унищожаване, превръщане на една от основните системи за сигурност, каквато е здравеопазването, в някакви взаимоотношения, свързани с определени бизнес-групировки и техните интереси, заслужава и по-тежки квалификации. Ако не сте съгласна с мен и съм Ви наранил, моля, извинете ме.

Водещ: Не мен, но смятам, че…

Д-р Петър Москов:  А, Вие защитавате вносителите? Добре.

Водещ: Не защитавам вносителите, защитавам добрия тон.

Д-р Петър Москов: Добрият тон, съгласен съм. Ако съм излязъл от добрия тон, моля за извинение.

Водещ: Така. Към аргументите, с които те искат оставката на правителството. Сега ще ги видим, изписани на екрана ,за да се запознаят зрителите с тях. Един от основните аргументи, с които се иска оставката са промените в Закона за здравното осигуряване, които ще доведат до затруднен и дори ограничен достъп на пациентите до медицински услуги, включително дискриминация по диагнози, пишат Вашите колеги от БСП, ДПС. Ще се оформят листа на чакащите, оттам ще се създадат предпоставки за корупционни практики.

Д-р Петър Москов: Т. е., първият въпрос…, разбира се, Вие сте длъжна да кажете мотивите. Аз, да обясня, по-скоро на Вас и на хората, които ползват тази система или им се налага да я ползват. Т. е., цялата тази група мотиви, всъщност казва: Ще бъде ограничен и намален достъпът на българите до здравеопазване. Нали така?

Водещ: Точно така, да. Обвиняват Ви, че правите, нека тук да го артикулираме ясно, че се опитвате да направите здравеопазване за бедни и здравеопазване за богати.

Д-р Петър Москов: Напротив, то в момента е такова, за бедни и за богати. Но сега, без да говорим за обвинения, аз ще говоря с реални факти, както в повечето случаи. Вследствие на тежката битка, която изнесе държавата и управлението на Касата през миналата година и вследствие в охрана на Вашите пари в касата, и вследствие на промените в законите и нормативните уредби, разчетите на Касата за следващата година, т. е., от април до следващия април, когато трябва да влезе в сила Рамковият договор, изглеждат по следния начин: В доболничната помощ, там където и по здравна карта, а и по впечатлението, надявам се, на всеки един от Вашите зрители, там е най-тежко и най-трудно, като достъп и като възможност, та, разчетите на Касата изглеждат така, като възможности за достъп, в сравнение с предишните периоди, които явно харесват на господата вносители и дами. За т. нар. направления, разчетите на Касата са свързани с над половин милион, близо 630 000 повече бройки направления за остри случаи, каквито са най-големите дефицити сега. Ето така се ограничава достъпът. Над 5 милиона бройки нови изследвания, в доболничната помощ, които Вашите лични лекари, специалистите в доболничната помощ могат да Ви назначат. По този начин Касата, държавата, правителството, защото тези неща са следствие на политиката, водена от Касата и от правителството, по този начин правителството ще ограничи Вашия достъп с 5 милиона бройки нови изследвания и с над 630, ново количество бройки направления. Оттам нататък, за децата увеличаваме цялото количество на прегледите за деца, така както е според националната ни програма, приета от тези хора преди много години, но не спазвана. Когато казваме, че децата от 0 до 1 година трябва да имат осигурени 12, минимум, профилактични прегледа, това до сега не беше така. С 240 000 бройки, заплатени, гарантирани, на Вашите специалисти, които да Ви гледат, увеличаваме профилактичните прегледи на децата, съответно в различните възрастови групи. Така, г-жо Марчева, така, уважаеми дами и господа, увеличаваме Вашия достъп. Следствието…, за да се стигне до тук, трябваше да се стигне до сбиване със страшно много интереси. Защото това са нови 36 милиона лв., които Касата насочва в доболничната помощ, именно в увеличаване на количествата прегледи, възможността Вие да бъдете преглеждани и изследвани. Това, достатъчно ли е като аргументация за достъпа, г-жо Марчева?

Водещ: С кого се бихте, с чии интереси се бихте, д-р Москов?

Д-р Петър Москов: С интересите на фармацевтичния бизнес, с интересите на болничната мафия, с интересите на цялата политико-икономическа структура, която стои зад сегашното източване на Касата.

Водещ: ”Синини” имате ли?

Д-р Петър Москов:  Много. Но това не е Ваша работа, а е моя. Не се оплаквам.

Водещ: Това може ли да коства оставката Ви? Защото костваше оставката, навремето, на един Ваш колега, който се наричаше д-р Стефан Константинов.

Д-р Петър Москов: Тук нещата не опират до моята оставка и до моето оставане. Нещата опират до това, това добри ходове ли са и хората имат ли по-добър достъп до здравеопазване, вследствие на тях? А моята оставка, те я искат от първия ден. Нали знаете, на десетия ден, някъде, ДПС започна да ми иска оставката. И сега продължават хората, защото ги боли.

Водещ: При какви условия бихте подал оставка?

Д-р Петър Москов: В момента, в който знам, че съм си свършил работата. Бих я подал съвсем доброволно, защото ако си мислите, че имам житейска цел да бъдат министър – не.

Водещ: Вторият аргумент, много накратко, защото има и зрителски въпроси, няколко, видях. Фиксираните бюджети и неадекватното финансиране на системата, което води до безпрецедентна невъзможност лечебните заведения да оказват медицинска помощ и по този начин дестабилизирате системата на здравеопазването. Кратък отговор.

Д-р Петър Москов: Аз, още веднъж да Ви върна към предишните данни, които казах, за новия бюджет на Касата. Ако това е безпрецедентна невъзможност хората да оказват, лечебните заведения да оказват помощ, както се казва, не са михлюзи, свестни хора са тези с мотивите.

Водещ: Какво чувам, че покрай…, как се казва, покрай мокрото ще изгори и сухото.

Д-р Петър Москов:  В смисъл?

Водещ: В смисъл, искате да затегнете финансовата дисциплина, искате да спре да се краде, чудесно. Но, прекалявате и по този начин наказвате и коректните лечебни заведения, освен тези, дето крадат.

Д-р Петър Москов: Знаете ли, когато има диагностицирано, ясно за всички, то не съм го измислил аз, Вие дълбоко вярвате, всеки един от Вашите зрители вярва, че в системата изтичат неефективно изразходвани пари. Няма повече или по-малко затягане, има вкарване на системата в параметрите на ефективност и в заплащане на резултата от Вашето лечение. Няма по-малка цел. Тя не може да бъде свързана, тази цел, с ход наполовина, защото на някой много му е стегнато кранчето да краде и започва много да пиши. От гледна точка на болниците, фиксирани бюджети и т. н., нека да кажем, че нито един български пациент, защото обяснявах в началото на миналата година как методиката на Касата, тя щяла до доведе хора да бъдат връщани…, помните ли ги тези неща, да бъдат връщани от болниците. Нито един българин не беше върнат от болницата. Болниците работеха добре и стабилно. В новия Рамков договор на болниците е и ще бъде гарантирано това, че обемите, т. .е., количеството пациенти, които са се обръщали към тях и вървящото с тях финансиране, ще им бъде гарантирано. Това е. Ама, аз говоря с факти. Това са епитети. Вие знаете, че аз за първи път виждам мотиви, които са по-скоро литературен разказ, отколкото реални факти. Така са решили.

Водещ: Има ли елемент на разсъждение поне вътре, или…?

Д-р Петър Москов: Аз разсъждения не видях много. Ама, да не кажете пак, че обиждам хората.

Водещ: Хайде сега, да запазим добрия тон. Едно видео, в което двама лекари – д-р Стойчо Кацаров и д-р Милан Миланов Ви дават препоръки и съвети. И двамата бяха гости на „Лице в лице” през седмицата.

Д-р Стойчо Кацаров: Да се откаже от Здравната карта, да се откаже от пръстовия отпечатък, който се въвежда, да премахнат забраната за инвестиции в лечебните заведения, да премахне лимитите за болниците, които бяха въведени, критерии на Здравната каса, да сключва с всички, които съществуват, лечебни заведения. Т. е., да либерализира системата, да освободи този пазар на медицински услуги, вместо да го концентрира, властови ресурс, в себе си.

Д-р Милан Миланов: Ако той беше запазил тази посока, главната, на двата пакета и спешната медицина, и само това беше свършил, два мандата е направил, два мандата. Аз ще изокам по красноселски, защото той каза, че съм от „Красно село” и ще се обърна към министър-председателя, Министерски съвет, министъра на здравеопазването, парламентарна комисия, парламент, Здравна каса и Лекарски съюз: „Абе, Вие ще ни оставите ли да правим медицина, каквато знаем, можем и искаме? Ще ни оставите ли да правим медицина или на всяко равно поле ще ми копате по един ров, през който аз трябва да прескачам и да се чудя, сутринта като се събудя, срещу мен ще има ли ров или сте го забравили днеска да ми го изкопате?”

Водещ: Така емоционален Милан Миланов, както винаги. Ще го оставите ли човека да прави медицина? Отзад-напред да започнем.

Д-р Петър Москов:  И той, и всяка една от българските болници не просто са оставени, те правят медицина. Цялата философия на промените е насочена точно към това, професионалистите да бъдат оставени да се занимават с медицина, а не да продължават да бъдат превръщани в част от някакви търговски взаимоотношения между Каса, държава и болници, в които пациентът е разменна финансова единица. И това е целта на заниманието. Тук разминавания с проф. Миланов нямаме. А сега, другата теза: „Либералната система няма да се развива” и т. н. Е, нали това се случваше в последните години, извинете? Резултатът добър ли е? Кажете ми, за Вас, резултатът добър ли е?

Водещ: Не е добър.

Д-р Петър Москов: Защото г-н Кацаров е лобист, той не е експерт. Той е лобист на определени интереси. И той счита, че нещата трябва да се развиват така: Ние с Вас си отваряме болница, бичим си, правим си някакви неща, тя системата била либерална. Как така се случва, че всяка година Лекарският съюз казва: „Лекарите са по-малко”. Всяка година Националната статистика казва: „Броят на българите намалява”, а пък изведнъж сме разтегнали броя на постъпващите в болници и броя на хората, които се лекуват на 2 милиона. 2 милиона са постъпили миналата година в болница. Е, това е много либерално. Само че не ги плаща Кацаров, плащаме ги ние с Вас тези неща, от джобовете си.

Водещ: Хайде към въпроса, зададе го и той, задава го и една наша зрителка, много Ви е ядосана, само да кажа , БГТеодора.

Д-р Петър Москов: Защо?

Водещ: Слушайте сега, какво Ви пише. „Г-н министре, ами, тази глупост, която измислихте, за тези пръстови отпечатъци, каква е? Що за малоумие? Това да не Ви е полицейско управление, това да не Ви е ЦРУ, това да не Ви е КГБ, това да не ви е „Криминално разследване”, та ще принизявате хората до това чудовищно решение? Що за идиотщина? Никога няма да си дам отпечатъците”, Ви пише БГТеодора.

Д-р Петър Москов: Т. е., това е другата теза, която либералните привърженици на системата казват, че не трябва да се случва. Да върнем разказа. Разбирам патоса в БГТеодора. Идентификацията Ви, т. е., уникалният Ви идентификатор, независимо от технологичното решение, с което той се случва – код, хартийка, на която пише ПИН-код, някаква карта, като тази от банките и т. н., това е въпрос на технологично решение, първо, има ли нужда да има такава персонална идентификация? Защо трябва да бъде тя такава? За да може Вие, като ползвател на тази услуга, като човек, който държавата е задължила да плаща вноски в Здравноосигурителната каса, да може да й разрешите, с въвеждането на този Ваш персонален код, да й разрешите да плати от Ваше име. Само във Ваше присъствие и тогава, когато сте съгласен. Което в момента не винаги е така. Т. е., от гледна точка на нуждата за въвеждането на Вашия персонален идентификатор, наистина няма нужда от спор. И тук вече, който не иска въвеждането на това, всъщност защитава чий интерес? Защитава Вашия интерес, като пациент, т. е., охранява парите, които да бъдат насочвани само, когато Вие реално сте лекувани или реално Ви е изписан медикамент, защитава честните почтени лекари, които се занимават с медицина, както каза проф. Миланов, а не с писане на определени диагнози или фалшифициране на прием на пациенти. Т. е., какво се защитава, като се казва: „Не трябва да има идентификатор, държавата, Касата, всичко трябва да е сляпо, нека парите продължават либерално да се точат от корпорациите”. Т. е., от гледна точка на нуждата от въвеждане на идентификатор наистина не би трябвало да има спор и тези, които са срещу него, са срещу това, системата да бъде прозрачна и Вашите пари да бъдат охранявани.

Водещ: С други думи, няма да се откажете от тази идея?

Д-р Петър Москов:  Не просто няма да се откажа, аз не мисля, че някой трябва да застане на теза, че трябва да се отказвам. И още веднъж, специално за БГТеодора, никой, по никакъв начин няма да събира Вашата база данни, отпечатъци, както се прави от КГБ, ЦРУ, всъщност не знам как се прави в КГБ и в ЦРУ, както се прави в полицията. Вашата уникална структура на пръста Ви, генерира еднопосочно, без възможност от там отново да се възпроизведе Вашият отпечатък, генерира Вашия уникален код, който е свързан с Вашето ЕГН, с Вашия уникален код в НАП. И оттам нататък е ясно, че там сте Вие и Вие разрешавате на Вашата Каса да плати на изпълнителя на медицинска дейност или на аптеката за нещо, което Касата плаща. Толкова е просто. Вие охранявате Вашите пари, разбирате ли?

Водещ: Много бързо въпрос, подсказан от моите родители. Ти си болен, на легло, нямаш възможност физически да отидеш до аптеката, за да си сложиш отпечатъка. Как си купуваш лекарства?

Д-р Петър Москов: Ако до сега това се е случвало, че Вие сте купувала лекарства на Вашите родители или на някой друг от семейството Ви, в системата на ЕГН, отново казвам, Вашият уникален код се свързва с Вашия ЕГН номер, който също е уникален. В системата на ЕГН има дърво на свързаности. Там е ясно, че г-жа Марчева има двама възрастни родители, няколко или колкото са там, Вашите непълнолетни деца…

Водещ: Въобще не са възрастни, много са си млади. Така.

Д-р Петър Москов:  Извинете.

Водещ: Шегувам се.

Д-р Петър Москов: Да кажем, на възраст, на която по-трудно могат да се придвижат. Каквито и да са.

Водещ: И аз мога да отида…

Д-р Петър Москов:  И системата Ви дава достъп, клирънс, за това, с Вашия уникален код, Вие да разрешите здравноосигурително плащане от името на Вашите роднини или на малолетните Ви деца. Това е и казусът в малките отдалечени селца. Защото това е другото притеснение на хората. Там, където кметът или единствения млад човек, който идва веднъж в седмицата, носи на четирите, петте, десетте останали възрастни души, някакви лекарства. По същия начин системата дава достъп, след ясна проверка, че тези хора са такива, че този човек, който ги представлява е еди-кой си и еди-кой си, дава достъп той отново да изпълнява техните рецепти. А отделно, извън това, в Закона за лекарствата, който ще дойде другата седмица на публично обсъждане, там ние планираме, в рамките още на тази година, да бъде изградена система от мобилни аптеки. Т. е., аптеката да отива при тези хора, в Делиормана или в Родопите, а не те да търсят някой млад човек, който да отиде и да им купи лекарствата.

Водещ: Добре, благодаря за изчерпателния отговор, защото това беше важно.

Д-р Петър Москов:  Това, пак за достъпа, който бил нарушен от правителството.

Водещ: Други въпроси. Аделина Колева: „Защо искате да закриете толкова много клиники по инвазивна кардиология, при положение, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение? Защо и закривате много онкологии? Това е тих геноцид”. Вмъквам и въпроса на Серчан Комин, който каза: „Как ще се отрази затварянето на общински болници на толкова места в бюджета, колко ще се спести и къде пренасочихте парите?”.

Д-р Петър Москов:  Бърз отговор на трите въпроса. Не се закрива нито една инвазивна кардиология, не се закрива нито една онкология, не се закрива нито една общинска болница. И това е ясно и видно от документите, които са на сайта на Касата. Тези хора, обаче, и това е разговор за медийната ни среда, г-жо Марчева, тези хора са получили тази информация от валидни източници, четат ги в интернет, четат ги насам и натам, защото ето такива лобисти, като част от тези преди малко и други хора, се занимават с това, да отстояват сегашната структура на системата. За тази цел, това, което предприехме още миналата седмица, беше директно да се срещаме с ръководствата на болниците, с пациентски организации, с местните власти. Миналата седмица имахме среща със Сдружението на общините, Медицинския борд и Асоциацията на общинските болници. Три часа разговор. Всичките тези неща бяха размагьосани. И хората казаха: „Да, о`кей е”. Срещахме се с цели региони, в смисъл, региони за планиране. Продължаваме тези срещи още днес, утре и през следващата седмица. Отново казвам, някой, не някой, ако искате мога да ги кажа конкретно, ама хайде, после ще ми кажете, че пак обиждам някой.

Водещ: Казвайте, казвайте, казвайте.

Д-р Петър Москов: Значи, няма закриване на инвазивни кардиологии, никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии, никой не го предвижда. Вчера попитах Ваш колега, когато Вие видите примера…, знаете ли, някой твърди, в определена медия, че от 1 300 легла за онкология ще останат 20. Вие го четете и му вярвате, по някаква причина. Това означава , г-жо Марчева, някой от Вашите колеги, тук, да дойде при Вас и да каже: „Вашето предаване от 4 часа, става 15 минути”. Вие ще му повярвате ли? Не, нали? Защото е глупаво, в същността си. Т. е., на всеки един такъв въпрос има реален и конкретен отговор. И ние, в рамките на публичното обсъждане на документите вървим и го обясняваме, на всеки конкретен пациент, на всяка конкретна болница.

Водещ: Добре, последен въпрос…

Д-р Петър Москов: Защо последен? Още много неща има да говорим.

Водещ: Защото от 4 часа, станаха 15. Петя Костова: „Защо не сте в затвора, след като прокуратурата доказа, че сте нарушил закона с вноса на турски ваксини, които не са разрешени за употреба в България? Защо, въпреки това, турският „Пентаксим” се прилага върху български деца?”. Защо не сте в затвора, пита г-жа Костова?

Д-р Петър Москов: Още веднъж. Първо, прокуратурата не е направила това, което твърди г-жа Костова. Второ, няма турска ваксина в България. В България има същата френска ваксина, която винаги е била на разположение на българските лекари, за да я прилагат върху пациентите си, когато е нужно, по имунизационня календар. Но, понеже българският притежател на разрешение за употреба на тази ваксина, което значи да има разрешително, т. е., да е търгувал в България, не благоволи да се яви на търга, ние намерихме същата ваксина, която е произведена във Франция, по същия този начин, изнесена е в Турция и след това е внесена в България. Защо българските представители не се явиха, е загадка или пък не толкова голяма, но нека да кажа следното: Ние вече имаме договореност, имаме спечелени нови търгове, възстановяваме имунизационния календар. Това, което направи държавата, да обясня и на Вашата зрителка и на всеки останал…

Водещ: Много набързо, защото трябва да приключваме.

Д-р Петър Москов:  Това, което направи държавата всъщност беше, в условията на криза за ваксини в цяла Европа…, знаете ли, в Англия има ваксини в момента, годни до март тази година…

Водещ: Успокойте хората, че които си ваксинират децата с тези ваксини, за които говорим, са…

Д-р Петър Москов: Аз ги успокоявам три месеца.

Водещ: О`кей.

Д-р Петър Москов: Защото има определено нарушен икономически интерес, има определени политически вериги, които искат да извадят полза от това, те обясняват на хората друго. Същите ваксини, със същия състав, със същия производител. И това е доказано с документи.

Водещ: Добре. И третият аргумент от вота за недоверие, за исканата оставка към правителството, последен по време, но не и по значение, бих казала, Вие сте високомерен, арогантен, безпардонен, популист, некомпетентен?

Д-р Петър Москов: Не знам. Аз няма да коментирам това. Наистина, когато правиш вот на недоверие, това е сериозно. Може би си заслужава, да имаш малко по-смислена аргументация, освен обиди, епитети и квалификации. Аз казах какво правя, казах конкретните резултати, които ще имат хората на разположението си, буквално следващите дни, от това, което правим. Тези хора са същите тези хора, които 30-40 години Ви обясняваха как трябва да изглежда тази система. Ако сте доволни от тази система, слушайте тези хора, ако не сте, нека да я променим заедно. Пък дори нека това да им се струва арогантно. Защото то е арогантно, защото за първи път някой не се прекланя пред икономическите им интереси.

Водещ: Обещавате ли в сряда да си стискате устата , да не прекрачвате границата?

Д-р Петър Москов: Не съм сигурен.

Водещ: Добре. Ще видим какво ще стане. Министърът на здравеопазването Петър Москов, в отговор на това, има ли основание, наистина, да се иска оставката на правителството, заради проблемите в здравеопазването. С Вашите въпроси, за които наистина много Ви благодаря.

Сподели в: