Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова тв „Здравей България“

 

Водещ: „Здравей, България”, здравният министър д-р Петър Москов, добро утро и добре дошли.

Водеща: Здравейте!

Д-р Петър Москов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: И първия въпрос – ще си хващате ли чуковете да си ходите какъвто директен призив имаше, след като Ви посякоха конституционните съдии Здравната реформа?

Д-р Петър Москов: По въпроса на репликата на господин Миков за чуковете, сега какво да кажа, те на господин Миков и на колегите му в главата са само чукове и сърпове. Иначе, ако мнението на господина по темата беше ценно, аз вероятно трябваше да се обидя. Но доколкото горната хипотеза не е в сила, по-скоро ще отмина това, за да му дам възможност и на него по-бързо да го забрави. А иначе на основния Ви въпрос – няма посичане на реформата. В смисъл целите, които бяха заложени от опозицията в питането до Конституционния съд, по същество, не са постигнати, защото, ако си спомняте, и във Вашето студио и в парламента имаше дълги ревове и писъци за това, че разделянето на пакетите всъщност е противоконституционно, води до това, че хората ще страдат, ще плащат или нещо такова. Решението на Конституционния съд ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно, то е възможно, ако искате ще Ви прочета конкретния текст – няма конституционна забрана лица с по-сериозни заболявания освен да ползват друг вид медицинска дейност предимство във времето.

Водещ: Не реагирате ли надменно – КС не излезе ли със заключение, че не е обяснено като хората кое е основно и кое допълнително и че не може с наредба, а със закон това да е описано?

Д-р Петър Москов: Точно. Отново казвам, КС първо казва – няма противоконституционност в разделянето на пакетите и тук вече няма никакъв спор и не може да има спор и моля и опозицията да не спори по това. Оттам нататък, разбира се, там където аз като вносител не съм конкретизирал достатъчно текстовете и в Министерски съвет и след това при защитата в парламента, това ще бъде поправено. И ако има причини, които са дадени от Конституционния съд, мотиви да постанови, че има притеснения в тази връзка, те ще бъдат променени и съобразено с мотивите на КС отново текстовете ще бъдат вкарани. Но казвам, философията, смисъла, тази част от целта на реформата, тя е запазена и ясно е декларирано от КС, че няма противоконституционност.

Водеща: След малко ще ни обясните още за философията. Сега обаче 10 секунди звук и картина от Чавдар Николов, видеокарикатурата му – посветена е на Здравната реформа и ролята на КС в нея…Тук се чете и умисъл от страна на Темида, в ролята на Темида са конституционните съдии.

Д-р Петър Москов: Аз съм възпитан човек и знам, че решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. А иначе, ако трябва да говоря за моето мнение, може би и аз имам такива притеснения и може би моето мнение е най-близко до това на конституционния съдия Филип Димитров, който влиза в особено мнение. Но ние, аз, като министър, правителството и съответно парламентът ще изпълним….

Водеща: Какво казва Филип Димитров, припомнете?

Д-р Петър Москов: Ами вижте особеното мнение на конституционния съдия Димитров, той казва, че тук по-скоро става въпрос за литературен анализ. Но аз не коментирам решенията на съда, аз ще ги изпълня, ще се съобразим с всички мотиви, които съдът е изискал, за да гарантира правата на българските граждани и те ще бъдат ясно разписани в закона.

Водещ: Аз обаче видях един репортаж, който поставя…

Д-р Петър Москов: Това допълнително, нека да кажа, че ще стабилизира реформата.

Водещ: Да не говорим общи приказки, искам да дам пример с репортаж, който „Нова“ излъчи, с пациент, който има скъсан менискус. И лекарите обясняват, отивайки на място – ако трябва да следваме правилата на д-р Москов, очевидно не е много ясно дефинирано кое е основен, кое е задължителен пакет, този пациент не е спешен, той не е с животозастрашаващо състояние, ще му мине като на куче този менискус може би, но кракът вероятно ще стане протеза. И това вече е въпрос, свързан с качеството. Ако два месеца чакам за скъсан менискус, ще имам ли протеза и това влиза ли в основния или допълнителния пакет?

Д-р Петър Москов: Ето сега да обясня въпрос, свързан с конкретния казус, който Вие излъчихте, защото аз го гледах. Ако не си прочел какво влиза в основния и допълнителния пакет, т.е. нямаш представа за какво касата заплаща на теб като лекар, за да лекуваш мен като пациент, можеш да кажеш това нещо. Скъсаният менискус е част от основния пакет, защото последствията от това състояние…

Водещ: Къде го пише, че е част от основния пакет?

Д-р Петър Москов: Вътре в наредбата за основния и допълнителния пакет.

Водещ: Защо го пише в наредба?

Водеща: А не в закон.

Водещ: Това не е ли проблем, че го пише в наредба? Утре друг министър ще каже, че тази наредба на Москов е тъпа.

Д-р Петър Москов: Чакайте, секунда, наредбата дали за основния, както беше досега, дали за основния и допълнителния, това е 400 страници и съдържа всяко едно човешко страдание по начин, по който то се лекува, разписано като алгоритми и така нататък. Това и по закона за нормативните актове, с който всички трябва да се съобразяваме, е динамичен документ. Утре медицинската наука достига до нов начин на лечение на този менискус или на нещо друго и това се променя – това не може да бъде част от закон, който да бъде променян.

Водеща: Конституционните съдии това казват.

Д-р Петър Москов: Не, конституционните съдии казват…

Водещ: Това че, господин Москов, утре някой лекар ще каже: „Скъпо ми е да лекувам пациент с това и ще го пиша в допълнителния пакет, нека чака.“.

Д-р Петър Москов: Чуйте ме, КС казва и ние ще се съобразим с това, казва, че критериите за своевременност, за достатъчност, съобразени със състоянието, тежестта и стадия на развитието на заболяването, трябва да бъдат описани като такива, като базови критерии, на базата на които след това администрацията разписва тези наредби. И това ще бъде направено. Между другото наредбата е формирана точно по този начин. Но знаете ли, нека да се върнем…

Водеща: Пак няма да е конкретно, пак ще може да се променят заболявания и менискусът сега да е в основния пакет, след две години да е в допълнителния.

Д-р Петър Москов: Разбира се, но те трябва, смисълът на промяната трябва да следва по-конкретни критерии, които да гарантират на законово ниво достатъчност, достъпност, оценка на стадия, тежестта и степента на Вашето заболяване.

Водещ: Това не е ли много субективно? Утре някой може да реши, че съм за протеза,че ми отива повече и няма да ми оправи крака.

Д-р Петър Москов: Не, това, господин Николаев, е абсолютно обективно. Медицинската наука е обективна наука за разлика от други науки. А нека сега да се върнем на смисъла на разделянето на пакетите, защото тези разкази, те са лишени от общата картина. Опозицията разказа какви ли не неща – аз мога ли да порисувам мъничко тук.

Водеща: Да, затова сме я…

Водещ: Говорихме, че ще бъде по-ясно, ако Вие нарисувате…

Д-р Петър Москов: Да. Аз не съм най-големият художник на Земята, но ще го направя съвсем простичко и ще работим с прости числа, за да бъдем максимално разбираеми. Ако приемем, че сумата, която НЗОК може да харчи на ден, примерно днес, петък, коя дата сме, какво сме днес?

Водеща: 11 март.

Д-р Петър Москов: 11-ти, днес е 100 лева за всичко, което влиза в болницата. Да приемем така – това умножено по 365 дни дава годишният бюджет на касата, такъв какъвто е с нашите здравноосигурителни вноски. И за опростен модел да кажем, че всички възможни заболявания са пет, от които ние можем да страдаме. Във всяко едно от тези заболявания днес постъпва по един пациент, който има нужда от лечение по тези заболявания. Съвсем опростена картина – това умножено по реалните числа всъщност дава, това е умален модел на реалността.

Водещ: 20 лева ще стигнат на човек, това ли ще сметнете?

Д-р Петър Москов: Чуйте сега. И оттук нататък това заболяване е операция на дете, това заболяване е инсулт, това е тежка сърдечна операция, това е катаракта или перде на окото, това е кожно заболяване. Всички тези хора на базата на философията, че всички имаме веднага, напълно и пълноценно това, което някак си и Вие се притеснявате и се опитвам и на Вас да обясня. Когато тези хора всички днес, в петък, постъпят в болница, бъдат оперирани, лекувани или каквото е нужно там, всички тези 100 лева отиват за лечението им, но те се изхарчват докрай. Дотук добре, само че, когато тези 100 лева се изхарчват днес за всички тези хора, по 20, по 30, което, колкото струва, това означава следното – че за операцията на дете Вие трябва да доплатите за ушивателя, за инсулта трябва да доплатите за стент в мозъка си, защото касата не ги покрива, защото тези пари отиват за заплащане на всеки, който днес трябва да влезе в болница. Болницата има смисъл, икономически смисъл да приеме всеки един пациент, защото тя печели от това. А тук, да кажем, има скъпо лекарство, което Вие също трябва да платите. Тоест от това, че ние днес всичко, без значение каква е тежестта, степента, остротата и стадият на заболяването, лекуваме всички и изхарчваме всичките 100 лева, които касата има за днес, петък, 11 март, това означава, че вие, аз и всеки един, който недай си Боже, в момента на постъпването в болница, е зависим дали качеството на лечението му може да отговаря на неговата финансова възможност да доплати. Нали знаете, че в болницата има неща, които касата не плаща, а тя не ги плаща, защото тя плаща за всичко поравно донякъде. И оттам нататък философията на разделянето на пакетите е ние всички да имаме гаранцията и касата да ни даде гаранцията, защото това значи инвалидизация на детето. Това означава да останете инвалид за цял живот след инсулта, това значи тежки усложнения след Вашата сърдечна операция, ако няма пълноценно /…/ финансиране на лечението.

Водещ: Това не е ли гарантирано и в момента?

Д-р Петър Москов: Не, има ясен списък на нещата, които касата не заплаща – а тя не ги заплаща – за всяко едно от тези състояния, независимо от това до какво води Вашата възможност или невъзможност да си доплатите и Вие да го платите от джоба си.

Водеща: Искате да се намали доплащането от страна на пациентите?

Д-р Петър Москов: Аз казвам следното, че смисълът на основния пакет е да гарантира, че всяко едно от тези неща, касата ще поемем пълноценно лечението на всеки здравноосигурен гражданин, без значение той дали може да извади 50, 100 или 1000 лева от джоба си и да доплати това, което касата регламентирано не заплаща. И това е гаранция…

Водещ: Сърдечна на дете ли беше третото, какво в момента не се покрива задължително при сърдечна операция на дете?

Д-р Петър Москов: Попитайте средностатистически гражданин, който отива в болница, дали механичните ушиватели за червата на пациентите се заплащат от касата, което е модерният качествен начин, при който да се възстанови пасажът на Вашия храносмилателен тракт. Това е конкретен пример. Клипсовете за мозъчна аневризма.

Водеща: Че има доплащане е ясно.

Д-р Петър Москов: Ама нали е ясно, защото…

Водеща: Доплащане има. То понякога дори…

Д-р Петър Москов: Смисълът на основния пакет е за тези неща да не сме зависими от това можем ли да доплащаме. Тоест там е дискриминацията по това дали можем, или не можем да доплащаме. А тези състояния в порядъка на планове прием биват приемани в болницата не в петък, а следващия понеделник, или следващата сряда, защото от това дали днес, утре или други ден лекарят ще смени лещата…

Водещ: Това също е абсурдно, което казвате.

Д-р Петър Москов: Кое е абсурдно?

Водещ: Ами може във всеки следващ ден да имаме по тези три тежки случая, които да изразходват 100-те лева и никога да не се стигне до пердето на очите. Никаква гаранция не чух, че пердето на очите ще получи и един лев, защото останалите 100 могат в абсолютно всеки следващ ден да не стигат и за тримата, да има и петима.

Д-р Петър Москов: А сега да се опитам да обясня защо не сте прав. Тоест още веднъж да върна философията - смисълът на основния пакет е гаранцията, че неща, които са тежки, важни – срещу тях не трябва да има финансов ценз, дали Вие може да си платите или аз мога да си платя. Касата, Вашата каса, защото Ви задължаваме да се осигурявате, трябва да го гарантира. А отделно структурата на нарастването на приема в болницата, това, което Вие казвате, може да има 5-6 за тези заболявания, за тежки операции, инсулти, за други неща, тя в годините, ако това е времето в годините, тя в годините остава стабилна като константа, защото това са реални състояния и количеството хора, които постъпват с тези състояния, те са среден брой…

Водеща: Кога ще ми дойде времето с пердето, за да не ослепея?

Д-р Петър Москов: Секунда…Не, не, Вие няма да ослепеете. Пердето е свързано със замяна на Вашата леща. Тези състояния, те са константни по брой в годините и това е ясен анализ медицински, статистически. И финансирането за тях трябва да бъде пълноценно – то е също относителна константа и се променя само, ако има нова технология, нов начин на лечение, който касата също касата трябва да ни гарантира неща. А тези състояния рязко във времето увеличават своето количество.

Водещ: Фиктивно или реално?

Д-р Петър Москов: Това е следващият въпрос. Искам още веднъж да върна разказа – смисълът на основния пакет е да няма разлика между мен и Вас от възможността ми да доплатя за това дали последствията от едно заболяване ще ме инвалидизира и ще ме убие. И там, където има възможност за планов прием, за амбулаторно лечение, това да бъде отложено във времето до два месеца и това е много ясно разписано в наредбата.

Водещ: Ясно ли е разписано?

Д-р Петър Москов: В наредбата е много ясно разписано, сега ще бъде допълнително разписано и в закона. А сега да кажа няколко думи…А, господин Николаев, стана ли ясно? Споделяте ли…

Водещ: Не.

Д-р Петър Москов: Кажете какво, ето сега отново ставам.

Водещ: Ще Ви кажа кое – не стана ясно кога ще направите операцията за пердето, кога ще е сигурно, че ще има средства за това, при положение че сам казвате, че разхода там расте постоянно и явно ще има по-малко пари.

Д-р Петър Москов: Абсолютно сигурно е, че когато това е планирано, ясно е записано…

Водещ: Има ли срок краен?

Д-р Петър Москов: Да, максимум до два месеца.

Водещ: Има краен срок.

Д-р Петър Москов: То беше записано и е записано в наредбата.

Водещ: Добре.

Д-р Петър Москов: Тоест тук няма, пак казвам, няма субективизъм, има много ясни медицински показания.

Водещ: Има ли заболявания, които в рамките на два месеца могат да се развият, така че, чакайки, да станем част от първия пакет?

Водеща: Състояния всякакви.

Д-р Петър Москов: Разбира се. Затова и пакетите не са разделени по заболявания, а по стадий, тежест и състояние, което Вие имате. В момента, в който нещо при Вас се влоши, Вие ставате спешен пациент, влизате в болница и там Ви лекуват. Но отново казвам, когато за основните неща, благодарение на които умираме като нация, благодарение на които се инвалидизираме и т.н. …

Водещ: Ще бъде гарантирано.

Д-р Петър Москов: То, за да бъде гарантирано, трябва касата да може да го финансира пълноценно.

Водещ: Няма ли риск болниците да започнат да включват ефективни диагнози, за да си гарантират лечението и приходите по-високи, от тук да ги местят тук пациентите и да си измислят заболявания?

Д-р Петър Москов: Не, защото, не, защото отново във въпросната наредба за първи път държавата разписа и базовите алгоритми – на това какъв е алгоритъмът на прием във Вашата болница, какво трябва да бъде състоянието Ви, като Ви изписват, господин Николаев, което е другият проблем, нали така. Т.е. още веднъж, смисълът на основния пакет е да ни гарантира, че няма разлика за това как ни лекуват от тежките неща, от нещата, от които умираме, или се инвалидизираме, затова няма разлика между това дали Вие сте богат, или аз съм беден. Защото преди малко слушах един господин, който каза, че ДПС били успели хора, а ние останалите сме хора, които им завиждат. Ето, не искам в тази система да има разлика между тези успели хора, които не им пука. Те могат да сезират КС, могат да правят всичко, защото на тях не им пука – за тях и 1000 лева да доплатят за стент или нещо друго, не е проблем. За мен е проблем.

Водеща: Само че, само че, ако аз не желая да чакам два месеца за пердето, чувствам дискомфорт, не виждам добре и искам да виждам…

Д-р Петър Москов: Ако не желаете да чакате два месеца за пердето, има възможност Вие да пристъпите към допълнително осигуряване, доброволно, т.е. извън гаранцията, която солидарният пакет дава на всички нас за това какво през задължението ни да внасяме, всеки един от нас може да се грижи за собственото си здраве.

Водеща: Препраща ни към допълнителните.

Водещ: Отпечатъците. Чух коментари…

Д-р Петър Москов: Не, искам да кажа и няколко думи преди отпечатъците, може ли, господин Николаев? Няма да избягам от отговора, напротив, той е важен. В последно време гледам, че се създава едно такова усещане за ежедневност – в Министерство на здравеопазването се правят определени неща, те са някакви отделени, отделни, вследствие на желания на министъра. МВР нещо друго, Министерство на финансите нещо трето, това не са отделни самоцелни неща – целта на това правителство е да възстанови държавността. Държавността е наритана в ъгъла.

Водещ: Това е лозунг.

Д-р Петър Москов: Не е лозунг.

Водещ: Лозунг е.

Д-р Петър Москов: Политиката, господин Николаев, не се определяше доскоро от държавата. Определяше се от лобисти, чиито парламентарни представители стават успели хора. Това нещо ние искаме да променим – това, което казаха във вашите новини е начин за възстановяване на държавността. Полицията да е на улицата, да си върши работата. Това държавата да има политика и да гарантира на българските граждани, че когато от едно заболяване се умира, ти няма да се притесняваш дали имаш възможност да доплатиш или не, това е политика на държавата. Ако някой не е съгласен с нея, не е съгласен с този начин на управление на държавата.

Водещ: Кога ще се случи това?

Д-р Петър Москов: Това ли конкретно, за пакетите?

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: Това ще бъде отложено, разбира се, заради решението на КС с няколко месеца, но категорично е част от начина на действие на правителството.

Водеща: Отпечатъците. Вчера и Симеон Дянков, бившият финансов министър, обяви, че трябва да се откажете от тази идея и не просто да се откажете от тази идея, трябва изобщо поръчката, с която ще се вземат отпечатъците, да бъде отменена по начина, по който бяха прекратени и други от премиера.

Д-р Петър Москов: Може ли да ми кажете мотивите?

Водещ: Мотивът, който Дянков ли разви?

Д-р Петър Москов: Ами някакви мотиви.

Водещ: Мотивът му беше, че може ли някоя турска компания да разполага с отпечатъците и с база данни и това да е опасно за нашата национална сигурност.

Д-р Петър Москов: Аз преди малко Ви казах, че мен нашите хора в министерството са ми забранили да употребявам лоши думи за хората. Но, ако господин Дянков е казал това, най-мекото, което мога да кажа е, че той е един крайно неинформиран човек, защото двете компании, които са се явили. И вече едната от тях е избрана за изпълнител на въпросния софтуер, са двете най-стари български компании. Едната се казва „Контракс”, другата е „Стемо” – едната е правила тази система за народните представители, другата е с договори за софтуер за службите ни за сигурност.

Водещ: Т.е. такава опасност няма?

Д-р Петър Москов: Не просто няма такава опасност, а такава опасност никога не е била възможна.

Водеща: Ще се откажете ли от тази идея?

Д-р Петър Москов: От коя идея?

Водеща: По този начин да бъдат…

Водеща: Пръстовите отпечатъци – тя трябваше от януари да заработи.

Д-р Петър Москов: Нека да кажем, няма идея за пръстови отпечатъци, има идея за идентификатор, който е…

Водеща: С пръстов отпечатък.

Д-р Петър Москов: …между Вас като здравно осигурен и Вашата здравноосигурителна каса. Вашата здравноосигурителна каса изисква Вие с физическото си присъствие да й потвърдите, че искате, че изразявате желание тя да направи здравноосигурително плащане от Ваше име на Вашия лекар.

Водещ: Това е и в аптеката.

Водеща: Значи ще има и пръстов отпечатък.

Водещ: И в аптеката?

Д-р Петър Москов: На първо време в болниците, след това в аптеките и навсякъде в системата.

Водещ: Потребителски въпрос, близък човек, особено ако пък е възрастен, ако е болен, как отивам да му купя лекарства, не мога да му отрежа пръста очевидно?

Д-р Петър Москов: Разбира се. И затова нека, вижте, това са спекулации – първо, изчистихме ли философията на това, че всички сме за – ние с физическото си присъствие реално, контролируемо от нас да можем да кажем на нашата каса, да, аз съм съгласен парите от мое име да бъдат преведени на съответната болница. В това няма дилема дали е правилно или не. Оттам нататък системата, разбира се, има цяла поредица от изключения, свързана с Вашите роднини, в ЕГН свързаността си в дървото Ви на живота е ясно, че Вие имате две деца и възрастни родители и така нататък и системата Ви оторизира от тяхно име. В отдалечените населени места…

Водещ: Ама така ли е?

Д-р Петър Москов: Да, така е.

Водеща: Физически как ще стане?

Водещ: На тъща си мога ли да купя лекарства, ако е болна?

Д-р Петър Москов: Можете, ако това нещо е ясно формулирано като Ваше желание и желание на тъща Ви. Вижте, това, което ще се случи оттук нататък…

Водеща: Предварително? Как с документ, а не с пръстов отпечатък ще може да купи лекарство, така ли?

Д-р Петър Москов: Чуйте ме. Разбира се, че ще може да й купите лекарствата. Това, което ще се случи е, че на първо време, разбира се, тази система трябва да бъде въведена в болниците. Нека да кажем, ред, юли месец трябва да, мисля, че трябва да изтекат тестовите периоди за всичко това. Нека да кажем така, огромна част от европейските държави се ориентират към такъв начин на решение. В САЩ в няколко щата вече такъв е начинът, по който клиентите, вложителите в съответните, там са застрахователни фондове, показват на своя фонд, че валидират своето лечение. Това не е самоцел, няма нищо общо със сигурността, разбирате ли. Няма нищо общо със системите, които нещо сваляли отпечатъци в полицията. Тук не говорим за това Вие да дадете отпечатъка си. Вие със спецификата на пръста си генерирате Вашия уникален код. От този Ваш код никой не може да възпроизведе обратно отпечатък.

Водеща: Да, ясно.

Д-р Петър Москов: Ама нали е ясно?

Водещ: Няма да има отпечатък в базата данни, разбрахме го.

Водеща: Това стана ясно. Политически въпрос. Очаква ли се да бъдете изключен от ДСБ заради участието Ви в кабинета и факта, че ДСБ е опозиционна партия?

Д-р Петър Москов: Не.

Водещ: Не сте чули това или не го очаквате от Вашите бивши колеги.

Д-р Петър Москов: Не съм го чул и не го очаквам.

Водещ: Ние го чухме, че устава ще променят по начин, по който да позволи Вашето изключване от по-ниски нива, от първични от не знам какви организации.

Д-р Петър Москов: Някак си ме ласкаете, ако казвате, че устав на партия може да се променя заради моя статут на партиен член. Не, не мисля. Наистина има процедурна промяна в устава и наистина това води до напрежение в ДСБ. Но нека да каже нещо друго, ако сме на тази тема – на ДСБ предстои национално събрание, то не е и изборно, то е отчетно. Там по-скоро политически решения, а не персонални ще се взимат в тази връзка. В ДСБ има две тенденции, две мнения – едното е свързано с това, че ДСБ трябва да напусне блока, трябва да бъде ярка опозиция и нещо ново, различно да има свързано с ДСБ. Другата е за запазване на блока и за радикален дневен ред като гаранция за подкрепа на управлението.

Водеща: Радан Кънев е на едната позиция, Вие сте на другата, така ли?

Д-р Петър Москов: Да приемем, да. Но това не са наши персонални позиции, това са мнения на различните хора, които са части от ДСБ. Целта, която аз бих си поставил, а мисля, че и Радан е също на тази цел - ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвана, блока не трябва и не може да бъде разцепван, управлението не трябва да може да бъде компрометирано при ясната гаранция за радикални реформи.

Водеща: Благодаря Ви много за това гостуване.

Сподели в: