Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова тв „Здравей, България“

 

Водещ: Чувате, здравният министър е в студиото, Петър Москов. Добро утро и добре дошли.

Д-р Петър Москов: Добро утро. И да се извиня на Вашите зрители, защото втора седмица от празниците ме свали някакъв грип, излизам, но все още ще е шумно.

Водещ: Чуваше се кашлицата Ви и колегите викат, идва здравният министър, чувайки Вашата кашлица. Да сте жив и здрав. Много въпроси натрупани, поне тук в това студио не сте идвали отдавна, затова първо политически теми.

Д-р Петър Москов: Добре.

Водещ: Вие преживяхте ли цялата тази история и катарзис мога ли да го нарека?

Д-р Петър Москов: За коя история говорите?

Водещ: Ами заместник-председателското място на партията ДСБ, отношенията с Радан Кънев, това, че сте министър в правителството на Бойко Борисов, а сте член все още на партията, която е в опозиция. Министър на опозицията ли сте, така да питам?

Д-р Петър Москов: Аз съм министър в коалиционно правителство, съставено от коалиция от две партии и подкрепено от още две партии и съм министър на Реформаторския блок – Реформаторският блок такъв, какъвто е,  е дал заявката си за участие във властта преди изборите. Ще се опитам да бъда максимално кратък по тази тема, защото наистина си мисля, че за Вашите зрители ще е по-важна здравната част от нашия разговор – за мен това е затворена тема. Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция и в момента е във висока степен на готовност подписването на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока, внасянето му, разбира се, на Съвет за развитие, в който ясно, конкретно, подробно с дати, с ясна философия да бъде разписана продължението на реформата в правосъдието. В лицето на госпожа Захариева мисля, че всички се убедихме, че имаме един смислен, почтен и достоен продължител на това, което правеше Христо Иванов в сферата на съдебната реформа, така че за мен този въпрос е затворен.

Водещ: Член ли сте на ДСБ или сте напуснали партията?

Д-р Петър Москов: Не, аз съм подал оставката си като зам.-председател, защото наистина не съм съгласен с това да вкарваме ДСБ в изолация… в такава, в каквато беше много време. Знаете ли, аз наистина не искам да отделям много време на този въпрос. Но онзи ден, не, вчера гледах една особена пресконференция на господин Местан.

Водещ: И за него ще стане дума.

Д-р Петър Москов: Той каза, че ДПС трябва да се върне през парадната врата в управлението.

Водещ: Защото с бизнес интересите си участва в управлението.

Д-р Петър Москов: Не, не. Връщането на ДПС през парадната врата в управлението минава през руинирането, самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация заедно с ГЕРБ. Аз няма да съм човекът, който да отвори тази врата, било пред Доган, било пред Местан. Благодаря.

Водещ: Не разбрах.

Д-р Петър Москов: Кое не разбрахте?

Водещ: Значи от една страна сте член на опозиционна партия, ама сте министър в управлението?

Д-р Петър Москов: Вижте, хайде тогава ще се опитам да обясня. Аз наистина, пак Ви казвам, за мен този въпрос е затворен и не виждам…

Водещ: Ама защото наистина е затворен, или защото много Ви дразни?

Д-р Петър Москов: Не, не ме дразни, аз говоря спокойно по този въпрос както и по другите въпроси. Реформаторският блок е не сбор от отделни партии, чиято цел е да надделяват една спрямо друга вътре, а е надежда за това, че разпокъсаната десница може да работи заедно. Затова живея със самочувствието, че съм бил част от създаването на РБ и знам, че бъдещето зависи от гаранцията в стабилността, консолидацията и единството на РБ. И стратегическото бъдеще стабилно политическо на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между РБ и ГЕРБ. Това казвам.

Водещ: Радан Кънев ли беше неадекватният в този смисъл?

Д-р Петър Москов: Не, аз не мога да говоря за това дали има адекватен или неадекватен и никой в РБ няма различен прочит за ситуацията за реалността, за тежката корумпирана среда, в която живеем. Тук дилемата е следната – ти си част от управлението, ти си част от процеса на промяната в тази тежка и корумпирана среда или излизаш отстрани, алтернативата, на което е влизането на ДПС, къде беше, през парадна врата и така нататък.

Водещ: Защото, казва доскорошният председател, те като бизнес интереси са си във властта.

Д-р Петър Москов: Вижте, хайде няколко думи за ДПС.

Водещ: Само преди това за Радан Кънев, за да приключим. Лично как премина иначе този политически въпрос – говорите ли си с него, приятели ли сте?

Д-р Петър Москов: Разбира се, дори днес имаме среща, имаме да обсъждаме много неща. Вижте, аз няма да…

Водещ: Той не чувства ли предателство от Ваша страна, дори да не го изрича?

Д-р Петър Москов: Не, аз много моля и наистина не съветвам, който и да било да говори в този случай за ценности и за предателство. Говорим за отстояване на политическа линия. В този случай с Радан имаме обективно различия – начинът, по който в ДСБ и в Блока ще се стигне до обща позиция, не е нещо, което ще говоря пред Вас, извинете.

Водещ: Не сте изпитвали неудобство в целия този сюжет?

Д-р Петър Москов: Да изпитвам неудобство?

Водещ: Да?

Д-р Петър Москов: Абсолютно от нищо. Аз съм казал защо участваме в управлението, водил съм предизборна кампания за това, РБ да бъде част от управлението и да променя държавата. Изборът е прост – връщаме се…

Водещ: Изчегъртахте ли ДСБ от участие във властта?

Д-р Петър Москов: Не ви разбрах.

Водещ: Изчегъртахте  ли ДСБ вместо ДПС?

Д-р Петър Москов: Аз искрено се надявам, отново казвам.., че при ясното разписване на анекса в коалиционното споразумение, който ясно гарантира следващите стъпки на съдебната реформа, Законът за съдебната власт, процесуалните закони, продължаващия разговор за конституцията – няма причина, поради която това усилие и подкрепата за правителството и за мнозинството да не бъде препотвърдено от Блока. И се надявам, че Блокът ще вземе разумно решение. Не е телевизионното студио мястото, където да обсъждаме това. Връщам се на ДПС, защото е важно.

Водещ: Добре.

Д-р Петър Москов: Тече, знаете ли, тече някакъв тежък процес на разпад във всичко що е опозиция. Наистина не виждам причина да се индуцира такъв процес и в управляващата коалиция, но разговорът е смислен, той удря камбана. За ДПС въпросът не е каква част…

Водещ: ДПС е опозиция според Вас, която се разпада в момента, това казвате?

Д-р Петър Москов: ДПС е опозиция и ДПС се разпада в момента, нали така. По тези два въпроса няма спор.

Водещ: Не, има, дали е опозиция или не.

Д-р Петър Москов: Ами тогава спорът Ви не е с мен по този въпрос. Проблемът с ДПС не е свързан с това дали различни негови части имат една или друга геополитическа ориентация, това е поредното алиби. Това с геополитическата ориентация, либералния, атлантическия курс и това с етническия мир бяха двете годишни, декадни алибита на ДПС, за да може зад това да се прикрива една безнаказаност и абсолютно разхитително отношение към публичните финанси. Тоест една схема за икономическо използване на властта беше прикривана зад алибито – геополитическа ориентация, етнически мир и всичко това останало. Тук връщаме разговора върху това, че не е проблемът кой е добрият и кой е лошият, защото няма добър в този спор Доган – Местан, а върху така наречения етнически модел, който е проблема на България, в който може да има политическа организация, която… общия ѝ знаменател е етнос и религия и от нейно име икономически кръгове да искат да черпят публичен ресурс. Това е проблемът. Само че, когато говорих това преди една година, цялото либерално общество ме нарече фашист. Не съм фашист, спорът е тук на масата и трябва да бъде воден. Етническият модел на България е това, което трябва да се промени, защото той води до тези изкривявания, той води до модела  КОЙ.

Водещ: Ако с ГЕРБ се чувстват достатъчно добре и безконфликтно бизнес организациите да са част от властта задкулисно, нещо, което наистина не го казва една жена, а един доскорошен председател именно на тази партия и ако Вие се ползвате със същата симпатия в ГЕРБ, каква е разликата между Вас?... От морален характер?

Д-р Петър Москов: Ако ще говорим за морал, да кажем следното – първо разказът за това на кого е по-близък господин Пеевски, на господин Доган или господин Местан, няма верен отговор. Защото аз съм бил свидетел в рамките на тази година в доброто взаимодействие на тези двама души. Искам да Ви върна година назад, когато господин Доган и господин Местан всъщност номинираха господин Пеевски за шеф на ДАНС заедно. Господин Местан беше човекът, който казваше, че от това зависи управлението. Тогава нещата бяха наред, икономически интереси нямаше, всичко беше на ползу роду, нали така. Тоест да си чистим образа със задна дата не е добре. Какво алиби си създава едно или друго крило в ДПС, това не е смисления разговор, пак го казвам. Трябва да се насочим към корена на проблема.

Водещ: Въпросът е за Вашето алиби.

Д-р Петър Москов: Аз не търся алиби, аз върша работа, давам решения. За мен решението е трайна, стабилна политическа коалиция в рамките н дясноцентристкото пространство между ГЕРБ и РБ, надхвърляща рамките на този управленски мандат, на този 4-годишен мандат на парламента. Това дава стабилност на фона на общия разпад, било по бизнес, било по идеологически причини в опозицията. Ако Ви звуча неразумно, поправете ме, но аз не мисля, че има друг ход.

Водещ: Звучи ми, не знам... Вие си знаете по-добре как ви звучи това. Въпросът беше за ГЕРБ и дали Вие не сте в ситуация, в която сте еднакво симпатични на ГЕРБ, а пък определени кръгове от ДПС са също толкова симпатични, каква беше разликата между Вас, но явно…

Д-р Петър Москов: Вижте, спекулации по този въпрос може да се правят много. Например ако РБ излезе в опозиция, каква е разликата между РБ и ДПС. Но това са, как да кажа, недобри аналогии. Казвам следното, има програма за управление, тя трябва да се следва, трябва да бъде поставяна на прочит и на преглед за степента на нейното изпълнение на кратък срок от време. Начинът да променяш ситуацията, която не ти харесва, е да участваш в процеса на промяната, а не да обясняваш, че промяна не е възможна.

Водещ: Това е основният Ви мотив…

Д-р Петър Москов: Вие знаете ли друг начин за промяна, извинете, господин Николаев?

Водещ: Аз ако знаех щях да съм министър на нещо, без значение на какво. Добре, по здравни въпроси.

Д-р Петър Москов: Хайде.

Водещ: Политическите, наистина всеки може сам да прецени какъв извод да си прави, от кого се е очаровал, от кого се е разочаровал. Важното е, че не Ви тежи, че се чувствате добре и в хармония със себе си. Това исках да разбера и съм…

Д-р Петър Москов: Не, аз дали се притеснявате за мен или не, това някак си няма да промени хода на разговора. Но аз знам следното, в последните две години аз, а и надявам се всички мои колеги от Блока са се посветили на това да търсят съгласие и обединение, а не разделение. Разделението на тъй наречената десница, на коя е по-истинска, по-автентична, по-пълноценна, за мен е свой собствен нов дял от медицинската наука. Ако тръгваме да се връщаме към това състояние, аз знам и резултата, знам и кой печели от това – и това нито са реформите, нито са хора като Вас, които искат държавата да живее по-добре.

Водещ: Добре, към здравни въпроси. Някои от тях може и да ги минаваме по-бързо, ако имате конкретни и ясни отговори. Погребаха данък вредни храни. Защо беше, някои казаха, тази лакардия тук месеци наред, че ще има данък вредни храни, а в крайна сметка…

Д-р Петър Москов: А защо считате, че е погребан данък вредни храни? И той не е вредни храни, а обществено здраве.

Водещ: Ами финансовият министър..., гледах едно интервю и останах с такова впечатление.

Д-р Петър Москов: Вижте, финансовият министър каза точно това, което и аз, и всички хора, които говорим за данъка, се опитваме да кажем от много време – че този данък няма фискални  цели, той има здравни цели и аз имам официално писмо от Министерство на финансите, с което този данък се подкрепя като цели. Тоест промяна в нашите хранителни навици, промяна в начина, по който /…/ формулира нещата. Данъкът ще бъде внесен през следващия месец на обсъждане в Министерски съвет. Данъкът, вижте това е малко като разговора за конституцията, кое е успех, кое не е успех. Този данък не е част и не е обсъждан, не е част от управленската програма -  тоест това е инициатива на здравното министерство и Министерството на спорта. Ако намерим нужното количество съгласие в Министерски съвет, ще го внесем в парламента, там ще търсим допълнително такова съгласие. Защото управлението е усилие, господин Николаев.

Водещ: Пръстовият отпечатък ще го има ли и откога? За него прочетох, че отива за след средата на годината. Датите като се видят, срокът за изпълнение е бил 120 дни или 4 месеца на регистрационна система за отпечатъци.

Д-р Петър Москов: Проблемът е, че българската информационна среда е наситена с изключително много неверни неща. В момента мисля, че тече самата процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител в касата на това нещо и до началото на април месец, тоест от началото на рамковия, считаме, че идентификаторът ще бъде въведен и няма причина това да не се случи.

Водещ: Кога, април месец, с отпечатък в аптеките и болниците? А за другите места, които…

Д-р Петър Москов: Ще видим поетапно системата за въвеждане, но за аптеките и за болниците със сигурност.

Водещ: Заглавие, срещнах тези дни  „Ще чакаме два месеца - два месеца и половина за прием в болница“ и ще чакаме два месеца, за да ни откажат направление към специалист и че това било тотално различно от Вашите първоначални планове всеки да си има някакъв пакет, някакъв лимит, който да се използва според собствения си здравен…

Д-р Петър Москов: Хайде да се върнем тогава на.., защото, знаете ли, много хора много неща пишат. При положение че в момента само в сферата на здравеопазването сме настъпили интереси за около 750-800 милиона директно, които до този момент не са били в полза на общественото здраве, на данъкоплатците или на системата. Много хора пишат много неща. Да кажем следното – с наредбата за диспансеризация всеки български гражданин ще получи своето гарантирано право на поне едно направление за специалист и вече няма да има значение дали Вие отивате в началото или в края на месеца, стига да сте редовен платец на здравната каса, редовен данъкоплатец. Второ, с наредбата за диспансеризация освен всичко останало вече Касата ще плаща по линия на диспансерните прегледи, ще плаща хистологичните изследвания на биопсични проби от храносмилателния  Ви тракт и от млечната жлеза, тоест най-масовите онкологични заболявания, които удрят съответно българските мъже и жени. Тоест това е нещо допълнително ново. Ако правите аналогия с това, което сте чели, няма нищо общо, моля повярвайте ми, защото едното е документ на сайта на министерството, другото е писание в сайта „Гошо и аз”.

Водещ: А за кое говорите?

Д-р Петър Москов: За нещата, които четохте дотук, че някой щял да чака, че някой нямало да има направление. Тоест правите ли разлика между това, което аз казвам и това, което сте чел в някакъв сайт? Това, което аз казвам седи като нормативен документ на сайта на министерство, а другото е свободна интерпретация. Нека да кажем още нещо…

Водещ: Ще ми дадете ли преглед при специалист или след два месеца ще ми каже нямам.

Д-р Петър Москов: Разбира се, че ще Ви даде преглед при специалист и Вие ще имате гарантираното право на този преглед независимо в какъв етап от месеца сте при този специалист както беше досега. Защото досега като отидете на края на месеца и обикновено направленията са изчерпани, нали така?

Водещ: А сега как ще бъде?

Д-р Петър Москов: Сега Вие ще имате собственото си, персонално гарантирано право на здравноосигурен. Разбирате ли?

Водещ: Ето сега какво чета, по своя преценка, не..

Д-р Петър Москов: Защо?

Водещ: …по своя преценка джипито ще може да насрочва консултациите със специалист, подготвянето на документация за влизане в болници, ще може да се отлага и цялата дейност по медицинска експертиза, изготвяне на медицинско удостоверение и така нататък. Предложената наредба е точно обратното на това, което здравният министър…

Д-р Петър Москов: Извинете, какво четете?

Водещ: .. „На Гошо и аз” на сайта. Припомняме, че именно…

Д-р Петър Москов: Ама искате ли да ме попитате дали е така и аз да Ви обясня, иначе „Гошо и аз” да си пишат?

Водещ: Не се разбира каква ще е разликата.

Д-р Петър Москов: Разликата между кое? Тоест досега Вие можехте да отидете при личния си лекари и можеше да имате или да нямате направление, нали така, тоест то да е свършило.

Водещ: И сега каква ще е разликата?

Д-р Петър Москов: Сега вече през наредбата за диспансеризация Ви е гарантирано, че Вие като отидете на лекар, независимо от това в какъв етап от месеца или от годината го направите, защото Вие не знаете кога ще Ви е нужно това, Вие ще имате гарантирано направление за специалист, защото Вие сте здравноосигурен. Толкова е просто.

Водещ: Тогава защо трябва направление, защо не отиде направо при специалист? Тогава …

Д-р Петър Москов: Защото, чуйте ме…

Водещ: …джипито, защо то ще преценява?

Д-р Петър Москов: Не, не. Ами защото джипито е Вашият личен лекар. И Вие сте журналист и имате журналистическата си компетентност, аз съм лекар и имам медицинската. Разликата е следната, че Вашият лекар удостоверява медицинската Ви необходимост за това, че имате нужда от рентгеново изследване, от лабораторно изследване, преглед при специалист…

Водещ: Може да ме боли ухото, не мога ли да отида направо при ушен лекар?

Д-р Петър Москов: Момент, той удостоверява нуждата от това Вие да отидете при специалист по уши, нос, гърло, ако Ви боли ухото, а Вие ползвате Вашето право на здравно осигурен като Вие имате такова направление във Вашата електронна система, във Вашето електронно досие. Разбирате ли разликата вече? А идеята, че Вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, тя е порочна, повярвайте ми и няма да стигнем до съгласие. Има си медицинска наука, както си има инженерна наука, има си химическа наука, тя следва своите правила. Какво Ви боли, защо Ви боли, при какъв специалист трябва да отидете, защото ако Ви боли ухото, Вие може да имате неврологичен проблем, а не проблем с ухото си, ако Ви боли ухото, Вие може да имате стоматологичен проблем, а не проблем с ухото си. И това е преценка на Вашия лекар, на който Вие сте се доверил и наричате личен лекар.

Водещ: Слагат картинки на мъртъвци на кутиите с цигари. Това пак е от сайта „Гошо и аз”, обаче така или иначе се появи вчера в доста подобни сайтове. Съжалявам, просто много такива, основно такива са сайтовете.

Д-р Петър Москов: Не, не, моля Ви, разбира се. Това да върна разговора на това какво трябва да се промени – трябва ли да се промени медийната регулация?

Водещ: Господин Москов, много добре знаете, че…

Д-р Петър Москов: Че трябва нали, добре…

Водещ: …това, което сам сте говорили, къде има проблем, каква е медийната собственост, близък приятел сте на премиера, може с него да поговорите по тези въпроси и да го обсъдите.

Д-р Петър Москов: Не, не, аз говоря за това, трябва ли да има управленска конфигурация, която трябва да постави този въпрос и трябва да го реши законодателно, трябва. Как става това – при участието в управлението.

Водещ: Кажете…

Д-р Петър Москов: Ами английският модел е ясен, там има допълнителен регулатор, който дава яснота за финансовата структура на медиите, за собствеността и за концентрацията на тази собственост. Има ли проблем това да стане в България? Не, няма. Трябва ли административните закони за промяната в администрацията, неща, които са възлови в програмата на РБ да минат през тази година или не, да, трябва. И сега да се върнем на здравеопазването.

Водещ: И дали ще стане всичко това?

Д-р Петър Москов: Ами то става с ежедневни усилия и битка, господин Николаев. Става на 50, на 60, на 70, на 80 процента, понякога става на 100 процента.

Водещ: Питаха господин Местан какво е влиянието върху държавното управление на господин Пеевски и той каза, значително. Вие вярвате ли на довчерашния председател?

Д-р Петър Москов: Ами той господин Местан ги знае тези неща, разбирате ли.

Водещ: Именно.

Д-р Петър Москов: Вижте, това нещо също става с промяна на нормативната уредба, не става със заклинание, защото аз сега мога да Ви обясня колко много не харесвам господин Пеевски и господин Местан, но ако не направя нищо реално като закон, като наредба, то ще си остане, ние няма да бъдем доволни, но просто няма да бъдем доволни.

Водещ: Един въпрос, хайде наистина към по-важните теми, здравни. Ето изданието – „Киберножовете срещу рак събират прах заради нехайство“. Седемте супермодерни киберножа за седемте болници, в които бяха въведени, не работят. Тук пише какви са причините. Каквито и да са причините би било абсурдно, ако това е така. Абсурдно ли е?

Д-р Петър Москов: Да кажа отново, това нещо е невярна информация. Наистина има в пет големи български болници в различни градове, вече закупена такава апаратура за радиохирургия. Да кажем отново, такава апаратура до този момент в България нямаше и българите трябваше да ходят в Турция или в други държави.

Водещ: А работят ли или не работят?

Д-р Петър Москов: Работят. Вече има и извършени операции. Разрешителното за дейност е получено вече от болница „Св. Иван Рилски” – там вече се работи, още края на миналата година беше направена първата операция. Тече процесът по подаване на документи от другите болници, тоест в момента, в който се завърши документацията, документалния процес, който ще стане в рамките на тази седмица, всяка една от тези апаратури ще работи, а тя вече има осигуреното финансиране, защото такава клинична пътека бяхме предвидили още миналата година.

Водещ: От другата седмица започват да работят?

Д-р Петър Москов: Те работят вече в „Иван Рилски”, моля Ви.

Водещ: Един, седем или пет, защото Вие казвате в „Иван Рилски”, казахте пет, тук пише, че са седем.

Д-р Петър Москов: В „Иван Рилски” целият процес е завършен и там вече приемат пациенти и има вече изработени такива пациенти с радиохирургия в България и това е достижение на българската медицина.

Водещ: Колко са общо казахте?

Д-р Петър Москов: Общо на пет места.

Водещ: На пет места, на останалите четири от другата седмица.

Д-р Петър Москов: Да, да, това е процес, в който болниците подават своите документи, това не е процес, който зависи от държавата.

Водещ: Ще заработят от следващата седмица.

Д-р Петър Москов: Но финансирането е осигурено в касата, има такава клинична пътека и в момента, в който има подаден такъв пациент от болницата, касата заплаща. Тоест всеки български гражданин ще може да ползва това нещо, разбира се, при спазване на ясните критерии кога е нужна такава интервенция. Не дай Боже.

Водещ: Това с картинките на мъртъвци, на различни заболявания – на развалени зъби, рак на белите дробове върху кутиите с цигари, минало ли е на ниво правителство, в закон ли ще се записва, наредба. Откога цигарите ще бъдат илюстрирани?

Д-р Петър Москов: Аз знам, че това е свързано с допълнителни изисквания на ЕС, които да слагат върху кутиите с цигари такива ужасяващи картини. Знаете ли, тук ако отворим, отново се върнем, защото това, законът за данъка обществено здраве, въобще начинът, по който се извършва превенцията, профилактиката и здравната пропаганда, трябва да бъде променен и той се променя. Той трябва да стане не плашещ, а разбираем. Достъпен и то може би не за хората като мен и Вас, които имат някакви изградени житейски навици, а за нашите деца. Защото когато Вие или аз излезем от ресторанта да изпушим една цигара, а отсреща в училището нашите деца правят същото, тогава очевидно е, че забраната, плашещите картинки или каквото и да било, просто не работи и трябва да търсим друг подход. Разумен, който да стигне до умовете и сърцата на децата.

Водещ: Кога ще има картинки такива ясно ли е като някакъв срок?

Д-р Петър Москов: Не зная.

Водещ: Не знаете. Темата с ваксините. На няколко пъти правихте остри изказвания, че се настъпват корпоративни интереси, че затова се появяват и информации срещу Вас. Така или иначе стана скандал около разследване на Валя Ахчиева, първата част е била излъчена, а втората не. Където в общи линии като се проследи хронологията на това, което е казано в предаването излиза, че първо са поръчани едни ваксини, за да се произведат, после се прави предложение те да се разменят за други ваксини, накрая това минава на подпис. Твърди се, че е имало натиск върху директора на „Бул био” Любомир Димитров – подписал е фалшиви документи под натиск. ДАНС са изземвали някакви материали. И аз сега се питам, ДАНС изземват материали, за да търсят далавера, направена от министъра и министерството или затапват журналист, който разследва случаи? Какво знаете Вие?

Д-р Петър Москов: Аз цивилизовано Ви изчаках, за да изчетете цялото това нещо. Да кажем следното – българският задължителен имунизационен календар е осигурен, на новородените. Със същите ваксини, които ако българските представители на френската „Пастьор” се бяха благоволили да се явят на търг, щяха да бъдат закупени от държавата. Същите тези ваксини са взети от Турция. Тоест българските деца имат гарантиран имунизационния календар. Нещо повече, както обещах вече е в ход реимунизацията на 6-годишните с 4-валентна ваксина, която беше забавена с две години. Тоест преодолели сме това нещо, гарантирали сме на родителите, че децата им могат да бъдат ваксинирани. С това, с което винаги са ваксинирани по всички европейски критерии. А оттам-нататък през какви процедури сме стигнали до това да гарантираме имунизационния календар, оставете това.

Водещ: Има ли далавера е големият въпрос?

Д-р Петър Москов: Няма далавера в дарение между две държави, от което вярвайте ми България има сериозна икономическа изгода като държава.

Водещ: То нали е размяна – нещо, което сме произвели тук.

Д-р Петър Москов: Да, дарение на българско БЦЖ срещу друга ваксина. Не искам да влизам  в подробности, но вярвайте ми, че…

Водещ: Защо?

Д-р Петър Москов: Ами защото наистина България има сериозна икономическа и финансова изгода от това взаимно дарение. А иначе какво съм натискал, знаете ли „Бул био” е фирма на Министерство на здравеопазването, министерството е нейн собственик. Тя не я натиска, тя й казва какво да прави, разбирате ли ме. Както на Вас директорът на телевизията Ви казва, ще се явите в 08.00 часа на работа и това не е натиск, ами е начин, по който работите.

Водещ: Добре, само да обясните нещо, на 13 май се твърди, че Вие сте поръчали 4.2 милиона бройки от имунизацията, която ние да дадем на Турция, която ни дарява техните ваксини, които на нас ни трябват. На 13 май го поръчвате, а пък по-късно се одобрява въобще дарението турското. Тоест някаква подготовка има странна във времето и въобще ДАНС тогава защо се интересува, ако всичко е наред.

Д-р Петър Москов: ДАНС са длъжни да се интересуват от всяка една журналистическа публикация, включително и тази за „Гошо и кой”. Ако Ви кажа какво количество мастило съм изписал в отговор на ДАНС и на прокуратурата, което е също част от нашето прекрасно ежедневие, но това не е нещо, с което да Ви занимавам, това е част от моето ежедневие. А иначе…

Водещ: Въпросът е, че са се интересували и дори са Ви снемали обяснения по случая така ли?

Д-р Петър Москов: Разбира се, ДАНС се занимава с това, нали така. Ами нека да си вършат работата. А иначе нека да кажа така – обявяваме за пореден път, обявяваме търг за ваксините, фирмите не се явяват. Ние сме в ситуация, в която Вашето, моето новородено дете няма да има ваксина, с която да се имунизира. Ние сме длъжни да предприемем спешни действия и ги предприемаме. Дали реализацията, дипломацията, гаранцията за това, че ще се случи е изпреварило реалното документално изработване на това нещо, това за вас и за вашето дете има ли значение?

Водещ: Фалшификация на документи има ли?

Д-р Петър Москов: Не, каква фалшификация. Вижте има документи, има постановление на Министерски съвет, който ние даряваме на Турция, има постановление на Министерски съвет на Турция, в което те ни даряват – каква фалшификация?

Водещ: ДАНС обаче Ви разследва заради този случай така ли?

Д-р Петър Москов: Не, не, аз не знам какво и защо разследва ДАНС, но ДАНС поискаха обяснение по случая, сезирани от медийни публикации, ние сме дали – всичко е чисто и ясно. Имаме всички документи за това. Единственото, което още веднъж да кажа, българските деца имат гарантиран имунизационен календар със същата ваксина, с която през годините са били ваксинирани. Точка. И реимунизацията започна да кажем, защото имаше тежки съмнения, че това ще се случи. Тоест моето дете, което е на 6 години сега ще се реимунизира.

Водещ: Това е важно, най-важното. Второто по важност е да държат после на каишка министъра заради нещо, заради което има повод за притеснение от ДАНС, защото са се случвали такива неща.

Д-р Петър Москов: Знаете ли, животът не е справедлив. Аз съм влязъл в това министерство и това правителство с ясното съзнание къде отивам и какви ще бъдат последиците върху мен. Гледам да върша нещата така, както съвестта ми ги диктува и се надявам, че Вашите зрители го оценяват.

Водещ: Разследват ли Ви, аз това искам да разбера?

Д-р Петър Москов: Не, не ме разследват.

Водещ: Само са Ви поискали в случая да кажете Вашата версия.

Д-р Петър Москов: Поискали са обяснение във връзка с медийни публикации.

Водещ: Изчакайте още малко.

Д-р Петър Москов: Да, чакам Ви.

Водещ: С кратък коментар след едно видео на Тина Ивайлова. Бизнес с кръв в Лом, така е озаглавено следващото видео. Опасната схема действа от години в различни райони на страната и тук нуждаещи се купуват кръв от дилъри, които имат донори, само че, ако искаш да изкараш някой лев като даряваш кръвта си, ще трябва принудително да разделиш сумата с дилъра. Ако опиташ сам да изкараш пари, ще бъдеш наказан от босовете, които винаги са нащрек. Те стоят пред кръвния център.

Д-р Петър Москов: После ще имам ли две изречения да кажа.

Водещ: Да, ще го изгледаме заедно. И си пазят дори територията. Наруши го с присъствието си това организирано мероприятие. Ето Тина Ивайлова и разказът ѝ.

Репортер: В един от най-бедните райони в Европа, в Лом, търговията с кръв държат двама души. Това са Асен и Слави с прякори Асо и Пуши. Работят пред Кръвния център в Лом. Печелят от черен бизнес с кръв. Една банка продават за 60 лева. За тях работят донори - бедни хора от близките села до Лом, които продават кръвта си на всеки два месеца. А купувачите  се нуждаят спешно от  нея за роднини и близки. Схемата е добре смазана, проста и ефективна. А желаещи кръводарители иначе има много. Съгласни са да продават кръвта си на всеки два месеца, само че не и да ги рекетират. Защото Асо и Пуши не само, че не позволяват на никой самостоятелно да продава кръвта си, но и взимат половината сума. Цената, за която дилърите търгуват с чуждата кръв в Лом, е от 50 до 60 лева. На кръводарителите се плащат по 25 лева. Ако не си съгласен – бой. Това разказват потърпевши. Срещаме се с хора, които живеят в съседни села на Лом. Те и много други като тях от години продават кръвта си. И от години са рекетирани. Кои са Асо и Пуши? Всички в Лом познават Асен и Слави. Двамата печелят от този бизнес от години. А това, оказва се, става със знанието на медицинския персонал от Кръвния център в Лом. Когато двама босове пристигат, нещата загрубяват, защото ние сме довели наши хора, които уж са ни намерили кръводарители. Започва скандал за територия и за това, че друг се опитва да прави бизнес без тяхно знание. Директорът на болницата не желае да коментира нищо пред нас. Завеждащият отделението в Кръвния център твърди, че няма черен бизнес с кръв пред Кръвния център и ни препраща в други болници и градове. Двамата дилъри са известни на полицията в Лом. Неведнъж полицаите са идвали в Кръвния център, по сигнали за това, че двамата вдигат скандали и заплашват хора. Но досега всичко е приключвало само с „предупреждение” и полицейски протокол, защото официални жалби от потърпевши срещу тях няма. Вероятно от страх. Стоян сигурно има основание да се страхува, Асо има богато криминално минало, известен е с побоищата си, бил е и в затвора за побой. Но никога не е задържан или осъждан  за бизнес  с кръв. Според закона, ако се докаже продажбата на кръв – наказанието е до 10 000 лева глоба. А измамата и рекетът?  Те трудно се доказват.

Водещ: Петър Москов с това, на което ставаме свидетели. Знаете ли, че има далавера с черен пазар на кръв. Неприятното тук е, че и самият болничен персонал участва във всичко.

Д-р Петър Москов: Това е грозно, абсолютно неприемливо и определено незаконно. Понеже съм честен човек ще Ви кажа, има много неща, с които съм казал, че ще се борим и ще се справим и с тях се справяме. С това аз не мога да поема ангажимент пред Вашите зрители, че ще се справя, защото тук проблемът е липсата в нас на култура на даряване на кръв – ние не го правим. Когато наш близък има нужда или когато по принцип е добре да знаем, че има човек в нужда, който има нужда от кръв и можем да го направим. Това замества нашето нежелание, нашата липса на усещане, че трябва да правим това, защото утре може да сме на мястото на човека, който има нужда от кръв – кръвта е незаменима. Не можем да я купим, не можем да я направим. И в крайна сметка се явява това. Правим усилие, има сериозна, в момента започва от следващия месец сериозна агитационна кампания, направили сме много по-различна организация за това наличното количество кръв да може да се употребява максимално, а да не залежава от един град в друг – там където има нужда с мобилни екипи. Тоест всичко, което е нужно като организация, сме го направили. И още веднъж…

Водещ: За да няма недостиг, защото недостига ражда търговията, това ли искате да кажете?

Д-р Петър Москов: Разбира се. Тя, ако няма реална нужда, ако има достатъчно количество доброволни дарители на кръв, тогава това нещо ще изчезне от само себе си. Искам да кажа две неща обаче преди това, защото отделихме достатъчно време на това прав ли е Доган, което е важно за нацията. Според мен по-важното за нацията е следното – от началото на тази година работещите в спешните приемни отделения лекари ще взимат не по-малко от 1500 лева начална заплата, сестрите не по-малко от 900 лева. Казвам го сега, защото съм го подписал вчера. За работещите в спешна помощ, тоест на линейките, продължава увеличението тази година между 10 и 20 процента за различните центрове спрямо натовареността. И още нещо в три български града – София, Пловдив и Варна в момента текат всичките процедури, най-късно от средата на годината стартира Програмата за безкръвно премахване на тромбите от исхемичния инсулт. Тоест това означава, че когато Вие се парализирате, имате тромб в съда в мозъка, по същия начин… Да, само пример друг ако може, ама недай Боже да е с Вас, аз казвам, че държавата е осигурила за Вас възможността в рамките на модерните постижения на медицинската наука този тромб да бъде лизиран както това се случва в сърцето и Вие на следващия ден да си тръгнете. Това стартира в три от големите български града. И за това държавата е поела ангажимент и го прави. Мисля, че това е доста по-важно от това какво мисли Местан по въпроса за световния мир.

Д-р Петър Москов: Водещ: Добър финал. Петър Москов, в спокойствие по политическите въпроси.

Водещ: Така ли е наистина?

Д-р Петър Москов: Да, абсолютно.

Водещ: Любимец ли сте на премиера?

Д-р Петър Москов: Аз не живея с идеята да бъда любимец, живея с идеята да правя всичко така, защото програмата, под която сме се разписали, да бъде направена, защото това е единственото, което има смисъл. Другото е Борба на тронове, в която аз не участвам.

Водещ: Благодаря. Петър Москов беше наш гост. И до скоро. Благодаря Ви.

Д-р Петър Москов: До скоро.

Сподели в: