Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНТ „Денят започва“

Водещ: Добро утро. Това е „Денят започва” на 7 април. Една дълго чакана и обявена още вчера среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Той вече е в студиото. Имаме възможност още на старта на това интервю, уважаеми зрители, да задавате въпросите си, да питате министър Москов всички въпроси, които искате да му зададете, всичко, което ви е любопитно за Здравната реформа и за работата на здравното министерство. Направете това веднага на нашата фейсбук страница или на новинарския сайт – news.bnt.bg. Питайте и бъдете активни – ще зададем вашите въпроси в ефир. Днес е Световния ден на здравето, постарому, господин министър, му викахме Деня на здравния работник. Празнуват всички ваши колеги, така че може би ще ги поздравите в началото. Добре дошли в БНТ.
Д-р Петър Москов: Добро утро на вас и на вашите зрители. Да се извиня може би за гласа си и за тона си, но на Световния ден на здравето някакъв вирус ме е сгърчил. Моя покоен учител доцент Петър Тенчев казваше, че се деляли тези категории от социализма на две – на учени и на научни работници. Та аз на всички, които не са работници, а са учени и се занимават наистина с дойстойното призвание на това да връщат здравето и живота на хората, да си честитим празника. И да сме от друга страна наясно, че наистина е дошло време, в което трябва да се разделим лекарите от търговците. Честит празник на всички и хубав ден.
Водещ: Всъщност ще празнувате ли, имате ли повод за това? Празнично ли ви е или напротив, напрегнато ли ви е заради целия хаос, който в момента е в кулминацията си?
Д-р Петър Москов: Аз първо ще поспоря с вас за определението хаос, аз не мисля, че има хаос. Напротив, мисля, че има едно може би трудно, може би срещащо на моменти жестока съпротива, но подреждане на параметрите на системата и връщането й от сегашното й състояние на една бездушна, ориентирана към търговски и към бизнес цели система, към това, което е медицината в целия нормален свят – ориентирана към здравни цели, медицински цели. Това последователно и ясно става и през законови и през нормативни актове и през поведението на всички институции, които носят отговорност за това. Това е полагане на ред в хаоса или промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят.
Водещ: Господин министър, много пъти, включително и сега, само за две минути ви казвате отделяне на медицината от търговската дейност, стига вече търговия и бизнес през медицината.
Д-р Петър Москов: О да, о да. Ама аз го казах, мисля, че едно от първите ми гостувания беше във ваше предаване, когато ме избраха за министър. Наистина това е цел, която не просто екипа на министерството, не просто правителството и мнозинството има пред себе си, защото наистина когато Здравната система няма поставени пред себе си, първо като държавна политика, второ като политика на финансиращи институции и на касата и трето като обществен натиск това да има здравни цели пред себе си – да сме по-здрави, да живеем по-дълго и по-качествено са бъдем обслужвани, те са заменени с търговски цели – какъв а баланса на този или онзи, приходите на този или на онзи, това не е система на здравеопазването, а нещо друго. И затова казвам, че лекарите ще се отделим от търговците – за лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А за търговците, нека за тях да се грижи невидимата ръка на пазара.
Водещ: Щом го казвате така значи очевидно има лекари, които търгуват. От тях ще се отървете, това по-скоро правило ли е или по-скоро изключение. Аз не мога да разбера, цялата гилдия ли е бизнес гилдия?
Д-р Петър Москов: Не, не, вижте, аз разбирам до голяма част и напрежението в съсловието, разбирам донякъде и позициите или част от позициите, които заема ръководството на БЛС. Вижте, много години в системата на здравеопазването първо, не бяха правени промени, второ, върху едни пороци бяха правени, трупани други, втори, трети пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар като мен, като колегите, които гледат или са на работа в момента, всъщност намираше собствения си начин да оцелее, за да може да храни децата и семейството си, без правила или по правила, които доколкото системата не му гарантира, той трябва да мисли за себе си. Така че аз разбирам, че има напрежение в гилдията и донякъде мога да разбера и малко противоречивата позиция на ръководството на Лекарския съюз. Но от това, че системата трябва да бъде променена. Тук не говорим за козметика, не говорим за това коя специалност колко трябва да взима, защото някак си така изглежда някакъв публичен спор, говорим за промяна на системата, за отношенията, за това системата да има стабилни финансови параметри, за това системата да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност, независимо какъв е ефекта от тази дейност върху моето, вашето здраве и това на хората. Мисля, че прецизни и легитимни цели.
Водещ: Да започнем, господин Москов тогава към конкретиката, различните вече сегменти на Здравната реформа, един от тях, разбира се, е пръстовия идентификатор или пръстовите отпечатъци, друг, разбира се е работата на доболничната помощ – джипитата. Третата, разбира се, е онколечението. Кое наложи промяна в онколечението, кое беше грешното дотук?
Д-р Петър Москов: Грешното, ако трябва да използваме тази дума, това, което не бива да продължава вече и няма да продължава, беше подхода. Знаете ли, аз затова направихме през седмицата една съвместна среща с журналисти заедно с видни представители на гилдията на онколозите, на пациентски организации с онкологични заболявания, за да може не от името на мен, на човек, който в момента е администратор, въпреки че аз двадесетина години съм работил в едно от най-тежките интензивни отделения, а от името на хората, които ежедневно водят с години тази патология. Да кажем още веднъж, лечението на онкоболни и това не е измислено от министъра, това е измислено от световните стандарти по онкология, то е комплекс от мерки и започва от момента на поставяне на диагнозата или основателните съмнения за тази страшна диагноза и завършва или с излекуването или с гарантирането на достоен край на дните, ако това не е лечимо, колкото и тежко да изглежда това. Тоест да избереш отделна част от моето лечение на онкоболен, която ти се вижда по-доходна от другите, да не се интересуваш от това какво се случва с пациента преди и след това и усложненията по време на лечението, което правиш, да не са твоя цел, а да са задачи на някой друг, защото това пречи на бизнес плана ти, това спира. Всяка една структура, която до този момент е лекувала една или друга част от периода на лечение на онкоболни, тя ще може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига – само тогава касата ще сключва договори с тези лечебни заведения, които гарантират моя, недай Боже, вашия, недай Боже на някой, защото никой не е застрахован от това нещо, а и Здравната статистика показва, че за България това е един от основните бичове върху здравето ни. Пълния комплекс на нашето лечение от началото до края – тоест подреден, плавно подреден път за вашето лечение в момента, в който живота ви сблъска с това да се борите с тази тежка диагноза.
Водещ: Но онколозите точно тук задават въпроса, говорите за етапност в лечението, комплексност на онколечението, те питат – как ще обедините Тетевенската болница със Свети еди кой си, който не можел да…
Д-р Петър Москов: Тук не става дума за физическо обединение на болници, тук става въпрос за следното. Ако всяка една болница, която има в своя договор клинични пътеки или извършва патология, която може да е свързана и с туморни заболявания, включително и хирургия, тя трябва преди началото на вашето лечение, което може да е хирургично, но може преди хирургичното заболяване да е нужна химиотерапия или лъчетерания, за да може тумора да бъде смален, операцията ви да бъде органосъхраняваща, а не инвалидизираща за цял живот. Тоест това е медицинска наука, нека да не го, да не отегчаваме хората. Вашето заболяване трябва да бъде предмет на процедура по оценка и стадиране. Това е нова клинична пътека, която касата започва да плаща за първи път на хората, които го правят. И тогава хората, които се занимават с цялостния комплекс от мерки в хода на цялостното ви лечение, взимат общото ви лечение, общото си мнение и изграждат плана на вашето лечение. Започваме с едно, продължаваме с две, това става тук, тук, тук и в такава и такава последователност. Рестадираме ви на този и този момент и виждаме адекватността на терапията и продължаваме по този и този начин. Това не означава, че вие сте привързан към определена схема или определени места, вие може да направите своя избор и да отидете да се лекувате къде ли не, включително в чужбина. Но касата през тези правила и държавата през политиката си гарантира, че вие имате подреден път в системата и системата получава пари за вашето лечение, само когато пък гарантира на вашата каса, на вашия финансиращ орган, че ще ви гарантира такъв път. А няма да бъдете предмет на , как да кажа, имаше един от учителите ми използваше думата „футболизиране” – като футболна топка между едно или друго лечебно заведение. То изглежда смешно ама като си болен с такова заболяване, последното което ти е нужно е да ходиш да търсиш и да се обаждаш тук добре ли е, там добре ли е и там може ли. Ясен план, подреден път за лечение, гаранция, че всички модерни достижения на медицината, с които България разполага вече и като апаратура и като лекарства, в ясен с медицинска, а не с търговска логика план, ще ви бъдат разписани и вие ще имате гарантирания си път на лечение. Оттам нататък ваш избор е дали ще спазвате този път или ще поемете някой друг.
Водещ: Д-р Москов, има ли реален път, реален начин джипитата да не бъдат секретарки? Ето сега това е протеста, те казват, стига вече само пишем, издаваме на компютър, хората се редят само, за да си получат направлението. Бумащина и администрация. Има ли реален път да не бъде така?
Д-р Петър Москов: Да и реалния път е електронизацията на здравеопазването, което поетапно започва да се случва. Мисля, че миналата седмица беше одобрено окончателно финансирането по програмата /…/ свързани с електронното здравеопазване като част от общата електронизация на въобще услугите и администрацията са готови и те са одобрени от ЕК и в порядък до края на годината съответно ще бъдат въведени електронния идентификатор, електронно здравно досие, електронна рецепта или електронно направление. Това много ще облекчи първо работата на лекарите, второ, ще даде и по-добра възможност на нас като пациенти да ползваме тази система. Нека обаче още веднъж да кажем, ние имахме дълги разговори през изминалата седмица с Асоциацията на общопрактикуващите лекари – всяко едно тяхно становище, което даваше по-добра тяхна възможност да ви лекуват, по-добър начин да контролират заболяванията, които са от тяхната компетентност, беше прието съответно и от Министерството и от Касата и е заложено в параметрите на държавните документи и на документите на касата. Още веднъж да кажа съжалявам и аз го казах и на ръководството на асоциацията, че част от справедливите неща, които искаха джипитата, не са били предмет от името на целия преговорен екип на преговорите по националния рамков договор. Съжалявам, че не се е случило това и моя ангажимент поет, включително и двустранно, е този диалог да бъде траен и да води до добри резултати. Апропо да кажем, че в последните седмици-две с отделни асоциации на конкретни специалисти – на личните лекари, на онколозите, на педиатрите всъщност постигнахме разумни и смислени неща и за гилдията и за хората, доста повече отколкото в един тримесечен период на разговори по принцип.
Водещ: От всички тези елементи на електронизация, господин министър, които изредихте, кое е най-първото – пръстовия отпечатък ми се струва. Какво практично трябва да правят хората, къде им се взима за първи път пръстов отпечатък.
Д-р Петър Москов: Това няма да представлява проблем нито за хората като излишен ангажимент или механизъм, нито пък има нещо общо с, как да кажа, с работата и не би трябвало да притеснява някой от лекарите, защото това е ангажимент на касата. Касата ще направи свои фронт офиси в болниците, където тази процедура, която, самата регистрационна процедура отнема не повече от 2-3 минути, мисля, че така го смятаха експертите, това са взаимоотношения между касата и здравноосигурените. Не виждам какъв е проблема на който и да било лекар с това нещо. Напротив, това също ще намали част от бумащината. Отделно, ако някой има проблем с това вие и аз, защото касата търси това с това технологично решение, да има гарантирана информация, че вие й разрешавате персонално с присъствието си да харчи пари от ваше име и да изплаща на системата за извършени за вас здравни услуги. А ако някой представител на БЛС, то той има проблем с контрола и отчетността, нещо, което категорично не мога да приема. Тоест няма начин някой, който така или иначе приема съществуващи болни и лекува болни от реални диагнози, не лъже за това какво количество болни са преминали през болницата му, не би трябвало да има проблем с каквато и да е било електронна идентификация. А вие и аз трябва да изискваме от касата, това е нейно задължение от 2004 година по закон – да направи така, че ние да бъдем информирани за това какво плаща и ние да й нареждаме за това какво плаща от наше име само, когато това съвпада с нашето желание. Тоест възможността да има измами в системата, това е внезапна смърт за измамниците така да кажем. Освен това бях особено приятно изненадан от това, че една от фирмите, която е спечелила всъщност заданието за софтуера на касата, въвежда и безплатно приложение. Тоест към нашите телефони, с които имаме всичко вече, ще може да имаме безплатно приложение, което ще бъде качено на сайтовете на касата и на министерството и вие изтегляте и ако нещо на ваше име някога касата реши, че трябва да плаща, вие ще получите такова съобщение на телефона – ей така да си знаете.
Водещ: Добре, звучи справедливо поне по начина, по който го описвате и разказвате.
Д-р Петър Москов: Да, звучи ясно като добри и почтени параметри.
Водещ: Обявихме в началото на предаването и във вчерашния ден, че зрителите могат да задават въпроси, аз без съмнение знам, че огромно количество и в най-различни посоки. Но нека сега да се опитаме да ги обобщим. Какво интересува нашата аудитория, какво би искала да попита за Здравната реформа. Студио 3 на БНТ включваме, Юлия Стефанова обобщава въпросите. Можело ли е да бъдат групирани по някакъв начин въпросите на зрителите.
Репортер: Да, със сигурност можем да ги групираме, тъй като както и ти самия очакваш много, изключително много въпроси постъпват при нас към министър Петър Москов в страницата на предаването и в новинарския ни сайт. Но ако трябва да обобщим основните въпроси и притеснения на хората са свързани с пръстовия идентификатор, с направленията и с парите за здраве и също така със заплащането в сферата. Сега ще ви прочета два въпроса от страницата на предаването „Денят започва”. Тони Генов, който пише – това с пръстовите отпечатъци не мислите ли, министър Москов, че е унижение към личността. На мен в полицията пръстови отпечатъци не са ми взимали. Това не е ли някаква форма за събиране на информация и злоупотребяване с нея? Светлана Лазарова пък пита – как да разпределя 70 направления между 1500 пациенти, повечето от които са деца. Сега ще помоля колегите да отворим и сайта. Моля, попитайте министър Москов знае ли, че в държавните болници специализантите взимат по-големи заплати от останалите лекари и дори от лекарите, които ги обучават. Това нормално ли е според него или това е поредното унижение, на което трябва да бъдат подложени лекарите. Ще бъде ли решен този проблем и кога? Още един въпрос. Министър Москов, само да подадем малко по-надолу ще помоля колегите, за да видим още от въпросите. Безкрайно уважавам хората, които упражняват професията…Оценявам работата ви в последните месеци изключително много. Аз никога не съм предполагал, че в България може да се случват такива съществени промени в здравеопазването. Моя въпрос към вас е, ще издържите ли на напъните на всички, които са против тези реформи? Така че очакваме отговорите, а още въпроси след малко.
Водещ: Добре благодаря ти. Ще издържите ли, ще имате ли сили да се борите?
Д-р Петър Москов: Аз на това ще се върна след малко, първо по конкретните въпроси на хората, защото това дали ще издържа дето се вика едва ли притеснява хората в ежедневния им достъп до здравеопазването. Първо, нека да се върнем още веднъж да идентификатора. Уважаеми господине, тук по никакъв начин никога не е ставало и няма да става въпрос за сваляне на вашия отпечатък, никога по никакъв начин. Става въпрос за това, че произволни три до пет, защото четох изрично техническото задание, точки от вашия пръст, те се превръщат във ваш уникален код, който се свързва с вашето ЕГН. От този код обратно извличане на информация за структурата, за вашите данни и така нататък, няма и не е възможно как да стане. Гаранцията за сигурността на тази информация е на ниво най-най, най-високо като въпрос на технологична защита. Тоест тук не става въпрос за никакво унижение. Нали не се унижаваме като отваряме телефоните си със структурата на пръста си, това не е унизително по някакъв начин или най-малкото не го казваме на компанията „Епъл”. А иначе знаете ли, нека да кажа какъв е смисъла на това – смисъла е вие да можете с физическото си присъствие да контролирате това. Нека да кажа, че това, което заварихме като система на идентификация с личните данни, която да кажем може да бъде заменена от някакви други карти, да не са личните, което е някакъв тип искане. То е искане на определени хора, защото те знаят, че то е заобиколимо. Когато по някаква причина органи на Медицински одит или полиция влезе някъде, те намират в чекмеджета копия на лични карти. Това не е добре като цяло за системата, не е добре за нас като хора, не е добре за нас като общност, която да спазва правата си. Но ако искаме ние парите ни, които са ограничени за здраве, да бъдат насочвани ефективно, да можем да имаме повече медикаменти, по-добре лекувани, тогава наистина нека ние да контролираме системата, нека двата милиона хоспитализирани българи всяка година, да бъдат контрольорите на собствените си пари. А втория въпрос беше, извинявайте, за направленията, това е важно.
Водещ: Да, джипитата. Как да разпределя, аз помня въпроса, как да разпределя 70 направления на 1500 пациенти деца?
Д-р Петър Москов: Да кажем какво е едно от нещата, които постигнахме в последните месеци, всъщност благодарение именно на ориентираните към ефективност изразходване на средства, благодарение на договореността и на задължението, което фармацевтичната индустрия получи, за да връща 10 процента от приходите си в касата, което, уверявам ви, не беше най-лесния процес на земята и това е една от причините, заради която вероятно питат хората ще издържа ли, няма ли да издържа, защото това са многомилиардни бизнеси. Ами ще издържа. Това, което направихме е всъщност, че ние за две години увеличихме със средно 13 процента, с 56 милиона парите в доболничната помощ. Тоест ситуацията, в която имаше тежък дисбаланс в системата, той още не е преодолян, но пътя е този, хиретрофирала и свръхфинансирана болнична помощ и съответно нефинансирана и хилава, и недобре работеща и не отговаряща на нуждите на пациентите доболнична, постепенно променяме това и изместваме и финансирането, и икономическия интерес и възможността на пациентите в доболничната помощ да получават определено лечение. На тази база, тази година има повече от 600 хиляди повече от миналата година брой на направленията. Дали това е достатъчно? Не, но това насложено като ясен график и на държавата и на касата по такъв начин да увеличава достъпа на хората до доболнична помощ е добра стъпка и тя не бива да се отрича. Нещо друго, това, което постигнахме и заедно с асоциацията на личните лекари и го разписахме в документите на касата е свързано с това, че лекарите, личните лекари няма да бъдат повече предмет на санкция от касата, ако техния персонален обем от направления е свършил. Касата ще прави ясен анализ на направленията на ниво например цялата София и ако всички направления за София са свършили, тогава вече съответно няма да има повече направления. А иначе касата ще води един активен процес на преразпределение, разбрахме се с личните лекари по какъв начин трябва да става заявката и по какъв начин информацията между районната каса и личния лекар трябва да тече. Тоест този процес продължава. Така че аз не мога да кажа на този колега или тази колежка, че нещата изведнъж ще вържат и ще цъфнат, но тази година вие ще имате по-добри възможности да лекувате пациентите.
Водещ: Господин министър, въпроса дали ще издържите на мен ми харесва като въпрос, защото заради вас беше първия вот на недоверие, заради вашата работа имам предвид, разбира се. Заради вас вчера имаше най-многобройния протест в мандата на това правителство. С какво от всичко свършено дотук се гордеете най-много така да се каже? Какво ако не бяхте вие нямаше да се случи? Защо е концентрирана върху вас тази енергия?
Д-р Петър Москов: Аз сега защо е концентрирана, това е философски въпрос. Но нека да кажа, тук аз съм някакъв тип да кажем острие на това, което трябва да се промени в системата, но нека да кажем, че промените в системата, не само в тази, а и в другите системи, защото наистина правителството работи тежко и последователно, имаме мнозинство, което гласува определени закони, защото нещата, които се случват сега, са на база на законодателно и на мнозинство, което подкрепя и гарантира реформите, които невинаги са леки и имат своята социална цена. Има добре и координирано работещо правителство, тоест между отделните ведомства и Министерски съвет, има нов начин на взаимодействие между министерство и касата – това, което никога някак си досега не се е случвало, това бяха враждуващи институции. Сега министерството и касата имат общи цели, министерството формира политиката, а касата я реализира съответно с механизмите, които има, възможността тази политика да бъде преведена на ниво разплащане с договорните партньори и гаранция на пациентите, че получават нещо по-добро. Нека да кажа, ние заварихме фалирала здравноосигурителна система, фалирала. Това, което направихме за година и половина беше да стабилизираме приходната част, която се характеризираше с рязък спад – почти 200 хиляди души миналата година са възстановили здравноосигурителните си права и отново плащат здравни вноски. Държавата забележете по законово разписан план увеличава своето участие в здравноосигурителните плащания, тоест за приходната част. Разходната част, която ежегодно растеше безконтролно и по непредвидим начин, сега има ясни параметри. Казах за задължителните отстъпки, които фармацевтичната индустрия прави, казах за това, че в болничната помощ се плаща по определени параметри и до определени обеми, което между другото е тезата на лекарския съюз, което ние приехме. Че 2 милиона хоспитализации в България са равновесна точка и касата гарантира това нещо на пациентите веднъж и второ на договорните си партньори. А иначе хайде да ви кажа няколко думи за издържането и за това кой за какво протестира. Аз казах, че разбирам част от колегите, но тук е въпрос на избор какво точно решава да защитава ръководството на Лекарския съюз. Ще ви дам два или три примера за активни лица на протестите. Единия от моторите на така наречения протест е човек, който беше изгонен от ръководството на НЗОК. Знаете ли защо? Защото, когато с моя наредба фармацевтичната индустрия трябваше да връща пари и понеже аз съм писал наредбата и знам колко трябваше да връща – между 45 и 65 милиона годишно, в зависимост от оборота си, въпросния човек като част от ръководството на касата беше направил доклад до надзора, който трябваше да бъде приет, че връщането на парите от индустрията трябва да не надхвърля 17 милиона. Разликата между 45, колкото реално събра касата и плана, който беше заложил въпросния господин, трябваше да бъде дадена. Чий интереси е защитавал той, дали на лекарите, защото ако тези пари касата ги беше дала, а не бяха върнати обратно , те трябваше да бъдат взети от заплатите на лекарите. Втори такъв много протестиращ активен директор на софийска болница миналата седмица касата прави проверка в неговата болница и намира, че количеството болни, които са декларирани, че са там, просто не съществува вътре. Имаш два варианта – единия вариант като управленец на тази болница, ако не знаеш за това просто да предприемеш нужните мерки и да санкционираш тези, които са го направили. Втория вариант, ако знаеш и си наведеш главата и просто се опиташ да постигнеш някакво споразумение, за да не продължаваш повече така. Въпросния господин е отправил писмо до касата, искам да знам освен мен дали друг сте проверявали тази събота и защо сте толкова лоши, тоест защо биеш негрите. Третия адски активен човек, извинявайте, ама е важно да се кажат тези неща, за да знаят зрителите ви за какво става въпрос, който пък съди мен и респективно цялата гилдия на спешните медици, които участваха в разписания от мен, защото това е мое задължение по закон, стандарт по спешна медицина, защото министъра и респективно хората, които са подписали този стандарт, не му давали възможност да приема спешни пациенти. В последните седмици, защото аз не бих могъл да си позволя да лиша някой от възможността да приема спешни пациенти, линейките на спешна помощ в София карат пациенти в неговата така наречена болница. Там няма приет нито един такъв пациент, нощно време там е заключено на глухо и тока е спрян, дневно време пациентите се връщат. Какво е общото между интересите на този човек и интересите на хората от Пирогов – защото, когато там пациента не е приет, линейката завива и минава в Пирогов. Ето може би това е причината, Лекарския съюз трябва да си даде сметка дали защитава тези интереси и защитава тези хора. И може би това е причината, работа на Лекарския съюз е какво ще направи, всъщност инициативите на Лекарския съюз да не срещат особен резонанс в съсловието.
Водещ: Очаквано, разбира се, интереса е голям. Предлагам още веднъж да се върнем за няколко блиц въпроса от Студио 3 на БНТ.
Репортер: Да, ще се върнем към въпросите, казах ви, че част от тях са свързани с парите за здравеопазване, за плащането в сферата. Госпожа Колева отправя въпрос към министър Москов. Ще бъде ли реалност увеличението на заплатите в спешната помощ, както се говори, че заплатата на една сестра ще бъде 900 лева, а на лекар 1500 лева? Господин Москов, кога ще минете и през филиалите за проверка, да видите с какво оборудване се работи като медицински кушетки, спешни шкафове и работни места. Още един въпрос, трябва ли според вас да се увеличи Здравната вноска, докога богатите ще трябва да влачат на гърба си бедните? Ще помоля колегите бързо да видим още от въпросите малко по-нагоре от страницата ни. По наредба от 2015 година с основна заплата от 964 лева, а началник отделение Образна диагностика в болница във Враца, който трябва да го обучава и има десетки сертификати за преминати курсове за участие в наши и чуждестранни семинари и конгреси и едномесечна специализация във Франция, взима 809 лева основна заплата. Как смятате, господин министър, ще се чувства този началник отделение?
Водещ: Ако може кратичко наистина, защото три минути имаме още.
Д-р Петър Москов: Ще се опитам. Аз поемам ангажимента на въпроси, на които не мога да отговоря, моля пратете ги, ще ви отговорим и съответно вие през вашия сайт да ги върнете на вашите зрители. Нека, защото втори път се поставя въпроса за специализантите – това, което направихме с наредбата за специализациите въобще не е лошо. Ние всъщност направихме така, защото една от основните драми на гилдията и на обществото, тя е реална, че младите лекари не остават в България нали така. Апропо, в разказа трябва ли да има реформи или не трябва да има реформи, ако искате забележете по типа говорители, има поколенчески разказ. Защото това, което е в момента здравеопазването е вследствие на едни други поколения и действия, но не на моето. Но младите лекари завършващи получиха възможността през наредба Номер 1 на Министерството да бъдат назначавани на трудов договор, не на някакви подаяния от държавата, не на някакви зачислени административно измислени дейности, а на трудов договор, такъв какъвто аз като отида в болницата сключвам, съобразно това болницата какво болницата може да ми предостави. И не е проблема в това, че младите лекари получават трудов договор, а сега вече с това разписано решение на надзора на касата, младите лекари неспециалисти, всъщност те стават видими за касата, те стават реални участници в лекарския екип, в работата, дежурства, под контрола на опитните си колеги – тоест начина по който всеки един такъв като мен се е учил, защото това е занаят, който получаваш докато работиш заедно с колегите си и част от трудовия колектив. Тоест това е добре и аз мисля, че всеки един от младите специализиращи лекари и цялата им асоциация някак си приветства всичко това. Апропо, писахме тези неща заедно с Лекарския съюз. А иначе защо в съответната болница пък шефа на рентгенологията получава по-малко пари, това е въпрос към ръководството на съответната болница, не е проблем на министъра, който е гарантирал възможността българските млади лекари да могат да специализират тук и да получават някакво човешко възнаграждение, което да не ги слага под възможността да живеят. По въпроса за увеличението на заплатите – в момента болниците разписват договорите си с министерството за цялата методика за финансиране на спешността, психиатричните болници и други неща. Там вътре са заложени тези параметри, за които говоря, те са заложени финансово със задна дата от януари тази година, защото ние сме ги разчели в държавния бюджет заедно с финансовия министър и разбира се, на ниво правителство и гласувано от парламента. 1500 по щат на спешно приемно отделение, 1500 лева допълнително – не това, което получават сега, което получават от държавата, това, което държавата, защото спешността е нейн ангажимент, гарантира 1500 лева на лекар и 900 лева на сестра в спешните приемни отделения. Допълнително още веднъж за втора поредна година вдигаме с 20 процента заплатите на работещите в спешната помощ, тоест на хората на линейките. Това означава, че системата отдолу, от базата си, от спешността нагоре започва да се променя като начин на финансиране, респективно като търсене на контрол и резултат от действията на тези системи, защото вече няма извинението, плащат ми толкова, аз работя толкова.
Водещ: Наистина ви моля за секунди само, защото понеже по-рано в студиото беше шефката на Сдружението на ТЕЛК лекарите от София, знаете много добре, че и те протестират и те се възмущават. Отделянето на социалната от медицинската експертиза, срещу това са. Две думи за промените в ТЕЛК.
Д-р Петър Москов: Съжалявам, но тук просто няма аргумент за това системата да остане такава каквато е.
Водещ: Не може социален работник да дава мнение по лекарски въпроси, каза докторката.
Д-р Петър Москов: Не, не, социален работник няма да дава мнение по лекарски въпроси. С две думи, с две думи не знам дали ще мога. В момента ТЕЛК-овата комисия прави всичко – ние с вас отиваме, защото имаме някаква причина да отидем там и те ни казват, аз работя лекар, вие работите журналист, вероятно имаме различни нужди в ежедневието си и различна причина да можем да бъдем инвалиди спрямо конкретната си работа. Дотук ТЕЛК-овата комисия, да не говорим за обективността на начина, по който се случи това, защото въвеждаме много ясна score система за това какво точно ваше страдание какъв процент и степен на увреда значи, който е международно приет. Тя ви дава една бележка, с която вие получавате социални придобивки. Сега разделяме това нещо. Това е изключваща система между другото – и аз и вие получаваме една и съща бележка, независимо от това дали аз мога да работя нещо или системата трябва да направи така, че да ме интегрира обратно, за вас това е различен вид интеграция. Различни неща работим просто. Ако сте инженер, ако сте строителен работник, ако сте трети, четвърти, вие имате собствената си специфика и това не е работа на лекаря. Лекаря в комисията, първата медицинската комисия казва просто и ясно, вашето здраве е увредено в такъв вид и такава степен, медицинско заключение, което никога не може да бъде предмет на нещо друго освен на лекарска експертиза, но това е просто моето заключение, че здравето ми е увредено, защото аз съм преживял катастрофа, защото съм имал тежко заболяване, защото съм имал нещо. С това нещо вие отивате в социалната комисия, където е вашия лекар по трудова медицина –вие тук в телевизията имате такъв. Той знае какви са вашите нужди, вашите вредности, този в мината какви са вашите вредности, моите в болницата. Заедно със социален работник и представител на осигурителя и се изработва вашия индивидуален план – не спрямо принцип какво заболяване имате, а дали това заболяване пречи на това вие да извършвате конкретната работа, която работите, за която имате образование и която искате да работите. И милиард и шестотин милиона, които харчи НОИ са пренасочени към реинтеграцията ви, а не към това евентуално да вземете някакъв бенефит на системата, независимо от това дали сте болен или не, или пък да получите изключващата санкция инвалид. Защото има много хора, които получават огромен процент инвалидност и точно заради невъзможността социалната комисия, лекаря по трудова медицина да каже какви са конкретните ваши нужди и да ви върнат на работа, да ви реинтегрират, работното ви място ли трябва да бъде различно, транспорта до тук ли трябва да бъде ви бъде осигурен. Това са пари, които системата има и трябва да ви бъде дадено, но зада ви върнат на работа, а не за да ви изключат с емблемата инвалид с 50 лева и билетче за трамвая.
Водещ: Добре, благодаря ви. Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Сподели в: