Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: „Тази сутрин” продължава. Здравният министър Петър Москов е в студиото. Много въпроси към него и във Фейсбук страницата, но след малко. Започваме с новината от вчерашния ден и подадената оставка от Ивайло Калфин. Вашият коментар?

Д-р Петър Москов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители. Първо в човешки план, аз наистина съжалявам за това, че господин Калфин подава оставка и напуска правителството, защото наистина за мен, за нас, присъствието на АБВ се олицетворяваше от господин Калфин, който беше добър колега, бяхме изградили един добър съвместен екип.

Водещ: И доста работа трябваше да отметнете заедно, ще се блокира ли всичко това?

Д-р Петър Москов: Надявам се не, но нека да кажа, че съжалявам искрено за хора като него, като д-р Евгений Желев, като доцент Кючуков от парламентарната им група, съжалявам, че вече няма да бъдат част от мнозинството. А иначе от политическа гледна точка – всъщност оставката на господин Калфин е предвестник на формалното оттегляне на АБВ от политическото мнозинство в парламента, от подкрепата за правителството. Това не е изненада, не е изненадващ ход. И нека да кажа, че той не е в контекста на това, което анализатори слушаме вчерашния ден, говорят за това, че започва позициониране за президентската кампания. Президентската кампания е всъщност само една част от цялата тази верига и това е сериозно. В момента сме свидетели на формиране на ясно очертан, с ясни играчи политически блок – БСП, ДПС, АБВ, които формират ясно обособен пропутинистки блок… искам Вашите зрители да знаят това. И се чертае вододел, геополитически – от едната страна е тази пропутинистка конфигурация, която все повече ще се сплотява, затвърждава и ще търси общи действия. Въпросът е, има ли на този пропутинистки блок политически контрапункт, който да олицетворява, който да гарантира и да отстоява проевропейското бъдеще на България.

Водещ: Нова тройна коалиция, това прогнозирате Вие, поне така звучи от думите ви?

Д-р Петър Москов: Тя е налице. Но освен, че е тройна коалиция, отново казвам, тя не е просто коалиция като опозиционна коалиция.

Водещ: А е насочена към Русия?

Д-р Петър Москов: Това е пропутинистки блок, искам всеки един от Вашите зрители и Вие моля да си спомните, че трусовете в мнозинството, малки по-големи трусчета, започнаха в момента, в който България предприе реални стъпки по енергийната си диверсификация, по газовата диверсификация, интерконекторите в Гърция, сериозното проучване на българските газови находища в Черноморието ни.

Водещ: Енергетиката е в основата на излизането на АБВ?

Д-р Петър Москов: Енергетиката и ориентацията, възможността България да бъде силна, независима и проевропейска държава. Тоест това е политическия вододел, по който всяка една политическа партия оттук-нататък трябва да се равнява – от едната страна са тези политически сили, защо и как са избрали това, това си е тяхно право. Оттук нататък въпросът е дали политическите сили от мнозинството, тоест ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и която друга политическа сила, тя трябва да се равни по тази геополитическа линия – ти за проевропейското бъдеще на силна и независима България ли си, или си за пропутиновия проект около Първанов, Корнелия Нинова и Доган.

Водещ: Значи отново България е разделена и на…

Д-р Петър Москов: Не, тя не е разделена. Политиците в България..., това е винаги. Но отстояването на националната сигурност, на независимостта и на идентичността, на силата на България, на независимостта на България, преминава през защита на нашата европейска идентичност.

Водещ: Да чуем какво каза Трендафил Величков, който също подаде оставка като областен управител на Пазарджик.

Трендафил Величков: Ако Конгресът вземе решение ние да оттеглим подкрепата си, всички единодушно си тръгваме. Нито аз, нито Ивайло Калфин приличат на Петьо Москов.

Водещ: Не приличат на Вас, казват, че излизат в опозиция и си тръгват от всички ръководни позиции.

Д-р Петър Москов: Те че не приличат, не приличат. Иначе нека да кажа, аз знам защо съм останал в мнозинството и правителството и всеки изминал ден ми потвърждава, че съм бил прав. Защото пак казвам, формирането на тази ос означава, че трябва да има контрапункт. Но да се върна, нека да кажа…

Водещ: Добре, обвързаността е ясна, но ето директни обвинения – партията Ви излезе от управлението, излезе в опозиция, Вие останахте в министерското си кресло.

Д-р Петър Москов: Не, не, вижте, става все по-странно. Аз отново казвам, тук вече на фона на това, което се случва и моля Вашите зрители да го осъзнаят, това е сериозна заявка за промяна въобще на политическия курс на България. Конфигурирането, сближаването на тези три политически партии БСП, ДПС, АБВ около пропутинова алтернатива за развитието на България, това е много по-голяма игра отколкото дали определена партия или партийка ще цели крещящо говорене в желанието си да хване 3, 4 или 6 процента.

Водещ: И винаги е така преди избори, нали така?

Д-р Петър Москов: Не, тук вече мащабът е друг, разбирате ли? Тук не става въпрос дали ние ще успеем да влезем в парламента, дали някой ще ни припознае като собствения си…и дали ще успеем да сритаме партийното другарче по кокалчето. Предизвикателството е много по-високо. Аз продължавам и вече с много по-голяма сила да не виждам никакво място на партията на която съм основател – ДСБ, в опозиция съставена на пропутинова основа. Не виждам място и не виждам причина хората подкрепящи ДСБ да приемат това.

Водещ: Значи и Вие се оттегляте, трябва тотално оттегляне?

Д-р Петър Москов: Откъде да се оттегляме?

Водещ: От Реформаторския блок.

Д-р Петър Москов: Не, Реформаторският блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт трябва да бъдат на висотата на точно този геополитически вододел. И аз ще употребя целия си, ако щете авторитет, ако щете доверие, ако щете възможност, която съм изградил като контакти вътре в цялото управляващо мнозинство, за да може тази формация да остане единна, да се разширява, да се засилва и да бъде проевропейската алтернатива на България.

Водещ: Да, но единия етаж от Реформаторския блок си остава опозиционен?

Д-р Петър Москов: Господин Хекимян, аз съм основател на ДСБ, девизът, с който основахме партията, беше „За силна България в обединена Европа“. Такава партия в опозиция, съставена на пропутинов принцип няма място. Разбирате ли?

Водещ: Основател сте на ДСБ, обаче все пак сте министър в кабинета на Борисов?

Д-р Петър Москов: Аз съм министър в кабинета на управляващата коалиция, която подкрепя програма за управление, от която част е Реформаторският блок. Отново казвам, вододелът е с пропутиновата алтернатива ли си, или с проевропейската алтернатива. И тази проевропейска алтернатива може ли да надмогне малките дребни себични игрички…

Водещ: Ама при условие, че в момента сте на една и съща плоскост и с АБВ, която обявявате за пропутинова…

Д-р Петър Москов: Какво имате предвид на една и съща плоскост?

Водещ: И ДСБ, които също са опозиция на управлението…

Д-р Петър Москов: Аз отново казвам, не виждам никакви причини и считам, че мястото на ДСБ не може да бъде в опозиция сред АБВ, БСП и ДПС.

Водещ: Къде трябва да е тогава, къде отива ДСБ?

Д-р Петър Москов: За мен Реформаторският блок трябва да се събере отново и да отговори единно и ясно на предизвикателството, което е свързано наистина с геополитическата ориентация на България. Това вече са сериозни неща и не са свързани с това дали едни петнадесет човека някъде ни припознават като нашия говорител.

Водещ: Кога ще са следващите предсрочни избори, парламентарни?

Д-р Петър Москов: Искрено си мисля, че предсрочни парламентарни избори няма да има, защото не мисля, че има условия за това. Но, за да няма, от което никой няма полза в държавата, нямат ползва гражданите, няма полза България, няма полза никой, за да няма управляващото мнозинство трябва да бъде стабилно. И пак Ви казвам, аз ще употребя всички усилия в това. Аз съм част от хората, които персонално са съставяли картата, проекта, канавата, одеалото на това мнозинство и нося отговорност за това то да остане такова. Затова бях и вчера…

Водещ: Добре, но ако това плаващо мнозинство разчита на БДЦ и на ДПС в повечето случаи, за да скрепи решенията си, да продължи да управлява?

Д-р Петър Москов: Не, това нещо приключи и все повече ще приключва, уверявам ви. Но затова бях вчера на разговорите вътре във формата на управляващата коалиция по повод на изборния кодекс. Ако искате мога да Ви кажа няколко неща.

Водещ: Аз искам да си говорим за Фонда.

Д-р Петър Москов: Ще си говорим и за Фонда. Искате ли да Ви кажа за Изборния кодекс.

Водещ: Кажете ни за Изборния кодекс, хайде.

Д-р Петър Москов: Не, понеже знам, че е тема, която вълнува обществото. От разговорите вчера има три неща около които мнозинството се е обединило – първото нещо е, че независимо от различията ни по повод Изборния кодекс, тези различния по никакъв начин няма да навредят на целостта и на стабилността на мнозинството. Второто е свързано с общото разбиране, че 25-годишният разказ за това, че в Турция изборният процес тече не по правилата, не може да бъде осигурена и гарантирана неговата прозрачност, честност и обективност.

Водещ: На резултатите преди всичко.

Д-р Петър Москов: На резултатите, това трябва да бъде прекратено. Тоест българската държава трябва да вземе и организационни мерки, ако трябва и законови такива, за да може това да се прекрати…

Водещ: Малко закъсняло като решение.

Д-р Петър Москов: Да, то е закъсняло, но в момента, в който парламентът взе това

решение, аз бях малко учуден, някак си свенливо цялото българско общество, знаете ли, аз не познавам политическа сила извън ДПС, не познавам неправителствени организации извън организациите на младежкото ДПС и не познавам журналист, може би извън господин Коритаров, който да не е правил сърцераздирателни репортажи по време на избори, а и не само по време на избори на това как върви процесът. По 3000 души на секция в Турция и така нататък.

Водещ: А правили сме?

Д-р Петър Москов: Да, да, прави сте и Вие и всяка една телевизия. Е добре, тогава това е язва, която трябва да бъде лекувана. Тоест това, че гаранцията за честността и неконтролирането на изборния процес в Турция българската държава трябва да осигури, това е единият консенсус. Вторият е, че от това не трябва да страдат правата, изборните права на българските граждани. Тоест вторият консенсус е абсолютна либерализация, абсолютна свобода на възможността българските граждани на територията на ЕС да могат да гласуват.

Водещ: Ама българската държава досега не е успявала да го направи, как ще го направи сега?

Д-р Петър Москов: Е досега. И през Изборния кодекс, и през организацията на изборния ден трябва да го направи, това е консенсус в мнозинството. А мисля, че е консенсус и в обществото, въпреки че то някак си свенливо не говори по тая тема на фона на 25-годишно раздиране на ризите как това е основния проблем на българската демокрация – какво става в Турция. Второ, абсолютна свобода на начина, по който се случва изборният процес – много облекчени условия за разкриване на секции в Европа и остава да решим и да намерим златната среда за българските граждани извън територията на ЕС, които да могат пълноценно и максимално облекчено да упражнят правото си на глас и да не остане никакво съмнение, че има проблем, има пречка, има законова или политическа причина свързана с мнозинството, за да не може българските граждани да упражнят правото си на глас.

Водещ: Съмнения обаче остават за това какво се случва във Фонда за лечение на деца в чужбина, много големи съмнения. И мислех да започна с нещо друго, но…

Д-р Петър Москов: Да започнем оттам. Първо, не е Фонд за лечение на деца в чужбина, а е Фонд за лечение на деца.

Водещ: Така е. Въпрос на родител – „родител съм на дете болно от левкемия, което и в момента е на лечение в чужбина. Моля да ми бъде зададен въпросът към министъра на здравеопазването – защо са спрени плащанията на наемите на квартири в чужбина. Закъсненията им са с две-три седмици, което ни изправя пред ситуацията да останем на улицата. След многобройните запитвания към Фонда за лечение на деца, до момента нямаме адекватни отговори на този въпрос. Ще отговорите ли на тази жена?

Д-р Петър Москов: Ще отговоря, разбира се. Аз ще взема от Вас адреса. Нека да кажа следното, няма нито едно спряно плащане, няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано както от медицинска гледна точка като заплащане за лечението, там където е изпратено детето, така и от гледна точка на придпружаващите го лица и битовите условия, в които е то. Няма нито едно дете. Фондът работи. Нека да кажа две думи, аз не мога да говоря…

Водещ: Има съмнения обаче дали Фондът работи?

Д-р Петър Москов: Чии са тези съмнения, извинете?

Водещ: Красимира Величкова пита, знае ли министър Москов колко от децата, които трябваше да бъдат разгледани на Обществения съвет на 20 април, деня, в който се случиха арестите във Фонда, все още чакат решение?

Д-р Петър Москов: Нито едно. Всяко едно от тези деца беше разгледано на 21-ви и всяко едно от тези деца, касата разписа, на следващия ден мисля, че беше, 9 разрешения за лечение в чужбина, на следващото заседание още 10, на Обществения съвет. Тоест всяко едно дете, което документите му са били подготвени, то вече е изпратено, вече има решение. Фондът дори работи по-бързо отколкото е работил преди това.

Водещ: Надежда Цекулова да чуем сега, тя вчера беше гост на предаването за пореден път, за да видим и какъв е коментарът на Обществения съвет към Фонда.

Надежда Цекулова: Нека министър Москов обясни какво видя, за да изпрати ГДБОП във Фонда за лечение на деца? Аз препоръчвам на министър Москов преди да дойде тук, да седне и да си прочете тези отговори, защото може би не е имал време досега да ги прочете, защото част от тях отричат категорично твърденията на доклада. И аз затова много се надявах, че този доклад ще стане публичен с всичките си приложения, може би, защото там може би се съдържат доказателства за нещо, което ние не знаем. Не знам, риторичен въпрос задавам. Защото в момента аз разполагам с едни въпроси и едни отговори и отговорите твърдят, че част от тези твърдения на доклада, просто не отговарят на истината. Моят въпрос към министър Москов е, кой какво спечели от настоящата ситуация и кой ще понесе отговорността за това, което следва? Защото тук във Вашето студио бяха родителите, един от които чакаше решение за своето онкологично болно дете.

Водещ: Кой какво спечели и защо изпратихте ГДБОП, при условие че вече сте имали отговор на тези същите въпроси, които са констатирани в анализа на инспектората.

Д-р Петър Москов: Първо, спечелиха децата. Второ, нека много ясно да кажа, аз нито мога, нито съм изпращал, нито имам възможността било то окултна, било то формална да изпращам ГДБОП и прокуратура където и да било. Нека да кажа следното.

Водещ: А изпращали ли сте, нека да изчистим този въпрос, изпращали ли сте въпроси към господин Александров?

Д-р Петър Москов: Разбира се. Но първо…

Водещ: Получихте ли отговорите, прочетохте ли ги?

Д-р Петър Москов: …нека да внесем определена яснота, защото вървят тук едни твърдения, ама защо, как, защо съм бил сменил директора на Фонда. Обяснявам, нали може, господин Хекимян?

Водещ: Може. Но въпросите са много, така че трябва да ги изчерпаме.

Д-р Петър Москов: Да. Нали въпросът беше защо съм сменил директора на Фонда? Сменил съм директора на Фонда, защото в деня, в който ГДБОП и прокуратурата по тяхна разследваща работа…

Водещ: За неща, които се знаят от 2013 година.

Д-р Петър Москов: Не, не, каква е тяхната разследваща работа аз нито знам, нито имам правото да говоря. Ще питате прокуратурата и ГДБОП. Това, което знам от тях, е, че те имат достатъчно основания, за да предприемат тези действия. Но аз нямам правото да говоря за това. Въпросът е след като те проговорят дали всички тези хора, които сега приказват така, не трябва да си връщат думите назад. Но в този момент…

Водещ: Сигналът от кого е подаде? Анонимен ли е сигналът, по Ваш сигнал ли се случва това?

Д-р Петър Москов: Не, не мога да кажа това. Това трябва да питате прокуратурата и ГДБОП. Аз сигнал в ГДБОП не съм подавал. Но от там нататък – в деня, в който ГДБОП влезе във Фонда, те с официално писмо извикаха инспектората на министерството, това е разследващият, контролният орган на министерството, да участва в техните действия. От инспектората на министерството аз научих, че ГДБОП в рамките на същия този ден са набрали достатъчно доказателства, какви са те, това ще Ви каже ГДБОП, за това да предприемат задържане и на следващия ден повдигане на обвинение на тези лица и на директора на Фонда. В тази ситуация мое задължение беше и продължава да бъде – ако днес се случи, аз ще повторя същото си действие, да осигуря работещ Фонд. Точно за да може тези деца, за които страдат всички тези хора, да не се получи луфт във времето. Тоест ако директора на фонда е в ареста по причина, каквато и да е тя, колко основателна колко не, трябва да има работещ фонд, който да осигури процедура за лечение на децата. Затова съм предприел…

Водещ: Да, но част от причините…

Д-р Петър Москов: Момент. Затова съм предприел смяна на директора на фонда. Това е гарантирало, че нямаше забавяне и с един ден, или с един ден имаше забавяне от сряда в четвъртък, за решението за лечение на всички тези деца. Толкова е просто. А иначе, аз не мога да говоря…

Водещ: Добре, но не може да отречем, че остава натрапчивия вкус, че се случва нещо целенасочено, че е някаква целенасочена акция. От 2013 година се точат едни и същи проблеми във фонда. Отговорите, които получавате от господин Александров са свързани с това, че министерство на здравеопазването трябва да вземе необходимите мерки за разрешаване на тези административни неуредици ако щете, за които е обвиняван въпросния управител. И че нищо не може да се случи без Вашата воля, без Вашия подпис, тъй като фондът е второстепенен разпределител на средства – няма как да бъдат изхарчени пари без Вие да ги подпишете.

Д-р Петър Москов: Ами напротив, харчени са такива пари, без правно основание някой да подписва. Тоест са харчени пари, как да Ви го кажа на Вас и на Вашите зрители, да кажем харчени са пари по начин, по който ако се случи във Вашата телевизия, тоест Вие да се разпишете от името на собственика или директора на Вашата телевизия за нещо. Вие нямате това право.

Водещ: Да, ама накрая нали парите ги дава министерството? Аз мога да се разпиша, но накрая като второстепенен разпределител.

Д-р Петър Москов: Министерството затова има този второстепенен разпоредител, а няма втора администрация, която да контролира правилно ли са взети решенията на този второстепенен разпоредител. Това, което е направила държавата и министерството е да осигури финансирането на лечението на всяко едно дете, за което фонда е преценил, че трябва да бъде лекувано.

Водещ: Двадесет въпроса изпращате Вие и отговора получавате. Прочетохте ли ги и останахте ли доволен от отговорите?

Д-р Петър Москов: О, разбира се, че съм ги прочел. Това, което мога да Ви кажа, защото и доклада…

Водещ: Да Ви прочета само един от тях. Един от тях е свързан с това, че по формуляра S2, който изпраща децата за лечение в чужбина, на обща стойност са изхарчени над 7 милиона, близо 8 милиона лева. Отговорът от господин Александров е, че на държавата са спасени 44 милиона лева именно заради този формуляр, който е разписван със съгласието на министрите и с тяхното знание.

Д-р Петър Москов: Извинете, но това е страховито. Общия бюджет на Фонда за лечение на годишна база е около 12 милиона. Това, ако не е толкова тъжно, ще е смешно. Нека да кажа следното, формуляр S2 и ще кажа няколко думи за това и после ще кажа какво конкретно имам предвид и защо бих предприел действия по смяна и по промяна на начина на Фонда, независимо от действията на ГДБОП.

Водещ: Вие знаете ли за формуляра S2 и че се действа, че министрите са си затваряли години очите?

Д-р Петър Москов: А, защо министрите са си затваряли очите, това питайте министрите.

Водещ: А Вие затваряхте ли си очите?

Д-р Петър Москов: Както виждате не. Но нека да кажа следното, къде е проблема с въпросния формуляр, да обясним на Вашите зрители. Формуляр S2 е документа, който една държава в рамките на ЕС издава като гаранция, тоест държавата…

Водещ: Улеснена процедура е това.

Д-р Петър Москов: Не, държавата гарантира, не е улеснение, държавата гарантира, че българския гражданин, който получава този формуляр, държавата гарантира, че ще заплати за неговото решение и това е част от системите на европейската социална сигурност. И сега това нещо, формулярът S2 ще бъде издавано от министъра или от директора на НЗОК. Основния проблем тук е следния. Вижте, държавата е направила нужното , смея да кажа, може би не всичко, но почти достатъчно, за да може да гарантира, че е разтворила един цялостен чадър, който да не изпусне нито един пропуск, непредвиден в нито един начин на финансиране, за да може българските деца да бъдат лекувани. Едното са фондовете на министерството, на които министерството плаща, второто са фондовете на касата. И ако нещо не е предвидено, не е възможно да бъде платено от касата за лечение в България или в чужбина, или от фондовете на министерството за лечение в България или в чужбина, там е този отворен чадър на фонда, който да не допусне нито едно страдание на дете да не може да изпадне.

Водещ: Добре, защо са си затваряли очите министрите, защото процедурата е облекчена.

Д-р Петър Москов: Ами питайте тях.

Водещ: А облекчава ли се процедурата по този начин?

Д-р Петър Москов: Не, сега ще обясня какво точно не се облекчава и за каква глупост става въпрос, за да бъдат спестени пари. Когато моето или Вашето дете, недай Боже, има заболяване и отиде във Фонда, което кандидатства за лечение във Фонда – ако това е заболяване, което влиза в пакета на касата, а това са 90 процента от заболяванията, работата на фонда е моментално, както прави това фонда в момента, в рамките на същия ден получава уведомление от касата, че това влиза по S2 като финансиране от касата, касата в двуседмичен срок се произнася и детето заминава финансирано от касата. А парите на Фонда не се харчат за това, за което са предназначени парите от касата, ако изхарчите парите от този резерв, от този Фонд, който е предназначен за точно определени неща, които не поема касата, тогава Вие рискувате ежедневно да сте изправени пред сърцераздирателни акции за набиране на дарения, защото тези пари са за това, което не поема касата и не поема държавата.

Водещ: Жената, която Ви прочетох, нейното писмо в началото, казва, че пари за квартира няма. Един от въпросите, които изпращате, е за квартирите във Франция между другото. И там получавате доста подробен отговор.

Д-р Петър Москов: Доста подробен отговор ли получавам. Знаете ли, вчера…

Водещ: Ами да, може да не го прочетем целия, но става въпрос за това…

Д-р Петър Москов: …вчера новият директор на Фонда. Не, вижте, какви отговори получавам, няма значение. Вчера новия директор на фонда се свърза…

Водещ: Има значение.

Д-р Петър Москов: …новият директор на Фонда се свърза с една от парижките болници, в които най-често се пращат български деца с наистина тежки заболявания. Говориха за комодацията, за квартира, за такива неща, а от болницата са му казали, че те са изненадани от този въпрос, защото те имат крило за придружители – за родители или придружители. На фона на това българската държава плаща по около 200 хиляди годишно за апартамент в центъра на Париж. Но нека да кажа следното.

Водещ: Тези пари от лечението на децата ли са или от някакво друго перо?

Д-р Петър Москов: От парите за лечение на деца. Всеки един от тези разходи е от парите за лечение на деца. Сега ще Ви кажа…

Водещ: Това е констатирано като проблем още 2013 година обаче, защо никой не е предприел никакви мерки? Защо 2013 година не влиза ГДБОП, а сега влиза?

Д-р Петър Москов: За това питайте хората, които са отговаряли 2013 и 2014 година и така нататък.

Водещ: Ама тези доклади са публични, Вие ги знаете нали така?

Д-р Петър Москов: Аз ги знам и съм предприел действия. Нека да кажа следното, когато има доклад на службите на министерството, който казва, че в течение на една година от парите за лечение на деца, над 1.5 милиона са изразходвани неправомерно – за консултантски договори, за не знам си какви услуги, за преводачески услуги и така нататък, повтарям, ясно е разписано, от перото за парите за лечение на деца, това означава следното. Средната стойност на лечение на дете от фонда е около 23 хиляди лева, толкова горе-долу средно излиза това, което плаща Фонда, респективно държавата. Това означава, че с тези пари още 65 деца, господин Хекимян, е можело да бъдат лекувани. Това е достатъчно основателна причина да предприема промени в ръководството на Фонда.

Водещ: Лекарите, които са били изпращани и са получавали командировъчни, Вие питате защо се случва това нещо. Отговарят ви, че тези лекари са изпращани с решение на обществения съвет и че няма нищо, което да се случва като злоупотреба или на тъмно дори.

Д-р Петър Москов: Не може да изпращате, има си перо, което е свързано с административни разходи, не може да давате от парите от перото за лечение на деца, които държавата е осигурила за лечение на деца, да давате за командировки, за договори, за консултантски договори, за не знам си какви услуги и така нататък. Това е невъзможно и е злоупотреба.

Водещ: И тъй като става въпрос за деца, нека да чуем един родител на болно дете.

Родител: Първо искам да кажа, че само веднъж съм виждал господин Александров, на 4 април тази година. Поздравих го. До ден днешен ме е яд, че не му благодарих и от ефира на БТВ му благодаря за организацията, която той е създал, организация, която беше перфектна и с която ние нямахме никакви проблеми и бяхме спокойни. Последния престой на моята малка принцеса в Италия беше свързан с лъчетерапия. Апела ми към министър Москов е, господин министър, в коя камера да погледна, господин министър, върнете старите хора, за да се оправят нещата, за да не ни изправяте на нокти и за да не страдаме, защото това, което сме изпитали покрай заболяванията на нашите деца не е малко, а Вие ни сервирате още неща.

Д-р Петър Москов: Нека да кажа, разбирам, че всяка една ситуация, която е свързана с това моето, Вашето, детенцето на някой да бъде, да бъде изправен пред възможността нещо при лечението му да не е наред и предизвиква силна емоционална реакция. И на Вас, господине и на други родители на деца, които имат нужда от лечение и прибягват или ще имат нужда от Фонда, гарантирам, че работата на Фонда нито е прекъсвала, нито ще прекъсне, а ще стане по-бърза и всеки един лев, който българската държава е отделила за това, ще бъде изразходван ефективно за лечението на Вашите деца. Гарантирам го. И досега, в последните две седмици след промяната на ръководството на Фонда мисля, че това е факт.

Водещ: Независимо, че в този фонд не остана нито един човек, който да е бил от предишния и да знае как се случват процедурите и да няма забавяне.

Д-р Петър Москов: О те така както са се случвали процедурите, извинявайте, но не би трябвало да продължава да се случват. Но нека да кажем, че…

Водещ: Нещо, за което бях предизвикан от Тома Белев един въпрос, може ли?

Д-р Петър Москов: Само секунда, нека да кажа…

Водещ: Няма време.

Д-р Петър Москов: Да, извинете.

Водещ: Той е проверявал параграф 1098, става въпрос за лечение на децата – проверен е този линк и ме отведе към единния бюджет на квалификацията на Министерството на финансите, поне текста… става въпрос за изразходване на пари по този параграф, е посочен като други разходи, неквалифицирани разходи в други параграфи и под параграфи. Тоест подготвен ли е доклада в най-добрия случай и лъже ли министъра, или е некомпетентен? Смятате ли, че в този доклад става въпрос за некомпетентност?

Д-р Петър Москов: Извинявайте, какво ме питате?

Водещ: Става въпрос за изразходване на пари, зарекох се да проверя, не исках да Ви чета целия сигнал – твърденията на доклада на инспектората на Министерството на здравеопазването относно Фонда за лечение на деца, но го направих. Реших се да проверя твърдението, че разходите за командировки на лекари са били назначавани по въпросния параграф. Този параграф съществува. Въпросът е, докладът подготвен ли е от некомпетентни хора и такива, които не разбират и дали сте бил подведен?

Д-р Петър Москов: По никакъв начин докладът, той не е подготвен от един, има три или четири, Вие сами го казахте, в годините от 2013-та доклади. Знаете ли, аз съм лекар, двадесет години от живота ми съм взимал тежки решения, които не пожелавам на никой, който няма моята професия, да е изправен да взима. Много е лесно, когато се говори за дечица, за здравето на дечица, да се вадят някакви такива морални аргументи. Лекарската професия затова има своята специфика и своята много голяма тежест, защото трябва да се взимат отговорни решения и те да бъдат именно в полза на това познанието да може да определи оптималното лечение на дете. Не желанието, не емоцията, а познанието. Нямам представа какво господин Белев е правил, но пак Ви казвам, всички тези неща, за които говоря, над 1.5 милиона, което означава финансиране на над 65 деца, са изразходвани от парите за лечение, от параграфа за лечение и са давани за различни консултантски услуги, за транспортни услуги, за логистични услуги. Фондът няма право да прави това, разбирате ли, това са пари за лечение. Държавата, нека да кажем, че финансирането на това е ангажимент на българската държава, както е ангажимент на всяка една цивилизована държава. Контролът също.

Водещ: И няма как да бъдат изхарчени без контрола и санкцията на министерството.

Д-р Петър Москов: Разбира се. Отново да кажа, нито едно дете, няма, не среща или няма да срещне никаква трудност при лечението си. Всички мерки за гарантиране на лечението на децата било в чужбина, било в България по линия на Фонда, са взети и Фондът работи като часовник. В рамките на тази седмица ще се подпише споразумение между касата и Фонда, да се изгради електронна система, която би трябвало да стане вероятно още 2013 година, питайте ме защо не е станала, за да може това нещо по електронен път, максимално бързо. Защото знаете ли какво се случва, ще Ви кажа още нещо, защото малко ми омръзна от някакви борци за справедливост. Не, ще Ви го кажа, значи идва детето във Фонда – експерти на Фонда две или три седмици разглеждат документите, вкарва се на Обществен съвет, става ясно, че това домейн на касата, след това трябва да отиде в касата и по линия на касата още веднъж да стане това нещо. Ако Вие сте баща на това дете какво ще направите, господин Хекимян? Хайде, стига толкова.

Водещ: Добре, Вие съгласен ли сте, последно Ви питам, че Фондът не може да изхарчи нито един лев, без санкцията на Министерство на здравеопазването, без Вашия подпис?

Д-р Петър Москов: Аз съм съгласен със следното, че във Фонда начинът на харчене на парите… са свързани със закононорушения и неефективно изразходване на парите, които са от Вашите данъци, за лечение на децата и съм реагирал, когато съм разбрал това.

Водещ: Министър Петър Москов, гост на предаването.

Сподели в: